ÚTIKRITIKA.HU / Halkidiki


hirdetes


útikritikák


Halkidiki

Halkidiki-félsziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás |Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Sarti és Sithonia | Kassandra és Kallithea | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

2022. június 12.:

Lila medúza!!!

Csípés utáni speciális protokoll, ezt ajánlatos követni, ez a legjobb elsősegélynyújtás:
1. Öblítse le tengervízzel
2. Tegyen rá a szódabikarbóna és a tengervíz keverékét 2-3 percig
3. Távolítsa el a maradékot műanyag kártyával
4. Tegyen jeget 5-15 percre, hogy megállítsa a fájdalmat
A csípés helyére tilos a következőket tenni:
Ecet
Ammónia
Alkohol
Víz
Jelenleg a lila medúza a Jón-tengeren, Halkidikiben, Rodoszon, az Égei-tenger északkeleti részén, Attika strandjain és a Peloponnészosztól délre található.

Halkidiki-félsziget dióhéjban

A félsziget Makedónia déli részén fekszik. A félsziget éghajlatára a kettősség a jellemző. A tengerparton az éghajlat mediterrán jellegű, viszont a félsziget belső részére a kontinentális klíma a jellemző. A nyár júniusban kezdődik, és a hőmérséklet hasonló a magyarországival. Napközben akár 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Ami az itthoni klímához képest eltérő, az, hogy a félszigeten októberig nyárias a klíma.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Karídi halászfalu partjáról az elképesztően szép tengeri panoráma, és a Karídi Bech a sziklák közötti kis homokos öblökkel
  2. A félsziget parti útjain autózni és megállni ott, ahol szép, azaz sok helyen

Nem tetszett

  1. Nagyon óvatosan kell vezetni a félszigeten, mert a helyi autósok mozdulatai, manőverei kiszámíthatatlanok, vadak

Vélemények

Odajutás

A Halkidiki-fésziget autóúton kb. 1156 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést kalkulálva ez 14 órás utazás. 927 kilométeren számolhatunk az autópálya kényelmével. Egy irányban az utazás költsége (üzemanyag, matrica): kb. 33 ezer forint.

Szeged- Belgrád - Kragujevac - Nis - Skopje - Szaloniki - Sarti

,, 2019. novembertől megnyitják a tízes közlekedési folyosó keleti szakaszát. Prosek településtől Crvena Rekaig egy 22,5 kilométeres szakaszt adnak át rendeltetésének, ezzel pedig megteremtődnek a feltételek arra, hogy Ništől Dimitrovgradig autópályán lehet közlekedni, ez egyébként több mint 86 kilométer hosszúságú autópályarészt jelent. A tízes folyosó keleti ágán egyebek között összesen 87 híd található és 5 alagút. Érdekesség, hogy 780 tonnányi aszfaltot használtak fel a keleti rész kiépítéséhez. Az út jelentősége abban rejlik, hogy összeköti Szerbiát Bulgáriával és egy tranzitútvonalként szolgál a Törökországból érkező áruforgalom esetében. (2019)" forrás

Szállás


Közlekedés

Jön!

Étkezés

Jön!

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság

Most törtek fel az autónkat egy beach parkolójában . Mindenünket elvittek szinte , laptop , igazolványok , ruhák , cipők . Órák óta a rendőrségen ülünk , elég flegmák voltak és mondták hogy itt csak a faluban naponta több kocsit törnek fel a turistákra vannak szakosodva.

Valóban elővigyázatlanok voltunk , de épp szállást váltottunk és míg a másik szállást nem tudtuk elfoglalni , gondoltuk pár órát fürdünk . A kocsi csomagtartójában voltak a cuccok, ráadásul az autó ablakok kívülről sötétítettek . A parkoló teljesen biztonságosnak tűnt , nem elhagyatott helyen , sokan jöttek - mentek . Még egy fiatal fiú is ült ott egész nap , aki a szemetet szedte , mert egy nagy bárhoz tartozott .

Ma viszont a kórházban ülünk , mert reggelinél ránk esett a napellenző és a 14 éves lányomat bevitte a mentő . Sajnos a fején a két vágást össze kell varrni . Nem tudom mi történik velünk , de a mentős mondta , hogy eddig még csak a tűzoltókkal nem volt dolgunk. (2023)


NE HAGYJATOK SEMMILYEN ÉRTÉKET A PARKOLÓ AUTÓITOKBAN!!!

Hadd osszak meg veletek egy negatív élményt a görögországi nyaralásunkkal kapcsolatban.
A helyszín: Sani Beach, Halkidiki félsziget, 2022. 07.28.
Délelőtt leparkoltuk családi autónkat a kb. két focipályányi szabad parkolóban, az ott parkoló több száz autó közé.
Este visszatérve a parkolóba arra lettem figyelmes, hogy a vezetőülésem teljesen hátra volt tolva. Egyből leesett, hogy itt valami nincs rendben, ellenőriztem az autóban hagyott értékeket/iratokat. A személyes irataink, bankkártyák, forgalmi stb. maradéktalanul megvoltak, viszont a vezetőülésem alatti fiókban hagyott pénztárcából elvitték az összes készpénzünket( kb. 100.000 Ft volt benne).
Azt nem tudom, hogyan nyitották ki, rongálás nyomai szerencsére nem voltak.

Keyless go funkciós autónk van, utánaolvastam a neten, állítólag ezek könnyebben feltörhetőek vmi frekvencia olvasóval/blokkolóval.

Úgyhogy ez van, bosszantó, szerencse a szerencsétlenségben, hogy az iratainkat, bankkártyákat nem vitték el.
Ti ne járjatok így! (2022)

Egyéb hasznos információk

Jön!

Sarti és Sithonia

Jön!

Kassandra és Kallithea

Strandok

Programlehetőségek

Athos-hegy

Polygros

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Kék Gézáné Éva, 2019. 09. 30. 17:20
Kedves Úti kritikus !
Nagyon köszönöm az információt !


úti kritikus, 2019. 06. 22. 18:19
Évának:
Helyi buszokkal lehet sok helyre eljutni. Afytos-t pl. érdemes meglátogatni (8,3 km). Ez Chalkidiki egyik legszebb falva. Amúgy éppen Afytoszból indul több hajókirándulás is. Persze vannak olyan érdekes helyek, amiket nem lehet busszal megközelíteni, csak taxival (pl. az Agia Pereskevi termálfürdők). A főút egyik végén van buszmegálló. A buszjegy igazán olcsó.
Kriopiginél a tenger nagyon szép, de a kavicsok miatt érdemes vinni fürdőszandált.


Kék Gézáné Éva, 2019. 06. 22. 15:30
Egy kicsit később, októberben megyünk nyaralni Kriopigibe. Erről a környékről szeretnék hasznos információkat. Autó nélkül, hogyan lehet a környéket bejárni, van-e kikötő a közelben, milyen vizi programokra van lehetőség ? Köszönöm a válaszokat


livia, 2016. 07. 30. 06:42
Chalkidiki Cassandra félszigetről szeretnék nagyon infókat Kallithea, es Kriopigi környékéről mert sajnos alig találni valamit róla neten is.Köszönöm!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes