ÚTIKRITIKA.HU / Nyugat-Szahara


hirdetes

útikritikák


Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara dióhéjban | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Időjárás és földrajz | Történelem | Manapság | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

f.a. fotója

.

Nyugat-Szahara dióhéjban

  • Nyugat-Szahara egy észak-afrikai ország, amelynek államisága hosszú évtizedek óta kérdőjeles. A Szaharai Demokratikus Arab Köztársaság államalakulatot a világ 53 országa elismeri (de közöttük nincs egyetlen európai ország sem).
  • Egy 266 ezer négyzetkilométeres sivatagi területről van szó, ami délen és keleten Mauritániával határos, keleten picike szakaszon Algériával, és északon Marokkóval.
  • A terület nyugati, hosszú partszakaszát az Atlanti-óceán mossa.
  • Az ország fővárosa: El Aalún (el ájun). A lakosság közel 630 ezres (2023-as becslés). A lakói az arab marokkói dialektusát és a hasszáni nyelvet beszélik. A lakosság zömében szunnita moszlim.
  • Az úti kritikus nem ajánlja Nyugat-Szahara meglátogatását. Veszélyes, problémás terület. Ha valaki a világ összes országába el akar jutni, akkor hagyja ezt az utolsó 4-5 közé. Különben is Magyarország nem ismeri el Nyugat-Szahara államiságát, tehát van érv arra, hogy ne tekintsük a világ egyik országának, és akkor még a kipipálásra sem érdemes. Marokkó Nyugat-Szaharát a saját területének tekinti.

Repülés és repülőjegy

A területet a marokkói Agadirból, Casablancából és a Kanári-szigeteki Las Palmasból lehet repülőn elérni.

Szárazföldi megközelítés

Mauritánia felöl is lehetséges kizárólag a kijelölt átkelőhelyeken.

Szárazföldi megközelítés esetén Marokkó és Nyugat-Szahara határán egyáltalán nem találunk határátkelőhelyeket. Az útlevelünket a hatóság legfeljebb közúti ellenőrzőpontokon mutogathatjuk. Pöcsétet nem nyomnak az útlevelünkbe, mivel a marokkói hatóságok Nyugat-Szaharát Marokkó részének tekintik. 

Szállás

Nyugat-Szahara egy viszonylag kevésbé fejlett régió, és a turizmus még nem fejlesztette ki annyira, mint más, népszerűbb úti célok. Ezért a szálláslehetőségek száma korlátozott, de a látogatók számára az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

    Kempingek: A kempingek a legnépszerűbb szálláshelyek Nyugat-Szaharában. Számos kemping található a területen, és általában egyszerűbb kempingfelszereléseket kínálnak, mint például sátrak és matracok. Azonban a kempingeknek általában nincsenek fürdőszobáik, és a szolgáltatások száma korlátozott.

    Szállodák: Néhány nagyobb városban találhatók szállodák Nyugat-Szaharában, de általában alacsonyabb színvonalúak, mint más országokban. Ezeknek a szállodáknak általában egyszerű szobáik és alapvető szolgáltatásaik vannak.

    Vadonatúj sátrak: Néhány szervezett kalandtúra szállást biztosít a látogatók számára vadonatúj sátrakban. Ezek a sátrak általában alapvető szolgáltatásokkal rendelkeznek, mint például matracok, ágyneműk és törölközők.

    Airbnb: Néhány otthoni szálláshely áll rendelkezésre a területen, amelyek az Airbnb-n keresztül foglalhatók. Ezek a szállások lehetővé teszik, hogy a látogatók a helyi emberekkel éljenek együtt, és közelebbi élményt szerezzenek a nyugat-szaharai kultúrához.

Fontos megjegyezni, hogy a szálláslehetőségek minősége és ára nagymértékben változhat Nyugat-Szaharában, attól függően, hogy hol tartózkodik a látogató és milyen szolgáltatásokat igényel. Ajánlott a szálláshelyek előre foglalása és alapos kutatása, mielőtt Nyugat-Szaharába látogatna az utazó.

4 és fél kilométerre az úttól van egy Beduin Király nevű kemping - g.t. fotója

Egészség

A nagyobb városokban (mint pl. Dhakla, Smara és Laayoune) vannak kórházak, klinikák, gyógyszertárak. A komolyabb egészégi problémával küszködőket Marokkóba vagy a Kanári-szigetek valamelyikére szállítják. A sivatagos területeken persze nincs semmilyen orvosi ellátás. Aki Nyugat-Szaharába tervez kalandozást turistaként, igencsak alaposan kell megfelelő biztosítást kötnie.  

Közlekedés

Aki Nyugat-Szahara országútjain közlekedik, nem számíthat arra, hogy Hollandia-szerűen egymásba érő településeket lát. 150-200 kilométer is utazhatunk, míg egy új települést találunk. Az országutak mentén az infrastruktúra szegényes, hatalmas távolságokon át nincs benzinkút, vagy valami bolt, szolgáltatás. A tankolást ezért alaposan meg kell tervezni. Nagy mennyiségű ivóvizet is vinni kell magunkkal. Meglepő, de az N1 nevű, legfontosabb országúton létezik mobilhálózati kapcsolat.   

.

Országút tele homokporral - g.t. fotója

K. D. fotója

Étkezés

A helyi lakosság fő bevételi forrása a halászat, s így nem meglepő, hogy az arrafelé járó utazó étkezésében főszerepet kap a hal, ami friss és nagyon olcsó. 

Birkahúsos étel - g.t. fotója

Vásárlás

Nyugat-Szahara egy viszonylag elszigetelt terület, és a turizmus nem fejlett ki annyira, mint más, népszerűbb úti célok. Ezért a vásárlási lehetőségek korlátozottak lehetnek, és általában az alapvető élelmiszer- és árucikkek állnak rendelkezésre. Azonban néhány lehetőség áll rendelkezésre a turisták számára, hogy néhány helyi terméket megvásároljanak és élményeket szerezzenek. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget:

    Helyi piacok: Nyugat-Szahara néhány városában találhatók helyi piacok, ahol a látogatók helyi élelmiszereket, édességeket és kézműves termékeket vásárolhatnak. A Laayoune-i piac a legnagyobb és legismertebb piac Nyugat-Szaharában.

    Kézműves boltok: Néhány kézműves boltban lehet vásárolni, ahol a látogatók kézzel készített termékeket, mint például kerámia- és textiltermékeket, ékszereket és festményeket találnak.

    Tejtermékek: Nyugat-Szahara kiváló minőségű tejtermékeiről ismert. A turisták kóstolhatják és megvásárolhatják a helyi sajtokat, joghurtokat és tejet.

    Szőnyegek: Nyugat-Szahara hagyományosan ismert a szőnyegeiről, amelyeket a helyi nők kézzel szövik. Ezek a szőnyegek nagyon népszerűek a turisták körében, és különleges emléket jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a vásárlási lehetőségek korlátozottak lehetnek, és a látogatóknak meg kell találniuk a legmegfelelőbb helyeket és lehetőségeket a környéken

Vegyesbolt - g.t. fotója

Közbiztonság

Nyugat-Szahara területén rengeteg a fel nem robbant akna. Bizony előfordulnak ebből adódóan halálos balesetek. Veszélyes az aknáktól jól megtisztított jelentősebb országutakról letérni. 

2018. végi állapot szerint nincsenek fegyveres harcok a területen, de a turistának van oka aggódnia a lehetséges terrorakciók miatt. Az ország nagy részét marokkói csapatok tartják az ellenőrzésük alatt és ez nagyon nem tetszik egyes terrorista csoportoknak. A terroristák ellenségnek tekinthetik az európai turistát is. Azb ország kvázi függetlenségének megőrzéséért küzdő Polisario Front katonái speciel nem bántják a turistákat (az utóbbiak főleg kite szörf örültek), de hát lehet az utazó rosszkor, rossz helyen.   

Magyar külképviselet

Nincs semmilyen magyar külképviselet Nyugat-Szaharában.

Egyéb hasznos információk

  1. Nyugat-Szaharai városaiban nem nehéz internet kávézót találni. A kapcsolat sebessége változó annak a függvényében, hogy melyik városban járunk.
  2. Nyugat-Szaharában az árak alacsonyabbak, mint Marokkóban, ami azzal magyarázható, hogy a marokkói kormányzat erősen szubvencionálja sok tömegfogyasztási termék árát. 

Időjárás és földrajz

Nyugat-Szahara területének nagy része alacsonyan fekvő, sík sivatag, homokos és sziklás felülettel. A terület déli és északkeleti részén találhatók kisebb hegyek. Látványban a lényeg: a homokdűnék.

Történelem

Nyugat-Szahara történelme összetett és vitatott területi vita tárgya, amely az észak-afrikai országok és az ENSZ közötti hosszú távú konfliktusok tárgya.

Az 1884 és 1975 közötti időszakban Nyugat-Szahara Spanyolország ellenőrzése alatt állt. Az 1970-es évek végén a spanyolok az Egyesült Nemzetekhez fordultak segítségért, hogy rendezzék Nyugat-Szahara sorsát, és az ENSZ folyamatot kezdeményezett a terület önrendelkezésének kérdésével kapcsolatban. 1975-ben Spanyolország úgy döntött, hogy visszavonja magát Nyugat-Szaharából, és a területet Marokkónak és Mauritániának adja át. Ez ellen azonban fegyveres ellenállás kezdődött a Polisario Front nevű szervezet által, amely a terület függetlenségéért harcolt.

1980-ban a Polisario Front kikiáltotta a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot (SADR), de csak kevesen ismerik el szuverén államként. Az 1990-es évek elején Marokkó és a Polisario Front között az ENSZ közvetítésével megkezdődött a béketárgyalások, amelyek azonban nem vezettek végleges megoldáshoz.

A terület jogi státusza továbbra is vitatott, és a konfliktus jelenleg is folytatódik, bár egy időre csökkent az elmúlt években. A terület jelentős olaj- és ásványkincseket tartalmaz, és a viták következtében károsult az ott élő emberek élete és gazdasága.

Manapság

Nyugat-Szahara nagyobb része jelenleg marokkói megszállás alatt van. Persze, Marokkó ezt nem tekinti megszállásnak, hiszen a területet országa részének mondja.

Marokkó akkor támadta meg Nyugat-Szaharát, amikor Spanyolország politikai válságban volt Franco halálát követően.

2020. decemberében Trump, az akkori amerikai elnök az USA nevében elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara területére. Trump ezt azért tette cserében, hogy Marokkó diplomáciai kapcsolatot volt hajlandó létesíteni Izraellel. A terület függetlenségéhez ragaszkodó heyi hatalmai tényező, a Polisario Front és az ügyét támogató államok ezt az egyezséget nem fogadják el.

Turista illemszabályok

Öltözködés: Nyugat-Szaharában javasolt az átlagosnál konzervatívabb öltözködés. A nőknek ajánlott takaró öltözéket viselni, amely eltakarja a vállukat és a térdüket. A férfiaknak ajánlott nem túl rövid nadrágot viselniük.

Tisztelet: Nyugat-Szaharában fontos a tisztelet kifejezése az idősebbek, a vallási vezetők és a hivatalos személyek iránt. Az emberek szokásos köszönése "Salam alaykum", ami azt jelenti, "békesség legyen veled".

Fotózás: A nyugat-szaharaiak általában nem szeretik, ha idegenek fotókat készítenek róluk. Mielőtt fotókat készítene, érdemes megkérdezni az illetőt, hogy rendben van-e a fotózás.

Étkezés: Ha meghívják egy házhoz, ahol étkezni fog, fontos elfogadni az ajánlatot, és megkóstolni a helyi ételeket. Ajánlott azonban, hogy ne tegyen túl nagy adagokat, mert az emberek általában többször is fognak kínálni.

Nyugat-Szahara ételvilága

Tajine: Ez egy hagyományos sütőedényben készített étel, amelyben hús, zöldség és fűszerek találhatók. Általában bárány- vagy csirkemellből készül, és a tetején dióval és datolyával díszítik.

Harira: Ez egy húsleves, amelyet gyakran szolgálnak fel a Ramadan ünnepén. Hús, zöldség, csicseriborsó és fűszerek találhatók benne, és általában chilivel, korianderrel és citrommal fűszerezik.

Kuskus: A kuskus a legismertebb nyugat-szaharai étek egyike. Az ételek alapja, amelyhez zöldségeket, húst vagy halat és fűszereket adnak hozzá. A kuskuszt általában kézzel készítik, és gőzöléssel készítik el.

Amlou: Ez egy mandula alapú édes pasta, amelyet általában kenyérre kenve esznek. Amlout gyakran készítenek a hosszú sivatagi utazásokra, mert tápláló és könnyű az emésztésre.

Tea: A tea az egyik legfontosabb ital Nyugat-Szaharában, és gyakran a vendégség fogadásának része. A tea általában mentával és nagy mennyiségű cukorral készül.

Datolya: A datolya a legnépszerűbb gyümölcs Nyugat-Szaharában, és gyakran adnak ajándékba vagy kínálnak vendégeknek.

Fontos megjegyezni, hogy Nyugat-Szaharában az ételek korlátozottak lehetnek, és az étlapok változatosak lehetnek a különböző területeken. Az éttermek és az élelmiszerboltok nem mindig állnak rendelkezésre a kisebb településeken, és az utazóknak javasoljuk, hogy utána járjanak az étkezési lehetőségeknek, mielőtt uta

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

f.a. fotói

K. D. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon