ÚTIKRITIKA.HU / Mauritánia









Mauritánia

Mauritánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Nouakchott | Nemzeti parkok | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kemény hőség és csodás tájkép Chinguetti térségében (a 13. században a transzszaharai kereskedelmi útvonal érintette) - p.j. fotója

..

Mauritánia dióhéjban

 • Mauritánia északnyugat-afrikai ország, a Szahara nyugati részén. Délen Szenegállal, délkeleten és keleten Malival, északkeleten Algériával és Északon a vitatott státusú Nyugat-Szaharával határos. Sok száz kilométeres szakaszon az Atlanti-óceán mossa partjait.
 • Mauritánia hatalmas ország a maga 1,03 millió négyzetkilométer területével. A lakossága kb. 4.9 millió (2022-es becslés). Fővárosa Nouakchott (ejtsd: Noásott), ami 4563 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Mauritániába.
 • Ha nem szükséges, akkor nem tanácsos Mauritániába utazni, mert nem egy biztonságos ország, mivel területén bárhol érheti a külföldi turistát terrortámadás, emberrablás.
 • Mauritániában gyakoriak a rablások, kisebb lopások, így az utazók jobban teszik, ha az értékeiket a szálláshelyen tartják, s ott is zárva.
 • Mauritániában kevesen tudnak angolul. Franciául könnyebb szót érteni velük. Mauritánia francia gyarmat volt. Mauritániában az arab a hivatalos nyelv. Mauritániában az iszlám szunnita vonulata az államvallás.
 • Az afrikai országban a turizmus nagyon fejletlen. A legtöbb turista valójában Mauritániából kiindulva sporthorgászni megy az Atlanti-óceánra.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ba
 • Átlagos havi jövedelem (2022-ben): 170 USD

.

Fő látnivalók:

 • Banc-d'Arguin nemzeti park
 • Diawling nemzeti park

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Megtalálni a sivatagi túrán a szabadság érzetét
 2. Nincsenek turista tömegek
 3. A maguk félénk módján kedvesek a helyiek a turistákkal, főleg, ha van közös nyelv
 4. Késő délután megnézni, ahogy érkeznek a halászok vissza a bárkáikkal és kirakják a napi zsákmányt a családtagok árgus szeme előtt
 5. A főváros szélén lévő strandon fürödni a tiszta tengervízben, ahová a helybéliek nem igazán mennek be (helyette minket bámultak)
 6. Vicces, hogy a főváros tele van lepukkant Mercedesekkel (lopott szajrék?)

Nem tetszett

 1. Sok mindent elárul az országról, hogy csak 1981-ben (!) szüntették be a rabszolgaság intézményét, a világ országai között az egyik utolsóként, habár az Iszlám Állam (Irakban és Szíriában) ébren tartja, sőt bátorítja ezt a gyalázatot.
 2. Ijesztő, ahogy a fővárost körülveszi a homoksivatag
 3. Sajnálni a népet, hogy milyen kevés esővel áldja meg őket a sors, azaz a természet
 4. A női körülmetélés ellenszenves gyakorlata, mert nem egészségügyi célja van, hanem az orgazmusra való képesség megfosztásáról szól (szemétség)
 5. A nomád hagyományok fokozatos kihalása
 6. A piacokon kevés az igazán mutatós ajándéktárgy
 7. Az országutak szélén az autóroncsok és a csontvázak vészjósló látványa
 8. a fővárosi utcák szemetessége

S. Alexander fotója

Vélemények

,, Mauritániában a hófehér és vérvörös homoksivatagot ajánlom és az élet keménységét, amely hazatérés után végtelen boldogsággal tölt majd el, amiért nem oda születtél.forrás


,, Öt éjszakát töltöttünk Mauritániában, ebből hármat emberektől távol, két különböző nemzeti park mélyén. Sajnos hiába kutattunk alkalmi útitársak iránt, így biztonsági okokból le kellett mondanunk arról, hogy az ország nagyobb hagyományokkal rendelkező keleti részébe utazzunk kétszáz kilométernyi homokon át egy vonatsín mentén. Bár eltöltöttünk egy-egy napot az ország két legnagyobb városában, igazságtalan lenne ennyi tapasztalattal megerősíteni azt, amit mindenkitől hallottunk, ti. hogy nincs bennük semmi látnivaló. Ha más nem is, a Nouakchotti piac eszméletlenül zsúfolt forgataga, Nouadhibouban pedig a várostól pár kilométerre található Fehérfok megér egy látogatást.

A Banc d’Arguin nemzeti park – mint a vándormadarak telelő- és fészkelőhelye – a Természeti Világörökség része. A tized-magyarországnyi területet ötszázan lakják. Így aztán különösebb feltűnés nélkül vadkempingezhettünk itt két éjszakát, a másodikat egy tevecsorda szomszédságában. De láttunk flamingókat, pelikánokat, egeret is.

Legalább ilyen változatos volt a táj is: homokdűnék, bozótos szavanna, mocsár, sólapály és totálisan kietlen lapos pusztaság váltogatták egymást. Nagy élmény volt vezetni is rajta: minden út nélkül arra menni, amerre nekünk tetszik, vagy csak a gázzal irányítani az autót, mert a kormányt úgyis a mély homoknyom tekergeti. A legmelegebb helyzet az volt, amikor a lehúzott ablakon egy tízcentis sáska ugrott be és sofőrünk halálra ijedt.

A Diawling nemzeti park Mauritánia legnedvesebb területe (könnyű, ha az ország 80%-át a Szahara fedi). A minket a Tisza-tóra emlékeztető lápvidék kiváló otthont nyújt a szúnyogoknak, így a maláriának is. Emiatt aztán elkerülték az emberek, és fentmaradt gazdag állatvilága. A varacskos disznókat nyilván az is segíti, hogy a húsa vallási okokból nem ehető. Napnyugta előtt nem sokkal érkeztünk, épp szétpakoltunk és megvacsoráztunk, mire annyi szúnyog jelent meg, hogy jobbnak láttuk behúzódni a sátorba. Másnap reggel viszont kárpótolt minket a látvány. Ilyen sűrűn ennyifajta állatot csak állatkertben láttunk eddig.

Egy rövid óra alatt tucatnyi varacskos disznót, sast, bébikrokodilt, varánuszt, óriási madárrajokat és a washboardba beletört tengelyű Mercedest láttunk.

Mauritánia közlekedése a kaotikus marokkói után is sokkoló volt. A piros lámpa ugyan nem dekoráció, de nem is több javaslatnál. Az ország legfontosabb főútján gyakoriak a méter széles kátyúk, de van, ahol az aszfaltból maradt ilyen szélesség. Haladni viszont lehet, mert kicsi a forgalom: több kiégett autóroncsot láttunk az országút mellett, mint ahány autót az úton.

Mauritánia szegény ország, rendkívül száraz időjárással, közepesen veszélyes, rengeteg a szemét és nem túl sok a látnivaló sem. Ezért valószínűleg sosem fog a Lonely Planet Top 10 válogatásaiban szerepelni. Mi több, többször is úgy éreztük, hogy talán mi vagyunk az egyetlen turista az országban (pl. amikor Nouadhibou három legismertebb szálláshelyét is megnéztük, hogy találjunk más utazót, hiába). Ez a különlegesség pedig sokért kárpótol. (2016)" forrás

Repülés

A Turkish Airlines-szal tán a legolcsóbb elutni oda Budapestről, Isztambul-i átszállással. Nagyon időigényes a rossz csatlakozás miatt. l

Vízum

Vízummal kapcsolatos információt az alábbi képviseletektől kérhet:
Mauritánia nagykövetsége Berlinben

Cím: 10117 Berlin, Kommandantenstraße 80
Tel: 0049-30/2065883
Hivatali órák: hétfő-csütörtök 09.00-15.00, péntek: 09.00-13.00
E-mail: ambarim.berlin@gmx.de

Szállás

Egészség

Mauritániában eddig nem jelentkezett az Ebola-járvány. A védőoltásokról érdeklődjön a  Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Az egyéni utazók, akik bérelt járművel közlekednek az országban, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Veszélyt jelentenek a helyiek merész előzési manőverei, kivilágítatlan járművek, homokfúvások, az úttesten átkelő tevék, szamarak és kecskék egyaránt.
A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel.
Mauritániában található a világ leghosszabb vonatja: 3 kilométer hosszan kapcsolódnak egymáshoz a szerelvények.

                                                                         homokút - S. Alexander fotója

,, Mauritánia: 48 órás úton vagy egy agyonzsúfolt Toyota Land Cruiserben, a fővárosból Nouakchottból az 1400 km-re található Néma-ba igyekszünk. A sofőr, mint régen az hajón a kapitány, élet és halál ura. Akkor áll meg, ha neki kell valami, vagy a kocsit kell javítani. Hajnalban pár órai pihenőt tart, az utasok az út szélén a meleg homokban alszanak. Pirkad, amikor nagy csendre ébredek. Körülnézek, sehol-senki, se utasok, se kocsi. Mellettem a székem, a kicsi és a nagyobb hátizsákom. Itt hagytak, kitettek, megszabadultak tőlem, mert velem nyerték a legtöbb helyet. Nem raboltak ki, csak kitettek. Pár nappal később Néma-ban megkeresem a kocsit és a sofőrt, hogy kérdőre vonjam. Nem hozom zavarba, röhög rajtam."forrás

Étkezés

S. Alexander fotója és ebédje

bárányhús, rizs és nyers emberi talp - S. Alexander fotója

Vásárlás és pénzváltás

Mauritániában a bankkártyákat még nem fogadják el, ezért megfelelő mennyiségű készpénzt vigyenek magukkal. Nouakchottban néhány automata elfogadja a VISA típusú bankkártyákat.
Mauritániában az ouguiya (MRO) a hivatalos fizetőeszköz.

s.k. fotója

Közbiztonság

A Mali északi részét érintő válság, a jelenleg is zajló francia katonai beavatkozás miatt az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Mauritániában is, a korábbinál is nagyobb az európai állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye. A térségben előfordulnak emberrablások és merényletek egyaránt, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Egyes területeken - mint például a száhel-szaharai övezet- a sport- és kulturális rendezvények különös (sivatagi rally vagy zenei fesztiválok) veszélyforrást jelentenek az oda látogató turisták számára.

A biztonsági tényező az országon belül eltérő lehet. Bár Mauritánia megpróbál fellépni a terrorizmus, illetve az ahhoz köthető, külföldii állampolgárok elleni emberrablások ellen, ezek veszélye továbbra is rendkívül magas.

A legbiztonságosabb útvonalnak számító, a Marokkót a fővárossal (Nouakchott) összekötő, mindegy 500 km hosszú szakasz szintén veszélyes, hiába van jelentősebb katonai, rendőri jelenlét, illetve ellenőrzési pontok, a megfelelően informált, jó technikai felszereltséggel rendelkező terroristáknak nem jelent problémát a külföldiek közelébe férkőzni. Ezt egyes törzsi vezetők – megfelelő ellenszolgáltatásért – is képesek megszervezni számukra, illetve gyakran alkalmaznak helyi katonai, vagy rendőrségi álcát is.

A Nouadhibou-Akjoujt szakasz kimondottan nem javasolt, mivel az érinti az ország belső területeit, és letér a fent említett tengerparti főútvonalról. Az ország területén kizárólag a konvojban haladás lehet biztonságos, az éjszakai utazás mindenképpen elkerülendő. A fővárosban is történtek emberrablások. Minden külföldiek által látogatott hely fokozott terrorveszélyt jelent!

Az algériai, nyugat-szaharai és a mauritániai hármas határ térsége kifejezetten kockázatossá vált, ahol az AQIM jelentősen megvetette a lábát. A nyugat-szaharai-mauritán határ környékén különleges elővigyázatosság szükséges, kedvelt felvonulási terepe az AQIM-harcosoknak. Különösen nem javasolt területek Mauritániában: Guidimagha, Hodh El Charghi és Hodh El Gharbi régiók az ország délkeleti részén, Assaba régió keleti fele (kelet Kiffa), Tagant régió keleti fele (kelet Tidjika), Adrar régió keleti fele (kelet Chinguetti) és a Zemmour régió.

Az Algériához és Malihoz közel eső határszakaszt el kell kerülni. A turisták ellen irányuló terrorista támadásokkal Nouakchott-ban, de az gész ország területén is számolni kell. Az emberrablás veszélye éjszaka különösen nagy, ezért  sötétedés után nem tanácos az utcákon járkálni.

Magyar külképviselet

Mauritániában nincs semmiféle magyar külképviselet.

Egyéb hasznos információk


Az országban nagyon kevés ember ért és beszél angolul, leginkább franciául és arabul tudnak kommunikálni az ott élők.
Kerüljék a katonai objektumok fényképezését.
Tekintettel, hogy Mauritánia muszlim ország, tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban.
Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot és kábítószert bevinni. Vadászfegyvert beviteléhez egy előzetesen beszerzett engedély szükségeltetik.

Az ott egy telefonozást lehetővé tevő bolt. - S. Alexander S. fotója

Nouakchott

(nuáksot)
Neve annyit jelent, hogy a "Szelek helye". Csupán 1960-ban vált fővárossá.

Földvári András fotója

S. Alexander fotója

Nemzeti parkok

Arguin nemzeti park


Egyéb látnivalók.

forrás

Földrajz és időjárás


Mauritánia területének a kétharmadát sivatag borítja. A sivatag évről évre terjeszkedik déli irányba.
Mauritánia legmagasabb hegye a 915 méteres Ijill, ami csaknem teljesen vörösvasércből (hematitből) áll.

Történelem


Mauretania (így e betűvel) az ókorban egy észak-afrikai római tartomány volt, csakhogy nem a mai Mauritánia területén, hanem ott, ahol most Marokkó van.
Mauritánia része volt a francia gyarmattartók által kreált Francia Nyugat-Afrikának, ami 1958-ban esett szét.
Mauritánia 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól.

Manapság


Mauritánia a világ egyik legszegényebb országa.
Állítólag Mauritániában a törvény tilalma dacára még mindig tízezrek senyvednek rabszolgasorsban.
Mauritánia tagja az Arab Ligának.
Mauritániában halálos bűn ateistának lenni.

,, Nagyon mélyre nyúlik vissza a kasztrendszer és a rabszolgaság intézménye az északnyugat-afrikai országban. A világosabb bőrű, arab-berber lakosság egy része a sötétebb bőrű kisebbségeket, az egykori rabszolgák leszármazottait (haratinok) szolgaként tartja. Velük végeztetik el a nehezebb, illetve a degradálónak tartott piszkos munkát. Ezeket az embereket rabszolgaként tartják, és gyerekeik automatikusan szintén rabszolgák lesznek. Gyakran embertelen módon bánnak velük, kínozzák őket, az asszonyokat elválasztják újszülött gyereküktől, csak hogy tovább zsigerelhessék őket, és hagyják, hogy a magára hagyott baba meghaljon. A népcsoport felemelkedését azzal is akadályozzák, hogy a haratinok gyakorlatilag regisztrálatlanul élnek az országban, így még ha nem is szó szerinti rabszolgák, nem szavazhatnak, a többség számára elérhetetlen az oktatás vagy az egészségügyi ellátás. Vezető pozícióba szinte csak a világosabb bőrű többség tagjai emelkedhetnek, míg a sötét bőrű kisebbség családon belül örökíti tovább a rabszolgaságot." forrás


,, A nouakchott-i bíróság három mauritániai személyt ítélt távollétében 10-15 év börtönbüntetésre rabszolgatartás gyakorlása miatt. A szökésben levő vádlottak közül kettő 15 évre, a harmadik személy tíz évre szóló börtönbüntetést kapott. Az ítéletet hétfő este egy speciális bíróság hirdette ki a rabszolgaság elleni küzdelem részeként Nema városában, Nouakchott-tól 1000 km-re keletre. A három vádlottnak további 500 000 ouguiya MRU (13 000 USD) összegű bírságot szabtak ki egy haratini nő (korábbi rabszolgák leszármazottja) akarata ellenére történő kizsákmányolásáért. A nőt a szüleinek adták át, és a kár megtérítéseként meg kell kapnia a kínzóinak kiszabott bírságot.

Mauritánia volt a világ utolsó országa, ahol végül 1981-ben törölték el a rabszolgaság intézményét. Ennek ellenére több tízezer ember - elsősorban a haratini nevű etnikai kisebbségből vagy az afro-mauritániai csoportokból - továbbra is rabszolgaként: elrabolt munkásként, háztartási szolgaként vagy gyermekmenyasszonyként éli életét. A helyi jogi szervezetek szerint a népesség akár 20%-a is rabszolgává válhat élete során, és minden második haratini olyan gazdaságban vagy háznál kényszerül munkára, ahol nincs szabadsága, sem oktatás, sem fizetés. (2019)" FORRÁS


Gazdaság

Fő exportcikkük a vasérc, de reményteli, hogy a parthoz közeli tengeri olajlelőhelyek révén jelentős gazdasági előnyhöz juthatnak.

A helyiekről

Északon többnyire mórok élnek, délen, a Szenegál-folyó tájékán fekete bőrűek. Az arányok kb: 45% mór és fekete keverék, 28% mór, 27% fekete.

Turista etikett


1. Mauritánia muzulmán ország, ezért az utazónak tekintettel kell lennie a vallási, kulturális és társadalmi hagyományokra, a mi civilizációnktól eltérő szokásokra, elvárásokra.
2. Tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban.
3. Katonai objektumokat szigorúan tilos fényképezni.
4. Ha ateisták vagyunk, akkor ezt ott tagadjuk le.

Olvasmányos linkek

"Hát azért elsőre, ha valaki Afrikába érkezik, akkor azért elég sokkos lesz ez a főváros, hiszen itt még gyakorlatilag komoly utak sincsenek. Kibelezett kisbuszok a tömegközlekedés, csacsifogatok. Az utat befújta homokkal a szél, és nagyon kevés helyen aszfaltozott. Emeletes házat alig látni. Kibelezett, ablak nélküli roncsok a tömegközlekedés, szóval, nem gondolná egy erre tévedt ufó, hogy ez a főváros. Próbálnék fényképezni az utcán, de úgy tűnik, hogy fotóparájuk van, habár nem is őket fotóztam, de hát legalább ez egy olyan ország, ahol mindenki szeret beleszólni mindenbe. Így működik a félreértelmezett iszlám. Vagy ez csak egy, az előző katonai puccsnak a félelmei?
Beleütközöm valami piacszerűségbe is itt a környéken. Ott helyben vágják az állatokat, és pár paradicsom mellett ülnek a nők. Ennyi a piac. Biztos, hogy nem a vegetáriánusok paradicsoma. Mondhatni, egy kicsit drágább, mint Európa, ráadásul rosszabb kiadásba, minőségben. Főleg, ha külföldi az ember, akkor meg pláne még drágábban jön ki. Összefutok itt élő fehér külföldiekkel, akik nagyon dicsérik Mauritániát, hogy mennyit fejlődött. Hát, hogy mennyit, azt én nem látom, de mivel ők itt élnek, biztos tudják. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Teher alatt nő a pálma, de a gépkocsi kevésbé. - S. Alexander fotója 

Tán nem szemétség ilyen fotót is közzétenni - s. h. fotója

.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon