ÚTIKRITIKA.HU / Malawi


hirdetes

útikritikák


Malawi

Malawi dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés és szárazföldi megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Lilongwe | Szafarizás | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Malawi dióhéjban

 • Malawi egy délkelet-afrikai, tengeri kijárat nélküli ország. Nyugaton Zambiával, délen és dél-keleten Mozambikkal, északon, észak-keleten Tanzániával határos. A 118 484 négyzetkilométeres területével némileg nagyobb, mint Magyarország. Malawi lakossága: 21,4 millió (2024-Es becslés).
 • Az elnöki köztársaság államformájú Malawi fővárosa: Lilongwe, ami 6914 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum a Malawiba való beutazáshoz. A vízumot belépés előtt Európában vagy a Dél-afrikai köztársaságban kell beszerezni. Jó drága a turista vízum: egyszeri belépésre 75 USD/fő.
 • Malawiban az angol és a chichewa a hivatalos nyelv. A lakosság 55 százaléka protestáns, 20 százaléka katolikus, 20 százaléka muzulmán (mozlim).
 • A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. Az esős időszak októbertől márciusig tart. Malawi meglátogatására az optimális időszak: április és november között. Május és július között a száraz évszak hátránya az, hogy ilyenkor a nemzeti parkokban kevésbé láthatóak az állatok. Az állatok optimális megfigyelése szempontjából a legjobb októberre vagy novemberre időzíteni malawi meglátogatását.
 • Malawiban a közbiztonság az egyik legjobb Afrikában. Nagy szó ez, hiszen a térségbeli Dél-afrikai Köztársaság veszélyes hely a turisták számára is.
 • Javasolt a malária elleni védekezés és a tetanuszoltás.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Banda
 • Havi átlagos nettó fizetés (2024-bEn): 204 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

----

Fő látnivalók és nevezetességek:

Malawiban az UNESCO természeti világörökségének a részei ezek:

Varga Gábor fotója

Érdekességek:

Malawi neve helyi nyelvén annyit jelent, hogy "tüzes naplemente".

A Malawi-tó, amely Malawi északkeleti határán található, az ország legnagyobb tava és a harmadik legnagyobb afrikai tó.

A Malawiban található Chongoni Rock Art Area 127 kőfaragványt tartalmaz, amelyek több mint 2 000 évesek. A faragványok bemutatják az ősi lakosok mindennapi életét.

Malawi-ban tilos hátba ütni a táncoló majmokat. Azért, mert a malawiakban a majmoknak és más állatoknak is van kulturális jelentősége és fontosak a helyi vallási és hagyományos gyógyászati ​​ceremóniákban. Az állatok tisztelete és védelme kulcsfontosságú az országban. Ezenkívül a majmok megtámadhatják az embereket, ha zaklatják őket, így a hátba ütésük veszélyes lehet.

A malawi rendőrség arra szólította fel a lakosságot, hogy viseljen alsóneműt, mert azt állították, hogy az alsónemű nélküliség növeli a bűnözést.  Az erre vonatkozó közleményt azután adták ki, hogy a rendőrség egy sor erőszakos támadást és szexuális zaklatást regisztrált, amelyek közül néhányat azért követtek el, mert az áldozatok nem viseltek megfelelő ruhát. A rendőrség célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az ilyen bűncselekmények megelőzésének fontosságára és arra, hogy mindenki tegyen megfelelő óvintézkedéseket önmaga védelme érdekében.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A természeti világa érintetlen, romlatlan, változatos a tájkép, az állat- és növényvilág változatos, lenyűgöző
 2. A helyi lakók mosolygósak, szívélyesek, vendégszeretők, aranyos ahogy a falvakban megcsodálják a turisták digitális kameráit és a fotózáshoz bevetett mobiltelefonjait
 3. A folklórjuk, a hagyományok őrzése érdekes, tartalmas
 4. A Malawi-tó déli partvidékének szépsége
 5. A Liwonde nemzeti parkban a vízilovak és az elefántok, és a Mvuu Lodge szuper kényelme
 6. A Zomba-fennsík a hihetetlen panorámákkal
 7. Lilongwében az ócskapiac és a dohányaukció
 8. Blantyre-ben az élőzenés helyek és (végre) jó éttermek
 9.  A Mulanje-hegy gyönyörű, mert különleges növény- és állatfajok láthatók

Nem tetszett

 1. Az utcán a turistával barátságosan szóba elegyedő helyi lakos gyakran, előbb-utóbb, így vagy úgy, pénzt kunyerál tőled
 2. A helyi konyha egyoldalúsága, az ízetlen kukoricakása
 3. A közutak állapota elég vacak, kivéve a fővárosban, és a baloldali közlekedés
 4. A nagyobb városokban sötétedés nem lehet megnyugtató biztonságérzettel sétálgatni, a szálláshelyen vagy kajáldában kell esténként időzni
 5. Lilongwében a modern városrészen kívüli kosz, szemét, nyomor
 6. Az iránytaxi jellegű mikrobuszban az utastársak túlzott testi közelsége (ők is büdösnek éreztek engem?)  

Vélemények

"Malawiban a természet érintetlensége a vonzó, és a tájak változatossága. Hihetetlen a növényzet és az állatvilág színessége. Az emberek vendégszeretők és melegszívűek. Érdemes tanulmányozni a mienktől annyira eltérő helyi kulturális örökséget, a hagyományok világát. Malawiban a közutak állapotát közepesnek minősíteném. A városokban néha nem éreztük magunkat teljesen biztonságban, de végül semmi bajunk nem esett." (K. J., 2016)

Repülés és szárazföldi megközelítés

Repülés és repülőjegy

 • Ha itthonról egyenesen akarunk eljutni Malawiba, akkor a legegyszerűbb talán Bécsből az Ethiopian etióp légitársasággal elrepülni Addis Abebába és onnan direkt Lilongwebe.
 • A Dél-afrikai Köztársaságból több járat, több légitársaság is közlekedik Malawiba.

Szárazföldi megközelítés

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Malawiba. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot a beutazó magyar állampolgároknak előzetesen kell felvenniük a Malawi Köztársaság belgiumi vagy németországi nagykövetségén. Esetlegesen a Dél-afrikai Köztársaságból továbbutazni kívánó magyar állampolgárok felvehetik vízumukat Malawi sandtoni konzulátusán is. Vízumbeszerzés előtt feltétlenül érdeklődjenek Malawi vízumkiadásra jogosult külképviseletein.

1. Malawi Köztársaság Nagykövetsége Cím: Avenue Herrmann-Debroux, 46 B-1160 Brüsszel, Belgium Tel: +32 (0)2.231.09.80 Fax: +32 (0)2.231.10.66.

2. Malawi Köztársaság Nagykövetsége Cím: Westfälische Strasse 86, 10709 Berlin, Németország Tel: +49 308431540 Fax: +49 3084315430 E-Mail: malawiberlin@aol.com

3. Malawi Köztársaság Konzulátusa Cím: 4 Dodge Road, Woodmead Sandton, Dél-afrikai Köztársaság Tel: +27 11 234 6424 Fax: +27 11 803 4919 Email: highcommalai@telkomsa.net

------------------------

De, egy más forrás szerint:

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai számára Malawiban nincs vízumkötelezettség, ha az utazás célja turizmus vagy üzleti tevékenység. Az EU tagállamai közé tartozó állampolgárok érvényes útlevéllel érkezhetnek Malawiba, és az ország határátlépési pontjainál igényelhetik a vízummentes belépést.

Fontos megjegyezni, hogy a vízummentes belépési lehetőség csak bizonyos időszakra érvényes, és az utazóknak be kell tartaniuk a határátlépési ponton vagy az országban tartózkodásuk alatt érvényes jogszabályokat és rendeleteket. Ezért érdemes előzetesen tájékozódni a belépési szabályokról és az országban tartózkodás szabályairól.

Sőt van e-visa is: https://www.evisa.gov.mw/

A határátkelő egy rendkívül egyszerű, semmitmondó hely volt. Talán ezért is voltak annyira szakszerűtlenek az emberek. Még a tanzániai oldalon a csajszi elfelejtette lepecsételni az útlevelemet. Nekem kellett emlékeztetnem rá. Majd a malawi oldalon az idős néni, miután megnézte a sárgaláz elleni oltásomat, - mivel sok afrikai országban útlevélellenőrzésre sem mehetsz, ha nincs oltási könyved - látni akarta a Covid elleni oltásomról szóló papírt. Azt természetesen nem vallottam be, hogy nem vagyok beoltva, csak erősködtem, hogy erre már nincs szükség. Erre előhozta a saját, 2021-es oltási papírját, hogy mutassak neki valami hasonlót. Erre közöltem, hogy a világon egy ország követeli meg a negatív Covid-tesztet, de még csak nem is oltást, az pedig Türkmenisztán. Erre visszakérdezett: "Komolyan?" Mondom: "Yes!" Mehettem is Isten hírével.
Ezután a határátkelőn azt közölték, hogy svéd állampolgárként szükségem van vízumra. Egy csomó papírral volt kitapétázva az iroda, ahol a világ összes országa fel volt sorolva aszerint, hogy kell-e számukra vízum. Miután kiderítettük, hogy Tonga és Kelet-Timor állampolgárainak milyen beutazási engedélyre van szüksége, kiderült, hogy ismét nekem volt igazam, és valóban vízummentesen léphetek be Malawiba 30 napra. Ennek ellenére 21 napot adtak. (Magyar állampolgárként sajnos szükség van vízumra. Imádok kettős állampolgár lenni. 😃)
Szóval, beengedtek vízum és Covid-oltás nélkül, és azonnal ettem egy korai ebédet, mert a következő 30 km-en borzasztó hepehupás földutak következtek nagyon kevés civilizációval. (v.v., 2024)

v.v. fotója

Szállás

Ajánlott lodge: Majetében a Thawale Lodge

Ajánlott szálláshely szafarizásnál:

 • Mkulumadzi Lodge

Egészség

Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Egész évben maláriaveszéllyel lehet számolni, emellett gyakori a veszettség, és időnként felüti fejét a kolerajárvány is, különösen az esős évszakban (decembertől márciusig). A bilharzia sok élővízben, tóban és folyóban jelen van. A Kasungu Nemzeti Parkban a cecelégy által terjesztett álomkór veszélyeztet. A gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén gyakoriak. Csak palackozott vagy forralt vizet fogyasszon, és kerülje a jeges, jégkockával készített italokat. A felnőtt lakosság mintegy 11,9% HIV/AIDS fertőzött. A homoszexualitás illegális Malawiban. Utazás előtt kérje ki a Nemzetközi Oltóközpont tanácsát a szükséges oltásokat illetően.

A helyi idegenvezetők szövetsége felkéri a turistákat, hogy - ugyan már - ne kakáljanak a sziklák tájékán - cs.v. fotója

Közlekedés

Baloldali a közlekedés.

 • Az országnak egy nemzetközi repülőtere és 3810 km-es úthálózata van, főként földút. A vasútvonal hossza kb. 200 km.
 • Malawiban a tömegközlekedés fő eszközei a mikrobuszok. Nem ritka, hogy egy 12 üléses buszba 25 utast zsúfolnak be, és még ehhez jöhetnek kecskék, csirkék és zöldséges kosarak.
 • Vannak bőven modern távolsági buszok is.

Gábor, a potyautas

Varga Gábor fotója

Étkezés

Malawiban a helyiek étkezésében a fő csemege a chambo nevű tavi hal. Problémás azonban, hogy hivatalosan ez a hal veszélyeztetett, védett fajtának számít. A turisták azonban szívesen eszik ezt a halat, hisz jobb, mint a helyi köznapi étkek a kukoricakásával. Malawiban van Carlsberg sörüzem, így a sör nagyon olcsó (kb. 100 forintnak megfelelő helyi pénz).

,, Az ételeik nem túl változatosak. Leginkább kukoricakásából készült ételt esznek, amihez olykor halat, babot vagy valamilyen salátát készítenek. Húst ritkán esznek, általában ünnepnapokon. Az egyoldalú táplálkozás miatt a vitaminhiányt és az egyébásványi anyagokat nehéz pótolniuk. Sok gyermek születik valamilyen testi, vagy mentális fejlődési rendellenességgel." forrás

Hasábburgonya - Varga Gábor fotója

Magyar húsroló és kolbász Malawiban! - Varga Gábor fotója

Pénzváltás és vásárlás

A hivatalos fizetőeszköz: a malawian kwacha, aminek az árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött. A hitelkártyákat csak kevés helyen fogadják el Malawiban. Utazási csekket vagy készpénzt javasolt használni. Ajánlott a ki- és belépéskor bevallani a birtokolt valutát. Az ország elhagyásakor átkutatással is vizsgálják a kivitt valutamennyiséget. A kiutazók maximum 3000 malawi kwacha-t vihetnek magukkal.

Olyan nagyobb városokban, mit Lilongwe, Blantyre és Mzuzu, vannak 24 órás pénzautomaták, amelyekből készpénz tudunk vételezni. A Visa, a Mastercard, sőt a Maestro is használható, 24 órán belül kb. 100 eurónak megfelelő kwachát tudunk kivenni.

A bankok hétköznap 8 és 13 között tartanak nyitva.Közbiztonság

 • Malawi afrikai viszonylatban békés ország. Igaz a belpolitikai helyzet 2014 óta feszült és képlékeny, ezért tanácsos utazás előtt tájékozódni, hogy mi történik éppen Malawiban.
 • Malawiban a turisták többsége problémamentesen töltheti az idejét. Lopások, utcai rablások azonban gyakran előfordulnak, főleg a buszállomások környékén, Lilongwe-ben és Blantyre-ben, valamint az Ilala kompnál. A bérautója ablakait tartsa fölhúzva, az ajtókat belülről lezárva vezetés közben.
 • Kerülni kell az esti sétákat, különösen kisebb forgalmú, elhagyatott helyeken. Óvatosságra van szükség, ha feltűnően barátságos emberek közelítik meg, hogy valamilyen árut kínáljanak vagy turistavezetésre ajánlkozzanak. Ne fogadjon el ételt vagy italt ismeretlenektől, mivel az kábulatot okozó anyagot tartalmazhat.
 • Őrizze értékeit és pénzét biztonságos helyen. Legyen fotómásolat Önnél dokumentumairól, úti okmányáról, vízumáról. Az elveszett vagy ellopott útleveleket néha leadják a rendőrségen. Jelentse útlevele eltűnését a legközelebbi rendőrőrsön, és maradjon kapcsolatban velük, hogy értesüljön az útlevél esetleges megkerüléséről.

Magyar külképviselet

Malawiban nincs semmiféle magyar külképviselet. A magyar állampolgárok számára segítségnyújtást, jogvédelmet legfeljebb a pretoriai (Dél-afrikai köztársaság) nagykövetségünk nyújthat.

Egyéb hasznos információk

 1. Van egy Magyar Ház Malawiban: a Blantyre-rel egybeépült és közigazgatásilag már egybe is tartozó Limbe városrészben. A HTCC-ház Limbe külterületén található egy kertes házas övezetben, kb. 12 kilométerre Blantyre belvárosától, 25 kilométerre a nemzetközi repülőtértől. Iroda címe: Blantyre/Limbe, Malawi - E-mail: malawi@htcc.org.hu

Lilongwe

A kb. 900 ezres fővárosban a turista számára a legérdekesebb hely az óvárosban, a folyóparton lévő piac, ahol kifőzdék is vannak. Némi bátorság kell ahhoz, hogy egy európai ott egyen, de megtörténik. Csirkét és halat lehet kockázatmentesen enni. Lilongwenak vannak egész nagy sugárútjai és meglepően sok zöldterülete. A főváros folyamatosan fejlődik, elsősorban az óváros melletti újvárosban. A városközpontban modern irodaépületek állnak. Az óváros van délen és az újváros (New Town) északon. Lilongwében a közutak állapota afrikai viszonylatban kifejezetten jók. Érdekes élmény a fővárostól 4 kilométerre lévő dohányaukciós központba ellátogatni.

Szafarizás

A Malawi-tó környékén található a Lake Malawi Nemzeti Park, amely egyedülálló ökoszisztémájával rendkívül érdekes szafarit kínál a látogatóknak. Itt a tó kristálytiszta vize, a homokos partok és a sziklás öblök a különböző halak, krokodilok, madarak és más vadon élő állatok otthonául szolgálnak.

A Liwonde Nemzeti Park Malawi közepén található, és az ország egyik legismertebb szafari desztinációja. A parkban található folyók, tavak és mocsarak gazdag élővilágot rejtenek, mint például elefántok, orrszarvúak, bivalyok, antilopok, krokodilok és különféle madárfajok. A parkban lehetőség van a hagyományos jeepekkel vagy gyalogosan szafarizni, valamint hajókirándulásokra is.

Az országban található más nemzeti parkok, mint például a Kasungu Nemzeti Park, a Nyika Nemzeti Park és a Majete Wildlife Reserve is érdekes szafari élményeket kínálhatnak, bár ezek kevésbé ismertek, mint a Liwonde Nemzeti Park.

Azonban érdemes megemlíteni, hogy Malawi nem egy hagyományos szafari célállomás, mint például Tanzánia vagy Kenyai, és az országban található nemzeti parkok nem olyan nagyok és látogatottak, mint más afrikai országokban. Azonban Malawi kiváló lehetőségeket kínál a természet és a vadon szerelmeseinek, akik egy kisebb és kevésbé látogatott szafari élményre vágynak.

Egyéb látnivalók

Földrajz

 • Malawi földrajzának meghatározó eleme az, hogy az ország keleti szélén észak-déli irányban 580 kilométer hosszúságban elhúzódik a Nyassza-tó.
 • Malawi legmagasabb pontja a 3 ezer méter magas Sapitwa.

Időjárás

Malawi éghajlata meleg és trópusi, és a száraz és az esős évszakok váltakoznak egymással. Az ország a déli féltekén található, így az évszakok ellentétesek a szokásos évszakokkal az északi féltekén.

Az esős évszak novemberben kezdődik és április végéig tart, és a havi csapadékmennyiség akár 300 mm is lehet. A legnagyobb mennyiségű eső december és március között hullik, és az országban számos árvíz és földcsuszamlás fordul elő. Az esős évszak alatt a hőmérséklet általában 20-28 Celsius fok között van.

A száraz évszak májusban kezdődik, és október végéig tart, és általában kevés csapadékot hoz. A hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között van, és az időjárás általában napos és száraz. Az augusztus és szeptember azonban hajlamosabb az erős szélre és a porviharokra.

Az országban a legmelegebb időszak a száraz évszak, különösen októberben, amikor a hőmérséklet elérheti a 35 Celsius fokot. Az ország déli részén, a Shire folyó völgyében azonban magasabb hőmérsékletek is előfordulhatnak.

Fat Monkeys Lake - kormoránok pihennek a csónak peremén - j.cs. fotója

Vervet majom (Chlorocebus pygerythrus) - Elter Karcsi fotója

Történelem

A gyarmatosítást megelőző időkben, 1480 és 1600 között Malawi területén a Maravi Birodalom létezett. Malawi őshonos lakóinak első találkozása a fehér európaiakkal a portugálokkal történt. Kereskedtek velük: elefántcsont, vas és rabszolga. A portugálok ismertették meg a helyi népeket a kukoricával, ami aztán Malawiban a fő étellé vált. Malawi 1891-től kezdve brit protektorátus volt (lényegében gyarmat). Malawi neve 1953-ig Nyasszaföld volt. 1953-ban a protektorátus Észak- és Dél-Rodéziával (ez utóbbi a mai Zimbabwe) föderációt alkotott egészen 1963-ig. Malawi 1964-ben vált függetlenné. A függetlenséget követően 3 évtizeden keresztül egypárti uralom volt egy Hastings Kamuzu Banda nevű önkényúr vezetésével. Először 1994-ben rendezhettek többpárti választásokat. 2006-ban Malawi azzal került a világsajtóba, hogy Madonna ott járt és egy árvaházban kiválasztotta magának örökbe fogadásra David Banda Mwale kisfiút. Egyfajta botrányt váltott ki az, hogy Malawiban a helyi törvény szerint Madonnának, mint leendő szülőnek egy évet kellett volna helyben laknia az örökbe fogadás véglegesítéséig. Madonnának erre nem volt ideje. Amúgy két örökbe fogadott gyereke Malawi születésű.

Manapság

 • Malawi a világ legszegényebb országainak kategóriájába tartozik.
 • A népesség növekedik, a megélhetési lehetőségek szűkülnek.
 • Sokan akarnának földhöz jutni, de nem megy. (Az ország területének csupán 21 százaléka művelhető meg.)
 • Súlyos a korrupció, és komoly gondot okot az AIDS terjedése.
 • Az országban változatlanul krónikus valuta- és üzemanyaghiány van, hiperinfláció mellett. (2014)
 • Malawi kivitelének több mint fele a dohány.

A helyiekről

 • Malawiban - mint máshol Afrikában - erős a nagycsaládi belső szolidaritás, összetartás.
 • Malawiban a férfiak a meleg klíma dacára mind hosszúnadrágot viselnek, mert az ő szemükben a rövidnadrág az iskolai tanulós viselet.

Varga Gábor fotója

,, Malawiban gyorsan meg lehet tanulni, hogy mi az az afrikai idő. Minden megtörténik előbb-utóbb, csak lehet, hogy más- vagy inkább harmadnap. Van olyan, hogy egy megbeszélt találkozón vársz valakit egy órája, amikor hívod, azt mondja, mindjárt érkezik. Aztán sosem ér oda, de délután összefutsz vele, és szóba sem hozza az egészet. forrás

Turista etikett

 1. A főbb idegenforgalmi területeken kívül a nők eltakart lábakkal és vállakkal közlekedjenek, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét.
 2. A kábítószer birtoklást és csempészetet szigorúan büntetik.
 3. A csiszolatlan drágakövek vásárlása törvényellenes.
 4. A falvak meglátogatásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyünk lengén öltözve, mert az ilyesmi ott visszatetszést, zavarodottságot válthat ki.
 5. A rövidnadrágos turista férfit a helyiek megmosolyogják, gyerekesnek tekintik.
 6. A turista lányoknak, hölgyeknek ajánlatos minumum a térdet fedő szoknyát viselni, vidéken ajánlatos a vállat is takarni

Ásításkor a szájunkat takarjuk a kezünkkel - Varga Gábor fotója 

Olvasmányos linkek

"Kicsit több mint két hónapot voltam Malawiban, és nagyon megszerettem. Mulatságos kis ország, nehéz komolyan venni. Olyan jóindulatúak és készségesek az emberek, hogy nem lehet sokáig haragudni rájuk. A házunkkal szemben volt egy közért, amit nem nagyon szerettem, mert kiszámíthatatlan és drága volt. Egyik vasárnap reggel viszont siettünk valahova. Zuhogó esőben álltunk a ház előtt és vártunk a buszra, ami nem akart jönni. Egyszer csak megáll előttünk egy csillogó-villogó Toyota Land Cruiser benne egy totál ismeretlen figura. Intett, hogy szálljunk be, majd bemutatkozott: közölte, hogy ő a szemközti közért tulajdonosa, az ablakból látta, hogy a buszra várunk, és nem akarta, hogy ilyen időben sokáig ázzunk, ezért beült a kocsijába, és átjött értünk, hogy bevigyen a városba. Mint mondta, ennyi a minimum, amit megtehet a vevőiért. És ez teljesen tipikus magatartás, szinte minden helyzetben zavarba ejtően segítőkészek. Ha nem találsz valamit, rohannak és mutatják az utat, ha elakad a kocsid a sárban, jönnek és kitolják, ha problémád van, komolyan igyekeznek megoldást találni.

És szeretik a fehéreket. Még Blantyre-ben is büszkék arra és gyerekesen örülnek, ha egy fehérrel mutatkozhatnak együtt. Vidéken a fehér ember ritkaságszámba megy, a gyerekek tömegestül jönnek, tapogatnak, meg akarják fogni a ruhádat, nagyon tetszik nekik, hogy egy élő-eleven fehér embert láthatnak. A városokban viszont meglepően sok fehér él (dolgozik), a tapasztalatunk viszont az, hogy szinte kivétel nélkül mindannyian segélyszolgálati munkatársak vagy tanácsadók.

Malawiban nagy a muszlim és az indiai közösség, a városokban az üzletek és éttermek legnagyobb része az ő kezükben van. A személyzet viszont afrikai, ami érdekes kettősség: Namíbiához hasonlóan az itteni afrikaiak sem értenek az üzlethez, a pincérek, eladók mindenhol hihetetlenül lassúak és idegesítően nem felkészültek, általában a saját étlapjukat sem ismerik. A megrendelt étel gyakran nincsen, a legváratlanabb alapanyagok fogynak el (pl. só vagy ketchup), és nem érted, hogy miért nem vesz egy csomaggal a szomszéd közértben. Mert nem vesz, soha sehol, inkább adja a kaját só nélkül egy napig. És nem érted, hogy miért van krétával a falitáblára kiírva néhány olyan étel, amit hónapok óta nem szolgálnak fel. Amikor megkéred őket, hogy esetleg töröljék le, ha már nincsen, csak vonogatják a vállukat és vihognak. De nem törlik le. (2006)" forrás

Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Szuvenír ruhák - t.o. fotója

v. v. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon