ÚTIKRITIKA.HU / Mauritánia


hirdetes

útikritikák


Mauritánia

Mauritánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Nouakchott | Nemzeti parkok | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kemény hőség és csodás tájkép Chinguetti térségében (a 13. században a transzszaharai kereskedelmi útvonal érintette) - p.j. fotója

..

Mauritánia dióhéjban

arabul: موريتانيا, Mūrītānyā; franciául: Mauritanie)

 • Mauritánia északnyugat-afrikai ország, a Szahara nyugati részén. Délen Szenegállal, délkeleten és keleten Malival, északkeleten Algériával és Északon a vitatott státusú Nyugat-Szaharával határos. Sok száz kilométeres szakaszon az Atlanti-óceán mossa partjait.
 • Mauritánia hatalmas ország a maga 1,03 millió négyzetkilométer területével. A lakossága közel 5 millió (2024-es becslés). Fővárosa Nouakchott (ejtsd: Noásott), ami 4563 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Mauritániába.
 • Ha nem szükséges, akkor nem tanácsos Mauritániába utazni, mert nem egy biztonságos ország, mivel területén bárhol érheti a külföldi turistát terrortámadás, emberrablás.
 • Mauritániában gyakoriak a rablások, kisebb lopások, így az utazók jobban teszik, ha az értékeiket a szálláshelyen tartják, s ott is zárva.
 • Mauritániában kevesen tudnak angolul. Franciául könnyebb szót érteni velük. Mauritánia francia gyarmat volt. Mauritániában az arab a hivatalos nyelv. Mauritániában az iszlám szunnita vonulata az államvallás.
 • Az afrikai országban a turizmus nagyon fejletlen. A legtöbb turista valójában Mauritániából kiindulva sporthorgászni megy az Atlanti-óceánra.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ba
 • Átlagos havi jövedelem (2024-ben): 240,000 HUF-nak megfelelő helyi pénz (Mauritániai ouguiya)

Fő látnivalók:

 • Banc-d'Arguin nemzeti park
 • Diawling nemzeti park

Érdekességek:

Az országban évente átlagosan 10 napon keresztül süt a nap 50 Celsius foknál is forróbb hőmérsékleten.

Mauritániában az albinizmus rendkívül gyakori. Ennek oka az lehet, hogy a tengerparti országban a fényvisszaverődés miatt magasabb az ultraibolya sugárzás, amely nagyobb kockázatot jelent az albinizmus kialakulására. (Az albinizmus öröklött, gyógyíthatatlan betegség, melyet a bőr, a haj és a szem színét meghatározó pigment, a melanin termelésének zavara jellemez.)

A "Látható Űr Program" keretében Mauritánia területéről készült fotók segítik az afrikai ország környezeti és gazdasági problémáinak megoldását.

Mauritániában nagyon népszerű a teaházak kultúrája. Az emberek gyakran járnak teázni a barátaikkal és a családjukkal, és sokan úgy tartják, hogy a jó teaháznak olyan fontos szerepe van az életükben, mint a templomoknak a vallásos emberek életében.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Megtalálni a sivatagi túrán a szabadság érzetét
 2. Nincsenek turista tömegek
 3. A maguk félénk módján kedvesek a helyiek a turistákkal, főleg, ha van közös nyelv
 4. Késő délután megnézni, ahogy érkeznek a halászok vissza a bárkáikkal és kirakják a napi zsákmányt a családtagok árgus szeme előtt
 5. A főváros szélén lévő strandon fürödni a tiszta tengervízben, ahová a helybéliek nem igazán mennek be (helyette minket bámultak)
 6. Vicces, hogy a főváros tele van lepukkant Mercedesekkel (lopott szajrék?)

Nem tetszett

 1. Sok mindent elárul az országról, hogy csak 1981-ben (!) szüntették be a rabszolgaság intézményét, a világ országai között az egyik utolsóként.
 2. Ijesztő, ahogy a fővárost körülfogja a homoksivatag
 3. Sajnálni a népet, hogy milyen kevés esővel áldja meg őket a sors, azaz a természet
 4. A női körülmetélés ellenszenves gyakorlata, mert nem egészségügyi célja van, hanem az orgazmusra való képesség megfosztásáról szól (szemétség)
 5. A nomád hagyományok fokozatos kihalása
 6. A piacokon kevés az igazán mutatós ajándéktárgy
 7. Az országutak szélén az autóroncsok és a csontvázak vészjósló látványa
 8. Nagyobb a nyomorúság mint Maliban, edig az is elég szegény
 9. a fővárosi utcák szemetessége

S. Alexander fotója

Vélemények

,, Mauritániában a hófehér és vérvörös homoksivatagot ajánlom. Kemény arrafelé az élet. a hazatérés után végtelen boldogsággal tölt majd el, amiért nem oda születtél.forrás


Valószínűleg kevesek bakancslistáján szerepel az élen, de ha valaki szereti a sivatagi off roadozást és/vagy szeretne a tevehús diétát tartani tudom ajánlani. Nincsenek nagy flash látnivalók, de Tergit, Ouadane, és Chinguetti azért elég rendben van és meglepően érdekes és szép a táj. Ha valaki szereti roncs Mercédeszeket akkor Nouakchott és Atar kifejezetten ajánlott.

Mauritánia amúgy szigorúan iszlámköztársaság, így fergeteges koktél partikra nem lehet számítani, előnyös a francia vagy arab tudás. 1 millió km2 csak 4,5 millió ember jut, nagy része sivatag, ahol több a teve, mint az ember. Történetileg már a 3. századtól lakják a berberek, az iszlámot az arabok hozták a 8. században. Francia gyarmat volt, és ebből következik, hogy szoktak puccsok lenni.

A társadalom a fehér mórok (bidhan) kb 30% a fekete mórok (haratin) 40%, a többi szubszaharai etnikum, mint fulani, mande, wolof stb. Mai napig van rabszolgaság a kasztrendszer miatt bár hivatalosan tilos, ahogy a lányok tömése is megy még, ha kisebb arányban is. Szegény ország, ha a lakosok életszínvonalát nézzük, bár a GDP-t tolja a vasérc, arany, halászt a ha nem jár arra kínai halfeldolgozó. Az emberek kedvesek de fotózni őket nem könnyű, és az Afrikában szokásos korrupció azért elbukkan néha. (2022) forrás


,, Öt éjszakát töltöttünk Mauritániában, ebből hármat emberektől távol, két különböző nemzeti park mélyén. Sajnos hiába kutattunk alkalmi útitársak iránt, így biztonsági okokból le kellett mondanunk arról, hogy az ország nagyobb hagyományokkal rendelkező keleti részébe utazzunk kétszáz kilométernyi homokon át egy vonatsín mentén. Bár eltöltöttünk egy-egy napot az ország két legnagyobb városában, igazságtalan lenne ennyi tapasztalattal megerősíteni azt, amit mindenkitől hallottunk, ti. hogy nincs bennük semmi látnivaló. Ha más nem is, a Nouakchotti piac eszméletlenül zsúfolt forgataga, Nouadhibouban pedig a várostól pár kilométerre található Fehérfok megér egy látogatást.

A Banc d’Arguin nemzeti park – mint a vándormadarak telelő- és fészkelőhelye – a Természeti Világörökség része. A tized-magyarországnyi területet ötszázan lakják. Így aztán különösebb feltűnés nélkül vadkempingezhettünk itt két éjszakát, a másodikat egy tevecsorda szomszédságában. De láttunk flamingókat, pelikánokat, egeret is.

Legalább ilyen változatos volt a táj is: homokdűnék, bozótos szavanna, mocsár, sólapály és totálisan kietlen lapos pusztaság váltogatták egymást. Nagy élmény volt vezetni is rajta: minden út nélkül arra menni, amerre nekünk tetszik, vagy csak a gázzal irányítani az autót, mert a kormányt úgyis a mély homoknyom tekergeti. A legmelegebb helyzet az volt, amikor a lehúzott ablakon egy tízcentis sáska ugrott be és sofőrünk halálra ijedt.

A Diawling nemzeti park Mauritánia legnedvesebb területe (könnyű, ha az ország 80%-át a Szahara fedi). A minket a Tisza-tóra emlékeztető lápvidék kiváló otthont nyújt a szúnyogoknak, így a maláriának is. Emiatt aztán elkerülték az emberek, és fentmaradt gazdag állatvilága. A varacskos disznókat nyilván az is segíti, hogy a húsa vallási okokból nem ehető. Napnyugta előtt nem sokkal érkeztünk, épp szétpakoltunk és megvacsoráztunk, mire annyi szúnyog jelent meg, hogy jobbnak láttuk behúzódni a sátorba. Másnap reggel viszont kárpótolt minket a látvány. Ilyen sűrűn ennyifajta állatot csak állatkertben láttunk eddig.

Egy rövid óra alatt tucatnyi varacskos disznót, sast, bébikrokodilt, varánuszt, óriási madárrajokat és a washboardba beletört tengelyű Mercedest láttunk.

Mauritánia közlekedése a kaotikus marokkói után is sokkoló volt. A piros lámpa ugyan nem dekoráció, de nem is több javaslatnál. Az ország legfontosabb főútján gyakoriak a méter széles kátyúk, de van, ahol az aszfaltból maradt ilyen szélesség. Haladni viszont lehet, mert kicsi a forgalom: több kiégett autóroncsot láttunk az országút mellett, mint ahány autót az úton.

Mauritánia szegény ország, rendkívül száraz időjárással, közepesen veszélyes, rengeteg a szemét és nem túl sok a látnivaló sem. Ezért valószínűleg sosem fog a Lonely Planet Top 10 válogatásaiban szerepelni. Mi több, többször is úgy éreztük, hogy talán mi vagyunk az egyetlen turista az országban (pl. amikor Nouadhibou három legismertebb szálláshelyét is megnéztük, hogy találjunk más utazót, hiába). Ez a különlegesség pedig sokért kárpótol. (2016)" forrás

Repülés

A Turkish Airlines-szal tán a legolcsóbb elutni oda Budapestről, Isztambul-i átszállással. Nagyon időigényes a rossz csatlakozás miatt. l

Vízum

Vízummal kapcsolatos információt az alábbi képviseletektől kérhet:
Mauritánia nagykövetsége Berlinben

Cím: 10117 Berlin, Kommandantenstraße 80
Tel: 0049-30/2065883
Hivatali órák: hétfő-csütörtök 09.00-15.00, péntek: 09.00-13.00
E-mail: ambarim.berlin@gmx.de

Szállás

Mindenféle szálláslehetőség elérhető, a legmagasabb kategóriájú hotelek csak Nouakchottban és Atarban találhatók. Az "auberge"-ek és kempingek ágyakat/matracokat akár 0,50 USD-ért is kiadnak az Adrar és Nouadhibou területén.

Az ország többi részén általában legalább egy hotel található a regionális fővárosokban, bár ezek drágák lehetnek ahhoz képest, amit kínálnak. Ha lehetséges, barátkozz össze egy helyivel, és próbálj meg meghívást kapni, hogy a családjával maradhass. Amíg nem bánod, hogy habszivacs matracon a földön alszol, állatok közelében alszol/eszel, vagy latrinát használsz, valószínűleg kellemes és emlékezetes élményben lesz részed.

Egészség

Az európai látogatók többsége számára az ország bármely részén (beleértve Nouakchottot is) a helyi víz nem biztonságos ivásra. A látogatóknak csak palackozott vizet szabad inniuk, ha nincs hozzáférésük valamilyen víztisztító vagy szűrőrendszerhez. A Szahara nagyon száraz klímájú. Könnyen kiszáradhatsz, anélkül, hogy észrevennéd. A legjobb szabály az, hogy biztosítsd, hogy naponta sokszor  megfelelő időközönként igyál vizet. Az év legforróbb részében ez több liter víz ivását jelentheti naponta.

A malária elterjedt az ország déli részén, és a látogatóknak mindig szúnyoghálót kell használniuk ott. A szúnyogok kevésbé gyakoriak az ország északi, száraz sivatagos részén, de egész évben jelen vannak délen, bár a száraz évszakban (december-május) valamivel ritkábban fordulnak elő.

Mauritániában eddig nem jelentkezett az Ebola-járvány. A védőoltásokról érdeklődjön a  Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Az egyéni utazók, akik bérelt járművel közlekednek az országban, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Veszélyt jelentenek a helyiek merész előzési manőverei, kivilágítatlan járművek, homokfúvások, az úttesten átkelő tevék, szamarak és kecskék egyaránt.
A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel.
Mauritániában található a világ leghosszabb vonatja: 3 kilométer hosszan kapcsolódnak egymáshoz a szerelvények.

                                                                         Homokút - S. Alexander fotója

bébé fotója

,, Mauritánia: 48 órás úton vagy egy agyonzsúfolt Toyota Land Cruiserben, a fővárosból Nouakchottból az 1400 km-re található Néma-ba igyekszünk. A sofőr, mint régen az hajón a kapitány, élet és halál ura. Akkor áll meg, ha neki kell valami, vagy a kocsit kell javítani. Hajnalban pár órai pihenőt tart, az utasok az út szélén a meleg homokban alszanak. Pirkad, amikor nagy csendre ébredek. Körülnézek, sehol-senki, se utasok, se kocsi. Mellettem a székem, a kicsi és a nagyobb hátizsákom. Itt hagytak, kitettek, megszabadultak tőlem, mert velem nyerték a legtöbb helyet. Nem raboltak ki, csak kitettek. Pár nappal később Néma-ban megkeresem a kocsit és a sofőrt, hogy kérdőre vonjam. Nem hozom zavarba, röhög rajtam."forrás

b. a. fotója

Étkezés

Mauritánia ételei jellemzően egyszerűek és ízletesek, és az ételek nagy része az afrikai kontinens ételeihez hasonlóan az alapvető gabonafélékre és húsokra épül. A turisták számára számos étkezési lehetőség áll rendelkezésre, de az országban nem mindenhol találhatók éttermek.

A főváros, Nouakchottban, a turisták számára számos étterem található, ahol a nemzetközi ételek mellett helyi ételeket is felszolgálnak. Az országban a tengeri herkentyűk és a hal ételek különösen népszerűek, mivel az ország partvidékén található.

Az országban számos utcai árus is található, ahol az utazók helyi ételeket, például a báránygulyást vagy a kuszkuszt kaphatnak. Azonban, az utcai árusoknál az ételek higiéniája nem mindig garantált, és az utazóknak ügyelniük kell arra, hogy ne fogyasszanak olyan ételeket, amelyek nem biztonságosak vagy szennyezettek lehetnek.

Mauritániában a palackozott víz ajánlott a csapvíz fogyasztása helyett, és fontos, hogy az utazók ügyeljenek az ételek és italok higiéniájára az utazás során.

S. Alexander fotója és ebédje

bárányhús, rizs és nyers emberi talp - S. Alexander fotója

Vásárlás és pénzváltás

Mauritániában a bankkártyákat még nem fogadják el, ezért megfelelő mennyiségű készpénzt vigyenek magukkal. Nouakchottban néhány automata elfogadja a VISA típusú bankkártyákat.
Mauritániában az ouguiya (MRO) a hivatalos fizetőeszköz.

s.k. fotója

K. D. fotója

Közbiztonság

A Nyugat-Szahara közelében fekvő terület erősen alá van aknázva, és az utazás ezen a területen erősen nem ajánlott. Az Algériával és Malival határos területek hírhedtek a banditizmus miatt. Az egyetlen aszfaltozott út, amely Marokkóból vezet, veszélyes, mivel az Iszlám Maghreb Al-Kaidája (AQIM) elrabolt embereket ezen az úton. Ha muszáj ezen az úton utazni, a legjobb, ha szoros karavánban teszed. Más területeken kerülni kell a vagyon vagy drága tárgyak mutogatását. Bár ijesztőnek tűnhet, egy kis kutatás és józan ész segítségével kellemes utazásban lehet részed Mauritániában.

Figyelmesen ellenőrizd a külügyünk utazási tanácsait. Az elmúlt években az eruópaiak elleni támadások számának növekedése miatt a legtöbb nyugati ország nagy óvatosságot javasol. Az ott élő külföldiek nappal, csoportosan és főútvonalakon utaznak a városok között.

Mauritánia bizonyos részeit a mauritániai fegyveres erők lezárták a turisták elől (általában az ország keleti és északi részein). Ezeknek a helyeknek a többsége kevés érdeklődést kínál a turistáknak, de időnként történelmi helyszínek, mint Chinguetti vagy Ouadane is beleeshetnek. Ellenőrizd, mely régiók vannak lezárva, mielőtt megtervezed az utazásodat.

Magyar külképviselet

Mauritániában nincs semmiféle magyar külképviselet.

Egyéb hasznos információk


Az országban nagyon kevés ember ért és beszél angolul, leginkább franciául és arabul tudnak kommunikálni az ott élők.
Kerüljék a katonai objektumok fényképezését.
Tekintettel, hogy Mauritánia muszlim ország, tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban.
Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot és kábítószert bevinni. Vadászfegyvert beviteléhez egy előzetesen beszerzett engedély szükségeltetik.

Az ott egy telefonozást lehetővé tevő bolt. - S. Alexander S. fotója

Nouakchott

(nuáksot)
Neve annyit jelent, hogy a "Szelek helye". Csupán 1960-ban vált fővárossá.

A reptér jó messze van a fővárostól és útközben megnyugodtam, hogy homokban nem lesz hiány. Nouachott a függetlenség előtt egy kis halászfalu volt az Atlanti óceán partján, aztán fővárost csináltak belőle, azóta egy nagyobb halász falu.

1,3 millió lakosa van, széles utcák, néhány csomópontban a szokásos remek afrikai szobrokkal, függetlenség tér, múzeum.

A hotelben megismerkedtem a két brit útitárssal, elég jó fejek, úgyh gyorsan eldöntöttük megyünk halász kikötőt nézni. Szereztünk 500 helyi pénzért angolul tudó taxist (12 euro) aki elvitt a partra minket. Itt is ezrével állnak a színes, tarkabarka fából hajók amikkel a halászok kijárnak. Jó volt az időzítés mert most kötöttek ki a zsákmánnyal, húzták vonták ki a hajókat a vízből. Nagyon hasonló a sztori mint Szenegálban, de talán nagyobbak a hajók és még több van.

Ami nagyon tetszett, hogy senki nem foglalkozott velünk se a parton se később a városban sétálva, lehetett fotózni nyugiban, nulla szuvenír árus zaklatott stb.

Vacsoráztunk egy menő helyen, én nyilván rendes capitaine halat, az angolok nem bátrak, maradtak a pizza/spagetti vonalon. forrás

Földvári András fotója

S. Alexander fotója

bébé fotói

Nemzeti parkok

Arguin nemzeti park

Az Arguin Nemzeti Park Mauritánia nyugati partján, az Atlanti-óceán partján található, és a park értékes területeket tartalmaz, amelyek jelentős ökológiai és biológiai sokféleséggel rendelkeznek. Az Arguin Nemzeti Parkot az UNESCO Világörökség-listájára is felvették, mivel a park egyedülálló és fontos élőhelye sok tengeri és szárazföldi állat- és növényfajnak.

A park jellegzetes részei közé tartoznak az Arguin-szigetek, amelyek a parttól kb. 40 km-re találhatók, és amelyek az afrikai partok között találhatók meg a legnagyobb kiterjedéssel. Az Arguin-szigetek számos ritka és veszélyeztetett madárfajnak adnak otthont, beleértve a sivatagi sasokat, a kormoránokat és az afrikai flamingókat. A parkban található tengeri élőhelyek is fontosak, beleértve a korallzátonyokat, a homokdűnéket, a sós tavakat és a mocsarakat.
Az Arguin Nemzeti Parkban az utazók számos tevékenységet végezhetnek, például kirándulásokat tehetnek a szigetekre, megfigyelhetik a madárvilágot, és élvezhetik a tengerparti nyaralást és a búvárkodást. Az utazók a helyi halászokkal is találkozhatnak, akik hagyományos módon halásznak és élnek a park területén.Az Arguin Nemzeti Park területén azonban fontos megjegyezni, hogy a helyi körülmények nagyon szárazak és kemények lehetnek, és az utazóknak gondoskodniuk kell a megfelelő felszerelésről és utazási biztonságról. Javasoljuk, hogy az utazók kérjenek tanácsot a helyi idegenvezetőktől vagy a park személyzetétől, mielőtt útnak indulnának a parkban.


Egyéb látnivalók.

forrás

Chinguetti

Chinguetti (ssingeti) a talán a leghíresebb látnivaló Mauritániában, ezt sajnos tudják a szuvenír árusok is. Még a motort nem állította le Ibrahim már szétszedtek.

A város méltán híres, és az iszlám 7. legszentebb városa. Először 777-ben alapították berberek, aztán az almoravid birodalom része volt, a 13. században újra alapították, komoly központ volt a Szaharát átszelő karavánutak találkozásánál. Zarándokok is itt pihentek meg Mekka felé. Van egy csomó családi könyvtár (12), az egyikben egy rozoga, idős papa mutat ősrégi gazella bőrre írt kéziratot és öreg könyveket. Főleg Korán, de más tudományos cuccok is vannak.

Az öreg aztán nagy élvezettel mesél a mauritániai lányok kövérítéséről (leblouh), mivel a kövér nő azt jelenti, hogy a családja/ férje gazdag, plusz így nem tud elszaladni a férje elől, ezért tömik a szerencsétlen fiatal lányokat mint a libát, ha túléli van esélye jól férjhez menni. Az öreg szerint ehhez elég 10-20 liter tevetej, pár kiló kuszkusz plusz zsír, vaj. Naponta. 15ezer kalória. Ha nem akkor egy nagy facsipesszel csipkedik.

Rákészültem mi lesz a könyvtárból kijőve és nem csalódtam. Még több még hangosabb szuvenír árus. Valahogy elslisszoltam a fal mellett, de egy fiatal fiú elkapott, reflexből mondtam la la. Kezd visszajönni az arab szókincsem. A srác elkezdett nevetni, még tukmálni is elfelejtett annyira tetszett neki.

A Péntek Mecset 13-14 századi, a minaret a második legöregebb, amit folyamatosan használnak. Van mihrab (nyílás a falon merre van Mekka), négy folyosós imaterem, szimbolikus dupla ajtó, csak hitetlenek nem mehetnek be. Egy háztetőről azért jól megnéztem, meg végig sétáltam az óvárost. A napi 10ezer lépés ebből nem lesz meg, tényleg picike, de csinos.(2022) forrás

Földrajz és időjárás


Mauritánia területének a kétharmadát sivatag borítja. A sivatag évről évre terjeszkedik déli irányba.
Mauritánia legmagasabb hegye a 915 méteres Ijill, ami csaknem teljesen vörösvasércből (hematitből) áll.

Történelem


Mauretania (így e betűvel) az ókorban egy észak-afrikai római tartomány volt, csakhogy nem a mai Mauritánia területén, hanem ott, ahol most Marokkó van.
Mauritánia része volt a francia gyarmattartók által kreált Francia Nyugat-Afrikának, ami 1958-ban esett szét.
Mauritánia 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól.

Manapság


Mauritánia a világ egyik legszegényebb országa.
Állítólag Mauritániában a törvény tilalma dacára még mindig tízezrek senyvednek rabszolgasorsban.
Mauritánia tagja az Arab Ligának.
Mauritániában halálos bűn ateistának lenni.

,, Nagyon mélyre nyúlik vissza a kasztrendszer és a rabszolgaság intézménye az északnyugat-afrikai országban. A világosabb bőrű, arab-berber lakosság egy része a sötétebb bőrű kisebbségeket, az egykori rabszolgák leszármazottait (haratinok) szolgaként tartja. Velük végeztetik el a nehezebb, illetve a degradálónak tartott piszkos munkát. Ezeket az embereket rabszolgaként tartják, és gyerekeik automatikusan szintén rabszolgák lesznek. Gyakran embertelen módon bánnak velük, kínozzák őket, az asszonyokat elválasztják újszülött gyereküktől, csak hogy tovább zsigerelhessék őket, és hagyják, hogy a magára hagyott baba meghaljon. A népcsoport felemelkedését azzal is akadályozzák, hogy a haratinok gyakorlatilag regisztrálatlanul élnek az országban, így még ha nem is szó szerinti rabszolgák, nem szavazhatnak, a többség számára elérhetetlen az oktatás vagy az egészségügyi ellátás. Vezető pozícióba szinte csak a világosabb bőrű többség tagjai emelkedhetnek, míg a sötét bőrű kisebbség családon belül örökíti tovább a rabszolgaságot." forrás


,, A nouakchott-i bíróság három mauritániai személyt ítélt távollétében 10-15 év börtönbüntetésre rabszolgatartás gyakorlása miatt. A szökésben levő vádlottak közül kettő 15 évre, a harmadik személy tíz évre szóló börtönbüntetést kapott. Az ítéletet hétfő este egy speciális bíróság hirdette ki a rabszolgaság elleni küzdelem részeként Nema városában, Nouakchott-tól 1000 km-re keletre. A három vádlottnak további 500 000 ouguiya MRU (13 000 USD) összegű bírságot szabtak ki egy haratini nő (korábbi rabszolgák leszármazottja) akarata ellenére történő kizsákmányolásáért. A nőt a szüleinek adták át, és a kár megtérítéseként meg kell kapnia a kínzóinak kiszabott bírságot.

Mauritánia volt a világ utolsó országa, ahol végül 1981-ben törölték el a rabszolgaság intézményét. Ennek ellenére több tízezer ember - elsősorban a haratini nevű etnikai kisebbségből vagy az afro-mauritániai csoportokból - továbbra is rabszolgaként: elrabolt munkásként, háztartási szolgaként vagy gyermekmenyasszonyként éli életét. A helyi jogi szervezetek szerint a népesség akár 20%-a is rabszolgává válhat élete során, és minden második haratini olyan gazdaságban vagy háznál kényszerül munkára, ahol nincs szabadsága, sem oktatás, sem fizetés. (2019)" FORRÁS


Gazdaság

Fő exportcikkük a vasérc, de reményteli, hogy a parthoz közeli tengeri olajlelőhelyek révén jelentős gazdasági előnyhöz juthatnak.

A helyiekről

Északon többnyire mórok élnek, délen, a Szenegál-folyó tájékán fekete bőrűek. Az arányok kb: 45% mór és fekete keverék, 28% mór, 27% fekete.

Turista etikett


1. Mauritánia muzulmán ország, ezért az utazónak tekintettel kell lennie a vallási, kulturális és társadalmi hagyományokra, a mi civilizációnktól eltérő szokásokra, elvárásokra.
2. Tilos alkohol eladása, drogkereskedelem és a prostitúció! A homoszexualitás nem elfogadott az országban.
3. Katonai objektumokat szigorúan tilos fényképezni.
4. Ha ateisták vagyunk, akkor ezt ott tagadjuk le.

Olvasmányos linkek

"Hát azért elsőre, ha valaki Afrikába érkezik, akkor azért elég sokkos lesz ez a főváros, hiszen itt még gyakorlatilag komoly utak sincsenek. Kibelezett kisbuszok a tömegközlekedés, csacsifogatok. Az utat befújta homokkal a szél, és nagyon kevés helyen aszfaltozott. Emeletes házat alig látni. Kibelezett, ablak nélküli roncsok a tömegközlekedés, szóval, nem gondolná egy erre tévedt ufó, hogy ez a főváros. Próbálnék fényképezni az utcán, de úgy tűnik, hogy fotóparájuk van, habár nem is őket fotóztam, de hát legalább ez egy olyan ország, ahol mindenki szeret beleszólni mindenbe. Így működik a félreértelmezett iszlám. Vagy ez csak egy, az előző katonai puccsnak a félelmei?
Beleütközöm valami piacszerűségbe is itt a környéken. Ott helyben vágják az állatokat, és pár paradicsom mellett ülnek a nők. Ennyi a piac. Biztos, hogy nem a vegetáriánusok paradicsoma. Mondhatni, egy kicsit drágább, mint Európa, ráadásul rosszabb kiadásba, minőségben. Főleg, ha külföldi az ember, akkor meg pláne még drágábban jön ki. Összefutok itt élő fehér külföldiekkel, akik nagyon dicsérik Mauritániát, hogy mennyit fejlődött. Hát, hogy mennyit, azt én nem látom, de mivel ők itt élnek, biztos tudják. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Teher alatt nő a pálma, de a gépkocsi kevésbé. - S. Alexander fotója 

Tán nem szemétség ilyen fotót is közzétenni - s. h. fotója

K. D. fotói

b. a. fotói

bébé fotói

Egy katolikus misszió óvodája - Ballabás Sándor fotója 

.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon