ÚTIKRITIKA.HU / Közép-afrikai Köztársaság


hirdetes

útikritikák


Közép-afrikai Köztársaság

Közép-afrikai Köztársaság dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Bangui | Boali-vízesés | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Tehertétel - g.s. fotója

.

Közép-afrikai Köztársaság dióhéjban

 • A Közép-afrikai Köztársaság tengeri kijárat nélküli ország, amely nyugaton Kamerunnal, északon Csáddal és Szudánnal, keleten Dél-Szudánnal, délen a Kongói Demokratikus Köztársasággal és a Kongói Köztársasággal határos. A volt francia gyarmat területe 622 984 négyzetkilométer, kb. 5 milliós a lakossága (2023-as becslés).
 • Fővárosa: Bangui, ami 4785 kilométerre van Budapesttől.
 • Az ország meghatározott övezeteibe a turista ne menjen, mert fegyveres harcok folynak. Hogy melyek a veszélyes övezetek, arról mindig az utazás előtt 1-2 hónappal kell tájékozódni, hiszen a helyzet mindig változhat, akár jobb, akár rosszabb irányba.
 • A Közép-afrikai Köztársaságban a francia a hivatalos nyelv. A lakosság fele keresztény (25% protestáns, 25% katolikus). A muzulmánok aránya kicsi, kb. 15 százalék.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum a Közép-afrikai Köztársaságba. A belépés feltétele a sárgaláz elleni oltás igazolása is.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Moussa

Fő látnivalók:

Az UNESCO természeti világörökségének részei ezek:

Fő látnivalók még:

 • A Boali-vízesés és más csodás vízesések
 • Állatrezervátumok, bámulatos szavannák
 • A M'bari-folyó partján lévő hagyományos falvak
 • A Bouar-fennsík izgalmas tájai

Érdekességek:

A Közép-afrikai Köztársaságban az aranyásás az egyik fő foglalkozás, és az ország gazdag aranytartalékai miatt a népesség egy része aranybányászatból él.

Az országban a Bokassa-család volt a hatalmon a 60-as és 70-es években. Az első elnök, Bokassa, aki korábban hadseregi diktátor volt, koronát állított magának, és a ceremoniát a Párizsi Operaházban rendezte.

Az országban élő pigmeusok a zenei tehetségükől és táncos kultúrájukról. A pigmeusok hangszerei közé tartoznak az íj és a falevél is.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kevesek által látogatott ország, és emiatt "erős skalp" egy világjáró számára
 2. Megkóstolni az antilophúst
 3. A Boali-vízesés
 4. Manovo-Gounda Saint Floris nemzeti park
 5. Legalább Bangui, valamint a Dzanga Sangha nemzeti park jó közbiztonságú
 6. Banguiban az élettel teli központi piac
 7. Banguiban meglepően finom fagyizók vannak, a Mocaf nevű helyi sör kifejezetten jó
 8. Nem esett semmi bajunk 
 9. A pigmeusok egy közösségének a meglátogatása

Nem tetszett

 1. A közutakon az ellenőrző pontoknál a sok rendőrségi, katonai, csendőrségi, vámőrös igazoltatások, amiknek lényege a megsarcolásod
 2. Nagyon strapás ország a turista számára
 3. A helyi konyháról sok jót nem lehet mondani
 4. Szörnyen sújtják a helyi népeket a folytonos fegyveres konfliktusok
 5. Kevés a fehér ember számára elviselhető szálláshely
 6. Nagyon nehezen lehet olcsón megúszni az ország meglátogatását. 
 7. Bangui piacán sült majomhúst látni

g.s. fotója

Vélemények

Tánc a turistáknak ajándékért cserébe- g.s. fotója

Repülés és repülőjegy

Párizsból 7 órás repüléssel jut el Banguiba az Air France francia légitársaság.

Szárazföldi belépés

,, Már a kameruni oldal is eléggé világvége érzés volt. Az igazi világvége csak ezután következett.
Eddig az úgymond civilizált Afrikában voltam. Lagos Afrika legnagyobb városa, iszonyú forgalom, motorizáció...
Kamerun már egy fokkal nyugisabb, meg szegényebb is, de az alapvető infrastruktúra ott sem jelent gondot.

Közép-Afrika még egy lépcsőfokkal lejjebb van minden tekintetben. Igazi világvége, még afrikai viszonylatban is. A pénzlehúzás már a kameruni határnál megkezdődött, ahol a határőr először csak elkezdte forgatni az útlevelem, majd a tenyeréhez csapkodta, majd mikor látta, hogy nem értem a célzást, megkérdezte, hogy mennyit fizetek a kiléptető pecsétért, mire én mondtam, hogy semmit. Deee, fizetni kell!!! 5 perc kínos csend, majd sikerült neki elmagyaráznom, hogy márpedig én nem fizetek semmit, szomorúan átballagott egy másik szobába, ahol belenyomta a pecsétet az útlevelembe; a végén még jó utat is kívánt.

A másik oldalon már kicsit nehezebb volt. Itt már egyből azzal kezdte a fickó, hogy 5 ezer CFA (2,5-tel kell osztani és annyi Forint). Persze mondtam, hogy én nem fizetek. Közben a helyiek akik addig jöttek-mentek, mind fizettek, és nem is értették, hogy én miért nem akarok fizetni, mert hát itt fizetni kell és kész! Az egyik megsúgta, hogy fizessek csak 2ezret, mert itt annyi a tarifa, közben már a fickó is csak 3 ezret követelt. Majdnem egy órát alkudtam vele, mire a végén 1000-ben sikerült megegyezni, majd azt hittem, hogy OK, de aztán ez csak az egyik bódé volt, rendőrség, zsandarmi, határőrség, meg még tudja fene milyen pontok voltak, ahol mindig azzal kezdték, hogy na, fizessek. Persze többet nem fizettem, s nehéz volt elmagyarázni, hogy szegény turista vagyok, s nincs pénzem...

Aztán egy motoros taxi elvitt pár kilométert egy következő helyszínre, s kiderült, hogy a beléptetőpecsétet még csak most adják. Ez volt a hivatalos Imigration Office. Mikor megláttak, leültettek, hogy várjak, hívják a főnököt; na mondom ennek rossz vége lesz... Újabb órák hosszat várakozás, majd jött a nagyfőnök, kikérdezett, (valamennyit tudott angolul), benyomta a pecsétet az útlevelembe, s közölte, hogy 5ezer CFA. Én bárgyún néztem, mondtam, hogy no mani, ő meg, hogy 5000. Aztán pár perc kínos csend után visszaadta az útlevelem..." forrás

Vízum

Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen kiváltott vízum birtokában léphetnek az országba. További információt a Közép-afrikai Köztársaság párizsi nagykövetségén kaphatnak.

Szállás

Egészség

A belépéshez fel kell mutatni sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást. Malária elleni védekezés szükséges.

Az orvosi ellátás színvonala gyatra, főleg a fővároson kívül.

Közlekedés

A Közép-afrikai Köztársaság (KAK) közlekedési viszonyai általában nehézkesek és bizonytalanok, és nem javasoljuk a turisták számára. Az országban a közúti infrastruktúra gyenge, az utak rossz állapotban vannak, és a közlekedési balesetek száma magas. Az országban a legtöbb terület nem aszfaltozott, és az utak állapota változó lehet, különösen az esős évszakban. Az országban a közlekedési eszközök elavultak, és az utazási lehetőségek korlátozottak.

A legtöbb turistának ajánlott, hogy béreljen autót helyi vezetővel, aki ismeri az utakat és a területet. Azonban az autóbérlés nem mindig garantálhatja a biztonságos utazást az országban.

Az országban van egy kis repülőtér, amelynek használata lehetőséget nyújt arra, hogy a turisták gyorsan eljussanak a nagyobb városokba, azonban a belső légi közlekedés is rendkívül korlátozott, és az árak magasak.

Összességében azt javasoljuk, hogy a turisták gondosan mérlegeljék az utazás lehetőségét a Közép-afrikai Köztársaságba, és alaposan tájékozódjanak a közlekedési lehetőségekről, mielőtt útnak indulnak. Az országban jelentős biztonsági kockázatok is vannak, így az utazás előtt a konzuli szolgálatokkal való konzultáció és az utazás biztonsági kockázatainak figyelembevétele szükséges.

g.s. fotója

Étkezés

A Közép-afrikai Köztársaságban a turisták számára az étkezési lehetőségek korlátozottak és egyszerűek lehetnek. Az országban a helyi ételek leginkább az afrikai kontinens többi részén ismert ételekhez hasonlóak, és általában a helyi terményekre és húsfélékre épülnek.

Az éttermek általában csak a nagyobb városokban találhatóak, és a választék korlátozott lehet.

A turisták számára ajánlott, hogy fogyasszanak palackozott vizet, és kerüljék a helyi csapvíz fogyasztását. Az utazás során érdemes odafigyelni a helyi étkezési szokásokra, és előnyösebb lehet a helyi ételeket fogyasztani, amelyek biztonságosabbak és higiénikusabbak lehetnek.

Vásárlás és pénzváltás

A Közép-afrikai Köztársaság hivatalos pénzneme a Közép-afrikai frank (XAF). A legtöbb turista a nemzetközi hitelkártyájukat használja az országban, hogy ATM-ből készpénzt vehessenek fel, és hogy az éttermekben, szállodákban és boltokban fizethessenek.

Azonban, mivel az országban a banki és pénzügyi infrastruktúra korlátozott, az ATM-ek és bankok nem mindig érhetők el, és az átváltási árak magasak lehetnek. Ezért javasoljuk, hogy a turisták váltsák át a pénzüket az országba utazás előtt vagy a repülőtéren, ahol általában bankok és pénzváltók állnak rendelkezésre.

Azonban, mint minden utazás során, fontos, hogy az utazók gondoskodjanak a pénzük biztonságáról az utazás során. Javasoljuk, hogy a turisták vigyék magukkal azokat az értéktárgyaikat, amelyeket szükségesnek tartanak, és hogy ne hordjanak magukkal nagy mennyiségű készpénzt.

Közbiztonság

A magyar külügyminisztérium a Közép-afrikai Köztársaságot az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta. A minisztérium szerint az ország biztonsági helyzete kritikus, az ott zajló politikai és biztonsági fejlemények kiszámíthatatlanok. Folyamatosan érkeznek jelentések fegyveres összecsapásokról, illegális ellenőrző pontok létesítéséről, emberrablásokról. Az ország infrastruktúrája kezdetleges, az utak többségükben életveszélyesek, a telekommunikációs lehetőségek korlátozottak. Az országba érkező külföldiek személyi biztonsága az ország egész területén közvetlen és állandó veszélyben van.

Külföldiek kizárólag az ENSZ Békefenntartó Missziójának keretében, katonai táborokban, hivatalos kiküldetés céljából élnek a fővárosban. Az ENSZ-ben dolgozók biztonságáért az ENSZ szervei a felelősek. Az egyéni turisták épségéért senki se felelős.

Az ENSZ Békefenntartó erők egy őrjárata - o. j. fotója

Az útlevél mindig legyen nálunk, mert gyakoriak az igazoltatások. Értékeket viszont ne aggassunk magunkra, ne hordjunk láthatóan.

Szabadrablás

,, 30-40 km-enként ellenőrzőpontok, kb. 15-20 darab volt, s mindenhol 2ezer lett volna a tarifa. Olyan természetesen tudjak mondani, hogy ők most azért vannak, hogy fizessek:
"DÜ MÍL, DÜ MÍL" aztán mikor tettetem magam, hogy nem értem, össze tudják szedni minden angol tudásukat, hogy elmagyarázzák: PAY! CAFFETERIA FOR US! TWO TOUSAND!
"FOHMALITÉ, FOHMALITÉ!" - nem tudom ez a szó mit jelent, de mikor meghallom ez rosszat jelent... –persze, fohmalité az öreganyád!!! -mondom magamban. Közben meg tettetem az értetlent -hogy szakadna rátok az a putri kunyhótok az összes beszedett pénzetekkel együtt!!!

Aztán, mikor már kezd kínossá válni a szituáció, túl vagyunk azon, hogy elmagyarázzák, hogy pénzt akarnak (végtelenségig nem lehet tettetni, hogy nem érted, mert Afrikában ez nem rázza le az embereket, hanem inkább még erélyesebben kezdenek magyarázni), én is próbáltam elmagyarázni elég kevés sikerrel, hogy nincs pénzem, a patthelyzet beállta után kell bevetni a misszionárius dolgot. Azt vettem észre, hogy attól függetlenül, hogy tisztelik-e a misszionáriusokat, vagy sem, lenyugtatja őket, mert nem érzik úgy, hogy vesztesként jöttek volna ki a szituációból.
Végül 1 kivételével (500-ra alkudtam le) nem fizettem sehol. Itt azt mondták, hogy nem érdekel, a misszionáriusoknak is fizetni kell, meg is mutatták az A2-es méretű nagy könyvüket, amibe minden erre járót szépen felírnak, hogy 3 nappal ezelőtt nézzem csak meg, itt járt egy misszionárius, és ő is fizetett. Azt mondjuk nem írták fel, hogy mennyit fizetett, csak a személyes adatokat vezetik elég precízen, szépen vonalzóval berublikázva a füzetet. Ez a füzetezés elég elterjedt módszer nem csak Afrikában, de még Ázsiában is, leginkább a diktatórikus országokban. Nem tudom, történt-e meg már valahol, hogy az unalmukban való olvasgatást leszámítva, visszanézte volna bárki is a beírásokat. Sebaj, építsük csak a füzet alapú adatbázisokat!

Az egész út során a félóránkénti alkudozás volt a legmegterhelőbb. Mindig újra és újra eljátszani az egészet. De messze van ez a főváros " forrás

…

Magyar külképviselet

A Közép-afrikai Köztársaságban nincs sem magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő.

Egyéb hasznos információk

Bangui

A főváros az Ubangi-folyó északi partján terül el. 910 ezres a lakossága (2021-es becslés)

A fővárosnak csupán egyetlen aszfaltozott közútja van.

g.s. fotója

o. j. fotója

bébé fotója

Boali-vízesés

Magasabb 3 méterrel a Niagaránál.

g.s. fotója

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

........

Közép-afrikai Köztársaság zömében egy 600 méter tengerszint feletti magasságú fennsíkon terül el. Mindenütt trópusi éghajlat uralkodik. A növényzetet elsősorban a különféle szavannák határozzák meg. Az ország legmagasabb csúcsa a Ngaui, 1420 méterrel. A délre fekvő trópusi esőerdő a siksági gorillák és erdei elefántok egyetlen megmaradt otthona. Ezen kívül antilopok, bivalyok, majmok, vízilovak, gyíkok és különféle madarak találhatók az állatvilágában.

Történelem

Az ország 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. Kétes hírnevét a világsajtóban 1976 és 1979 között szerezte az ország, mert akkor egy Bokassa nevű katonatiszt senkiházi császárságot vezetett be, természetesen a császári trónt magának megszerezve. Azután is mindmáig puccsok, polgárháborús viszonylatok terhelik a szerencsétlen közép-afrikai országot.

"Bokassa 1966-ban, katonai puccsal került az ország élére, előtte a hadsereget vezette (oda pedig úgy került, hogy még azelőtt a francia hadseregben végigharcolta az indokínai háborút, és egészen a századosi rangig vitte). Egészen ötletszerűen kormányzott, például börtönnel büntette a munkanélküliséget, betiltotta a poligámiát, és az országban népszerű tomtom-dobra épülő zenét. Közben pedig az ország természeti kincseinek kitermelését egy az egyben lepasszolta a franciáknak. Annyira belejött az uralkodásba, hogy 1977 decemberében nagy példaképe, Napóleon mintájára császárrá koronáztatta magát. A szertartással az egész világot le akarta nyűgözni. Ami valamilyen szinten sikerült is, de nem biztos, hogy így tervezte a dolgot. (2015)" forrás

Manapság

A közép-afrikai állam a világ legszegényebb országa a humán fejlettségi index szerint. A lakosság csaknem fele 16 éves, és a várható élettartam is a legalacsonyabb a világon, mindössze 49,5 év az átlag.

A lakosság csaknem 82%-a írástudatlan, nagy arányban vannak HIV/AIDS fertőzöttek, és az ott élők kétharmada alultáplált. A gyerekekre kényszerített munka nagyarányú, és sajnos ma is óriási a gyermekkereskedelem.

"A Legatum nevű londoni elemző intézet szerint a Közép Afrikai Köztársaság második éve a legnehezebb sorsú és legreménytelenebb ország a világon. A lakosság viszonylag nagyfokú szabadságot élvez, de a lehetőségek, oktatás és egészségügyi ellátás tekintetében ez a legrosszabb állapotú ország. (2016)" forrás


,, Politikai rendszere meglehetősen ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a muszlimokat támogató Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. (2018)" forrás

A helyiekről

A várható átlagos élettartam 46 év. Egy ötvenes férfi ott valóságos matuzsálem és nagy tiszteletnek örvend.

Pigmeusok táncolnak - h.k. fotója

Turista etikett

 1. Engedély nélkül senkit ne fotózzunk le. Ebben az országban valamiért ez ügyben a legidegesebbek azok az emberek, akiket a turista éppen evés közben szeretne lefotózni.
 2. A hétköznapi emberek egyáltalán nem szeretnek beszélni az ország belviszályairól, mert mindenkinek van valami tragikus érintettsége e téren.

Olvasmányos linkek

"A gyémántban igen gazdag, 4,6 milliós Közép-afrikai Köztársaságban az utóbbi két évben kapott igazán lángra a vallási alapú erőszak, miután muszlim fegyveresek betörtek az ország fővárosába, Banguiba és átmenetileg a kormányzást is átvették.
Azóta mindennaposak az összecsapások az ellenük szerveződő milíciák és a puccsisták között. (2015)" forrás

.

Fotóegyveleg

Helyi elemózsia - j.k. fotója

g.sz. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon