ÚTIKRITIKA.HU / Namíbia

Namíbia

Namíbia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett |Vélemények| Vízum | Látnivalók | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Csacsifogat Grotfontein közelében - fotó by Elter

Namíbia dióhéjban

 • A délnyugat-afrikai, az Atlanti-óceán parti Namíbia 825 ezer négyzetkilométer területű (közel kilencszer akkora hazánknál), mindössze 2,6 milliós lakossággal (2022-es becslés).
 • Namíbia fővárosa, Windhoek (ejtsd: vendhuk, vagy angolosan vindhuk)) 7800 kilométerre van Budapesttől.
 • Namíbia nagyon egyedi tájai és állatvilága miatt a turisták által egyik leglátogatottabb afrikai ország.
 • Kifejezetten jó közbiztonságú, konszolidált politikai helyzetű, veszélyektől szinte mentes ország.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének a része: Twyfelfontein (vésett rajzok) és a dél-namíbiai erg (dűnetenger)
 • Ha autóbérlést fontolgatunk, akkor kalkulálni kell azzal, hogy baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Johannes

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sivatag elképesztő színvilága
 2. Izgalmas, egyedi a növényvilág
 3. Sehol a világon nem láttam ennyire kék eget, alig van felhő
 4. Jópofa Swakopmund városka erősen német jellege
 5. Walvis Bay lagúnáiban a hajózás
 6. A Kamanjab-i Otjitotongwe gepárdfarmon nagyon közelről látni a világ leggyorsabb szárazföldi állatát
 7. Az Etosha nemzeti park állatvilága

Nem tetszett

 1. Bármennyire szép a táj, de sok száz kilométeren keresztül hamar unalmassá válik bámulni a hatalmas farmok szögesdrótos kerítéseit
 2. Cape Crossnál a fókakolónia elképesztő bűze
 3. Az országutakon az aggodalom, hogy egy varacskos disznó ne ugorjon hirtelen, veszélyesen a dzsipünk elé  
 4. Zötykölődni a sok földúton
 5. Hozzászokni a baloldali vezetéshez
 6. Meglepően sok a közúti baleset

Vélemények

,, Itt most van nyár, azaz brutál meleg és éppen kezdődik az esős évszak, szóval kevesebb a turista, de nekem így is sok. Nehéz elképzelni mekkora tömeg lehet amikor itt tél van, Európában meg éppen nyári szünet. Az infrastruktúra amúgy teljesen jó, még ha nincs is mindenhol aszfaltos út, a földutak is jól járhatók. A csapvíz például mindenhol iható. Windhoek úgy néz ki, mint egy amerikai kisváros, és nem túl érdekes. A természeti látnivalók nagyon klasszak, és változatosak, de a távolságok is nagyok köztük. Szóval laza, gyerekes vagy kezdő afrikai utazásnak pont jó, de harcedzett utazóknak nem kihívás. (2017)" forrás


,, A TOP 5 élményünk, ami miatt Namíbia örökre emlékezetes marad:
- Etosha nemzeti parkban órákig nézni a játszadozó oroszlánokat
- felmászni és lefutni Namíbia legnagyobb dűnéjéről (Dune 7 Swakopdmund mellett)
- minden este megnézni a Tejútrendszert
- kora reggel a Kalahari sivatagban lovagolni (18 fokban)
- mentett gepárdokkal sétálni

-------------------

2 hetet töltöttünk ebben a csodás afrikai országban saját szervezésben, 3 éves kislányunkkal. Mi elsősorban az állatok miatt választottuk ezt az országot, mert sok más afrikai nemzeti parkba vagy rezervátumba 6 év a korhatár. Namíbia turistaként biztonságos, sehol nem éreztük az ellenkezőjét."

(sz.h.v., 2019)

Varga Gábor fotója

Vízum

,, 80 euróba kerül és legközelebb Bécsben van Nagykövetség. Mi csak szabival tudtunk volna kimenni, ezért a Vista utazási iroda segítségével intéztük el itthon."(h.sz.v., 2019)

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen! Megspórolhatja a Bécsbe kimenetelt.

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj Namíbia esetében (ÁFA-t tartalmazza):
  • 1 fő részére: 30 480 HUF / vízum (24 000+ÁFA)
  • 2 fő részére: 19 050 HUF / vízum / fő (15 000+ÁFA)
  • 3 főtől: 12 700 HUF / vízum / fő (10 000+ÁFA)
 • Vízumdíj:
  • 3 munkanap átfutással: 80 EUR / fő
  • 7 munkanap átfutással, egyszeri belépéssel: 45 EUR / fő
  • 7 munkanap átfutással, többszöri belépéssel: 65 EUR / fő
  • Az átfutási idő a Követségre való beadás napjától kezdődik!

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Namíbiába, melyet Namíbia bécsi nagykövetségén kell a kiutazás előtt kérelmezni.

Az útlevélnek legalább hat hónappal a beutazást követően még érvényesnek kell lennie, és legalább egy üres oldalt kell tartalmaznia.

Látnivalók

Csontváz-part

Elter fotója

A namíbiai Csontváz-part több mint ezer hajónak vált örök nyughelyéül. A partszakasz hírhedt a hajósok körében szeszélyes időjárásáról. Sűrű köd, hullámverés váltakoznak. Mindez kombinálva a part rendkívül finom homokjával és az éles, víz alatti sziklákkal igazi hajócsapda. A gyakori hullámverésnek és a homoknak köszönhetően a part bár megközelíthető hajóval, de onnan nem szabadul senki. Aki egyszer megpróbált kikötni a parton, az többet nem fordult vissza...

A partszakasz régebben az itt talált rengeteg állati (bálna és egyéb élőlények) csontvázról kapta a nevét az őslakosok körében. Mostanra a hajó-csontvázak csak erősítették ezt a tudatot. John Henry Marsh író Skeleton Coast című hajótörött-novellája óta pedig a térképészek is előszeretettel illetik ezt a helyet a Csontváz-part névvel. A part leghíresebb roncsa az Eduard Bohlen teherhajó. Több mint 2000 tonnájával és értékes rakományával 1909. szeptember 5-én sűrű ködbe keveredtek a namíbiai partoktól nem messze, majd partra szaladtak és megfeneklettek a homokban. A turisták körében ez a partszakasz a hatalmas hullámok miatt kiemelt figyelmet kap - a szörfösök számára igazán varázslatos és mesés környezet ez a hajóroncsokkal és a helyet körül lengő legendákkal.

a Zeila roncsai - i.k. fotója

Repülés és repülőjegy

Európából közvetlen járattal Frankfurtból lehet eljutni Windhoek-ba, mégpedig a Condor és az Air Namibia légitársaságokkal. 10 óra 15 perc a jellemző repülési időtartam.

A kiváló etióp légitársaság, az Ethiopan Airlines is érdekes lehet, mert Bécsből közvetlen járatával eljuthatunk Addisz Abebába és onnan megy szintén közvetlen járat Windhoekbe. Így akár a namíbiai utazásba beleférhet Addisz Abeba meglátogatása is.

Szállás

Júliusban és augusztusban nehéz szabad hotelszobát találni (sok turista jön ilyenkor a Dél-afrikai Köztársaságból).

Egészség

A fővárosban rendelkezésre állnak megfelelő szintű egészségügyi intézmények, de előre történő kifizetést kérhetnek (hitelkártya vagy készpénz), még ha teljes körű biztosítással rendelkezik is a külföldi állampolgár. A veszettség, a malária és a kolera gyakori. Az utóbbi két betegség az ország északi területeire jellemzőbb. Nagyobb maláriaveszély az esős évszakban (januártól-áprilisig), amikor a "maláriazóna" délre húzódik, egészen Okahandja városáig. A gyermekbénulás szintén jelen van Namíbiában. A térség többi országához hasonlóan Namíbiát is súlyosan érinti az HIV/AIDS járvány, a lakosság közel 20%-a fertőzött.

A turisták nagy részénél bőrirritációt okozhat a túlzott forróság és szárazság, amely ellen megfelelő ruházattal, fényvédőkrémekkel, elegendő mennyiségű vízfogyasztással védekezni szükséges.

,, Oltás nem kellett. Az öreg nemetek odamennek meghalni. Civilizált hely. Az utcák tiszták, nemet precizitással épültek. 2 hónap alatt egyetlen veszelyes rovart sem láttam. Kigyót sem. Nem csípett meg semmi." (elvéel, 2019)

Grootberg -  A legyek miatt ilyet kell húzni a fejre - j.cs. fotója

Közlekedés

Az autóbuszok, a vonatok többnyire nem menetrend szerint közlekednek, előfordulhat, hogy néhány órát, vagy napot is késnek.

,, A reptéren béreltünk autót: egy összkerekes Nissan Xtrail-t, ami sehol nem hagyott minket cserben. A közlekedés balos, és elvileg nemzetközi jogosítványt is kérhetnek - főleg mert a magyar jogosítványon csak magyarul van minden - tőlünk egyetlen rendőri ellenőrzés során sem kérték szerencsére, mert nekünk nem volt 😊." (h.sz.v., 2019)

Elter fotója

Varga Gábor fotója

Étkezés

"Dél Afrikában és Namíbiában a potjie szó jelentése kis fazék vagy üst. A holland pionírok terjesztették el, húsos, zöldséges, szaftos egytálételeket főztek benne, általában birkából, disznóból vagy valamilyen szárított húsból (biltong). A potjie mára ugyanolyan közösségi esemény lett, mint nálunk a bográcsozás, minden szakácsnak megvan a maga receptje, titkos fűszerei. Másik jellegzetes étel a potbrood, ami üstben sütött kenyeret takar." forrás

Nem mákos nudli, hanem sült hernyó ovambó módra - ette vacsorára és fotózta Elter Karcsi

Vásárlás

Piac Tsumeb-ben - s.v. fotója

Bizony ott is van SPAR, mégpedig vidéken is. - m.n. fotója

Közbiztonság

Namíbia a turista számára nem túlságosan veszélyes. Tény azonban, hogy a külföldi turisták ellen elkövetett bűncselekmények (rablás, fegyveres rablás) egyre gyakoribbak, főleg a fővárosban, Windhoekben. A támadások megtörténhetnek akár fényes nappal is, a forgalmas belvárosban. A gépjárművekből való lopások, különösen a benzinkutaknál gyakoriak. Óvakodni kell a zsebtolvajoktól a városközpontokban. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése. Legyen Önnél másolat személyi okmányairól (útlevél, jogosítvány).

Az északi Caprivi-övezetben ne térjenek le az ismert közutakról esetleges robbanásveszély miatt. Javasoljuk, hogy kerüljék az éjszakai vezetést a föld-és murvás utak rossz állapota miatt, különösen az esős évszakban. Gyakoriak az utakon a váratlan defektek, mindig tartson magánál két pótgumiabroncsot. Jelentős baleseti kockázatot jelentenek az utakon tartózkodó vad- és elkóborolt házi állatok is. Óvatosan járjon el taxik használatakor, különösen a fővárosban - kérje szálláshelyén, hogy javasoljanak egy megbízható taxi-szolgáltatót.

Vigyázzon értékeire, ezek ne legyenek szem előtt (a bérelt autóban sem), tartsa értéktárgyait széfben a szálláshelyén. Hitelkártya-visszaélések több helyen előfordultak - pl. az Etosha Nemzeti Parkban lévő Okakuejo Lodge-ot összefüggésbe hozták hitelkártya bűncselekményekkel. Hitelkártyával való fizetéskor ne engedje, hogy kártyáját elvigyék, mindig ellenőrizze bankszámla-egyenlegét, hogy kizárhassa az esetleges bűncselekményt.

ittas vezető - s.v. fotója

Magyar külképviselet

A délnyugat-afrikai országban magyar tiszteletbeli konzulátus működik: a konzul Trepper György.

 • Cím: 8 Scorpio Street, Dorado Park Ext 1, Windhoek;  Postai cím: Windhoek, P. O. Box 20392
 • Tel: (264)(61) 223-175, 220-450; Mobil: (264)(81) 124-7493

A Namíbiai Köztársaságnak van Budapesten tiszteletbeli konzulja: Molnár Erik

Egyéb hasznos információk

 1. Az üzletek, éttermek, turistaszálláshelyek nem mindig találhatók nyitva a jelzett nyitvatartási idejükben.

Windhoekben érdemes bevásárolni, mert útközben nincs mindig lehetőség megállni enni (és Swakopmundon kívül máshol nem is találtunk boltot). A boltok kínálata egyébként teljesen jó, mi nem vittünk itthonról szinte semmit. (h.sz.v., 2019)

 1. Namíbiában a namíbiai dollár (NAD) a hivatalos fizetőeszköz.

Busman tanga - s.d. fotója

Windhoek

angol kiejtés: vindhuk

Lakosság (2022-ben):  461,000

m.t. fotói

Swakopmund

(szvákopmund)

Lakosság (2022-ben): 22,000

s.v. fotója

Hohenzollerhaus - b.l. fotója

b.l. fotója

Etosha nemzeti park

s.t. fotója

e.v. fotója

l.p.fotója

s.d. fotója

Szafarik


,, Első szafaris megállónk az Erindi volt, ami egy privát rezervátum, ahol saját 9 fős kocsikkal reggel és este viszik a turistákat 3-3 óra hosszan szafarizni. 6 éves kor alatti gyerekek nem mehetnek erre a programra, viszont van kicsiknek is egy órás szafari általában délelőtt. A képek elmesélik helyettem, hogy milyen állatokat láttunk. Natgeon felnőtt embereknek életre szóló élmény az igazi élőhelyükön látni ezeket a csodálatos lényeket. Itt külön kérték, hogy egyedül a fekete orrszarvúról ne tegyünk fel képet semmilyen social felületre, mert náluk már nagyon kevés él, és a vadászok egyik legkedveltebb célpontja.
Az Etosha Nemzeti Park állami tulajdonban van, saját autóval bárki bemehet és körbejárhatja (kizárólag kavicsos utak vannak) a negyed magyarországnyi területet. Napfelkelte után lehet legelőbb bemenni, és napnyugtára ki is kellett jönni – ha csak valaki nem a parkon belül foglal szállást, mert arra is van lehetőség. Már az első 1 km-en keresztezte az utunkat egy 30 fős elefántcsorda, de a legjobb itatóknál megállni és várni, mindig történik valami (gyereknek érdemes egy rakat színezőt bekészíteni, valamint egy jó távcsövet, amit ő is tud használni)." (h.sz.v., 2019)

Földrajz és időjárás

Namíbia éghajlata szubtrópusi. Éghajlatát a nyári és a téli évszakok határozzák meg. A nyár (az úgynevezett esős évszak) általában október végétől április végéig tart. A hőmérő higanyszála napközben meghaladhatja a 30 °C-t is. Éjszaka 16-20°C alá csökken a hőmérséklet. A tél májusban kezdődik és októberig tart. A hőmérséklet éjszaka mínusz 5-8 °C-ra is süllyedhet. Napközben a hőmérséklet kb. 20-25 °C-ra emelkedik. Az ország nyugati része egész évben szeles és ritka a csapadék. Az Atlanti-óceán partján hideg délnyugati szelek fújnak. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15°C-t. Namíbia északon Angolával, keleten Botswanával (picit Zambiával és Zimbabwe-vel), délen a Dél-afrikai Köztársasággal szomszédos.

Homokdűnék Swakopmund közelében - Elter fotója

a világ legmagasabb dűnéi - j.m. fotója

Történelem

A 15. század végén portugálok fedezték fel első európaiként a területet. A 18. század végén britek gyarmatosítják a mai Namíbia egy részét. 1884-től a terület német gyarmat. Az első világháborúban brit és dél-afrikai csapatok kiűzik a németeket. 1919-től a terület a Népszövetség által felügyelt, de dél-afrikaiak által kormányzott mandátumterület. 1946-ban a Népszövetség utódja, az ENSZ próbálja felügyeleti jogát gyakorolni, de a dél-afrikai kormányzat uralja de facto ezt a Délnyugat-Afrikának nevezett területet. 1960-tól kezdve függetlenségi küzdelmet vív a SWAPO nevű gerillaszervezet. 1978-tól hosszabb hatalmi huzakodás a dél-afrikaiak és a feketék szervezetei között. A dél-afrikai apartheid-rendszer bukása vezet oda, hogy teljesen szabad választások legyenek, és győz a SWAPO: 1990-ben független államként létrejön Namíbia, a Délnyugat-Afrika területén.

Manapság

Namíbiában többpártrendszerű demokrácia létezik. Tény, hogy a függetlenné válás óta egy párt, azaz mozgalom, a SWAPO tartja kézben a kormányzást és az államfővel együtt túlhatalma van a parlamenttel szemben. Az ország politikai helyzete stabil, nagy feszültségektől mentes, s ez nagy szó Afrikában. Namíbia gazdaságának legfontosabb ágazatai: a bányászat, a mezőgazdaság, a halászat és a turizmus. 40 bányában 35 féle ásványt termelnek ki, köztük gyémántot és urániumot is. Az ország munkaképes lakosságának csaknem fele a mezőgazdaságban dolgozik. A Namíbiába látogató turisták kétharmada környező országokból jön, főleg a Dél-afrikai Köztársaságból.

Himba törzsbéli nők - Elter fotója

A helyiekről

 • Namíbia legnagyobb etnikai csoportja a fekete bőrű ovambo nép. A lakosság felét ők teszik ki. Jelentős fekete etnikai csoportok még ezek: kavango, herero, damara, caprivi.
 • Namíbia lakosságának kb. 7 százaléka fehér. 60 százalékuk afrikaner (a Dél-afrikai Köztársaságból vándoroltak ide, 20% német eredetű és 20% brit származású.
 • Jóllehet az angol a hivatalos nyelv, kevés namíbiainak ez az anyanyelve.

bácsi - s.v. fotója

Alakított fogak - b.l. fotója

Cuki túravezetőnk - b.l. fotója

Elegáns hölgyek - b.l. fotója

Turista etikett

 1. A magasabb beosztású, a közösség tagjai által megbecsült nők sosem fogyasztanak alkoholt nyilvános helyeken.
 2. Nyilvános bárokba, klubokba, szórakozóhelyekre nem illik a nőknek járniuk, mert kedvezőtlenül hat megítélésükre.
 3. A nők konzervatívan öltözködnek, hosszú szoknyát viselnek, válluk sosem fedetlen.
 4. A visszafogott öltözködési stílust a külföldi nőktől is elvárják, illetlennek, tiszteletlennek, sértőnek érzik, ha egy nő túl sokat mutat meg magából.
 5. Ne viseljünk túl feszes vagy túl nyitott ruhadarabokat.
 6. Elektromosság: 220 Volt.

Magyar-himba barátság

Olvasmányos linkek

"Namíbiában még légszennyezettség sincs, így olyan tiszta kék égbolt borít látóteremre koszorút, amelyet még életemben nem láttam. Körülöttem, alattam és rajtam is finom homok mindenhol, a Namib-sivatag 45-ös dűnéjének – pillanatnyi ülőhelyem – alján pedig mint apró bogár, ott pihen hű társam, az ősrégi, mégis vadonatúj Toyota Land Cruiser-t váltó, átalakított Toyota Hilux Raider. Kisvárosok, rengeteg hely és baloldalas közlekedés.

De miért pont Namíbia? A Dél-Afrika és Angola között, az Atlanti óceán partján található ország nem csak egzotikuma miatt különleges. Közbiztonságát és rendezettségét némely európai ország is megirigyelhetné; persze nem nehéz ott rendet tartani, ahol 2,2 millió ember lakik közel tízszer akkora területen, mint Magyarország.

Maga a főváros, az I. világháború előtti időszak németes behatásait még mindig magán viselő Windhoek sem nagyobb, mint egy átlagos vidéki nagyvárosunk, ráadásul forgalma is elenyésző. Ez jól is jön, ugyanis a kölcsönzőből egy nálunk nem létező ínyencfalattal kanyarodok ki a baloldali forgalomba. Ő a Toyota Land Cruiser 76-os, amelyet felénk 1984-től forgalmaztak, ám a világ közlekedési szempontból nagyobb igénybevételeket támasztó felére továbbra is, enyhén felfrissítve gyártanak.

Változatos, kies és gyönyörű tájai mellett talán autós szempontból a legérdekesebbek a namíbiai utak. Egyrészt a népsűrűség, pontosabban a népritkaság feleslegessé teszi a túlzott szigort a sebesség-korlátozásokkal kapcsolatban. Ennek eredményeképpen egy hagyományos, kétsávos aszfaltúton is (amely jelenleg alig több mint a 10 százalékát borítja az országnak) lehet 120 km/h-val utazni. Igaz, ehhez hozzáadódik, hogy az út szélén szinte mindenhol kerítést találunk, amely megakadályozza az állatok útra vándorlását, és a nagy távolságok miatt a kerékpáros és egyéb forgalom is nem létezőnek tekinthető. Apropó kerítés: a hatalmas birtokokon, területeken élő vadállatok is a birtokos tulajdonát képviselik, így pedig érthető a mindenhol fokozott védelem. Ha ugyanis átvándorol a szomszédhoz a különösen ízletes élelmiszer-forrásnak tekinthető nagy kudunk, akkor bizony lemondhatunk az esti pecsenyesütésről.

Namíbia tájegységei rendkívül változatosak: a vulkanikus eredetű fennsíkoktól kezdve az északi területek kiemelkedően csapadékos vidékei mellett a száraz sivatagot is megtaláljuk a tengerparton. A Namib-sivatag – melynek homokját még mindig érzem a szememben – 1600 kilométer hosszan nyújtózik észak-déli irányban a tengerparton, helyenként akár 160 kilométernyi dűnesoron elnyújtózva. Bár ez a világ egyik legszárazabb területe, a világ legnagyobb, akár 300 méteres homokdűnéi között mégis vízre bukkantam: az időszakosan a környező hegyekből a sivatagba benyomuló Kuiseb folyó a tengertől még nagyon messze, a Sossusvlei névre hallgató ponton adja fel a küzdelmet a szárazsággal, ahol a magas vastartalomtól vöröslő dűnék között néha tavat, és kihalt fákat is találunk. A terület felfedezésére a szeles reggelek bizonyulnak a legideálisabbnak, ilyenkor ugyanis legalább a tűző napot és a hőséget elkerüljük: ez pedig nem árt, ha fel szeretnénk fedezni a sajátos élővilággal is rendelkező területet. " forrás


"Szörföztetek már homokon egy végeláthatatlan vörös sivatagban, miközben a lemenő nap sugarai bearanyozzák a látóhatárt? Namíbiában ezt is megtehetitek, a szafarizáson és delfinnézegetésen kívül. A kispénzűeket sátortábor, a kényelemszeretőket tengerparti és sivatagi hotelek várják.

Kiszálltam a terepjáróból, és álldogáltam egy nagy homokdűne mellett, a vörös sivatagban. Szerencsére azonban gondoltam egyet, és felbaktattam a 300 méter magas homokdomb tetejére. És akkor megláttam a csodát. A végtelen sivatag mögött hatalmas szavanna húzódott, egyre dúsabb növényzettel, zebrákkal, antilopokkal, zsiráfokkal, bivalycsordákkal. El lehetett látni egészen a csipkézett hegygerincekig. Ez a rövid pillanat maga volt a megvalósult álom.

Az utcák és a városok elnevezése igencsak meglepi a magyar turistát Namíbiában. Sétálhatunk a Hofmayer Strassén, megnézhetjük a neogótikus Christuskirchét, vagy felkereshetjük a bajor Lüderitz városát a sivatag szélén. Az óriási vadvilággal rendelkező afrikai ország korábban német gyarmat volt, a helynevek többsége azóta is megmaradt. Néhány település, például Lüderitz, a mai napig úgy néz ki, mint egy német városka. Van itt kávéház, lutheránus templom, akár Brandenburgban is járhatnánk, egyedül a fókarezervátum töri meg az illúziót, de a part mentén még pingvineket és akár flamingókat is láthatunk. Korábban itt volt a gyémántbányászat egyik központja, nem messze innen a mai napig kitermelik a drágaköveket. A Gyémánthegyen található a mesés ólomüveg ablakairól híres Felsenkirche.

A Kalahári-sivatag lakói a busmanok, akik a legrejtettebb területeken is megtalálják a vízforrást, és a mai napig őrzik hagyományaikat. A nama népcsoport egy tüskés dinnyefélét fogyaszt, a narát, amelynek betakarítása népünnepély, hiszen ennek köszönhetik, hogy meg tudnak élni a sivatagban. A hereró törzs emberei ugyanakkor a németekkel vívott csatákra és az ott megölt vezéreikre emlékeznek ünnepségeiken. A Namíbiai-sivatag egyik legérdekesebb növénye a welwitschia mirabilis. Akár kétezer évig is élhet ez a furcsa növény, és ez alatt az idő alatt mindössze két darab levelet hoz. Igen kevés vízzel is beéri, de százévenként azért kell neki egy kis csapadék.  forrás

t.k. fotója

"A nappalokat többnyire vezetéssel és figyelőhelyi várakozással töltöttük az autókban, rengeteg antilopot, zebrát, elefántot, zsiráfot, kudut, oroszlánt pillanthattunk meg egészen közelről. Utunkat észak felé folytatva elértük az angolai határt jelentő Kunene folyót, majd a Ruacana-Epupa vízesést. Namíbia északi része csak gyakorlott utazónak ajánlott, nincsenek egyértelmű útjelzések, szoros hágókon és meredek sziklaoldalakon kell manőverezni a zsúfoltan telepakolt terepjárókkal, napokig nem látni fehér embert, az üzemanyag rohamosan fogy, a gyakori egyes, vagy felező sebességben és reggelente a helyi törzsek közelében ébredhet a kalandor, a legeltető helyük közelében. A legjelentősebb törzsek közé a Hererok, Himbák, Namák és a Damarák tartoznak." (forrás: vjm.hu, 2014),, Swakopmund  egy német város az Atlanti-óceán partján, ahol pálmafa árnyéka vetül a százéves evangélikus templomra, ahol reggelente lesöprik az utcáról a sivatagból befújt homokot, és ahol az afrikai bennszülöttek is a német előírások szerint készült sört isszák.

Ha csak a földrajzi elhelyezkedését nézzük, már az is különleges. Különösen a levegőből látványos, ahogy az Atlanti-óceán partján fekvő várost körülöleli a sivatag. Járókelőként ott ebből az tűnik fel, ahogy a külső utcákon reggelente lesöprik a homokot a járdáról, amit befújt a szél. Meg az, hogy a helyi utazási irodák lesiklótúrákat szerveznek a környező homokdűnékre.

A part mentén végigfutó Benguela-tengeráramlat nyáron kellemes 22-23 fokra hűti le a várost, ami éjszaka is csak pár fokkal csökken, de télen sem sokkal esik lejjebb a hőmérséklet. Az áramlat megakadályozza a felhőképződést, így eső elvétve van, köd viszont gyakran kialakulhat, ami több kilométerre behatol a Namib-sivatag fölé.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Himba törzsbéli lány - Elter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Ray Rudolf, 2019. 11. 24. 12:23
3 hétig voltunk Namíbiában privát úton barátainkkal! Dzsippet béreltünk, s 6000!!! km-t autóztunk. Olyan csodálatos, felejthetetlen élményekkel tértünk haza, amit csak ez az ország tud nyújtani. Ez az igazi Afrika nem Dél-Afrika vagy Kenya, ahol a túristák elcseszték az egész országot, s egy műafrikát mutatnak a bámészkodó túristáknak. Ha tehetném, holnap indulnék vissza! Bárkinek szívesen adok tanácsot, vagy osztom meg az élményeimet.


Gábor, 2017. 12. 28. 10:21
Namíbia az objektivitás teljes mellőzésével.

http://fikatours.blogspot.hu/2017/11/waren-sie-schon-in-namibia.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon