ÚTIKRITIKA.HU / Lefkada


hirdetes


útikritikák


Lefkada

Lefkada bevezető | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | tnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

m.k. fotója


 
Lefkada bevezető

Jón-tengeri görög sziget, Görögország nyugati részén. 336 négyzetkilométer területű. Nagyjából 35 kilométer hosszú és 15 kilométer széles.

(A legjelentősebb északi település Lefkada szigeten Nidri, míg a legjelentősebb déli település Vassiliki. Az országúton mért távolság Nidri és Vassiliki között körülbelül 37 kilométer, ha az Odyseos Androutsou (EO Lefkadas) úton haladsz.)

Fővárosa: Lefkada (kb. 8 ezer lakos).

Budapestről az út Lefkadára, 1 óra 40 perc repülővel. A Prevesa reptér azonban nem a szigeten, hanem a görög félszigeten található, így onnan kell eljutni a választott szállásig, a szigetre. Ez taxival is megtehető, melynek ára kb. 1 napi autóbérlés ára, irányonként. Sok magyar turista jön a szigetre, és gyakran társulnak egy-egy taxi járathoz, így megoszlik a költség. Például az északi Nidri város taxival 35-45 percre van a repülőtértől.

(Egyébként Lefkada az egyetlen görög sziget, amely híddal kötődik a görög szárazföldhöz. 50 méter hosszú ez az úgynevezett lebegű híd, ami mozgatható részekből áll, amelyek lehetővé teszik a hajók áthaladását a Lefkada-csatornán.)

Lefkadában (egyelőre) nincs tömegturizmus, ami nagy előny. A sziget természeti szépségeinek összefüggésében amúgy furcsa, hogy nem jönnek ide sokkal többen.  Azért (követve) van nemzetközi repülőtere és számos európai városból közlekedik ide repülőjárat. 

Többnyire kavicsos és sziklás strandok vannak, de azért a sziget nyugati oldalán vannak homokos strandok is.

Lefkada olyan gyönyörű fehérhomokos strandokkal büszkélkedhet, mint például a Porto Katsiki és a Egremni. Amúgy Lefkada szigetének neve valószínűleg a görög "lefkos" szóból ered, ami "fehért" jelent.

A szigeten a közbiztonság kiváló.

Ideális időzítés: Június vagy szeptember (már és még jó az idő, de nincs sok turista).

görögül: Λευκάδα, latin betűvel használatos a Lefkas is. 

A lefkadai nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Jóllhet Lefkada strandjai gyönyörűek, többségük kavicsos, ami nem kellemes a talpaknak, és a kisebb gyermekek számára nehézkes  lehet a tengeri fürdés.

Lefkada szigete, és főképpen a sziget déli részén található Vassiliki öböl híres a windszörf és kiteszörf lehetőségeiről, de a széljárás néha olyan erős lehet, hogy az túl nagy kihívást jelenthet a kevésbé tapasztaltak számára.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. A nyugati part csodálatos strandjait egyenként felfedezni 

2. Autentikus hegyi falvak (pl. Karya)

3. Lefkada város óvárosa a homokszínű homlokzatú, hangulatos házakkal

4. Panagia Faneromeni kolostor, ami igazán festői és fotogén

5. Agios Nikitas, a strandja és a tavernák miatt

6. Egremni, ami a sziget fő látványossága, indokoltan

7. 24 kisebb sziget veszi körül, és ezek némelyikére elmenni hajóval  

8. Mivel kis sziget, könnyen bejárható

9. A Dimosari vízesés, Cape Doukato, Agia Mavra - ezek mind gyönyörűek

10. Legszebb strand: Porto Katsiki

11. Sok ingyenes parkolóhely van, a strandok nem fizetősek.

12. A tengervíz szinte mindenhol kristálytiszta.

13. A Nidribol kiindulo 7 szigetes, 1 napos hajóút

Nem tetszett

1. A helyiek fölöttébb könnyelműen vezetnek autót

2.  Sajnos sok szép öbölben nem lehet nyugodt körülmények között fürödni a tengerben (hullámok, sziklák, víz alatti áramlatok)

3. A sok szúnyog

4. Nincs a szigeten finom homokos strand

5. Nidri főstrandján a kavicsokon nehéz kikászálódni a vízből

6. A sziget városai nem különösebben szépek. Vannak persze üdítő kivételek, de azok inkább falvak. 

7. A 17-18 századi Faneromani kolostoron kívül nincsenek a szigeten ütős kulturális turisztikai látnivalók.

8. A bérautónkkal stresszes volt vezetni a keskeny, szerpentínes hegyi utakon. Nagyon óvatosan kell vezetni a szakadékok miatt. 

9. Ligiának nincs konkrét városmagja. A főutca nem igazán tekinthető annak.

10. Valamiféle fürdőszandál nélkül kellemetlen a strandok kavicsos fövenyén lépdelni (8 euróért lehet kapni a szigeten ilyen lábbelit)

11. A legtöbb strandon nincsenek szolgáltatások, s ezért kell vinni magunkkal enni- és innivalót.

12. A közutakon kevés a praktikus iránymutató tábla, szóval szükség van hagyományos vagy netes térképre.

13. Nincs a strandokon vizimentő szolgálat.

14. Nem iható a csapvíz

15. Miként Krétán és Rodoszon is, itt se dobhatod a vécékbe a használt vécépapírt, hanem egy kicsi küblibe kell belerakni, oszt sokunk  nem kedveli ezt a műveletet. (Ha meg nem engedelmeskedünk, akkor kellemetlen lehet segítséget kérni a háziaktól vagy a recepciósoktól a dugulás miatt.)

Vélemények

,, Mi többnyire a nyugati parton voltunk. Amilyen kék ott a tenger, az szinte mesébe illő, viszont gyorsan mélyülő minden strand, nem kimondottan ideális kisgyermekes családoknak. Relatíve kis sziget, autóval könnyen bejárható, hangulatos kis hegyi településeket, halászfalvakat és kiépített strandokat egyaránt megtalálhatsz." (f.m.., 2021)


,, Nagyon jók a strandok, csak mindig hullámzik a tenger, ezért inkább mókázni jó, mint lubickolni. Ha nem zavar hogy autózni kell a jo partokhoz, akkor mindenképpen ajánlom Lefkadát. Nidri is fantasztikus, tele szuveniressel és jó kajáldákkal, miként Lefkada város is.
Nekem hátrány volt a tömeg és hogy nincs finom homokos part." (r.f., 2021)


Olyan kék szint sehol nem láttam mint Egremnin és Porto Katsikin, elképesztő 💙 a hullámok nagyok és általában gyorsan mélyül a víz.


,, A sziget nyugati oldalának strandjai olyan egyedülálló látványt nyújtanak, hogy rajongói Lefkadát egyszerűen csak a kék sziget becenéven emlegetik. A legtöbb lefkadai strandot magasra felnyúló, meredek sziklafalak keretezik, melyek fehér színe csodás kontrasztot alkot a tenger valódi kékjével. A főként mészkőből álló sziklafalak anyaga nagyobb hullámzáskor egyszerűen belemosódik a tengerbe, amitől a víz végül elnyeri a káprázatos színét.

Lefkada strandjainak szépségére jellemző, hogy számos, a legszebb tengerpartokat felsoroló szavazásban előkelő helyen végeznek. A legismertebb közülük a sziget egyik jelképévé is vált Porto Katsiki, melynél a magasra törő sziklafal árnyékában szinte eltörpülnek a strandolók. Az évről-évre változó partot lépcsőn lehet megközelíteni, egyedüli hátránya a népszerűsége miatti nagyobb zsúfoltság lehet a nyári hónapokban.

Másik mesébe illő partszakasz Lefkadán Egremni, melynél két éve egy földrengés elérhetetlenné tette a szárazföld felől partot, ám jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkák, hogy 2017 nyarára ne csak a tengeren, hanem aszfaltúton is megközelíthető legyen ismét.

Bár az utóbbi két évben Egremni csak hajóval volt elérhető, két másik, hasonló karakterű strand is pótolta a hiányosságot: Kathisma és Mylos lenyűgöző strandjai, melyek szépségét - és kékségét - nehéz elvitatni.

És ezek csak a jéghegy, vagyis a népszerűség csúcsát jelentik: számos kisebb-nagyobb strand fekszik egymás közelségében, amihez aszfaltozott úton, könnyűszerrel lehet eljutni, többhöz pedig hajókirándulások is indulnak. Ezek között akad teljesen kiépített, akad a világtól elzárt, de a lényeg mindnél ugyanaz: szinte kéken világító víz, vadregényes környezet. A tenger errefelé gyakran hullámzik, ám ezt imádják az ide látogatók: a méteres habokba belevetni magad, majd velük együtt ringani igazán remek érzés! Nem árt tudni, hogy néhány utazási iroda leírásaitól eltérően a strandok Lefkadán nem homokkal, hanem főként kisebb-nagyobb kaviccsal borítottak, homokos partszakasszal mindössze a sziget déli és keleti felén találkozhat helyenként a nyaraló.

Lefkada az egyedülálló tengerpartjai mellett a természetbarátoknak is kedvez: hegyei turistaösvényekkel szabdaltak, zöldellő erdőségeit átszelve számos felfedezésre váró érdekességgel találkozhat az itt nyaraló. A látogatók egyik kedvence a sziget legdélebbi pontján, függőleges sziklafalon emelkedő világítótorony, mely képeslapokra illő látványával rengeteg ide eljutó nyaralót meghódít.

Bár a sziget híres strandjai nyugaton fekszenek, de a legtöbb város, ahol az utazók is megszállnak, Lefkada másik oldalán épült fel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a keleti vidék valamivel jobb adottságokkal bír a települések és a kikötők szempontjából: több a hullámoktól mentes öböl, laposabb a partvidék, így könnyebb kiépíteni az infrastruktúrákat. Szállások terén a sziget remekül el van látva. (2017)" forrás


Imádtuk, minden jó volt, nagyon meleg volt. Istenieket ettünk, fürödtünk, el lehetne itt tölteni akár 2 hetet is, de akinek csak 6 nap fér bele, ami az utazás miatt igazából 4 teljes nap volt nekünk, én azt mondom hogy semmiképp ne hagyja ki. Már most visszavágyok, mennék bármikor, és sok helyre el se jutottunk, lesz még mit megnézni legközelebb. (f.c., 2022)

Odajutás

A szárazföldről könnyen és sokféleképpen megközelíthető. A Preveza repülőtérről 20 perc alatt el lehet jutni a sziget északi csúcsán lévő Lefkada városba.

Athénből busszal 5 óra.

,, A Görögország nyugati oldalán, a Jón-tengerben fekvő Lefkadának már a megközelítése is eltér a megszokottól. Bár valóban szigetről van szó, Lefkada mégis rendkívül egyszerűen megközelíthető, ugyanis egy kis fémhíd vezet át rá a szárazföldről, így az ide látogatónak még kompoznia sem kell. Saját repülőtere nincs, mivel a domborzat errefelé erősen hegyvidékes: nincs olyan hely a szigeten, ahol le tudnának szállni a repülőgépek. Ha valaki mégis légi úton érkezne, a legközelebbi repülőtér 20 kilométerre fekszik, egy Preveza nevű városka mellett, ahol elsősorban belföldi járatok landolnak." forrás


,, Elmondom, mi hogyan csináltuk, mikor először voltunk a szigeten, aztán majd eldönti mindenki jó-e a módszer vagy sem. 1 napra béreltünk autót a reptéren, hogy elmenjünk a szállásra, Vassilikibe. Másnap béreltünk motort, és szépen szakaszosan megállva strandokon, Nidriben, stb. visszavittük délutánig az autót a reptérre. Én motoroztam, a feleségem vezetett. Majd a reptérről édes kettesben motorral vissza Vassilikibe, aztán 6 napig csak motorral mindenhova! (Be kell kenni magadat naptejjel, de amúgy nincs meleg a motoron, élvezetes menni vele, és mindenhol le tudsz parkolni vele. 😉 ) Bevallom, egyáltalán nem volt tragikus, élveztem végig a reptérig. Az utolsó nap busszal mentünk volna a reptérre, de azért megkérdeztem a Lefkada fórumon, hogy van-e valaki a közelben bérelt autóval, és aki ugyanazzal a géppel jön haza. Egy kedves pár bejelentkezett. Egy nagyobb összeggel, mint amennyi a busz lett volna, de kevesebbel, mint amennyi a taxi lett volna, beszálltunk a benzinjükbe, így mi is, ők is jól jártak. 🙂"


,, Lefkáda szigetét alig egy kilométer választja el a görög szárazföldtől. Ügyes technikai bravúrral építettek egy keskeny mesterséges földnyelvet és az utolsó száz méteren egy mozgó híd van 🙂
Minden egész órakor megszólal a vészjelző felnyílik a híd két szárnya és a hídszerkezet elindul vízszintes helyzetbe és átengedi a szigetről kihajózó jachtokat és vitorlásokat a Ión-tengerre. 10 percig tart a művelet és utána újra az autóké az átkelés 🙂 (ata, 2021)


,, Sokan vannak akikl reptéri transfert keresnek miután a szigetre érnek. Azt tudni kell, hogy a szigetet felkeresni véleményem szerint szeptemberben érdemes, mert ilyenkor a tömeg is elillant már, valamit a szolgáltatások árai rugalmasabbak mint főszezonban. Szóval Lefkasba 35-55 euró között lehet bejutni taxival, de volt aki már 25-30-ért is bevállalta. Nagyobb társaságnak érdemes a kisbusz, én 140 eurót fizettem 10 fő reptérre szállításáért egy vadi új Mercedes kisbusszal. (sz.r., 2021)


Nekem eddig Zakynthos volt a kedvenc görög szigetem, de ezek a csodás partok és a hihetetlen kék tenger, a dús zöld növényzettel mindent visz. Tetszett, hogy pl Rodosszal ellentétben alig láttam félbehagyott/lepukkant apartmanokat, kb minden apartman felújított volt, rendezett kertekkel… az egész szigetre jellemzően. A görög vendégszeretet itt is páratlan volt💙
A benzin 2.3-2.5€ körül mozog… egy gyros pitában 3-4€, étteremben is 10 körül mozog. Úgy gondolom, hogy abszolút nem elrugaszkodottak az áraik, nyilván az árfolyam miatt érzi borsosnak az ember…
Javaslom, hogy vigyetek vízi cipőt, kb minden part kavicsos. (2022)

Szállás

Akinek a legfontosabb szempont a szép strand, annak a sziget nyugati partvonalán lévő hotelt tanácsos választania.


Utazás előtt próbáltam a számunkra legmegfelelőbb várost, szállást kiválasztani. Fontos volt, hogy legyen “élet” (árusok, boltok, éttermek, kávézók), autóbérlésre helyben lehetőség, gyalogosan könnyen megközelíthető partszakasz és hajókirándulásra is lehessen csatlakozni a városban. Ezek alapján keresgéltem és a véleményekben főként Nidri, Vasiliki, Agios Nikitast ajánlották, amik megfelelhetnek ezeknek az elvárásoknak. Végül Nidriről olvastam a legmegosztóbb véleményeket, és nem tetszett igazán a partja, Agios Nikitasban nem találtam már olyan szabad szállást ami minden igényünket kielégítette volna ár-érték arányban, így maradt Vasiliki. Vagyis Ponti, ami az öböl másik felében található, aminek főleg a homokos strandja fogott meg, ami a szigeten amúgy is igen ritka. (f.c., 2022)

Ajánlott szálláshelyek (2024):

Szállodák:

2 csillagos: Hotel Avra Beach Hotel , Hotel Nydri Beach II EVA BEACH ,

3 csillagos: Hotel Lefko, Hotel Porto Ligia ,

4 csillagos: Boschetto , George,

5 csillagos: Hotel Porto Galini ,

Apartmanok:  Christina Sudios , Athina Residence , Ethereal Villas Lefkas ,

-------------------

Nem ajánlottak. Avra Beach , VASSILIKI BAY , IONIAN BLUE

Helyi közlekedés

2024. március: 1 liter üzemanyag (95-ös): 1.96 euró

Alapvetően a helyi  buszjáratokkal, taxival vagy bérelt autóval.

    Buszok: A szigeten a közlekedési hálózatot főként helyi buszok szolgálják, amelyek általában a sziget különböző részein közlekednek. Azonban a buszok menetrendje és a járatok gyakorisága korlátozott lehet, különösen a kevésbé fejlett régiókban. Ezért érdemes előre tájékozódni, és előre tervezni a buszutakat.

Fontos! Ahol nincs bódè megállóban, ott tudtok a buszon jegyet venni. Ahol viszont van pl Nidri, megy a Lefkadavárosi vègállomás, ott szöszögnek ha nem kész jeggyel mész, sofőrje válogatja. Van aki tök rendes, van aki még nem enged fel jegy nélkül. A Nidriben lévő bódèba csak akkor jön le a hölgy ha már bent áll a busz. Csak KP van!
Az utolsó esti járatok amik Lefkada varosból indulnak vissza megállnak a szokásos 2 megállóban a városban, de a pályaudvarról indulnak. Ne tévesszen meg hogy maga az állomás este 8-kor bezár, villany leolt, wc-re nem tudtok bemenni onnantól ezt tartsátok szem előtt! Amúgy jó utazást, kellemes nyaralást mindenkinek! Ja és maga a KTEL szolgáltatása, járművek, sofőrök balkáni összességben szerintem nagyon jók, még ha kicsit drága is. (2024)


    Taxi: A szigeten a taxik is rendelkezésre állnak, és az egyik legkényelmesebb módja a közlekedésnek. Azonban a taxik árai magasabbak lehetnek, mint más közlekedési lehetőségeké, különösen a turisztikai szezonban.

    Autóbérlés: A legjobb módja annak, hogy felfedezzük Lefkada szigetét, a saját autó bérlése lehet. Az autóbérlés lehetővé teszi a rugalmasságot, hogy saját időbeosztásunknak megfelelően utazhassunk, és a legtöbb turisztikai célpont elérhető a szigeten autóval. Azonban az autókölcsönzés költsége magasabb lehet a sziget kevésbé fejlett területein.

    Motorkerékpár bérlése: A motorkerékpár bérlése egy másik opció a sziget felfedezésére. Ez lehetővé teszi a rugalmasságot és a könnyű parkolást. Azonban a közlekedés biztonságossága miatt fontos megfelelő védőfelszerelést viselni, különösen az újabb motorosok számára.

Autóbérlés

Azért itt Lefkadán a beach-ekre vezető utak komoly meglepetéseket tudnak tartogatni…Én évi 40-50 ezer km-t vezetek otthon, de ezek az utak feladják a lecké…csak óvatosan és alázattal. (2023)


1 napra béreltünk autót az Alex Rent Car-tól, Vasilikiben. 40€ volt 1 napra és egy Szuki Jimny-t kaptunk. Érdemes 1-2 nappal előre foglalni náluk. Ezzel az autóval a nyugati partszakaszt jártuk be. Benzinre kb 20€-t költöttünk. Másik napon pedig quadot béreltünk, azt viszont egy másik helyen szintén kb 50€-ért. Szuper élmény volt a quadozás is, korábban sose vezettünk, de nem okozott problémát. Ezzel a Nidriig vezető úton álltunk meg több partnál. Szintén kb 20€-t benzineztünk el. (f. c., 2022)


,, Kell kocsi, vagy minimum motor. Távolságok vannak. 13-30 kilométer. Gyalog, buszra várva, reménytelen. Leszállsz a buszról, és még sétálsz 3-4 kilométert a melegben? Béreljetek motort. Olcsó, nem nagy tudomány vezetni, szűk helyen is elgurultok vele." (k.a., 2021)


Az autóbérlés horror áron van, így aki teheti, az inkább robogót béreljen! Tömegközlekedni is lehet, de a menetidőtől való függés és a hosszú séták (meredek emelkedőkön, forróságban) miatt kevésbé tűnik jó választásnak.

Az utakon dugó nincs (kivéve a sziget belépésekor a mobil hídnál, amikor a hajóforgalmat engedik ki és be), ebben az időszakban viszonylag kevés még a turista.

Benzinkút lépten-nyomon van, kb. 2,1-2,4 EUR/liter áron. (2022)

Hajózás

Nidri star II-vel mentünk el egy egés znapos hajózásra. Ez 30€/ fő volt ebéddel együtt. Vasiliki kikötőjében vett fel minket.Megállt a hajó Porto Katsikinél, Egremni, átvitt minket Kefalonia szigetére, ahol 1 órát töltöttünk el, egy barlangba, más egyéb partra, és a Nidrivel szembe található privát szigetet is körbe hajóztuk és közbe hallgathattuk a történetét. Végül Nidribe kötött ki a hajó, és a vasilikis utasokat egy busz vitte vissza. Negatívum, hogy telt házas volt a hajó, és volt hogy elég közel ültek hozzánk, de egyébként más rosszat nem tudok róla elmondani. (f.c., 2022)

Étkezés

2024: Olcsó étteremben étkezés egy főnek: 15 euró. Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: kb. 60 EUR

Egy főétel 8-14 EUR (halételek kicsit drágábbak), étteremben egy 2,5 dl-es üdítő 2,5 EUR, a friss gyümölcslé 4,5 EUR. (2022)

A tipikus görög tavernákon kívül vannak még úgynevezett pita éttermek, ahol pitatésztába raknak gyros-t. Nidriben vannak kitűnő palacsinta-bódék és szuper olasz éttermek. Még ázsiai étekeket kínáló éttermek is vannak.

A tavernákban a hagyományos görög étkeket némileg hozzáigaztják a többséget jelentő brit nyaralók igényeihez (avagy igénytelenségeihez)

Nagyon jót Nydriben a Dymitris tavernában (picit távolabb a városka felett), illetve a Barrelben és az Anna Mariaban ettünk.


Éttermek amiket ajánlok:
Pontiba, az Almi éttermet nagyon szerettük, 2x is ott vacsoráztunk.
Pizza Pizza, Vaslilikiben, tudom tudom Görögországba pizzázni??, de egy ottani srác ajánlotta, és igaza volt isteni jó pizzát ettünk.
Nem étterem, de a korábban említett Panorama Cafe, a kilátás miatt kötelezően ajánlott.
Nyilván gyrosoztunk is, de most arra nem emelnék ki egyet, bárhol ettünk jó volt. (f.c., 2022)

K. Gabi fotója

Spanakopita (spenótos és feta sajtos pite)  - Ata fotója

Porto Katsiki feletti Panorama Cafe, egyszerű kis kávézó, büfé, kilátás eszméletlen szép. Majd hajóval néztük meg közelebbről a partot is. (f.c., 2022)

Vásárlás

Nidriben vannak leginkább és legnagyobb választékban butikok, szuvenírboltok.

Nagy bevásárlóközpont csak a fővárosi Lidl van, de nagyobb boltokból van több. Az árak nem sokat változtak az elmúlt években, csupán a forint értéktelenedése miatt tűnik a végösszeg borsosabbnak.

Kisebb boltokban a 0,5 literes ásványvíz 50-70 cent, egy 0,5-ös alkoholmentes sör 1 EUR.
A mi tapasztalataink szerint a sziget nyugati és déli része valamivel drágább, mint pl. Nidri környéke.

(2022)

Szórakozás

A szigeten tömérdek bár, klub található. Hajnali 2-i, 3-ig vannak nyitva a lokálok. A legsűrűbb éjszakai élet leginkább Nidriben van, valamint Lefkada városban, a sziget nyugati részén, . Jellemzően: koktébárok, briteknek való pubok, diszkók. A legnagyobb diszkó Nidriben van és Akanthus a neve. 

Biztonság

A Megalipetra strandra az előző strandról sétáltunk át, kb 5-10 perc alatt. Akkora hullámok voltak, hogy óceánparti érzetet keltett, nagyon jól lehetett benne szórakozni addig a pontig, amíg már az életünkért küzdöttünk

    Tengeri biztonság: A tengeri aktivitások, például a strandolás, a búvárkodás és a hajózás bizonyos kockázatokat hordozhatnak magukban. A látogatóknak fontos megfelelő felszerelést használniuk, és betartaniuk a tengeri biztonsági előírásokat.

    Lopások és betörések: Bár Lefkada általában biztonságos hely, a látogatóknak érdemes óvatosnak lenniük az értéktárgyaikkal, és nem hagyniuk azokat felügyelet nélkül a strandokon, parkokban vagy más nyilvános helyeken.

    Közlekedési balesetek: A szigeten való közlekedés biztonságos, de az utak szűkek és kanyargósak lehetnek, és a sofőröknek ügyelniük kell a sebességre és a figyelmességre az utakon.

    Természeti katasztrófák: Lefkada időnként szenvedhet földrengésektől és erős széllökésektől. A látogatóknak javasoljuk, hogy kövessék a helyi híreket és figyeljék a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket.

Egyéb hasznos információk

1. ,, A partmenti sekély, köves vizekben veszélyes tengeri sünök lapulnak. Könnyen ráléphetünk egyre. A tengeri sünök a sziklás partszakaszokat kedvelik. Apró lábaikkal megtapadnak a köveken. Gyakran találkozhatunk velük. Rájuk lépni roppant fájdalmas. Kb. 3 cm hosszú tüskéjük könnyen fúródik a bőrbe. Védekezni vastagabb talpú úszócipővel lehet, illetve az sem árt, ha figyelmesen megnézzük hová lépünk.

Ha már megtörtént a baj, és beleléptünk, azonnal észre fogjuk venni, hiszen égő fájdalmat érezhetünk. Fontos, hogy ne próbáljuk meg magunk kihúzni a tüskét, mert könnyen beletörik, és így fájdalmas gyulladást okozhat, s akkor már csak sebész tudja eltávolítani. Amennyiben a tüske nem fúródott mélyre, javasolt a sérült testrész ecetes borogatása. Így a tüske felpuhul, feloldódik, könnyen eltávolítható lesz. A sebet mindenképpen kezeljük le fertőtlenítővel.

A kinti boltokban kapható kis, kék-fehér műanyagtubus ammónia fertőtlenítő, ami meduzára is jó. Potom 50 eurócentbe kerül.'

------------

Olívaolajba is lehet mártani és elvileg 24 órán belül kidobja a szervezet.
Nekem is volt süni, az olívaolajjal elkéstem amit a tenger parti tavernában kaptam, mert előtte próbáltunk kiszedni. Nem lehet, főleg ha mélyen van! Nekem pár tüskét nyaralás után kb. 3 hónappal a sebész szedte ki, de így is maradt még a kezemben tüske, ami talán 2 év után múlt el 100%-san.

------------

Kicsit gusztustalanul hangzik, de orvosok is azt javasolják, hogy rá kell pisilni, vagy abba áztatni kicsit, és a tüske nem él tovább a bőrben. Hatásos, bármennyire is hihetetlen és gusztustalan.

(Lefkada FB)


A sziget összességére elmondható, hogy görög viszonylatban tiszta. Sok a kuka, így akinek van rá intelligenciája, hogy a szemetet kukába dobja, nem pedig a vízbe, annak adott a lehetőség is. (2022)


Ponti:
Maga ez a település nagyon kicsi, de gyalogosan kevesebb, mint 10 perc alatt, a parton sétálva átérsz Vasiliki kikötőjébe, ahol sok kis árus, étterem fagyizó és boltok fogadnak. Ponti részén is találhatóak éttermek és boltok is.
Ez az öböl elég szeles tud lenni, ami miatt szörfösök nagy kedvence, van is lehetőség oktatáson részt venni. Mi egy napot szántunk arra, hogy ezen a parton pihenjünk, akkor a Nefeli strandbárjának a napágyait vettük igénybe, kb. 10€-ért, amihez 2 ital járt. Nagyon jó volt a víz, homokos, lassabban mélyülő, tiszta volt, nem hínáros. Hullámok pedig a nyugati parthoz képest szinte nincsenek, ami miatt gyerekes családok számára ajánlanám. (f.c., 2022)

Strandok

,, A közhiedelemmel ellentétben nem mindig hullámos a nyugati part, sőt - de amikor hullámzás van, akkor az kemény lehet. Ha szereted, akkor a legjobban élvezhető hullámos partokat Agios Ioannisnál, Pefkouliánál, Kathismánál, Mylosnál, Kavalikeftánál / Megali Petránál, Egremninél és Porto Katsikinél találod. Ha csendes víztükörre vágysz, akkor minden időben irány a keleti oldal, ahol nyaranta szinte minden nap sima a víztükör. " (2021)


Agiofili Beach, parkoló fizetős quaddal 10€ volt, ha jól emlékszem kocsival drágább. Kicsi part, sok ember, de búvárkodásra talán ez volt a legalkalmasabb, mivel nem olyan hullámos. Elképesztően szép volt.

- Agiofili Beach, parkoló fizetős quaddal 10€ volt, ha jól emlékszem kocsival drágább. Kicsi part, sok ember, de búvárkodásra talán ez volt a legalkalmasabb, mivel nem olyan hullámos. Elképesztően szép volt.
- Ammoussa Beach, itt nem fürödtünk csak beültünk egy strandbárba, eldugott szép strand. Ingyenesen parkolás megoldható volt.
- Mikros Gialos, szerettük ezt a partot is, quaddal a térkép nagyon durva kavicsos, földes utakon vitt már az egy élmény volt. Ingyenesen parkoltunk itt is.
- Nidri, ahol szintén nem fürödtünk csak körbe quadoztuk, a többi parthoz képest talán ez tetszett a legkevésbé, viszont itt tűnt úgy hogy legnagyobb az élet.

(f.c., 2022)


A kötelező partok közül mi Egremni és Mylos beach-en nem voltunk. Mylos-ra szeerttünk volna átmenni vízitaxival, mert a hegyen át vezető túrát egy 3 éves és egy 9 hónapos gyermekkel nem vállaltuk, főleg, hogy erre a partra napernyőt is vinni kellett volna, viszont a hajóra nem engedtek fel bennünket, mert túl kicsi volt a kisebbik gyermek. Így ezt a partot kihagytuk. Egremni pedig azért maradt ki, mert egész hosszú, napos hajótúrát nem mertünk bevállalni a kisebbik gyerkőc miatt. Ha nyűgös lesz, nem tudunk vele mit kezdeni ott (persze lehet, hogy élvezte volna, ez már soha nem fog kiderülni).

A fentiek kivételével számunkra a sziget legszebb partjai egyértelműen Agios Nikitas és Agiofili volt. Porto Katsiki is csodálatos a hatalmas fehér sziklafal tövében, de kicsit túltoltnak tűnt nekünk. Szép volt, de felkapottsága miatt elég sok turista volt, a víz nem gyerekbarát, mert gyorsan mélyül, és ottjártunkkor elég nagyok voltak a hullámok. Agiofili beach ugyanezt tudja, csak kicsiben és ezáltal sokkal hangulatosabb csomagolásban.

Kisgyermekes családoknak Ammousa beach is jó választás lehet. Apró öböl, lassan mélyülő, kristálytiszta vizű part. Közvetlen a parton található egy jól felszerelt étterem, bár, mosdó. A parkolás itt ingyenes, bár a parkolóhelyek száma erősen korlátozott. Napágyak, ernyők bérelhetőek, 8 EUR/nap áron.

Kevésbé zsúfolt, hullámoktól mentes, lassan mélyülő és a többihez képest melegebb vizű partokat Nidri környékén találni. A látvány kevésbé ad tengerparti élményt, viszont a hegyek által körül ölelt tágad öböl a megannyi hajóval és kisebb-nagyobb szigetekkel, festői tájat varázsol elénk. (2022)


,, Elsőként Aghiofilit és Porto Katsikit látogattuk meg. Érdemes mindkettőre minimum fél napot szánni. Aghiofili délen található Vasilikitől pár percnyi autókázásra. Az út akkor még köves volt, azóta kapott már aszfaltot. Egészen a parkolóig kell menni, onnan tovább a lábbusz visz. Kitaposott ösvényen haladtunk a tenger felé, közben szép nagy pókok kacsingattak ránk a hálójukból. Tudom nem valami bizalomgerjesztő az odavezető út, viszont az öböl megér egy misét. Rögtön a kedvencemmé vált, ahogy fentről megpillantottam a Nap víztükrön táncot járó fényeit. Könnyűbúvárkodásra alkalmas a hely, a víz kristálytiszta és gyorsan mélyül, a parttól pár méterre már szép nagy halakat figyelhetünk meg. A bátrak ugrálhatnak szikláról…mi inkább lentről néztük őket. Sajnos az öböl kicsi így gyorsan megtelik emberekkel, amint kényelmetlenné vált a helyzet tovább léptünk Porto Katsikire. (2021)" forrás


,, Nekünk Megali Petra jött be. Valami csúcs! Nagyon szűk ösvényen lehet eljutni a parkolóból. Visszafelé egy termetes kula is kinőtt az ösvény közepén. Soha nem értem, hogy vannak ilyen emberek.

Ami a partokról elmondható, hogy aránylag tiszták. cigicsikk és egyéb szemét nem nagyon van. Viszont míg lejút az ember bőven lát szétdobált flakonokat, meg egyéb műanyag szemetet. Nem értem, miért nem tudják magukkal vinni azt az üres flakont és kidobni egy konténerbe. Örvendetes, hogy sok helyen van ilyen szemetes."


,, A strandokat szinte kivétel nélkül végigjártuk az elmúlt években, itt érdekes a tapasztalatom. Vannak a menő felkapott és mindenhol propagált strandok, tényleg gyönyörűek. A megközelítésük néha nem egyszerű, ez Megali Petra és Porto Ktsiki esetében hatványozottan érvényes az út, és a lépcső miatt.

A strandokra jellemző hogy azért néhány kivételtől eltekintve lehet enni meg innivalót venni, de például éppen a kedvelt Porto Katsiki a legfőbb kivétel ez alól. 

Szinte sehol nincs propagálva az útikönyvekben meg a neten az a hely, ahol valaha igazi popélet folyhatott a romos régi lepusztult üzletsor alapján, viszont az egész szigeten itt a legjobb a széljárás, és itt a legtisztább a víz. Nem mintha máshol koszos volna, de itt aztán valóban csoda. Ez pedig a Kastro Beach, ami közvetlenül a sziget bejáratánál található a komp híd mellett nem Lefkas felé kell fordulni hanem az erőd oldalára, kb 500 métert kell menni. Kevés ember, szinte csak a helyiek és a kalandor nyaralók járnak ide. Aki szeret tömeg nélkül strandolni, annak a legjobb. (sz.r.,, 2021)


Az ismert partok mindegyike megközelíthető jó minőségű (több ilyen murvás földutat idén aszfaltoztak) aszfaltozott úton. Egyes partoknál fizetős, őrzött parkolás lehetséges. Ezek persze kis rafináltsággal kijátszhatóak, de nem biztos, hogy érdemes. Korlátozott a szabadon parkolás lehetősége a szűk és meredek utak szélén, ráadásul onnan sok sétával, cuccokkal a perzselő napon sétálni nem biztos, hogy ér annyit. A parkolás 8-10 EUR/nap. Napágy többnyire minden parton bérelhető 8-12 EUR/nap áron. Ezeket és a parkolókat is készpénzzel lehet fizetni. Saját napernyő is használható, de a nagy kavicsos part miatt ennek leszúrása elég problémás. (Gyakran látni napernyő után szaladó strandolókat 😃 )

A partok általában kisebb-nagyobb kavicsokkal borítottak, gyorsan mélyülnek, cserébe viszont kristálytiszta vizűek.

Homokos part gyakorlatilag csak Vasiliki nyugati partszakaszán van. Itt viszont puha homokos, lassan mélyülő és kifejezetten kellemes meleg víz várja a látogatókat, ami kisgyermekes családoknak tökéletes választás.

Júniusban a víz általánosan elég hűvös (azoknak legalábbis, akik a meleg vizeket kedvelik), szokni kell, de az irtózatos hőségben utána már kellemesen hűsítő és fürödhető. Július-augusztus hónapokban egészen biztosan melegebb a víz, de ezekben a hónapokban a hőség és a nap perzselése szinte elviselhetetlen. Már júniusban is keresni kellett az árnyékot, és napernyőnek lennie kell a kocsiban! (Napernyőt 10 EUR-ért lehet venni, de minden szálláson halomra áll az ott hagyott ernyő, amit ingyen szívesen odaadnak, csak kérni kell). (2022)

Egremni Beach

,, A lépcsőkhöz vezető autóút már majdnem kész, de tovabbra sem lehet használni, így gyalog kell a lépcsőkig menni. Az autótól a partig 30 perc a gyaloglás. A lépcsők tetején van egy beach bár. Homokos-kavicsos, hosszú strand. A viz hűvös." (j.n., 2021. július)


,, Egremni ma jóval keskenyebb, mint volt, de még mindig gyönyörű. Egy hajókirándulás keretében jutottunk el oda - ez természetesen az egyik fő attrakciója minden ilyen kiruccanásnak -, és ha kicsit túlozni szeretnék, azt is mondhatnám, hogy egyesek majdnem otthagyták a fogukat... Az idegenvezető felhívta a csoport figyelmét ugyan arra, hogy NE menjen senki túl közel a sziklafalhoz, mivel még mindig potyognak kövek - néhányan mégis az árnyékban foglaltak helyet a törölközőiken. És valóban egy adott pillanatban furcsa zajra lettünk figyelmesek és rengeteg, kisebb-nagyobb kő zúdult rá a partra néhány másodperc alatt - szürreális volt az egész, omoltak le a kövek és az emberek futottak a víz felé... De szerencsére nem történt baj. (2016) " forrás

k.m. fotója

Az Egremni Beach Lefkada egyik legszebb strandja. A kék minden árnyalatában pompázik a tenger, a fehéren ragyogó föveny káprázatos, az ember tényleg azt hinné, hogy ilyet csak katalógusokban láthat, de nem! Itt is csordultak a könnyeim és percekig képtelen voltam fotózni, csak álltam és „fáztam”. Hatalmas hullámzás volt, néhányszor kidobott a partra. (t.e., 2019)


,, Egremni: A rengeteg lépcső megmászása miatt ezt a napot erre az egy strandra szántuk. Már fentről a kilátóból csodás kékeket lehet látni és ahogy ereszkedtünk egyre lejjebb és közelebb ez csak fokozódott, ezzel egyidejűleg az izgalmam is a magasságtól. A part hatalmassága miatt, mégjobban kiéleződött milyen parányiak vagyunk ott a magaslatban. Mire elértük a fából készült lépcsőket már annyira remegtek a lábaim alig tudtam menni. A hely szépsége szerencsére enyhítette minden félelmem. Egész nap a habokban ugráltunk. Késő délután már nagyon vágytunk egy kis hűvösre, meg fagyira, így a cuccunkat nyakunkba véve visszamásztunk a sok lépcsőn, majd Mikros Gialosra távoztunk. A kis falucskát már nem érte a nap fénye, a parton úgy feküdtünk mint a döglött halak. Teljesen kitikkasztott bennünket a hőség, ezért nagyon jólesett a hűs fagyi és az árnyék. (2021)" forrás

Kathisma

A strand, a tengervíz itt csodás, de sajnos a főszezonban Rimini szintű tömegnyomor van. Napi 7 euróért lehet parkolni. A strandon a bárokban lehet átöltözni, vécézni (ha ott fogyasztunk is). A beach bárok elötti nyugágyak és napernyők fizetősek.

Könnyen megkozelíthető. Agios Nikitasbol pár perces utazás autón. A part apró kavicsos, a víz gyakran hulámos.

A legkiépítettebb part, millió napernyővel, parkolóval és éttermekkel. (2022)

Most éppen nem hullámos - p.s. fotója


,, Nagy durranás a sziget nyugati oldalán a Kathisma beach. Sokan szeretik ezt a részt mert hosszú, széles látványos partszakasz, könnyen megközelíthető, kiépített tavernákkal és bárokkal megspékelve. Rengeteg napernyő várt a látogatókra. Azon a napon amikor ott jártunk , szép termetes hullámok örvendeztették az embereket. Csodás napot sikerült ott is eltöltenünk, annak ellenére, hogy ez a hely kicsit más volt mint a többi…aki nem szereti a turistás helyeket messzire kerülje el. Este még volt annyi energiánk, hogy megnézzük a Dimossari vízesést. Nidriből sétáltunk el, körülbelül 45 percnyi kényelmes gyaloglás egy irányba. Aki szereti a jéghideg vizet meg is mártózhat a vízesés kádjában. (2021)" forrás


,, Lefkáda magas sziklafalú nyugati partján van a sokak által Görögország legszebb strandjának tartott Kathisma beach 🙂
A fehérhomokos part, a türkizkék tenger és a hatalmas hullámok mindenképpen gyönyörűek. Hogy ide épp vasárnap kell-e jönni a szezon kellős közepén az már más kérdés 🙂" (ata, 2021)


Itt már többen vannak, mint Pefkoulián, az itteni éttermet egyszer próbáltuk, se a smoothie, se a kaja nem ízlett, nem ajánlom, inkább csináljatok szendvicseket. Napágyat, ernyőt lehet bérelni, az árat nem tudom.
Mylos után ez a kedvenc partom🤍 az északi része a szép, lentebb koszos. Az északi részéről úszva kb 2 km-re van egy másik part, csodálatos kristály tiszta vízzel, aki magabiztosan úszik, mindenképpen ússzon át, simán teljesíthető táv, a 16 éves húgom is szó nélkül átúszott. Akiknek szükséges, pihenni is tudnak, sok sima felületű szikla emelkedik ki a vízből, amin le lehet pihenni.
Ugrálásra is van alkalmas szikla, szinten minden magasságból, kinek mi fér bele 🙈 (2022)


Kathisma: fizetős fedett parkolóba parkoltunk, nem emlékszek pontosan de 5-10€ között volt. Mi itt pl. szállásról elkért napernyőt használtuk. Szintén jó kis hullámokra lehet számítani. (f.c., 2022)

Porto Katsiki

Ez is egy szuper strand (lehetne), amellyett is, hogy nagyok a kavicsok és egyéb kövek isvannak. Fürdőszandál nlkül nem egyszerű a vízbe bemenni. A főszezonban (július, augusztus) borzasztó nagy a tömeg. Még bent a vízben is nagy a tömeg. Főszezonon kívül bizonyosan csodás itt.


t.i. fotója

,, Az út Nidriből több mint 1 óra. Athani után meg kb. 25 perc szerpentines szakasz következik. Fizetős parkolás lehetséges.(5 vagy 10 euró). Lefkada legszebb strandja, ahova egy rövidebb lépcsősor vezet. A sziklafal tövében meg délután egykor is találni árnyékos részt. Napernyő és nyugágy bérlési lehetőség nincs. Fánkot árulnak, valamint a fenti büfékből lehet a partra rendelni ételt, üdítőt, kávét. A viz itt volt a leghűvösebb." (2021)


,, Gyönyörű.Porto Katsikin csak az volt a gond hogy először nem mertük a szalagot "átlépni" hogy a sziklák alá menjünk,es kicsit elájultam a beach közepén:) de aztán feléledtem, fürödtunk, irány a sziklák alatti árnyék. megérte a hőguta,csoda gyönyörű a part,a tenger.nem szóltak ránk,nem volt büntetés hogy a kordont átléptük." (gy.l., 2019)


,, Vasilikit elhagyva vettük az irányt be a hegyek közé. Porto Katsikihez az út keskeny, kanyargós és parádés kilátásokkal tarkított. Érdemes megállni ahol lehet, és fotózni. A célállomáshoz érve, kerestünk parkolót, majd a szemben lévő félszigetre vettük az irányt. Akkor még ép volt a lépcső és át lehetett menni, onnan volt ám igazán szép kilátás az egész partszakaszra. Ajánlom a tavernát is a szikla peremén, na nem csak az éhes gyomor miatt, még ha csak egy frappéra is tértek be, de ne hagyjátok ki onnan a látványt. A napfény vakítóan fehérré varázsolta a hegyoldalt, a víz pedig türkiz volt a kavicsok közül kimosódott mészkőpor miatt, az egész olyan tejszerűvé vált a tengerben úszkáló szemcsék hatására. Szép nagy hullámok nyaldosták aznap a partot, egyébként is sűrű jelenség errefelé. Jókat lehetett játszani a habokban, persze úszni nem tudóknak óvatosan. (2021)" forrás


Nem valami nagy szám, a beach olyan mint Pefkoulián, annyi a különlegessége, hogy óriási szikla hatalmasodik a part mögött. Itt lehet enni, inni, a parkolásért fizetni kell, 1 robogó €3, egy quad (2022)

Kalamitsi Beach

Gyalog nagyon hosszas megközelíteni.

A Kalamitsi Beach Gialos település közelében található. A strand egy gyönyörű öbölben található, kristálytiszta türkizkék vizekkel és egy tiszta homokos partszakasszal, amely nagyszerű hely az úszásra, a napozásra és a pihenésre.

A Kalamitsi Beach egy eldugottabb strand, amely a látogatóknak lehetőséget ad a békére és a nyugalomra. A strand nem túl zsúfolt, így ideális hely azok számára, akik szeretnének elvonulni a tömegből és élvezni a csendet és a nyugalmat.

A strand közvetlen közelében található néhány étterem és bár, amelyek finom helyi ételeket és italokat kínálnak a látogatók számára. Emellett a strand körül számos lehetőség van a búvárkodásra és a snorkelzésre is, a kristálytiszta vízben élő tengeri élőlények megfigyelésére.


p. t. fotója

Gialos

,, Nagyon meredek, kanyargós az odavezető ut, de jó minőségű. A part kavicsos és a sekély vízben is nagy kavicsok vannak, valamint nagyobb sziklák is. Nehéz a vízbe jutás. Van több beach bár is és napernyő, nyugágy bérlési lehetőség, de nem annyira kiépített, mint Kathisma vagy Pefkoulia. Parkolási lehetőség is van, ingyen." (2021)

k. k. fotójaDeck beach (Pefkolia)

Napernyő és 2 nyugágy 8 euró. A strandon a jobb irányba a sziklák után is vannak nyugágyak, napernyők. Nem tudjuk, hogy ott mennyibe kerülnek. Elég sok a darázs.

Van textilmentes szakasza is.

Első részén, a Deck-nél elég zsúfolt, de az egész part borzasztó hosszú, az északi részén kevés ember van. Szép part, de nem ez a legszebb. Ha nagyok a hullámok, a víz is koszos, sok ezek a részen a hínár, de persze csak beljebb, normál esetben nem lehet érzékelni, csak ha a nagy hullám kihordja.
Naplemente csodás, este pedig nagyon jó látni innen Agios Nikitas fényeit.
2napágy+napernyőt lehet csak így, szettben bérelni, €10 egy napra. (2022)


Paralia Pefkoulia, kavicsos, nagyon szép partszakasz, akkora hullámokkal hogy leszakítja a fejedet, vagy ha nem is a fürdőruhádat simán, és a hajamból a szoros hajgumit is elég könnyedén. Parkolást mi ingyen megoldottuk, de lehet volt fizetős parkoló is. Kevesebb ember a többi parthoz képest. (f.c., 2022)

Ata fotója

Ligia

,, Ingyenes zuhanyzók és napernyők vannak, és alig van valaki. A tenger gyorsan mélyül, 10 m-re már mélyvíz. Egyszerű sznorkel maszkkal és légzőcsővel rengeteg halat látunk, de sajnos műanyag hulladékot is..." (k.j., 2021)


e.m. fotója

Vassiliki

,, Nagyon jó az ide vezető út. A part sekély és homokos. A nyugati végén teljesen homokos, keletebbre van egy kavicsos sáv a vízben, de bent itt is homokos. Vegig vannak beach bárok, nyugágy és napernyő bérlési lehetőség (mi 10 euróért béreltünk, de tetőset)
Sok helyen van lehetőseg supot, windsurfot bérelni. Oktatast is lehet kerni." (2021)

Ata fotója


Kavalikefta és Megali Petra

A sziget nyugati partja mentén, Kalamitsi falutól rövid távolságra három homokos strand található: "Avali", "Kavaliefta" és "Megali Petra").
Mindhárom strand csendes, kieső helyen van, alig fejlesztett, nagyon szép tiszta kék víz, fehér kavicsok és finom, sárgás homokl ...

f.d. fotója

,, Az odavezető közút vadregényes, több helyen csak egy autónak elég hellyel és meredek kanyarokkal. Az út Kavalikeftára visz, s a partnál van lehetőség fizetős parkolásra. Van beach bár. Maga a part nagyon kicsi és telezsúfolták napernyővel és nyugággyal.

Megali Petrára kétfélekeppen lehet menni: vagy a Kavalikefta strandról 5-7 perc a sziklákon keresztül a parton. Itt van olyan rész, ahol épphogy elfér az ember. Vagy az autóúttól vezet le ösvény. Ez is kb. 5-7 perc, de ez utóbbi az ajanlott ha csomagokkal vagyunk.
Megali Petra: Hosszabb partszakasz, nagyobb sziklákkal. Itt is van lehetőség nyugágy bérlésére. Lehet venni üdítőtés fánkot. (j.n., 2021)


Kavalikefta akedvenc partom 💙 a hatalmas sziklák között óriási hullámok voltak, nagyon jól szórakoztunk benne. Itt a bárban csak készpénzzel lehet fizetni. Van lehetőség napernyő bérlésre, van zuhany es öltöző is. Parkolni az út mellett, vagy a fizetős parkolóban lehet. Az ide vezető úton külön örültem a quadnak, rossz minőségű, nagyon keskeny és kanyargós út vezet le ide.

Milos

3 euró/fő a hajóút.

i. t. fotója

,, Megközelítés: mi csomagokkal, hajóval mentünk. Nálunk volt napernyő, szélsátor, nagyobb hütőtáska, hátizsák, a törölköző alá nagy méretű, összehajtható pokroc. A strandolás közben felsétaltunk a legfelső pontig egy ösvényen, csomagok nélkül, fürdőruhában, fürdőcipőben. Abszolút vállalható volt 🙂
Gyönyörű széles partszakasz. Van beach bár és lehet nyugágyat, napernyőt bérelni. A hajók 30-40 percenként járnak. (j.n. , 2021)


,, Milos gyalog is elég könnyen elérhető. Jó, könnyen járható az ösvény. Túlnyomorészt árnyékos is. Nekünk megasan a legjobban."


Az egész életemet le tudnám itt élni, de legalábbis ha tehetném, az összes naplementét itt nézném meg. Bokatörős, meredek út vezet fel a hegyre Agios Nikitasbol, és a hegyről a partra is nehéz lehet a terep annak, aki nem sportol. Kemény az út, de megéri, mi volt, hogy naponta kétszer is megjártuk, egyszer délelőtt, majd estére visszamentünk játszani a nagy hullámokban, majd mikor kellőképpen elfáradtunk, a parton fekve csodáltuk a naplementét. Akkor sem koszos a víz, ha 4 meteres hullamok vannak 🤩 Itt is volt ernyő és ágy, de az árát itt sem kérdeztem meg, mi vittük a sajátunkat. Enni, inni viszont itt nem lehet venni, egy nap kb 2-3szor jár egy bácsi, fánkot hoz és üditőket, de erre nem lehet alapozni, mert volt olyan nap, amikor nem jött. Egyébként Kathismarol (30-35perc intenzív úszás) és Agios Nikitasból (20-30perc úszás, vannak sziklák amiken pihenni lehet) is át lehet úszni Mylosra annak, aki jobban bír úszni mint mászni. 😄 Ezt viszont csak akkor ajánlom, ha az említett partokon nem nagyok a hullámok. Nagy hullámoknál azért veszélyes lehet. Érdekesség:ha csodás türkizkék sávokat láttok a vízben fentről a part mentén, akkor valószínüleg nagyok lesznek a hullámok. (2022)


Agios Nikitasból indul egy kis lépcső tetejéről a kellemes erdei séta ami ide vezet. Lent csak napernyőt lehet bérelni, a kis beach bar nem volt nyitva amikor ott jártunk. Az út lefelé is csodás, nagyon szép kilátás nyílik az egész partra.

Desimi

,, 15 percre van Nidritől. Van fedett, fizetős parkolója. Van pár étterem meg egy beach bár. Mi a parkolotól legtávolabbiban voltunk, és rendben volt. Motorcsónakot es vizibiciklit lehet bérelni. Napernyő és nyugágy bérlési lehetőség nincs. A víz nem olyan kék, mint a keleti parti strandokon, de nagyon szép tiszta. A parton vannak fás reszek, amik természetes árnyékot adnak." (j.n., 2021)

zs.m. fotója

Afteli Beach

Príma strand, de nem túl nagy s ezért tanácsos korán érkezni és elhelyezkedni.
Nyugágyakat lehet bérelni, sőr egyfajta napozóteraszon is vannak napozóágyak. Sznorkelezni is lehet. 


t. i.fotója

p.k. fotója

Agios Nikitas

Hangulatos kis strand naggggyon sok emberrel, a kép nem adja vissza, de ez is nagyon szép part, a víz kristály tiszta és többnyire nyugis, csak egyszer voltak nagy hullámok a két hét alatt. Nagy hullámok esetén itt is van hínár, de nem annyi mint Pefkoulian. Innen át lehet úszni 5-10perc alatt egy partra, nagyon szép, de jó eséllyel nudistákkal van tele. Mylosra is át lehet úszni 20-30perc alatt, vagy a Mylos express is indul 30percenként (17:00kor az utolsó), fejenként €3 azoknak akik se hegyet mászni, se úszni nem szeretnek.
Maga a kis falu varázslatos, sok jó étteremmel, itt még van egy étterem ahol vegán kaja is van, a beachez közel, a nevét nem tudom, de nem nehéz megtalálni mert egy fél utca az egész falu a beachig. Az Elena fagyizóban pedig valami isteni a tiramisu fagyi( es persze a tobbi is, van vegan is) 🤤  (2022)


Mi itt csak lesétáltunk a partra, de látva, hogy az egy négyzetméterre jutó emberek száma 10, inkább el is indultunk vissza😅 (2022. július)


Agios Nikitas, nagyon hangulatos kis város, szép, de nem túl széles partszakasz, sok-sok ember. Itt is ingyenesen parkoltunk, de nehéz volt parkolóhelyet találni. (f.c., 2022)

Avali Beach

Avali beach, kevesebb ember, nagy sziklák a vízben. (f.c., 2022)

Az Avali Beach (vagy Afteli Beach) egy szép, apró kavicsos strand Lefkada szigetén. A strand egy gyönyörű öbölben található, amely gyönyörű kilátást kínál a kék tengerre és a sziget tájaira.

Az Avali Beach relatíve csendes és nyugodt hely, és a látogatók élvezhetik a napozást és az úszást a kristálytiszta vízben. A víz általában mérsékelten sekély, így ideális a fürdéshez és a családi szórakozáshoz is.

A strand kevés szolgáltatást kínál, de a látogatók találnak néhány árnyékos helyet, ahol kényelmesen eltölthetik az időt. A strand körül található néhány étterem és bár, ahol a látogatók ízletes helyi ételeket és italokat kóstolhatnak meg.

Az Avali Beach könnyen elérhető autóval, és az út a sziget legnagyobb városa, Lefkada városán át vezet. A strand közelében található néhány parkoló, így a látogatók könnyen parkolhatnak a közelben.

Látnivalók

Lefkada város

,, Felfedeztem a sziget fővárosát és a gyönyörű homokdűnés a helyiek által csak lagúnának nevezett partot...
A 8000 lakosú kistelepülés valóban hangulatos. Rengeteg temploma, fémvázas harangtornya van, különlegesek a házak erkélyeinek kovácsoltvas korlátai.
A város erősen földrengés zónában helyezkedik el így a házak nagy részét könnyűszerkezetes módszerrel építették:)" (Ata, 2021)

a. h. fotója

t. l. fotója


Nidri

Tele van éttermekkel, bárokkal. A strandja eléggé keskeny, és nem annyira való kisgyermekes családoknak, lévén a homok elég sok kaviccsal vegyül. Ha már unjuk a stradolást, és turázni van kedvünk, akkor ott van Nidri mellett egy szuper vízesés. Nidri központjától gyalogtávolságra van!


k. v. fotója

Kolostorok

Panagia Faneromeni

Ez egy jelentős görög-ortodox székesegyház Lefkada városában. A székesegyház a város magaslatánáll és onnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a sziget tájára.

A székesegyházat 1634-ben építették, és a hagyomány szerint a terület korábban egy ógörög templom helye volt, amelyet az egyház szent helyként tartott számon. A székesegyházat számos alkalommal felújították és bővítették, azonban az eredeti görög-ortodox stílust megtartották.

A székesegyházat körülvevő területen található egy park, amely kellemes sétát kínál a látogatóknak, valamint néhány kávézó és étterem is van a közelben.

m.d. fotója


Agios Nikolaos Niras

h. e. fotója

Programlehetőségek

Nidribő kiindulva kínálnak 20 euróért szuper, csaknem egésznapos (10-től 5-ig) hajótúrát ami a sziget déli része felé megy (látnuk egy világítotornyot és a Porto Katsiki-t) aztán irány Kefalónia és a néhai hajómágnás, Arisztotelisz Onasszisz magánszigete, a Skorpios és végül vissza Nidri-be. 

,, Nidriből sok kirándulóhajó megy a környező szigetekre, akinek van lehetősége fizessen be valamelyik hajótársaságnál egynapos szigettúrára. Több lehetőség közül lehet választani, minden este a kikötőben sorakoznak a hajók és az ott dolgozók próbálják becserkészni a turistákat. Kérdezősködjetek körbe, vannak kisebb-nagyobb hajók, hosszabb-rövidebb programokkal igen különböző árfekvéssel. Mi a Nidri Star II nevű hajóval mentünk kirándulni. Ez egy igen nagy hajó, rengeteg turistával, elég sűrű programmal: Egremni fürdéssel , Porto Katsiki fürdéssel, Kefalónia-Fiscardo, Ithaka-Kioni, Meganissi barlang, Scorpios mellett fürdés voltak a megállók, valamint ha a delfinek is úgy akarják akkor találkozhattok velük, nekünk szerencsénk volt és megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel. A hajón van lehetőség italt, fagyit és helyben sütött suvlakit vásárolni. Néhol a tengeren a szél erősen fújt valamint korbácsolta a hullámokat rendesen, ott már nekem is liftezett a gyomrom, de akinek nincs tengeribetegsége simán kibírja. Nekünk nagyon szép élmény volt, igaz fárasztó az egész napos hajókázás, viszont egy csodás lezárása volt ez a lefkadai nyaralásnak. (2021)" forrás


A part mindenhol aprókavicsos, áramlat függő a homok. Ha nincsenek hullámok, Kathisman es Pefkoulian is van homokos rész, ha nagyok, akkor teljesen kavicsos mindenhol.
Búvárkodásra nem túl alkalmasak a partok, 1-2 halon kívűl semmit sem lehet látni, se bent a mélyben, se a parton, se a szikláknál, sehol. 😀

A világítótorony is szép volt, de mégegyszer nem mennék el odáig robogóval. Szerintem a tengerből, egy hajóról jobb lehet megnézni.

Nidri, Vasiliki meg úgy egyben az egész keleti part nekünk egyáltalán nem tetszett ( bár annyira nem is keresgéltünk olyan hely után ami tetszene). Sok ember, sok szemét és kosz volt Vasilikiben, Nidri tisztább volt, a partokat nem néztük meg. Viszont Nidriből sok jó hajóút indul (nekünk mégis sikerult egy rosszat kifogni), sok lehetőség van bulizni, ami nekem nagyon hiányzott amikor barátokkal mentünk es Tsoukaladesben voltunk.

A mi hajókirándulásunk a környező mini szigeteket vette célba, Kastost, Kalamost és még 2 másik helyet is amire nem emlékszem, de mind ugyanolyan semleges volt. A hajó gyökkettővel ment, 9kor indultunk, első helyre délben értünk. Elvileg mindenhol 1-1,5 órát töltöttünk volna fürdéssel, hát ez nem jött össze, de nem is baj, annál hamarabb értünk haza. A kirándulás 9-17:30ig tartott, ebből úgy kb 5 órát utazással töltöttünk. A hajón csak borzasztó, száraz szendvicset lehetett venni €5-ért. Soha többet nem mennék. (2022)


Helyek, amiket meglátogattunk:
Griva erőd
A kontinenst és a félszigetet határoló lagúnás, lápos területen fekszik közvetlenül az út mellett. Ingyenesen látogatható.
Nidri beach
Festői táj, kevés ember, lassan mélyülő, a többihez képest melegebb vizű part. Mivel egy majdnem körbe zárt öbölről van szó, így szinte teljesen hullámoktól mentes.
Nikiana beach
Nidritől északra, az öböl bejárata felett található hosszú partszakasz. Nidrihez hasonló.
Perigiali beach
A lagúna várromja (a hajóroncs mellett)
Lefkada hajóroncs
Ammoglossa beach
A sziget legészakabbi partján elterülő homokos-kavicsos part, közvetlenül a Agia Mavra erőd mellett.
Agia Mavra erőd
Agios Ioannis beach
Lefkas lagúnájának nyugati szélén fekvő, rendkívül szeles és hullámos partszakasz. Partján több, romos állapotú szélmalom látható, vizében pedig szörfösök tömkelege használja ki a sziget legszelesebb területét.
Paralia Pefkoulia
Hosszú, keskeny partszakasz Lefkada észak-nyugati részén. A meredek hegyoldalon található kilátóból csodás látványt nyújt. Szintén innen jól látható Agios Nikitas.
Agios Nikitas
A sziget egyik legautentikusabb kisvárosa. A mini városkába autóval behajtani nem engedélyezett. Parkolóhelyet találni meglehetősen nehéz, majd a város szűk főutcáján található éttermek, bárok, marketek között sétálhatunk egyenesen bele a tengerbe.
Mylos beach
Hegyi túrával, vagy hajóval megközelíthető, sokak által Lefkada egyik legszebb partjának tartott terület. Napernyőt vinni kell, mert nem bérelhető. Parkoló külön nincs, mert autóval nem megközelíthető a hely.
Kathisma beach
A sziget leghosszabb partja, kiépített éttermekkel, bárokkal, bérelhető napernyőkkel és hatalmas parkolóval.
Porto Katsiki
Autóval jól megközelíthető, őrzött (fizetős) parkolóval, bárral, mosdóval. A parkolás 10 EUR.
Világítótorony
A sziget legdélebbi csücskének hegygerincén fekvő világítótorny. Elég izgalmas az odajutás, a nagyon meredek és nagyon szűk, ám roppant jó minőségű aszfaltozott úton. Ingyenes parkolóból pár perc séta csupán a cél.
Vasiliki
Hosszú, egybefüggő tengerpart a sziget déli részén. A nyugati része homokos, a keleti kavicsos. Itt található egy kikötő és rengeteg butik, étterem. Itt található a sziget legnagyobb szörfiskolája is.
Agiofili beach
Közepes méretű fehér kavicsos part, tiszta víz. A 8 eurós parkolótól nem túl hosszú, ám annál meredekebb lépcsőfokokon lehet megközelíteni.
Ammousa beach
Apró öböl, lassan mélyülő, kristálytiszta vizű part. Közvetlen a parton található egy jól felszerelt étterem, bár, mosdó. A parkolás itt ingyenes, bár a parkolóhelyek száma erősen korlátozott. Napágyak, ernyők bérelhetőek, 8 EUR/nap áron. Kisgyermekes családoknak kifejezetten ajánlott.
Mikros Gialos beach
Lefkada déli parvidéke. Bérelhető napernyőkkel, hullámoktól csendes. Parton több étterem is található egymás mellett, jóval drágább étlappal, mint bárhol máshol.
Geni
Nidrivel szemben, az öböl túloldalán fekvő kis falu. Csendes, öbölre néző hegyoldali kilátással. Boltok, benzinkutak nem igazán vannak ezen a területen. Éttermekben azonban nincs hiány. (2022)

Ithaka

Meganisi

Kefalónia

Parga


Preveza

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Reggel korán kocsiba be, ablakot le, mert már akkor eszméletlenül tűzött a nap. Irány vissza a nyugati partra, közben megnéztük Lefkas város mellett lévő Agios Ioannist. Kívácsi voltam a már évek óta nem használt malmokra, pár fotó erejéig álltunk csak meg, majd Agios Nikitasba mentünk. Sétáltunk egyet a falu főutcáján, kihasználtuk a délelőtti árnyékot. Alig volt itt-ott egy ember. Érdemes a falucskát meglátogatni, szép a partja, viszont a nyár közepén nagy tömegre lehet számítani. Aki szeret megdolgozni egy-egy látványért, annak ajánlatos a közelben lévő Milos beach. Elérhető sétával át a hegyen, kitaposott ösvényen, valamint vizitaxival. Mi most ezt kihagytuk, kicsit délebbre utaztunk Kavalikefta és Megali Petra partokig. Az út Kavalikeftához vezet le. Hatalmas sziklák között törtek meg a hullámok, nagyon élvezték felnőttek és gyerekek egyaránt ezt a természetes játszóteret. Innen a sziklás-köves részeken lejjebb sétálva található Megali Petra, ami sokkal szélesebb és hosszabb partszakasz, így tömeg sincs. Gyönyörű a kékség itt is, igazi hamisítatlan lefkadai színek kavalkádja. Érdemes folyadékkal, ennivalóval és napernyővel készülni, mivel ez egy kiépítetlen part, ugyanúgy mint Milos beach. Strandkendőből és botokból tákoltunk magunknak egy kis árnyékot, oda húzódtunk be a déli napsugarak elől. Élveztük az ott töltött időt, teljesen kikapcsolt még a tenger bámulása is. Később húzott a gyomrunk egy kis gyros felé, így fájó szívvel de otthagytuk a látványt. Lefkas kikötőjénél álltunk meg vacsorázni. Szeretek vízparti tavernát választani étkezésre, fantasztikus ahogy az apróbb hullámok is mozgásra késztetik a bent állomásozó csónakokat és hajókat. Amíg az ételre vártunk gyorsabban telt az idő az ingyen mozival, amit a kikötő szolgáltatott nekünk. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Murvafürt virágok (Bougainvillea)

m.a. fotói

Platia Ammos - t. i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 06. 15. 11:52
Kedves Lívia,
A sziget nyugati oldalán vannak homokos strandok.


Dr.Hende Lívia, 2021. 03. 29. 22:34
T.Utikritika.hu!
Kezdő Lefkada imádó vagyok.A fényképeken gyönyörű.Az oldalt olvasva kicsit elkeseredtem,tényleg egy darab homokos strand sincs Lefkadán,hanem csak apró kavicsos? Köszönöm a választ: Dr. Hende Lívia


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes