ÚTIKRITIKA.HU / Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara dióhéjban | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Időjárás és földrajz | Történelem | Manapság | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

f.a. fotója

.

Nyugat-Szahara dióhéjban

  • Nyugat-Szahara egy észak-afrikai ország, amelynek államisága hosszú évtizedek óta kérdőjeles. A Szaharai Demokratikus Arab Köztársaság államalakulatot a világ 53 országa elismeri (de közöttük nincs egyetlen európai ország sem).
  • Egy 266 ezer négyzetkilométeres sivatagi területről van szó, ami délen és keleten Mauritániával határos, keleten picike szakaszon Algériával, és északon Marokkóval.
  • A terület nyugati, hosszú partszakaszát az Atlanti-óceán mossa.
  • Az ország fővárosa: El Aalún (el ájun). A lakosság közel 625 ezres (2022-es becslés). A lakói az arab marokkói dialektusát és a hasszáni nyelvet beszélik. A lakosság zömében szunnita moszlim.
  • Az úti kritikus nem ajánlja Nyugat-Szahara meglátogatását. Veszélyes, problémás terület. Ha valaki a világ összes országába el akar jutni, akkor hagyja ezt az utolsó 4-5 közé. Különben is Magyarország nem ismeri el Nyugat-Szahara államiságát, tehát van érv arra, hogy ne tekintsük a világ egyik országának, és akkor még a kipipálásra sem érdemes. Marokkó Nyugat-Szaharát a saját területének tekinti.

Repülés és repülőjegy

A területet a marokkói Agadirból, Casablancából és a Kanári-szigeteki Las Palmasból lehet repülőn elérni.

Szárazföldi megközelítés

Mauritánia felöl is lehetséges kizárólag a kijelölt átkelőhelyeken.

Szárazföldi megközelítés esetén Marokkó és Nyugat-Szahara határán egyáltalán nem találunk határátkelőhelyeket. Az útlevelünket a hatóság legfeljebb közúti ellenőrzőpontokon mutogathatjuk. Pöcsétet nem nyomnak az útlevelünkbe, mivel a marokkói hatóságok Nyugat-Szaharát Marokkó részének tekintik. 

Szállás

4 és fél kilométerre az úttól van egy Beduin Király nevű kemping - g.t. fotója

Egészség

A nagyobb városokban (mint pl. Dhakla, Smara és Laayoune) vannak kórházak, klinikák, gyógyszertárak. A komolyabb egészégi problémával küszködőket Marokkóba vagy a Kanári-szigetek valamelyikére szállítják. A sivatagos területeken persze nincs semmilyen orvosi ellátás. Aki Nyugat-Szaharába tervez kalandozást turistaként, igencsak alaposan kell megfelelő biztosítást kötnie.  

Közlekedés

Aki Nyugat-Szahara országútjain közlekedik, nem számíthat arra, hogy Hollandia-szerűen egymásba érő településeket lát. 150-200 kilométer is utazhatunk, míg egy új települést találunk. Az országutak mentén az infrastruktúra szegényes, hatalmas távolságokon át nincs benzinkút, vagy valami bolt, szolgáltatás. A tankolást ezért alaposan meg kell tervezni. Nagy mennyiségű ivóvizet is vinni kell magunkkal. Meglepő, de az N1 nevű, legfontosabb országúton létezik mobilhálózati kapcsolat.   

.

Országút tele homokporral - g.t. fotója

Étkezés

A helyi lakosság fő bevételi forrása a halászat, s így nem meglepő, hogy az arrafelé járó utazó étkezésében főszerepet kap a hal, ami friss és nagyon olcsó. 

Birkahúsos étel - g.t. fotója

Vásárlás

Vegyesbolt - g.t. fotója

Közbiztonság

Nyugat-Szahara területén rengeteg a fel nem robbant akna. Bizony előfordulnak ebből adódóan halálos balesetek. Veszélyes az aknáktól jól megtisztított jelentősebb országutakról letérni. 

2018. végi állapot szerint nincsenek fegyveres harcok a területen, de a turistának van oka aggódnia a lehetséges terrorakciók miatt. Az ország nagy részét marokkói csapatok tartják az ellenőrzésük alatt és ez nagyon nem tetszik egyes terrorista csoportoknak. A terroristák ellenségnek tekinthetik az európai turistát is. Azb ország kvázi függetlenségének megőrzéséért küzdő Polisario Front katonái speciel nem bántják a turistákat (az utóbbiak főleg kite szörf örültek), de hát lehet az utazó rosszkor, rossz helyen.   

Magyar külképviselet

Nincs semmilyen magyar külképviselet Nyugat-Szaharában.

Egyéb hasznos információk

  1. Nyugat-Szaharai városaiban nem nehéz internet kávézót találni. A kapcsolat sebessége változó annak a függvényében, hogy melyik városban járunk.
  2. Nyugat-Szaharában az árak alacsonyabbak, mint Marokkóban, ami azzal magyarázható, hogy a marokkói kormányzat erősen szubvencionálja sok tömegfogyasztási termék árát. 

Időjárás és földrajz

Nyugat-Szahara területének nagy része alacsonyan fekvő, sík sivatag, homokos és sziklás felülettel. A terület déli és északkeleti részén találhatók kisebb hegyek. Látványban a lényeg: a homokdűnék.

Történelem

  • A terület spanyol gyarmat volt.
  • A Polisario Front 1976-ban alapította a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot.

Manapság

Nyugat-Szahara nagyobb része jelenleg marokkói megszállás alatt van. Persze, Marokkó ezt nem tekinti megszállásnak, hiszen a területet országa részének mondja.

Marokkó akkor támadta meg Nyugat-Szaharát, amikor Spanyolország politikai válságban volt Franco halálát követően.

2020. decemberében Trump, az akkori amerikai elnök az USA nevében elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara területére. Trump ezt azért tette cserében, hogy Marokkó diplomáciai kapcsolatot volt hajlandó létesíteni Izraellel. A terület függetlenségéhez ragaszkodó heyi hatalmai tényező, a Polisario Front és az ügyét támogató államok ezt az egyezséget nem fogadják el.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

f.a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon