ÚTIKRITIKA.HU / Athén


hirdetes


útikritikák


Athén

Athén dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztási tanácsok | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés és vásárlás | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kenéz Barna fotója

A Ryanair ír fapados légitársaság hetente kétszer (júniustól háromszor) közlekedik Budapest és Athén között. A repülési idő kb. két óra.

A Wizzair hetente háromszor közlekedik Budapest és Athén között.

--------------------------------------------------------------------------------

2023. március: Vigyázat! Nagyon profi zsebtolvaj banda a metrón!

Athénban a közbiztonság csapnivaló. Kizárólag a férjem jelenlétén múlott, hogy nem lettünk rendkívül ügyes zsebtolvaj banda áldozata a metrón. Hazaérve és elmesélve kalandjainkat, ezen a hétvégén még három ismerős társaság számolt be arról, hogy szintén megtámadták az athéni  metrón. Sajnos két esetben sikeresen.

Athén dióhéjban


• Az összesen 35 közigazgatásilag önálló kerület összeolvadásából létrejött görög metropolisz, Athén még Pireusz nélkül is Dél-Európa egyik legnagyobb városa. 2023-as becslés szerint 664 ezres a lakosság, de a vonzáskörzettel együtt 3,1 milliós. Itt él Görögország lakosságának 30 %-a, az ország 1%-nyi területén.

• A görög főváros az Attika régióban található, légvonalban 1123, közúton 1482 kilométerre van Budapesttől.

• Athén az európai szárazföld legdélebben fekvő fővárosa.

• Athén területe már 7 ezer évvel ezelőtt is lakott volt. A világ egyik legrégebbi városa, hisz már az időszámítás előtt 3 ezer évvel is városként létezett. Athén a nyugati civilizáció bölcsője, a demokrácia, a politika -és természettudmányok, számos művészet és többek között a színház szülőhazája. Az első olimpiai játékokat Athénben rendezték meg időszámításunk előtt 776-ban. Az első modern olimpiai játékokat is Athénben rendezték meg, 1896-ban.

• Az athéni Akropolisz az UNESCO kulturális világörökségének része.Az Acropolis annyit jelent, hogy magas (acro) város (polis), fellegvár.

• Athén nemzetközi repülőtere, az Eleftherios Venizelos (ATH) a városközponttól 27 kilométerre keletre található, amely a 2004-es olimpiára épült jól karbantartott metróvonalnak köszönhetően közvetlen összeköttetésben áll a városközponttal (Syntagma tér).

• Athénban nagy hagyománya van a sportnak. A város három nagy európai sportklubbnak is otthont ad; Olympiakosz, Panathinaikosz, AEK Athén. A számos sportlétesítmény a lakosság igényeit is kiszolgálja.

• Athén görögül: Αθήνα, latin betükkel Athína; görög kiejtése: á(th)íná

• Az általános biztonsági helyzet Athénban jó, de a régóta húzódó gazdasági válság miatt gyakoriak az utcai tüntetések és szakszervezeti sztrájkok, melyek leggyakrabban a tömegközlekedést érintik. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal mindenképpen számolni kell.

Átlagos havi nettó fizetés (2023-ben): 910 euró. (görög átlag: 740 euró) (Budapest: 1080 eurónak megfelelő HUF)

Budapesten a fogyasztói árak átlagosan 17 százalékkal olcsóbbak, mint Athénban.

Athén az Areioszpagoszról - Kovács Ádám fotója

Athéni hotelek ajánlatai  - hotelscombined.com

Az athémi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Kulturális, műveltségei okból egyszerűen nem illik kihagyni az utazási kívánságlistánkról, kulturális turizmust imádók számára kötelező, számtalan érdekes látnivaló

2. Sok mindent képes nyújtani egyszerre, illetve egymás mellett: ókort, élő történelmi képeskönyvet, pezsgő éjszakai életet, finom lakmározásokat, kellemes időjárást, kék tengert és homokos strandokat

3. Nagyon egyedi a mediterrán légköre, tele van élettel, izgalmas, mindenütt sok a fiatal

4. A háttérben a hegyek, mediterrán növényzet, pálmák és a télen narancstól roskadó fák

5. Az athéniak frusztráltságát, elkeseredését is felülíró hellén büszkeség és öntudat, nagyvárosi mivoltuk ellenére is melegszívűek, udvariasak és segítőkészek, főleg a turistákkal és nőkkel (kivétel a taxisok)

6. Az élet szeretete és tiszteletben tartása valamint a gyerekek iránt mutatott kedvesség és odafigyelés

7. Ott mindig melegebb van, mint nálunk.

8. A tengerparton számtalan strand, bár, taverna, nyári klub várja a pihenni és szórakozni vágyókat.

9. Praktikus, hogy a Plaka negyed közelébe összpontosul a legtöbb látnivaló.

10. Számos kirándulási lehetőség a közeli szigetekre.

11. Kiterjedt és egyszerűen használható metróhálózat. Egy jegy 70 percre szól (1.40 EUR) és használható átszállásra is bármelyik közlekedési eszközre (nem mintha bárhol is lenne jegyellenőrzés).

12. A kávézók teraszain nyugisan diskuráló athéniak és turisták látványa.

13. Amikor az ember végre azt mondhatja: láttam saját szemmel az Akropoliszt!

14. Koukaki, a fővárosnak az a negyede, ahol a legkellemesebb sétálgatni, az Olymbou és a Drakou sétálóutcákkal, egy ottani vendéglő, az I Fabrika tou Efrosinou (szuper meze).

15. „A görög Beverly Hills” Glyfada igényes kávézói, éttermei üzletei és éjszakai klubjai - Azoknak való, akik szeretnék látni az ottani jómódot.

16. Az „ingyenes” parkolás mindenütt (már ha talál magának az ember).

17. A Pangrati negyed kellemessége a turistahordáktól távol

18. Kitünő választásnak bizonyult, hogy az Airbnb szállásunk a Thieso nevű negyedben volt. A turista számára ideális az elhelyezkedése, és a negyed nem túl lepusztult, de is túl menő, és csak az egyik, az Akropolisz felé néző szélén túl turistás.

19. Az Akropolisz múzeum ízlésesen modern, és a kiállítási tárgyaknál is érdekesebb hatalmas üvegfalain keresztül megcsodálni magát az Akropiliszt. 

20. A Psirri negyedben még hétfőn este is hatalmas volt az élet - rengeteg étterem, kávézó s némelyikük giccsessége már-már vicces. Psirri késő esti mozgalmasság szempontjából izgalmasabb volt mint a Plaka.

21. A Plaka amúgy kellemes meglepetés volt. Nagyon turistás, de nem annyira ízléstelen az egész, mint amire számítottam.

22. Sikerült elkerülnünk a rossz ár-érték arányú turistás éttermeket.

23. Ahol nem voltak latin betűs kiírások, ott jópofa kihívás volt találgatni a görög betűk lefordításával. 

24. Athén sokkal jobb élmény volt, mint amire számítottunk, de ez főleg annak köszönhető, hogy sikeresen kerültük el a belső területek lerobbant, koszos, ronda környékeit s az Omónia közeli utcákból csak annyit néztünk meg, ami szükséges volt az elrettentéshez. Érdemes időt szánníi a kellemes negyedek bejárására.

25. Érdemes volt fáradtságoan felmenni a Lükabetosz domb tetejére, mert onnan fantasztikus a kilátás a városra, beleértve persze az Akropoiliszt.

26. A Best applikációval jól el tudtuk kerülni, hogy a taxisok átvágjanak.

27. A középosztálybeli lakóházak erkélyein a hatalmas árnyékoló ernyők jól mutatnak.

Nem tetszett

1. Értjük, értjük, hogy haragosak az athéniak a tehetetlen politikusaikra és az elitre, na de, ha folyton sztrájkolnak, és tüntetnek, akkor mi lesz a bejövő turizmussal és a nemzetgazdaságuk számára oly fontos bevételekkel?

2. Athén építészetileg jelentéktelen, nem túl szép, illetve rengeteg a lepukkant épület, az elhanyagolt utca és negyed, meglátszik a városon a gazdasági recesszió és a hanyagság (pl. omladozó, agyon-graffitizett épületek, szemétkupacok).

3. A belváros közelében sok olyan környék van (Omónia tér), ahol a turista nem sétál jó érzéssel és, feltűnően sok a hajléktalan,  migráns, éjszaka a prostituált.

4. A közlekedés borzasztó, fárasztó, zajos, büdös szinte mindig dugók vannak mindenütt, a város levegője erősen szennyezett (szmog), az utcákon üzletekben éttermekben kávézókban mindig túl sok az ember.

5. A belvárosi éttermek „turistás” jellege, buszsofőrök ámokfutásai.

6. Rengeteg taxis, akik ráadásul meglehetősen simlisek és ravaszok, már ha a turista kellően becsaphatónak látszik.

7. Az Akropolisz lelki feldolgozásába bezavar a turistatömeg, amelynek létrejöttéhez magam is hozzájárulok, ugye.

8. Az utcákon rengeteg a macska – legtöbször a kukák környékén

9. Az abszolut szervezetlenség és sajátos káosz az élet több területén.

10. Nyár közepén fülledt hőség és égető napsütés fárasztja a turistát.

11. Közlekedési morál. Nagyon kell figyelni az úttesten átkeléskor, mert a motorosok, autósok, buszsofőrök nem veszik emberszámba a gyalogost. Ha autóval érkezünk valaki biztos megkarcolja a gépjárművünket, legjobb esetben...

12. Semmi esély a kerékpárral való közlekedésre, egyrészt az előbb említett okokból kifolyólag, másrészt a kerékpáros infrastruktúra totális hiánya és az emberek „motorfüggő” mentalitása.

13. A Pireuszba tartó 1-es (zöld) metró a többihez képesti alacsony színvonala és a rajta utazó furcsa alakok.

14. A helyi tömegközlekedésben a buszok kifejezetten rondák a budapesti buszokhoz képest.

15. Az Akropolisz némi csalódást kelt, ha túlzottan nagyok az elvárások. Messze nem akkora durranás mint pl. a Kairó melletti piramisok, vagy a római Colosseum.

16. Az athéni görögök mediterrán viszonylatban némileg kevésbé rokonszenvesek mint a spanyolok. 

17. A magyar utazó biztos rádöbben arra, hogy az athéni lányok mennyire hátrányosabban néznek ki, mint a magyar lányok. 

18. Sok helyen jártunk a világban, de ennyire egyetlen várost sem láttunk graffitikkel elcsúfítva.  

19. Glyfada nagyon menő, de annyira nem voltunk oda érte és a strandjai sem igazán szépek.

20. Nagyon el akartunk menni abba a kerti moziba, ahol oldalra nézve a kivilágított Akropoliszt lehet látni, de csak vacak filmet lehetett volna nézni, esti fél 11-es kezdéssel.

21. A metrószerelvények rondán néznek ki a sok graffiti miatt, amúgy az állomások sokkal szebbek Budapesten.

22. Az Omónia negyed mélyén lévő utcák nagyon rondák, és a hangulatos negyedek mellett, sőt néha között is sok a jellegtelen környék. Látszódik, hogy Athénnek nem volt olyan építészeti aranykora mint Budapestnek 1890 és 1910 között. 

----------------------------------------

(A Tetszett&Nem tetszett listát az Athént alaposabban ismerő Kovács Ádám olvasónk korrigálta és egészítette ki.) 

Vélemények

"2021 szeptemberének elején Athén meglátogatása kifejezetten remek ötletnek bizonyult. Már nincs nagy meleg, de megelebb van, mint Pesten. Már vannak újra turistáskodó emberek, de nincsenek annyira sokan. Ugyan maszkot kell viselni zárt térben mindenhol, cserébe a teraszokon nem. Nagyon kellemes volt minden. Igaz, hogy kosz van, de ez egy ilyen város. Kaotikus valóban, de nagyon szerethető. Fél óra alatt ki lehet a központból villamossal menni a strandra. Napi kirándulás keretében meg lehet látogatni Pireuszt és fürödni a tengerben. Este pedig hazamenni vacsorázni a központba, enni, inni, bulizni. A kaja remek, nem is nagyon drága. A pia nem igazán az én izlésem szerint való, de a dinnye mézédes és rengeteg van belőle. Egy jóérzésű bölcsész simán el tud itt tölteni két hetet úgy, hogy nem látogatott meg minden romot és múzeumot. Legjobban a strand-kikötő-nyüzsgő városközpont- romok kombó tetszett. Svédasztal egy városon belül." (Kriszta, 2021)"


,, A napokban láttam a legújabb frissitést, ami igazán elrettentőre sikeredett 🙂 főleg annak tudatában hogy én itt élve nap mint nap nem ezzel szembesülök – különben nem lennék itt ugyebár –, szóval a Tetszett&Nem tetszett listának most fent egy korrigált változata olvasható. Ezzel az aktualizált és reálisabb változattal ábrázolom Athént, kicsit más szemszögből.Szó mi szó, Athén nem gettó, csak nem a helyi “8-kerben” kell szállást foglalni és turistáskodni (K. A., 2017) 


,, Márciusban 5 napot töltöttünk Athénben. Egy elég kaotikus város.

Először metróztunk. 9 euróba kerül egy 5 napra érvényes jegy. Sehol sem kérték a jegyet, sőt az ellenőrző pontok sem működtek!  Majd városnéző busszal jártuk a várost (a kék busz - Sights of Athén - éri meg a legjobban). Ez csak 16 euró. A másik kettő busz egyaránt 22 euró! 2 napos jegy és még a tengerpartra is levisz!

Árak: Akropolisz-nál már csak kétféle belépőjegy van: 10 euró és 30 euró. A 10 eurós jegy csak az Akropolisz-ra érvényes. A 30 eurós jegy mindenhova szóló jegy. 5 napon belül lehet végig járni vele kb. 4-5 múzeumot + Akropolisz.)

A reptérről busszal mentünk be a városba (X95 a száma), 6 euróért. Ez sokkal olcsóbb, mint a metró. Igaz a 20 eurós metró egyben benne van a reptérre menő metrójegy ára is!

Az emberek kedvesek, aránylag jól beszélnek angolul. Szívesen segítenek tájékozódni az utcán. Nagyon rá vannak szorulva a turizmusra, mert gazdaságilag a mélyponton vannak. Tehát minden turistát megbecsülnek! Nem úgy mint itthon...

De maga a város - a turisztikai látnivalókon kívül - elég eléggé kaotikus és rendkívül piszkos. A járdán vastagon a kosz rászáradva. A falakat mindenhol - de mindenhol! - a falfirkák borítják! Iszonyúan idegesítő és undorító! Üzletek egymás mellett, az egyik tökéletesen felújított Zara ruhabolt, és mellette egy üresen álló, teljesen lepusztult ház, kiégve és elhagyatottan.

A mellékutcák, egy külön kategória: bűz és kosz végig. emberi és állati ürülékek... ez már Balkán. Hatalmas a forgalom és embertömeg mindenhol. A parkokat szokásosan hajléktalanok lepik el. A legváratlanabb helyeken, az utca végén hirtelen a török bazár, bolhapiac és az Ecseri piac keverékébe érsz. Gyenge gyomrúaknak nem ajánlom Athén-t! (Kenéz Barna kommentjéből, 2017. március)


"Athénban van, hogy nyáron 5-6 hétig sem viszik el a szemetet, mert a szemétszállítók sztrájkolnak, ilyenkor a szag elviselhetetlenné válik. De szemét van mindenhol: a tengerben, az utcákon mindenhol üres zacskók, palackok vannak, amitől a legszebb partszakaszok, régi utcák is szörnyen néznek ki." forrás


.. Utazás előtt vegyes érzelmeim voltak Athénnal kapcsolatban; jót is, rosszat is hallottam/olvastam róla, de szerencsére pozitívan csalódtam. Egy nyüzsgő nagyvárost ismertem meg, ahol éjjel-nappal zajlik az élet. Télen kb. 5 milliósra duzzad a lakosság, mert azok is visszahúzódnak ide, akik nyáron a szigeteken élnek, és dolgoznak.
Folyamatos a forgalom, és az ezzel járó alapzaj, sokszor van dugó, minden sarkon lófrál egy kóbor kutya vagy macska, de mindezekkel együtt a város él, lüktet, és az ókori emlékek egy igazán sajátos, egyedi hangulatot kölcsönöznek neki.
Minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő látványosságokat, tevékenységeket.

Különösen tetszett, hogy Athénban sok a zöld. A belvárosban szinte minden ház erkélyes, és néhány helyen annyi növény van, hogy valóságos erdőnek tűnik. Sokkal több fa van a városban, mint mondjuk Budapesten.

Látványos még az egymás mellett található Akadémia, Egyetem, és Könyvtár épülete. Mindhárom olyan impozáns, mintha egyenesen az ókorból maradt volna itt, teljesen ép állapotban. (Bozai Katalin, 2017) 


,, Athén pozitív csalódás volt. Sokan lebeszéltek róla, de nekem nagyon tetszett. Valóban, vannak rumlis részek, de pont ezektől egyedi. A klasszikus látnivalókat miután megnézted, jöhetnek a hangulatos negyedek a kávézókkal és bárokka,l na meg a város közepén akár túrázni is el tudsz menni a nagyobb dombokra. (2017)" forrás


,, Athén esetében az alapvető rútságot, koszt, rengeteg zsebest szinte kizárólag a mérhetetlenül gazdag ókori örökség ellensúlyozza, a látnivalók környékét rendbe is tették. Ez sokáig messzemenőkig feledtetni is tudta a kellemetlen érzéseket, hiszen legyen szó akár az Akropoliszról, akár a filozófusok kertjéről, Héphaisztosz templomáról, mind-mind megannyi csoda. De aztán az ókori látnivalókat elkezdték a turisták kopasztására használni. Sosem volt olcsó a beugró az Akropoliszra és a többi, ókori városrészre - ellentétben Rómával, ahol egy csomó ókori építményt meg lehet nézni ingyen, Athénban mindenért fizetni kell -, de ami az elmúlt néhány évben történt, az túlment a határon.

Összehasonlításképp: pár éve nagyjából 15 euróért lehetett jegyet venni, amellyel be lehetett járni valamennyi látnivalót az ókori negyedben. Most már csak a Parthenonhoz 20 euró a jegy, a kombijegy 30, utóbbi egy családnak két gyerekkel majdnem 100. Ez a fajta lehúzás egészen felháborító egy olyan városban, ahol lényegében semmi nincs az ókori emlékeken túl és egyébként 15 euróból simán meg lehet vacsorázni. Arról nem beszélve, hogy a belépőt akkor is beszedik, amikor a Parthenon fel van állványozva. Le lehet persze húzni a turistát, mert sokan vannak vele úgy, hogy mindenképp látniuk kell az Akropoliszt. De a görögök hozzáállását látva biztos rengetegen vannak, akik a "visszajövünk még" helyett a "megvolt, soha többet" érzéssel távoznak. (2018)" forrás


,, Athén napszaktól függően elképesztő módon tud változni. Reggel és délelőtt szinte az egész város alszik, ilyenkor érdemes felkeresni a turistacsalogató látványosságokat. Este viszont hatalmas a tömeg, az utcákon helyiek és turisták korzóznak, és rendszeresek a tüntetések is. (2018)" forrás


,, Athénnek két nagy vonzereje van: az antik romok és a múzeumok. Bevallom, én a modern Athént nem találtam meg. Amit az új részből láttam az számomra nem volt vonzó. Jól éreztem magam az ott töltött idő alatt, de valami plusz hiányzott, amit pedig utazásaim során szinte kivétel nélkül megtapasztaltam az általam felkeresett városokban. Az utcák hangulatát inkább Közel-keletinek éreztem, mint mediterrának, viszont hiányzott belőle az a közvetlenség, amit azokban az országokban megtapasztal az ember, hogy kommunikálnak vele az árusok, a boltosok, de még a járókelők is. Itt azt éreztem, mintha a város nem lenne senkié, nem lenne gazdája a házaknak, utcaszakaszoknak (úgy is néznek ki). (2018)" forrás


Ami nagyon nem tetszett, az az, hogy minden össze van firkálva. Graffitik, de ilyen csúnya firkák, értelmetlen dolgok. Nagyon ritkán láttunk 1-1 normális festést, ami oké volt, de összességében borzalmas volt. Számomra nagyon lehangoló volt. A házfalak, a metró, a boltok rolója mind össze voltak firkálva. (2022)

A Fotóegyveleg alatt, az oldal legalján: kommentek éles pengeváltással, hasznos véleményekkel. Érdemes elolvasni!

Szállásválasztási tanácsok

,, A Metaxourgeio metróállomás környékén viszont jobb, ha nem foglalunk szállást, mert a viszonylag előnyös elhelyezkedése ellenére sajnos nem annyira biztonságos." (Bozai ,  2017)


,, A szállodám (Marina Athens) központi helyen volt, azonban a mellékutcák, amelyekbe be kellett mennem teljesen elhagyatottnak, gazdátlannak tűntek. (Megfizethető árú, jó színvonalú szállodák jellemzően az Omonia tér és a központi pályaudvar környékén vannak, és ez a rész ilyen). Engem nem ijesztett ez a hangulat, de eltudom képzelni, hogy van, aki rosszabbul viseli. Az első este egy hosszabb szakaszt tettem meg a belvárosban úgy tíz óra tájban és engem meglepett, hogy mennyire kihalt volt a város, mert azt gondoltam, hogy itt sokkal tovább van esti élet, vacsoráznak, szórakoznak az emberek, de nem, mert bár sok hangulatos éttermet láttam, vendég alig volt bennük. A szállással minden rendben volt, tiszta és szépen berendezett szoba, bőséges választékok kínáló reggeli és maximálisan kedves személyzet. Látszik, hogy igyekeznek a maximumot kihozni a lehetőségeikből. (2018)" forrás


Első körben reméld, hogy a géped nem fog késni, különben nem metróval mész, az utolsó járat 2330 körül megy utána busszal teheted meg ezt, ha nem akarsz drágán taxizni. Mellesleg tök jó a busz is, éjjel ráadásul nem kell akkora forgalomban araszolnia és biztos tele lesz más turistákkal is, ne aggódj a bejutáson. Éjjel bárhol közlekedhetsz Bolt vagy Beat appokkal, olcsó lesz és biztonságos.

Hacsak nem akarsz napi X-szer 30perceket utazgatni akkor semmiképp ne menj a tengerparti negyedekbe, Faliro, Voula és Glyfada is túl messze van. Nem kell megijedni , találsz a Plaka vagy Psiri esetleg Koukaki környékén jó szállást biztos, ezek biztonságos negyedek. Nappal ráadásul semmit sem kell kerülnöd, ne higgy a károgóknak, csak oda kell figyelni, ahogy bárhol máshol a világon. (2022)

Ajánlott hotelek

Athéni hotelek közötti böngészés itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Autót bérelni a városban való közlekedésre nem érdemes. Csak akkor és azokra a napokra, amikor Athénen kívüli  kirándulást tervezünk.

Athén belvárosában gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom, a dudálás - ami a szűkebb utcákban még kellemetlenebbé válhat. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.


,, Rövid tartózkodások alatti közlekedésre a 3 napos Athena Card-ot javasoljuk, amellyel 22 euróért korlátlanul használhatjuk a teljes metró-, busz- és villamoshálózatot, ráadásul az árban benne foglaltatik egy reptéri oda-vissza út is, ami önmagában 20 Euró lenne. (2018)" forrás

,, Kellemesen meglepődtem, hogy Athén azon kevés európai nagyvárosok egyike, amely kivitte a városi metróhálózatot egészen a reptérig. Így 50 perc alatt bejutottam a központba, a Monastiraki-Syntagma-Omonia tér által közbezárt háromszög egyik csücskébe. (2018)" forrás

Metró

Az egy útra szóló metrójegy ára: 0,80 euró. Van 1 eurós jegy is, amit az érvényesítést követő 90 percen belül korlátlanul lehet használni utazásra, kivéve a repülőtéri expresszt és a repülőtér és a városközpont közötti metróvonal egy szakaszát.  

Metró jó, csak vigyázz a zsebesekkel. Nekem utolsó nap hazainduláskor lopták ki a pénztárcámat a hátizsákomból úgy, hogy észre sem vettem. Mi nagyokat sétáltunk a saját tempónkban, fárasztó volt, igaz,de megérte. (2021)


"Tengerpartra metró, majd hajó segítségével mentünk, ami egyszerűen ment. Javasoljuk heti metró jegy megvásárlását (amit egyébként egyszer sem ellenőriztek), mivel minden látnivaló könnyedén elérhető metróval. Gyors, olcsó, tiszta és


Kovács Ádám fotói az athéni metróról 

Ilyen is van, sőt nem kevés - Kriszta fotója

Taxi

,, Ha taxiznátok - pl. a reptérről vagy este valahova, akkor nagyon tudom ajanlani a Beat nevű, Uber-szerű alkalmazást. Látod mennyibe kerül az út, tervezni is lehet vele es olcsóbb mint a sima taxi." (2021)

Városi buszközlekedés

Jött a feketeleves, nem tudtuk, hol a buszmegálló. Semmi kiírás, egy nagy nulla. Egy buszmegállónak kinéző helyen vártunk, majd egyszer csak jön a buszunk, ami persze nem áll meg. Elkezdtünk futni, mint az őrültek, és ez a rohadt busz nem várt meg minket! Azt hittem, ott köpöm ki a tüdőm, pedig már 4 éve nem cigizem. Na, végül jött egy másik, és bizony rájöttünk ám, hogy itt a buszok valahogy nem igazán akarnak megállni maguktól, csak ha leintik. Szóval mint az amerikai filmekben, leintik a taxit, itt ugyanígy a busznak jeleztük, hogy hahó, felszállnánk! És a leszállásnál sem tudtuk pontosan, hol kell leszállni, de azért eltaláltuk, mikor kell jelezni. (2022)

Némileg rozzantak, nem gerjesztenek bizalmat az athéni buszok - Kriszta fotótja

Étkezés, vásárlás

Ajánlott étkezőhelyek: a Koukaki negyedben a Hops és a Monsieur Barbu.

,, Sör árak az utcán, kioszkokban 1-2 euró. Szerintem a FIX Hellas sör a legfinomabb!. Kaja: Gyros az utcán át 2-3 euró, ülve 4-5 euró. De nem sok van belőlük. Szerintem itt Pesten több Gyros-os van, mint Athénban! Inkább a souvlaki a jobb, - olyan mint a rablóhús - pici hurkapálcikán grillezett csirke, sertés vagy bárány! Nagyon finom! Ezenkívül rengeteg étterem, coffee, drink bar, pékség és kajálda. Persze mindenhol nyugat-európai árakon, tehát min. kétszer annyiba kerül minden, mint itthon." (K.B., 2017)

"Az elvitelre kért gyros olcsó, 2-3 euró. Ha leülünk, akkor már 9-10 euró körüli ára van egy egyszerű ételnek is. Közbiztonság teljesen rendben, sokat sétáltunk késő este is. A látnivalókhoz mindenhová 4-5-8 euró körüli belépődíjakat szednek, azonban június 5-ére esett egy - talán környezetvédelmi? - ünnepnap, amikor is nem kellett belépőt fizetni sehová." (Vista-utazó, 2014)

,, Nemrég még olcsó és ideális helyszínként ajánlották Athént akár egy hosszú hétvégére, ma már azonban ez a megállapítás úgy tűnik, érvényét vesztette. A görög kormány ugyanis olyan megszorító intézkedéseket hozott, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a költségérzékeny turista kedvező áron jusson hozzá termékekhez és szolgáltatásokhoz a görög fővárosban.

Bár az éttermek megfizethetők, a kis giroszosok pesti áron pörögnek, szállás pedig található egész olcsón, az ókori városrészbe azonban már vastag pénztárcával kell érkezni. Tavaly (2015) ősszel még 12 euróba került az a jegy, amellyel be lehetett járni az Akropoliszt, az Agorát, múzeumokat és gyakorlatilag mindent, ami csak a környéken található. Ehhez képest most csak az Akropoliszra 20 euró a belépő, s minden más helyszínre külön kell jegyet venni. Csak összehasonlításképpen: a Louvre-ba 15 euró a jegy, az Uffizi képtárba pedig 25. Ezen kívül szinte az összes múzeumot elérte a brutális áremelés, a kormányzópárt szerint eddig volt túl olcsó.

Akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha a repülőtérre szeretnénk kijutni: a metró kivisz a reptérre, az utolsó előtti megállóig sima, 1,40-es jeggyel lehet használni. Ám a reptérre már speciális jegyet kell venni, ami évről évre drasztikusan drágul, most épp tíz euró (három főnek 24), egy éve még nyolc volt. (2016)" forrás

Athéni gyros - Kovács Ádám fotója

,, Ha a Szintagma térről a katonák tekintetének irányába indulunk el, akkor a város hosszú sétáló- és bevásárlóutcájában (Ermou) találjuk magunkat. Tipp: az utca legelején, a McDonalds mögötti sarkon található egy igazi görög gyroszos, ahol a legfinomabb gyrosz pitát ettük az egész városban! (2018)" forrás

Kovács Ádám fotója

Központi piac


Közbiztonság

Az Omonia tér és a főpályaudvar közötti területnek rossz a híre Athénban és az itt található sok hotel vendégei is megjegyzik a visszajelzéseikben, hogy milyen zavaró a sok rosszarcú ember a környéken. Nem rabolják ki őket, nincs erőszak, csupán olyan bizonytalanság, kellemetlen közérzet. Maga az Omonia tér inkább egy nagy forgalmi kereszteződés, de egyben a drogkereskedelem valamiféle elosztó helye. Különben ez az egész környék a turista szempontjából amúgy sem egy érdekes, vonzó hely. A legtöbb turista csupán azért járkál errefelé, mert itt van a szálláshelye.

Persze a pályaudvar környékén itt is aktívak a zsebtolvajok, tehát jól teszi a turista, ha éberen mászkál. Jó hír, hogy a viszonylag új, modern metróhálózat Athénben jó közbiztonságú, köszönhetően annak is, hogy eleve ennek figyelembevételével is tervezték meg. Sok a biztonsági kamera, jól áttekinthetőek a terek. A metrószerelvényeken viszont vigyázni kell a zsebesekre. Athénban nagyon aktívak a környező (balkáni, kelet-európai) országokból való zsebtolvajok, akik egyben az Athénben látható koldusbizniszben is részesek.

Athénben gyakoriak a tüntetések, amelyek erőszakos formát is ölthetnek. A tüntetők randalíroznak, de fő célpontjaik a rendőrök, a turistákkal nem törődnek. Persze, kerülni kell a tüntetések színhelyeit. Rázós környéknek számít az Exárchia negyed (Anárchiának is becézik), a Kolonaki negyed meg nem annyira a bűnözés, hanem a gyalogosforgalom miatt kockázatos.

"Athén napközben is kellemetlen a sok hajléktalan. Ők azonban nem veszélyesek a turistára. A veszélyes alakokat úgy lehet elkerülni, ha egyszerűen nem járkálunk éjszaka az utcákon. Sötétedés után ne mászkáljunk az Omónia téren és környékén, valamint a Filipappous dombon. Ez utóbbin fennáll a rablá veszélye." (Lacus, 2016)


,, Az egész egy szimpla nyaralásnak indult a családdal. Gyakorlatilag sorbanállás nélkül jutottunk fel az Akrpoliszhoz, ami különösen nagy mázli, de aztán jött a metró, a tömeg, a harmonikázós kéregető, aki mindenképpen át akart jutni a tömegen, aztán amikor kiléptem a metró ajtaján, valaki még meg is lökött. Reflexből a táskámhoz nyúltam, ami hiába volt végig előttem, abban már sem a pénztárcám, se a telefonom nem volt benne. Nincs annál rosszabb érzés, mikor hirtelen ott állsz minden nélkül. (2018)" forrás


50 Euro-ért bevisz a taxi bármelyik hotelbe a reptérről, így nem kell mászkálnod. Első este, főleg olyan későn szerintem ne metrózz. Utána viszont nyugodtan. Mi teljesen véletlenül Omonia környékén foglaltunk az első két estére szállást, és mivel nem tudtam, hogy 'rossz' környéknek számít, simán kimentem este 11-kor egyedül kaját venni stb. Semmi atrocitás nem ért, mondjuk valóban vannak figurák arrafelé. Szóval taxi első este, a legtöbb hotel meg is kérdezi, hogy kéred-e, hogy felvegyenek.(2022)


Mi az Acropolis Hill Hotelben szalltunk meg a Koukaki negyedben, repterrol metroval mentunk, azt hiszem 1x at kellett szallni a masik metrora, de a szallas kozeleben volt a metromegallo. Szuper szallas volt, a kornyek is nagyon jo es gyonyoru kilatas az szallasrol a varosra es az acropolisra. Minden kozel van, mi csak gyalog mentunk mindenhova, kiveve a tengerpartra, oda villamosoztunk. (2022)


Één tavalyelőtt egy hetet voltam egyedül Athénban, és semmi rossz tapasztalatom nem volt. A központban szálltam meg egy Hostelben, kb minden sétatávolságra volt. Kétszer metróztam, egyszer késő este a kompkikötőből a belvárosba, majd hajnalban a belvárosból a reptérre. Egyik út sem volt necces, és a városban sem éreztem sosem azt, hogy ne lennék biztonságban, pedig sokat mászkáltam sötétben (napfelkelték és napnyugták nézése a dombokról) (2022)

Egyéb hasznos információk

1. ,, Van reptéri wifi, így hamar kifundáltam: busz, metró és vonat is rendelkezésre áll a városközpontba (ahonnan 15 perc séta az Akropolisz, amit nem hagyunk ki, ha erre járunk), valamint azt is hogy ezek közül a busz a legolcsóbb. Azt viszont nem, hogy nincs nálam készpénz, s a reptér jelentős részét végig kirándultam már mire rájöttem hol van jegy-automata, ahol lehet kártyával is fizetni, de végül csak meglett!Végül bejutottam a központba, ami egyébként 33 km a reptértől, szűk félórás út. Készültem offline térképpel is, így leszállva csak beírtam, hogy hova is mennék, és a telefon már mutatta is merre van az arra. (2018)" forrás


Ugye azt mondják, nem szabad csapvizet inni, és fogat mosni is ásványvízzel érdemes. Hát mi jól elfelejtettük, csapvízzel mostunk fogat…. De nem lett bajunk szerencsére.
Amúgy a sima ásványvíz, mármint a mentes nagyjából 1-1,50€ mindenhol, ellenben a szénsavas ásványvízzel, ami 4,50-6€ körül van. Brutálisan drága. ☹ (2022)

Athén belvárosa - 2015

Látnivalók

Athén látnivalóiról és a Pireuszról külön aloldal itt

Athén érdekesebb negyedeiről szól ez az aloldalunk: itt

Athén és környéke strandjairól külön aloldalon mutatunk képeketOlvasmányos linkek

"A kávé után felsétálunk az Akropoliszhoz. A bejáratnál már gyülekeznek az első csoportok. Két csoport között bemegyünk mi is. Először Herodes Atticus Odeionjánál állunk meg, a háttérben a Philopappos-dombbal és Athén házaival. Ebben a nagy ókori színházban, amit Herodes Atticus a felesége emlékére építtetett, még most is rendszeresen tartanak előadásokat, lent láttuk is a jegyárusító bódékat. Eszembe jut Szabó Magda és a könyve, a Zeusz küszöbén: ők megnézték itt A békákat, és olyan szuggesztíven írta le azt az érzést, ami elfogja az embert, ha pár órára a több ezer éves színház nézője lehet, hogy arra gondolok, egyszer majd átutazóban feltétlenül mi is eljövünk ide egy előadásra." forrás

Kovács Ádám fotója

"Elhatároztuk, hogy először keresünk egy olyan pontot, ahonnan a várost át tudjuk tekinteni. Athénban több ilyen is van, de a Likavítosz az, amely (persze az Akropoliszon kívül) központi helyről magasodik a házak fölé. A Megaro Musszikisz nevű megállónál bújtunk elő a föld alól: kicsit olyan érzés volt, mintha a Nyugatinál rákerültünk volna egy nagy futószalagra, amely most tett le. No nem azért, mintha nagyon hasonlítana az élet a pestire, sőt, érezhetően más. Csak azért éreztük így, mert a repülőterek és a metrók világa olyan internacionális és semleges, hogy kis túlzással szinte bármelyik bárhol lehetne Európában. A felszínen azonban ott várt Athén: sütött a nap, dübörgött a forgalom, ismeretlen szaga volt a levegőnek.

A 277 méter magas Likavítosz-dombra meredek út visz fel, de a látvány megéri a mászást. Odafenn egy kis kápolna meg néhány szuvenírárus fogadott, és fújt a szél. Előttünk a város – most már kezdett megvilágosodni, miről is beszéltek az útikönyvek. Ameddig a szem ellát (márpedig ellát a tengerig), csak házak, házak, házak. Zöld terület alig van ebben a városban, szinte csak ott, ahová már lehetetlen lett volna építkezni. A közelben például látszik egy füves, kisebb tér méretű szikla, de azt is fojtogatóan körbezárják a házak. Az épületek nagy része egyszerű, jellegtelen kockaház, jobb esetben terasszal. Nem is érdemes belegondolni, milyen lehet itt lakni, amikor kánikula van…" forrás"Az ősszel is kiváló, huszonöt fok körüli hőmérséklettel csalogató várostól ne várjunk Rómát meghazudtoló mennyiségű műemléket és múzeumot, sőt meglepő, hogy a központban alig van néhány látnivaló, de az a kevés viszont felejthetetlen élményt képes nyújtani. A legfőbb tájékozódási pont a Monasztiriki tér, amelytől a híres bolhapiac utcája indul, a Plaka városrész hangulatos éttermeivel pedig a turisták kedvence, de kellemes célpont gyalog a Szindagma tér is, amely a – magyar szemnek büntetően jellegtelen – parlament épülete előtt terül el.

Aki még közelebb akar kerülni az ókori görög kultúrához, ellátogathat a nemzeti Régészeti Múzeumba, amely hét euró fejében a világ egyik leggazdagabb ókori görög művészeti gyűjteményét kínálja a látogatóknak. Ha ez nem volna elég, akkor a húszperces sétával elérhető benaki és a Bizánci Múzeum szinte biztos, hogy kielégíti a műkincsek iránti kíváncsiságot, (hat, illetve négy euróért cserébe). Aki shoppingolna, annak a zöld metró végállomásánál lévő kikötőt (Pireusz) ajánljuk, ott rengeteg üzletet találni." forrás

A fotók után hasznos kommentek olvashatók!

Fotóegyveleg

Atki beach - Kovács Ádám fotója

Kovács Ádám fotója

Kenéz Barna fotója

Panoráma a Likavitoszről - Kovács Ádám fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Markó Angéla, 2023. 03. 27. 23:21
2023 március végi tapasztalataim. Véleményem szerint, Athén nagyjából 2 napos város. Ez idő alatta múzeumok kivételével a fő látnivalók bejárhatók. Az Akropolisz monumentalitása semmihez sem fogható. Egyszer egy!!! életben látni kell! Ugyanakkor a közbiztonság csapnivaló. Kizárólag a férjem jelenlétén múlott, hogy nem lettünk rendkívül ügyes zsebtolvaj banda áldozata a metrón. Hazaérve és elmesélve kalandjainkat, ezen a hétvégén még három ismerős társaság számolt be arról, hogy szintén megtámadták a metrón.Sajnos két esetben sikeresen. Természetesen ez bármelyik nagy városban megesik. De és DE, a tolvajok olyan profik voltak és szervezettek, hogy minden jóhiszeműségünk ellenére úgy tűnt, hogy ezzel az aprócska problémával a görög hatóságok nem foglalkoznak. Sajnos ez rátette bélyegét a szépnek induló kirándulásunkra. Gyönyörű városok vannak még Európában, válasszatok más célpontot! Legalábbis egyenlőre.....


Alida Kòkainè Barhàcs, 2022. 01. 22. 15:42
Most vagyunk Athènban.
Az omonia tèr környèke tè yleg lepusztult,piszkos,csùnya ès elèg fura alakok vannak,de a syntagma tèr ès beljebb gyönyörű.
Parkok,az örsègváltàs,a diadalìv,oli.piai csarnok,a mùseumok,sètàlò ès bevàsàrlò utcàk,a csodàs narancs ès citromfàk mindenütt csodàsak
Az akropolisz szàmomra,fantasztikus egyedülàllò èlmèny volt,kihagyhatatlan csoda.30 euro az 5 napig èrvènyes jegy ami mèg azon kìvül 5 màsik museumba is èrvènyes.csak az akropoliszba 10 euro.
Közlekedès szempontbòl mi den gyalogosan elèrhető,jò kis vàrosnèzős sètàkkal.
Buszra a 3 napos 20 euròs jegyet èrxemes venni ami bàrmire èrvènyes a hopp on hopp buszon kìvül.
Athèn csodàlatos.
Tengerparti rèsz mèg most következik🙃


Békésy Károly, 2021. 09. 06. 18:13
Önállóan szilveszterezünk Athénban,ha valaki csinálta már írhatna az esetleges problémákról. Éttermek,bulik,másnapi bolt
nyitvatartás, közlekedés, stb. Előre is köszönöm


Poszeidón, 2019. 02. 02. 19:51
görög istenek


Albert Melinda, 2017. 07. 13. 07:01
2017.juliusa. Rövid időn belül harmadszor vagyok Athenban, mivel itt él a fiam.
Imádom ezt a várost a maga kaotikus állapotával együtt is. Sajnos Budapestnek is sok olyan része van, amit nem érint a városnéző busz...pedig kétmillióan sem lakják... Nos egy ekkora kiterjedésű város, a majdnem 4 millió lakosával hogy lehetne mindenhol csilivili?
Viszont északkelet felől, a városközponttól kb 20 km-re felülsz az rlektrikára és lemehetsz Pireuszba átszállás nélkül! A 3 metró meg a villamosok a város minden pontjára eljuttatnak. Na jó, a villamos lassan tekereg, de végigvisz Athen tengerpartján.
Ebben a sokszinű városban minden együtt van. Többezer éves múlt, amit az utcán sétálva is megcsodálhatsz, a metróállomásokon felette lépkedhetsz. A 21.századi lüktetés, az élet. A Plakan a régi idők bája és csendje. A milliónyi kis bolt, és a benne kiszolgálók kedvessége, emberi odafordulása. Kedves kis éttermek, nyüzsgő helyek. Az elővárosok pazar stílusú, hatalmas családi villái, csodálatos parkokkal, hűs fákkal tele. A tenger ezer arca. Piszkos, szemetes, zsúfolt strandok, és álomtiszta, csendes, szikrázó partszakaszok.
És főleg, a dugókban is, válságban is, pakisztániaktól elözönlötten is nyugodt, derűs, kommunikációra még így is képes emberek!
Athen, én így szeretlek!


Kenéz Barna, 2017. 03. 26. 18:52
A héten (Márc. 22-én) jöttünk haza Athénból. Rövid beszámoló, akit érdekel: 5 napot töltöttünk ott, elég kaotikus egy város. Először metróztunk (9 euro = 5 napos jegy), de sehol sem kérték a jegyet, sőt az ellenőrző pontok sem működtek! Majd városnéző busszal jártuk a várost (a kék busz - Sights of Athén - éri meg a legjobban) = csak 16 euro. A másik kettő busz mind 22 euro! Két napos jegy és még a tengerpartra is levisz! Árak: Akropolisz-nál már csak kétféle belépő jegy van: 10 euro és 30 euro. A 10 euros jegy csak az Akropolisz. A 30 euros jegy minden full jegy. (5 napon belül lehet végig járni vele kb. 4-5 múzeumot + Akropolisz.)
A reptérről busszal mentünk be a városba (X95 a száma) 6 euro. Ez sokkal olcsóbb, mint a metro. Igaz a 20 euros metro jegyben benne van a reptérre menő metro jegy ára is!
Sör árak az utcán Kioszk-ban 1-2 euro (szerintem a FIX Hellas sör a legfinomabb!) Kaja: Gyros utcán át 2-3 euro, ülve 4-5 euro. De nem sok van belőle. Szerintem itt Pesten több Gyros-os van, mint Athénban! Inkább a souvlaki a jobb, - olyan mint a rablóhús - pici hurkapálcikán grillezett csirke, sertés vagy bárány! Nagyon finom! Ezenkívül rengeteg étterem, coffee, drink bar, pékség és kajálda. Persze mindenhol nyugat európai árakon, tehát min. 2x annyiban kerül minden, mint itthon.
Az emberek kedvesek, aránylag jól beszélnek angolul, szívesen segítenek tájékozódni az utcán. Nagyon rá vannak szorulva a turizmusra - mert gazdaságilag a mélyponton vannak - tehát minden turistát megbecsülnek! Nem mint itthon... De maga a város - a turisztikai látnivalókon kívül - elég eléggé kaotikus és rendkívül piszkos. A járdán vastagon a kosz rászáradva, a falakat mindenhol - de mindenhol! - a falfirkák borítják! Iszonyúan idegesítő és undorító! Üzletek egymás mellett, az egyik tökéletesen felújított ZARA ruhabolt, és mellette egy üresen álló, teljesen lepusztult ház, kiégve és elhagyatottan. A mellékutcák, egy külön kategória: bűz és kosz végig. emberi és állati ürülékek... ez már balkán. Hatalmas a forgalom és embertömeg mindenhol. A parkokat szokásosan homeless-ek lepik el. A legváratlanabb helyeken, az utca végén hirtelen a török bazár, bolha piac és az Ecseri piac keverékébe érsz. Gyenge gyomrúaknak nem ajánlom Athén-t!


Halmosi Rita, 2016. 11. 23. 09:51
Mi idén szeptemberben több mint egy hetet töltöttünk a görög fővárosban és nekem inkább tetszett mint nem. Rengeteget sétáltunk egészen az 1896. évi nyári olimpiai játékok színhelyétől a Zappion impozáns épületén és a nemzeti kerten át Hadrianus kapuja mellett az Akropoliszig beleértve Plakát, amelynek bájos kis házai és egyedülálló hangulata magával ragadtak. Rengeteg kis üzlet, étterem található itt, ahol helyiek és turisták vegyesen, nyugalomban élvezik kávéjukat a kaotikus metropolisz kellős közepén. A Monastirakin található a bolhapiac, keleties hangulatú bazársor, onnan eltávolodva azonban kezdődik az alábbiakban említett, rendezetlen, elhanyagolt, piszkos összegraffitizett belváros. Itt nem érdemes szétnézni turistaként, hegyekben áll és bűzlik a szemét és valóban rengeteg a hajléktalan, többségük valóban bevándorló, bár a rokkant, idős koldusok látványa is igazán szivszoritó. Aki járt már több dél-európai nagyvárosban mint például, Bari, Nápoly, Palermo, Marseille, Madrid annak ez igazából nem szokatlan utcakép, balkáni városokat nem is emlitve. Érthetetlen módon sok hotel található a környéken ezért foglalás előtt érdemes tájékozódni. Mi ehelyett dél felé a tengerpart felé vettük az irányt ami visszavezetett minket Európába. A légkondis villamos lassan haladt a házak között de kényelmes volt és jó allapotú. Közben bepillantást nyertünk egyes lakónegyedek hétköznapi életébe, melyek teljesen élhetőnek tűntek. (Itt jegyezném meg hogy Athén épiteszeti szempontból egészében véve stilustalan és igencsak jellegtelen képet mutat.) Itt még szeptemberben is 35 fok volt, ideális strandidő. Itt a strandok többsége fizetős volt (belepő 3-5 euro / fő hol napággyal együtt, hol anélkül (napágy 3-5 euro) viszont tiszták és mindenütt van kiszolgálás. Néhol a belépő ára magában foglal egy üditőt is. Minél távolabbra megy az ember annál tisztább a tenger is. A partszakaszon mindenki megtalálja a magának és pénztárcájának megfelelő szinvonalat a szabadstrandtól a medencés klubbokig. Egyik nap Pireuszból átmentünk a legközelebbi szigetre Ejinára. A sziget nem különösebben érdekes bár aranyos, viszont visszafelé a hajóról figyeltük, ahogy a késő nyári nap narancssárga sugarait a mélykék tengerre vetve lassan eltűnik a szaroniki öböl mögött, ez felejthetetlen élmény marad. Romantikus lelkű utazók ki ne hagyják. :-) A pireuszi kikötő hatalmas, vannak furcsa alakok -amolyan gyűjtőpont - az odafelé vezető vonaton is (ami inkább hév mint metró) különös ismertető jele hogy szinvonalában messze elmarad a másik két modern vonalétól. Jegyellenőrzés sehol sincs, de ez nem feltétlenül negativum. Ettől függetlenül parkokban táborozó alakokkal nem találkoztunk. Egyébként is ha nem tévedek Pireusz egy külön város csak a XX. Század folyamán egybeépült Athénnal. Gondolom az előző hozzászóló negativ élményeihez a migrációs válság is hozzájárult. Viszonylag mindenütt biztonságban éreztem magam bár hozzáteszem nem voltam egyedül, az emberek pedig inkább barátságosak és segitőkészek minthogy ellenszenvesek lennének. Összességében aki nyugat európai szinvonalat vár itt az csalódni fog, akiben pedig van egy kis kalanbvágy és nem a szokványosra vágyik valamint kellő nyitottsággal rendelkezik, szeretni fogja. De mint minden ez is izlés dolga.


Jámbor Krisztián, 2016. 08. 06. 13:49
Hát kedves előző kommentelő...én idén júniusban voltam Athénban, meg 2008-ban. Igaz, nem friss a leírás, mert annál sokkal rosszabb Athén. 2008-ban a jelenlegihez képest sokkal jobb állapotban volt, most lehangoló. Az Akropoliszt és környékét mindenkinek látnia kell, ezt aláírom, szép nagyon. A Lycabettus is megér egy mászást a kilátás miatt. Viszont a többi...no comment. A közlekedés undorító, a metró büdös, koszos. 4 napig használtam, tudom mit mondok. Csak azért mert van 1 db jó metróvonal ami modern és kivisz a reptérre, attól nem lesz jó a tömegközlekedés. Jegyellenőrzés nincs, a legtöbb szerelvényen klíma sem, rengeteg kétes alak jut be a metróba is, nem érzed magad biztonságban. A város nagy része koszos, graffitis, szeméttől bűzlik. A bulinegyed semmit mondó, az éttermek drágák, lehúzósak és a minőség sem olyan amit elvársz azért a pénzért. 1 éjszakánál többet nem maradnék ott senki helyében sem. Rengeteget utazom én is, és mindent bejárok, amikor meglátogatok egy helyet. Itt is megvolt, a nem turistakönyves helyeket is bejárva azt kell mondjam, egy negatív összképpel hagytam el Athént, alig vártam már, hogy továbbrepüljek Rhodoszra, ami pazar volt, tiszta és olcsóbb, mint a főváros. Pireusz a világ legrondább kikötője, tele szeméttel, koldussal, akik a parkokban laknak, ott akasztják fel száradni a ruháikat a szobrokra, meg hugyoznak és sz*nak. Azt kell mondjam, nekem is vannak képeim. Életem legnagyobb utazási csalódása volt a második athéni kiruccanás, szerintem ez sokmindent elmond.


Kovacs Zoltan, 2016. 07. 20. 11:09
Mind a leiras mind a fotok elavultak. A rengeteg erdekes latnivalon a fantasztikus kliman es novenyzeten kivul olyan szinten elettel teli varos amilyet europaban mashol nem nagyon latni. A varos semmivel nem szemetesebb mint Budapest, az utcakat a legtobb keruletben minden nap slaggal mossak. Ez sok szempontbol a vegletek varosa, igaz ez az epiteszetre is: Omonia vs. Akropolisz vagy epp Plaka. Sok europai varossal ellentetben itt a varoskozpont szegeny, sok a koldul es bevandorlo, de a keleti del-keleti varosreszben a tengerpart fele nem ritkak a ferrarik es lamborghinik sem.. A kozlekedes magyar szemmel valoban kaotikus, a taxisok hienak, de amint kiszalnak a kocsikbol ezek az emberek is megszelidulnek. A buszt nem ajanlom, csak rovid tavra, de a metro (ha epp nincs sztrajk) igen morden, szep es kristalytiszta. Az utcakon mindig nyuzsges van (erdemes neha eltavolodni a varoskozponntol mert annal tobb szebb reszt is lehet talalni csak eppen errol az utikonyvek nem irnak.) es sokmindent elmond a foldrajzarol hogy barmelyik egtaj fele indul az ember tengerpartot talal. Egyszer ha lesz idom irok egy reszletesebb leirast ide plusz mellekelek aktualis fotokat amin legalabb a varost is latni..


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!! Tippek olcsó repülőjegy foglaláshoz!!!
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes