ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Strandokszállások

- Aquis Arina Sand 5* (Kokkini Hani) »

- Braskos Hotel 3* (Rethymno) »

- Daios Cove Luxury Resort 5* »

- Despina Apartman »

- Elmi Suites 4* »

- Elounda Breeze 4* »

- Enorme Armonia Beach 4cs. - Amoudara - vélemények »

- Faedra Beach 4cs. - Agios Nikolaos - vélemények »

- Hercules Apartman (Stalis) »

- Hersonissos Palace 5* »

- Hotel Paloma Garden*** »

- Kalypso Cretan Village - Plakias - 4cs. - vélemények »

- Litsa-Efi Aparthotel 3* (Stalis) »

- Marnaki apartman - vélemények »

- Nikko Ellen 3* »

- Palladion 3cs. - vélemények »

- Palm Bay Sissi »

- Panormo Hotel 5cs. - Panormos - vélemények »

- Petra Mare - Dél-Kréta- vélemények »

- Rethymno Residence 4* »

- Seafront 3 cs. - Adelanos Kampos - vélemény »

- Star Beach Village and Waterpark 4* »

Aghia Marina - Giannoulis Santa Marina Beach 4cs - vélemények »

Analipsi - Europa Beach 4cs. - vélemények »

Analipsi - Stella Village 3cs. - vélemények »

Analipsi - Venus Mare apartmanok*** »

Anissaras - Costa Mare Palace**** - Anissaras »

Gouves - Diogenis Blue Palace**** »

Gouves - Pella apartman - vélemények »

Gouves - Water Park Holiday Hotel 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Hersonissos Village 4cs. - vélemények »

Hersonissos - Palmera Beach Hotel - vélemények »

Hersonissos - Porto Villlage*** - Hersonissos »

Hersonissos - Semiramis Village*** - Hersonissos »

Malia - Aeolos Beach Resort 3cs. - vélemények »

Malia - Ariadne Beach 4cs. - vélemények »

Malia - Creta Verano 3cs. - vélemények »

Malia - Hugh Beach Resort 4cs. - vélemények »

Malia - Ikaros Beach Resort&Spa 5cs. - vélemények »

Malia - Kernos Beach Hotel **** »

Malia - Malia Mare 3cs. - vélemények »

Malia - Sirens Beach 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Dimitrios Village Beach Resort&Spa 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Etina hotel 3 cs. vélemények »

Rethymnon - Jo-An Beach Hotel 4cs. - vélemények »

Rethymnon - Kirki Village Hotel 3cs. - Pánormosz - vélemények »

Rethymnon - Lefkoniko Bay/Beach 3cs. - Vélemények »

Rethymnon - Stone Village Bali 4cs. - vélemények »

Stalis - Christiana Hotel *** »

Stalis - Dias Hotel&Apartman**** »
Kréta / Strandok

A krétai strandokról általában | Vélemények | Kedvenc strandok listája | Kelet-Kréta strandjai | Nyugat-Kréta strandjai | Déli part | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A krétai strandokról általában

Lassan mélyülő vízű strandok: Stalis, Stavros (az Akritoiri félszigeten, ott játszódik a Zorba a görög híres táncjelenete) és Kyani Akti (Arany part) félúton Souda és Rethymno között. Emellett lassan mélyül még a híres Elafonisi és Balos is.

Vélemények

"A homokos tengerpartot keresőknek Amoudara Beachet, Stalist, illetve az általuk közre fogott nagyobb, és közkedvelt Hersonissost javaslom, valamint érdemes számításba venni Kokkini Hani partszakaszt is, ahol a repülőtér közelsége miatt van némi zajszennyezés, de ezt a hotelek egy része fokozott színvonallal illetve extra szolgáltatással próbálja kompenzálni (pl. Mitsis Rinela Beach Hotelben a tengerparti napozó ágyak ingyenesen használhatók), érdemes megfontolni." (Lia,  2013)


"Látványban Preveli a pálmaerdővel és a tengerbe torkolló folyóval ütősebb, mint Vai. Kevesebb a turista is." (Karesz, 2013)


"A krétai palm beachek közül engem Preveli jobban megfogott. Vainál a pálmákat a portól alig lehetett látni, a strandon pedig túl sokan voltak. Vai egy túl turistás hely, alaptalanul nagy a felhajtás körülötte." (Nóri,2012)


"Krétán bárki megtalálja a neki tetsző strandot, legyen az kiépítettebb, vagy nyugalmasabb, homokos vagy apró kavicsos. Balos Beach a sziget északnyugati részén, Chania városa közelében található karibi hangulatú strand. A fehér homok, a szemben lévő szigeten a velencei erőd kárpótolja az embert a viszontagságos idejutásért.

 • Vai Beach: az egyik legajánlottabb strand. A karibi hátteret pálmaerdő adja, a tenger azúrkék, a homok bársonyos.

 • Matala Beach: a leghíresebb, bársonyos homokkal, napernyőkkel. A hetvenes években a sziklában található üregekben hippik vertek tanyát.

 • Preveli Beach: egzotikus hangulatú strand, zölden csillogó víz, finom homok várja a vendégeket. A folyónak köszönhetően üdítően dús flóra alakult itt ki.

 • Elafonisi: Kréta délnyugati részén egy apró sziget, a strandja olyan, mint a földi paradicsom: kristálytiszta tenger, puha fehér és rózsaszín homokos part cédrusokkal övezve.

 • Falassarna Beach: az egyik legmeghittebb és Görögország egyik legtisztább strandja, csodálatos naplementével.

 • Rodakino Beach: csendes, kevéssé ismert partszakasz, a víz itt is tiszta, a homok csábító.

forrás


,, Pink Beach (a Balos közeli): Tegnap voltunk a rózsaszín parton.Meseszép!
A víz nagyon tiszta a part picit zsúfolt volt de minden ott töltött pillanat megérte!
Után útba ejtettük visszafelé Balost....hát egy kéretlen jótanács,akinek nincs meg a kellő kondíciója ne induljon útnak.Szintén varázslatos a hely,de mikor végig vergődtünk a katasztrofális 8km-en a bérelt kiskocsinkkal azután jött még a neheze.Elkezdtünk lemenni a parthoz.Lefelé láttuk hogy több ember is rosszul van,ül,köhög és volt aki hányt is.Nagy nehezen leértünk,azonnal bementünk a vízbe lehűteni magunkat.Kezem lábam remegett.A büfében csak meleg vizet és üdítőt tudtak adni mert nem volt ideje lehűlni.Elindultunk felfele...nem tartom magam "táposnak" de szó szerint az életemért küzdöttem.Összegzésül nagyon szép a látvány ami fogadott de megevett minket az odavezető út,így mire élvezhettük volna,haldokoltunk. (k.b., 2021)


,, A kedvenc strandunk mind közül Preveli volt. A pálmaerdő a távol-keletet idézi. Ajánlom, hogy ne a Google által ajánlott parkolóban álljatok meg, hiszen itt egy magas szikláról kell lekapaszkodni a strandra. A tervezett úton a Kourtaliotiko szurdokot elhagyva, a Gefyra tavernánál térjetek le balra. Ezen az úton végig haladva eljuthattok a Dyonissos tavernához, ahol kevesebb lépcsőn, minimális szintemelkedéssel tudtok kisétálni a strandra. Ha csak egy választott programot szeretnétek, szerintem ez legyen az! Nekünk örök emlék marad.

Balos csoda szép, szintén kihagyhatatlan! Ha autóval szeretnétek menni, mindenképp induljatok el már korán reggel, hogy a közel eső parkolóban tudjatok megállni. Innen már gyalog hamar elérhető a part. Ha korán mentek még a hőség is elviselhető a mászásnál és könnyen találhattok napágyat. Vízzel és túracipővel készüljetek! Ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan imádja a kagylókat, hiszen a lagúna langyos vize telis-tele van velük. Ezentúl szuper sznorkelező hely, gazdag élővilággal. Avíz kristálytiszta, nem mély, a part gyönyörű, a homok tényleg rózsaszín! A feljutásnál minden lépésért meg kell küzdeni rendesen, de higgyétek el, megéri!
Mindenkinek ajánlom a windy.com weboldalt, ahol megnézhetitek a mindenkori szél-viszonyokat. Mi mindig e mentén választottuk ki a napi programot, így megúsztuk a nagyobb hullámokat. (p.d., 2021)

Kedvenc strandok listája

 1. Maliától keletre Potamos, mert nincs tömeg
 2. Makrigialos a déli parton
 3. Itanos and Xerokambos (a keleti parton), mert még a főszezonban se zsúfoltak
 4. Az Elafonísil tényleg csodaszép, de túl népszerű, hogy nyugis legyen
 5. A Mátala strand, mert romantikus
 6. Észak-keleten a Vai strand a pálmafák miatt is
 7. A Balos beach a finom homok miatt

Kelet-Kréta strandjai

Mýrtos

Vaï


Nyugat-Kréta strandjai

Elafonísi

Délnyugaton van, szóval vannak, akik déli partinak tekintik.

,, Elafonisi nagyon szép és gyönyörű hely, lenyűgözi embert. Csodálatosan tiszta a víz, ez engem talán még jobban megfogott mint a rózsaszín part. Mindenki megtalálja a helyét, kicsikkel lehet lubickolni a sekély melegebb vízben, a másik oldalon pedig jókat úszni a szintén gyönyörű, kristálytiszta mélyebb vízben. Természetesen arra fel kell készülni, hogy ezt a csodát nagyon sokan keresik, így nehéz lesz jó helyet találni, sokan vannak folyamatosan. De hát a természet mindenkié! (f.b., 2021)


"Kötelező krétai látnivalóként volt beharangozva az Elafonissi tengerpart. Tényleg jól néz ki a szinte fehér homok, ami sávokban rózsaszínes, a sekély víz világoskék, és tiszta, bár én elég hűvösnek találtam. Nem mindenki volt így vele, mert sokan fürdőztek. Mivel elég erős volt a szél, a strand kevésbé szeles részén próbáltunk napozóágyat találni. A nagy tömeg miatt örülhet az ember, ha egyáltalán talál szabad helyet, jobb híján leheveredtünk a homokban, aztán egy-két óra múlva inkább továbbálltunk. Talán ha korábban, már a reggeli órákban érkezünk elkerüljük a zsúfoltságot és jobban élveztük volna az itt töltött időt!" (M.K., 2013)


"Elafonissi strandjára elég sokáig tartott az út a kanyargós hegyi utakon, de megérte, mert elképesztő a hely. A víz zöldes-kék, és az öböl nagy részén csak térdig ér, simán átgyalogoltunk a közeli homokdűnés szigetig. Igazán romantikus környezet!" (Laci és Edina, 2012)


"Elafoníszi méltán népszerű, a Rózsaszín-szigetnek nevezett lagúnában az ember úgy érzi, mintha a Maldív-szigetekre vagy a Karib-térségbe csöppent volna. A víz kristálytiszta, odalenn egy egyszerű búvárszemüveggel is csodálatos látvány fogad minket. A homokot az összetöredezett kagylók és korallok festik rózsaszínre." forrás


Paleohóra

Paleohóra strand

Balos

"Autóval elég macerás megközelíteni a balos-i strandot, az utolsó pár km-es útszakasz a strand parkolójáig különösen egyenetlen, akinek nem bírja a gyomra az autózást, inkább ne vállalja be. Mindezek ellenére örülök, hogy nem hajóval mentünk, mert kárpótolt minket a strandra vezető meredek ösvényen leereszkedve a trópusi tengerparti látvány, a zöld minden árnyalatával. Nem árt kényelmes cipő ehhez a kis túrához, mert az ösvény, sziklás és kavicsos. Leérve viszont jött az élmény, a térdig érő kristálytiszta, langyos vízben sétálgattunk, reggel még szinte magányunkban, nyugalomban. Az egész napot itt töltöttük és a szirt tetejéről néztük végig a naplementét." (Viviék, 2012)

"Balos beach nem egy nagy durranás. A vízben szemét van, a turista horda miatt meg elveszíti a maradék varázsát is. A látvány a szikláról nézve tényleg nagyon szép, egzotikus, de ez önmagában nem éri annyit, hogy a tűző napon túrázzunk a bozótos sziklákon átvágva, az odavezető terep-rallyról nem is beszélve. Ha jövünk még Krétára, ezt a helyet biztosan kihagyjuk!" (Zsigi, 2012)

Déli part

Kalamaki strand


"Két látványosság van a déli parton lévő Prevelinél, az egyik egy hegyi kolostor a másik a Palm Beach, ahol százméteres kanyonból folyó ömlik a tengerbe, sziklafalakkal körbevéve. A parton eldöntheted, édes vagy sós vízbe lépsz, mikor melyik merülsz el. A tengeri fürdőzés után le is tudjuk mosni a magunkról a sót a folyóban. Nagyon érdekes jelenség." (T.A., 2013)


"Matala strandja nagyon jó kisgyerekeseknek mert a víz lassan mélyül. Mondjuk a kövek miatt nem árt gumiszandál. Érdemes innen megnézni egyszer a naplementét, este pedig irtó hangulatosak a világító lámpások a barlangoknál, közben kellemes zene lengi körbe az öblöt." (Viviék, 2012)

Olvasmányos linkek

"Adelainos Campos és környéke: Pici települések egymás mellett, kevésbé nyüzsgő partszakasz, kicsit talán kevés is az élet errefelé. A partszakasz lassan mélyülő, de sziklás, kavicsos részekkel tagolt, sok a hordalék.

Rethymno: a legközelebbi nagyobb település, szép kikötővel és sok étteremmel, üzlettel.

Agios Nicolaos: a keleti részen van már, gyönyörű homokos stranddal és öböllel, hangulatos kikötővel a keleti partrész egyik legszebb szakasza. Nagyon hangulatos piaca!

Hania a nyugati részen van: nagy szellős, igazán hangulatos kikötővel és öblökkel. Elegánsabb város, de a velencei épületekkel az óvárosa fantasztikus és eredeti. Itt gyönyörű tiszta és homokos a tengerpart." (Eszter, 2013)


"Hersonissos tengerpartjával párhuzamosan hosszú szakaszon tengerparti éttermek, bárok sorakoznak fel és kínálnak finomabbnál finomabb tengeri herkentyűket. A legnépszerűbb üdülőhelyek a főváros, Heraklion környékén találhatók, ilyen pl. Malia és Hersonnisos, ezek igazi bulizós üdülővárosok, rengeteg klubbal, étteremmel, barrel, és természetesen éjszakai élettel. Ha valaki inkább a csendet és a nyugalmasabb üdülést kedveli, annak ajánlom a déli partvidéket, ez a sziget melegebb része is (Afrika felőli oldal). A közlekedés viszont egyszerűbb a sziget északi részén – laposabb vidék – míg Kréta déli területén sokkal több hegy található." forrás


"A felkapott tengerparti Chersonissos közelében fekvő Anissara strandja lepukkant, érdektelen, rossz értelembe véve időutazásos. Van egy buszmegálló és két vacak kis kioszk. Az sem kelt éppenséggel bizalmat, hogy a strandon végződik jól láthatóan egy csatornacső. Az egyik nagy kedvencem a Vai-i strand, ami Kréta északkeleti részén található. Azt mondják róla, hogy ez az egyetlen olyan strand Európában, ahol természetes datolyapálmafa sorok vannak. Állítólag még a 9. században az arabok ültették be a partot velük. Mellesleg itt forgatták a Bounty csoki reklámját is! Csodaszép." forrás

Fotóegyveleg

Falasama strand

Elafonisi strand

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon