ÚTIKRITIKA.HU / Lefkada


Lefkada

Lefkada dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | tnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

 
Lefkada dióhéjban

Jón-tengeri görög sziget, Görögország nyugati részén. 336 négyzetkilométer területű. Fővárosa: Lefkada (kb. 8 ezer lakos).

Lefkadában nincs tömegturizmus, ami nagy előny. A sziget természeti szépségeinek összefüggésében amúgy furcsa, hogy nem jönnek ide sokkal többen.  Azért van nemzetközi repülőtere és számos európai városból közlekedik ide repülőjárat. Magyarországról egyelőre nincs ilyen. de pl. Bécsből igen. A Preveza nevű repülőtér a szárazföldön van és onnan zajlik a transzfer át a szigetre.

Csak kavicsos és sziklás strandok vannak.

A szigeten a közbiztonság kiváló.

Ideális időzítés: Június vagy szeptember (már és még jó az idő, de nincs sok turista).

görögül: Λευκάδα, latin betűvel használatos a Lefkas is. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. A nyugati part csodálatos strandjait egyenként felfedezni 

2. Autentikus hegyi falvak (pl. Karya)

3. Lefkada város óvárosa a homokszínű homlokzatú, hangulatos házakkal

4. Panagia Faneromeni kolostor, ami igazán festői és fotogén

5. Agios Nikitas, a strandja és a tavernák miatt

6. Egremni, ami a sziget fő látványossága, indokoltan

7. 24 kisebb sziget veszi körül, és ezek némelyikére elmenni hajóval  

8. Mivel kis sziget, könnyen bejárható

9. Porto Katsiki, a Dimosari vízesés, Cape Doukato, Agia Mavra - ezek mind gyönyörűek

Nem tetszett

1. A helyiek fölöttébb könnyelműen vezetnek autót

2.  Sajnos sok szép öbölben nem lehet nyugodt körülmények között fürödni a tengerben (hullámok, sziklák, víz alatti áramlatok)

3. A sok szúnyog

4. Egyes strandokon a nagy kavicsok miatti kényelmetlenség, nincs a szigeten finom homokos strand

5. Nidri főstrandján a kavicsokon nehéz kikászálódni a vízből

Vélemények

,, A sziget nyugati oldalának strandjai olyan egyedülálló látványt nyújtanak, hogy rajongói Lefkadát egyszerűen csak a kék sziget becenéven emlegetik. A legtöbb lefkadai strandot magasra felnyúló, meredek sziklafalak keretezik, melyek fehér színe csodás kontrasztot alkot a tenger valódi kékjével. A főként mészkőből álló sziklafalak anyaga nagyobb hullámzáskor egyszerűen belemosódik a tengerbe, amitől a víz végül elnyeri a káprázatos színét.

Lefkada strandjainak szépségére jellemző, hogy számos, a legszebb tengerpartokat felsoroló szavazásban előkelő helyen végeznek. A legismertebb közülük a sziget egyik jelképévé is vált Porto Katsiki, melynél a magasra törő sziklafal árnyékában szinte eltörpülnek a strandolók. Az évről-évre változó partot lépcsőn lehet megközelíteni, egyedüli hátránya a népszerűsége miatti nagyobb zsúfoltság lehet a nyári hónapokban.

Másik mesébe illő partszakasz Lefkadán Egremni, melynél két éve egy földrengés elérhetetlenné tette a szárazföld felől partot, ám jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkák, hogy 2017 nyarára ne csak a tengeren, hanem aszfaltúton is megközelíthető legyen ismét.

Bár az utóbbi két évben Egremni csak hajóval volt elérhető, két másik, hasonló karakterű strand is pótolta a hiányosságot: Kathisma és Mylos lenyűgöző strandjai, melyek szépségét - és kékségét - nehéz elvitatni.

És ezek csak a jéghegy, vagyis a népszerűség csúcsát jelentik: számos kisebb-nagyobb strand fekszik egymás közelségében, amihez aszfaltozott úton, könnyűszerrel lehet eljutni, többhöz pedig hajókirándulások is indulnak. Ezek között akad teljesen kiépített, akad a világtól elzárt, de a lényeg mindnél ugyanaz: szinte kéken világító víz, vadregényes környezet. A tenger errefelé gyakran hullámzik, ám ezt imádják az ide látogatók: a méteres habokba belevetni magad, majd velük együtt ringani igazán remek érzés! Nem árt tudni, hogy néhány utazási iroda leírásaitól eltérően a strandok Lefkadán nem homokkal, hanem főként kisebb-nagyobb kaviccsal borítottak, homokos partszakasszal mindössze a sziget déli és keleti felén találkozhat helyenként a nyaraló.

Lefkada az egyedülálló tengerpartjai mellett a természetbarátoknak is kedvez: hegyei turistaösvényekkel szabdaltak, zöldellő erdőségeit átszelve számos felfedezésre váró érdekességgel találkozhat az itt nyaraló. A látogatók egyik kedvence a sziget legdélebbi pontján, függőleges sziklafalon emelkedő világítótorony, mely képeslapokra illő látványával rengeteg ide eljutó nyaralót meghódít.

Bár a sziget híres strandjai nyugaton fekszenek, de a legtöbb város, ahol az utazók is megszállnak, Lefkada másik oldalán épült fel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a keleti vidék valamivel jobb adottságokkal bír a települések és a kikötők szempontjából: több a hullámoktól mentes öböl, laposabb a partvidék, így könnyebb kiépíteni az infrastruktúrákat. Szállások terén a sziget remekül el van látva. (2017)" forrás

Odajutás

A szárazföldről könnyen és sokféleképpen megközelíthető. A Preveza repülőtérről 20 perc alatt el lehet jutni a sziget északi csúcsán lévő Lefkada városba.

Athénből busszal 5 óra.

,, A Görögország nyugati oldalán, a Jón-tengerben fekvő Lefkadának már a megközelítése is eltér a megszokottól. Bár valóban szigetről van szó, Lefkada mégis rendkívül egyszerűen megközelíthető, ugyanis egy kis fémhíd vezet át rá a szárazföldről, így az ide látogatónak még kompoznia sem kell. Saját repülőtere nincs, mivel a domborzat errefelé erősen hegyvidékes: nincs olyan hely a szigeten, ahol le tudnának szállni a repülőgépek. Ha valaki mégis légi úton érkezne, a legközelebbi repülőtér 20 kilométerre fekszik, egy Preveza nevű városka mellett, ahol elsősorban belföldi járatok landolnak." forrás

Szállás

Akinek a legfontosabb szempont a szép strand, annak a sziget nyugati partvonalán lévő hotelt tanácsos választania.

Ajánlott szálláshelyek:

Apartmanok:

Lefteris Apartmanház

Helyi közlekedés

Alapvetően a helyi  buszjáratokkal, taxival vagy bérelt autóval.

Étkezés

A tipikus görög tavernákon kívül vannak még úgynevezett pita éttermek, ahol pitatésztába raknak gyros-t. Nidriben vannak kitűnő palacsinta-bódék és szuper olasz éttermek. Még ázsiai étekeket kínáló éttermek is vannak.

A tavernákban a hagyományos görög étkeket némileg hozzáigaztják a többséget jelentő brit nyaralók igényeihez (avagy igénytelenségeihez)

Vásárlás

Nidriben vannak leginkább és legnagyobb választékban butikok, szuvenírboltok.

Szórakozás

Éjszakai élet leginkább Nidriben van.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Egremni Beach

,, Egremni ma jóval keskenyebb, mint volt, de még mindig gyönyörű. Egy hajókirándulás keretében jutottunk el oda - ez természetesen az egyik fő attrakciója minden ilyen kiruccanásnak -, és ha kicsit túlozni szeretnék, azt is mondhatnám, hogy egyesek majdnem otthagyták a fogukat... Az idegenvezető felhívta a csoport figyelmét ugyan arra, hogy NE menjen senki túl közel a sziklafalhoz, mivel még mindig potyognak kövek - néhányan mégis az árnyékban foglaltak helyet a törölközőiken. És valóban egy adott pillanatban furcsa zajra lettünk figyelmesek és rengeteg, kisebb-nagyobb kő zúdult rá a partra néhány másodperc alatt - szürreális volt az egész, omoltak le a kövek és az emberek futottak a víz felé... De szerencsére nem történt baj. (2016) " forrás


Az Egremni Beach Lefkada egyik legszebb strandja. A kék minden árnyalatában pompázik a tenger, a fehéren ragyogó föveny káprázatos, az ember tényleg azt hinné, hogy ilyet csak katalógusokban láthat, de nem! Itt is csordultak a könnyeim és percekig képtelen voltam fotózni, csak álltam és „fáztam”. Hatalmas hullámzás volt, néhányszor kidobott a partra. (t.e., 2019)

Kathisma

A strand, a tengervíz itt csodás, de sajnos a főszezonban Rimini szintű tömegnyomor van. Napi 7 euróért lehet parkolni. A strandon a bárokban lehet átöltözni, vécézni (ha ott fogyasztunk is).

Porto Katsiki

Ez is egy szuper strand (lehetne), amellyett is, hogy nagyok a kavicsok és egyéb kövek isvannak. Fürdőszandál nlkül nem egyszerű a vízbe bemenni. A főszezonban (július, augusztus) borzasztó nagy a tömeg. Még bent a vízben is nagy a tömeg. Főszezonon kívül bizonyosan csodás itt.

,, Gyönyörű.Porto Katsikin csak az volt a gond hogy először nem mertük a szalagot "átlépni" hogy a sziklák alá menjünk,es kicsit elájultam a beach közepén:) de aztán feléledtem, fürödtunk, irány a sziklák alatti árnyék. megérte a hőguta,csoda gyönyörű a part,a tenger.nem szóltak ránk,nem volt büntetés hogy a kordont átléptük." (gy.l., 2019)

Kalamitsi Beach

Gyalog nagyon hosszas megközelíteni.

Kariotes

Ligia

Vassiliki


Desimi

Látnivalók

Lefkada város

Nidri

Kolostorok

Panagia Faneromeni

Agios Nikolaos Niras

Programlehetőségek

Nidribő kiindulva kínálnak 20 euróért szuper, csaknem egésznapos (10-től 5-ig) hajótúrát ami a sziget déli része felé megy (látnuk egy világítotornyot és a Porto Katsiki-t) aztán irány Kefalónia és a néhai hajómágnás, Arisztotelisz Onasszisz magánszigete, a Skorpios és végül vissza Nidri-be. 

Ithaka

Meganisi

Kefalónia

Parga

Preveza

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Murvafürt virágok (Bougainvillea)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS