ÚTIKRITIKA.HU / Etiópia / Addis Abeba


hirdetes

útikritikák


Etiópia / Addis Abeba

Addisz Abeba dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Higiénia |Közlekedés| Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | II. Menelik tér | II. Menelik mauzóleuma | Szentháromság kopt katedrális | Más templomok | Néprajzi múzeum | Más múzeumok | Mercato | Más piacok | Bob Marley szobra | Érdekes negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k . a. fotója


Addisz Abeba dióhéjban

2021-es becslés szerint 4,9 millió lakója van.

A főváros kellős központja a Piazza (Tér). Az egyik odavezető út főutcának számít. Négy kilométer hosszú, és a helyiek egyszerűen ,,4 kilo"-nak nevezik. 

Bole, az üzleti negyed nagyon modern és menő. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Mercato-n vásárolt érdekes, egyáltalán nem drága festmények, amiket itthon nagy becsben tartok
  2. Hogy nagy lélekjelenléttel megúsztam a kirablást egy sikátorban (felelőtlenül mentem oda)  
  3. Elképesztően szép lányokat lehet látni 
  4. Ugyan a járókelők nagyon megnéztek minket, de meglepően ritkán fordult elő, hogy bármivel zaklattak volna 
  5. A Néprajzi múzeum régészeti leletei

Nem tetszett

  1. Az, hogy a fiúk, férfiak nem zavartatják magukat és az utcán csaknem nyiltan pisálnak (a városközpontban azért kevésbé)
  2. A Mercato sok részén a rengeteg szemét és a rothadt mindenfélék orrfacsaró bűze, és borzasztó sok légy
  3. Hiába az olasz gyarmati örökség, az etióp pizza vacak
  4. Taxizásnál a külföldivel jóval többet fizetettnek, mint a helyivel (ismerős)  
  5. Nehezen megszokni, hogy a forgalmas utcákon az átkeléskor kamikáze módon kell viselkedni (amúgy működik és nem haltunk bele)

Vélemények

,, Intenzíven növekedő (most már 7 milliós) és fejlődő nagyváros, az Afrikai Unió és az ENSZ afrikai szervezetének a központja. Folyik a terminál bővítése és egy új terminál is épül a reptéren, ahogy rengeteg új épület (min. 10 szintes) a Bole negyedben, új villamos kínai tőkéből stb.

A fővros 2300 és 3000 méter közt fekszik - a kínai nénik már szoktak szédelegni a hegyen. A reptér melletti Bole negyed teljesen modern, plázákkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel, új szállodákkal. Egynapos város. Minden helyi DMC bruttó 4-5 órás city tourt kínál, amiben az egyetem múzeuma (néprajz, keresztek és ikonok, Hailé Szelasszié háló- és fürdőszobája stb.), a Nemzeti Múzeum (Lucy és egyéb az országban talált ősemberek és ősmajmok, ill. a császárok koronái), a kilátás az Entoto hegyről és valamelyik templom szokott benne lenni.

Van egy nagy piac is, az is menő (ott nem voltam). Nekem a legnagyobb élmény a 2000 Habesha étterem volt - svédasztalos kaja, hagyományos zenét játszó zenekarral, énekessel és táncosokkal, akik a különböző régiók és etnikumok (80 van) táncait mutatják be.

A Bole negyedben teljesen korrekt négycsillagosokban lehet 80-100 USD/szoba/éj áron megszállni. A helyiek kedvesek, próbálnak a kedvedben járni és a turizmusban dolgozók nagy része beszél többé-kevésbé angolul. A közbiztonság szerintem OK; sok helyen vannak elektromos kapuk ill. az egyik múzeumban meg is motoznak." (P. Dani, 2018)

A kontraszt - k . a. fotója

"Addisz Abeba olyan hely, amit senkinek sem ajánlok, még rossz szívvel sem. Nem rossz éppenséggel, csak tök fölösleges ott lenni. Turisztikai értéke nulla, ha valaki mindenképpen ragaszkodik a klasszikus városnézéshez, két múzeum megtekintésével és egy óra random taxizással, meg mondjuk egy kellemes ebéddel 3-4 óra alatt nyugodt szívvel kipipálható.

Jó móka a helyi couchsurferekkel, illetve facebookos ismerősök ismerőseivel való lógás. Így találkoztam Esset-tel, egy igen megnyerő külsejű és elég vicces leányzóval, aki a helyi lányok viselkedési mintáiban segített eligazodni. Ebből kiderült, hogy az „úgy” néző lányok pont azért néznek úgy, mint akik dugni akarnak, mert dugni akarnak. Ezt több ok miatt én nem próbáltam ki, de a szállásomon körbenézve a nyugatiak között elég hamar nyilvánvalóvá vált. A lényeg, hogy egy részük prosti, akik szegénységből, anyagi előnyök miatt, Európába nősülésből vagy valamiért szeret külföldi fazonokkal ágynak esni, de van egy csomó tehetősebb üzletasszony, érdeklődő, egzisztenciálisan független leány, akik hobbiból dugnak külföldiekkel. Akit most jól felcsigáztam, az gondoskodjon sok gumiról meg penicillinről.

Mivel Addisz vörös-lámpás negyedében lakom, értelemszerűen az alja népe is itt koncentrálódik. Agresszív koldusok és nagyon hazudós kéregetők napközben is akadnak errefelé, de az este más. Ilyenkor pár sörtől bebasznak az utcán lézengő szarabb arcok, és tovább próbálkoznak, ezúttal már sokkal több önbizalommal. Addisz elég sok mókát és kacagást tartogat azoknak a rejtői fazonoknak, akiket elsősorban a sör, a punci meg a bunyó szórakoztat leginkább. (2012)" forrás


"Addisz-Abeba első látásra (repülőtéri út – első számú országimázs mindenütt) kellemes meglepetés. Csinos kis üzletek, éttermek, társasházfélék, élénk forgalom. Előre mondom, ilyesmit csak visszafelé láttam újra. A taxis lebeszél kiszemelt szállásomról (pedig nem szabadna hagynom), ám nem ver át, a Buffet de la Gare-ba visz. Olcsó, tiszta, biztonságos, hozzá olasz étterem (nyilván ez a buffet), bár, s bár ott van mellette a pályaudvar (ez meg a gare), az észveszejtő forgalom (napi egy vonat a franciák építette egyetlen vonalon Dzsibutiba) nem zavar. (Azóta megtudtam, hogy az erősen lehasznált, elavult vonalon szünetel a forgalom, állítólag újat építenek.)

Addisz, második látásra. Végig a körülbelül 2 kilométer hosszú Churchill Roadon, gyalog, fölfelé. Hogy ne feledjem, a körülbelül 3 millió lakosú (az ördög se tudja, mennyi valójában, de azóta nyilván 4 körül van) etióp főváros 2300–2400 méteres magasságban fekszik, úgyhogy tengerszint közeli jöttment hegymenetben egy-két napig furcsán veszi a levegőt. Másnap taxival mentem, a sofőr 2 birrt kért. Mondom, de hiszen 1 birr a tarifa, tegnap annyiért jöttem vissza. Na igen, feleli, de fölfelé több. Elnézve úgy harmincéves Zsiguliját (Addiszban szinte minden taxi harminc év körüli kék Zsiguli vagy iránytaxiként működő minibusz), belátom, igaza van. Aki ilyen vaslogikával vezeti le a dolgokat, megérdemli a többletet. Hárompercnyi (ennél rövidebb időt nem ismernek) telefon haza, kb. nyolc dollár, viszont félórás várakozás, a posta bejáratánál fegyveresek, táskakirámolás. Nem bombát vagy fegyvert keresnek, hanem kamerát. A fényképezéstől való már-már beteges irtózásnak itt nem vallási gyökerei vannak, hanem nyilvánvalóan a hajdani marxista rezsim idejéből eredeztethető. (2002)" forrás


"Hosszú ideig azt hittem, hogy az Andok reménytelen lejtőire épült bolíviai fővárosnál, La Paznál nincsen szomorúbb nagyváros, Addiszt megismerve viszont már egészen más a helyzet. Ez minden bizonnyal a legnagyobb falu a világon, ahol mindenféle várostervezés nélkül lakik együtt ötmillió ember. Nincsen városközpont, az alig száz éve alapított fővárosból ezen kívül hiányoznak még olyan dolgok is, mint Szép Épületek, Szemrevaló Utcák és Nevezetes Helyek. Ha a nyugati országok követségei és egyéb befolyási övezetei nem lennének sokméteres kerítéssel gondosan körbekerítve, tulajdonképpen nem is lehetne tájékozódni. Ja de mégis: egy etióp származású szaúdi dollármilliárdos, világosan felmérve népe szükségleteit, pár éve a város mellé húzta fel a Sheraton-lánc egyik legimpozánsabb tagját, hogy az ENSZ-nek legyen hol kárpótolnia alkalmazottait azért, hogy Etiópiában kell dolgozniuk." forrás

Piazza Meskel

Szállás

A decens, de egyben drága szállodák abban a nyugalmas, biztonságos negyedben vannak, ahol a nagykövetségek is.

Már a középkategóriás hotelek is kalandor turistáknak valók. Többnyire lepukkantak, sok minden defektes.

Addisz Abeba-i szállások választéka itt - hotelscombined.com magyarul

Higiénia

Jön!

Közlekedés

Jópofa látni a marxista rezsim idejéből való sok rozzant Zsigulit (Ladát).  Sok taxi is ilyen.

Iránytaxi - k. a. fotója

Étkezés

Az etiópok nagyon büszkék a kávéjukra. Azt mondják, hogy a kávé innen származik (a Kaffa nevű településről), a 3. századból. Méregerősnek vélik a kávéjukat. 

,, Aki  egy igazi tradicionális éttermet választ, az fantasztikus, hagyományos zenei és táncműsorokat is láthat. Ilyen helyek a Yod Abyssinia, a Katenga, vagy a 2000 Habesha éttermek - ezek a város maroknyi, hagyományos, színházi éttermei közül a legjobbak. Az autentikusan berendezett 2000 Habesha étteremben csak etióp ételeket kínálnak svédasztalról, így aki ide betér, a helyi ételek teljes választékát végig kóstolhatja.

Eközben a hagyományos zenét játszó zenekarok és énekesek dalaira a táncosok a különböző régiók és etnikumok táncait mutatják be. Etiópia büszke arra, hogy az egyetlen afrikai ország, amit soha nem gyarmatosítottak, bár Olaszország az 1930-as évek közepén elfoglalta. Az olasz megszállás egyik jele a tészta, itt ugyanúgy megtalálható, mint a helyiek nélkülözhetetlen savanykás kenyere, az indzsera. A Ristorante Castelli egy klasszikus olasz étterem, a hírességek kedvenc helye, ahol már Jimmy Carter, Bob Geldof, Brad Pitt és Angelina Jolie is megfordult. (2019)" forrás

Vásárlás

Egy doboz Marlboro közel 5 ezer forintnak megfelelő helyi pénzbe fáj.

Egy bevásárlóközpont - k. a. fotója

Divatruházati bolt - k.a. fotója

Szórakozás

A turistáknak szánt zenés-táncos folklór músorokat jellemzően éttermekben adják elő. Eszünk és közben nézzük a show-műsort. A hagyományos zenét esetenként kicsit ,,rockosítják".  

Közbiztonság

Addisz Abebában a közbiztonság nem borzasztó. A turistának leginkább a piacokon kell körültekintőnek, óvatosnak lenni, mert ott ténykedik a legtöbb zsebtolvaj. Szokványos trükk, hogy a zsebtolvaj ,,kollégája" meglök Téged, hogy a figyelmedet elterelje, s ilyenkor dolgozik rajtad sebesen a szakember. Érdemes a pénzünket, az értékeinket szokatlan helyre raknunk. Mindig mutatkozzunk határozottnak, magabiztosnak. A rendőrség nagyon szigorú azokkal akik a turistákat meglopják, vagy akár bármiképpen bántják. (A turizmusból befolyó bevétetelre nagyon hajtanak, plána, hogy a légitársaságuk elképesztően fejlődik és nagyon sok tranzit látogatót is kapnak ezáltal.) 

A terrorveszélyre hivatkozva a szállodákba való bejutáskor szinte olyan biztonsági átvilágítások történnek, mint amilyenekhez a repülőtereken szoktunk hozzá.

Egyéb hasznos információk

1. Gyakran előfordul, hogy gyerekek, fiatalok a turistának felajánlják, hogy elviszik egy cultural show-ra. Ne menjünk bele ebbe a turista csapdába. Valami vacak folklór programot tényleg láthatunk és annak valamit inni is, de a llényeg, hogy uténa baromi sok pénzt követelnek ki Tőlled, akkár fenyegetéssel is. Le kell rázni ezeket a ,,kulturális menedzsereket"! 

II. Menelik tér

Jön!

II. Menelik mauzóleuma

Jön!

Szentháromság kopt katedrális

A katedrális múzeuma Hailé Szelasszié császár sírjával


A

Más templomok

Szent György katedrális

Entoto Mariam

Szent István-templom

(nem a mienk)

k. a. fotója


Néprajzi múzeum

,, A lenyűgöző Néprajzi Múzeum Hailé Szelasszié császár korábbi palotájában található, az egyetem fő campusának gyönyörű kertjeivel és szökőkútjaival körülvéve.

Ha nem múzeum-rajongó, akkor is érdemes egy kis időt eltölteni a kontinens egyik legszebb múzeumában, amely Etiópia kulturális és társadalmi életének teljes történelmét mutatja be két szinten. Az emeleten megőrizték Hailé Szelasszié császár hálószobáját, fürdőszobáját, és az öltözőjébe is be lehet kukkantani, ahol megnézheti azt a golyó ütötte tükröt is, ami 1960-ban a hadsereg lázadásakor sérült meg. Hailé Szelasszié (1892-1975) meghatározó szereplője mind az etióp, mind az afrikai történelemnek. Belépő a múzeumba 100 birr. (2019)" forrás

Más múzeumok

A Vörös terror (1976-1977) mártirjainak emlékmúzeuma - k. a. fotója

Mercato

Állítólag ez Afrika legnagyobb szabadtéri piaca. Valóban hatalmas. Legalább két nap kell ahhoz, hogy bejárjuk.

A piac busztermináljára naponta 45 ezeren jönnek, 1500 buszon! Ha a gyalog a piacra jövőket is kalkuláljuk, akkor naponta legalább 120 ezren fordulnak meg a Mercato-n.

Érdekes, hogy a piac termékfajtánként (pl. háztartási cikkek, textiliák, elektromos dolgok) fel van osztva övezetekre, utcákra. Külön utcája van a műanyag háztartási eszközöknek. Előfordulhat, hogy egy-egy ilyen szakosodott utca önjelölt felügyelője megtiltja nekünk a fényképezést, filmezést. Szóval engedélyt kell kérni, ha megtudjuk egyáltalán, hogy kitől.

,,  A rengeteg kis utcát alkotó standok között biztosan megtalálja azt, amit keres. A sűrű standok tömege átláthatatlannak tűnhet, de közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a piac gondosan szervezett. Egy helyen vannak a fűszeres standok, aztán az ezüst ékszereket árusító pultok, majd a kosarakat árusítók, és így tovább.

Még egy újrahasznosított részleg is található itt, ahol gumiabroncsokból készült szandálokat, papucsokat vagy régi, olasz olajbogyós konzervdobozokból készített kávéskannákat és egyéb érdekes tárgyakat árusítanak a mindig mosolygós eladók. Ne vigyen túl sok pénzt, és vigyázzon az értéktárgyaira, mert a piac nemcsak a vásárlóktól, hanem zsebesektől is hemzseg.

Ha túl nyüzsgőnek találja a forgatagot, de szívesen vásárolna helyi autentikus tárgyat, létezik egy kisebb, alternatív piac is, a Shola. Standjain minden megtalálható a fűszerektől és a füstölőktől kezdve a gyümölcsökön át a ruhákig. Ide mindenképpen érdemes taxival menni, mivel elég messze van a városközponttól, az Entoto hegy lábánál. (2019)" forrás

Más piacok

Jön!

Bob Marley szobra

Az etióp főváros egyik jelentős körgorgalmi pontján áll a nagy szobor. A forgalom miatt nem könnyű kellő távolságból lefotózni. 

A Bob Marley által is képviselt etióp gyökerű, de Jamaicában virágzó rasztafari mozgalom annak idején Haile Szelasszié etióp császárt Messisásnak, Isten inkarnációjának tekintette. A császár elutasította ezt kultuszt, tehát nem állt mögé. 

Bob Marley 1978-ban járt a ,,Szentföldön", Etiópa egy vidéki területán. 

A Bob Marley szobrot 2015-ben adták át Addisz Abebában a legendás énekes születésének 70. évfordulóján.  

Érdekes negyedek

Szegénynegyed parabola antennákkal - k . a. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Elter Karesz fotója

Bole Road , az egyik főutca - k.a. fotója

Külvárosi srácok - k. a. fotója

Hailé Szelasszié szobor - k. a. fotója

Ultramodern épület a bádogházak szomszédságában - k. a. fotója

Africa Hall  (kontinentális szervezet) - k. a. fotója

ervi fotója

Modern negyyed - n.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon