hirdetes

útikritikák


Mali

Mali dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Vízum | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyi népekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek

.

a.j. fotója

Mali dióhéjban

Mali mostanság - sajnos - veszélyes turista célirány, ugyanis az országban, pontosabban annak északkeleti hatalmas területein terrorista csoportok akcióznak. A legérdekesebb turista nevezetesség, Timbuktu, az UNESCO világörökség helyszíne speciel éppen északon van, a Szahara-sivatag peremén. Most a főváros, Bamako sem biztonságos, a törékeny politikai helyzet miatt.

Mali egyelőre turista szempontból felejtős, sajnos! 

A nyugat-afrikai országban az európai országok többsége a francia katonai műveletek megindítását követően bezárta képviseletét Bamakóban, és távozásra szólította fel a még az országban tartózkodó állampolgárait. Bamakóban működik egy-két európai ország konzulátusa, de teljesen bizonytalan, hogy melyik és meddig.

 • Mali nyugat-afrikai ország. 1,24 millió négyzetkilométeres, hatalmas ország. Ehhez képest csupán 23,8 millió lakosa van (2024-es becslés). Mali fővárosa: Bamako. Magyarázat: Mali területének körülbelül 40-45% -a sivatag vagy félsivatag.
 • Maliban az UNESCO kulturális világörökség része Djenné óvárosa, Timbuktu mecsetei, múzeumai és templomai, Askia síremléke, Bandiagara szirtjei a dogonok földjén (ez természeti világörökség is)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Traore
 • A magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be Maliba. Vízumot az afrikai ország berlini nagykövetségén lehet beszerezni.
 • 2024. április: Az országot 2020 óta uraló katonai kormányzat felfüggesztette a politikai pártok működését.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Dogon ajtóimitációkat venni a bamakói piacon
 2. Élvezni Bamakóban régi jó barátunk, Seyba és családja vendégszeretetét
 3. Malinak hihetetlenül gazdag a kultúrája és a múltja
 4. Nagy élmény egy olyan utazás ahol közlekedési eszközként szolgált ennyi minden: busz, hajó, vonat, teve)

Nem tetszett

 1. Az ország északi részét nem tudtuk megnézni a harcok miatt
 2. Nehéz, körülményes a turista nevezetességek meglátogatása békés időszakokban is 

Érdekességek:

Mali hivatalos nyelve a francia, de a lakosság többsége más nyelveket beszél, mint például a bambara, a songhai és a tamashek.

Mali egyike azon kevés afrikai országoknak, amelyeknek nincs tengerpartja.

A Timbuktu nevű város, amely Mali északi részén található, híres volt egykor az iszlám oktatás és az ősi kéziratok megtartása miatt.

Mali hagyományos zenei stílusa a "mali blues", amely nagy hatással volt a modern blues és rock and roll zenére is.

Mali-ban hagyományosan a fiúknak és a lányoknak is adnak egy "mosolygó szakállt", amely egy jelképes szakáll az arcon, hogy megmutassák, hogy felnőttekké váltak.

Mali egyike azon kevés országoknak, amelyek az egykori francia gyarmati időszakban függetlenségüket erőszakos úton vívták ki. A függetlenségi háború 1960-ban ért véget.

Az ország hivatalos neve a "Mali Birodalom", ami az ősi mali birodalomra utal, amely a 13. és 16. század között virágzott. A birodalom hatalmas volt és az időszakban a világ egyik leggazdagabb birodalma volt az arany és a sókereskedelemnek köszönhetően.

Vélemények

,, A turizmus visszaesett, Maliban, mert a biztonsági kockázat nagy. Adminisztratív akadálya nincs egy Maliba tett kirándulásnak, de észak felé közeledve nem tudni, kinek jut eszébe egy emberrablás, hiszen túszokért jó pénzt fizetnek. Arrafelé az emberrablás több évezredes foglalkozás, csak ma beszélünk róla irtózva, holott ősidők óta létezik. Sivatagi népeknél ez egy bevételi forrás. Csak akkor nem vesszük észre, ha az adott ország erős központi hatalommal bír és ezeket a „tradicionális foglalkozásokat” elnyomja. Most nem nyomja el, mert a központi hatalom gyenge.

Minden vidéknek van valamilyen jellegzetessége. Pamutszövés, fafaragás, kovácsolás, jellegzetes nemez- és ruhakészítés, stb. Ma, amikor nincs turizmus, minden átalakul. „Aki kapja, marja”-alapon minden szóba jöhet, ami a napi betevőt szolgálja. Ilyenkor felértékelődik a család, a törzs szerepe, mert az ember egymaga nehezen tud szembenézni ezer kihívással. (2016)" forrás

n. b. fotója

,, Másfél órával naplemente előtt még 70 kilométer volt előttünk, amikor úgy döntöttünk, hogy első éjszakánkat Maliban egy ismeretlen falu határában töltjük. A falu nevét sajnos ma sem tudjuk, mert nem jegyeztük meg, és egyetlen térképünkön sem szerepel, hiába lakják legalább háromszázan. Megálltunk a falu határában, bejelentkeztünk az első szembejövő férfinál, majd következett a harc a túlélésért. Megjelent ugyanis negyven gyerek és elkezdtek minket bámulni, először tíz méterről, aztán egyre közelebbről.

Nehéz úgy vacsorát főzni, hogy karnyújtásnyira körbevesznek a gyerekek. Felmentő seregnek reméltük a közeledő idősebb hölgyet, aki díszes ruhát viselt, ízléses ékszereket és mindennek ékéül egy nagy aranyfog csillogott egyébként kifogástalan mosolyában. Mivel semmit sem értettünk belőle és az udvariasságaink láthatóan nem elégítették ki, egy gyereknek kellett elmagyaráznia nekünk, hogy a hölgy griot és ajándék jár neki. Rövid töprengés után kezébe nyomtunk 500 szífát (~250 forint), aminek nagyon megörült és eloldalgott. Természetesen a gyerekek ezután szintén elkezdtek ajándékot kérni. Próbáltuk oldani a helyzetet egy kis labdázással, de ezzel alig felüket tudtuk lekötni. Az unatkozó gyerekek egy része Messi, Neymar és Djobe feliratokat ír az autó porába. (2017)" forrás

Repülés

Az Air France és az Aigle Azur francia légitársaságok repülnek közvetlenül Párizsból Bamakóba. A repülés időtartama kö

zel 6 óra.

Szállás

Árszinten széles a spektrum: 5 eurótól 200-ig.

Maliban vidéken a sötétben bárhol állsz meg autóval éjszakázni, reggelre úgyis kiderül, hogy valakinek az udvarán vagy a kertjében éjszakáztál, vagy legalábbis az ’út’ közepén zavarod vagy generálod a helyi forgalmat. - n. b. fotója

Vízum

Magyar állampolgárok számára a beutazáshoz vízum szükséges. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten, Mali berlini Nagykövetségén.

Egészség

Az Egészségügyi Világszervezet Malit sárgaláz által veszélyeztetett területnek tekinti. Az országba látogatóknak érvényes sárgalázoltást kell igazolni. Maláriaveszély is van.

Alternatív gyógymódokhoz szükséges, ígéretes eszköztár - ervi fotója

Közlekedés

,, Maliban előfordul, hogy a frissen vásárolt autó műszerfalát szép kis szőnyeggel végleg letakarják, és az indítókulcson kívül más tekintetben, míg az autó le nem bomlik, hozzá sem nyúlnak, semmit nem néznek, figyelnek." forrás

Hölgyek a robogón - S. Alexander fotója

Iránytaxi gyengére sikeredett Che Guevara-képpel ékesítve - S. Alexander fotója

o. j. fotója

Mali vidéken lakó népének gazdaságát a kínai robogók tömeges elterjedése második sebességbe kapcsolta. - n. b. fotója

Mali kormányának összes tagját életfogytig tartó autóvezetésre kellene ítélni Didieni – Bamako között, és még akkor is enyhe lenne a büntetésük, amiért ’ezt’ főútnak nevezik. - n. b. fotója

Amikor a mali fekvőrendőr álljt parancsol, képzeletben szalutálsz, a valóságban pedig vagy nyomod a satuféket vagy autóstól repülsz a kék ég felé. - n.b. fotója

Étkezés

A decens, európai gyomornak is türhető ételeket kínáló éttermek árai nyugat-európai szintúek.

Marhapörkölt krumplival - S. Alexander fotója

Faluhelyen, Siby-ben koroghat a gyomrod, halhatsz épp éhen, de a reggeli és esti meleg étkezések között hiába rimánkodsz, nincs ennivaló. Gyümölcs talán, ha szedsz magadnak. - n. b. fotója

Közbiztonság

Ahogy fentebb is írtuk, nem javasoljuk az utazást.
Az ENSZ békefenntartóit és a kormányerőket ért folyamatos támadások mellett, többek között gondot jelent az élelmiszerhiány, a szélsőséges vallási csoportok jelenléte és a belső menekültek problémája. Mali egész területén bármikor, bárhol előfordulhatnak terror- vagy erőszakos cselekmények, váratlan események. E tekintetben különösen veszélyes térségek: Észak-Mali és a Mauritániával határos területek, ahol gyakorlatilag sem határvédelem, sem rendfenntartói jelenlét nincs.
Ha mégis Maliba utaznának, kerüljék a tömegdemonstrációkat, a hadsereg által megszállt helyszíneket, a katonai műveleti területeket. Viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a vallási előírásokat, a helyi szokásokat és hagyományokat.

Magyar külképviselet

Maliban nincs magyar követség, de van egy tiszteletbeli konzul: dr. Mamadou Sidibé, aki egész Malira kiterjedően látja el tisztségét. Debrecenben járt orvosira és most Bamakóban fogsebész.

 • Hivatali címe, elérhetősége: ACI 2000 Place, CAN Bamako – Mali
 • Tel.: 00 223 791 840 98
 • E-mail: smamadou2@yahoo.fr

Egyéb hasznos információk

1. Bamakóban a 88,9 hullámhosszon fogható a BBC World Service, ami folyamatos tájékoztatást ad a napi biztonsági helyzetről, angol nyelven.

2. Van tiszteletbeli konzul: Dr. SIDIBÉ, Mamadou

cím: ACI 2000 Bamako - Mali, Place CAN - telefon: 00-223-791-840-98 - e-mail: smamadou2@yahoo.fr

3. A Maliban turistáskodó, a citogenetika iránt elmélyülten érdeklődő magyarok pedig, keressék Bamakóban Seybát (M. Traore). Mondják neki rögtön az elején franciás hangsúlyozásokkal, hogy: pap ül a padon lábán szőr. Tutira hahotázni fog.      

Látnivalók

 • Bamako
 • Djenne
 • Timbuktu

"Ez a város tényleg a semmi közepén fekszik. Timbuktu hanyatlása egyszerre szomorú és lenyűgöző: a várost szépen lassan megeszi a homok, az utcák sokszor a Szaharában végződnek, ahonnan több hetes teveútra van a következő lakott település. A házak legtöbbször még mindig agyagból készülnek, de már egyre több épületben van víz és áram. (2014)" forrás

Földrajz és időjárás

Mali szomszédai:

 • Mauritánia, Algéria, Niger, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Guinea, Szenegál

Memento naturae: mindössze néhány, út menti kegyelmet kapott faóriás emlékezteti az utazót arra, hogy a Niger völgye nem is olyan régen még összefüggő esőerdő volt. - n. b. fotója

Történelem

Mali a 11. századtól kb. 1600-ig egy iszlám nagy birodalom volt. Később e területet a moszi és a fulbe népek meghódították, és maguk között felosztották. A terület 1890-től volt francia birtok, 1893-tól pedig, - Timbuktu elfoglalását követően - Francia Szudán néven Franciaország gyarmata. 1960-ban az ország köztársasági államformában függetlenné vált. A függetlenséget követően egypártrendszer jött létre. Csupán 1991-ben - zavargásokat követően - történtek demokratikus reformok és alkotmány is készült.

Manapság

,, Maliban a hivatalos nyelv a francia és a bambara. A többi nyelvet is lehet szabadon használni. Az emberek egymás iránti toleranciája hagyományokon és gazdasági viszonyokon alapszik. Vannak törzsek, akik történelmileg szövetségesei egymásnak, de vannak olyanok is, akik egymásra vadásztak és rabszolgának adták el a másikat. Igaz, az is előfordult, hogy maga a törzsfőnök adta el saját törzsének egy részét. Tehát bonyolult összefüggések határozzák meg a társadalmi viszonyokat, nehezen ítélhető meg európai szemlélet alapján. Ha a gazdasági viszonyok megfelelő életet biztosítanak az embereknek, akkor a tolerancia határai kitágulnak. Ellenkező esetben pedig felbukkannak a sérelmek. Ez fejlett kultúrákban is így van, csak nem szívesen beszélünk róla. (2016)" forrás

Hétköznapi utcakép - S. Alexander fotója

Esténként Sognebougou falu határában a vörös piszten, a fejükön valószínűtlenül magas köteg rőzsével délceg termetű mezítlábas lányok, anyák és nagymamák fakulnak bele a poros éjszakába.- n. b. fotója

A helyi népekről

Mali lakosságának 90 százaléka mozlim hitű. A legnépesebb helyi népcsoportok ezek: bambara, malinke, peul (fulbe), tuareg, sonrhai, sarakollé, bobo, dogon, bozo, senufo.

Falu a dogonok földjén - a.j. fotója

Miközben a fiúk és férfiak egyedül motorozgatnak, a lányok, anyák babával derekukon és égig érő tállal a fejükön kutyagolnak az izzó vörös porban. - n. b. fotója

Míg a férfiak az egyik fa alatt zenét hallgatnak, kockáznak, imádkoznak és egymás kezét fogva beszélik meg a világ dolgait, addig a másik alatt nők, kislányok, asszonyok, nagymamák dolgoznak. - n. b. fotója

Turista etikett

1. Az udvariassági formulák közül a köszönés nagyon fontos náluk. Boltban, étteremben hangsúlyosan köszönjünk belépéskor.

2. Szeretik a helyiek ha ismerettség hiányában is kérdezősködünk a családjukról.

3. Sokat segít, ha legalább tudunk valamicskét franciául  

4. A kultúrájukban az idősek iránti megkülönböztetett tiszteletnek kulcsszerepe van. Igazódjunk ehhez.

Olvasmányos linkek

"Délután befutunk Bamakóba. Mindenfelé a megszokott kép. Kosz, retek, szeméthalmok, szennyvíz, légszennyezés. Meleg évszak, itt Bamakóban is pokoli meleg van. A könyv azt írja, délebbre még rosszabb a helyzet, mert arrafelé még párásabb a levegő. A következő két-három napban a várossal ismerkedünk, bejárjuk a piacokat, elmegyünk a Nemzeti Múzeumba, felkeresünk pár kocsmát, amit a könyv ajánl, és néhányat, amit nem.

Maliban általában hús sütödékben vacsorázunk, amik az utak mellé kitelepült grillező helyek, ahol kátrányos vasrácsokon lesütnek egy csomó mindenféle húst, aztán ezeket zsírpapírként használt, rétegelt papírjukat lapokra szétbontott cementes zsákokon tárolják a tűz közelében, ezek többnyire frissek. A készletből, ami általában itt is főleg kecske, és birkahús, esetleg máj, az ember kiválaszt egy darabot. A húsdarabra megalkuszik az árussal, aki ugyanazzal a retkes kézzel, amivel a véres húst pakolja, a tüzet rakja, a parazsat, és az orrát turkálja, és verejtékét törli, feldarabolja egy késsel apró darabokra, beszórja kurkumás sóval, ügyesen becsomagolja egy cementes zsák darabba, és már lehet is enni, vagy vinni.

Vagy három nap múlva az egyik reggel a cuccunk egy részét az ifjúsági szálló gondnokára bízva buszra szállunk, és vagy 10 órás zötykölődés után befutunk Sévaréba. Ez Mopti mellett van, az ország közepén, és Dogonföldet innen a legkönnyebb megközelíteni. Következő nap stoppal bemegyünk Moptiba, és körülnézünk. Bamakó egy kifejezetten tiszta, rendezett, jó illatú városnak tűnik Moptihoz képest.

Mopti is a Niger folyó partján van. Fő nevezetessége a nagy, agyagból emelt, fagerendákkal erősített, hagyományos építésű, egyszerű mecset. Ezt minden évben, ugyanúgy ahogy a többi agyagból emelt mecsetet, az esős évszak után újra kell tapasztani, különben pár év alatt elmosná az eső. Persze a casablancai II.Hasszán mecsethez nem fogható, de vitathatatlanul érdekes annak, aki még nem látott ilyet. Sajnos, ahogy általában, ezt sem látogathatják, csak muszlimok. A piacon hosszas alku után veszünk vagy egy kilónyi kóladiót. Ahogy a neve is mutatja, régen ez volt a Coca Cola egyik alapanyaga. Barnásvörös színű, első pillantásra vadgesztenyére hasonlít, az íze is olyan. Kis mennyiségben serkentőszert tartalmaz, a helybeliek imádják. Kisebb szívességek viszonzására általánosan elfogadott fizetőeszköz. " forrás

S. Alexander fotója

"Rögtön az első napokban néhány sokkoló ténnyel szembesültünk. Maliban a világon a legmagasabbak közt van a csecsemőhalandóság, egyrészt a rossz higiénés körülmények és az alultápláltság, másrészt néhány furcsa szokás miatt is. A nagy ünnepeken például az egész falu egy tálban mos kezet, és ezt a vizet - mint a közösség jelképét - megitatják a csecsemőkkel és a pici gyerekekkel. A lakosság túlnyomó része muszlim, de annak itt egy sajátos formája dívik: mindenféle húst megesznek, ramadán alatt is isznak és dohányoznak, de ezzel együtt lelkiismeretesen imádkoznak. No persze nemcsak Allahhoz, hanem a saját kis törzsük istenéhez is. A piacon slágertermékek a koponyák, madárfejek, egyéb fétisek. Az első nevezetes megállónk Djenne volt, amely a 13. században gazdag kereskedőváros volt, piacán főleg rabszolgákat, sót és aranyat árultak, hírneve Timbuktuéval vetekedett. Ma már csak egy poros kisváros. Az esős évszakban a Bani folyó vize megemelkedik, ilyenkor Djenne szigetté válik. Nekünk is komppal kellett átkelnünk a folyón, ami a sekély víz miatt nem tudott egészen a partig menni, így az utolsó métereket az emberek, lovak, járművek a vízben gázolva tették meg. Djenne mecsete az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Pont a heti piac napján látogattuk meg a várost, nagy volt a nyüzsgés. Az afrikai piacokon általában a gyümölcs dominál, de itt még mutatóba is alig volt. Inkább edények, ruhák, rizs, hagyma, néhány luxustermék (szappan, cigaretta) - és füstölt hal minden mennyiségben. Ez persze megadta az alaphangulatot, jobban mondva az alapszagot. Az egyik árusnál színes fotók és plakátok virítottak a 70-és, 80-as évek popsztárjairól és színészeiről. Vevőket alig láttunk, inkább csak eladókat és nézelődőket. A lányok fiatalon, sokszor már 10-12 évesen férjhez mennek, a család által előre kiválasztott férfihoz, aki gyakran 50 évvel is idősebb náluk. Egy férfinak négy felesége lehet, pénz kérdése, mennyit engedhet meg magának. A vallás és a hagyományok szerint a feleségeket külön házban kellene tartani, de ehhez túl szegények, így az összes asszony együtt él. Nőknél és férfiaknál egyaránt hagyomány a körülmetélés. Az idősek tisztelete rendkívül erős, a városokat az idősek tanácsa irányítja.

Megérkeztünk Timbuktuba, amely főleg az angolszász területeken a semmi közepének a szinonimája, ahova egyszer minden kalandvágyó szeretne eljutni. Fénykorában, a 16. században 60 ezer lakosa volt, és 150 iskola működött itt. Gazdaságáról legendák keringtek Európában és az arab világban, kalandorok, zarándokok százait vonzotta a városba. A hosszú utazást viszont csak kevesen élték túl, legtöbben a sivatagban lelték halálukat. Az egykori gazdag kereskedőközpont ma egy 15 ezres lakosú, álmos kísértetváros, ahol lassan mindent betemet a sivatag. Kísérőnk egy helyi tuareg volt, kék köpenyben és turbánban, amely alól csak élénken mosolygó fekete szeme látszott ki. Vettünk az utcai kemencékben sütött friss, meleg kenyeret, de még ezekben is érezni a homokszemcsék recsegését. Ez volt a vacsoránk a Moptiban vásárolt mazsolával és az otthonról hozott vitamintablettákkal ízesített, fertőtlenített vízzel. Csak éhség kérdése, mikkel tud jóllakni az ember.

Moptiban a leszállás után összeszedtük a hátizsákokat, és azonnal hátra is hőköltünk: rettenetesen büdösek lettek, ugyanis egész éjjel füstölt hal rakomány mellett tárolták őket. Otthon napokig áztattam mosószeres vízben, de még utána is érezni véltem a hal szagát. 650 kilométer buszozás és 65 kilométer gyaloglás után véget ért a körút. A Maliban tett utazás minden nehézség dacára életre szóló élmény - annak ellenére, hogy ez a világ egyik legszegényebb országa. Más elmaradott országokban vannak a nyomorgó tömegek és a gazdag elit, de itt csak szegényeket és még szegényebbeket láttunk. Sokszor kérdezik tőlem, nem lehangoló-e ilyen országban utazni, de bármilyen furcsának tűnik, nem az. Minden szegénység, nehézség dacára nem a kilátástalanság és a lehangoltság volt a meghatározó érzésünk, hanem itt is - mint általában a harmadik világban - az élet elfogadása olyannak, amilyen. És az egymásra figyelés, összetartás, kedvesség. Azóta többször is jártam Afrikának ebben a csücskében, de újra és újra visszahúz a szívem. " forrás

Fotóegyveleg

Útban a nagymosáshoz - ervi (Bamako)

A bambara néphez tartozó gyerekek felsorakoznak, hogy a fehér utazóktól cukorkát kérjenek - ervi

Jókedvvel viselt terhek - ervi fotója

o. j. fotója

n. b. fotója

Kangaba városában a foghíjasan is csodálatos kaisedra (francia) vagy gyálá (bambara) fasor nagy részéből (katamarán kéttörzsű )pirogok készültek a Nigerre. - n. b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon