ÚTIKRITIKA.HU / Elefántcsontpart


hirdetes

útikritikák


Elefántcsontpart

Elefántcsontpart dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Abidjan | Tai Nemzeti Park | Comoé Nemzeti Park | Grand Bassam | Strandok | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Az elefántcsontparti foci | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Piaci életkép Abidjan egyik külvárosában - k.a. fotója

Elefántcsontpart dióhéjban

 • A nyugat-afrikai Elefántcsontpart (Cote D'Ivoire - ejtsd cot divoár - ), angolul Ivory Coast - ájvori koszt) 322 453 négyzetkilométer nagyságú. Az ország nyugaton Libériával és Guineával, északon Malival és Burkina Fasoval, keleten Ghanaval határos. Délen a Guineai-öböl mossa partjait.
 • A lakosság száma kb. 29.5 millió (2024-es becslés).
 • Elefántcsontpartnak két fővárosa van. Yamoussoukro a politikai, kormányzati főváros, Abidjan pedig, a gazdasági, kereskedelmi főváros, egyben a legnagyobb város. Abidjan 5186 kilométerre van Budapesttől.
 • Elefántcsontparton a francia a hivatalos nyelv. A nyugat-afrikai ország 1960-ig francia gyarmat volt.
 • A nyugat-afrikai ország biztonsági helyzete afrikai viszonylatban közepesen veszélyes.. A terrorfenyegetettség viszont nagy, valamint sok a zsebtolvaj és a külföldi turistákat átverő csaló. Nőknek nem ajánljuk, hogy egyedül utazzanak oda. Pedig, amúgy Elefántcsontparton jól lehet kombinálni a városi élet megismerését, a természettel kapcsolatos élményekkel és a strandolással.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Kone
 • Átlagos havi  fizetés (2024-ben): 68,000 forintnak megfelelő helyi pénz
 • Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre.

Fő látnivalók:

 • A Tai Nemzeti Park és külön a Comoé Nemzeti Park az UNESCO természeti világörökségének a részei.
 • Grand Bassam történelmi városa az Unesco kulturális világörökségének a része (pont itt, a város tengerpartjának nyaraló övezetében történt 2016. márciusában a terrortámadás)

Érdekességek:

Az ország nevét az elefántcsont kereskedelme miatt kapta, ami a 15. századtól kezdődően volt fontos gazdasági tevékenység az itt élők számára.

Az Elefántcsontpart egyik legismertebb zenei stílusa a coupé-decalé, amely a 2000-es években vált népszerűvé az afrikai, sőt a nemzetközi zenei színtéren.

Az Elefántcsontpart a világ egyik legnagyobb kakaótermelője, ami azt jelenti, és az itt termelt kakaóbabokból készült csokoládé nagyon népszerű világszerte. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A volt gyarmattartó franciákhoz hasonlóan a helyiek nagyon ínyencek és próbálnak kifinomult módon főzni, sütni
 2. Abidjanban a Trechville piacon kapható faszobrok választéka
 3. Nagyon szépek a dús növényzetű tájak, a vörös homokos földutakkal
 4. Strandolás Sassandra várostól nyugatra egy néptelen, csodás parton
 5. A halászok és bárkáik

Nem tetszett

 1. A klíma nagyon párás, és legtöbbször felhős az ég.
 2. Abidjan elég sok része veszélyes a kíséret nélkül járkáló turista számára
 3. A strandoknál a tengervízben fürdés veszélyes, könnyen bele lehet fulladni
 4. Az iránytaxikban, távolsági buszokon a tömegnyomor; Még a helyiek is azt mondogatták, hogy ez "nem fehér embernek való"
 5. A parti utakon kívül, az ország belsejében a közutak ramaty állapotban vannak
 6. Az elefántcsontparti ismerősöm ma vacsorára denevérlevest főzött.Tudta, hogy denevér- és csigafóbiám van. Nálam ez kiverte a biztosítékot. Az lndiana Jones filmekben nincs ilyen! Amúgy Abidjanban denevérrajok repdesnekn. Olyan mint a Jurassic Park.  De nem ám kicsik, hanem egyméteres fesztávolságúak. (Mária, 2023)

Vélemények


A vízum beszerzése viszonylag egyszerű, de inkább személyesen mentem be a konzuli osztályra, mert ahány weboldal, annyifélét írnak és a végén teljesen más dokumentumokra volt szükség, mint a konzuli osztály honlapján lfelsoroltak.

Egy hetet töltöttem Elefántcsontparton, főleg Abidjanban.Túlzás lenne azt állítani, hogy megismertem az országot, inkább csak ízelítőt kaptam beőle. Itt is nagyok a távolságok, az infrastruktúra Abidjan környékén jó, néhol tökéletes autópályákkal.

A távolságok nagyok, az országban való utazás nem teljesen veszélytelen.A látnivalók Abidjantól messze vannak.
A város határozottan nagyvárosi jellegű. Nagy irodaépületekkel, autópálya felüljárókkal, hidakkal, modern szállodákkal.

A "Platou" a belváros viszonylag tiszta, n azért inkébb afrikai visznylatban tekintve. Itt vannak az irodák, üzletek, sok étterem. Igazi  bevásárlónegyed igazából nincs. Túl sok látnivaló sincs igazán.
Mindenhol építkeznek, kínai vagy európai cégekkel együtt.
A városban sok a lagúna, sajnos nagyon szemetes... Pedig szép lenne a pálmafákkal. Jellemzően ebben az országban is nyakig gázolnak a szemétben..., bár vannak nagy szemetes konténerek, abban meg turkálnak.

Az útkereszteződésekben megrohannak az árusok a portékáikkal. Árulnak ott mindent. Enni-, innivalót, nyers halat, napszemüveget, zoknit, felfújható medencét és kanári madarat.

Amin meglelpődtem, hogy a férfiak megállnak az út szélén vizelni. Mondjuk a forgalommal szembe fordulva. Ez tömegjelenség (Két helyen láttam is kiírva narancssárga  táblára, hogy kerüljék a vizelést. Sajnos nem sikerült lefényképezni.)

Ellátogattunk egy helyi piacra, ahol kézzel készített termékeket árulnak. Van ami kifizethető, van ami túlzás. Egy képeslap €2. Igaz, hogy ez az egyetlen hely, ahol egyáltalán árulnak.
A szupermarketekben francia dolgokat lehet kapni és svájci csokit is.

Meglátogattuk a Nemzeti Múzeumot. Ez egy pici múzeum, viszont kaptunk tárlatvezetést. Megérte, mert nagyon érdekes dolgokról meséltek a kiállított tárgyakkal kapcsolatban. (Tárlatvezetés franciául vagy oroszul.)

Ellátogattunk Assinie-ba, Abidjantól nyugatra. Bementünk egy resortba, ami  nagyon rendezett és tiszta volt. Ott csónakkal átmentünk a lagúnán, egy földnyelvre, az Atlanti-óceán partjára. Bár hétköznap volt és február, sehol egy lélek. Kilométer hosszú, homokos part, sehol senki. (Hétvégén tele van helyi pihenni vágyókkal.)
Fürdeni nem ajánlott, az óceáni áramlások veszélyesek. Sajnos itt is sok volt a szemét.
Rendezett, gyönyörű luxusvillák, de a tövében, a szomszéd telken már halmokban áll a szemét.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre. Van saját csokoládéjuk. (A svájci csoki azért finomabb és olcsóbb is!) Exportálnak még ananászt is.

Ah, az árak. Ugyanannyit fizettem az éttermekben, mint Svájcban.  Ami meg olcsóbb..., azt inkább, kihagytam, vagy pedig egy helyi  gyorsétteremben kb. €20-t fizettem 3 före egy-egyföétel és italért. Hát, hogy is írjam le... Én nem tudtam megenni amit kértem, a barátnöm fogását sem. Gondoltam megeszem a fehér rizst. Nem tudom milyen
vízben főzték, de az is ehetetlen volt, valami nagyon furcsa mellékízzel.

A barátom barátaival, a diplomatanegyedben elmentünk egy helyi kifőzdébe... Helyi köpködőbe. (Fotó alább az Étkezés résznél) Nagyon -nem retkes-, hanem mocskos volt, de olyan finomat, mint ott, még sehol nem ettem.

Nagyon sok halat esznek, csirkét, és sült banánt. Ami olyasmi mint a sültkrumpli. El is lehet rontani... Yam gyökeret is esznek, olyan az íze mint a krumpli. Ha nem tudtam volna, hogy mi az, azt hittem volna hogy krumpli. Mindenhez adnak többféle nagyon finom, sokszor csípős szószt.

Nincs mit összehasonítani (az előzőleg meglátogatott) Burkina Fasoval, de itt jobban észrevehető az európai jelenlét, látszik, hogy gazdaságilag fejlettebb, nagyobb a mozgás. Viszont a városon kívül ugyanolyan szemetes, piszkos és szegény.

Az emberek nagyon kedvesek. Ahol érezni lehet a feszültséget, azok a hivatali szervek.
Repülőtéren az útlevé ellenőrzés legalább fél óra és mindent 15x leellenőriznek. (Lutring Mária, 2023. február) 


,, Elefántcsontpart a turizmus szempontjából szinte érintetlen – ezt nem csak abból szűrtem le, hogy nem láttam turistát/utazót de hűtőmágnest sem lehet kapni! Ez nekem nyilván bejön, de nem egy könnyen utazható ország, már a járművek állapota miatt sem, és ehhez minden falunál ellenőrző pontok korrupt rendőr/zsandár egyenruhás alakokkal. De kárpótlásul viszont van igazi Afrika. Fantasztikusak a színek – sötét vörös föld, méregzöld erdők, két ég fehér felhőkkel és ehhez a helyiek színes ruha kavalkádban. Akarva akaratlan bele lehet botlani igazi törzsi szertartásokba, maszkos táncok, beavatás, temetés, esküvő stb. ezeknek egy része nem nyilvános (pl. Szent Erdőbe nem lehet bemenni, ők is csak cipőt levéve), de a többin részt lehet venni. A népek, főleg a gyerekek gyönyörűek és még nincsenek megrontva, természetes kíváncsisággal kezelik az idegeneket. A kaja nekem kevésbé jött be, mint mondjuk Ghanában, de van itt is alloco a kedvenc ipari banánom pálmaolajban sütve, fufu (e inkább a plantain-es foutou verzió) meg mogyoró leves és lehet enni agutit (helyi rágcsáló) vagy óriás csigát. (2018)" forrás


"Abidjan belvárosa elegáns autókkal és üzletemberekkel teli, a dimbes-dombos, öblökkel tarkított város nyilvános mosodájába naponta érkeznek a hófehér ingek és lepedők, hogy ügyes kezek a zavaros pocsolyában ismét hófehérré varázsolják azokat. Furcsa kontraszt, de ez is Afrika. Természetesen a nagyvárosoknak is vannak rossz hírű részei, de szerencsére nem kell külvárosi negyedekbe zarándokolni ahhoz, hogy az ember átérezze például egy afrikai piac hangulatát. A belvárosi piacokon ugyanúgy feltűnnek a rikító, élénk színű ruhákba öltözött háziasszonyok, hogy hevesen alkudozva szerezzék be az ebédhez valót." (forrás: vjm.hu)

Repülés és repülőjegy

 • Párizsi átszállással (Air France), Brüsszeli átszállással Abidjanba (Brussels Airlines)
 • Isztambuli átszállással Abidjanba (Turkish Airlines), Kairón keresztül Abidjanba (Egyptair)

Vízum

 • Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Elefántcsontpartra.
 • A beutazás feltétele továbbá a sárgaláz elleni védőoltás nemzetközi oltási könyvel történő igazolása – ennek hiányában a beutazó köteles magát beoltatni a határon (repülőtéren) található oltóállomáson.

Elefántcsontparti Köztársaság budapesti tiszteletbeli konzulja:

EU-állampolgárok jogosultak e-vízum igénylésére Elefántcsontpartra történő beutazáshoz. Az Elefántcsontparti hatóságok az e-vízumot az interneten keresztül bocsátják rendelkezésre az Elefántcsontpart E-vízum portálján keresztül.

https://www.visagov.com/en/civ-visa-for-ivory-coast

Az e-vízum igényléséhez az utazóknak a szükséges dokumentumokkal együtt online jelentkezniük kell az Elefántcsontparti hatóságoknál. Az e-vízumot általában 24-48 órán belül kiadják, és az utazók megkapják e-mailben.

Az Elefántcsontpart e-vízumának díja 50 000 CFA frank (kb. 76 euró). Az e-vízumot általában bankkártyával lehet kifizetni az e-vízum portálján keresztül.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az e-vízum lehetősége időszakosan változhat, ezért mindig érdemes ellenőrizni az aktuális beutazási feltételeket és vízumkövetelményeket az Elefántcsontpart konzulátusának honlapján.

Szállás

Elefántcsontparton a turisztikai infrastruktúra, főleg a hotelek vonatkozásában fejlettebb, mint a vele szomszédos országokban.

Luxushotel Abidjanban - Lutring Mária fotója

Assinie strandolós helyen príma hotelek vannak. - Lutring Mária fotója

Egészség

 • Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, igen magas a HIV-fertőzöttség aránya, a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.
 • Az orvosi ellátás színvonala alacsony, nem megbízható, gyakran nehezen elérhető.

A bácsit megbabonázza a hölgy méretes tompora. - j.m. fotója 

Amennyiben Elefántcsontparton szeretnének protézist cserélni, akkor ezt a laboratóriumot tudjuk ajánlani a profilba illő közvetlen környezet alapján - s. p. fotója

Közlekedés

A tömegközlekedés nem megbízható, a járművek általában rossz állapotban vannak, a járművezetők nem körültekintőek. A közutak elöregedettek, állapotuk nem biztonságos. Gyakoriak a súlyos, halálos kimenetelű autóbalesetek. Közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használata a legbiztonságosabb. A főbb útvonalak mentén elegendő benzinkút található. A forgalmasabb közutakon éjszakai útlezárásra, a nagyvárosok közelében éjszakai ki- és bejárási tilalomra lehet számítani!

Iránytaxik egy elővárosban - k.a. fotója 

Taxik a modern városrészben . k.a. fotója

Ilyen modern buszok is vannak a fővárosi tömegközlekedésben. - Lutring Mária fotója 

Étkezés

Az európai turista is megtalálhatja a neki megfelelő ételeket Abidjanban:

Francia éttermek: Abidjan a korábbi francia gyarmatok egyike, így számos francia étterem található itt. A látogatók itt találkozhatnak az autentikus francia ételekkel, mint például a kacsamájjal, a quiche-vel és a croissant-tal.

Libanoni éttermek: Abidjanban számos libanoni étterem található, amelyek ízletes falafelt, hummuszt és shawarmát kínálnak.

Afrikai éttermek: Abidjanban számos afrikai étterem található, amelyek helyi ételeket kínálnak, mint például a főtt bab, a rizs és a grillezett húsok. Azok, akik bátrabbak, kipróbálhatják a helyi ételeket, mint például a fufu-t, amely egy keményítőben gazdag tészta és a jollof rizst.

Nemzetközi ételek: Abidjanban vannak olyan éttermek, amelyek nemzetközi ételeket kínálnak, mint például az olasz, a mexikói és az indiai konyha.

Street food: Abidjanban a street food is nagyon népszerű. Az utcai árusok számos helyi ételt árulnak, mint például a grillezett halat, a kókuszos rizst és a szalámit.

Vannak decens, hangulatos éttermek Abidjanban, pl. ez, ami a fotón látható. - Lutring Mária fotója

A belevaló turista azonban egyszerűbb, de azért higiénikus kifőzdében is ehet, ipersze olcsón. - Lutring Mária fotói

"A klasszikus manióka, kasszava és sült banán csupán köretként szolgál a tévesen 'aguti' névre hallgató étel mellé, amely nem a dél-amerikai, hanem egy helyi rágcsálót takar. A kiváló szimattal rendelkező, házinyúl méretű hörcsögpatkányt Afrika más országaiban a taposóaknák felderítésére használják, itt viszont a vasárnapi ebédnél tálalják fel. Akárcsak a főtt csigát, amely az itt élő francia telepesek ínyencsége. A helyi konyhára egyébként nem lehet panasz, a jobb szállodák szakácsait mintha egyenesen Párizsból hozták volna. A jó francia kapcsolatoknak köszönhetően még kiváló bor is kerül az asztalra." (forrás: vjm.hu)

          Elefántcsontparti barátnőm denevérlevest főzött. Szerencsére én ekkor már nem tartózkodtam az országban. (Mária, 2023)

Sült banán az egyik körítés - e. e. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Elefántcsontpart hivatalos fizetőeszköze a nyugat-afrikai CFA frank.

Amatőr egyensúlyozó művésznő - j.m. fotója

Piaci forgatag - k.a. fotója

Abidjan 4-es övezete - Van külön szuvenírpiac, a Kava. -  k.a. fotója

t.u. fotója

Ajándékbolt sok remek darabbal - Lutring Mária fotója

Közbiztonság

Számolni kell annak a veszélyével, hogy külföldiek ellen vagyoni, vagy etnikai okból bűncselekményeket követnek el. A déli országrészben erős a nacionalizmus, ami alkalmanként irányulhat a szomszédos országok állampolgárai és a fehér bőrű látogatók ellen is.

A  fegyverkereskedelem gyakorlatilag ellenőrzés nélkül zajlik, így nem meglepő, hogy bárhol előfordulhatnak fegyveres támadások, rablások. Az általánosan rossz közbiztonság miatt különösen a nyilvános helyeken, a forgalmasabb városközpontokban, éjszaka az utcán, a városokon kívüli közutakon, valamint a fővárosban, Abidjanban a tengerparton indokolt a fokozott elővigyázatosság.

A fenti esetekben, a támadókkal szemben a visszafogott magatartás és a teljes együttműködés ajánlott – így nagyobb az esély, hogy elkerülhető legyen a fizikai bántalmazás. Ugyanez vonatkozik a rendszeres ellenőrzést gyakorló rendőrökkel szemben tanúsítandó magatartásra is.

Az elmúlt évben magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, bántalmazások nem történtek. Korábban, az általános belpolitikai feszültségek miatt, elsősorban a volt gyarmattartó Franciaország állampolgárait veszélyeztették támadások és atrocitások.

Szórakozás

Népünnepély - t.s. fotója


Magyar külképviselet

Az országban nincs magyar külképviselet, de Abudjanban van hazánknak egy tiszteletbeli konzulja:  Giresse J. Tela, aki azonban nem tud magyarul, csak franciául. 

Címe: Abidjan Plateau – Rue Thomasset, Immeuble St Augustin – 2ème étage - 01 BP 158 Abidjan 01 – Côte d’Ivoire

Telefon: +225 20 24 23 34 - Mobil: +33 7 88 07 77 77 - E-mail: g.j.tella@gmail.com

A legközelebbi akkreditált magyar nagykövetség Accrában (Ghána) található.

Egyéb hasznos információk

Abidjan

(Francia kiejtés: ábidzsan)

Lakosság (2024-ben): 5.8 millió

Szinte két külön világ, egy részről a Plateau és a Cocody menő negyedei a nemzetközi szállodákkal, luxusvillákkal, irodaépületekkel, modern sugárutakkal, másrészről a szegénynegyedek, és a nyomorúságos bádogvárosok. Abidjannak van valami sajátos vonzereje a zöldterületeivel, a lagúnájával. Fő látnivalói a Cocody kézműves piac, a Szent Pál katedrális. Az éjszakai élet fókusza a Treichville negyed a bárjaival, mulatóhelyeivel. Kísérő nélkül azért nem ajánlatos fehér turistának odamennie.   

Lakóépület az egyik külvárosban - k.a. fotója

Külvárosi utcakép - Lutring Mária fotója

Abidjan Le Plateau, a belváros - Lutring Mária fotója

,, Abidjan-ban először megnézzük a ruhamosókat az egyik kisebb pataknál. Kőkemény meló – afrikai menekültek csinálják, Mali, Burkina Faso stb.. Nagy zsák ruhát levisznek minden klienstől és szürke mosószappannal, kefével mossák a vízben állva egy autógumira tett kövön, öblítés a patakban, aztán szárítás a füvön.. És vhogy tudjak melyik ruha adag kié, mert mosnak biztos több mint 50-en. Annyit mondok nincs elhízva egyik sem.

A lagúnán, aminek emésztőszaga van és a mikrobiológiai tisztasága enyhén szólva kétséges, hajózunk egyet, hogy lássuk a várost más irányból is. (2018)" forrás

Abidjan - Szent Pál-katedrális - k.a. fotója

Tai Nemzeti Park

A Tai nemzeti park egy néhai erdő, ahol az úgynevezett pigmeus vízilovak is élnek.

Comoé Nemzeti Park

Az UNESCO természeti világörökségének a helyszíne!

Ez egy lenyűgöző természeti rezervátum, Elefántcsontpart legnagyobb nemzeti parkja, területe több mint 11 500 négyzetkilométer.

A park rendkívüli biológiai sokféleséget rejt magában. Az itt található különféle ökoszisztémák közé tartoznak az erdők, szavannák, folyók és mocsarak, amelyek sokféle növény- és állatfaj otthonául szolgálnak.

A park gazdag állatvilágának része az elefánt, a leopárd, a bölény, a rénszarvas, a krokodil és számos különböző madárfaj. Ez az egyik olyan terület, ahol a védett fajok számára fontos menedéket biztosítanak.

A parkban fenntartható turisztikai programok is működnek, amelyek lehetőséget biztosítanak a látogatók számára, hogy felfedezzék a terület lenyűgöző tájait és megismerjék annak gazdag ökoszisztémáját.

Kihívások: A parknak számos kihívással kell szembenéznie, ideértve az orvvadászatot, az erdőirtást és az élőhelyek pusztulását. Az ilyen fenyegetések elleni küzdelem érdekében számos helyi és nemzetközi szervezet dolgozik együtt.

Grand Bassam

Lakosság (2024-ben): 73,800

Az Elefántcsontpart déli partjainál fekvő Grand Bassam óvárosa és emlékhelyei az UNESCO Világörökség listáján szereplnek.

A város az ősi időkben fontos kereskedelmi központ volt, és a 19. században a francia gyarmatosítás idején az ország első fővárosa volt.

e. e. fotója

e. e. fotója

Grand Bassam tele van koloniális stílusú házakkal és templomokkal. Az itt található múzeumok és galériák bemutatják az Elefántcsontpart kulturális örökségét és a város történelmét.

A város vonzza a turistákat a gyönyörű homokos strandjaival és az egyedülálló kulturális élményekkel. A látogatók élvezhetik a tengerparti pihenést, valamint a város történelmi látnivalóinak felfedezését és a helyi kézműves termékek vásárlását.

e. e. fotója

Strandok

Elefántcsontpart legszebb homokos strandjai a nyugati részen vannak, pl. Sassandra és Grand-Béréby strandjai. Az ország néhai fővárosánál, Grand-Bassamnál is vannak jó strandok, megfelelő fürdési lehetőségekkel. Strandolni inkább a helyi tehetősebbek szoktak, na meg a gyerekek.

Assinie

Assinie egy gyönyörű strand és üdülőhely Elefántcsontpart déli részén. Az Assinie strand hossza közel 7 km, és híres a fehér homokjáról, a kristálytiszta vízéről és a szép tengerparti növényzetéről.

Mozgóárusok Assiniében - Lutring Mária fotója

Az Assinie strand egyike Elefántcsontpart leglátogatottabb turisztikai helyeinek, és ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra. A látogatók itt élvezhetik a napsütést és a fürdőzést, és számos vízi sportot kipróbálhatnak, például a szörfözést, a jet ski-t, a vitorlázást és a vízisízést.

Assinie tele van számos kávézóval, étteremmel, és bárral, ahol a látogatók ízletes helyi ételeket és italokat kóstolhatnak meg. Az üdülőhelyen található szállodák és apartmanok széles választékát kínálják, így a látogatók könnyen megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb szállást.

Assinie strand számos szórakozási lehetőséget kínál, például a hajókirándulásokat a környező szigetekre és lagúnákra, a strandparti partikat és a helyi kulturális eseményeket. A strand közeli településeken található piacokon pedig a látogatók helyi kézműves termékeket és ételeket vásárolhatnak.

Az Atlanti-óceán partján, Assinie-ben ilyen szép a strand - Lutring Mária fotója

Egyéb látnivalók

Sassandra

Sassandra egy kis tengerparti város Elefántcsontpart nyugati partján, amely a Sassandra folyó torkolatánál helyezkedik el. A város híres gyönyörű homokos strandjairól, kristálytiszta vízéről és a trópusi növényzetéről.

Sassandra egy festői hely, amely ideális a pihenésre és a kikapcsolódásra. A látogatók élvezhetik a napsütést, a fürdőzést, a szörfözést és a vitorlázást a tengeren. A városban található számos kávézó, étterem és bár, amelyek helyi ételeket és italokat kínálnak, például a főtt bab, a grill hal, a kókusztej és az édes banánkenyér.

Sassandra népszerű turisztikai célpont, de továbbra is megőrizte az autentikus afrikai hangulatát. A városban számos helyi piac található, ahol a látogatók kézműves termékeket és helyi ételeket vásárolhatnak. A városban szervezett kulturális események és fesztiválok lehetőséget nyújtanak a helyi kultúra és hagyományok megismerésére.

Sassandra közelében találhatóak az Assagny Nemzeti Park és az Ehy Lagoon Nemzeti Park, ahol a látogatók élővilággal teli területeket fedezhetnek fel, például a trópusi erdőket, mangrove erdőket és mocsarakat.

Yamoussoukro

(jámuszukro)

"Félix Houphouët-Boigny a függetlenné vált Elefántcsontpart első elnöke lett 1960-ban. Annyira bejött neki a főnökösködés, hogy 1993-as haláláig az ország élén is maradt. Igazán nagyot akkor gurított, amikor 1983-ban a gyarmati főváros, a másfélmilliós, tengerparti Abidjan helyett szülőfaluját tette meg az ország fővárosának. Yamoussoukro Houphouët-Boigny születése idején pár ezer fős kis falu volt, de 1983-ban sem éltek 30 ezernél többen a településen. Nagyszabású építkezések kezdődtek, például a második képen is látható Hotel President. Minisztériumok, Concorde fogadására is alkalmas nemzetközi repülőtér, golfpályák, sportcsarnokok, mecsetek, protestáns imaházak épültek. És a világ legnagyobb temploma is.

A Miasszonyunk, a béke királynője bazilika alapkövét 1985-ben tették le és 1990-ben II. János Pál pápa szentelte fel az elképesztően drága és teljességgel értelmetlen templomot. A templom 300 millió dollárba került (akkori áron) és egyszerre 18 ezer ember tud benne imádkozni. Egy átlagos vasárnap jó, ha pár százan felkeresik. A templomot a római Szent Péter bazilika inspirálta, de II. János Pál pápa megkérte Félix Houphouët-Boigny-t, hogy egy picivel kisebb legyen római másánál. Az elnök Mátyás királyi trükként tett eleget a kérésnek, maga a kupola alacsonyabb, de a ráillesztett 17 méteres gigakereszt miatt mégis magasabb lett. Az elnök halála után az elhanyagolt palota elhagyott kertjéből kiszöktek a szent krokodilok, és sokáig rettegésben tartották a helyi lakosokat. (2015)" forrás

A pazarlás és a megalománia netovábbja - k.a. fotója

Miközben a város szélén ilyen az élet - z.m. fotója

Kong városi mecset


Dimbokro


Földrajz és időjárás

Elefántcsontpart területének nagy része sík terület, az északnyugati részein vannak hegyes vidékek. Legmagasabb pontja az 1752 méteres Monts Nimba. Az északi és a nyugati országrész az erdősebb. Leghosszabb folyója: a Bandama. A madárvilág nagyon gazdag, főleg a partokhoz közeli területeken. A nyugat-afrikai országnak 600 kilométer hosszú partja van a Guineai-öbölben (Atlanti-óceán).

Az elefántok, az ország emblematikus állatai kihalófélben vannak Elefántcsontparton. Az erdőirtások és a vadorzás miatt három évtized alatt kevesebb mint felére, 1100-ról ötszáz körülire csökkent az országban élő elefántok száma. Az 1960-as években még százezer ormányos élt ott, bár akkor még 16 millió hektárnyi erdőség borította az ország területét. A kakaótermesztés miatt fél évszázad alatt kétmillió hektárra csökkent az erdők területe, s emiatt veszélybe kerültek az elefántok utolsó menedékhelyei is. Elefántcsontpartról származik a világ kakaótermelésének 40 százaléka. (2021)" forrás

Történelem

A nyugat-afrikai ország 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól.

,, A jelenlegi népek (senoufo, kru, akan, malinke) a 17. századtól települtek be, a franciák 1840-től gyarmatosították, kávé, kakaó, banán ültetvény helyi kényszermunkával. Függetlenek ugye Félix (Houphouët-Boigny) egy baoulé főnök fia vezetésével lettek. Az ország gazdaságilag sokáig baromi jól ment, aztán a 80-as évektől már nem. 93-ban adta át a kormányzást Bédiének, aztán puccsok, lázadások és vezetők jöttek mentek. 2002-től megint elindult a balhé, jelentős francia katonai beavatkozással (a volt francia gyarmatok csak PR szempontból függetlenek!, mai napig adót fizetnek Franciaországnak és ha vki olyan kerülne hatalomra/olyan történik aki/ami nekik nem tetszik hajlamosak akár a katonai beavatkozásra), végül 2010-ben lett választás, Ouattara lett az elnök, de ehhez megint pár ezren meghaltak. 2015-ben is ő nyert, és gazdaságilag jól működnek megválasztása óta, de politikai instabilitás még mindig van, meg hát szegénység is rendesen (GDP perc capita kb. 130-150 hely között). (2018)" forrás

Manapság

 • A térség többi országához képest az elefántcsontparti lakosság viszonylag magas életszínvonalon él.
 • 2015-ben demokratikusnak mondható választások voltak a nyugat-afrikai országban.
 • Kakaótermesztésben világelső, és kesudiótermesztésbven is. 


Abidjan modern része - k.a. fotója

Építkezésekhez való köveket árusító asszonyok a gyerekeikkel - o. j. fotója

A helyi gazdagok ilyen villákban lakhatnak. - Lutring Mária fotója

Abidjan egyik szegénynegyede tele szeméttel - Lutring Mária fotója 

Nyomul Kína hitelekkel. A fotón pl. az látható, hogy kínai cég a fővárosban hidat épít eg lagúna felett,összekötve a La Plateau városrészt a diplomata negyeddel. - Lutring Mária fotója

Gazdaság

,, Az infrastruktúra esetleges, vannak egész jó utak, de a legtöbb olyan kátyús, hogy komolyan szlalomozni kell, vagy földút és az ország nem kicsi (több mint 3x Magyarország). Wifi alig valahol, többségnek áram sincs. Alapvetően mezőgazdasági ország, aminek láthatóan az erdők látják kárát – kakaó, banán, gyapot, kaucsuk, mangó, kávé, kesudió stb.

Az emberek kb. 40% muszlim, de 30% feletti a katolikus is és legfőképpen mindenki animista. Még mindig nagy erős törzsi kultúra, ami felülírja a felvett vallást, így ilyen jellegű konfliktusok nincsenek. Hivatalosan franciául beszélnek, a különböző törzsi nyelvek miatt is – de sokan kb. annyit tudnak franciául mint én, köszönni. (2018)" forrás

Az ilyen pálmaból nyerik ki a pálmaolajt. - Lutring Mária fotója

Ez meg kaucsukfa, amit megcsapolnak, hogy kinyerjék a latex nevű folyékony gumit, amely az egyik legfontosabb alapanyaga a gumiiparnak . - Lutrung Mária fotója

A helyiekről

A lakosság fele írástudatlan.

"Az ország mintegy hatvan különböző etnikai csoportjának nincs közös nyelve, a hivatalos nyelv a francia, és sajnos még az egyébként azonos helyi nyelven beszélő emberek is ezt használják. Ennek ellenére az etnikai kötődés sokkal erősebb a saját közösségükhöz, mint hazájukhoz, hiszen az ország lakosainak zöme a környező országokból érkezett bevándorló, így elég nehéz eldönteni, ki és mi alapján számít állampolgárnak. Ez főleg az északi Burkina Fasóból érkezett bevándorlókra vonatkozik, akik már 2-3 generáció óta Elefántcsontparton élnek, de kirekesztettként. A legnagyobb helyi népcsoport a 'baule', közülük körülbelül egy millióan élnek a majd' húszmilliós országban. Ők harcoltak legtovább a francia gyarmatosítás ellen, és minden nehézség ellenére megtartották hagyományos hitüket, szokásaikat. A baulék művészete igen változatos, de fából készült szobraik és maszkjaik mindig szoros kapcsolatban vannak a természetfeletti világgal." (forrás: vjm.hu)

j.m. fotó

A névjegykártya nem elegendő - f.l. fotója

Unatkozó árus a piacon- Lutring Mária fotója

Turista etikett

 1. Elefántcsontparton a férfiak egymás között kezet ráznak, a nők puszilkodnak - mint a franciák - hármat nyomhatnak az orcánkra.
 2. Ha helyiekkel hosszabb beszélgetésbe elegyedünk, udvarias dolog, és ott szokásos, érdeklődni a másik családjáról és egészségi témákról.

Az elefántcsontparti foci

 • Nagyon jók (voltak) fociban - bezzeg ők ott voltak a brazíliai vébén.
 • Sztár nevek: Didier Drogba (született: 1978-ban), Serge Aurier (Tottenham Hotspur), Eric Bailly (Manchester United), Yaya Touré (ex-Manchester City), Gervinho (Kínában). Drogba Észak-Amerikában (Phoenix Rising FC) vezette ki magát a foci karrierből, elvégre már 40 éves volt.
 • Hanyatlanak rendesen: 2023. januárban Elefántcsontpart a 47. a világranglistán (2009-ben 16.), Magyarország most a 36.
 •  

Drogbáról még strand is el van nevezve. - j.m. fotó

Olvasmányos linkek

"Sajnos a modern nagyváros turisztikai látnivalói egy betonból készült, újkori katedrálisra és a Banco Nemzeti Parkra korlátozódnak, mely utóbbi a madarász turisták célpontja lehet, de a nagyvadakért északra kell utazni. A XV-XIX. században az európaiak még a fehér aranynak számító elefántcsontért jöttek az országba, de mára hírmondó is alig maradt a csodálatos ormányosokból. A három védett terület - a Comoé Nemzeti Park, a csimpánzairól híres Tai Nemzeti Park és a Nimba-hegység szigorúan védett lejtői - az UNESCO Világörökségi listáján is szerepelnek, de jövőjük az Afrika más országaihoz képest alacsony népsűrűség ellenére mégsem biztató: a háború és a környező országokból érkező vadorzók ugyanis csak pusztítják a bioszféra-rezervátumok közé is sorolt parkok élővilágát. Összességében az ország mégis zöldebb, mint környező szomszédai, és az ültetvények sem öltenek olyan ipari méreteket, mint például Kenyában." (forrás: vjm.hu)

,, Man városból a fővárosba Yamoussoukro-ba lenyomtunk 350 km-t, közben azért megálltunk megnézni ezt azt.. Gumiültetvényt, meg a felvásárlást néztünk – a megszilárdult kaucsuknak 250 CFA a kilója, a melós 50 CFA-t kap (egy sör minimum 500 CFA). Nem élnek belőle jól az biztos.

Az út mellett találtunk pár fiatal fiút, szépen törzsi ruhákba, tollas fejdísszel öltözve. A beavatási szertartásról tartottak hazafelé. Ez kvázi az erdei iskola, ahol megtanulnak mindent, ami kell ahhoz hogy a törzsben elfogadott felnőtt férfiak legyenek – harcolni, vadászni, gyógytani stb. Ezek a 16 éves srácok 7 hónapot töltöttek az erdőben, kimaradva az iskolából, ha még járnának egyébként. De ez a beavatás nekik olyan fontos, hogy enélkül nincs felnőtt élet, akkor se, ha az ember amúgy miniszter. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Ott is népszerűek a szenzációhajhászó bulvárlapok - k.a. fotója

Utcakép Abidjanban - k.a. fotója

Ez is egy Abidjan-i utcakép - Józsi fotója

Rőzsehordók - o. j. fotója

o. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Lutring Mária, 2023. 02. 12. 21:30
Sziasztok!
Még Burkina Fasoban, bár a 38°C-ban a
hideg kiver. Írtam kommentet, de nem
tudom megosztani.


Lutring Moser Mária, 2022. 12. 02. 19:49
Huh, sok érdekeset írtok... Februárban tervezem meglátogatni egyik burkinai ismerösömet, onnan mennénk le az ö ismeröseihez Ivoryra. Ö is említette a terrortámadásokat... (de oda majd nem megyünk) :-)
Ha megjártam, jelentkezem itt!


Váradi Istvánné, 2022. 07. 06. 17:20
Kérem aki tud öttletet írjon az email cimemre. Köszönöm.


Váradi Istvánné, 2022. 07. 06. 17:18
Nekwm is van kint egy férfi ismerősöm. Franciaországból ment ki. Moyt letiltották a bankszámláját és nem tud haza jönni. David Mishel a neve. Kérte hogy segítsek. Kórházban is volt mert covidos lett március elején. Hogy tudnám hazahozni?


Kovács Ildikó, 2022. 02. 11. 23:32
Az lenne a kérdésem, hogy Afrikában azon belül Abidjan-ban, működik e, mondjuk egy francia bankkártya.? Ha kórházba kerül egy túrista, minden költséget fizetni kell, és milyen pénznemben? Ha kiutazik valaki Afrikába, és ott szembesül azzal, hogy nem működik a bankkártyája, hova fordulhat segítségért? Egy francia ismerősöm, nem tud hazautazni pont ezért Franciaországba, mert nem tudja használni a bankkártyáját. Hova fordulhat? Abidjanból Párizsba mennyi egy repűlőjegy ára? Üdv: Ildikó
Várom sürgősen a válasz!


Pinka Szilvia, 2022. 01. 10. 19:39
Nagyon tetszett amit írtál.


úti kritikus, 2020. 04. 03. 17:05
Máriának:

Fel kell hívni az Abidjan-i francia konzulátust.

+225 07 07 05 21


Szénási Mária), 2020. 04. 03. 16:34
Egy Francia ismerősom ment ki2020 03 10-en üzleti útra megtámadták korhazba került mindenét elloptak meg kellett műteni, hogy térhet vissza.Francia országba most is kórházba van


Boros Beáta, 2019. 12. 02. 08:07
Emily!
Sim kártya persze hogy működik. Probléma inkább az, hogy Elefántcsontpart 4-es zonába tartozik ezért nagyon költséges a kommunikácio. Pesze kivéve, ha tudsz wi-fi-re csatlakozni. Bár az is hagy némi kivánnivalót ott.


Emily, 2019. 08. 13. 12:18
Azt szeretném kérdezni, hogy külön kell venni ott simkártyát, vagy működik az otthoni is?


úti kritikus, 2018. 05. 08. 16:57
Magdolna!
Nem lehet Nyugat-afrikai Valutaközösségi frankot váltani Magyarországon. Sehol. Ez 100% biztos. Felesleges keresni. Eurót érdemes vinni, de megfelel az amerikai dollár is.


Gyurcsik Magdolna, 2018. 05. 08. 13:54
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, lehet-e Magyarországon, Nyugat-afrikai Valutaközösségi Frank-ot váltani, vagy ha nem akkor mit érdemes?
Előre is nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel
Gyurcsik Magdolna


Boros Beáta, 2016. 08. 30. 13:55
Ha van facebookod jelölj be a nevem alapján, az vagyok én, akinek Abidjan van megadva lakhelyének.


Boros Beáta, 2016. 08. 30. 13:49
Szia Brigitta!
Kérdezz bármit, válaszolok szívesen.
Igen, folytathatjuk máshol is a beszélgetést.


Sipos Brigitta, 2016. 07. 31. 23:11
Szia Bea! Engem erdekelnenek Abidjannal kapcsolatos infok. Hogy megis mik? Minden! Szo szerint! En is egy ismerosomhoz tervezek kimenni majd...

Remelem, latod a kommentem. Ha nem banod, akar e-mailben is beszelgethetnenk errol...

Elore is koszonom!
Brigi


Boros Beáta, 2015. 12. 17. 23:11
Én 2 hetet töltöttem a fővárosban Abidjan-ban. Egy volt régi ismerősöm hívott meg magához. Ezzel azt szeretném mondani, hogy 2 hétig éltem az elefáncsontparti emberek teljesen hétköznapi életét ( nem szállodában laktam)
Ha esetleg van valakinek konkrét kérdése, szívesen válaszolok. Elég sok és színes tapasztalattal tértem haza az ottani élet mindennnapjaival kapcsolatosan.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon