ÚTIKRITIKA.HU / Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara

Nyugat-Szahara dióhéjban | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Időjárás és földrajz | Történelem | Manapság | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

f.a. fotója

.

Nyugat-Szahara dióhéjban

  • Nyugat-Szahara egy észak-afrikai ország, amelynek államisága hosszú évtizedek óta kérdőjeles. A Szaharai Demokratikus Arab Köztársaság államalakulatot a világ 53 országa elismeri (de közöttük nincs egyetlen európai ország sem).
  • Egy 266 ezer négyzetkilométeres sivatagi területről van szó, ami délen és keleten Mauritániával határos, keleten picike szakaszon Algériával, és északon Marokkóval.
  • A terület nyugati, hosszú partszakaszát az Atlanti-óceán mossa.
  • Az ország fővárosa: El Aalún (el ájun). A lakosság közel 630 ezres (2023-as becslés). A lakói az arab marokkói dialektusát és a hasszáni nyelvet beszélik. A lakosság zömében szunnita moszlim.
  • Az úti kritikus nem ajánlja Nyugat-Szahara meglátogatását. Veszélyes, problémás terület. Ha valaki a világ összes országába el akar jutni, akkor hagyja ezt az utolsó 4-5 közé. Különben is Magyarország nem ismeri el Nyugat-Szahara államiságát, tehát van érv arra, hogy ne tekintsük a világ egyik országának, és akkor még a kipipálásra sem érdemes. Marokkó Nyugat-Szaharát a saját területének tekinti.

Repülés és repülőjegy

A területet a marokkói Agadirból, Casablancából és a Kanári-szigeteki Las Palmasból lehet repülőn elérni.

Szárazföldi megközelítés

Mauritánia felöl is lehetséges kizárólag a kijelölt átkelőhelyeken.

Szárazföldi megközelítés esetén Marokkó és Nyugat-Szahara határán egyáltalán nem találunk határátkelőhelyeket. Az útlevelünket a hatóság legfeljebb közúti ellenőrzőpontokon mutogathatjuk. Pöcsétet nem nyomnak az útlevelünkbe, mivel a marokkói hatóságok Nyugat-Szaharát Marokkó részének tekintik. 

Szállás

4 és fél kilométerre az úttól van egy Beduin Király nevű kemping - g.t. fotója

Egészség

A nagyobb városokban (mint pl. Dhakla, Smara és Laayoune) vannak kórházak, klinikák, gyógyszertárak. A komolyabb egészégi problémával küszködőket Marokkóba vagy a Kanári-szigetek valamelyikére szállítják. A sivatagos területeken persze nincs semmilyen orvosi ellátás. Aki Nyugat-Szaharába tervez kalandozást turistaként, igencsak alaposan kell megfelelő biztosítást kötnie.  

Közlekedés

Aki Nyugat-Szahara országútjain közlekedik, nem számíthat arra, hogy Hollandia-szerűen egymásba érő településeket lát. 150-200 kilométer is utazhatunk, míg egy új települést találunk. Az országutak mentén az infrastruktúra szegényes, hatalmas távolságokon át nincs benzinkút, vagy valami bolt, szolgáltatás. A tankolást ezért alaposan meg kell tervezni. Nagy mennyiségű ivóvizet is vinni kell magunkkal. Meglepő, de az N1 nevű, legfontosabb országúton létezik mobilhálózati kapcsolat.   

.

Országút tele homokporral - g.t. fotója

K. D. fotója

Étkezés

A helyi lakosság fő bevételi forrása a halászat, s így nem meglepő, hogy az arrafelé járó utazó étkezésében főszerepet kap a hal, ami friss és nagyon olcsó. 

Birkahúsos étel - g.t. fotója

Vásárlás

Vegyesbolt - g.t. fotója

Közbiztonság

Nyugat-Szahara területén rengeteg a fel nem robbant akna. Bizony előfordulnak ebből adódóan halálos balesetek. Veszélyes az aknáktól jól megtisztított jelentősebb országutakról letérni. 

2018. végi állapot szerint nincsenek fegyveres harcok a területen, de a turistának van oka aggódnia a lehetséges terrorakciók miatt. Az ország nagy részét marokkói csapatok tartják az ellenőrzésük alatt és ez nagyon nem tetszik egyes terrorista csoportoknak. A terroristák ellenségnek tekinthetik az európai turistát is. Azb ország kvázi függetlenségének megőrzéséért küzdő Polisario Front katonái speciel nem bántják a turistákat (az utóbbiak főleg kite szörf örültek), de hát lehet az utazó rosszkor, rossz helyen.   

Magyar külképviselet

Nincs semmilyen magyar külképviselet Nyugat-Szaharában.

Egyéb hasznos információk

  1. Nyugat-Szaharai városaiban nem nehéz internet kávézót találni. A kapcsolat sebessége változó annak a függvényében, hogy melyik városban járunk.
  2. Nyugat-Szaharában az árak alacsonyabbak, mint Marokkóban, ami azzal magyarázható, hogy a marokkói kormányzat erősen szubvencionálja sok tömegfogyasztási termék árát. 

Időjárás és földrajz

Nyugat-Szahara területének nagy része alacsonyan fekvő, sík sivatag, homokos és sziklás felülettel. A terület déli és északkeleti részén találhatók kisebb hegyek. Látványban a lényeg: a homokdűnék.

Történelem

  • A terület spanyol gyarmat volt.
  • A Polisario Front 1976-ban alapította a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot.

Manapság

Nyugat-Szahara nagyobb része jelenleg marokkói megszállás alatt van. Persze, Marokkó ezt nem tekinti megszállásnak, hiszen a területet országa részének mondja.

Marokkó akkor támadta meg Nyugat-Szaharát, amikor Spanyolország politikai válságban volt Franco halálát követően.

2020. decemberében Trump, az akkori amerikai elnök az USA nevében elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara területére. Trump ezt azért tette cserében, hogy Marokkó diplomáciai kapcsolatot volt hajlandó létesíteni Izraellel. A terület függetlenségéhez ragaszkodó heyi hatalmai tényező, a Polisario Front és az ügyét támogató államok ezt az egyezséget nem fogadják el.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

f.a. fotói

K. D. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon