ÚTIKRITIKA.HU / Reunion

Reunion

Réunion dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság és veszélyek | Magyar külképviselet | Programlehetőségek és látnivalók | Strandok | Földrajz|Időjárás|Történelem|Manapság|A helyiekről|Turista etikett| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bucan Canot - zs. a. fotója

Réunion dióhéjban

 • 8440 kilométerre van Budapesttől
 • Afrika keleti partjaihoz közeli vulkánsziget, ami Franciaország tengerentúli területének számít.
 • 2500 négyzetkilométer nagyságú, 905 ezren lakják (2022-es becslés).
 • Főváros: Saint-Denis (szán döni)
 • Időeltolódás: + 4 óra
 • Optimális időszak az odautazásra: áprilistól decemberig.
 • Oltás kötelezően nincs előírva, de nincs is szükség rá.
 • Réunion szigetén jó az orvosi ellátás (francia színvonal).
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1370 euró - Dacára ennek a lakosság legalább fele eléggé szegényesen él (azért nem nyomorban), nagyon sok a munkanélküli. 

Miért érdemes odautazni?

 • Nem csupán tengerparti nyaralásra jó, hanem kiváló kirándulási lehetőségek is kínálkoznak a sziget belsejében.
 • Afrikai viszonylatban a közbiztonság és a higiéniai viszonyok nagyon jók!

      

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vulkántúra
 2. Érdekes a francia és a helyi kultúra keveredése
 3. Csodálatosak a virágok
 4. A sziget nyugati oldalán a korallzátonynak köszönhetően biztondágos a fürdés.
 5. Kirándulásainkkal jól kihasználtuk a túrautak sokaságát.
 6. Sok olyan kifőzde van, ahol az árfekvés visszafogott.

Nem tetszett

 1. Réunionnnak csupán 30 kilométer hosszú tényleges strandszakasza van és sok strandnak lehangoló a fekete színű homokja
 2. Réunionban a turista helyben sokat kénytelen költeni, mert drágaság van
 3. A cápaveszély
 4. A helyiek között kevesen tudnak angolul
 5. A nemzeti parkjukon kívül nincsenek jelentős élményt nyújtó nevezetességeik.
 6. Túl sok a kóbor kutya. Nem agresszívak, de kellemetlen a közelségük.
 7. Meglepő, hogy milyen sok a közlekedési dugó. Túl sok jármű kevés úton.

Vélemények

,, A sziget nem olcsó. Franciaországhoz képest +20 százalék az élelmiszer. Mi két hét alatt jártuk be. Van pár strandja, rengeteg botanikus kertje és több ezer túraútvonala.
A szállások között minden van. Mi kiadó szobákban laktunk. Kb 80 euró per éjszaka. Egy vacsora 30 euró per fő. De rengeteg étkezde is van ahol 6-10 euró között lehet ebédelni és vacsorázni.
Az autó 270 euró volt két hétre. Pénznem: euró.
Az összköltségünk 2 hét és 3 főre belépőkkel, étkezéssel, benzinnel, repülővel, szállással és ajándékokkal 4800 euró." (v.v., 2019)


,, Hajóval jöttünk el ide, így sajnos csak 2 nap jutott rá, de teljesen beleszerettem, szóval minél előbb vissza kell jönni , egyszerűen fantasztikus hely, főleg azoknak ajánlott, akik szeretnek túrázni. Engem teljesen lenyűgözött :)) első nap a Cirque de Salazie volt a program és a vízesések, a második nap pedig a Piton Maidora mentünk fel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Cirque de Mafate-ra és a Piton des Neigesre, ami nemcsak a sziget, hanem az egész Indiai-óceán legmagasabb pontja. Sajnos strandolni nem jutott idő, de legközelebb azt is ki kell próbálni, vannak fehér és fekete homokos strandok is ☺️☺️ Ja és a 2 hetes nyaralás alatt itt ettem a legeslegfinomabb ételt, egy pici kreol vendéglőben, Salazie faluban, szóval csak ajánlani tudom az egész szigetet, úgy ahogy van.  (u.a., 2020)


,, Felemásan élvezhető sziget fekete homokkal a strandokon, érdekes szögletes szobrokkal az utcákon, vízesésekkel és vulkánokkal, kaktuszokkal és buja növényzettel. Összes városa, beleértve a fővárost is, a Szent előtaggal kezdődik. 

A természeti szépségek és az aktív vulkán mellett az etnikai zene és a táncok is élményeket nyújtanak. Itt a helyi Sega stílus, az afro és a reggae keveréke, az uralkodó. Az utcákon játsszák, éneklik és táncolják.

Szívesen visszajönnék ide akkor, amikor a vulkán kitörik és helikopterről erre rá lehet nézni. (b.e. 2021)

fotó by Elter

,, Néhány nap alatt körbe lehet járni a szigetet, kisebb, mint Mauritius."

Repülés

Természetesen Budapestről párizsi átszállással lehet a legegyszerűbben eljutni a szigetre: Air France. A francia fővárosból a Corsair, az XL Airways és az Air Austral is repül direkt Réunionra.

Szállás

Egészség

Még ha felhős az idő, akkor se menjünk kirándulni napvédő krém nélkül. Könnyű leégni.

A csapvíz iható, de ne igyuk ciklonok, heves esőzések után.

Közlekedés

Réunion eredetileg egy vulkáni sziget és az ebből adódód domborzati sajátosságok miatt belső területei nagyon nehezen megközelíthetőek. A partok mentén viszont jó állapotú, aszfaltozott közutak húzódnak.

,, A madagaszkári állapotok után visszacsöppentünk a civilizációba, mintha akár Franciaországban vagy bárhol az Európai Unióban lennénk. Nagyon szépen karbantartott, többsávos autóutakon zajlik a közlekedés. (2019)" forrás

Gyakran nehéz találni taxit. A taxizás drága.

Étkezés

Ne keressünk Starbucks-t. Nincs. 

Vásárlás

paprika árus - t.b. fotója

Közbiztonság és veszélyek

Réunion szigeténél viszonylag gyakoriak a cápatámadások. 2013-ban két haláleset is történt. Júliusban egy 15 éves, fürdőző lányt marcangolt halálra egy cápa. Két hónappal korábban egy 36 éves szörfdeszkás vesztette életét cápatámadásban. 2015-ben is volt halálos áldozat. 2011 és 2021 között összesen 11 halálos eset történt. Ez nem tűnik soknak, de azért így is ijesztő. Valamennyi halálos esetben ökörcápa támadott.  

A cápatámadásra és vízbe fulladás veszélyére figyelmeztető hatósági kiírás - l.a. fotója 

Magyar külképviselet

Nincsen semmilyen magyar külképviselet a szigeten.

Programlehetőségek és látnivalók

Saint-Denis, a főváros

A városközpontban sok a vadiúj épület, amiknek közvetlen közelében viszont vannak jócskán lepukkadt házak. Érdekesek a francia koloniális épületek. A város a turista szempontjából könnyen, gyalog bejárható.  Jellemzően kanyargósak az utcák. Érdemes sétálni a tengerparti promenádon. Hétvégéken jópofa nézni az ott összesereglő helyi népeket. 

A városban vannak hindu templomok és kínai pagodák is, hiszen itt élnek jócskán indiaiak és kínaiak is.

Jóllehet a fővárosban összpontosulnak az egész sziget adminisztratív, kulturális és üzleti intézményei, azért mégiscsak egy vidéki kisváros benyomását kelti. Kis boltok, vendéglők, lomha életritmus.

b.e. fotója

Strandok

Réunion kb. 250 kilométeres partvonalából ilyen-olyan minőségű strandolásra hozzávetőleg 60 kilométer alkalmas. A strandok többsége könnyen megközelíthető, közstrand és ingyenesen látogatható. Többségük gyéren látogatott, nincs tömegiszony. Igazán szép, fehér homokos strandok inkább a sziget nyugati, korallszirtek által védett partján vannak. 

Nem hallgatjuk el azt a tényt, hogy a világon bekövetkezett cápatámadások kb. 16 százaléka Réunion partjainál történik. 1980 és 2017 között 57 embert támadtak meg cápák Réunionnál. 16-an közülük meghaltak. Mindegyik cápatámadás a nyugati partnál történt, pont ott ahol a legszebbek a strandok. Réunion turizmusa szenved ettől, mert a sziget a szörfösök paradicsomának számított, és a riasztó hírek miatt némileg csökken a turisták száma.

A legveszélyesebbek arrafelé az úgynevezett bikacápák, mert agresszív fajták. A sekély vízben fürdőzők is ki vannak téve a támadásuk veszélyének, ugyanis szeretnek a csupán néhány méter mély vizek közelében is úszkálni. 

Az Ermitázs nevű strandon - k. a. fotója

Ezzel a Szent Pálról elnevezett stranddal nem csak az a gond, hogy fekete a homok, hanem az, hogy a parthoz közeli vizeit gyakran látogatják cápák. Mint látható, ez befolyásolja is a strand látogatottságát... k.a. fotója

Földrajz

Úgynevezett parazita kráter - Elter Karcsi (korunk Leonardo da Vinci-je) fotója

nemzeti park - Ohotin Viktor fotója

Reunion legmagasabb hegye, a 3069 méter magas Piton des Neiges (piton dé nézs).

hegyek - t.b. fotója

Időjárás

Reunion éghajlata természetesen trópusi. Nagyon érdekes jelenség az, hogy a csapadékosság mennyire eltérő egy ilyen kicsi szigeten belül. A sziget keleti része hatszor (!) csapadékosabb, mint a nyugati része. Hihetetlen.

Történelem

A 17. század előtt a sziget lakatlan volt, tehát nincs és nem is volt őslakosság.

Reunion 1946-ban lett francia tegerentúli megye. A francia anyaországgal történő integráció komoly változásokat eredményezett a sziget politikai életébe, gazdaságában, az életmódban. Mindez nem ment társadalmi konliktusok nélkül. Az ötvenes-hatvansas években nagy volt a munkanélküliség, sokan elhagyták hazájukat (főleg Franciaországba mentek), ugyanakkor óriási mértékben javult az egészségi ellátás, az oktatás. A sziget fejlődése elsősorban a francia és az uniós segélyekre, támogatásokra alapult. Nagyot fejlődött az infrastruktúra (közlekedés, utak stb.). 

Manapság

Meglepően nagy fejlettségben, életszínvonalvan a különbség Reunion fejlettebb északi és fejletlenebb déli része között.

Reunion gazdaságának ezek a fő ágai: turizmus, cukor, rum, kézművesség. Vannak cukorültetvények, készítenek rumor, termesztenek gyümölcsöket, zöldségeket, élénk a halászat. Exportálnak cukrot, rumot, vaníliát és tenger gyümölcseit. 

Havi átlagos bér (2021-ben): 1300 euró

A helyiekről

A várható élettartam afrikai viszonylatban különlegesen nagy: 81 év (2020-as adat).

Turista etikett

1. Ne mutassál felháborodást azt tapasztalva, hogy a helyek nem érzik magukra nézve kötelezőnek az angol nyelvtudást. 

2. Fogadjad el, hogy a helyiek a fracia anyaország lakóihoz hasonlóan nem rejtik véka alá véleményüket, néha csaknem a gorombaság szintjén.

3. Ne lepődj meg azon, hogy ha már másodszor találkozl valakivel, akkor kapsz két puszit az orcádra. Persze ez nem vonatkozik a hotelekben, a szolgáltatásokban dolgozókra.

4. A helyiek nagyon tudatosan tekintik szigetüket Franciaország részének, szóval ne tegyünk olyan utalást, amiben ezt bármiképpen megkérdőjelezzük, pl túlhangsúlyozva Reunion afrikai jellegét. Ne tegyünk megjegyzéseket arra, hogy a helyiek nem beszélik a tiszta francia nyelvet (még ha így is van). 

5. A helyiek utálják ha a külföldi látogató bármelyikükre vonatkozóan megkülönböztető megjegyzést tesz etnikai, bőrszín vagy vallás alapján. A szigeten ez csaknem tabu. Rasszistának minősíthetnek akár ártatlan megjegyzést is ebben a vonatkozásban.

6. Nem szabad bennszülött lakosságot említeni, mivel a sziget minden lakója a 17. századtól kezdve jött ide: franciák és malgasok.

7. Nem szeretik a helyiek, ha szigetüket kicsinek mondjuk. Szerintük Vatikán, Monaco. Liechtenstein kicsi, Reunionnál van rengeteg kisebb ország a világon.

8.  Fogadjuk meg a helyiek nyomatékos figyelmeztetését és nem úszkáljunk nyilt vizeken. Nem csupán a cápaveszély, hanem a veszélyes víz alatti áramlatok miatt is.  Különösképpen a ciklonok és heves esőzések után veszélyes a tengerben fürödni. A lagúnák nem veszélyesek.

9. Az európai franciákhoz hasonlóan a helyiek elvárják az udvariassági gesztusokat, elsősorban: Bon jour, Merci, Au revoir.

10. A vegetáriánus utazó fogadja el higgadtan, hogy a szigeten a vega étkezés nem dívik.

11. A szemetelő külföldire ráripakodnak.

Gasztronómia

Az egyik legelterjedtebb ételük a curry, amit ők carri-nak mondanak, írnak.

Olvasmányos linkek

"Réunion büszkélkedhet földünk egyik legaktívabb vulkánjával, a Piton de la Fournaise 2 632 méteres tömbjével. A félmillió éves vulkánt a franciák egyszerűen csak "a kemence csúcsának" hívják, ami nem túlzás, hiszen a vulkán szinte minden évben látványos kitöréseket produkál. Első utunk ide vezet. Az európaias táj után, a vulkánhoz vezető autóúton, a Plaines des Sables-en (Homokmezőn) hirtelen holdbéli táj fogad, és a Pas de Bellecombe parkolóból leereszkedve már valódi holdjárónak képzelhetjük magunkat. Még az is meglepődik, aki járt már vulkánon. A túrára célszerű korán indulni, mert a keletről érkező felhők hamar elrejtik előlünk a látnivalót. Réunion az Indiai-óceán egyik olyan szigete, ahol heteket, hónapokat is eltölthet az ember anélkül, hogy megunná a helyet. A túrázóknak fenntartott menedékház kiváló házi rumját kortyolgatva már tudjuk, hogy Réunion még számos természeti csodát tartogat számunkra, és az Indiai-óceán szigetei felé repülve máskor is érdemes lesz itt megállni." (forrás: vjm.hu, 2015)


"Az egykoron Bourbon névre keresztelt sziget kisebbik repülőterére érkezve a határőröknek még részletesen el kell mesélnünk Magyarország EU-s tagsági viszonyát, de később már mindenhol francia turistáknak vélnek bennünket. Mások nem is nagyon járnak ide, hiszen a Mascarenhas-szigetcsoport többi szigete, azaz a szomszédos Mauritius és Seychelles hírnevét nehéz felülmúlni. Pedig ha tudnák, hogy Mauritius leirtott és cukornáddal beültetett szigete helyett egy élénk zölden virító, élő vulkanikus sziget vár rájuk, inkább ide jönnének." (forrás: vjm.hu, 2015)


"Réunion nagyon kellemes meglepetés volt. A trópusi szigetektől nem vár sok látnivalót az ember, azokra inkább csak strandolni járnak a népek. Itt azonban elképesztően sok lehetőség van kirándulásra, túrázásra, és ehhez sokszor csak egy órácskát kell vezetni a vízpartról. Megtehetjük, hogy reggel úszunk egyet, aztán a hőség elől felmenekülünk a hegyekbe, majd este újra csobbanással fejezzük be a napot. Mindez megspékelve az izgalmas konyhával, az egész évben kellemes klímával és a vidám, barátságos emberekkel - igazán tökéletes nyaralóhely." forrás


"Bucan Canottól egészen St.Leu alattig a part mentén egy hatalmas korallzátony vonul végig, itt vannak a plage-ok, a strandolásra, búvárkodásra, szörfözésre legalkalmasabb helyek. A víz kb. 23-24 fokos lehetett, kristály tiszta, hatalmas hullámokkal, de a sekélyebb vízben elég sziklás. Kb. fél órát lubickoltunk, meglovagoltuk a hullámokat." forrás


"Trópusi dzsungel, aktív vulkánok, dübörgő vízesések, vízbe csavarodó pálmafás homokos strandok, sziklás óceán-partok, holdbéli sivatagok, vad hegyek, hőforrások. Kultúrnövények: kávé-, kakaó-, cukornád-, és vaníliaültetvények, mangóföldek. Franciaország tengerentúli tartományaként az EU tagja, a boltban Euróval fizetünk, a városok, földrajzi helyek mind francia nevűek, de az utcán javarészt kreolokkal (a fehér gyarmatosítók és fekete párjuk csodaszép leszármazottai), afrikaiakkal, arabokkal, kínaiakkal és indiaiakkal futunk össze. A helyiségek – melyek nevükben kimerítik az összes francia szentet – az afrikai-kolonialista stílust hozzák, apró, barátságos települések. A főváros Saint-Denis is mindössze 160 ezres.

Mafera-kaldera: (A kaldera vulkáni eredetű képződmény, a kráterhez hasonló horpadás, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre.) A Mafate a világ egyik leglátványosabb ilyen jellegű geológiai alakzata. Nagyon franciás, hogy az ország (bocs, tartomány) legszebb botanikus kertjét, az 1.500 növényfajnak otthont adó ligetet Fűszerek és Parfümök kertjének nevezik.

A déli parton Cap Méchant: Az egykori lávafolyások, mint lusta bálnák nyúlnak a tengerbe. Az állandó kemény szél kavarta hullámok óriási mennydörgéssel és szívfacsaró látvánnyal ostorozzák a sziklafalakat. A tengerparttól nem messze tör égbe a Földkerekség egyik legaktívabb tűzhányója, a Piton de la Fournaise (Kemence-csúcs). Szorgos-dolgos képződmény ő, az elmúlt 300 évben több mint 150 kitörését jegyezték fel, viszont életkora előrehaladtával nemhogy lenyugodna, hanem átlagosan évente kitör. Szinte egy ujjunkon meg tudjuk számolni, hány olyan ma is élő város van a világon, ami egy vulkáni kaldera közepén található. Itt ilyen is van: Cilaos kisvárosát vad, nadrágszaggató vulkáni hegyvonulatok veszik körbe. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Cilaos városka  - a.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Iván, 2016. 01. 12. 22:21
Egy gyönyörű kreol lány miatt kétszer is jártam a szigeten.A nyugati oldalon huzódó korallzátony mögött biztonságos a fürdőzés,bár a gyakori cápatámadások miatt többet néztem magam mögé.A víz dec-ápr. között 27-28 fokos. Jun-okt. között 23-24 fokos.2007-ben volt utoljára lávakiömlés a sziget keleti oldalán,érdemes megnézni még mindig forró,s füstölög. bon voyage!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon