ÚTIKRITIKA.HU / Etiópia


hirdetes

útikritikák


Etiópia

Etiópia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Addisz Abeba | Lalibela | Akszúm | Harar |Simien-hegység| Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek

.

A dél-etióp konso népből való - t.k. fotója

2022. augusztus 26. : Polgárháború zajlik. E sorok írója, az egyik szerkesztő, is lemondott Addis Abeba idei őszi meglátogatásáról. 

Etiópia dióhéjban

 • Etiópia északkelt-afrikai ország, északon Eritreával, északon és nyugaton Szudánnal, délen Kenyával, délen és keleten Szomáliával határos. Etiópiának (nagy bánatukra) nincs tengeri kijárata.
 • Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik.
 • Az ország területe: 1.104.300 négyzetkilométer és kb. 121 milliós a lakossága (2023-as becslés). 1990-ben még csak 46.8 millióan éltek az országban.  
 • A lakosság kb. kétharmada keresztény (keleti, ortodox), egyharmada szunita mozlim
 • A esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb évszakok, június, július és augusztus
 • Időzóna: GMT+ 3 óra.
 • 30 napos, egyszeri belépéses vízumot lehet online szerezni 52 USD-ért, kizárólag ezen az oldalon! Online vízummal csak az Addisz Abeba-i nemzetközi repülőtéren lehet belépni! 
 • Etióp vízum elintézése itt - ha az online ügyintézéssel nem tudunk boldogulni
 • Leggyakoribb vezetéknév: Tesfaye
 • Átlagos havi bér (2022-ben): 200 USD

A fő látványosságok:

Etiópiában ezek az UNESCO kulturális világörökségének a részei:

Az UNESCO természeti világörökségének része: a Simien nemzeti park

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Etiópia egy vastag, nyitott történelemkönyv, hihetetlenül gazdag a múltja (Sába királynő birodalma), a kultúrája
 2. Az állatvilág meglepően változatos. Nem is gondoltuk volna.
 3. Nagyon szépek az emberek, teljesen mások, mint az afrikai feketék
 4. Az Addis Abeba-i kézműves piacon vásárolható csodás, érdekes keretezésű festmények
 5. Fantasztikusan finom és erős a kávéjuk (jó hogy: Etiópia a kávé őshazája)
 6. Addisz Abebában 2300 méter magasságban egész jó a levegő
 7. A fővárosi Szentháromság katedrálisban látni az 1975-ben meggyilkolt Hailé Szelasszié néhai császár (BOb marley számára valóságos Isten) trónját és sírját

Nem tetszett

 1. A fő idegenvezetőn kívül az általa megbízott helyi idegenvezetőknek is kellett borravalót adni, ami összességében már jelentős költséggé tevődött össze
 2. A sok alultálpált kisgyerek látványa
 3. A hetvenes évek második felében és a nyolcvanas években szivjetbarát volt a rezsim és máig láthatók a szörnyű házgyári következmáények
 4. Sokszor nem tudtunk lefényképezni embereket (főleg a kofákat), mert hevesen ellenezték
 5. Sok templomot nem lehetett belül megnézni, mert gyakran vannak zárva 

Vélemények

,, 2017 novemberében volt szerencsém egy kis időt Etiópiában eltölteni. Nagyon sok kedves, rendes emberrel találkoztam. Le a kalappal előttük. Hatalmas a szegénység, de megpróbálnak dolgozni az emberek, ki így ki úgy. Nem rohanják le a fehér embert, hogy pénzt kunyeráljanak. Sok fiatal anya a hátán hordja a kisgyerekét. Nagyon finomak az ételeik, csak egy kicsit fűszeresek és csípősek.  Finomak a gyümölcsök, amiket aznap kora reggel szednek le a fákról: narancs, dinnye, eper, ananász, mangó, avokádó stb. A szállodák jól felszereltek és kényelmesek, aránylag nem olyan drágák: 70 USD éjszakánként ami tartalmaz büféreggelit is. (M. László, 2017)


intenzíven növekedő (most már 7 milliós) és fejlődő nagyváros, az Afrikai Unió és az ENSZ afrikai szervének a központja. Folyik a terminál bővítése és egy új terminál is épül a reptéren, ahogy rengeteg új épület (min. 10 szintes) a Bole negyedben, új villamos kínai tőkéből stb. 2300 és 3000 méter közt fekszik - a kínai nénik már szoktak szédelegni a hegyen.

A reptér melletti Bole negyed teljesen modern, plázákkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel, új szállodákkal. Egynapos város. Minden helyi DMC bruttó 4-5 órás city tourt kínál, amiben az egyetem múzeuma (néprajz, keresztek és ikonok, Hailé Szelasszié háló- és fürdőszobája stb.), a Nemzeti Múzeum (Lucy és egyéb az országban talált ősemberek és ősmajmok, ill. a császárok koronái), a kilátás az Entoto hegyről és valamelyik templom szokott benne lenni. Van egy nagy piac is, az is menő (ott nem voltam). Nekem a legnagyobb élmény a 2000 Habesha étterem volt - svédasztalos kaja, hagyományos zenét játszó zenekarral, énekessel és táncosokkal, akik a különböző régiók és etnikumok (80 van) táncait mutatják be.

A Bole negyedben teljesen korrekt négycsillagosokban lehet 80-100 USD/szoba/éj áron megszállni. A helyiek kedvesek, próbálnak a kedvedben járni és a turizmusban dolgozók nagy része beszél többé-kevésbé angolul.

A közbiztonság szerintem OK; sok helyen vannak elektromos kapuk ill. az egyik múzeumban meg is motoznak. (bono, 2018)

fotó by Elter

Vízum

EU-állampolgárok jogosultak e-vízum igénylésére Etiópiába történő beutazáshoz. Az Etiópiai hatóságok az e-vízumot az interneten keresztül bocsátják rendelkezésre az Etiópiai Elektronikus Vízum Portálon keresztül.

Az e-vízum igényléséhez az utazóknak a szükséges dokumentumokkal együtt online jelentkezniük kell az Etiópiai hatóságoknál. Az e-vízumot általában 24-48 órán belül kiadják, és az utazók megkapják e-mailben.

Az Etiópiai e-vízum díja 52 USD (kb. 44 euró). Az e-vízumot általában bankkártyával lehet kifizetni az Etiópiai Elektronikus Vízum Portálján keresztül.

Az Etiópiai Elektronikus Vízum Portál az a weboldal, amelyen az utazók e-vízumot igényelhetnek Etiópiába történő beutazáshoz. Az Etiópiai hatóságok ezt a portált használják az utazási engedélyek online kiadásához.

Az Etiópiai Elektronikus Vízum Portálja az alábbi címen érhető el: https://www.evisa.gov.et/. Az oldalon az utazóknak meg kell adniuk az utazásukkal kapcsolatos információkat, például az utazás időpontját, célját, az utazó adatait, az érvényes útlevél adatait és a vízumdíjat.

Az e-vízum igénylése során az utazóknak szkennelt dokumentumokat is be kell nyújtaniuk az Etiópiai hatóságok számára. Az e-vízumot általában 24-48 órán belül kiadják, és az utazók megkapják e-mailben.

Fontos megjegyezni, hogy az e-vízum lehetősége időszakosan változhat, ezért mindig érdemes ellenőrizni az aktuális beutazási feltételeket és vízumkövetelményeket az Etiópiai konzulátusának honlapján.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az e-vízum lehetősége időszakosan változhat, ezért mindig érdemes ellenőrizni az aktuális beutazási feltételeket és vízumkövetelményeket az Etiópiai konzulátusának honlapján. Emellett fontos, hogy az utazók az utazás előtt tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről az országban, és betartsák az utazással kapcsolatos összes előírást.

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Etiópiába. A beutazóvízum iránti kérelmet Etiópia budapesti tiszteletbeli konzuljánál vagy a tartózkodási hely szerint illetékes nagykövetségén lehet kérelmezni! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és a kérelemhez 1 db fényképet kell mellékelni.

Vízumkiadásban Ausztria képviseli Magyarországot Etiópiában:

Repülőjegy és repülés

Az etióp légitársaság, az Ethopian Airlines hetente négy napon közlekedtet járatot Bécs és Addisz Abeba között. A repülési idő 6 óra 50 perc.

A 2019. márciusi légi szerencsétlenség persze elbizonytalanító hatású, egy ideig. 

Az Ethiopian Airlines előnye, hogy amennyiben a nemzetközi szakaszon vele repülünk, akkor sokkal olcsóbb az ottani belföldi közlekedés. Ez lényeges szempont, mivel Etiópa hatalmas, és a látnivalók egymástól igen elszórt távolságra vannak.

Ajánljuk Budapestről isztambuli átszállással a naponta közlekedő Turkish Airlines török légitársaságot.

Ethiopian: korrekt és olcsó Star Alliance légitársaság viszonylag jó fedélzeti szolgáltatással, pl. a rövid járaton kétféle, a hosszún háromféle kaja választható. Nagyon nőnek, már megvették a togói és a malawi légitársaságot is. A belföldi járatok is sűrűsödnek és elég olcsók. A Bécs-Addiszt (kb. 6 óra) 3-3-3-as székezésű 787-esekkel repülik, az Addisz-Seychelle-t (3-3,5 óra) kicsit leharcolt 737-esekkel. A Dreamlineren még az első economy sornak is van monitorja, a filmek közt amcsi blockbusterek és helyi romcomok (amharául, felirat nélkül) is vannak. A business osztályt Cloud Nine-nak hívják, szokásosan 2-2 székezéssel, a nagy gépeken kagylóülésekkel. Az addiszi Bole reptér egy átlagos afrikai reptér, két terminállal, konténerekből kialakított (de takarított) vécékkel. Kínai tőkéből bővítik a nemzetközi terminált (2-es) és épül harmadik is. A duty free boltok fele kínai piákat és egyéb vackokat árul. A belépés az országba viszonylag gyors, ha intéztek neked visa on arrival-t, és nincs nagy sor, 10-20 perc alatt megkapod, nincs sok kérdés; egyébként vízumot csak Genfben csinálnak, Magyarországon még nem. A 30 napos vízum ára 50 USD (a 90 naposé 70), de sok más valutában (pl. EUR, CHF, NOK) is lehet fizetni. Az érkezési csarnok tele van a shuttle-t kínáló hotelek standjaival, leültetnek és ott várod meg a transzferedet. A bolei szállodák többsége 10-20 percre van kocsival a reptértől.

Szállás

Etiópiában gyakorlatilag minden településen talál kereskedelmi szálláshelyet az utazó. Az árakban és a minőségben azonban jelentősek a különbségek. A fővárosi luxushotelek (pl. a Sheraton) persze nagy kényelmet biztosítanak, de legalább 200 dolcsi/éjszaka áron. A választék legalsó végén vannak a hostelek, ahol a víz- és az áramellátás akadozhat. 3-4 dollár/éjszaka árért ezt tolerálni kell. Meglepően sok a középkategóriás állami (!) hotel, ahol 30-60 dollár/éjszaka árért még az európai számára éppen elfogadható szinten lehet megszállni. A kisebb magánhotelek esetében gyakran jó az ár-érték arány. 10-20 dollár/éjszaka áron lehet megszállni és még reggeli is van az árban. A színvonal tűrhető. Csak a luxushotelekben és az állami szálláshelyeken lehet külföldi valutában fizetni. Mindenhol máshol inkább a helyi pénzt fogadják el. Az olcsó szállodákban bizony az áramkimaradás nem csupán néhány óráig tarthat el, hanem akár napokig is! A jobb hoteleknek van saját áramfejlesztő generátoruk. Sok helyen csak este 8 óra után biztosítanak áramot.

Egészség

 • Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.
 • Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz-könyv megléte.
 • Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A kolera és a malária elterjedt, ezért csak palackos vizet igyanak, illetve használjanak szúnyogriasztó krémeket.
 • 2016 év elején felütötte a fejét Addisz Abebában a H1N1 vírus. Ezzel kapcsolatban további információt olvashatnak itt angol nyelven.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak:

 • 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. - Tel: 476-1100,   Fax: 476-1223;   Honlap: www.oek.hu

Közlekedés

Esős évszakban (június- szeptember) a közutak gyakorlatilag járhatatlanok, és a kisebb repülőterek működése is akadozhat.

Addisz Abeba - kék Lada taxik (rozogák)

Étkezés

A nemzeti eledel az injera, az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Etiópia a kávé hazája, a főváros tele van kávézókkal.

Addisz Abebában a Piazza negyedben van a legnagyobb étterem választék.

Vásárlás és pénzváltás

Közbiztonság

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. A terrortámadások veszélyére hivatkozással az etiópiai hatóságok a repülőterek, a szállodák és a kormányépületek őrizetét megerősítették. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások. A tömörüléseket mindenki kerülje el. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fenn áll.

,, Etiópaban ne említsed nagyon sem Szomáliát, sem Eritreát, mert mindkettővel harcban vannak. Addis Abeba biztonságos, de a pl. az Erta Ale-hez csak szervezetten menjetek, mert elrabolnak. Etiópiaban a szabály alapvetően az, hogy minél délebbre vagy annál biztonságosabb a helyzet, de a szudáni határon kívül egyik sem biztonságos határrégió.  Jobb ha ott nem kószáltok magatok. "(csadé, 2019)


"A mostani, egyre hevesebb tüntetéseknek több oka is van. A legfőbb az, hogy a kormánypártban a tigrinya kisebbség dominál, amely a 2007-es népszámlálás szerint a mintegy 100 milliós ország lakosságának 4,49 százalékát teszi ki. Tigrinyák kerültek a hadsereg vezetésébe, a felelős kormányzati pozíciókba. A nemzetiség saját lakossági arányához képest túlságosan nagy hatalomra tett szert. Tudatosan csökkentették például a lakosság negyedét kitevő oromo lakosság szerepét, elnyomták az amharákat. (Az országban minden ötödik ember amhara, tehát ez a két kisebbség a lakosság majdnem felét képezi.)

A tüntetések mögött azonban nemcsak nemzetiségi ellentétek állnak. Sokan a társadalmi egyenlőtlenségek miatt adtak az utcán hangot elégedetlenségüknek. Mások amiatt tüntettek, mert a kormány bejelentette, hogy kibővíti a főváros, Addisz-Abeba határait, amely egyesek szerint azt jelentheti, hogy még jobban kiterjesztik hatalmukat a tigranyák a falusi lakosság kárára, kisajátítják birtokaikat. Különösen az oromo lakosság fordult a tervek ellen. Tény az is, hogy a gazdasági sikerekből ezek a népcsoportok nem, vagy csak alig profitáltak. (2016)" forrás


"A keresztény, kelet-afrikai ország egyébként nem tartozik a veszélyes, afrikai úti célok közé. A turistákat megszokták az ország egyes területein, hiszen lenyűgöző történelmi emlékei miatt sok az utazó. A legismertebb látnivalók közé tartoznak a jó állapotban fennmaradt kopt emlékek, azok közül is a lalibelai a legtöbbet látogatott emlékhely. De az ország északi felén is jó néhány történelmi emlék és gyönyörű nemzeti park található.

Habár utazni nem túl kényelmes az országban, a közbiztonság nem rossz, legalábbis erről számolt be a Travelónak a kelet-afrikai országokat jól ismerő blogger, Fehér Emi, aki Habub című blogján etiópiai utazásáról is beszámolt. Nagy lelkesen írt például a Wenchiben, egy vulkanikus tó közelében található ökofarmról, ahol a helyileg erjesztett sörrel mondtak áldást rájuk, mint frissen érkezett vendégekre, majd pedig tedzzsel, vagyis egy speciális, mézből készült pálinkával kínálták őket. Szép tájakra, kedves emberekre emlékezett, de szerinte akkor élmény az utazás, ha betartjuk a szabályokat.

Biztonság szempontjából ugyanis problémás az Eritreával határos terület, amelynek közelében a turisták elleni támadás történt. A valamikor Etiópiához tartozó ország hat évtizeden át küzdött a függetlenségéért, majd 1993-ban megszerezte. A blogger úgy tudja, ebben a régióban szigorú bürokratikus rend van érvényben, utazási engedéllyel lehet közlekedni, és a helyi szervek nem minden területre adnak belépési engedélyt. Az országnak ebben a régiójában a sivatagos területen egy csodálatos természeti látnivaló, a már említett Erta Ale vulkán található. Ez a terület elméletileg látogatható, de információink szerint csak fegyveres kísérettel. (2012)" forrás


A fegyverekkel való ünneplés komoly probléma az országban. Koncerteken, népünnepélyeken erre számítsunk.

Magyar külképviselet

Magyar Nagykövetség, Addisz Abeba:

 • Cím: Snap Plaza Addis Ababa Floor No- 8., Bolde Sub-City, Woreda-03, House No.- New
 • Előhívó: 00 251 Telefon: 00 251 11-667-2551; Ügyelet: 00 251-944-136-468; E-mail: mission.add@mfa.gov.hu
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Koppány Attila Tamás

Konzuli Hivatal:

Cím: SNAP Plaza, Addis Ababa, 4th Floor, Bole sub-city, Woreda-03, House No. 4002

Telefon: +251 11 635 8090; +251 11 635 8091 (munkaidőben)

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között) - Magyarországról: 06-80-36-80-36 - Külföldről: 0036-80-36-80-36

Konzul: Batizi Bence András

E-mail: consular.add@mfa.gov.hu; mission.add@mfa.gov.hu

Honlap: addiszabeba.mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön 9.30-12.30 óra között

Etiópiának van Budapesten egy tiszteletbeli konzulja: Dr. Grum Mamo W.

Budapest
Jókai utca 40.
1066

E-mail cím: mamogrum@gmail.com
Telefonszám: +36209253044

Egyéb hasznos információk

 • Az ország telefonos kódja: 251
 • Időzóna: GMT+ 3 óra
 • A fizető eszköz a birr
 • A Gergely-naptártól eltérő náluk az időszámítás. Hét évvel korábban vannak. Az Újév szeptemberben van, a karácsony pedig, januárban. 

Addisz Abeba

Addisz Abebáról külön aloldalon írunk - ide kattintani

Lalibela

Lalibela temploma

"Az Etiópia szívében, egy körkörös épületekből álló hagyományos falu közelében fekvő Lalibela templomait a természetes sziklaágyból faragták ki, így azok teteje a talajjal egy szintben húzódik. Az építmények egy részét teljesen elfedik a mély árkok, míg mások barlangok mélyén rejtőznek. A templomokat alagutak, és keskeny átjárók komplex labirintusa kapcsolja össze egymással, bennük kriptákkal, mesterséges barlangokkal és galériákkal. Mind a 11 templomot egy évszázadon belül építették, mely igen gyorsnak számított annak idején, így nem véletlen, hogy a legenda úgy tartja, hogy a templomokat valójában nem is emberek, hanem az angyalok emelték. A templomokat ezután a papok egymást követő nemzedékei tartották életben, akik megőrizték a díszes felületeket és a kéziratokat. Az út felől tekintve a komplexum szinte láthatatlan, a horizontot pedig az Abuna Joseph-hegy 4200 méter magas tömbje uralja." forrás


,, Nemrég jöttem haza Etiópiából, Lalibelában találkoztam egy sráccal, aki a vezetőm/guide-om volt egy pár napig. Nagyon jó szolgálatot tett nekem. Elvitt a helyi falvakba, bemutatta az életüket, távol tartotta a kéregetőket, szervezett járművet az utazáshoz (mindezt napi 200 Birr-ért, ami 2 ezer Ft, meg egy adag ebédért) Ő kért meg arra hogy tegyem fel az elérhetőségét, ha valakinek segítség kell a környéken. A srác állatorvos szeretne lenni, Addiszba akar menni az egyetemre.

Szóval, Full name: - Abrham Melese Abate

Email: - abebe.lalibela@yahoo.com - Facebook Abrham melse - Phone number: - +251917144619

(M. G. , 2018)

Akszúm

Harar

"Harar egy ősi, fallal körülvett város Etiópia keleti részén. Harar évszázadokon át fontos kereskedelmi központ volt, utak kötötték össze az afrikai és az arab területekkel. 82 mecsetje közül három a 10. századból származik, emellett 102 szentélye is, van aminek köszönhetőn az iszlám egyik legfontosabb városa. Harar a középkori muszlim állam, az Adal Szultánság alá tartozott. A 16. században a várost fallal vették körbe, melynek öt kapuja volt. A fal, melyet Jugolnak hívtak, még mindig érintetlen és a város jelképe lett."
(forrás: 12 lenyűgöző, fallal körülvett város a világ minden tájáról.) forrás

Simien-hegység

,, Nem sok ilyen látványos szikla- és szakadékvilág akad Afrika földjén, mint az etiópiai Simien-hegység, talán csak a dél-afrikai Drakensberg fogható hozzá - és azért nem fordítva, mert azért a Simien átlagmagassága jó ezer méterrel magasabban van. Komoly négyezer méter fölötti csúcsokat hódíthatunk meg itt, és a Ras Dashen,a Simien legmagasabb csúcsa a maga 4550 méterével igencsak előkelő helyen áll Afrikai legmagasabb hegyei között.

Három különleges és ritka állatfaj él a hegyvidék platóin és szakadékainak peremén. A gelada, más néven vérzőszívű pávián, a walia ibex - egy kőszáli kecskefaj, ami csak itt él, és az etiópiai farkas, ami a Föld egyik legritkább állata.

Páviánnal könnyű összefutni, komoly csordákban gyűjtögetnek a magasabb régiókban és nem tartanak az emberektől. Walia kecskével már valamivel nehezebb, csak bizonyos területein él a hegyvidéknek, az etiópiai farkas viszont csak ritkán kerül szem elé, néhány száz példánya él már csak. Mázli kell hozzá, hogy láthassunk ilyet. (2018)" forrás

parkőr - i.d. fotója

Földrajz

Hivatalos nyelvek: amhara, tigrinya és oromo, az angolt kevesen beszélik. Az országban a nyolcvanöt millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut. A lakosság fele ortodox, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

Tájkép északon - c.f. fotója

Ibex, avagy kecskebak - d.i. fotója

Anubisz-pávián (Papio anubis) - Elter Karcsi fotója

Időjárás

Etiópia magasföldi ország, s ezért általában jelentősen enyhébb a meleg, mint más régiókban, amelyek haosnlóan közel vannak az Egyenlítőhöz. Az ország városainak többsége 2000-2500 méter fölötti magasságban fekszenek. 

Történelem

Etiópia a kontinens egyetlen országa, amely sikeresen ellenállt a gyarmatosításnak.

A latrinából kerültek elő az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié maradványai

A szovjet birodalom széthullását követően 1995-ben megtartották az első választást, kikiáltották a második köztársaságot. Meles Zenavi az ország miniszterelnöke lett, akit a negyedik öt éves időszakra 2010 májusában ismét megválasztottak

Manapság

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A Szövetségi Parlamenti Gyűlés kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

"Szegénység máshol is van, de amivel Etiópiában lehet találkozni, az még a világ számos egyéb szerencsétlen pontjának meglátogatása után is egészen elképesztő. Sajnos nehéz eldönteni, hogy pontosan melyik is a leglerohadtabb ország, annyiféle gazdasági mutató létezik, hogy az ember azt sem tudja, hova kapkodjon. Az mindenesetre biztos, hogy bármelyiket nézzük (gyermekhalandóság, várható élettartam, GDP/fő, úthálózat fejlettsége, akármi), Etiópia stabilan az alsó húszban van, és ha kivesszük a pakliból azokat az országokat, ahol jelenleg is háború zajlik, akkor nyugodtan besorolhatjuk a legrosszabb öt közé. Etiópia mellesleg HIPC is, azaz Heavily Indebted Poor Country, mely címet a Világbank osztja ki, és magyarul azt jelenti, hogy Bazmeg Ezekről Mondjunk Le.

Ez a sok szám meg érdekes adat nem sokat mond el arról, hogy milyen igazából szegénynek lenni Etiópiában, és egy teljes ott töltött hónap után is csak halvány elképzeléseim vannak a dologról. Egy kiürült, műanyag vizes palackért Afrika más országaiban is képes összeverekedni egy kisebb falu valamennyi felnőtt férfija, Etiópia legtöbb háztartásában viszont néhány mocskos trikón és víztárolásra használt benzineskannán kívül nincsenek is a falu szélén túl gyártott tárgyak. Az etiópok nagy része pénzzel csak akkor találkozik, ha sikerül egy meggondolatlan turistát lelejmolnia, különben a lehető legprimitívebb cserekereskedelmet folytatja. Ha még mindig nem lenne világos: a szerencsétleneknek egy kurva Coca-Colára nincsen pénzük, pedig az ott csak negyven forintnyi birrbe kerül, ami a helyi pénz." forrás

falusi életkép - r.h. fotója

fotó by Elter

A helyiekről

fotó by Elter

"A felföldi etióp ugyanis olyan kiválasztottnép-komplexussal rendelkezik, hogy azt a lubavicsi hászidok is megirigyelhetnék. Az általánosan elfogadott magyarázat erre az, hogy a nagy elszigeteltségükben évszázadokon át azzal tartották az etiópokban a lelket papjaik és császáraik, hogy talpon kell maradniuk, hiszen ők az Igazi Keresztények majd később az Igazi Afrikaiak. Ennek következményeként a felföldi etióp utálja a szomszéd falut (és figyelmezteti is a turistát, hogy ne menjen oda, mert biztosan kirabolják), a szomszéd törzset (civilizálatlan bunkók, nincs is ott semmi megnéznivaló) és ha tud a szomszéd országról, akkor azt is (háborúzó szemetek, plusz a nyugat kurvái).

Az utazó szempontjából viszont még kellemetlenebb tény az, hogy a felföldi etióp őt ha nem is utálja, de jelenlétét leginkább azért tűri el, mert látja benne a fejőstehenet. Ha pedig a fehér ember nem hajlandó nyavalygás nélkül eljátszani ezt a szerepet, akkor olyan ellenséges reakciókkal kell szembesülnie, amilyenekkel talán sehol máshol a világon. A fehér ember étlapja az etióp éttermekben kétszer magasabb árakat tartalmaz, mint amit a bennszülöttek kapnak, a taxis nem elégszik meg egy szimpla átvágással, hanem simán tízszer annyit kér, mint honfitársaitól, valamint a felföldi etióp embernél nincs inkorrektebb alkudozó, simán képes egy kézfogással megpecsételt árat utólag megváltoztatni, amely eljárásért minden arab bazárban lincselés lenne a jutalma.

A legrosszabb viszont kétségtelenül az állandó koldulás. Tarhálásilag Indiának például elég rossz a híre, de ott ez legalább a nagyvárosokra koncentrálódik, számtalan kis faluban senki nem foglalkozik ilyesmivel. Etiópiában viszont lehetetlen megszabadulni a koldusoktól, akik tulajdonképpen nem is azok a szó szoros értelmében. Inkább arról van szó, hogy a lakosság jelentős része amint fehér embert lát, azonnal átkapcsol tarhálásba, sokan közülük pedig egészen agresszíven képesek a dolgot előadni, elutasítás esetén jöhet a kődobálás meg a köpködés. A történelmi okokról a spekuláció számos, az etióp kereszténységnek az alamizsna mindig is fontos része volt, az utóbbi húsz évben az országot lerohanó nyugati segélyszervezetek pedig csak erősítették a képet, hogy a fehér ember semmit sem szeret jobban, mint ellenszolgáltatás nélkül pénzt és ételt osztogatni. A kisebb falvakban a gyerekek száz százaléka próbál pénzt kunyerálni, a három legnépszerűbb felvezető szöveg az "I never eat", az 'I'm a student, give me pen", és személyes kedvencem, a "My mother and father are dead, please help me", ami a hiányos iskolai angolnyelv-oktatásnak köszönhetően általában csak egy elhadart "Motherfather"-re egyszerűsödött. A huszadik után már tényleg csak hangosan lehet röhögni, pedig simán lehet, hogy éppen igazat mondanak - Etiópia nyomorúságába minden belefér." forrás

,, Etióp káromkodás: Ne legyél a zsíros réteg a meleg tejemen! (Értsd: Ne kellemetlenkedjél itt nekem!)

Turista etikett

 1. Üdvözlés kézrázással és tiszteletet kifejező, némi meghajlással
 2. Az etiópok rácsodálkoznak, ha felnőtt férfi rövidnadrágban jár az utcán, még ha az illető külföldi turista is
 3. A turista hölgyek ne viseljenek túl kihívó ruhát. Nem kell mindent takarni, de elég sokat igen
 4. Nagy borravalót nem várnak el, elég 1-2 birrt adni
 5. Üzletekben, piacokon persze megy az alkudozás, de az etióp kereskedő elég makacs, és nem adja oda a portékáját, ha túl keveset keres rajta
 6. Az utcán falatozást sokan ott rossz szemmel nézik
 7. Etiópiában sok olyan kolostor van, ahová turista nőt egyszerűen nem engednek be
 8. Ne értetlenkedjünk túl sokat azon, ha vidéken megkérdezünk valakit, hogy hány éves és nem tudja megmondani. Tényleg nem tudja.

Gasztronómia

"Amint elhagyjuk a Földközi-tenger partvidékét, Afrika nemigen kényezteti el a kulináris örömöknek hódolókat. Az egyetlen Etiópia kivételével a vendég elé tálalt étel nagymértékben attól függ, mely nemzet gyarmatosította éppen az adott vidéket. Etiópia nemzeti eledele pedig az injera na wat (egyfajta kovásztalan kenyér, amely szürke színével leginkább a habszivacsra emlékeztet, megrakva néhány kupac égetően csípős pörköltfélével): megízlelése után az ember már nem is nagyon bánja, hogy több nemzeti eledel nem maradt fenn az ősi, gyarmatosítás előtti időkből." (forrás: abbcenter.hu)


csicseribab - a.k. fotója


,, Bár valószínűleg Etiópiáról mindenkinek - aki élt már a 80as években - az éhezés jut eszébe, de létezik etióp konyha. Hogy miért annyira különleges? Mert teff csak Etiópiában terem. Az etióp konyha alapja az abrosz, legalább is a turisták leggyakrabban annak nézik a injerát, ami egy teff nevű gabonából készült kenyérfajta. Ennek a kölesfajtának a lisztjét keverik el vízzel, élesztővel és addig érlelik, míg szénsavas nem lesz. Aztán egy bazi nagy palacsintát sütnek belőle.. erre kerül a kaja, amit a letépett injera darabokkal kézzel eszünk. Így a savanykás ízű injera egyszerre tányér, evőeszköz és kenyér.

A másik, ami csak Etiópiában terem az a berbere… Ez egy jellegzetes (nagyon) csípős fűszerkeverék, amit minden család egyedi recept alapján készít. Kb. 20 különböző fűszerből készül, ebből legalább 15 valamilyen chili. Az ízét imádom, de az utána következő éjszakákkal vannak problémáim." forrás

Olvasmányos linkek

"A meglepetés és a kontrasztok világa, kietlen és vad helyek vidéke, melynek lakói a föld egyik legrégebbi civilizációjától származnak. Bár sokak számára továbbra is az éhínség szinonimája, titokzatossága, tradíciói egyre nagyobb figyelmet kapnak már az utazási irodáknál is, habár a rossz infrastruktúrája miatt a tömegturizmus még egy darabig elkerüli. S talán ez adja meg a báját, a kihívások ellenére is.. Megközelíthetetlen őskeresztény kolostorok, sziklába vájt templomok, várkastélyok jellemzik az északi kulturális körút vidéket. Az etióp ortodoxok szerint otthona a legendás Frigyládának, láthatunk élő, több órás hamisítatlan ókeresztény szertartásokat, régi freskókat, s odaadó áhítatot, s zarándokokat. A természetjárók a Simien hegység egyedülálló világában tehetik magukat próbára, miközben lépten-nyomon szemlélhetik a hegység állatvilágát – geleda baboon stb.

Etiópia az emberek mozaikja, több mint 80 nyelv, különböző életstílusok, gyökeresen eltérő kultúrák keverednek itt. A déli területeken meztelen, színesen díszített törzsek kaleidoszkópjával találkozunk. Még olyan ősi szokásokat láthatunk a szemünk előtt megelevenedni, melyekről azt gondolnánk, hogy már kiveszett globalizált világunkból… bull jumping, beavatási szertartások, nők önostorozása, kardozás stb..(2013)  forrás


Tana-tó - szerzetes - r.h. fotója


"Etiópia fantasztikus. Másfél hónapon át tartó etióp bolyongásom rávilágított, hogy a média hatásai jogtalanul teszik Etiópiát az afrikai kontinens egyik fekete lyukává, és veszik le a potenciális turistacélpontok listájáról. Szerencsére idetévedve az ország percek alatt döntött le előzetesen kialakult előítéleteket és radírozott ki sztereotípiák által felvázolt skicceket. Adott ellenben természeti és kulturális gyönyört, belülről fakadó örömöt, és váltott ki őszinte csodálatot.

A szegénység és nélkülözés természetesen Afrika ezen táján is egyértelműen jelen van, így segíteni könnyű, úton-útfélen szívesen fogadják (pláne most, az elmúlt 60 év legszörnyűbb kelet-afrikai szárazság-éhínség rohamának tombolása közben). Mihelyt elvonatkoztattam azonban a helyi és az általam megszokott nyugati életmód szembetűnő különbségeitől, mihelyt nem megváltani, hanem befogadni akartam, látni és érezni kezdtem, hogy valójában mitől dobog ennek a nemzetnek a szíve. Rájöttem, hogy itt ők adnak és én csak annyit tehetek, hogy megpróbálok minél többet becsomagolni és magammal vinni a felkínált viszonozhatatlan ajándékok közül." forrás


hajcsattok - t.r. photo


"Az nemzeti parkok sajnos már nem olyan jól felszereltek mint Kenyában, mondjuk úgy, hogy remekül felzabálták az állatokat. A víziállatok szerencsésebben jártak, krokodil, víziló, pelikán és egyéb szárnyas akad szép számmal. Kivételes a Simien nemzeti park, számomra az itt eltöltött idő volt a legszebb. Több száz egyedből álló gelada pávián csordára bukkan az ember és a majmocskák nem félnek ám, veled sétálnak, pózolnak valamint folyamatosan füvet zabálnak. Békés népség. Rajtuk kívül jó néhány walia zergével találkoztunk, 2-3 méteres távolságban őket is meg lehetett közelíteni. A nemzeti parkban viszonylag könnyen fel lehet mászni 4430 méter magas Bwahit csúcsra. A túra különlegessége a több méteresre megnövő lobélia növények (hosszú zöld levelek egy csokorban, középről kinövő hosszú barna virágzattal).

Lássuk az északi országrészt. Itt tálalhatunk roppant mennyiségű őskeresztény templomot sziklába vájva magasan, vagy alagutakon át kőbe vájva a földbe, illetve nők elől elzárva apró szigeteken. Alaprajzuk szerint általában kör alakúak, és külső faluk ősi freskókkal van körbe díszítve. A társadalom körülbelül fele keresztény, fele muzulmán. Északon inkább a keresztények, észak-kelet, keleten inkább a muszlimok vannak többségben. Az ortodox istentiszteletek 2-3 órásak, részt is lehet rajtuk venni. A hívők a papot csókolgatják, a pap meg mintha valami fém detektort használna, gyógyítás céljából végig simítja a hívők testét a jókora keresztjével. A lényeg a hit...

Etiópia különösen érdekes része a Denakil Depressziónak nevezett észak-keleti sivatagi rész, ahol fel lehet mászni egy működő vulkánhoz!! Itt futnak keresztül a só tömböket cipelő teve karavánok is. Mindemellett meg lehet látogatni sárgásan, zöldesen kirakodott szulfát tavakat. Sajnos igen drága külön védő kíséret kell ezekhez a felfedezésekhez, mert az Eritrea határ igen közel van és a két ország már vagy 12 éve összeszűrte a levet. (2011)" (forrás: modernnomad.hu)


kastély Gondar-ban - f.s. fotója


,,Megérkezünk Tulgit-ba, a következő szurma faluba. Tulgit valami eszméletlen szép fekvésű falu. Nem szállok ki a teherautóból. Nem feledve Mr. Freo és a sofőr intelmeit, az ablakból titokban készítek néhány képet. Többen dörömbölnek a kocsi ajtaján, ablakán. Pár suhanc meg akar ijeszteni. Úgy tesznek, mintha meg akarnák rohamozni a kabint, nagy köveket lengetve a kezükben villámsebesen futnak a kocsi felé, felugranak a lökhárítóra, majd látszólag be akarják verni a szélvédőt. Nem mozdulok, csak nevetek az üveg mögött, a lehúzott oldalsó ablakon nem engedem, hogy nyúlkáljanak. Egy idő után feladják, nem tudtak megviccelni, megfélemlíteni. Pakolás közben észreveszem a székem a kocsi mellett. Órák óta ülök a kabinban, kicsit elgémberedtem, gondoltam kiszállok, megmozgatom magam. Kinyitom az ajtót, intek az egyik rakodómunkásnak, hogy hozza közelebb a széket. Belehuppanok. Rögtön kisebb csődület támad körülöttem. A szakadék szélén üldögélő majdnem meztelen harcosok közül az egyik lustán feltápászkodik és elindul felém. Rosszindulatú, sunyi ábrázatja semmi jót nem ígér. Fölém magasodik, nézeget, megtapogat. Mutatóujjával megbökdösi a mellkasom. Megbillenek. Erre két ujjal meglök, felborulok, ott fekszem a sárban. Szó nélkül fogja a széket és odaviszi a többi férfihoz. Pár percig nézegetik, majd a sofőrt hívatják. Váltságdíjat akarnak a székért. Fel vagyok háborodva, nem akarok fizetni. A pimasz sofőr röhög.

Ha annyira hülye voltam, hogy kiszálltam a kocsiból, fizetnem kell. Száz birrt akarnak. Aztán kitalálják, hogy mivel öten vannak, legyen fejenként száz birr.Két szurma felemelt Kalasnyikovval őrzi a foglyul ejtett székem. Még nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy inkább nevessek. Fényképezőgéppel a kezemben ülök a sárban, figyelem őket. Feszülten néznek, integetnek. Amint felemelem a gépet, hogy stikában elkészítsem életem képét, ők is rám emelik a Kalasnyikovot. Győztek, én leengedem a gépet, ők nem.Egyre hangosabban vitatkoznak. Egyikük két ujjal megfogja a széket és a szakadék fölött lóbálja. Most már ezer birr a váltságdíj. Látom, hogy a sofőr és a rakodómunkások nagyon idegesek. Azonnal fizessek nekik és tűnjünk el innen, mert ennek már fele sem tréfa, a fiúk reggel óta isznak és ilyenkor teljességgel kezelhetetlenek. Morogva ugyan, de leszurkolom az ezer birrt a sofőrnek. Két rakodó megfog, szó szerint behajítanak a kabinba, és máris spriccel a kerekek alatt a sár. A szék! Hol a szék? Feltették a széket? A sofőr rám sem nézve morog valamit, hogy biztosan, remélhetőleg, de nem állhatunk meg megnézni, mert a tömeg közben őrjöngeni kezdett a faluban. Etiópia a boldogan mosolygó koldusok és kajánul vigyorgó kereskedők országa. A dermedt etióp időtlenségben megsűrűsödött vérem mindennapos bosszúság hígítja. Az én Etiópiám szeszélyes, makrancos, tanulatlan gyönyörű fekete nő, akinek, mivel szeretem, majd mindent elnézek." forrás

helyiek

Fotóegyveleg

afar lány - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

vadász andrás, 2024. 01. 14. 19:03
Utazási irodával voltam októbetban. Addis, mint város számomra érdektelen volt építészetileg.A piac hihetetlen látványos és izgalmas volt. Természetesen a gagyiárúsok ott is próbáltak megkörnyékezni. A Nemzeti Múzeum számomra csak a vezetőnk kommentárjai miatt volt érdekes, a látvány feledhető. A szálloda elfogadható volt reggelivel. Általában a vízzel mosott gyümölcsök és zöldség fogyasztását sem javasolták. Mindenhova a helyi repülőtársasággal mentünk a közutak közbizonytalasága miatt. Ha másik városba mentünk tovább, akkor is repülővel Addiszba és onnan repülővel tovább. Alkalmankét legalább háromszori átvizsgálás, cipő le, öv le, csomag a benne lévő vízzel együtt átvilágítva. Egyik repülőtér egy kis méretű fa barakk volt, beszálláskor ott is háromszori átvizsgálás. A repülőgépek tiszták, rendesek, ellátással még ha csak egy órát repültünk is. Axum fantasztikus pláne, ha a történelmét is ismeri az utazó. Harar szintén nagyon izgalmas a benne lakó emberekkel hiénákkal és keselyükkel. Tana tó csoda az élővilágával, a 6-800 éves kerek fa templomaival és a körülötte élő emberekkel. Lalibela, mint táj is egyedülálló és lenyűgöző, a templomai pedig vetexenek a világ építészeti emlékeivel. Az árakhoz nem tudok hozzászólni, miután egy fillért sem költöttem a teljes ellátás mellett. Az emberek gyönyörűek, mosolygósak, kedvesek. Nem európai szemmel kell őket nézni. Mit kezdenének egy sok milliós konyhával, fürdőszobával az ő klímájukon? Miután alig vannak útjaik ezért egy autónak sincs sok értelme, benzinkutak híján pláne. Ha nagyobb távra mennél, mint helyi lakos, ha pénzed van? hívhatsz tuktukot, ha nincs, gyalogolhatsz hegynek föl, völgynek le.A lépten nyomon látott mobil telefon szerepére kíváncsi vagyok, mi lehet a szerepe? Az internet szolgáltatás két városban is katonai okokból szünetelt már egy hónapja. Menjetek Etiópiába, csoda, de ne feledjétek otthon a nyitottságotokat!


András, 2019. 04. 29. 00:05
Jó hír, hogy már nem kell "bohóckodni" Genffel vízum tekintetében.
https://www.evisa.gov.et - oldalon evízum lehetőség van a világ összes állampolgára részére. 30 napos egyszeri belépéses vízum már USD 52-ért! ;)


Marinkás lászló, 2017. 12. 06. 16:42
Ez mind így igaz ahogy itt le van írva nekem 2017 nov 16 tól 29 ig volt szerencsém Etiópiában egy kis időt eltölteni de ennyi kedves emberrel amennyivel ott találkoztam le a kalappal nagyon rendesek .Hatalmas a szefénység de megpróbálnak dolgozni az emberek ki így ki úgy.de hem mindenki egyből szalad hozzád mert te fehér embee vagy hogy please many de elég sűrün elő fordúl föleg fiatal anyák kisgyerekkel a hátukon.Ételeik nagyon finomak csakk egy kicsit fűszeres és csípős finom még a gyümölcsök amiket korán reggel leszednek a fáról és a kis koleszukon tolva árulják az utcákon narancs dinnye eper ananász mangó avokádó stb.A 4 5 × Szállodák jól felszereltek és kényelmesek aránylag nem olyan drágák 70 $ éjszakánként ami tartalmaz egy reggelit svédasztalos .


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon