ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Strandok


hirdetes

szállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Avra Imperial Hotel 5cs. - vélemények »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Kalyves Beach Hotel Chania közelében - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »


útikritikák


Kréta / Strandok

A krétai strandokról általában | Vélemények | Kedvenc strandok listája | Kelet-Kréta strandjai | Nyugat-Kréta strandjai | Déli part | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Elafonisi strandja - k.p. fotója

A krétai strandokról általában

Lassan mélyülő vízű strandok: Stalis, Stavros (az Akritoiri félszigeten, ott játszódik a Zorba a görög híres táncjelenete) és Kyani Akti (Arany part) félúton Souda és Rethymno között. Emellett lassan mélyül még a híres Elafonisi és Balos is.

Hátrányok:

Túlzsúfoltság - Kréta Görögország legnagyobb szigete és népszerű turisztikai célpont, ezért a strandok néha nagyon zsúfoltak lehetnek. A többi görög szigethez képest több turista látogatja Krétát, így a zsúfoltság is nagyobb lehet.

Zajos turizmus - Krétán a turizmus jelentős szerepet játszik az általános gazdaságban, és a turizmus miatt sok helyen zajosabb lehet a hangulat, különösen a főszezonban.

Homokos és kavicsos strandok - Krétán található strandok különböző típusúak, de sokan közülük kavicsosak. Ezek kevésbé kényelmesek lehetnek, mint a homokos strandok.

Zajos forgalom - Kréta autópályával és forgalmas utakkal rendelkezik, ami jelenthet problémát azok számára, akik érzékenyek a zajra.

Nagy kiterjedés - Kréta nagy sziget, és számos strand és város található rajta. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak több időt kell szánniuk, hogy felfedezzék a sziget strandjait.

Vélemények

"A homokos tengerpartot keresőknek Amoudara Beachet, Stalist, illetve az általuk közre fogott nagyobb, és közkedvelt Hersonissost javaslom, valamint érdemes számításba venni Kokkini Hani partszakaszt is, ahol a repülőtér közelsége miatt van némi zajszennyezés, de ezt a hotelek egy része fokozott színvonallal illetve extra szolgáltatással próbálja kompenzálni (pl. Mitsis Rinela Beach Hotelben a tengerparti napozó ágyak ingyenesen használhatók), érdemes megfontolni." (Lia,  2013)


"Látványban Preveli a pálmaerdővel és a tengerbe torkolló folyóval ütősebb, mint Vai. Kevesebb a turista is." (Karesz, 2013)


"A krétai palm beachek közül engem Preveli jobban megfogott. Vainál a pálmákat a portól alig lehetett látni, a strandon pedig túl sokan voltak. Vai egy túl turistás hely, alaptalanul nagy a felhajtás körülötte." (Nóri,2012)


"Krétán bárki megtalálja a neki tetsző strandot, legyen az kiépítettebb, vagy nyugalmasabb, homokos vagy apró kavicsos. Balos Beach a sziget északnyugati részén, Chania városa közelében található karibi hangulatú strand. A fehér homok, a szemben lévő szigeten a velencei erőd kárpótolja az embert a viszontagságos idejutásért.

 • Vai Beach: az egyik legajánlottabb strand. A karibi hátteret pálmaerdő adja, a tenger azúrkék, a homok bársonyos.

 • Matala Beach: a leghíresebb, bársonyos homokkal, napernyőkkel. A hetvenes években a sziklában található üregekben hippik vertek tanyát.

 • Preveli Beach: egzotikus hangulatú strand, zölden csillogó víz, finom homok várja a vendégeket. A folyónak köszönhetően üdítően dús flóra alakult itt ki.

 • Elafonisi: Kréta délnyugati részén egy apró sziget, a strandja olyan, mint a földi paradicsom: kristálytiszta tenger, puha fehér és rózsaszín homokos part cédrusokkal övezve.

 • k.p. fotója

 • Falassarna Beach: az egyik legmeghittebb és Görögország egyik legtisztább strandja, csodálatos naplementével.

 • Rodakino Beach: csendes, kevéssé ismert partszakasz, a víz itt is tiszta, a homok csábító.

forrás


,, Pink Beach (a Balos közeli): Tegnap voltunk a rózsaszín parton.Meseszép!
A víz nagyon tiszta a part picit zsúfolt volt de minden ott töltött pillanat megérte!
Után útba ejtettük visszafelé Balost....hát egy kéretlen jótanács,akinek nincs meg a kellő kondíciója ne induljon útnak.Szintén varázslatos a hely,de mikor végig vergődtünk a katasztrofális 8km-en a bérelt kiskocsinkkal azután jött még a neheze.Elkezdtünk lemenni a parthoz.Lefelé láttuk hogy több ember is rosszul van,ül,köhög és volt aki hányt is.Nagy nehezen leértünk,azonnal bementünk a vízbe lehűteni magunkat.Kezem lábam remegett.A büfében csak meleg vizet és üdítőt tudtak adni mert nem volt ideje lehűlni.Elindultunk felfele...nem tartom magam "táposnak" de szó szerint az életemért küzdöttem.Összegzésül nagyon szép a látvány ami fogadott de megevett minket az odavezető út,így mire élvezhettük volna,haldokoltunk. (k.b., 2021)


,, A kedvenc strandunk mind közül Preveli volt. A pálmaerdő a távol-keletet idézi. Ajánlom, hogy ne a Google által ajánlott parkolóban álljatok meg, hiszen itt egy magas szikláról kell lekapaszkodni a strandra. A tervezett úton a Kourtaliotiko szurdokot elhagyva, a Gefyra tavernánál térjetek le balra. Ezen az úton végig haladva eljuthattok a Dyonissos tavernához, ahol kevesebb lépcsőn, minimális szintemelkedéssel tudtok kisétálni a strandra. Ha csak egy választott programot szeretnétek, szerintem ez legyen az! Nekünk örök emlék marad.

Balos csoda szép, szintén kihagyhatatlan! Ha autóval szeretnétek menni, mindenképp induljatok el már korán reggel, hogy a közel eső parkolóban tudjatok megállni. Innen már gyalog hamar elérhető a part. Ha korán mentek még a hőség is elviselhető a mászásnál és könnyen találhattok napágyat. Vízzel és túracipővel készüljetek! Ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan imádja a kagylókat, hiszen a lagúna langyos vize telis-tele van velük. Ezentúl szuper sznorkelező hely, gazdag élővilággal. Avíz kristálytiszta, nem mély, a part gyönyörű, a homok tényleg rózsaszín! A feljutásnál minden lépésért meg kell küzdeni rendesen, de higgyétek el, megéri!
Mindenkinek ajánlom a windy.com weboldalt, ahol megnézhetitek a mindenkori szél-viszonyokat. Mi mindig e mentén választottuk ki a napi programot, így megúsztuk a nagyobb hullámokat. (p.d., 2021)

Balos - k.p. fotója

Kedvenc strandok listája

 1. Maliától keletre Potamos, mert nincs tömeg
 2. Makrigialos a déli parton
 3. Itanos and Xerokambos (a keleti parton), mert még a főszezonban se zsúfoltak
 4. Az Elafonísil tényleg csodaszép, de túl népszerű, hogy nyugis legyen
 5. A Mátala strand, mert romantikus
 6. Észak-keleten a Vai strand a pálmafák miatt is
 7. A Balos beach a finom homok miatt

Balos - k.p. fotója

Kelet-Kréta strandjai

Mýrtos

Myrtos strand (Μύρτος) Kréta déli részén található, Lasithi régióban, közel Ierapetra városához. Ez a kis, bájos tengerpart csendes, autentikus hangulatával vonzza a látogatókat.
Elhelyezkedés

Hely: Myrtos egy kis faluban fekszik, Kréta déli partján, körülbelül 15 km-re nyugatra Ierapetrától.
Térkép: Myrtos strand térképen

Jellemzők

Part: A strand kavicsos-homokos, kristálytiszta vízzel. A homok színe sötétebb, inkább kavicsos, szürke homok, ami kevésbé vonzó lehet a fehér homokos strandokhoz szokottak számára, de a természetes, érintetlen szépség pótolja ezt.
Víz: A víz tiszta és általában nyugodt, ami ideális úszásra és búvárkodásra.
Környezet: A partot hegyek veszik körül, a falu pedig megőrizte hagyományos görög jellegét, barátságos helyiekkel és helyi konyhával.

Előnyök

Nyugodt környezet: Myrtos strandja kevésbé ismert, ezért kevésbé zsúfolt, ideális pihenésre és nyugalomra vágyók számára.
Természetközeli: A természetes, kevésbé fejlett környezet autentikus élményt nyújt.
Barátságos helyiek: A falusi életvitel és a helyiek barátságosak, vendégszeretőek.
Kiváló helyi konyha: A falu tavernaiban helyi specialitásokat lehet kóstolni, mint a friss tengeri ételek és hagyományos krétai fogások.
Kényelmi szolgáltatások: A strandon van néhány alapvető szolgáltatás, például napernyők, napozóágyak és a faluban éttermek és kávézók.

Hátrányok

Korlátozott infrastruktúra: A strand nem rendelkezik széleskörű turisztikai infrastruktúrával, mint nagyobb üdülőhelyek, így kevésbé ideális azok számára, akik luxus szolgáltatásokat keresnek.
Kavicsos part: A kavicsos strand nem mindenki számára kényelmes, és a sötétebb homok néha kevésbé vonzó lehet.
Korlátozott vízi sport lehetőségek: Bár a víz tiszta, kevésbé elterjedtek a vízi sportok és egyéb turisztikai szolgáltatások, mint a népszerűbb strandokon.
Szél: A déli parton időnként erős szelek fújhatnak, ami zavaró lehet a strandon tartózkodás során.

Látványosságok és programok

Felfedezés: Myrtos környéke számos túraútvonalat kínál a természet és a hegyek szerelmeseinek.
Helyi történelem: Myrtos közelében régészeti lelőhelyek is találhatóak, mint például az ókori Myrtos romjai.
Búvárkodás: A kristálytiszta víz ideális a búvárkodáshoz, és számos kisebb tengeri élőlényt lehet megfigyelni.

Myrtos strand egy nyugodt, autentikus hely Kréta déli részén, ahol a látogatók élvezhetik a csendes környezetet és a helyi kultúrát. Ideális azok számára, akik elkerülnék a tömeget és felfedeznék a természet közelségét. Bár a strand infrastruktúrája kevésbé fejlett, a természetes szépség és a barátságos helyiek teszik különlegessé ezt a helyet.


Vaï

Vai strand Lasithi régióban, közel Sitia városához. Híres az Európa legnagyobb természetes pálmaerdőjéről, amely a strand mögött található.
Vai strand Kréta keleti részén helyezkedik el, mintegy 25 km-re északra Sitíától és körülbelül 6 km-re a Moni Toplou kolostortól.

A strand mögött található Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje (Phoenix theophrasti). Ez adja a strand különlegességét, mivel a buja növényzet látványa keveredik a homokos tengerparttal.
 Finom, aranyszínű homokkal borított, a víz tiszta és általában nyugodt.
Gyakran kap Kék Zászlót a víz tisztaságáért és a környezeti állapotokért.

Előnyök

Természetes szépség: Az egyedi pálmaerdő és a tiszta, homokos part különleges atmoszférát teremt.
Jól karbantartott: A strand jól karbantartott, rendelkezik alapvető szolgáltatásokkal, mint napozóágyak, napernyők, WC-k és éttermek.
Búvárkodás és sznorkeling: A víz kristálytiszta, ami ideális a búvárkodáshoz és a sznorkelinghez.
Megközelíthetőség: Könnyen megközelíthető autóval és parkolási lehetőség is van a közelben.

Hátrányok

Tömeg: Főszezonban, különösen nyáron, a strand nagyon népszerű és zsúfolt lehet.
Távolság: Kréta más részeiről nehéz lehet elérni, mivel a strand a sziget távolabbi keleti részén található.
Szél: A keleti parton előfordulhat, hogy erősebb szelek fújnak, ami időnként zavaró lehet.

e. m. fotói


Nyugat-Kréta strandjai

Elafonísi

Délnyugaton van, szóval vannak, akik déli partinak tekintik.

,, Elafonisi nagyon szép és gyönyörű hely, lenyűgözi embert. Csodálatosan tiszta a víz, ez engem talán még jobban megfogott mint a rózsaszín part. Mindenki megtalálja a helyét, kicsikkel lehet lubickolni a sekély melegebb vízben, a másik oldalon pedig jókat úszni a szintén gyönyörű, kristálytiszta mélyebb vízben. Természetesen arra fel kell készülni, hogy ezt a csodát nagyon sokan keresik, így nehéz lesz jó helyet találni, sokan vannak folyamatosan. De hát a természet mindenkié! (f.b., 2021)


"Kötelező krétai látnivalóként volt beharangozva az Elafonissi tengerpart. Tényleg jól néz ki a szinte fehér homok, ami sávokban rózsaszínes, a sekély víz világoskék, és tiszta, bár én elég hűvösnek találtam. Nem mindenki volt így vele, mert sokan fürdőztek. Mivel elég erős volt a szél, a strand kevésbé szeles részén próbáltunk napozóágyat találni. A nagy tömeg miatt örülhet az ember, ha egyáltalán talál szabad helyet, jobb híján leheveredtünk a homokban, aztán egy-két óra múlva inkább továbbálltunk. Talán ha korábban, már a reggeli órákban érkezünk elkerüljük a zsúfoltságot és jobban élveztük volna az itt töltött időt!" (M.K., 2013)


"Elafonissi strandjára elég sokáig tartott az út a kanyargós hegyi utakon, de megérte, mert elképesztő a hely. A víz zöldes-kék, és az öböl nagy részén csak térdig ér, simán átgyalogoltunk a közeli homokdűnés szigetig. Igazán romantikus környezet!" (Laci és Edina, 2012)


"Elafoníszi méltán népszerű, a Rózsaszín-szigetnek nevezett lagúnában az ember úgy érzi, mintha a Maldív-szigetekre vagy a Karib-térségbe csöppent volna. A víz kristálytiszta, odalenn egy egyszerű búvárszemüveggel is csodálatos látvány fogad minket. A homokot az összetöredezett kagylók és korallok festik rózsaszínre." forrás


Paleohóra

Paleohóra strand

Falasarna Beach

b.i. fotói

Stavros Beach, avagy Zorba strandja

- a környék egyik LEGKOSZOSABB vize… ha belemész, rengeteg apró úszó nájlon és egyéb szemetet találsz…
- a környék - de inkább az északi part LEGDRÁGÁBB napágy-szettjei. Sima alu-műanyag napágyak a legegyszerűbb ernyővel: 25€
- az általam ismert legdrágább beach-bár. Nem érzem magam csórónak, de azért…
…pusztán azért, mert valaha forgattak itt egy filmet. pofátlanul lehúzós hely (2022)

eg

Balos

2022. június: 2 napozóágy és egy napernyő 15 euróba kerül.

"Autóval elég macerás megközelíteni a balos-i strandot, az utolsó pár km-es útszakasz a strand parkolójáig különösen egyenetlen, akinek nem bírja a gyomra az autózást, inkább ne vállalja be. Mindezek ellenére örülök, hogy nem hajóval mentünk, mert kárpótolt minket a strandra vezető meredek ösvényen leereszkedve a trópusi tengerparti látvány, a zöld minden árnyalatával. Nem árt kényelmes cipő ehhez a kis túrához, mert az ösvény, sziklás és kavicsos. Leérve viszont jött az élmény, a térdig érő kristálytiszta, langyos vízben sétálgattunk, reggel még szinte magányunkban, nyugalomban. Az egész napot itt töltöttük és a szirt tetejéről néztük végig a naplementét." (Viviék)


"Balos beach nem egy nagy durranás. A vízben szemét van, a turista horda miatt meg elveszíti a maradék varázsát is. A látvány a szikláról nézve tényleg nagyon szép, egzotikus, de ez önmagában nem éri annyit, hogy a tűző napon túrázzunk a bozótos sziklákon átvágva, az odavezető terep-rallyról nem is beszélve. Ha jövünk még Krétára, ezt a helyet biztosan kihagyjuk!" (Zsigi,)

Déli part

Preveli strand

Számomra hatalmas élmény volt Preveli Beach elképesztő pálmafás strandja. A pálmafák árnyékában mindenkinek jut hely. Ha be akarsz menni a tengerbe, először át kell gázolnod a kristálytiszta vizű hegyi folyón, ami 20 méterre a parttól folyik keresztbe, (párhuzamosan a tengerrel) hogy aztán valahol nyugatabbra folyjon bele a tengerbe. Ha úgy tartotta kedvem, akkor csobbantam egyet a 200 m-rel feljebb lévő kis kristálytiszta folyószakaszon, ha úgy tartotta kedvem, akkor meg csobbantam a tengerben. És van egy olcsó kis vendéglő is itt. Elképesztő! Persze itt a folyó is és a tenger is hűvös természetesen, úgyhogy aki nem bírja a 20 fok körüli vizet, az ne menjen. (2022)


Ha Krétán jársz, semmiképpen se hagyd ki a Preveli strandot! 🇬🇷 A strandot a gyönyörű Preveli folyó lagúna és a buja pálmaerdő keretezi (amely Európa második legnagyobbja), így valódi trópusi paradicsomnak tűnik. Rethymnótól körülbelül 40 kilométerre található, és az odavezető út festői, kanyargós utak gyönyörű kilátást nyújtanak a vidékre és a tengerre. Az út jó állapotban van, ami megkönnyíti és kellemesebbé teszi az utazást.

Útközben Preveli strandra egy másik kihagyhatatlan látnivaló is van: a Kourtaliotiko szurdok. Erősen ajánlom, hogy állj meg itt, mielőtt Prevelihez érkeznél.

Amikor megérkeztünk a parkolóba, rengeteg parkolóhelyet találtunk. A parkolás napi díja 2 euró, ami elég kedvező. A parkolóból körülbelül 15 perc séta vezet le a strandhoz. Az útvonal körülbelül 400 lépcsőfokot tartalmaz, ami a hőségben kicsit megterhelő lehet, de a lélegzetelállító kilátás megéri a fáradságot. Több kilátópont is található az úton, ahol megállhatsz, pihenhetsz, és gyönyörű fotókat készíthetsz a lagúnáról és a strandról. Azt javaslom, hogy kerüld a visszaúton a legmelegebb időszakot (13:00-16:00), és legyen nálad elegendő víz.

Tipp: Ha a parkoló végéig mész, és átmész a kapun, eljutsz egy csodálatos kilátóponthoz a sziklák szélén. A kilátás lenyűgöző!

A strand maga egy természeti kincs, gyalogosan vagy hajóval is megközelíthető. A Líbiai-tenger türkiz és mélykék árnyalataival tökéletes úszáshoz. Tartsd szem előtt, hogy szeles napokon nagy hullámok lehetnek, ami nem ideális a kisgyermekek számára. A strand aranyhomok és kavicsok kombinációja. Hozz magaddal vízi cipőt, hogy még kényelmesebb legyen az élmény.

Itt ömlik a Preveli folyó a tengerbe, és egy egyedülálló édesvízi lagúnát hoz létre, amelyet érdemes felfedezni. A pálmaerdő körülbelül 500 méteren húzódik a folyó mentén, sok árnyékos helyet biztosítva a pihenésre és a nyugodt környezet élvezetére. Az erdő felfedezése körülbelül 30 perc és egy óra közötti időt vesz igénybe, attól függően, milyen lassan sétálsz, és hány fotót készítesz. Mi nem tudtunk leállni a fotózással és videózással; ez a hely valóban egy gyöngyszem! Béke szigete, enyhe dzsungelhangulattal, és még néhány madarat, halat és kis vadon élő állatot is láttunk.

A strandon nincsenek nagy létesítmények, de találtunk egy kis tavernát, amely harapnivalókat és italokat kínált, valamint mosdókat, öltözőket és zuhanyzót is.

Látogatásunk Preveli strandon egyszerűen csodálatos volt. A természeti szépségek, az egyedülálló lagúna és a békés pálmaerdő tökéletes menekülést biztosított. Ez egy csodálatos tevékenység minden korosztály számára, bár a lemenetel kicsit megterhelő lehet a nagyon kisgyermekek vagy idősek számára. Ha valaha is Krétán jársz, erősen ajánlom, hogy látogass el Preveli strandra. Csak készülj fel a lépcsőkre, és szánj időt arra, hogy élvezd az út során a lélegzetelállító tájat. Ne felejts el elegendő vizet és naptejet hozni! (2024)

Mátala

A Matala strand egy híres és népszerű partszakasz Kréta szigetén, Görögországban. A strand a sziget déli partján található, az Iraklio nevű várostól keletre, Kalamaki falu közelében. A Matala strand különlegessége, hogy hatalmas homoksziklák és barlangok veszik körül, amelyeket a hippik az 1960-as és 1970-es években otthonuknak választottak.

A strand homokos, és a kristálytiszta, kék víz mellett gyönyörű környezetben fekszik. Azok, akik Matala beach-re látogatnak, gyakran élvezik a napozást, a fürdőzést, a vízi sportokat és a homoksziklák felfedezését. A homoksziklákra mászva panorámás kilátás nyílik a tengerre és a környező területekre.


F. Andris fotói

Matala júniusban - b. a. fotója

Prasonisi Beach

t. t. fotói

Kalamaki strand


"Két látványosság van a déli parton lévő Prevelinél, az egyik egy hegyi kolostor a másik a Palm Beach, ahol százméteres kanyonból folyó ömlik a tengerbe, sziklafalakkal körbevéve. A parton eldöntheted, édes vagy sós vízbe lépsz, mikor melyik merülsz el. A tengeri fürdőzés után le is tudjuk mosni a magunkról a sót a folyóban. Nagyon érdekes jelenség." (T.A., 2013)


"Matala strandja nagyon jó kisgyerekeseknek mert a víz lassan mélyül. Mondjuk a kövek miatt nem árt gumiszandál. Érdemes innen megnézni egyszer a naplementét, este pedig irtó hangulatosak a világító lámpások a barlangoknál, közben kellemes zene lengi körbe az öblöt." (Viviék, 2012)

Északi part

Maherida Beach

Ata fotói

--------------------------

Lygaria Beach - g. kati fotója

Olvasmányos linkek

"Adelainos Campos és környéke: Pici települések egymás mellett, kevésbé nyüzsgő partszakasz, kicsit talán kevés is az élet errefelé. A partszakasz lassan mélyülő, de sziklás, kavicsos részekkel tagolt, sok a hordalék.

Rethymno: a legközelebbi nagyobb település, szép kikötővel és sok étteremmel, üzlettel.

Agios Nicolaos: a keleti részen van már, gyönyörű homokos stranddal és öböllel, hangulatos kikötővel a keleti partrész egyik legszebb szakasza. Nagyon hangulatos piaca!

Hania a nyugati részen van: nagy szellős, igazán hangulatos kikötővel és öblökkel. Elegánsabb város, de a velencei épületekkel az óvárosa fantasztikus és eredeti. Itt gyönyörű tiszta és homokos a tengerpart." (Eszter, 2013)


"Hersonissos tengerpartjával párhuzamosan hosszú szakaszon tengerparti éttermek, bárok sorakoznak fel és kínálnak finomabbnál finomabb tengeri herkentyűket. A legnépszerűbb üdülőhelyek a főváros, Heraklion környékén találhatók, ilyen pl. Malia és Hersonnisos, ezek igazi bulizós üdülővárosok, rengeteg klubbal, étteremmel, barrel, és természetesen éjszakai élettel. Ha valaki inkább a csendet és a nyugalmasabb üdülést kedveli, annak ajánlom a déli partvidéket, ez a sziget melegebb része is (Afrika felőli oldal). A közlekedés viszont egyszerűbb a sziget északi részén – laposabb vidék – míg Kréta déli területén sokkal több hegy található." forrás


"A felkapott tengerparti Chersonissos közelében fekvő Anissara strandja lepukkant, érdektelen, rossz értelembe véve időutazásos. Van egy buszmegálló és két vacak kis kioszk. Az sem kelt éppenséggel bizalmat, hogy a strandon végződik jól láthatóan egy csatornacső. Az egyik nagy kedvencem a Vai-i strand, ami Kréta északkeleti részén található. Azt mondják róla, hogy ez az egyetlen olyan strand Európában, ahol természetes datolyapálmafa sorok vannak. Állítólag még a 9. században az arabok ültették be a partot velük. Mellesleg itt forgatták a Bounty csoki reklámját is! Csodaszép." forrás


Május végén: A nappali hőmérséklet kiegyensúlyozottan meleg,28-30fok körüli, csapadék màr nem igen hull.
A tenger azonban a hóolvadàs végett hûvös, olyan huhogós😀 Úszàshoz szuper, benne ücsörögni sörrel/jeges kàvéval a kézben hûvös még.
Június közepétôl ideàlisak a hômérsékleti viszonyok.

Fotóegyveleg

Falasama strand

Elafonisi strand

Chania - z.e.

Vissza az elejére


Kommentek

Antal, 2022. 06. 19. 11:40
Üdvözlet! Kérdésem lehet-e a Krètán a strandon keresőzni a vízben 20cm és fèmkeresővel? Köszönöm!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon