ÚTIKRITIKA.HU / Reunion


hirdetes

útikritikák


Reunion

Réunion dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság és veszélyek | Magyar külképviselet | Programlehetőségek és látnivalók | Strandok | Földrajz|Időjárás|Történelem|Manapság|A helyiekről|Turista etikett| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bucan Canot - zs. a. fotója

Réunion dióhéjban

reunijon

Francia kiejtése:

 • 8440 kilométerre van Budapesttől
 • Afrika keleti partjaihoz közeli vulkánsziget, ami Franciaország tengerentúli területének számít.
 • 2500 négyzetkilométer nagyságú, 914 ezren lakják (2023-as becslés).
 • Főváros: Saint-Denis (szán döni)
 • Időeltolódás: + 4 óra
 • Optimális időszak az odautazásra: áprilistól decemberig.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum.
 • Oltás kötelezően nincs előírva, de nincs is szükség rá.
 • Réunion szigetén jó az orvosi ellátás (francia színvonal).
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1370 euró - Dacára ennek a lakosság legalább fele eléggé szegényesen él (azért nem nyomorban), nagyon sok a munkanélküli. 

Miért érdemes odautazni?

 • Nem csupán tengerparti nyaralásra jó, hanem kiváló kirándulási lehetőségek is kínálkoznak a sziget belsejében.
 • Afrikai viszonylatban a közbiztonság és a higiéniai viszonyok nagyon jók!

Érdekességek:

Reunion a világ egyik legaktívabb vulkanikus régiója, és három vulkánja közül az egyik, a Piton de la Fournaise rendszeresen kitör.

Reunion az egyik legvonzóbb hely a világon a bálnanézésre. A hosszú bálnszezon a júliustól szeptemberig tart.

A francia hadsereg használja a Réuniont az űrből történő megfigyelésekhez, a helyi kozmodromból indítottak már rakétákat is.

Reunionban van a világ egyik legmagasabb vízeséscsoportja, a Trou de Fer , ami  több mint 300 méter magas.

      

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vulkántúra
 2. Érdekes a francia és a helyi kultúra keveredése
 3. Csodálatosak a virágok
 4. A sziget nyugati oldalán a korallzátonynak köszönhetően biztondágos a fürdés.
 5. Kirándulásainkkal jól kihasználtuk a túrautak sokaságát.
 6. Sok olyan kifőzde van, ahol az árfekvés visszafogott.
 7. Nagyon jó minőségűek az országutak - csaknem nyugat-európai színvonal

Nem tetszett

 1. Réunionnnak csupán 30 kilométer hosszú tényleges strandszakasza van és sok strandnak lehangoló a fekete színű homokja
 2. Réunionban a turista helyben sokat kénytelen költeni, mert drágaság van
 3. A cápaveszély
 4. A helyiek között kevesen tudnak angolul
 5. A nemzeti parkjukon kívül nincsenek jelentős élményt nyújtó nevezetességeik.
 6. Túl sok a kóbor kutya. Nem agresszívak, de kellemetlen a közelségük.
 7. Meglepő, hogy milyen sok a közlekedési dugó. Túl sok jármű kevés úton.

Vélemények

,, A sziget nem olcsó. Franciaországhoz képest +20 százalék az élelmiszer. Mi két hét alatt jártuk be. Van pár strandja, rengeteg botanikus kertje és több ezer túraútvonala.
A szállások között minden van. Mi kiadó szobákban laktunk. Kb 80 euró per éjszaka. Egy vacsora 30 euró per fő. De rengeteg étkezde is van ahol 6-10 euró között lehet ebédelni és vacsorázni.
Az autó 270 euró volt két hétre. Pénznem: euró.
Az összköltségünk 2 hét és 3 főre belépőkkel, étkezéssel, benzinnel, repülővel, szállással és ajándékokkal 4800 euró." (v.v., 2019)


,, Hajóval jöttünk el ide, így sajnos csak 2 nap jutott rá, de teljesen beleszerettem, szóval minél előbb vissza kell jönni , egyszerűen fantasztikus hely, főleg azoknak ajánlott, akik szeretnek túrázni. Engem teljesen lenyűgözött :)) első nap a Cirque de Salazie volt a program és a vízesések, a második nap pedig a Piton Maidora mentünk fel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Cirque de Mafate-ra és a Piton des Neigesre, ami nemcsak a sziget, hanem az egész Indiai-óceán legmagasabb pontja. Sajnos strandolni nem jutott idő, de legközelebb azt is ki kell próbálni, vannak fehér és fekete homokos strandok is ☺️☺️ Ja és a 2 hetes nyaralás alatt itt ettem a legeslegfinomabb ételt, egy pici kreol vendéglőben, Salazie faluban, szóval csak ajánlani tudom az egész szigetet, úgy ahogy van.  (u.a., 2020)


,, Felemásan élvezhető sziget fekete homokkal a strandokon, érdekes szögletes szobrokkal az utcákon, vízesésekkel és vulkánokkal, kaktuszokkal és buja növényzettel. Összes városa, beleértve a fővárost is, a Szent előtaggal kezdődik. 

A természeti szépségek és az aktív vulkán mellett az etnikai zene és a táncok is élményeket nyújtanak. Itt a helyi Sega stílus, az afro és a reggae keveréke, az uralkodó. Az utcákon játsszák, éneklik és táncolják.

Szívesen visszajönnék ide akkor, amikor a vulkán kitörik és helikopterről erre rá lehet nézni. (b.e. 2021)

fotó by Elter

,, Néhány nap alatt körbe lehet járni a szigetet, kisebb, mint Mauritius."


Nagyon változatos a kis sziget, a vulkántúráktól kezdve a hegymászáson, a strandoláson keresztül, a vízeséseken át sokféle program áll rendelkezésre.

Apropó, vulkán! Nagyon csábító volt, hogy felmenjünk a legnagyobb vulkáni kráterhez, ahova még lépcsőkön keresztül le is lehet menni, de amikor megtudtam, hogy az oda vezető út kb. 400 kanyarral tarkított, most lemondtam róla… Majd talán máskor! forrás


Ez is egy francia tengerentúli megye, éppen úgy, mint Mayotte, de a Réunion sziget életszínvonal szempontjából szinte olyan magas, mint Franciaország, hasonló szolgáltatásokkal és üzletekkel, kiváló infrastruktúrával és évente körülbelül félmillió turistával, akik nagyrészt francia állampolgárok.

Aaz utakon gyakoriak a közlekedési dugók.

Dús trópusi erdők, vulkánok (a legmagasabb a Piton des Neiges, 3 070 méterrel), kalderák, lávamezők, botanikus kertek és a partvonal mind részei a lenyűgöző természetnek.

A lakosság afrikai, malagasy, európai, indiai és kínai eredetű emberek keveréke, ami egyedülálló kreol kultúrát eredményezett. Az ételek kiválóak, és kreol éttermek találhatók szerte az országban. (Dávid, 2023)

Repülés

Természetesen Budapestről párizsi átszállással lehet a legegyszerűbben eljutni a szigetre: Air France. A francia fővárosból a Corsair, az XL Airways és az Air Austral is repül direkt Réunionra.

Budapestről párizsi átszállással lehet a legegyszerűbben eljutni a szigetre. A francia fővárosból több légitársaság is
indít járatokat: az Air Austral, a Corsair, az Air France, a Frenchbee. 2021. októberben teljesen tele volt a sziget
francia turistákkal, ennek egyszerű magyarázata az volt, hogy „külföldre” nem utazhattak, de a külső gyarmatokra
való utazásnak nem volt semmi akadálya.
Én Corsair légitársasággal jöttem. (2021) forrás

Szállás

Egészség

Még ha felhős az idő, akkor se menjünk kirándulni napvédő krém nélkül. Könnyű leégni.

A csapvíz iható, de ne igyuk ciklonok, heves esőzések után.

Közlekedés

Réunion eredetileg egy vulkáni sziget és az ebből adódód domborzati sajátosságok miatt belső területei nagyon nehezen megközelíthetőek. A partok mentén viszont jó állapotú, aszfaltozott közutak húzódnak.

,, A madagaszkári állapotok után visszacsöppentünk a civilizációba, mintha akár Franciaországban vagy bárhol az Európai Unióban lennénk. Nagyon szépen karbantartott, többsávos autóutakon zajlik a közlekedés. (2019)" forrás

Gyakran nehéz találni taxit. A taxizás drága.

Étkezés

Ne keressünk Starbucks-t. Nincs. 

Néhány helyi ételspecialitás, amelyeket érdemes kipróbálni Réunion szigetén:

Rougail saucisse - Ez a hagyományos kreol étel főtt kolbászt és paradicsomos, hagymás, csípős szószban főzött rizst tartalmaz.

Cari poulet - Egy másik kreol étel, amely csirkét, kókusztejet, curry-t és fokhagymát tartalmaz, és általában rizzsel vagy zöldségekkel fogyasztják.

Fruit à pain - Ez egy kenyérfa gyümölcse, amelyet általában püré formájában fogyasztanak. Íze hasonló a krumplihoz, és általában főzve, sült vagy párolva készítik el.

La Dodo - Réunion szigetén az üdítőitalok közül a helyi kedvenc a La Dodo, amely egy helyi sörfajta.

Bonbons piments - Ez egy másik közeli India hatású étel, amely csípős fűszeres sült süteményekből áll. Általában harissa vagy más csípős szósszal fogyasztják.

Prawn carry - Ez a tengeri rák curry, amely kókusztejjel és fűszerekkel készül, és általában rizzsel vagy kenyérrel fogyasztják.

Boucané - Ez egy füstölt sertéshús, amelyet általában zöldségekkel, rizzsel vagy babral fogyasztanak.

Vásárlás

Néhány ajándékötlet, amelyeket érdemes vásárolni Réunion szigetén:

Bourbon vanília - Réunion szigetén az egyik legfontosabb gazdasági termék a vanília, amely nagyon magas minőségű. Bourbon vaníliát vásárolhatunk egész, porított vagy folyékony formában.

Rum - Réunion szigetén az egyik legismertebb alkoholos ital a rum. Érdemes kipróbálni a helyi rumfajtákat és vásárolni belőle.

Réunioni csipke - Réunion szigetén a csipke készítése hosszú hagyományra tekint vissza. A helyi piacokon és boltokban kaphatók csipkekészítő termékek, kész csipkék, tárgyak és ruházati cikkek.

Réunioni szappanok - Réunion szigetén készült szappanok kiváló minőségűek és sokféle illattal és kivitelben kaphatóak.

Helyi édességek - Réunion szigetén számos helyi édesség kapható, mint például a péksütemények, a bonbon piment (fűszeres sütemény), a letchis (kókuszdió), a pézé (csokoládés sütemény), a baba figue (datolya alapú édesség) stb.

Réunioni kávé - Réunion szigetén készült kávé is kapható, amelynek gazdag, intenzív íze van.

Réunioni konyhai eszközök és edények - Réunion szigetén készült hagyományos konyhai eszközök, mint például a konyhakés, vagy a régióban népszerű edények, mint a "cari" edények kiváló ajándék lehet azoknak, akik szeretnek főzni és érdeklődnek a helyi kultúrák iránt.

paprika árus - t.b. fotója

Közbiztonság és veszélyek

Réunion szigeténél viszonylag gyakoriak a cápatámadások. 2013-ban két haláleset is történt. Júliusban egy 15 éves, fürdőző lányt marcangolt halálra egy cápa. Két hónappal korábban egy 36 éves szörfdeszkás vesztette életét cápatámadásban. 2015-ben is volt halálos áldozat. 2011 és 2021 között összesen 11 halálos eset történt. Ez nem tűnik soknak, de azért így is ijesztő. Valamennyi halálos esetben ökörcápa támadott.  

A cápatámadásra és vízbe fulladás veszélyére figyelmeztető hatósági kiírás - l.a. fotója 

Profi búvár tanácsa: Nem érdemes menekülőre fogni, ha cápával találkozunk. ugyanis ezzel csak még inkább felkelthetjük a cápa figyelmét, így a találkozás jó eséllyel cápatámadással végződhet.

Hiába távolodok látható, hogy továbbra is követ engem. Ha egy ilyen cápa elől próbálunk meg elúszni, az még inkább sokkal érdeklődni fog, és prédaként fog tekinteni ránk, amit )akit) üldözni kell - – ecsetelte a búvár.

Természetesen a nem követendő példa mellett a helyes viselkedést is vázolta, aki szerint ameddig a cápa nem lép fel támadólag, szembe kell vele fordulni, megállni, nem kapálózni, és a szemébe nézni, mert így elkerülhető, hogy prédaként tekintsen ránk. forrás

Magyar külképviselet

Dr. Szegvári-Mas Anna személyében van hazánknak tiszteletbeli konzulja a szigeten.

Címe: 4 Chemin de la Grotte, 97400 Saint-Denis, Réunion

E-mail címe: consulathongrie974@gmail.com
Telefonszáma: +262692848483

Programlehetőségek és látnivalók

Saint-Denis, a főváros

A városközpontban sok a vadiúj épület, amiknek közvetlen közelében viszont vannak jócskán lepukkadt házak. Érdekesek a francia koloniális épületek. A város a turista szempontjából könnyen, gyalog bejárható.  Jellemzően kanyargósak az utcák. Érdemes sétálni a tengerparti promenádon. Hétvégéken jópofa nézni az ott összesereglő helyi népeket. 

A városban vannak hindu templomok és kínai pagodák is, hiszen itt élnek jócskán indiaiak és kínaiak is.

Jóllehet a fővárosban összpontosulnak az egész sziget adminisztratív, kulturális és üzleti intézményei, azért mégiscsak egy vidéki kisváros benyomását kelti. Kis boltok, vendéglők, lomha életritmus.

b.e. fotója

Túrázás

A szigeten található infrastruktúra ideális a túrázók számára. A sziget túraösvény hálózata több mint 1.000 km hosszú
gondozott ösvényekből áll és számos különböző minőségű szálláslehetőség várja a túrázókat. A trópusi klíma is
nagyon kellemes túrázás és más aktív tevékenységek szempontjából, se nem hideg se nem meleg. forrás

Strandok

Réunion kb. 250 kilométeres partvonalából ilyen-olyan minőségű strandolásra hozzávetőleg 60 kilométer alkalmas. A strandok többsége könnyen megközelíthető, közstrand és ingyenesen látogatható. Többségük gyéren látogatott, nincs tömegiszony. Igazán szép, fehér homokos strandok inkább a sziget nyugati, korallszirtek által védett partján vannak. 

Nem hallgatjuk el azt a tényt, hogy a világon bekövetkezett cápatámadások kb. 16 százaléka Réunion partjainál történik. 1980 és 2017 között 57 embert támadtak meg cápák Réunionnál. 16-an közülük meghaltak. Mindegyik cápatámadás a nyugati partnál történt, pont ott ahol a legszebbek a strandok. Réunion turizmusa szenved ettől, mert a sziget a szörfösök paradicsomának számított, és a riasztó hírek miatt némileg csökken a turisták száma.

A legveszélyesebbek arrafelé az úgynevezett bikacápák, mert agresszív fajták. A sekély vízben fürdőzők is ki vannak téve a támadásuk veszélyének, ugyanis szeretnek a csupán néhány méter mély vizek közelében is úszkálni. 

Az Ermitázs nevű strandon - k. a. fotója

Ezzel a Szent Pálról elnevezett stranddal nem csak az a gond, hogy fekete a homok, hanem az, hogy a parthoz közeli vizeit gyakran látogatják cápák. Mint látható, ez befolyásolja is a strand látogatottságát... k.a. fotója

Földrajz

A sziget hossza 63 km, szélessége 45 km, területe 2 512 km², amely magában foglalja a Piton de la Fournaise nevű vulkánt, amely az aktív vulkánok egyike. Réunion nagy része hegyvidéki, a központi hegyvidéken több mint 20 vulkáni kúp emelkedik. A sziget északi részén zöldellő hegyek és trópusi erdők találhatók, míg a déli partokon homokos strandok húzódnak.

Úgynevezett parazita kráter - Elter Karcsi (korunk Leonardo da Vinci-je) fotója

nemzeti park - Ohotin Viktor fotója

t. m. fotója

Reunion legmagasabb hegye, a 3069 méter magas Piton des Neiges (piton dé nézs).

hegyek - t.b. fotója

Időjárás

Reunion éghajlata természetesen trópusi. Nagyon érdekes jelenség az, hogy a csapadékosság mennyire eltérő egy ilyen kicsi szigeten belül. A sziget keleti része hatszor (!) csapadékosabb, mint a nyugati része. Hihetetlen.

Történelem

A 17. század előtt a sziget lakatlan volt, tehát nincs és nem is volt őslakosság.

Reunion 1946-ban lett francia tegerentúli megye. A francia anyaországgal történő integráció komoly változásokat eredményezett a sziget politikai életébe, gazdaságában, az életmódban. Mindez nem ment társadalmi konliktusok nélkül. Az ötvenes-hatvansas években nagy volt a munkanélküliség, sokan elhagyták hazájukat (főleg Franciaországba mentek), ugyanakkor óriási mértékben javult az egészségi ellátás, az oktatás. A sziget fejlődése elsősorban a francia és az uniós segélyekre, támogatásokra alapult. Nagyot fejlődött az infrastruktúra (közlekedés, utak stb.). 

Manapság

Meglepően nagy fejlettségben, életszínvonalvan a különbség Reunion fejlettebb északi és fejletlenebb déli része között.

Reunion gazdaságának ezek a fő ágai: turizmus, cukor, rum, kézművesség. Vannak cukorültetvények, készítenek rumor, termesztenek gyümölcsöket, zöldségeket, élénk a halászat. Exportálnak cukrot, rumot, vaníliát és tenger gyümölcseit. 

Havi átlagos nettó bér (2023-ban): 1560 euró

A helyiekről

A várható élettartam afrikai viszonylatban különlegesen hosszú: 77 év (2023-as adat).

Reunion lakossága kulturálisan és etnikailag nagyon sokszínű, mivel a sziget történelme során sok különböző népcsoport érkezett ide. Az afrikai, indiai, kínai, európai és kreol kultúrák mind jelen vannak a szigeten, és a lakosság számos nyelvet beszél, köztük a francia, kreol és indiai nyelveket. A sziget népessége általában barátságos és vendégszerető, és sokan dolgoznak a turizmus és a vendéglátás területén. A helyiek szeretik megosztani kulturális hagyományaikat és konyhájukat a látogatókkal.

Turista etikett

1. Ne mutassál felháborodást azt tapasztalva, hogy a helyek nem érzik magukra nézve kötelezőnek az angol nyelvtudást. 

2. Fogadjad el, hogy a helyiek a fracia anyaország lakóihoz hasonlóan nem rejtik véka alá véleményüket, néha csaknem a gorombaság szintjén.

3. Ne lepődj meg azon, hogy ha már másodszor találkozl valakivel, akkor kapsz két puszit az orcádra. Persze ez nem vonatkozik a hotelekben, a szolgáltatásokban dolgozókra.

4. A helyiek nagyon tudatosan tekintik szigetüket Franciaország részének, szóval ne tegyünk olyan utalást, amiben ezt bármiképpen megkérdőjelezzük, pl túlhangsúlyozva Reunion afrikai jellegét. Ne tegyünk megjegyzéseket arra, hogy a helyiek nem beszélik a tiszta francia nyelvet (még ha így is van). 

5. A helyiek utálják ha a külföldi látogató bármelyikükre vonatkozóan megkülönböztető megjegyzést tesz etnikai, bőrszín vagy vallás alapján. A szigeten ez csaknem tabu. Rasszistának minősíthetnek akár ártatlan megjegyzést is ebben a vonatkozásban.

6. Nem szabad bennszülött lakosságot említeni, mivel a sziget minden lakója a 17. századtól kezdve jött ide: franciák és malgasok.

7. Nem szeretik a helyiek, ha szigetüket kicsinek mondjuk. Szerintük Vatikán, Monaco. Liechtenstein kicsi, Reunionnál van rengeteg kisebb ország a világon.

8.  Fogadjuk meg a helyiek nyomatékos figyelmeztetését és nem úszkáljunk nyilt vizeken. Nem csupán a cápaveszély, hanem a veszélyes víz alatti áramlatok miatt is.  Különösképpen a ciklonok és heves esőzések után veszélyes a tengerben fürödni. A lagúnák nem veszélyesek.

9. Az európai franciákhoz hasonlóan a helyiek elvárják az udvariassági gesztusokat, elsősorban: Bon jour, Merci, Au revoir.

10. A vegetáriánus utazó fogadja el higgadtan, hogy a szigeten a vega étkezés nem dívik.

11. A szemetelő külföldire ráripakodnak.

Gasztronómia

Réunion konyhája változatos és gazdag, és nagymértékben befolyásolja a francia, afrikai és indiai konyha keveredése. Az alapanyagok között megtalálhatók a friss halak és a tenger gyümölcsei, a trópusi gyümölcsök és zöldségek, a rizs, a bab, a curry és a fűszerek.

Egyik legismertebb étele a "cari", amely egy fűszeres, curry-szerű étel húsokkal vagy tenger gyümölcseivel és zöldségekkel. A "rougail" egy másik népszerű étel, amely chili paprikával, paradicsommal és hagymával készül, és hozzáadható a különböző húsokhoz és halakhoz.

A "samoussa" egy fűszeres, háromszög alakú étel, amely általában hús- vagy zöldségtölteléket tartalmaz, és a "bouchon" egy olyan édesség, amely kókuszreszelékkel és fahéjjal készül.

A helyi italok közé tartozik a rum és a frissen facsart gyümölcslé, különösen az ananász és a kókusz.

Olvasmányos linkek

"Réunion büszkélkedhet földünk egyik legaktívabb vulkánjával, a Piton de la Fournaise 2 632 méteres tömbjével. A félmillió éves vulkánt a franciák egyszerűen csak "a kemence csúcsának" hívják, ami nem túlzás, hiszen a vulkán szinte minden évben látványos kitöréseket produkál. Első utunk ide vezet. Az európaias táj után, a vulkánhoz vezető autóúton, a Plaines des Sables-en (Homokmezőn) hirtelen holdbéli táj fogad, és a Pas de Bellecombe parkolóból leereszkedve már valódi holdjárónak képzelhetjük magunkat. Még az is meglepődik, aki járt már vulkánon. A túrára célszerű korán indulni, mert a keletről érkező felhők hamar elrejtik előlünk a látnivalót. Réunion az Indiai-óceán egyik olyan szigete, ahol heteket, hónapokat is eltölthet az ember anélkül, hogy megunná a helyet. A túrázóknak fenntartott menedékház kiváló házi rumját kortyolgatva már tudjuk, hogy Réunion még számos természeti csodát tartogat számunkra, és az Indiai-óceán szigetei felé repülve máskor is érdemes lesz itt megállni." (forrás: vjm.hu, 2015)


"Az egykoron Bourbon névre keresztelt sziget kisebbik repülőterére érkezve a határőröknek még részletesen el kell mesélnünk Magyarország EU-s tagsági viszonyát, de később már mindenhol francia turistáknak vélnek bennünket. Mások nem is nagyon járnak ide, hiszen a Mascarenhas-szigetcsoport többi szigete, azaz a szomszédos Mauritius és Seychelles hírnevét nehéz felülmúlni. Pedig ha tudnák, hogy Mauritius leirtott és cukornáddal beültetett szigete helyett egy élénk zölden virító, élő vulkanikus sziget vár rájuk, inkább ide jönnének." (forrás: vjm.hu, 2015)


"Réunion nagyon kellemes meglepetés volt. A trópusi szigetektől nem vár sok látnivalót az ember, azokra inkább csak strandolni járnak a népek. Itt azonban elképesztően sok lehetőség van kirándulásra, túrázásra, és ehhez sokszor csak egy órácskát kell vezetni a vízpartról. Megtehetjük, hogy reggel úszunk egyet, aztán a hőség elől felmenekülünk a hegyekbe, majd este újra csobbanással fejezzük be a napot. Mindez megspékelve az izgalmas konyhával, az egész évben kellemes klímával és a vidám, barátságos emberekkel - igazán tökéletes nyaralóhely." forrás


"Bucan Canottól egészen St.Leu alattig a part mentén egy hatalmas korallzátony vonul végig, itt vannak a plage-ok, a strandolásra, búvárkodásra, szörfözésre legalkalmasabb helyek. A víz kb. 23-24 fokos lehetett, kristály tiszta, hatalmas hullámokkal, de a sekélyebb vízben elég sziklás. Kb. fél órát lubickoltunk, meglovagoltuk a hullámokat." forrás


"Trópusi dzsungel, aktív vulkánok, dübörgő vízesések, vízbe csavarodó pálmafás homokos strandok, sziklás óceán-partok, holdbéli sivatagok, vad hegyek, hőforrások. Kultúrnövények: kávé-, kakaó-, cukornád-, és vaníliaültetvények, mangóföldek. Franciaország tengerentúli tartományaként az EU tagja, a boltban Euróval fizetünk, a városok, földrajzi helyek mind francia nevűek, de az utcán javarészt kreolokkal (a fehér gyarmatosítók és fekete párjuk csodaszép leszármazottai), afrikaiakkal, arabokkal, kínaiakkal és indiaiakkal futunk össze. A helyiségek – melyek nevükben kimerítik az összes francia szentet – az afrikai-kolonialista stílust hozzák, apró, barátságos települések. A főváros Saint-Denis is mindössze 160 ezres.

Mafera-kaldera: (A kaldera vulkáni eredetű képződmény, a kráterhez hasonló horpadás, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre.) A Mafate a világ egyik leglátványosabb ilyen jellegű geológiai alakzata. Nagyon franciás, hogy az ország (bocs, tartomány) legszebb botanikus kertjét, az 1.500 növényfajnak otthont adó ligetet Fűszerek és Parfümök kertjének nevezik.

A déli parton Cap Méchant: Az egykori lávafolyások, mint lusta bálnák nyúlnak a tengerbe. Az állandó kemény szél kavarta hullámok óriási mennydörgéssel és szívfacsaró látvánnyal ostorozzák a sziklafalakat. A tengerparttól nem messze tör égbe a Földkerekség egyik legaktívabb tűzhányója, a Piton de la Fournaise (Kemence-csúcs). Szorgos-dolgos képződmény ő, az elmúlt 300 évben több mint 150 kitörését jegyezték fel, viszont életkora előrehaladtával nemhogy lenyugodna, hanem átlagosan évente kitör. Szinte egy ujjunkon meg tudjuk számolni, hány olyan ma is élő város van a világon, ami egy vulkáni kaldera közepén található. Itt ilyen is van: Cilaos kisvárosát vad, nadrágszaggató vulkáni hegyvonulatok veszik körbe. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Cilaos városka  - a.s. fotója

t. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 01. 11. 10:03
Erikának:

A tiszteletbeli konzulnőtől megkérdeztem, hogy tud-e valakit ajánlani. Magyar idegenvezetőről nem hallottunk. Ha jó az angol is, akkor a Run Excursions tudjuk ajánlani: https://www.vtclabuse.fr/contact


Erika, 2024. 01. 11. 09:38
Hajóút keretében állunk meg a szigeten. Van esetleg javaslat, hogy kit érdemes kirándulás ügyben megkeresni? Köszönöm


úti kritikus, 2023. 01. 05. 17:59
Lajosnak:

Privát körutazásra gondol? Mert szervezett csoportos utazást Magyarországon nem kínálnak. Van angol vagy francia nyelvtudás?


Daróczi Lajos, 2023. 01. 05. 17:55
Körút érdekelne , 10 nap , olcsóbb szállás
április közepétől


Iván, 2016. 01. 12. 22:21
Egy gyönyörű kreol lány miatt kétszer is jártam a szigeten.A nyugati oldalon huzódó korallzátony mögött biztonságos a fürdőzés,bár a gyakori cápatámadások miatt többet néztem magam mögé.A víz dec-ápr. között 27-28 fokos. Jun-okt. között 23-24 fokos.2007-ben volt utoljára lávakiömlés a sziget keleti oldalán,érdemes megnézni még mindig forró,s füstölög. bon voyage!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon