ÚTIKRITIKA.HU / Lesothó


hirdetes

útikritikák


Lesothó

Lesothó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés és szárazföldi megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programok | Földrajz, időjárás és történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.m. fotója

Lesothó dióhéjban

 • Kevéssé ismert kis állam Afrika déli részén. Lesothó alig több mint 30 355 négyzetkilométeres ország. A lakosság kb. 2,2 milliós (2023-as becslés). A laksság kb. 90 százaléka keresztény (zömében római katolikus).
 • A hegyi királyságot minden oldalról a Dél-afrikai Köztársaság keleti vidéke veszi körül. Értelemszerűen Lesothónak nincs tengerpartja.
 • Lesothó fővárosa: Maseru (meszöru).
 • Teljes területe ezer méternél magasabban fekszik, s ezért egész kellemes a klímája.
 • Lesothóban a hivatalos adminisztráció és az üzleti élet nyelve az angol, a hétköznapi nyelv a sotho, de sokan beszélik a zulut is.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum, de könnyen intézhető online is! Részletek a vízum alfejezetünkben.
 • Időeltolódás: télen 1 óra, nyáron nincs.
 • Május és szeptember között tél, hideg van Lesothóban, hó a hegyekben. Nyáron 30 fok körüli a hőmérséklet, télen mínusz 7, a magasabb helyeken akár mínusz 18 (Afrikában!)
 • Baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Mohapi
 • Átlagos havi nettó fizetés (2023-ban): 275 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

Fő látnivalók:

Az UNESCO kulturális és természeti világörökségének a részei (a Dél-afrikai Köztársasággal közösen) az Ukhahlamba / Drakensberg nemzeti park

 • A Sehlabethebe nemzeti park (az ország délkeleti részén)
 • Lesothó valóságos paradicsom a madárnézőknek, ornitológusoknak.
 • Malealea és a környező vidék Mafeteng körzetében

Érdekességek

Lesotho az egyetlen ország a világon, amelynek teljes területe 1000 méternél magasabb. Ez azt jelenti, hogy az országban az átlagos magasság magasabb, mint bármely más országban a világon.

A Lesotho-iak hagyományos ruházatához tartozik a "mokorotlo", amely egy hagyományos basotho-sapka. A sapkát a kagylóhéjból készült fedéllel és a juhszőrből készült bélésből állítják elő.

Lesotho-t gyakran hívják az "Afrika Svájcának" a hegyvidéki területei miatt, amelyek szépséges tájakkal és síelési lehetőségekkel büszkélkednek.

Az országban található a világ legmagasabb whisky-palackja, a "Three Ships 10 Year Old Single Malt" palackja, amely 10 évig érlelt skót whisky-t tartalmaz. Körülbelül 1,5 méter magas és 70 literes a térfogata. .

Lesotho-ban az alkoholt csak bizonyos időpontokban lehet vásárolni, és csak az általuk úgynevezett "Shebeens" nevű illegális kocsmákban lehet megvásárolni azokon az időszakokon kívül, amikor az alkoholboltok zárva vannak.

A Lesotho-iak hagyományos sportja az "a ramafika", amely egy lovas ügyességi játék, ahol a lovasok kosarakba helyezett tojásokat próbálnak elkapni, miközben a lovon ülnek.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vidéken pónilovon túrázni
 2. A természet vad és érintetlen, a hegyes tájakon elképesztően szépek a panorámák
 3. A folyókban lehet fürödni, nem kell tartani a bilharziózis fertőzéstől
 4. A közbiztonság nem túl rossz
 5. A lesothóiak népviselete és a színes mintázatú takaróik, amiket a hideg miatt magukra vesznek
 6. A főváros, Maseru központja meglepően modern, egyáltalán nem nyomorúságos
 7. Maluto-hegységben a kirándulás, amelynek során nagyon vendégszerető helyiekkel találkoztunk, csodás kilátásokban gyönyörködhettünk, és érdekes madarakat láttunk.

Nem tetszett

 1. Helyi kísérő nélkül nem lehet a hegyekben túrázni, mert nincsenek útvonaljelző kiírások
 2. Gyakori, hogy a turistától pénzt vagy cukorkát kunyerálnak
 3. A hegyi falvakat sajnos komplikált (vagy drága) megközelíteni: gyalog, lóháton vagy privát repülőgéppel
 4. A vízumért 145 dolcsit elkérni azért nem szép dolog
 5. Maseruban, a fővárosban éppen a városközpontban, a Victoria hotel környékén este nagyon nem éreztük magunkat biztonságban, gyorsan vissza is vonultunk a hotelszobába, ill. előtte egy olasz étterembe
 6. Ijesztő volt a nagy magasságban lévő Matekane reptér leszállópályáján landolni. Pedig, olvastuk előre, hogy ez a világ egyik legijesztőbb leszállópályája, és felkészültünk a kellemetlen élményre. 

Vélemények

Földrajzi adottságainak, elsősorban „elszigeteltségének” köszönhetően a Lesothoi Királyságot elkerülték az afrikai országok többségét nyomorba döntő háborúk, faji, törzsi tisztogatások és az állandó politikai instabilitás. Bár területét teljesen körülfogja a Dél-Afrikai Köztársaság, a határokat jelző magas hegyláncok a mai napig is védettséget biztosítanak számára.

Lesothoban mindenhol az ősi kultúra és a gyors modernizáció keveréke érhető tetten. A Dél-Afrikából átutazó vagy légi utón érkező turista örömmel tapasztalja, hogy az országban kellemes légkör uralkodik, sok a látnivaló és a különböző ízlésű emberek számára számos szórakozási és pihenési lehetőség adódik. forrás

j.m. fotója

Repülés és szárazföldi megközelítés

Repülővel

 • Menetrend szerinti légi kapcsolat kizárólag a dél-afrikai Johannesburg közlekedik Maseru repülőterére. A South African Airways és a South African Airlink közlekedik.
 • A Maketane Air Strip kifutópályája valószínűleg a legfélelmetesebb a világon. A földre szállás a 2300 méteres magasság és szokatlan, 400 méteres rövidség miatt rémálom. Az igazán ijesztő pedig a pálya végén tátongó 600 méter mély szakadék látványa.

Szárazföldön, csakis Dél-Afrikából

 • Dél felől gépkocsival a dél-afrikai Durban felől lehet megközelíteni Lesothót a híres Sani-hágón keresztül. 4x4-es (összkerékhajtású) terepjáró jöhet csak szóba.
 • Észak felöl több határállomáson keresztül is be lehet lépni Lesothóba, de előre alaposan tájékozódni kell, ugyanis ezek nincsenek 24 órán keresztül nyitva.

Vízum

Lesotho kormánya 2017 óta megkönnyítette a vízum igénylési eljárását. A vízumigényléséhez szükséges minden információt a lesothoi e-vízum oldalon találnak meg http://evisalesotho.com/, és itt kell kitölteniük a vízumkérelmezési nyomtatványt, valamint feltölteniük minden szükséges dokumentumot.

A lesothoi e-vízum alkalmazás létrehozásával a vízum akár 72 óra alatt elkészülhet. Fontos, hogy a kérelmezőknek ezentúl nem kell a Lesothoi Királyság nagykövetségeit és konzulátusait megkeresniük vízumigényléshez, és ebben a külképviseletek már nem is tudnak az igénylők segítségére lenni vízum kérdésekben!

A folyamat lépései:
1. online jelentkezés,
2. vízumdíj befizetése,
3. „elektronikus vízum megerősítés” megküldése

Turista vízum

Az utazók számára ideiglenes belépési lehetőséget biztosít az országba látogatóként. A turista vízum csak szabadidő célú utazásra adható. A vendégeknek tilos bármilyen tiltott vagy fizetett tevékenységet végeznie, amíg Lesotho Királyságában turista vízummal tartózkodnak.
Követelmények:
» A jelentkezőnek be kell küldenie a kitöltött vízumkérelmezési nyomtatványt.
» Az útlevél a Lesothoi Királyságba való érkezéstől számítva 6 hónapig legyen érvényes.
» Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább 2 üres vízum oldalt.
» A kérelmezőnek fel kell töltenie egy megfelelő méretű fényképet a jelentkezése mellé.

Látogató/Turista – egyszeri belépés
150 USD – Az egyszeri belépésre jogosító vízummal a beutazók maximum 44 napig maradhatnak Lesothoban.

Látogató/Turista többszöri belépés
250 USD – A többszörös belépésre jogosító vízummal rendelkező utazó 180 napon belül utazhat ki és be Lesothoba. A látogatónak hosszabbítást kell kérvényeznie, ha a tartózkodási ideje ennél hosszabb.

Turista vízum – belépés Sani Pass és Botha-Bothe hátárátkelőknél

150 USD – Turistaként 90 napig engedélyezett az országban való tartózkodás, egyszeri belépéssel.


A Lesothoi Királyságnak van Budapesten tiszteletbeli konzulja: Morenth Péter

Szállás

A nagyvárosokban léteznek különböző kategóriájú hotelek, vidéken, kis településeken hegyi kunyhók szolgálhatnak csak szálláshelyül. Maseruban nemzetközi szabványoknak megfelelő szállodák is vannak, sőt sok új építésű hotel is.

Egészség

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek, egyre inkább jellemző a gyógyszerhiány. Komolyabb probléma esetén a dél-afrikai Bloemfontein város egészségügyi intézményeit javasoljuk igénybe venni, e város mintegy 90 perces autóútra (140km) van Lesothó fővárosától, Maserutól.
Magasföldi fekvése miatt az országban kicsi a maláriaveszély, azonban sárgaláz- és maláriafertőzött területekről jövő beutazóktól védőoltás igazolását is megkövetelik.
Lesothóban a fő egészségügyi probléma az AIDS. A 15 évesnél idősebb korú lakosság 27%-a HIV/AIDS fertőzött! A nők fertőzöttségének aránya 57 %-os! A születéskor várható élettartam 35 év alatt van.

Az AIDS-el kapcsolatos félelmek nem alaptalanok: Lesothoban az AIDS betegek aránya például 2006-ban 32 % körüli volt kormánytisztviselők szerint. Lesotho és a szomszédos országok lakosságára nézve kétségkívül a HIV-vírus terjedése és az AIDS fertőzés jelenti ma a legnagyobb veszélyt, és egyben a legnagyobb kihívást. Mivel kis területű és kis lakosságú államok, ezért sokkal érzékenyebbek is minden demográfiai ingadozásra. A szub-szaharai afrikai régióban a vírus az elmúlt három évtized folyamán több nagy hullámban söpört végig, négygenerációnyi népességet érintve. A felnőtt halandóság tekintetében Lesotho az afrikai államok között Szváziföld mögött áll az élen, a születéskor várható élettartamot nézve sereghajtó. Az éves népességnövekedés tekintetében a 0,08%-al a sor végén áll. Mindezek eredményeként a nem hivatalos átlagéletkor maximum 30 év körül lehet. Ráadásul a betegség ebben az országban nemcsak egészségügyi probléma, hanem társadalmi is. Akiről kitudódik, hogy fertőzött, attól a közössége tagjai elszigetelődnek. Az egyház véleménye bármiféle védekezéssel kapcsolatban pedig szintén hozzájárul a vírus gyors terjedéséhez a túlnyomóan római katolikus lakosság körében.

Jelenleg két olyan magyarországi szervezet is van, akik az AIDS kutatásban, illetve gyógyszerellátásban látnak lehetőséget és javasolnak megoldást. Ezekért a tényekért elsősorban az ország felnőtt lakosságának napi ingázására épülő gazdasági szerkezete, a határok teljes mértékű átjárhatósága, a gyakran ellenőrizetlen migráció, a dél-afrikai „bányász-kultúra”, a prostitúció, mint informális „gazdasági tevékenység”, valamint a megfelelő kormányzati válaszok hiánya tehető felelőssé. Megjegyzendő, hogy az első regisztrált HIV fertőzött Lesothoban nyugat-afrikai állampolgár volt, s nem helybéli.

A HIV/AIDS terjedése nemzetbiztonsági kérdés. Nem tesz különbséget társadalomban betöltött szerep, vagyon, vagy életkor alapján. A hadsereget ugyanúgy tizedeli, mint a gazdasági és demográfiai erőt jelentő aktív felnőtt lakosságot. A fő államalkotó tényezőnek számító népesség megrendülése, helyzetének tartós bizonytalansága, várható élettartamának drasztikus lecsökkenése az állam egészének válságát idézheti elő. Tartós és folytonos populáció hiányában az államhatalom elveszíti létalapját, legitimációjának forrását és autoritásának fő alanyait. forrás

Közlekedés

 • Lesothóban a legtöbb ország gépjárművezetői engedélyét hat hónapos időszakra érvényesnek fogadják el. A nemzetközi jogosítványokat viszont nem ismerik el.
 • Közutakon a sebességi határ 80 km/óra, lakott területeken 50 km/óra.
 • Lesothóban nincs vasúti közlekedés.

Étkezés

 • A fővárosban lehet enni nemzetközi étkeket, pl. francia, olasz vagy kínai étteremben. Az élelmiszerek és alapanyagaik nagy részét a Dél-afrikai Köztársaságból importálják.
 • Sok helyen lehet enni halat, amit az ország tiszta vizű folyóiból fognak ki.
 • Kifejezetten jó a helyi sör, és a színvonalas helyeken bőséges a rövidital- és a borválaszték.

Pénzváltás és vásárlás

A lesothói pénzegység a loti (többes számban: maloti), jelzése: LSL.

A lesothói bankjegyek és érmék mellett a dél-afrikai rand is forgalomban van. Az országban üzemelő néhány ATM is megbízhatatlan. A hitelkártyákat kevés helyen fogadják el. Utazási csekket, vagy dél-afrikai randot vigyen magával- ez utóbbi hivatalos fizetőeszközként is elfogadott Lesothóban. Az üzletek hétköznap 8 és 17 óra, szombaton 8 és 13 óra között vannak többnyire nyitva.

Közbiztonság

Lesothóban nagy veszélyek nem leselkednek a látogatóra, de azért nem árt az óvatosság. Maseruban, a fővárosban és más nagyvárosokban bizony vannak bőven zsebtolvajok. Ha az utcákon sétálunk, akkor ne legyen nálunk sok pénz, és ne hordjunk magunkon értékes dolgokat. Vidéken tanácsos kísérővel autózni, mert előfordulnak rablások, sőt a gépkocsit is elvihetik (nélkülünk). Ha éppen valami politikai utcai megmozdulás van, akkor attól tartsuk magunkat távol.

Magyar külképviselet

Lesothóban nincs semmiféle magyar külképviselet, még tiszteletbeli konzul sincs. Ha bajban vagyunk, akkor fordulhatunk segítségért, jogsegélyért valamelyik uniós tagállam ottani képviseletéhez.

Egyéb hasznos információk

 1. Lesothóban a homoszexualitást törvény tiltja. A törvény vonatkozik a külföldi turistára is.
 2. A marihuána fogyasztása tilos. A drogokat birtokoló külföldi turistákat komoly pénzbírsággal sújthatják, sőt előfordulhat letartóztatás, az országból való kiutasítás is.
 3. Elektromosság: 220 volt
 4. Szállodákban és éttermekben a 10 százalékos borravaló a szokásos.
 5. Középületek, egyenruhás emberek, katonai járművek fényképezéséhez kérjünk helyben előre valami jóváhagyást.

Látnivalók és programlehetőségek

Maseru, a főváros

Lakosság (2022-ben): 118,200

Maseru Lesotho fővárosa, amely Dél-Afrikában található. A város a Lesotho-hegységben található, és az ország déli részén fekszik. Maseru Lesotho legnagyobb és legfontosabb városa, amely gazdasági, kulturális és kormányzati központként szolgál.

Maseru-ban számos látnivaló található, ideértve a Lesotho Nemzeti Múzeumot, amely bemutatja a helyi kultúrát és történelmet. A városban található a Masianokeng Csillagda, amely csillagászati tevékenységekre szakosodott, és a Thaba-Bosiu Nemzeti Múzeum, amely a Lesotho történelmét és kultúráját mutatja be.

A városban számos kulturális fesztivál is megrendezésre kerül, beleértve a Maseru Jazz Fesztivált és a Morija Arts and Cultural Festivalt, amelyek a helyi zenei és művészeti élet kiemelkedő eseményei.

Maseru-ban az ételek általában afrikai stílusúak, és a helyi specialitások közé tartoznak a pörkölt bárányhús, a pap és a chakalaka, amely egy fűszeres zöldségkeverék. A városban számos étterem és kávézó is található.

A turisták általában biztonságosnak találják Maseru-t, azonban az országban előfordulhatnak biztonsági kockázatok is. Javasoljuk, hogy a turisták ismerjék meg az országban fennálló biztonsági kockázatokat, és gondoskodjanak az utazásuk biztonságáról.

Hegyi póni túrák

Sehlabathebe nemzeti park

Elhagyott, nehezen járható, aránylag érintetlen hegyvidékén terül el az ország egyetlen 6500 hektáros nemzeti parkja. Átlagos tengerszint feletti magassága 2400 méter. A nemzeti park fent van a Világörökségekre váró helyszínek listáján. Ez is azt bizonyítja, hogy az érintetlen szépségű Sehlabathebe egyike Afrika gyöngyszemeinek. forrás

Földrajz és időjárás

Lesothoról nem sokan tudják Magyarországon - és máshol sem - hogy hol is található pontosan. A magas hegycsúcsai miatt „Afrika Svájcának”, „Afrika Égi Királyságának”, vagy a „Felhők Birodalmának” is nevezett kicsiny, törpe monarchia (afrikai viszonylatban) a kontinens déli csücskén, teljes mértékben a Dél-Afrikai Köztársaság területébe beágyazva található. Keleten KwaZulu-Natal, délen Eastern Cape, északon és nyugaton pedig Free State határolja. A Belgium vagy az amerikai Minnesota államéhoz hasonló méretű országnak a lakossága is kevés, nem éri el a kétmillió főt.

Az ország hivatalos megnevezése: Lesothoi Királyság, szeszoto nyelven 'Muso Oa Lesotho. A Lesotho név lefordítva nagyjából annyit jelent: „a szeszoto nyelvet beszélő emberek földje”. Korábban, önállóvá válásáig, Baszutóföldnek hívták az országot. Lesotho – több más afrikai országhoz hasonlóan – tagja a brit Nemzetközösségnek. A királyság fővárosa Maseru, államformája alkotmányos monarchia. forrás

 • Lesothó területének 80 százaléka 1800 méter felett van.
 • Afrika déli részének legmagasabb hegye Lesothóban van. Thabana Ntlentyana, a maga 3482 méterével.
   

Maloti-Drakensberg Hegység - e.p. fotója 

Maletsunyane-vízesések - v.m. fotója

Időjárás és éghajlat

Lesothó klímája mérsékelt, és négy jól elkülönülő évszakra osztható. Nyáron (a mi telünk idején) van az esős évszak. A hegyekben az éves csapadék 85 százaléka október és április között hullik le. Május és szeptember között viszont a felföldeken havazik. A január és a február a legforróbb. Amúgy Lesothó igazán egy napsütéses ország, hiszen az év 300 napján süt a nap.

a.s. fotója

Történelem

Lesothó 1966-ban vált függetlenné. Előtte brit gyarmat volt, Basutóföld (Basutoland) néven.

A „Dél-Afrika Svájcaként” emlegetett ország területét a 19. század elejéig főleg busmanok lakták. A zulu uralkodó hadjáratai után, 1818-tól a lakosság egy kisebb csoportja és a bantu törzsek I. Moshoeshoe vezetésével a baszuto néppé egyesültek: 1824-ben foglalták el az alacsonyabban fekvő síkságot, majd fokozatosan kiterjesztették uralmukat a hegyvidékre is, és a hatalom központjául a könnyen védhető Thaba-Bosiun-t alakították ki. A baszutok elkeseredett harcot vívtak az előrenyomuló búrok ellen: az 1858-as és 1865-ös háborúk azonban tovább gyengítették a baszutok helyzetét, elveszítették az Orange Szabad Állam nyugati alföldjeit. Mindez arra késztette Moshoeshoe-t - annak reményben, hogy segítséget kap Nagy-Britanniától a búrok ellen -, hogy brit védnökséget kérjen Fokvárosban, 1868-ban. Ennek eredményeként az ország Baszutóföld néven brit protektorátus lett és 1871 és 1884 között Fokföldhöz tartozott: Csak ezután vált különálló brit protektorátussá. A brit kormány 1958-ban adott alkotmányt az országnak, az első parlamenti választásokat 1960-ban tartották. 1965-ben belső önkormányzatot és új alkotmányt kapott az ország, majd 1966. október 4-én Lesotho Királyság néven önállóvá, és a Brit Nemzetközösség független alkotmányos monarchiájává vált. Azóta ez a nap a legfontosabb nemzeti ünnepe az országnak.

Az erőviszonyok és egyben az akkori apartheid irányítású Pretoria érdekei úgy kívánták, hogy az 1965-ös, függetlenség előtti lesothói választásokat az akkor még dél-afrikai támogatottságú konzervatív beállítottságú Baszuto Nemzeti Párt nyerje, élén Leabua Jonathannal, aki egyben az államalapító dédunokája volt. Az alakuló királyság trónjára Bereng Seeiso lépett II. Moshoeshoe néven. A függetlenné vált államok körében fenyegetetté vált dél-afrikai apartheid-rezsim a kezdeti és sikertelen kooperatív dialógus politikáját és a „rand-diplomáciát” az 1970-es években a „totális stratégia” koncepciójával váltotta fel. A stratégia értelmében a Dél-Afrikai Köztársaság kormánya jogot formált saját maga számára arra, hogy az Egyenlítőtől délre bármely afrikai államban titkos vagy nyílt katonai beavatkozást hajtson végre az érintett országok tiltakozása ellenére. Az 1970-es évek közepétől azonban Lesotho célja már a dél-afrikai rezsimtől való leválás, illetve a dél-afrikai befolyási törekvéseknek való ellenállás volt. Az ellenállást szolgálta az apartheid-ellenes mozgalmak direkt és indirekt támogatása az ANC vezetők bújtatásával és családjaik támogatásával: Bár ennek eredményessége változó volt, mert időnként az ANC vezető munkatársait a dél-afrikai kommandós egységek Lesotho területén likvidálták.

Ezzel párhuzamosan Lesotho is jelentős belső hatalmi koncentrációt hajtott végre, hiszen Jonathan miniszterelnök az 1970. évi első szabad választásokon elszenvedett vereségre reagálva vértelen puccsal magához ragadta a hatalmat, és hozzáfogott diktatúrája kiépítéséhez. Pretoria a Jonathan-diktatúrával szemben álló BCP katonai szárnyának, a Lesotho Felszabadítási Hadseregnek (LLA) a támogatásába kezdett. Az egyre feszültebbé váló bel-és külpolitikai helyzetet Lesothóban tovább rontották 1986-ban a határlezárások és gazdasági szankciók, ami a Jonathan-rezsim pozícióinak teljes meggyengüléséhez és az LLA katonai puccsához vezetett. A kormányzati funkciókat betöltő Katonai Tanács élére a puccsot végrehajtó Lesothói Paramilitáris Erőket vezető Lekhanya tábornok került, aki hatalomra kerülése után azonnal minden politikai tevékenységet betiltott az országban. Az 1980-as évek második felétől a lesothói katonai rezsimre jelentős belső és külső nyomás nehezedett a demokratikus átalakulás érdekében. A lesothói vezetés már rugalmasnak mutatkozott, Lekhanya ígéretet tett arra, hogy 1992-ig visszaállítja a rendet és a civil kormányzatot. Ugyanakkor további hatalmi koncentrációba kezdett. II. Moshoeshoe száműzte, és helyére az uralkodó fiát, Letsie-t ültette, ami a Katonai Tanácson belül is válsághoz vezetett. Lekhanya végül 1991-ben távozott és a helyét átvevő Ramaema a hatalmat az 1993-ban demokratikusan megválasztott BCP kezébe adta, amelynek miniszterelnöke Ntsu Mokhehle lett.

Az új lesothói kormány egy több mint húszévnyi diktatúrában meggyengült és bizonytalanná vált országot örökölt, amelyben a katonaság nagyfokú autonómiára tett szert, bár ez a hadsereg korántsem volt egységes. Mokhehle kormányának nem voltak megfelelő válaszai ezekre a kihívásokra, és a hadsereg szerepének kezelésére, és Letsie ezért menesztette a kormányt, ami heves tiltakozást váltott ki az országban és nemzetközi szinten is. Mindezek hatására Letsie lemondásával Moshoeshoe hatalmát is visszaállította. Lesothóban nem tartott sokáig a nyugalom. A kormányzó pártot belső konfliktusai felbomlasztották, Mokhehle pedig az újonnan létrehozott Lesotho Kongresszus a Demokráciáért (LCD) nevű pártja kezébe adta a végrehajtó hatalmat, de ez a kormány így nem kaphatott elismerést. Az 1998-as választásokat azonban mégis az LCD nyerte, amit az ellenzék határozottan visszautasított.

Ezt követően az ellenzéki tüntetések erőszakhullámba csaptak át és 1998 őszén a hadsereg zendülésére reagálva a lesothói kormány már dél-afrikai-különítmények bevetését kérte a várható katonai puccs elkerülése és a válság megszűntetése érdekében. A zendülést leverő dél-afrikai és botswanai csapatok 1999 májusáig rendfenntartóként Lesothoban maradtak. Az ezt követő belpolitikai rendezést sokáig a választási rendszer reformja miatti patthelyzet és vádaskodás állapota jellemezte leginkább, de legalább a zavargások megszűntek. A lesothói demokratikus fordulat keretében a 2002-es lesothoi választásokat már az új rendszer alapján tartották, amelyen ismét az LCD szerezte meg a helyek többségét, de már az ellenzéki pártok is nagyarányban képviseltethették magukat. A miniszterelnöki pozíciót a már 1998-ban kinevezett Bethuel Pakalitha Mosisili kapta meg, ismét újabb 5 éves periódusra a 2007.évi választások után, aki az ország miniszterelnöke és egyben honvédelemi és nemzetbiztonsági minisztere is. forrás

Manapság

Az alkotmányos monarchia államformájú Lesotho a világ legelmaradottabb országai közé tartozik. Kétharmada hegyvidéki terület, természeti kincsekben szegény, gyémánton és vízen kívül más természeti erőforrása nincs, legfeljebb az állattenyésztés. A lakosság 70%-a vidéken él, nagy szegénységben.

Korábban Lesothóban valóban legális volt a házasságon belüli nemi erőszak! Azonban 2019-ben Lesothóban elfogadtak egy törvényt, amely kriminalizálja a házasságon belüli nemi erőszakot, és büntetést ír elő az elkövetők számára. Ez azt jelenti, hogy a házasságon belüli erőszak és bármilyen szexuális bántalmazás tiltott Lesothóban, és az elkövetők büntetést kaphatnak.

.

Tipikus lesothói ház - Aji fotója

,, Maga az ország nagyon kicsi, összesen három megye területű. A Lesothoi Királyság legalacsonyabb pontja a legmagasabban van Afrikában, hiszen 1016 méter az a pont, ahol az ország egyáltalán kiemelkedik a Drakensberg hegységből.

Ami elsőként mindenkit meglep, hogy Lesothóban lehet síelni. Az egész projektet egy osztrák származású dél-afrikai kezdte el, és egy linzi úriember fejezte be. Ma már két sípálya van a Lesotho Ski program keretében, és valószínűleg ez még bővülni fog.

Afrikában itt a legmagasabb mind az írástudás, mind az angol nyelvtudás szintje, mivel kötelező angolul tanulni az általános és a középiskolák többségében. Ráadásul már két saját egyeteme is van. Lesothóban elég nagy a nők aránya mind a diplomáciában, mind a parlamentben és a kormányzatban, hiszen Lesothóban matriarchátus a társadalom. Ez abszolút angol mintára épül, ahogy az alkotmányos monarchia is." forrás


Lesotho 2020-ra „stabil demokrácia, egységes és virágzó nemzet” kíván lenni, amely „saját magával és szomszédaival is békében él” és munkaereje „egészséges és fejlett, gazdasága pedig erős, egy jól menedzselt környezetben és fejlett technológiai háttérrel”. Legalábbis ezt tartalmazza a “Vízió 2020” kormányzati dokumentum (National Vision Document – Vision 2020) politikai üzenete. Lesotho számára függetlenné válása óta tulajdonképpen ez az eddigi legnagyobb kihívás: a társadalmi konszenzus kiváltása és megteremtése, valamint a népesség gazdasági és társadalmi élete feletti autoritás és befolyás visszaszerzése. Ezek egyelőre csak távoli célok, megvalósításuk nem lehetséges a ráutaltság és függőség radikális csökkentése és a saját gazdasági vérkeringés beindítása nélkül. forrás

A helyiekről

A lakosság 93 százaléka keresztény (katolikus, evangélikus, anglikán). Nagyon sok lesothói család abból tud csak megélni, hogy valamelyik férfi családtag dél-afrikai bányába megy dolgozni és hazautalja fizetése nagy részét. Ebből a pénzátutalásokból az állam is beszedi a maga hasznát.

Életmód: A Lesotho-iak többsége vidéki területeken él, és a mezőgazdaság a fő megélhetési forrásuk. A pásztorkodás és a juhtenyésztés is fontos gazdasági tevékenység a hegyvidéki területeken. Az országban az életminőség változó lehet, és az életkorod, a családod és a gazdasági helyzeted határozza meg az életmódodat.

Nyelv: A Lesotho-iak hivatalos nyelvei a szesotho és az angol. A szesotho az országban beszélt nyelvek közül a legelterjedtebb. Az angol általában az oktatási és kereskedelmi szektorokban használatos.

Gasztronómia: A Lesotho-i konyhában a kukorica, a rizs és a zöldségek fontosak. A borsó, a bab és a lencse is gyakori alapanyagok. Az étkezésekhez gyakran fogyasztanak húst, különösen marhahúst és bárányt. Az étkezésekhez tipikusan söröket fogyasztanak.

Hagyományok: A Lesotho-iak hagyományos ruházata közé tartozik a basotho-szövet, ami egy hagyományos afrikai textília. A hagyományos basotho-sapka is népszerű a férfiak körében. A Lesotho-iak kulturális életében fontosak a zenei és táncos produkciók, ahol a hagyományos afrikai zene és táncelemek dominálnak.

Vallás: A Lesotho-iak többsége keresztény, a római katolikus és a protestáns egyházak az országban a legelterjedtebbek. Az afrikai hagyományos vallások is jelen vannak az országban.

Vendégszeretet: A Lesotho-iak híresek vendégszeretetükről. Fontos számukra a vendégek fogadása és vendéglátása, a hagyományok tiszteletben tartása és a közösségi értékek tisztelete.

g.s. fotója

Turista etikett

 1. A szotó emberek szeretik beszéd közben bizalmasan megérinteni egymást, a nők azonban csak a nőket, a férfiak pedig csak a férfiakat. Gyakrabban lehet látni az utcán kézen fogva menni két férfit, mint egy férfit a feleségével vagy barátnőjével. A homoszexualitás tiltott, ezért a szotóiak szerint nem is létezik. Ennél fogva nem látnak abban problémát, hogy két férfi pl. nyilvánosan megölelje egymást.
 2. Számoláskor a kisujjnál kezdik az egyet és a hüvelykujj felé haladnak. A hatos számot az egyik kéz öt ujja és a másik kéz kisujjának felmutatásával jelzik.
 3. A nők nem mehetnek be nyilvános bárokba, mert különben prostituáltaknak titulálják őket, ami a külföldi nőkre is vonatkozik. Alkoholt 18 éves kortól engedélyezett fogyasztani, a dohányzás nincs korhatárhoz kötve.
 4. A nők nem hordhatnak nadrágot, amennyiben mégis, akkor lepelszerű tekerőszoknyával kell lábukat eltakarniuk.

Olvasmányos linkek

Mit kell tudnunk Lesothóról?

Lesotho egy nagyon fiatal ország, és összesen két millióan lakják, ezek többsége szotók, akik sesotho nyelven beszélnek. Szegény az ország, de nem afrikai jelleggel, egyrészt az éghajlati viszonyuknak, másrészt a mentalitásuknak köszönhetően. Lesothónak van egy olyan nemzeti kincse, ami egész Afrikában kincs lehetne, ez pedig a víz. Nekik a víz az aranyuk, és nagyon jól sáfárkodnak vele. Három pici vízi erőmű rendszer jött létre Entz Boldizsár (Ghána tiszteletbeli konzulja) édesapjának közreműködésével, ami egyrészt energiát termel, másrészt pedig vizet szállít Dél-Afrikába.

Miben lehet másnak nevezni Lesothot a többi afrikai országhoz képest?

Maga az ország nagyon kicsi, összesen három megye területű. A Lesothoi Királyság legalacsonyabb pontja a legmagasabban van Afrikában, hiszen 1016 méter az a pont, ahol az ország egyáltalán kiemelkedik a Drakensberg hegységből. Ami elsőként mindenkit meglep, hogy Lesothóban lehet síelni. Az egész projektet egy osztrák származású dél-afrikai kezdte el, és egy linzi úriember fejezte be. Ma már két sípálya van a Lesotho Ski program keretében, és valószínűleg ez még bővülni fog. Afrikában itt a legmagasabb mind az írástudás, mind az angol nyelvtudás szintje, mivel kötelező angolul tanulni az általános és a középiskolák többségében. Ráadásul már két saját egyeteme is van. Lesothóban elég nagy a nők aránya mind a diplomáciában, mind a parlamentben és a kormányzatban, hiszen Lesothóban matriarchátus a társadalom. Ez abszolút angol mintára épül, ahogy az alkotmányos monarchia is.

Milyen az ország gazdasági helyzete? Érdemes befektetni Lesothóban?

Nagyon sok befektető jön, főleg ruhaipari cégek, akik létrehoztak különböző ipari parkokat. Kevesen tudják például, hogy a legtöbb farmer anyagból készült ruhaneműt, ami Amerikába, vagy Európába kerül, itt készítik Lesothóban. Jó pozíciójából kifolyólag ugyanis adó és vámmentesen tudja az áruit bejuttatni ezekbe az országokba. Jelen vannak a kínaiak is, de nem olyan mértékben, mint más országokban. Három mobil szolgáltató van ebben a pici országban, tehát mindenki lát üzleti lehetőséget Lesothóban. Rengeteg fejlesztés elindult. Az Európai Unió, mind a Világbank lát fantáziát Lesothóban. forrás

Basotho Hat - Maseru fő nevezetessége - c.p. fotója

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon