ÚTIKRITIKA.HU / Guinea


hirdetes

útikritikák


Guinea

Guinea dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Conakry | Fouta Djalon | Faranah | Katikan | Le Voile de la Mariée | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A Kérek egy kis adományt a körforgalom használatáért nevű szobor  - a.s. fotója

.

Guinea dióhéjban

 • Guinea nyugat-afrikai ország, amely északon Bissau-Guineával, Szenegállal és Malival, keleten Elefántcsontparttal, délen Libériával és Sierra Leonéval határos. Nyugaton az Atlanti-óceán mossa partjait.
 • Guinea 246 000 négyzetkilométer területe, lakossága kb. 13,8 millió (2023-as becslés).
 • Fővárosa: Conakry (konákri). A volt francia gyarmaton a hivatalos nyelv a francia. A lakosság 85-90 százaléka muzulmán.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Guineába.
 • Guineában a közbiztonság rossz, s ezért a hosszas vidéki túrák kíséret nélkül  veszélyesek.
 • A szükséges vagy tanácsolt oltásokkal kapcsolatban kéretik itthon alaposan tájékozódni! 
 • Legjobb a száraz évszakban menni (november-március), mert akkor napos és meleg az idő (január kb. az augusztusi Görögországnak felel meg).
 • Leggyakoribb vezetéknév: Diallo
 • Havi átlagbér (2023-ban): kb. 80,000 HUF-nak megfelelő helyi pénz

Fő látnivalók:

A Nimba-hegy természeti rezervátum (egy része Elefántcsontparton van) az UNESCO természeti világörökségének a része

 • Conakry
 • Fouta Djalon
 • Faranah
 • Katikan
 • Le Voile de la Mariée

Érdekességek:

Guinea a világ egyik legnagyobb bauxit-bányászati területe, amelyből alumíniumot állítanak elő.

Guinea híres a hagyományos, kézzel készített batik-ruháiról, amelyek számos színben és mintában kaphatók az ország piacain.

Guinea-ban számos különleges állat található, köztük a varacskos vörösmajmok és a guineai varánuszok.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tulajdonképpen Guinea megismerésével egész jó képet lehet nyerni arról, hogy milyen egész Nyugat-Afrika karaktere
 2. Gyönyörű tengerpartjai vannak
 3. Fouta Djalon elképesztő tájai
 4. Néha vannak tüntetések a fővárosban, de amúgy ez egy békés légkörű ország, főleg nyugat-afrikai összehasonlításban.
 5. Nagy élmény volt festői falvakban járni, és az egyikben még csoportos énekelőadással is fogadtak minket.
 6. A helyiek barátságosak és udvariasak voltak velünk, amit részben annak is köszönhettünk, hogy kifejezetten törekedtünk szerény és tiszteletteljes viselkedésre.
 7. Az iránytaxiban kétalkalommal is úgy biztosítottunk magunknak extra kényelmet, hogy tripla annyi ülőhelyet fizettünk ki.
 8. Nigériával szöges ellentétben, Guineában csak elvétve zaklatott minket bárki is.

Nem tetszett

 1. A kisstílű bűnesetekből sok van
 2. A közutak állapota silány
 3. Az afrikai állatvilágból elég keveset látni itt
 4. Alig van turista infrastuktúra, pl. kevés a tolerálható olcsó szálláshely.
 5. Nekünk roppant kaotikusnak tűnt az utcai közlekedés. 
 6. Drága a kajálás, ha húst, halat is akarsz enni.
 7. Érkezéskor a fővárosi repülőtéren a beléptető személyzet pofátlan nyiltsággal kért csúszópénzt a hivatalo kérdőív kitölrtésében való segítségért.
 8. Conakryban kevés utcának van éjszakai kivilágítása
 9. gyakoriak az áramkihagyások  

Vélemények

,, Legjobb helyek: Iles de Los (Conakry), Dubréka, Kindia, Fouta Djallon, és Erdei Guinea (Mount Nimba, Bossou, Ziama Massif). Guinea turista szempontból nehéz ország, mivel ~nincsenek online szállások Conakryn kívül, nincs tömegközlekedés, nincsenek idegenvezetők. Emiatt én az igazi felfedezők paradicsomának mondanám, akik vastagabb pénztárcával és az átlagnál nagyobb kalandvággyal rendelkeznek. Erre egy példát mondanék: eddig minden egyes itteni utazásomkor találtam egy új vízesést a dzsungelben, amik az én kis felfedezéseim, sztorik az ismerősöknek..." (a.j., aki hatszor járt ott, 2019)


,, Idegenforgalom per pillanat nem nagyon van az országban, éppen ezért nincs minden utcasarkon olcsó hotel, vagy egyéb szállásféleség. Ami van, az erősen európai árfekvésű - felejtsük el gyorsan a délkelet-ázsiai 5-20 dolláros hotelecskéket - és ami még komoly gáz, az a tömegközlekedés full káosza. Illetve jóféle afrikai a dolog, igazából nincs is benne káosz. Csak durván megszíivatja, aki nincs hozzászokva. (2018)" forrás


Conakry Guinea fő turisztikai attrakciója a gyönyörű zöld Fouta Djallon fennsík. Az emberek azért jönnek ide, hogy megmásszák a Laura-hegyet, megismerkedjenek a helyi ízekkel Mamu, Dalaba és Mali városaiban, és megnézzék a Kincon és Bafara vízesést.


Guinea körbeutazása során különleges, semmihez sem hasonlítható élményt jelentett számunkra az, hogy sok-sok órát autóztunk országútnak számító földutakon. A vörös, timföld tartalmú por beszivárgott a cipőnkbe, a ruházatunk minden résébe. 5-6 óra folyamatos vezetés után az autóból kiszállva a fő feladattá vált saját magunk portalanítása. (aji, 2022)

pb

Repülés

Budapestről légi úton eljutni Accrába több nemzetközi légitársaság járataival is lehetséges.

Az egyik lehetőség az Ethiopian Airlines járata, amely Budapestet Addisz-Abebával és Accrával köti össze. Az Ethiopian Airlines járatai hetente kétszer közlekednek, és általában egy átszállást tartalmaznak.

A másik lehetőség a Turkish Airlines járata, amely Budapestet Isztambullal és Accrával köti össze. A Turkish Airlines járatai napi rendszerességgel közlekednek, és általában egy átszállást tartalmaznak.

Egyéb légitársaságok is közlekednek Budapest és Accra között, például a Lufthansa, a KLM vagy az Air France. Ezek a járatok általában több átszállással járnak, és az utazás időtartama és ára is változó lehet.

Vízum

Magyarország és Guinea között vízumkényszer van. Magyar állampolgárok vízum kérelmeikkel Guinea belgrádi nagykövetségéhez fordulhatnak.

De online is beszerezhető a vízum ezen a linken:  https://www.paf.gov.gn/visa - 80 USD, ha nem maradunk 90 napnál tovább.

A guineai általános helyzetről tájékoztatást tud adni az ország budapesti tiszteletbeli konzulja: Dr. Steier József, telefon: 06 1 442-4720

Szállás

Az európai szintű hotelek nagy része a fővárosban koncentrálódik, erősen nyugat-európai árfekvéssel. A nagyobb városokban persze lehet "offline" szállásokat találni, ehhez azonban helyismeret szükséges, vagy a város népét lehet menet közben az autóból meginterjúvolni. (2019)

Egészség

Guineát az Egészségügyi Világszervezet 2016. januárjában ebola járványtól mentes országnak nyilvánította!
Javasoljuk, hogy mielőtt a térségbe kívánnak utazni, tájékozódjanak az egészségügyi helyzet alakulásáról a tiszteletbeli konzultól, a guineai hatóságoktól vagy a Francia Nagykövetség guineai érdekeltségű honlapjáról.

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia nagykövetség: (+224) 656 44 87 45 (hétfőtől péntekig 8:30 - 12:00 és 14:00 - 17:15 és szombaton 9:00 - 12:00 között) illetve a (+224) 631 35 42 10 vagy (+224) 664 57 01 92 nyitvatartási időn kívül.

Oltások: A szükséges oltások megszerezhetők Budapesten, ahol a megfelelő egészségügyi felvilágosításokat is egyben megadják. Rendszerint a kolera, a sárgaláz és a hastífusz ellen, úgynevezett kombinált oltást adnak be, a malária ellen pedig, az országban eltöltendő időtől függően, tablettákat javasolnak. Javasolt Hepatitis A és B (magas a fertőzésveszély) elleni oltás is.

Vigyük magunkkal oltási könyvünket (vagy WHO kártya)!

Az amerikai segélyszolgálat (USAID), egy guineai rádióadó és a Coca Cola (!) szponzorálásával a Ghamoune nevű falu táblán hírdeti ki, hogy a település valamennyi szabad területén többé tilos kakilni és a szabálysértőknek büntetést kell fizetni

  Közlekedés

Ghána közlekedési infrastruktúrája jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, de még mindig számos kihívással szembesülnek a turisták, különösen a közlekedés terén. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb információkat a turisták számára a közlekedési helyzetről Ghánában:

Autóbusz: A közlekedési hálózatot főként autóbuszok biztosítják. A nagyobb városokban és a főútvonalakon gyakoriak az autóbuszjáratok, de az autóbuszok állapota és az útminőség nem mindig megfelelő.

Taxi: A taxi szolgáltatás széles körben elérhető, különösen a nagyobb városokban. A taxi árakat általában meg kell egyezni a sofőrrel a fuvar előtt.

Tro-tro: A tro-trok (kisbuszok) a legolcsóbb közlekedési lehetőség Ghánában, de nem ajánlott turistáknak, mivel a járatok túlzsúfoltak és az utazás kényelmetlen lehet.

Vonat: A vasúti közlekedési hálózat korlátozott, és csak néhány nagyobb várost köt össze.

Repülő: A repülőjáratok száma korlátozott Ghánában, de a nemzetközi repülőtér (Kotoka nemzetközi repülőtér) széles körű kapcsolatokat biztosít Afrika és Európa számos másik országával.

Az utazóknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak előre, hogy milyen közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre a tervezett útvonalakon és hogyan tudják elérni a céljaikat a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módon. Továbbá, az utazás előtt javasolt ellenőrizni az aktuális közlekedési helyzetet és az útminőséget, különösen az esős évszakban, amikor az utak rossz állapotban lehetnek és nehezebb lehet a közlekedés.

j.m. fotója

Bátran megterhelhetjük a taxit. - a.s. fotója

Conakry lakott területein autót vezetve különleges óvintézkedéseket kell tenni: nagy a valószínűsége annak, hogy gyermekek és háziállatok hirtelen megjelennek az úton, és gyakran előfordul, hogy rosszul rögzített rakomány esik ki a járművekből az úttestre vagy a szomszédos járművekre.

g. sz. fotója

Guineában a statisztikák szerint körülbelül 600 kilométernyi aszfaltozott út van, de a statisztika nem veszi figyelembe, hogy 1974-ig a gyarmatosítás alatt épült utakról beszélünk. Ma már alig maradt meg abból az aszfaltból, vagy inkább semmi sem maradt meg.

Étkezés

Főételek: A ghánai főételek általában gabonafélékkel készülnek, mint például a fufu (cassava és babérlevél lisztből készült tészta), a banku (kukorica vagy manióka lisztből készült tészta) vagy a kenkey (főtt kukoricadara). Ezeket hús- vagy halételekkel, valamint szószokkal, pácokkal és zöldségekkel szolgálják fel.

Főzött ételek: A ghánai konyha különlegességei közé tartoznak az egyéb főzött ételek, például a jollof rizs, a red-red (főtt bab és banán), az egusi leves (tök magjaiból készült leves), a groundnut soup (földimogyoró leves), és a banku vagy fufu körettel tálalják őket.

Utcai ételek: Ghánában számos utcai ételek is elérhetőek, például a kelewele (fűszeres sült banán), a waakye (vörös bab és rizs keveréke), a bofrot (fánk), és az egész nap elérhető főtt kukorica, ami remek választás lehet reggelire.

Italok: A ghánai italok közé tartozik az asaana (gyümölcslé), a sobolo (hibiszkusz tea), a palm wine (pálma bor), az alomo bitters (növényi kivonatból készült keserűség) és a sör (a helyi piacvezetők között a Star és az Accra Brewery sörök a legnépszerűbbek).

Éttermek: A nagyobb városokban, mint például Accra és Kumasi, számos étterem és kávézó található, amelyek a ghánai és a nemzetközi konyhát egyaránt kínálják.

Fontos megjegyezni, hogy a ghánai ételek általában egészségesek, táplálóak és ízletesek, és a turistáknak érdemes kipróbálniuk őket. Az utcai ételek és a helyi piacok is érdekes élményt nyújtanak a látogatóknak, de mindig fontos ügyelni az ételek frissességére és a higiéniai szabályok betartására.

A Las Vegas elnevezésű étterem, amit míves pallón lehet megközelíteni - a.s. fotója   

Vásárlás és pénzváltás

Alkudozni szükséges, 25-50% alku szokásos.

Útszéli húsárusítás - a.s. fotója

Csak Visa kártyát lehet használni az egész országban (Mastercardot a legnagyobb bankok sem fogadják el), és érdemes készpénzes euróról váltani frankot, amelyet a hotelek a bankoknál jobb árfolyamon tesznek meg (megbízható helyi vezetővel az utcai árusok árfolyama még jobb, ez azonban egyedül nem javallott az átverések miatt). A dollárt, különösen a kisebb címleteket még rosszabbul váltják, de euróból sem érdemes 50-esnél kisebbet vinni. (a.j., 2019)

Közbiztonság

Conakry egy másfél-két milliós lakosú város. Az erőszakos és nem erőszakos bűnözés szintje nagyon magas. A fővároson kívül is gyakran előfordulnak rablások, sok esetben rendőröknek, katonáknak álcázzák magukat az elkövetők.

Az átlagos guineai számára a mobiltelefon és a fényképezőgép luxuscikk. Egyre gyakoribbak a fegyveres csoportos támadások Conakry guineai útjain. Az ország nehéz gazdasági állapotát súlyosbítja az instabil belpolitikai helyzet és az etnikumok közötti feszültség. 

Ha az országon belül utazik, mindig legyen magánál személyi igazolványa és (egy olcsó) mobiltelefonja. Ha üzleti úton van, akkor jobb, ha fegyveres rendőr vagy katona kíséri. (2022)

Javaslatok az elkerülhetetlen tartózkodás ideje alatt:

 • Ne hívjuk fel magunkra a figyelmet úgy, hogy kirívóan vagy kihívóan öltözködünk! Javasolt bő nadrágot, inget, pólót hordani!
 • Ne hordjunk drága ékszert: órát, karkötőt, fülbevalót, nyakláncot, gyűrűt!
 • Okos telefont ne vigyünk az országba!
 • Kerüljük a tömegmegmozdulásokat, ideértve a kormány és katonai épületeket is!
 • Egyedül sötétedéskor semmiképpen ne sétáljunk!

Magyar külképviselet

Nincs Guineában magyar külképviselet, de van egy tiszteletbeli konzul: Oumar Bella BARRY

Egyéb hasznos információk

Jön!

Conakry

2,1 millió lakosa van (2022-es becslés). Atlanti-ócreáni kikötőváros.

Conakry nagy mecsete a legnagyobb mecset Afrika Szaharától délre eső (nem arab) részén.

Fouta Djalon

(angolosan: fáte dzselon)

Ez egy felföldi régió Guinea középső részén. 220 km-re található. a fővárostól északkeletre, jó úttal összekötve turisták ezreit vonzza festői dombokat borító smaragdzöld növényzetével a helyi klímának viszonylagos hűvösségével, hangulatos falvakkal barátságos lakókkal és nagyon jó minőségű helyi konyhával .

g. sz. fotója

,, Senki sem gondolná, hogy egész Afrika egyik legjobb, legérdekesebb trekking célpontja éppen Guineában, ebben a szinte ismeretlen nyugat-afrikai kis országban található. Ez a magasföld a Fouta Djallon, a nagy nyugat-afrikai folyók forrásvidéke. De azt sem sokan gondolnák - és nem is gondolják - hogy érdemes lenne ide ellátogatni, pedig hamisítatlan afrikai feelinget szippanthatunk itt, és ráadásul abból is valami jobbfélét...pedig nem könnyű az ország...- legalábbis utazószemmel - rutintalanoknak pedig kifejezetten nehéz. Már ami a körülményeket illeti. Mert az ország meglehetősen körülményes - ...ha nem akarunk túlságosan mélyen zsebbe nyúlni. De ha nyúlunk, akkor is az marad.

Ha bármilyen módon eljutunk Labéba, Guinea második legnagyobb városába, a Fouta Djallon régió központjába, már sínen is vagyunk, hogy életünk egyik legnagyszerűbb gyalogtúrájába foghassunk.

De egy percig se gondoljuk, hogy a Fetoré-folyó völgye csak természeti szépségeket tartogat számunkra. Olyan falvakon haladunk keresztül, sőt, mi több, olyan falvak életébe nyerhetünk bepillantást, amilyeneket eddig csak színes magazinokban láthattunk. Az idő ezekben a falvakban megállt - vagy éppen el sem indult még - és mi részesei lehetünk - ha csak egy-egy délután és este erejéig is - egy-egy család életének. Napi 5-8 órányi gyaloglás a penzum, hogy a falvak, vagy táborhelyek közötti utat megtegyük, és közben tátsuk a szánkat a pazar vízeséseknél amiket útba ejtünk, izzadjuk magunkat véresre a napközben rekkenő melegben, vagy esetleg csobbanjunk itt-ott a hűs vízben, ha van hozzá vér a pucánkban. (2018)" forrás

Faranah

Faranah egy város a közép-keleti Guinea régiójában, az ország középső részén. A város fontos kereskedelmi központ, amely az észak-déli irányú közlekedési útvonal mentén helyezkedik el.

Faranah híres a hagyományos kultúrájáról, a zenei örökségéről és a történelmi helyszíneiről. A városban található a Guineai Muszlim Egyetem, amely az iszlám tanulmányokra specializálódott intézmény. A város számos mecsettel és hagyományos piaccal is rendelkezik.

Faranah klímája trópusi, és az éghajlati adottságok lehetővé teszik a mezőgazdasági termékek gazdag termelését, különösen a rizs, a gyapjú és a bauxit termesztését.

Faranah az országban elérhető közlekedési hálózatnak köszönhetően könnyen elérhető. A városban található repülőtérrel, valamint busz- és taxiszolgáltatásokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy felfedezzék a környező területeket és az ország más régióit.

Le Voile de la Mariée

Le Voile de la Mariée, vagyis a Menyasszony Fátyla egy természeti látnivaló Guineában, amely a Fouta Djallon-hegységben található. Ez egy nagyon szép vízesés, amely egy nagy sziklából zuhan le, úgy néz ki, mintha egy hatalmas fátyol lenne.

A vízesés nagyon népszerű turisztikai attrakció Guineában, különösen a természet szerelmesei és a fotósok körében. A látvány lenyűgöző, és azok számára, akik szeretnek kirándulni, ideális a hely, mivel számos gyalogtúra indul a közelben.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a terület elég elszigetelt, és a közlekedési lehetőségek korlátozottak. A legjobb módja a látogatásnak, ha autóval vagy taxival megy, de számos szervezett túrát is kínálnak a környéken, amelyek tartalmazzák a vízesést és a környező hegyvidéki tájat is.

Minden látogatót arra kérik, hogy tartsák tiszteletben a területet és a környező élővilágot, és ne hagyjanak maguk után szemetet.

Egyéb látnivalók

a.j. fotója

Földrajz és időjárás

Guineát szokták Guinea-Conakry-nak is nevezni, hogy ezzel megkülönböztessék Bissau-Guineától (Guinea-Bissau). Guineának 320 kilométer hosszú óceánpartja van.

Guinea egy nyugat-afrikai ország, amely a szárazföldi és part menti régiókban egyaránt gazdag természeti adottságokkal rendelkezik. Az ország keleti és délkeleti része az afrikai kontinens legnagyobb hegysége, a Fouta Djallon-hegység része. Itt található a legmagasabb pont is, a 1752 méter magas Tamguébá falu mellett.

A hegyvidéki területek nagy része erdőkkel borított, és a folyók, patakok forrásai és vízesések gazdag hálózatát képezik a területen. Az ország középső és nyugati része laposabb, és a folyók, mint például a Niger, a Gambia és a Senegal áramlanak itt.

Guineában számos természeti erőforrás található, köztük arany, gyémánt, vasérc, bauxit, kőszén és földgáz. Az ország gazdasága nagy mértékben függ az ezekből a nyersanyagokból származó bevételektől.

Guinea partjai az Atlanti-óceánhoz tartoznak, és összesen mintegy 320 km hosszúak. A tengerpart mentén található Conakry, a főváros, ahol a legnagyobb kikötők és a gazdasági élet központjai találhatók.

Guinea éghajlata trópusi, a nedves és száraz évszakok változása jellemzi. Az ország északi részén a száraz évszak november és április között tart, míg a nedves évszak május és október között van. A déli régiókban a száraz évszak rövidebb, általában csak december és február között van, míg a nedves évszak áprilistól novemberig tart.

Az országban a hőmérséklet magas egész évben, átlagosan 26-32 Celsius-fok között. A legmelegebb hónapok általában március és április, míg a legenyhébb időjárás általában december és január.

Az északi részeken a hőmérséklet magasabb lehet, míg a magasabb hegyvidéki területeken hűvösebb időjárásra lehet számítani. A nedves évszakban a heves esőzések és a viharok előfordulhatnak, különösen a part menti területeken.

Fontos megjegyezni, hogy a trópusi időjárás változékony lehet, és az időjárási körülmények eltérőek lehetnek az ország különböző részein. Az utazóknak javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjanak az aktuális időjárásról és a látogatási időszakukra jellemző időjárási viszonyokról, hogy felkészülten tudjanak utazni.

Guinea Conakry növényzete nagyon változatos, az óceánpart mentén elterülő sűrű mangrove erdőktől a felső-guineai szavannáig és Alsó-Guinea sűrű dzsungeljéig. Az állatvilágot leopárdok, vízilovak, vaddisznók, antilopok és cibetfélék képviselik. Az országban nagy számban élnek kígyók és krokodilok, valamint papagájok és turakók (banánevő madarak).

Guinea soknemzetiségű ország, a legnagyobb etnikai csoport a fulániak, akik a lakosság 40%-át teszik ki, és főként egy száraz fennsíkot foglalnak el az ország közepén. A malinke a lakosság 30%-át teszi ki, és Felső-Guinea szavannáin élnek. És a legkisebb etnikai csoportot - a Susu-t - a lakosság 15% -a képviseli, elsősorban az Atlanti-óceán mocsaras partjain laknak.

Történelem

Guinea történelme gazdag és változatos. Az ország területén már az időszámítás előtt is voltak emberi települések, és a területen különböző birodalmak jöttek létre az évszázadok során.

A modern Guinea Conakry területének északi és keleti része egykor a Mali és a Songhai birodalom része volt.

A 15. században a területet felfedezték és gyarmatosították az európai hatalmak. A portugálok voltak az elsők, akik felfedezték Guinea partjait, majd a francia és a brit gyarmatosítók is jelen voltak az országban. Az ország a 20. század elején vált gyarmati státussá a francia birodalom részeként.

A második világháború után Guinea egyik vezetője, Ahmed Sékou Touré függetlenségi mozgalmat indított az ország számára. 1958-ban a guineaiak népszavazáson döntöttek arról, hogy elutasítják az alkotmánytervezetet, amely lehetővé tette volna a francia gyarmatbirodalom részeként való maradást. Ezt követően Guinea 1958-ban függetlenné vált a francia fennhatóságtól.

Sékou Touré az ország első elnöke lett, és egy erősen központosított kommunista rendszert vezetett be, amelynek következtében a gazdaság és a politika több évtizedig stagnált. Az 1980-as években a gazdasági helyzet romlása és a politikai nyomás növekedése miatt a vezetésre került Lansana Conté, aki demokratikus reformokat vezetett be, és a gazdaságot is újraélesztette.

Azóta Guinea politikai helyzete több szempontból is változatos volt, beleértve az ellenzéki megmozdulásokat, a békés és erőszakos demonstrációkat és az elnöki választások vitáit. Az ország gazdasága ma az ásványi nyersanyagokra, különösen az aranyra és a bauxitra alapozódik, de számos kihívással szembesül, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, a szegénység és az oktatás területein való fejlődést.

1958 - Time - cover story

Manapság

Guineában az analfabéták aránya nagyon magas. A felnőtteknek csupán 27 százaléka tud írni-olvasni. A várható átlagos élettartam: 56 év.

Legnépszerűbb sport: a foci. A válogatott beceneve: Syli Nationale (Nemzeti elefántok).  2023-ban 86.a FIFA ranglistán (mi a 36.).

Guineában nincs központi csatornarendszer, a városi és vidéki szennyvizet az óceánba engedik.
A központi vízellátó hálózat nagyon rosszul működik.
Áramszolgáltatás vagy egyszerűen nem létezik, vagy ha városról van szó, akkor állandó megszakítások vannak. (2022)

Gazdaság

Guinea a világ második legnagyobb bauxit kitermelő országa. A nyugat-afrikai országban jelentős az arany- és a gyémántkészlet is, mármint a földben.

Conakry-Guineát Nyugat-Afrika „víztornyának” nevezik. Kína és Guinea több mint fél évszázada egyesíti erőit, hogy vízenergiát fejlesszen Guineában, segítve Guineát abban, hogy fokozatosan megvalósítsa azt az álmát, hogy „víztoronyból” Nyugat-Afrika „villamos tornyává” váljon.

Kultúra

Guineai gazdag kulturális örökségéről híres. A guineai zene és tánc világszerte ismertté vált pl. olyan helyi művészeti csoportoknak köszönhetően, mint a Les Ballets Africains és a Ballet Djoliba.

A helyiekről

Guinea-i emberek nagyon sokszínű népcsoportokból állnak, és kulturális különbségek jellemzik őket. Az országban több mint 24 etnikai csoport található, amelyek közül a legnépesebbek a Fulani, a Malinke és a Soussou.

Az országban beszélt hivatalos nyelv a francia, de számos más nyelv és dialektus is beszélt. A vallási megoszlás is sokféle, de az iszlám a legelterjedtebb.

A guineai emberek barátságosak, vendégszeretők és társaságkedvelők. Nagy hangsúlyt helyeznek a családra, az összetartásra és a közösségi értékekre. Fontos szerepe van az éneklésnek, táncnak és a zenének az életükben, és ezek a tevékenységek gyakran az ünnepek, esküvők és más ünnepi alkalmak központi részét képezik.

A guineai embereknek jellemző az erős önkifejezés és a kifejező gesztusok használata a kommunikáció során. Gyakran használnak testbeszédet, hogy kifejezzék az érzelmeiket és a véleményüket. Az időpontok és az időbeosztás nem mindig szorosan betartottak, és a találkozókra vagy megbeszélésekre érkezés lehet kissé rugalmas.

Mivel Conakry Guinea lakosságának 85%-a muzulmán, az iszlám is befolyásolja a guineaiak társadalmi kapcsolatainak építését, életmódját, világnézetét, bár enyhébb formában, mint például a Közel-Kelet országaiban.

Turista etikett

 1. Ha fényképezni akarunk valakit vagy valakiket, előbb kérdezzük meg szabad-e.
 2. A guineai átlagemberek békések, barátságosak és igen vendégszeretők. Az esetek zömében egy kis mosollyal, egy kézfogással, egy köszönéssel és egy kéréssel-kérdezéssel minden az utcán felmerülő problémát, konfliktushelyzetet el lehet simítani.
 3. A turista nőknek kerülniük kell a túlzottan extravagáns vagy túl sokat mutató ruházat viselését, mivel tekintettel kell lenii a lakosság konzervatív hagyományaira.

Olvasmányos linkek

a.j. fotója

Fotóegyveleg

pb

pb

A mély gödörbe szorult férj esetleg megkapja ebédjét a feleségétől - a.s. fotója

Varroda - ervé fotója

Kisiskolások büszkélkednek egy füzet leckéivel - ervi fotója 

Falusi háztáj - ervi fotója

g. sz. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Adam J, 2019. 08. 23. 16:03
Guinea alapvetően egy barátságos ország, amelyről az átlag magyar életében nem sokat hallott. Pitiáner bűncselekmények előfordulhatnak (lehúzások, stb), de általánosságban azt lehet mondani, hogy vigyáznak a fehér turistákra. A belépéshez először is vízumra van szükség, amely Belgrádból szerezhető be a legkönnyebben, s 100 euróba kerül személyenként (2019). A megérkezés előtt érdemes felvenni a kapcsolatot az helyi tiszteletbeli konzullal (Oumar Bella Barry), mivel nehéz boldogulni helyismeret és francia nyelvtudás nélkül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország lényegében "offline', nagyon kevés a szálloda (azoknak is a 90%-a a fővárosra koncentrálódik), továbbá a mi fogalmaink szerinti tömegközlekedés egyszerűen nem létezik! Arról nem is beszélve, hogy helyi idegenvezetőt találni interneten szinte lehetetlen. Aki szeretné mégis megismerni ezt különleges afrikai országot, annak legjobb élcpont valamelyik trópusi sziget Conakryhoz közel, a Fouta Djallon magasföld, és a 2 napi autóútra lévő Erdei Guinea. Ez utóbbi főleg a kalandor lelkű és vastagabb pénztárcájú utazóknak ajánlott, de tulajdonképpen itt lehet találkozni a megszokott "afrikai" vadvilággal, illetve azon túl olyan esőerdei élővilággal, amely a klasszikus szafari országokban (Kenya, Tanzánia, Dél-Afrika, stb.) egyáltalán nem fordul elő. Összegezve tehát, nem egy tömegturista helyről beszélünk, senki sem várjon egy kenyai típusú légkondis szafarikat diszkont áron, viszont aki elég bevállalós, és hajlandó kicsit mélyebben a zsebébe nyúlni, az egy teljesen más Afrikát ismerhet meg, amely egészen biztosan örök élmény marad!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon