ÚTIKRITIKA.HU / Lefkada


Lefkada

Lefkada dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | tnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

m.k. fotója

2022: A Ryanair ír fapados légitársaság 2022. március 27-től (október 23-ig) repül hetente egyszer, vasárnap Budapest és (közvetve) Lefkada között (Preveza - Aktion repülőtér). A Preveza nevű repülőtér a szárazföldön van és onnan zajlik a kb. 30 perces transzfer át a szigetre. Repülési idő kb. 1 óra 45 perc.

 
Lefkada dióhéjban

Jón-tengeri görög sziget, Görögország nyugati részén. 336 négyzetkilométer területű. Fővárosa: Lefkada (kb. 8 ezer lakos).

Lefkadában (egyelőre) nincs tömegturizmus, ami nagy előny. A sziget természeti szépségeinek összefüggésében amúgy furcsa, hogy nem jönnek ide sokkal többen.  Azért van nemzetközi repülőtere és számos európai városból közlekedik ide repülőjárat. 

Többnyire kavicsos és sziklás strandok vannak, de azért a sziget nyugati oldalán vannak homokos strandok is.

A szigeten a közbiztonság kiváló.

Ideális időzítés: Június vagy szeptember (már és még jó az idő, de nincs sok turista).

görögül: Λευκάδα, latin betűvel használatos a Lefkas is. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. A nyugati part csodálatos strandjait egyenként felfedezni 

2. Autentikus hegyi falvak (pl. Karya)

3. Lefkada város óvárosa a homokszínű homlokzatú, hangulatos házakkal

4. Panagia Faneromeni kolostor, ami igazán festői és fotogén

5. Agios Nikitas, a strandja és a tavernák miatt

6. Egremni, ami a sziget fő látványossága, indokoltan

7. 24 kisebb sziget veszi körül, és ezek némelyikére elmenni hajóval  

8. Mivel kis sziget, könnyen bejárható

9. A Dimosari vízesés, Cape Doukato, Agia Mavra - ezek mind gyönyörűek

10. Legszebb strand: Porto Katsiki

11. Sok ingyenes parkolóhely van, a strandok nem fizetősek.

12. A tengervíz szinte mindenhol kristálytiszta.

Nem tetszett

1. A helyiek fölöttébb könnyelműen vezetnek autót

2.  Sajnos sok szép öbölben nem lehet nyugodt körülmények között fürödni a tengerben (hullámok, sziklák, víz alatti áramlatok)

3. A sok szúnyog

4. Egyes strandokon a nagy kavicsok miatti kényelmetlenség, nincs a szigeten finom homokos strand

5. Nidri főstrandján a kavicsokon nehéz kikászálódni a vízből

6. A sziget városai nem különösebben szépek. Vannak persze üdítő kivételek, de azok inkább falvak. 

7. A 17-18 századi Faneromani kolostoron kívül nincsenek a szigeten ütős kulturális turisztikai látnivalók.

8. A bérautónkkal stresszes volt vezetni a keskeny, szerpentínes hegyi utakon. Nagyon óvatosan kell vezetni a szakadékok miatt. 

9. Ligiának nincs konkrét városmagja. A főutca nem igazán tekinthető annak.

10. Valamiféle fürdőszandál nélkül kellemetlen a strandok kavicsos fövenyén lépdelni (8 euróért lehet kapni a szigeten ilyen lábbelit)

11. A legtöbb strandon nincsenek szolgáltatások, s ezért kell vinni magunkkal enni- és innivalót.

12. A közutakon kevés a praktikus iránymutató tábla, szóval szükség van hagyományos vagy netes térképre.

13. Nincs a strandokon vizimentő szolgálat.

Vélemények

,, Mi többnyire a nyugati parton voltunk. Amilyen kék ott a tenger, az szinte mesébe illő, viszont gyorsan mélyülő minden strand, nem kimondottan ideális kisgyermekes családoknak. Relatíve kis sziget, autóval könnyen bejárható, hangulatos kis hegyi településeket, halászfalvakat és kiépített strandokat egyaránt megtalálhatsz." (f.m.., 2021)


,, Nagyon jók a strandok, csak mindig hullámzik a tenger, ezért inkább mókázni jó, mint lubickolni. Ha nem zavar hogy autózni kell a jo partokhoz, akkor mindenképpen ajánlom Lefkadát. Nidri is fantasztikus, tele szuveniressel és jó kajáldákkal, miként Lefkada város is.
Nekem hátrány volt a tömeg és hogy nincs finom homokos part." (r.f., 2021)


Olyan kék szint sehol nem láttam mint Egremnin és Porto Katsikin, elképesztő 💙 a hullámok nagyok és általában gyorsan mélyül a víz.


,, A sziget nyugati oldalának strandjai olyan egyedülálló látványt nyújtanak, hogy rajongói Lefkadát egyszerűen csak a kék sziget becenéven emlegetik. A legtöbb lefkadai strandot magasra felnyúló, meredek sziklafalak keretezik, melyek fehér színe csodás kontrasztot alkot a tenger valódi kékjével. A főként mészkőből álló sziklafalak anyaga nagyobb hullámzáskor egyszerűen belemosódik a tengerbe, amitől a víz végül elnyeri a káprázatos színét.

Lefkada strandjainak szépségére jellemző, hogy számos, a legszebb tengerpartokat felsoroló szavazásban előkelő helyen végeznek. A legismertebb közülük a sziget egyik jelképévé is vált Porto Katsiki, melynél a magasra törő sziklafal árnyékában szinte eltörpülnek a strandolók. Az évről-évre változó partot lépcsőn lehet megközelíteni, egyedüli hátránya a népszerűsége miatti nagyobb zsúfoltság lehet a nyári hónapokban.

Másik mesébe illő partszakasz Lefkadán Egremni, melynél két éve egy földrengés elérhetetlenné tette a szárazföld felől partot, ám jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkák, hogy 2017 nyarára ne csak a tengeren, hanem aszfaltúton is megközelíthető legyen ismét.

Bár az utóbbi két évben Egremni csak hajóval volt elérhető, két másik, hasonló karakterű strand is pótolta a hiányosságot: Kathisma és Mylos lenyűgöző strandjai, melyek szépségét - és kékségét - nehéz elvitatni.

És ezek csak a jéghegy, vagyis a népszerűség csúcsát jelentik: számos kisebb-nagyobb strand fekszik egymás közelségében, amihez aszfaltozott úton, könnyűszerrel lehet eljutni, többhöz pedig hajókirándulások is indulnak. Ezek között akad teljesen kiépített, akad a világtól elzárt, de a lényeg mindnél ugyanaz: szinte kéken világító víz, vadregényes környezet. A tenger errefelé gyakran hullámzik, ám ezt imádják az ide látogatók: a méteres habokba belevetni magad, majd velük együtt ringani igazán remek érzés! Nem árt tudni, hogy néhány utazási iroda leírásaitól eltérően a strandok Lefkadán nem homokkal, hanem főként kisebb-nagyobb kaviccsal borítottak, homokos partszakasszal mindössze a sziget déli és keleti felén találkozhat helyenként a nyaraló.

Lefkada az egyedülálló tengerpartjai mellett a természetbarátoknak is kedvez: hegyei turistaösvényekkel szabdaltak, zöldellő erdőségeit átszelve számos felfedezésre váró érdekességgel találkozhat az itt nyaraló. A látogatók egyik kedvence a sziget legdélebbi pontján, függőleges sziklafalon emelkedő világítótorony, mely képeslapokra illő látványával rengeteg ide eljutó nyaralót meghódít.

Bár a sziget híres strandjai nyugaton fekszenek, de a legtöbb város, ahol az utazók is megszállnak, Lefkada másik oldalán épült fel. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a keleti vidék valamivel jobb adottságokkal bír a települések és a kikötők szempontjából: több a hullámoktól mentes öböl, laposabb a partvidék, így könnyebb kiépíteni az infrastruktúrákat. Szállások terén a sziget remekül el van látva. (2017)" forrás

Odajutás

A szárazföldről könnyen és sokféleképpen megközelíthető. A Preveza repülőtérről 20 perc alatt el lehet jutni a sziget északi csúcsán lévő Lefkada városba.

Athénből busszal 5 óra.

,, A Görögország nyugati oldalán, a Jón-tengerben fekvő Lefkadának már a megközelítése is eltér a megszokottól. Bár valóban szigetről van szó, Lefkada mégis rendkívül egyszerűen megközelíthető, ugyanis egy kis fémhíd vezet át rá a szárazföldről, így az ide látogatónak még kompoznia sem kell. Saját repülőtere nincs, mivel a domborzat errefelé erősen hegyvidékes: nincs olyan hely a szigeten, ahol le tudnának szállni a repülőgépek. Ha valaki mégis légi úton érkezne, a legközelebbi repülőtér 20 kilométerre fekszik, egy Preveza nevű városka mellett, ahol elsősorban belföldi járatok landolnak." forrás


,, Elmondom, mi hogyan csináltuk, mikor először voltunk a szigeten, aztán majd eldönti mindenki jó-e a módszer vagy sem. 1 napra béreltünk autót a reptéren, hogy elmenjünk a szállásra, Vassilikibe. Másnap béreltünk motort, és szépen szakaszosan megállva strandokon, Nidriben, stb. visszavittük délutánig az autót a reptérre. Én motoroztam, a feleségem vezetett. Majd a reptérről édes kettesben motorral vissza Vassilikibe, aztán 6 napig csak motorral mindenhova! (Be kell kenni magadat naptejjel, de amúgy nincs meleg a motoron, élvezetes menni vele, és mindenhol le tudsz parkolni vele. 😉 ) Bevallom, egyáltalán nem volt tragikus, élveztem végig a reptérig. Az utolsó nap busszal mentünk volna a reptérre, de azért megkérdeztem a Lefkada fórumon, hogy van-e valaki a közelben bérelt autóval, és aki ugyanazzal a géppel jön haza. Egy kedves pár bejelentkezett. Egy nagyobb összeggel, mint amennyi a busz lett volna, de kevesebbel, mint amennyi a taxi lett volna, beszálltunk a benzinjükbe, így mi is, ők is jól jártak. 🙂"


,, Lefkáda szigetét alig egy kilométer választja el a görög szárazföldtől. Ügyes technikai bravúrral építettek egy keskeny mesterséges földnyelvet és az utolsó száz méteren egy mozgó híd van 🙂
Minden egész órakor megszólal a vészjelző felnyílik a híd két szárnya és a hídszerkezet elindul vízszintes helyzetbe és átengedi a szigetről kihajózó jachtokat és vitorlásokat a Ión-tengerre. 10 percig tart a művelet és utána újra az autóké az átkelés 🙂 (ata, 2021)


,, Sokan vannak akikl reptéri transfert keresnek miután a szigetre érnek. Azt tudni kell, hogy a szigetet felkeresni véleményem szerint szeptemberben érdemes, mert ilyenkor a tömeg is elillant már, valamit a szolgáltatások árai rugalmasabbak mint főszezonban. Szóval Lefkasba 35-55 euró között lehet bejutni taxival, de volt aki már 25-30-ért is bevállalta. Nagyobb társaságnak érdemes a kisbusz, én 140 eurót fizettem 10 fő reptérre szállításáért egy vadi új Mercedes kisbusszal. (sz.r., 2021)

Szállás

Akinek a legfontosabb szempont a szép strand, annak a sziget nyugati partvonalán lévő hotelt tanácsos választania.

Ajánlott szálláshelyek (2022):

Szállodák:

2 csillagos: Nydri Beach ,

3 csillagos: Hotel Lefko ,

4 csillagos: Boschetto , George,

Apartmanok: Christina Sudios , Athina Residence , Ethereal Villas Lefkas ,

-------------------

Nem ajánlottak. Avra Beach ,

Helyi közlekedés

Alapvetően a helyi  buszjáratokkal, taxival vagy bérelt autóval.

,, Kell kocsi, vagy minimum motor. Távolságok vannak. 13-30 kilométer. Gyalog, buszra várva, reménytelen. Leszállsz a buszról, és még sétálsz 3-4 kilométert a melegben? Béreljetek motort. Olcsó, nem nagy tudomány vezetni, szűk helyen is elgurultok vele." (k.a., 2021)

Étkezés

A tipikus görög tavernákon kívül vannak még úgynevezett pita éttermek, ahol pitatésztába raknak gyros-t. Nidriben vannak kitűnő palacsinta-bódék és szuper olasz éttermek. Még ázsiai étekeket kínáló éttermek is vannak.

A tavernákban a hagyományos görög étkeket némileg hozzáigaztják a többséget jelentő brit nyaralók igényeihez (avagy igénytelenségeihez)

spanakopita (spenótos és feta sajtos pite)  - Ata fotója

Vásárlás

Nidriben vannak leginkább és legnagyobb választékban butikok, szuvenírboltok.

Szórakozás

Éjszakai élet leginkább Nidriben van.

Egyéb hasznos információk

1. ,, A partmenti sekély, köves vizekben veszélyes tengeri sünök lapulnak. Könnyen ráléphetünk egyre. A tengeri sünök a sziklás partszakaszokat kedvelik. Apró lábaikkal megtapadnak a köveken. Gyakran találkozhatunk velük. Rájuk lépni roppant fájdalmas. Kb. 3 cm hosszú tüskéjük könnyen fúródik a bőrbe. Védekezni vastagabb talpú úszócipővel lehet, illetve az sem árt, ha figyelmesen megnézzük hová lépünk.

Ha már megtörtént a baj, és beleléptünk, azonnal észre fogjuk venni, hiszen égő fájdalmat érezhetünk. Fontos, hogy ne próbáljuk meg magunk kihúzni a tüskét, mert könnyen beletörik, és így fájdalmas gyulladást okozhat, s akkor már csak sebész tudja eltávolítani. Amennyiben a tüske nem fúródott mélyre, javasolt a sérült testrész ecetes borogatása. Így a tüske felpuhul, feloldódik, könnyen eltávolítható lesz. A sebet mindenképpen kezeljük le fertőtlenítővel.

A kinti boltokban kapható kis, kék-fehér műanyagtubus ammónia fertőtlenítő, ami meduzára is jó. Potom 50 eurócentbe kerül.'

------------

Olívaolajba is lehet mártani és elvileg 24 órán belül kidobja a szervezet.
Nekem is volt süni, az olívaolajjal elkéstem amit a tenger parti tavernában kaptam, mert előtte próbáltunk kiszedni. Nem lehet, főleg ha mélyen van! Nekem pár tüskét nyaralás után kb. 3 hónappal a sebész szedte ki, de így is maradt még a kezemben tüske, ami talán 2 év után múlt el 100%-san.

------------

Kicsit gusztustalanul hangzik, de orvosok is azt javasolják, hogy rá kell pisilni, vagy abba áztatni kicsit, és a tüske nem él tovább a bőrben. Hatásos, bármennyire is hihetetlen és gusztustalan.

(Lefkada FB)

Strandok

,, A közhiedelemmel ellentétben nem mindig hullámos a nyugati part, sőt - de amikor hullámzás van, akkor az kemény lehet. Ha szereted, akkor a legjobban élvezhető hullámos partokat Agios Ioannisnál, Pefkouliánál, Kathismánál, Mylosnál, Kavalikeftánál / Megali Petránál, Egremninél és Porto Katsikinél találod. Ha csendes víztükörre vágysz, akkor minden időben irány a keleti oldal, ahol nyaranta szinte minden nap sima a víztükör. " (2021)


,, Elsőként Aghiofilit és Porto Katsikit látogattuk meg. Érdemes mindkettőre minimum fél napot szánni. Aghiofili délen található Vasilikitől pár percnyi autókázásra. Az út akkor még köves volt, azóta kapott már aszfaltot. Egészen a parkolóig kell menni, onnan tovább a lábbusz visz. Kitaposott ösvényen haladtunk a tenger felé, közben szép nagy pókok kacsingattak ránk a hálójukból. Tudom nem valami bizalomgerjesztő az odavezető út, viszont az öböl megér egy misét. Rögtön a kedvencemmé vált, ahogy fentről megpillantottam a Nap víztükrön táncot járó fényeit. Könnyűbúvárkodásra alkalmas a hely, a víz kristálytiszta és gyorsan mélyül, a parttól pár méterre már szép nagy halakat figyelhetünk meg. A bátrak ugrálhatnak szikláról…mi inkább lentről néztük őket. Sajnos az öböl kicsi így gyorsan megtelik emberekkel, amint kényelmetlenné vált a helyzet tovább léptünk Porto Katsikire. (2021)" forrás


,, Nekünk Megali Petra jött be. Valami csúcs! Nagyon szűk ösvényen lehet eljutni a parkolóból. Visszafelé egy termetes kula is kinőtt az ösvény közepén. Soha nem értem, hogy vannak ilyen emberek.

Ami a partokról elmondható, hogy aránylag tiszták. cigicsikk és egyéb szemét nem nagyon van. Viszont míg lejút az ember bőven lát szétdobált flakonokat, meg egyéb műanyag szemetet. Nem értem, miért nem tudják magukkal vinni azt az üres flakont és kidobni egy konténerbe. Örvendetes, hogy sok helyen van ilyen szemetes."


,, A strandokat szinte kivétel nélkül végigjártuk az elmúlt években, itt érdekes a tapasztalatom. Vannak a menő felkapott és mindenhol propagált strandok, tényleg gyönyörűek. A megközelítésük néha nem egyszerű, ez Megali Petra és Porto Ktsiki esetében hatványozottan érvényes az út, és a lépcső miatt.

A strandokra jellemző hogy azért néhány kivételtől eltekintve lehet enni meg innivalót venni, de például éppen a kedvelt Porto Katsiki a legfőbb kivétel ez alól. 

Szinte sehol nincs propagálva az útikönyvekben meg a neten az a hely, ahol valaha igazi popélet folyhatott a romos régi lepusztult üzletsor alapján, viszont az egész szigeten itt a legjobb a széljárás, és itt a legtisztább a víz. Nem mintha máshol koszos volna, de itt aztán valóban csoda. Ez pedig a Kastro Beach, ami közvetlenül a sziget bejáratánál található a komp híd mellett nem Lefkas felé kell fordulni hanem az erőd oldalára, kb 500 métert kell menni. Kevés ember, szinte csak a helyiek és a kalandor nyaralók járnak ide. Aki szeret tömeg nélkül strandolni, annak a legjobb. (sz.r.,, 2021)

Egremni Beach

,, A lépcsőkhöz vezető autóút már majdnem kész, de tovabbra sem lehet használni, így gyalog kell a lépcsőkig menni. Az autótól a partig 30 perc a gyaloglás. A lépcsők tetején van egy beach bár. Homokos-kavicsos, hosszú strand. A viz hűvös." (j.n., 2021. július)


,, Egremni ma jóval keskenyebb, mint volt, de még mindig gyönyörű. Egy hajókirándulás keretében jutottunk el oda - ez természetesen az egyik fő attrakciója minden ilyen kiruccanásnak -, és ha kicsit túlozni szeretnék, azt is mondhatnám, hogy egyesek majdnem otthagyták a fogukat... Az idegenvezető felhívta a csoport figyelmét ugyan arra, hogy NE menjen senki túl közel a sziklafalhoz, mivel még mindig potyognak kövek - néhányan mégis az árnyékban foglaltak helyet a törölközőiken. És valóban egy adott pillanatban furcsa zajra lettünk figyelmesek és rengeteg, kisebb-nagyobb kő zúdult rá a partra néhány másodperc alatt - szürreális volt az egész, omoltak le a kövek és az emberek futottak a víz felé... De szerencsére nem történt baj. (2016) " forrás

k.m. fotója

Az Egremni Beach Lefkada egyik legszebb strandja. A kék minden árnyalatában pompázik a tenger, a fehéren ragyogó föveny káprázatos, az ember tényleg azt hinné, hogy ilyet csak katalógusokban láthat, de nem! Itt is csordultak a könnyeim és percekig képtelen voltam fotózni, csak álltam és „fáztam”. Hatalmas hullámzás volt, néhányszor kidobott a partra. (t.e., 2019)


,, Egremni: A rengeteg lépcső megmászása miatt ezt a napot erre az egy strandra szántuk. Már fentről a kilátóból csodás kékeket lehet látni és ahogy ereszkedtünk egyre lejjebb és közelebb ez csak fokozódott, ezzel egyidejűleg az izgalmam is a magasságtól. A part hatalmassága miatt, mégjobban kiéleződött milyen parányiak vagyunk ott a magaslatban. Mire elértük a fából készült lépcsőket már annyira remegtek a lábaim alig tudtam menni. A hely szépsége szerencsére enyhítette minden félelmem. Egész nap a habokban ugráltunk. Késő délután már nagyon vágytunk egy kis hűvösre, meg fagyira, így a cuccunkat nyakunkba véve visszamásztunk a sok lépcsőn, majd Mikros Gialosra távoztunk. A kis falucskát már nem érte a nap fénye, a parton úgy feküdtünk mint a döglött halak. Teljesen kitikkasztott bennünket a hőség, ezért nagyon jólesett a hűs fagyi és az árnyék. (2021)" forrás

Kathisma

A strand, a tengervíz itt csodás, de sajnos a főszezonban Rimini szintű tömegnyomor van. Napi 7 euróért lehet parkolni. A strandon a bárokban lehet átöltözni, vécézni (ha ott fogyasztunk is). A beach bárok elötti nyugágyak és napernyők fizetősek.

Könnyen megkozelíthető. Agios Nikitasbol pár perces utazás autón. A part apró kavicsos, a víz gyakran hulámos.

Most éppen nem hullámos - p.s. fotója


,, Nagy durranás a sziget nyugati oldalán a Kathisma beach. Sokan szeretik ezt a részt mert hosszú, széles látványos partszakasz, könnyen megközelíthető, kiépített tavernákkal és bárokkal megspékelve. Rengeteg napernyő várt a látogatókra. Azon a napon amikor ott jártunk , szép termetes hullámok örvendeztették az embereket. Csodás napot sikerült ott is eltöltenünk, annak ellenére, hogy ez a hely kicsit más volt mint a többi…aki nem szereti a turistás helyeket messzire kerülje el. Este még volt annyi energiánk, hogy megnézzük a Dimossari vízesést. Nidriből sétáltunk el, körülbelül 45 percnyi kényelmes gyaloglás egy irányba. Aki szereti a jéghideg vizet meg is mártózhat a vízesés kádjában. (2021)" forrás


,, Lefkáda magas sziklafalú nyugati partján van a sokak által Görögország legszebb strandjának tartott Kathisma beach 🙂
A fehérhomokos part, a türkizkék tenger és a hatalmas hullámok mindenképpen gyönyörűek. Hogy ide épp vasárnap kell-e jönni a szezon kellős közepén az már más kérdés 🙂" (ata, 2021)

Porto Katsiki

Ez is egy szuper strand (lehetne), amellyett is, hogy nagyok a kavicsok és egyéb kövek isvannak. Fürdőszandál nlkül nem egyszerű a vízbe bemenni. A főszezonban (július, augusztus) borzasztó nagy a tömeg. Még bent a vízben is nagy a tömeg. Főszezonon kívül bizonyosan csodás itt.


,, Az út Nidriből több mint 1 óra. Athani után meg kb. 25 perc szerpentines szakasz következik. Fizetős parkolás lehetséges.(5 vagy 10 euró). Lefkada legszebb strandja, ahova egy rövidebb lépcsősor vezet. A sziklafal tövében meg délután egykor is találni árnyékos részt. Napernyő és nyugágy bérlési lehetőség nincs. Fánkot árulnak, valamint a fenti büfékből lehet a partra rendelni ételt, üdítőt, kávét. A viz itt volt a leghűvösebb." (2021)


,, Gyönyörű.Porto Katsikin csak az volt a gond hogy először nem mertük a szalagot "átlépni" hogy a sziklák alá menjünk,es kicsit elájultam a beach közepén:) de aztán feléledtem, fürödtunk, irány a sziklák alatti árnyék. megérte a hőguta,csoda gyönyörű a part,a tenger.nem szóltak ránk,nem volt büntetés hogy a kordont átléptük." (gy.l., 2019)


,, Vasilikit elhagyva vettük az irányt be a hegyek közé. Porto Katsikihez az út keskeny, kanyargós és parádés kilátásokkal tarkított. Érdemes megállni ahol lehet, és fotózni. A célállomáshoz érve, kerestünk parkolót, majd a szemben lévő félszigetre vettük az irányt. Akkor még ép volt a lépcső és át lehetett menni, onnan volt ám igazán szép kilátás az egész partszakaszra. Ajánlom a tavernát is a szikla peremén, na nem csak az éhes gyomor miatt, még ha csak egy frappéra is tértek be, de ne hagyjátok ki onnan a látványt. A napfény vakítóan fehérré varázsolta a hegyoldalt, a víz pedig türkiz volt a kavicsok közül kimosódott mészkőpor miatt, az egész olyan tejszerűvé vált a tengerben úszkáló szemcsék hatására. Szép nagy hullámok nyaldosták aznap a partot, egyébként is sűrű jelenség errefelé. Jókat lehetett játszani a habokban, persze úszni nem tudóknak óvatosan. (2021)" forrás

Kalamitsi Beach

Gyalog nagyon hosszas megközelíteni.


Gialos

,, Nagyon meredek, kanyargós az odavezető ut, de jó minőségű. A part kavicsos és a sekély vízben is nagy kavicsok vannak, valamint nagyobb sziklák is. Nehéz a vízbe jutás. Van több beach bár is és napernyő, nyugágy bérlési lehetőség, de nem annyira kiépített, mint Kathisma vagy Pefkoulia. Parkolási lehetőség is van, ingyen." (2021)

Kariotes


Deck beach (Pefkolia)

Napernyő és 2 nyugágy 8 euró. A strandon a jobb irányba a sziklák után is vannak nyugágyak, napernyők. Nem tudjuk, hogy ott mennyibe kerülnek. Elég sok a darázs.

Van textilmentes szakasza is.

Ata fotója

Ligia


Vassiliki

,, Nagyon jó az ide vezető út. A part sekély és homokos. A nyugati végén teljesen homokos, keletebbre van egy kavicsos sáv a vízben, de bent itt is homokos. Vegig vannak beach bárok, nyugágy és napernyő bérlési lehetőség (mi 10 euróért béreltünk, de tetőset)
Sok helyen van lehetőseg supot, windsurfot bérelni. Oktatast is lehet kerni." (2021)

Ata fotója


Kavalikefta és Megali Petra

,, Az odavezető közút vadregényes, több helyen csak egy autónak elég hellyel és meredek kanyarokkal. Az út Kavalikeftára visz, s a partnál van lehetőség fizetős parkolásra. Van beach bár. Maga a part nagyon kicsi és telezsúfolták napernyővel és nyugággyal.

Megali Petrára kétfélekeppen lehet menni: vagy a Kavalikefta strandról 5-7 perc a sziklákon keresztül a parton. Itt van olyan rész, ahol épphogy elfér az ember. Vagy az autóúttól vezet le ösvény. Ez is kb. 5-7 perc, de ez utóbbi az ajanlott ha csomagokkal vagyunk.
Megali Petra: Hosszabb partszakasz, nagyobb sziklákkal. Itt is van lehetőség nyugágy bérlésére. Lehet venni üdítőtés fánkot. (j.n., 2021)

Milos

3 euró/fő a hajóút.

,, Megközelítés: mi csomagokkal, hajóval mentünk. Nálunk volt napernyő, szélsátor, nagyobb hütőtáska, hátizsák, a törölköző alá nagy méretű, összehajtható pokroc. A strandolás közben felsétaltunk a legfelső pontig egy ösvényen, csomagok nélkül, fürdőruhában, fürdőcipőben. Abszolút vállalható volt 🙂
Gyönyörű széles partszakasz. Van beach bár és lehet nyugágyat, napernyőt bérelni. A hajók 30-40 percenként járnak. (j.n. , 2021)


,, Milos gyalog is elég könnyen elérhető. Jó, könnyen járható az ösvény. Túlnyomorészt árnyékos is. Nekünk megasan a legjobban."

Desimi

,, 15 percre van Nidritől. Van fedett, fizetős parkolója. Van pár étterem meg egy beach bár. Mi a parkolotól legtávolabbiban voltunk, és rendben volt. Motorcsónakot es vizibiciklit lehet bérelni. Napernyő és nyugágy bérlési lehetőség nincs. A víz nem olyan kék, mint a keleti parti strandokon, de nagyon szép tiszta. A parton vannak fás reszek, amik természetes árnyékot adnak." (j.n., 2021)


Látnivalók

Lefkada város

,, Felfedeztem a sziget fővárosát és a gyönyörű homokdűnés a helyiek által csak lagúnának nevezett partot...
A 8000 lakosú kistelepülés valóban hangulatos. Rengeteg temploma, fémvázas harangtornya van, különlegesek a házak erkélyeinek kovácsoltvas korlátai.
A város erősen földrengés zónában helyezkedik el így a házak nagy részét könnyűszerkezetes módszerrel építették:)" (Ata, 2021)


Nidri


Kolostorok

Panagia Faneromeni


Agios Nikolaos Niras

Programlehetőségek

Nidribő kiindulva kínálnak 20 euróért szuper, csaknem egésznapos (10-től 5-ig) hajótúrát ami a sziget déli része felé megy (látnuk egy világítotornyot és a Porto Katsiki-t) aztán irány Kefalónia és a néhai hajómágnás, Arisztotelisz Onasszisz magánszigete, a Skorpios és végül vissza Nidri-be. 

,, Nidriből sok kirándulóhajó megy a környező szigetekre, akinek van lehetősége fizessen be valamelyik hajótársaságnál egynapos szigettúrára. Több lehetőség közül lehet választani, minden este a kikötőben sorakoznak a hajók és az ott dolgozók próbálják becserkészni a turistákat. Kérdezősködjetek körbe, vannak kisebb-nagyobb hajók, hosszabb-rövidebb programokkal igen különböző árfekvéssel. Mi a Nidri Star II nevű hajóval mentünk kirándulni. Ez egy igen nagy hajó, rengeteg turistával, elég sűrű programmal: Egremni fürdéssel , Porto Katsiki fürdéssel, Kefalónia-Fiscardo, Ithaka-Kioni, Meganissi barlang, Scorpios mellett fürdés voltak a megállók, valamint ha a delfinek is úgy akarják akkor találkozhattok velük, nekünk szerencsénk volt és megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel. A hajón van lehetőség italt, fagyit és helyben sütött suvlakit vásárolni. Néhol a tengeren a szél erősen fújt valamint korbácsolta a hullámokat rendesen, ott már nekem is liftezett a gyomrom, de akinek nincs tengeribetegsége simán kibírja. Nekünk nagyon szép élmény volt, igaz fárasztó az egész napos hajókázás, viszont egy csodás lezárása volt ez a lefkadai nyaralásnak. (2021)" forrás

Ithaka

Meganisi

Kefalónia

Parga


Preveza

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Reggel korán kocsiba be, ablakot le, mert már akkor eszméletlenül tűzött a nap. Irány vissza a nyugati partra, közben megnéztük Lefkas város mellett lévő Agios Ioannist. Kívácsi voltam a már évek óta nem használt malmokra, pár fotó erejéig álltunk csak meg, majd Agios Nikitasba mentünk. Sétáltunk egyet a falu főutcáján, kihasználtuk a délelőtti árnyékot. Alig volt itt-ott egy ember. Érdemes a falucskát meglátogatni, szép a partja, viszont a nyár közepén nagy tömegre lehet számítani. Aki szeret megdolgozni egy-egy látványért, annak ajánlatos a közelben lévő Milos beach. Elérhető sétával át a hegyen, kitaposott ösvényen, valamint vizitaxival. Mi most ezt kihagytuk, kicsit délebbre utaztunk Kavalikefta és Megali Petra partokig. Az út Kavalikeftához vezet le. Hatalmas sziklák között törtek meg a hullámok, nagyon élvezték felnőttek és gyerekek egyaránt ezt a természetes játszóteret. Innen a sziklás-köves részeken lejjebb sétálva található Megali Petra, ami sokkal szélesebb és hosszabb partszakasz, így tömeg sincs. Gyönyörű a kékség itt is, igazi hamisítatlan lefkadai színek kavalkádja. Érdemes folyadékkal, ennivalóval és napernyővel készülni, mivel ez egy kiépítetlen part, ugyanúgy mint Milos beach. Strandkendőből és botokból tákoltunk magunknak egy kis árnyékot, oda húzódtunk be a déli napsugarak elől. Élveztük az ott töltött időt, teljesen kikapcsolt még a tenger bámulása is. Később húzott a gyomrunk egy kis gyros felé, így fájó szívvel de otthagytuk a látványt. Lefkas kikötőjénél álltunk meg vacsorázni. Szeretek vízparti tavernát választani étkezésre, fantasztikus ahogy az apróbb hullámok is mozgásra késztetik a bent állomásozó csónakokat és hajókat. Amíg az ételre vártunk gyorsabban telt az idő az ingyen mozival, amit a kikötő szolgáltatott nekünk. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Murvafürt virágok (Bougainvillea)

m.a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 06. 15. 11:52
Kedves Lívia,
A sziget nyugati oldalán vannak homokos strandok.


Dr.Hende Lívia, 2021. 03. 29. 22:34
T.Utikritika.hu!
Kezdő Lefkada imádó vagyok.A fényképeken gyönyörű.Az oldalt olvasva kicsit elkeseredtem,tényleg egy darab homokos strand sincs Lefkadán,hanem csak apró kavicsos? Köszönöm a választ: Dr. Hende Lívia


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS