ÚTIKRITIKA.HU / Burundi


hirdetes

útikritikák


Burundi

Burundi dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Bujumbura | Tanganyika-tó | Rusizi Nemzeti Park | Kibira Nemzeti Park | Ruvubu Nemzeti Park | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

cs.m. fotója

Burundi fiatal kézilabdásai a nyúlcipőt vették fel a sportcipő helyett.

Burundi dióhéjban


Kelet-afrikai ország, volt belga gyarmat. Területe: 27,8 ezer négyzetkilométer.
Fővárosa Bujumbura, hivatalos nyelvek: francia és a kirundi. A kelet-afrikai országnak kb. 12,6 millió lakosa van (2023-as becslés).
Időeltolódás: az itthonihoz képest plusz egy óra

A kelet-afrikai ország a Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia és Ruanda szomszédja. Lehet helyben kapni vízumot 40 dollárért a repülőtérre érkezve (inkább akkor, ha helyi utazási iroda szervezésében jönnek). Az óvatosabbak inkább beszerzik még itthon, igaz nem egyszerű, hiszen persze Burundinak nincs Budapesten követsége.

Tény és való, hogy nem éppen felkapott turista úti cél, de nem a veszélyessége miatt, hanem, mert nem ismerik, nincs "felrajzolva" a világturizmusban, s a megfelelő infrastruktúra is hiányzik.

Nem bagatellizáljuk a hivatalos intelmeket, hiszen valamennyi európai országok külügyminisztériuma figyelmeztet arra, hogy a főváros külső negyedei, a Bujumbura tartomány a Bubanza tartomány tényleg veszélyes fegyveres bandák, fegyvercsempészek miatt, sőt egy kormányellenes lázadó csoport és a kormányerők között változatlanul vannak összecsapások a mindenféle béketárgyalások dacára. Aki csak a fővárosban akar időzni, annak nincs igazán félnivalója. A helyiek szerint az európai nagykövetségek eltúlozzák a biztonsági veszélyeket. Na, azért Bujumburában is kijárási tilalom van érvényben éjféltől hajnalig.

Egyenlítői a klímája, ami az európai számára nem mindig könnyen elviselhető, igaz mindig függ a konkrét helyzet az évszaktól és az adott hely tengerszint feletti magasságától. Két esős évszak van: az egyik márciustól májusig, a másik szeptembertől decemberig. A száraz évszak a június és az augusztus, valamint a január és a február időszaka. A fővárosban az átlag hőmérséklet 24 fok, ami azért mégis kellemes.

Kötelezően előírt oltás nincs, bár a sárgaláz elleni oltás csaknem az.

A leggyakoribb vezetéknév: Nkurunziza

Havi átlagos nettó bér (2023-ban): 135,000 HUF-nak megfelelő helyi pénz

 

Mit érdemes megnézni?

 • A Tanganyika-tavat, bizony fürdéssel is kombinálva
 • A Bujumbura közelében lévő nemzeti parkot (van bizony vízében - nem állatkerti mutatványként - krokodil)
 • Az ország déli részén lévő príma vízeséseket
 • Bármi olyan helyet, ahol a helyiek zenével és tánccal vigadnak

Érdekességek:

A burundi emberek nagyon szeretik a gyömbért, és gyakran használják a fűszerként és a gyógyításra. A gyömbértea Burundiban népszerű ital, és sok embernek az otthoni készítésű gyömbérteája a leghatékonyabb megoldás az egészségi problémákra.

Burundi az egyetlen ország a világon, ahol egy nem hivatalos nyelvet beszélnek a  legtöbben, országszerte, és ez a kirundi. Az országban több mint 50 helyi nyelvet beszélnek, és az emberek nagy része nem beszél franciául vagy angolul, az ország hivatalos nyelvein.

Burundi egyik legnagyobb exportcikke a kávé, és az ország kávéját a világ egyik legjobb minőségű kávéjának tartják.

Az országban nagyon fontos szerepet játszik a szóbeli hagyományok átadása, és a népmesék és történetek nagyon fontosak a burundi kultúrában. A szóbeli hagyományok révén a történelem, a vallás és az életfontosságú tudások átadása történik.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kicsi ország, könnyen felfedezhető, turisták által még el nem rontott, nincs még a turistákat lehúzó gépezet, légkör, a friss hegyi levegő a trópuson
 2. A helyiek rendkívül barátságosak, vendégszeretők, pozitív életfelfogásúak a nagy szegénységükben is
 3. Az ország markánsan zöld hegyek által dominált, izgalmas domborzata, sok a tiszta vizű tó
 4. Igazi, egyedi kalandtúra odamenni, úgy, hogy nagy veszélyektől nem kell tartani
 5. Nem annyira piszkos, mint sok más fekete-afrikai ország, és nincs túl sok autó (mint pl. Nigériában), viszont szegényebb, fejletlenebb a szomszédos Ruandánál
 6. Nézni a helyiek kezdetleges, mégis jól szuperáló facsónakjait
 7. Délután a Tanganyika-tó partján kifogni egy helyi kórus próbáját, illetve megnézni a híres dobos csapatot
 8. Megnézni a Livingstone és Stanley (19. századi felfedezők) legendás, 1871-es találkozására utaló emlékművet (valójában szikladarabot), dacára annak, hogy nem is ott találkoztak... (nem mindegy?)
 9. A Busekera-i pigmeusnak titulált falu
 10. A fürdés a Tanganyika-tóban (a Blue Bay Resort oltalmát élvezve)
 11. Afrikai viszonylatban elég jó a közúti hálózat
 12. A magasföldi klíma, levegő frissessége
 13. Csaknem profi lesifotóssá váltunk, hogy ne kelljen fizetnünk a helyieknek a lefotózásukért.

Nem tetszett

 1. Mivel turisták nincsenek a mégis idetévedő fehér látogatóra túl nagy figyelem nehezedik a helyiek részéről (tágra nyílt szemek és koldulás formájában is)
 2. Az esti utcai világítás hiánya
 3. A 2006-ig tartó gyilkos törzsi (hutu kontra tuszi) háború emlékeinek gondolataival ott járni
 4. A meglehetősen zűrzavarosan lüktető fővárosban, Bujumburában a hétköznapi élet képein kívül nincs semmi turista attrakció
 5. A turista számára sok minden drága (pl. internetezés)
 6. A 2. legnagyobb város, Gitega érdektelen
 7. Hogy bár exportálnak jócskán kávét és teát, a helyiek mégsem isszák (bezzeg a Primus sör fölöttébb kelendő, a jóemberek ott igen szívesen válnak ittassá)
 8. Nem árt a francia nyelvtudás, mert angolul kevesen tudnak
 9. A távolsági buszközlekedés hiánya, vagyis használhatatlansága
 10. A Rusizi nemzeti parkban érdemben csak madarakat lehetett vizslatni
 11. A gyenge egészségügyi körülmények miatt könnyen törnek ki járványok
 12. Az országutakon gyakran állítottak meg minket rendőrök, azért, hogy csúszópénzt csikarjanak ki belőlünk. Az egyikük pofátlanul közöte, hogy neki pénzre van szüksége ennivalóhoz! 
 13. A legtöbb helyi kapásból pénzt kér azért, hogy lefotózhassuk őket.

Vélemények

"A helyi embereknek furcsa, ha a fehér ember "nem viselkedik gazdag emberként" , azaz a poros utcákat járja gyalog, és nem sofőr által vezetett autóból lépked ki a valóságba. A fehéreket "mzungóknak" nevezik, és mindig látványosságnak tekintik őket. A gyerekek rendre bámultak minket, de nem mindig mertek túl közel jönni hozzánk, mert azért túl titokzatos teremtmények lehettünk a szemükben. Sok helyen azért a gyerkőcök szívesen álltak mindenféle pózokban nekünk a fotózáskor. Nagy élmény volt látni a Nílus egyik eredetét. Sok száz forrása van a Nílusnak, de itt van Burundiban a legdélebbre fekvő. Látványban nem volt nagy szám, érzésben igen. A közelben volt egy természetes hőforrás, ahol jót "jaccuziztunk".

A Karera-vízesésnél a turistacsoportunk fegyveres testőröket kapott. Azt feltételeztük, hogy korábban volt valami turistákat ért kalamajka (rablás), és ezért őriznek minket. Voltunk egy kávémosó állomáson (Mahenda), ami kifejezetten élvezetes program volt. Voltunk egy pigmeus falunak nevezett helyen. De kiderült, hogy ezek nem is igazi pigmeusok. Igaz, hogy alacsonyabbak az átlag burundiaknál. Szerintem azért az országutakat nem lehet nagyon dicsérni, mert tele voltak kátyúkkal. Ez kicsit rontott a közlekedésünk komfortján. Kárpótlást jelentett azonban a hegyes táj békés szépsége. Hülye az, aki szerint Burundi turista szempontból nem kínál eleget. Tény, hogy a turisztikai infrastruktúra kezdetleges, de a potenciál nem jelentéktelen." (V. E., 2017)

Nem viccből készült beállítás. Tényleg egy varrógépet vitt a fején! - k.p. fotója

Vízum

A vízumeljárásról a Burundi Köztársaság berlini nagykövetségén kapnak információt:

Vízumot előre kell igényelni, ha három napnál kevesebb időre utaznak, akkor elég a tranzit vízum, ez a határon negyven dollárért felvehető. Aki több időre utazik, az Berlinben tudja benyújtani a kérelmét. Az útlevélnek a Burundiból való elutazást követő 6 hónapon belül is érvényesnek kell lennie.

2023-as, nem hivatalos információnk szerint magyar állampolgároknak (is) a Bujumbura nemzetközi repülőtérre érkezés esetén helyben (visa on arrival)  is beszerezhető turista vízum. Az 1 hónapos turista vízum 90 USD, de a maximum 3 napos tartózkodára szóló csak 40 USD.

Repülés

Európából közvetlen járat csak Brüsszelből van, hetente kétszer közlekedik. Lehet még jönni Kairó (Egyptair) vagy Nairobi érintésével, gyakran egész komplikáltan. Etióp légitársasággal Bécsből Addisz Abeba-i átszállással.

Szállás

A fővárosban található néhány elfogadható hotel, de vidéken a választék elég gyatra, szerencsére akad viszonylag tiszta is. A Tanganyika-tónál van néhány dekoratív szálláshely

Egészség

Csapvizet semmiképpen se igyunk, csakis forralt, mikrofilterezett, vegyileg fertőtlenített vizet. Az egészségügyi ellátás színvonala még a fővárosban is rendkívül alacsony. A kolera, malária elterjedt. Javasolt oltások Burundi-ba utazóknak: hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (magas a fertőzésveszély). Javasolt oltás bizonyos területekre utazóknak a veszettség elleni oltás is. Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik a sárgaláz.

Közlekedés

Az országutak, egyéb közutak kb. 12 százaléka aszfaltozott.  Szerencsére éppen a turista számára legfontosabb országutak viszonylag jó állapotban vannak. A közuti hálózat fejlesztése kínai cégek kezében van.

Éjszaka ne autózzunk, mert veszélyesen sok a megvilágítatlan jármű, kerékpáros stb.

Étkezés

Burundiban az ételválaszték az európai utazó számára nagyon is behatárolt. A szállodai éttermekben az étlapok választéka szűk és az árak túlzottan magasak. Az egyszerűbb étkezőhelyeken lehet nyárson sült marha-, kecske- vagy csirkehúst enni. A körítés a rizsen kívül a sült zöld banán és zöldségek, pl. bab. Az egyszerűbb étkekben nincs is hús. Zöldséget eszik az utazó zöldségkörettel. Még ezek is fejedelmi étkek, mert a helyiek többnyire rizst esznek, meg kukoricakásást, és egyéb nem igazán ízletes kásákat. A Tanganyika-tó partvidékén meg lehet kóstolni a ndagala nevű kicsi szardínia darabjaiból álló ételt.

Ebéd az arab negyedben, de a legszarabb helyen, party utca, üvöltő zene, biztos a guide rokonáé a hely. Azért itt beköszönt amiért emberek leakadnak az afrikai utakról. Pincér – 10 perc amíg elkezdte felvenni a rendelést, de 10-ből 8 dolog eleve nincs az étlapról. 10 perc múlva visszajön, hogy hal sincs, amit a finn nő rendelt. Újabb 10 perc nincs marha, amit a 2 dán pasi kért. 30 perc múlva elkezdik hozni a kaját, de össze vissza, van, akinek csak köretet. Az egyik dán pasinak semmit. Ő végül kecske nyársat kért. De nem tudták hányat és nem megkérdezték, hanem nem hoztak egyet sem. Újabb 10 perc, jönnek a nyársak, de semmi köret... itt feladtuk és összedobtuk a sült krumplit neki. Közben a finn nővel megpróbáltunk elmenni a mosdóba.. nagy darab feka pasi hugyozik a piszoárba, ami nincs leválasztva. Lefordultunk róla gyorsan. Közben másik pasi egy iszonyat fekete ronggyal felmos, nem akarjuk tudni mit. Vizes csempe, rohadtul csúszik, mondom a finn csajnak. A következő másodpercben akkorát esik, hogy teljes hosszában elterül a nem akarjuk tudni min, de megússzuk koponyalapi törés nélkül. Az egyetlen pozitívum h a hely neve Issa cafe (Issa a kenyai szakács akivel én azóta is jobban vagyok, és akit majdnem kinyírtunk mikor a maláriáját kezeltük Juditkával a 7 évvel ezelőtti legendás túrán, amikor a Tahó magával vitte a Kicsitfurcsa Úrilányt Afrikába .. Issa pont indulás előtti nap írt rám h hol vagyok) forrás

Pénzváltás és vásárlás

Burundiban a burundi frank (BIF) a hivatalos pénzeszköz.

Szórakozás

Burundiban a szórakozási lehetőségek korlátozottak és inkább a természet, valamint a kulturális látnivalók felfedezésére összpontosítanak.

Kulturális látnivalók: Burundi egyik legérdekesebb kulturális látnivalója a Gishora Doboközpont, ahol a hagyományos dobok és táncok mellett megismerkedhetünk az ország történelmével is. A Kirundi Múzeum és a Livingstone-Stanley Múzeum is érdekes lehetőséget kínál a burundi kultúra és történelem megismerésére.

Vízi sportok: A Tanganyika-tó Burundi partjainál található, és ideális hely a vízi sportok szerelmeseinek. A tóban lehetőség van horgászásra, vitorlázásra, kajakozásra és búvárkodásra.

Sportesemények: A labdarúgás Burundiban az egyik legnépszerűbb sport, és az országban rendszeresen rendeznek labdarúgó mérkőzéseket és bajnokságokat. A látogatóknak érdemes lehet keresni ezekről az eseményekről információt, hogy részt vehessenek az ország sportéletében.

Egy helyi kiskirály dobosai produkálták magukat a turistáknak. - k.p. fotója

Közbiztonság

A közbiztonsági helyzet Burundiban 2023-ban változó és helyenként instabil lehet. Az ország politikai és gazdasági helyzete is kihívások elé állítja a helyi hatóságokat, és a turistákra is hatással lehet. Az alábbiakban összefoglalom a fontosabb tudnivalókat a közbiztonsági helyzetről Burundiban:

Terrorizmus: Burundi biztonsági helyzete érzékeny a terrorizmusra. Bár az országban az utóbbi időben nem történt terrorista támadás, a hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az ilyen típusú fenyegetésekre. A turistáknak érdemes ellenőrizni a helyi híreket, és figyelembe venni az utazási tanácsokat.

Bűnözés: A bűnözési arányok Burundiban viszonylag magasak lehetnek, különösen az éjszakai órákban és a turisták számára különösen veszélyes lehet a fegyveres támadások, rablások és autólopások. A látogatóknak javasolt értékeiket biztonságos helyen tartani, és éjszaka nem utazni egyedül.

Politikai helyzet: Burundi politikai helyzete változó és instabil lehet. Az országban politikai feszültségek és konfliktusok előfordulhatnak, és az országban történő utazás előtt érdemes tájékozódni a legfrissebb helyzetről, és szem előtt tartani az utazási tanácsokat.

Természeti katasztrófák: Burundi érzékeny a természeti katasztrófákra, például földrengésekre, áradásokra és földcsuszamlásokra. A turistáknak ajánlott figyelni a helyi híreket és a hatóságok utasításait a természeti katasztrófák megelőzése és kezelése érdekében.

Egyedül ne sétálgassunk sötét, megvilágítatlan helyeken. Vannak bandák, akik kifosztják a kísérő nélküli turistákat.

Magyar külképviselet

Burundiban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Felügyelő képviselet Nairobiban (Kenya) van.

Egyéb hasznos információk

 • A Tanganyika-tóban csak kijelölt helyen fürödjünk, mert így elkerülhetjük, hogy krokodilok és vízilovak eledelévé váljunk.
 • Internet elérhető a hotelekben, a fővárosi számos internet kávézóban. Vidéken nehezebb a helyzet. Ezek a helyi internetes szolgáltató cégek: Onamob, Spidernet és az Ucom. 

Időjárás

Az év keresztmetszetében nincsenek nagy hőmérsékleti változások. Januárban van a ,,leghidegebb" (nappal 27-28 fok) és augusztusban és szeptemberben van nagyobb hőség (nappal 30-31 fok). A március és a május, valamint az október és a december között hullik a legtöbb eső. 

Mivel Burundi 800 és 2300 méter közötti magasságban van, így itt nincs olyan nagy hőség, mint az átlagos trópusi afrikai országokban. 

Történelem

Feltehetően a vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkozó pigmeunok voltak Burundi mai területének eredeti lakói. A 8. század körül dél felől idevándoroltak a hutu törzsek. A bantu népekhez sorolható hutuk alapvetően földműveléssel foglalkoztak. A 15. század táján jöttek e területre északról a harcias tuszik, akik olyan birodalmat építettek fel, amelyben a hutuk alárendelt néppé vált. A tuszik érdekes módon azért átvették a meghódított hutuk nyelvét és vallását. A birodalom élén a király állt, aki egyben egyfajta vallási vezető is volt.

A 19. század elején jelentek meg az európaiak (elsősorban brit felfedezők) a mai Burundi területén. 1890-ben Afrika gyarmatosítási felosztásakor e terület a Német Kelet-Afrika részévé vált (a mai Tanganyikával és Ruandával együtt). Az első világháború idején Kongó felől belga csapatok foglalták el a területet. A belgák átvették azt a hatalmi viszonylatot, amit a németek is konzerváltak: a tuszi kisebbség uralkodott a hutu többség felett.

Livingstone és Stanley 1871-es legendás találkozásának emlékműve - Ohotin Viktor fotója

Az 1920-as Versailles-i békeszerződés alapján Burundi Ruandával együtt a Népszövetség (az ENSZ elődje) mandátumterületévé vált, de fennmaradt a belga igazgatás. 1946 után az ENSZ gyámsági területe lett Burundi. Ekkor kezdték el bevonni az igazgatásba a hutukat pozitív diszkriminációval. Az 50-es évek végén, amikor az afrikai gyarmatosítás alkonya következett be, Burundiban politikai pártok jöttek létre. A két nagyobb párt közül az egyik egy tuszi vezetésű, radikálisabb belgaellenes volt, a másik a belga adminisztráció támogatását élvezte. 1960-ban az ország függetlenné vált és egy évvel később parlamenti választásokat tartottak.

Manapság

Burundiban a demokrácia formális keretei között gyakoriak a feszült belpolitikai állapotok. A politikai elitnek a hatalomért vívott harca nagyon kemény. A politikai ellentétek véres utcai összetűzésekbe is torkollanak, mint az éppen 2015 júniusában történt. Szóval a demokrácia Burundiban sajátságosan, ingatag módon működik.

cs.m. fotója

,, Burundiban szinte semmilyen turizmus nincsen. A lakosság többségének szokatlan a fehér ember látványa. A helyiek mindig örülnek nekünk, nagyon kedves és vendégszerető emberek. Ez a világ második legszegényebb országa és ezt nap mint nap, közelről látni nagyon szomorú.

A mindennapi életben nagyon erősen vannak jelen a helyi hagyományok. Az emberek többsége földművelésből él. Az Ezeregy Hegyek völgyeiben mindenütt földeken dolgozó asszonyokat látni. A házépítéshez használt téglákat és cserepeket a völgyben gyártják, ott, ahol kellően agyagos a föld. Vályogot vetni, földkunyhót építeni mindenki tud. Viszont akinek megvan rá a pénze, mégis inkább importált anyagokkal, betonnal és fémlemezzel építkezik, mert az ilyen házak státuszszimbólumok ott. (2014)" forrás

.


k.p. fotója

A helyiekről

Burundi férfiak várható élettartama az elmúlt években folyamatosan emelkedett, de még mindig alacsony szinten van. A 2021-es adatok szerint a férfiak várható élettartama Burundiban átlagosan 63,2 év. Az alacsony életkor fő okai közé tartozik az elégtelen egészségügyi infrastruktúra, az alacsony életszínvonal, a szegénység, az elégtelen táplálkozás és a fertőző betegségek, például a malária és a tuberkulózis. Azonban az elmúlt években tett erőfeszítések az egészségügyi infrastruktúra javítására és az egészségügyi oktatásra történő nagyobb hangsúly helyezése segíthet abban, hogy az ország lakosságának várható élettartama tovább javuljon.

A lakosság 85 százaléka hutu, 14 százaléka tuszi.

Rundi (avagy kirundi) és a francia a két hivatalos nyelv. A a bantu nyelvcsaládhoz tartozó rundi heyi nyelvet mindkét nagy etnikai csoport - hutu és tuszi - beszéli. A Szaharától délre eső afrikai országokban nagyon ritka az ilyen nyelvi homogenitás. A kereskedelem nyelve a szuahéli. Ezt főleg a fővárosban beszélik a francia mellett. 

Helyi lány - a.g. fotó

Földművelő asszony szerszámokat hord a fején, gyereket a hátán, leendő gyereket a hasában. -  k.p. fotója

Házaspár szépen kiöltözve - o. m. fotója

Turista etikett

 1. Burundiban üdvözléskor szokványos az, hogy a felek hosszasan rázzák egymás kezét. Ha a turista kerül ebbe a helyzetbe, akkor udvariatlanság nem alkalmazkodni ehhez a szokásukhoz.
 2. Burundiban nagy hangsúlyt helyeznek az egymás iránti tisztelet kifejezésére. Az utazó is megkapja a tiszteletet, amit illik megfelelően és figyelmesen viszonozni.
 3. A helyiekkel beszélgetve semmiképpen se feszegessük a hutuk és a tuszik közötti viszonyt, annak múltbéli drámája alapján. Túl érzékeny, kockázatos téma ez ahhoz,hogy egy külföldi firtassa.
 4. Ha helyiekhez szólunk, akkor kerüljük a heves kézmozdulatokat, gesztusokat, erős arckifejezéseket, grimaszokat,mert ezt a helyi kultúrában az önuralom, a nyugalom hiányának vehetik.

Bujumbura

Kb. 331,000 lakos (2023-as becslés) - kb. 1 millió a vonzáskörzettel együtt

Bujumbura a közepesen lepukkant afrikai nagyvárosok egyike, sokat hoz rajta, hogy a Tanganyika tó partján van és nagy zöld hegyek veszik körül.

Ebédkor végre sikerül a fekete piaci pénzváltás, egy bolgár-dán csapattal vagyok, senki nem járt még itt, de legalább utána se olvastak, hogy a hivatalos 2000 burundi franc-os árfolyamnál a legbénább utcai váltás is 50%-kal jobb úgy 3000-3500 franc.

A Bujumbura városnézés nem túl komplikált, van egy Függetlenség tér, piacok, mecset, templomok, sörgyár, dugó, kátyús utcák, és jobb képű negyedek a fenn a dombokon. Az egyik ilyenről elég jó a kilátás a városra meg a tóra, nyilván az elnök is ott lakik, ugyh meg kell vesztegetni a sorompós katonát, hogy engedjen be. forrás


e.g.

A Bujumbura városnézés nem túl komplikált, van egy Függetlenség tér, piacok, mecset, templomok, sörgyár, dugó, kátyús utcák, és jobb képű negyedek a fenn a dombokon. Az egyik ilyenről elég jó a kilátás a városra meg a tóra, nyilván az elnök is ott lakik, ugyh meg kell vesztegetni a sorompós katonát, hogy engedjen be.

Tanganyika-tó

A Tanganyika tóhoz a Rusizi folyón mentünk le csónakkal, a Nemzeti Parkból indulva (ez a fő befolyás a Kivu tóból északon). A folyón vigyázni kell, hogy az ember ne menjen neki dagadt alvó vízilovaknak és még dagadtabb krokodilnak. Vannak még vízi madarak sokan, szürke gém, gólya, kócsag, meg barna kacsaformájú kacsa. A folyó rozsdabarna, a tó meg zöldeskék és a torkolatnál elég érdekesen, hirtelen vált színt a víz. A pára miatt nagyon kellett nézni, de látszódtak a hegyek a parton és az már a Kongó.

A Tanganyika tó mindenben második, tök frusztráló lehet neki, öregség, mélység (1470 m), vízmennyiségben megelőzi a Bajkál tó. Akinek valaha volt akváriuma az tudja milyen gyönyörű színes bölcsőszájú halakkal van tele. Halat mondjuk én csak ebédre a tányéron láttam, de előtte még egy beachen beledugtam a lábam a tóba. forrás

Ez az ugrás nem jellemzi Burundi gazdasági fejlődésének irányát. - l.b. fotója

Rusizi Nemzeti Park

A Rusizi Nemzeti Park Burundi délnyugati részén található, és az ország természeti értékeit kínálja a látogatóknak.

Flóra és fauna: A Rusizi Nemzeti Park több mint 30.000 hektárnyi területet foglal magában, és számos élővilággal rendelkező területet tartalmaz, beleértve a szavannákat, erdőket, folyókat és tavakat. A parkban található állatok közé tartoznak a vízilovak, a krokodilok, az antilopok, a zebrák és az oroszlánok.

Madarak: A Rusizi Nemzeti Park egy népszerű célpont a madarak szerelmeseinek, mivel számos faj él itt. A parkban lehetőség van az afrikai szajkók, pelikánok, gólyák és madárpókok megfigyelésére.

Kajakozás és horgászat: A Rusizi folyó, amely a parkon áthalad, lehetőséget kínál a kajakozásra és a horgászatra. Azok a látogatók, akik élvezik a vízi sportokat, érdemes lehet részt venni a kajakozási túrákon, és megpróbálni kifogni a Rusizi folyó különféle halait.

Piknikezés: A Rusizi Nemzeti Park piknikezőhelyekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezzék az ország természeti szépségeit és az állatok megfigyelését. A piknikezőhelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a családok és barátok közötti időtöltésre.

Kulturális látnivalók: A park területén található néhány falu, ahol a helyi kultúrát és hagyományokat ismerhetjük meg. A látogatók lehetőséget kapnak a helyi emberekkel való találkozásra, és megismerhetik az őslakosok életét.

t. r. fotója

Kibira Nemzeti Park

A Kibira Nemzeti Park Burundi északi részén található, és az ország legfontosabb természetvédelmi területei közé tartozik.

Flóra és fauna: A Kibira Nemzeti Park egyedülálló életközösségeket tartalmaz, beleértve a bambuszerdőket, az őserdőket és a szavannákat. Az állatvilág szintén gazdag és változatos, több mint 100 faj él itt, beleértve a gorillákat, a csimpánzokat, a leopárdokat és a számos madárfajt.

Trekking: A Kibira Nemzeti Park ideális hely a trekkingre, ahol az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék az őserdők és a bambuszerdők szépségeit, és megfigyeljék az élővilágot. A trekking túrák általában a csimpánzok, gorillák és más nagyemlősök megfigyelésével együtt tartalmazzák.

Vízesések: A parkban található számos vízesés, köztük az Ihoho és a Rusizi folyók mentén. A látogatók lehetőséget kapnak a vízesések megfigyelésére és élvezetére, valamint a természet szépségeinek és a park nyugalmának élvezetére.

Madármegfigyelés: A park madárvilága is rendkívül gazdag, több mint 200 faj él itt. A madármegfigyelés szerelmesei élvezhetik az afrikai szajkók, gólyák és madárpókok megfigyelését.

Kulturális látnivalók: A park közelében található néhány falu, ahol a látogatók megismerhetik a helyi kultúrát és hagyományokat. A falvakban a látogatók lehetőséget kapnak a helyi ételek megkóstolására és a helyi emberekkel való interakcióra.

Látványos zöld színek - m.o. fotója

Ruvubu Nemzeti Park

A Ruvubu Nemzeti Park Burundi keleti részén található, és az ország legnagyobb nemzeti parkja.

Flóra és fauna: A Ruvubu Nemzeti Park kiterjedt területén változatos életközösségeket találunk, beleértve a szavannákat, a folyók menti erdőket és a magasabb hegyvidéki területeket. A parkban található állatok közé tartoznak az elefántok, a bivalyok, a orrszarvúk, a vízilovak, a krokodilok és a leopárdok.

Trekking: A Ruvubu Nemzeti Parkban lehetőség van a trekkingre és a természetjárásra, ahol a látogatók megismerhetik az afrikai vadon szépségeit, és megfigyelhetik az élővilágot. A trekking túrák általában a folyó mentén vezetnek, és az éjszakai kempingezés is lehetséges a park területén.

Madármegfigyelés: A parkban található több mint 400 madárfaj, köztük a ritka fekete kakukk és az afrikai papagájok. A madármegfigyelés szerelmesei élvezhetik az afrikai madarak megfigyelését és hangjaik hallgatását.

Vízisportok: A Ruvubu folyó a parkon áthalad, és lehetőséget kínál a vízisportokra, például a kajakozásra és a horgászatra. Azok a látogatók, akik élvezik a vízi sportokat, érdemes lehet részt venni a kajakozási túrákon, és megpróbálni kifogni a folyó különféle halait.

Kulturális látnivalók: A park területén található néhány falu, ahol a helyi kultúrát és hagyományokat ismerhetjük meg. A látogatók lehetőséget kapnak a helyi emberekkel való találkozásra, és megismerhetik az őslakosok életét.

p.n. fotója

Olvasmányos linkek

A genocide/népirtás múzeum és emlékhely nem vidám, de fontos. Van film, a túlélők nyilatkoznak. Ez az a mozi, amihez több doboz pzs van bekészítve és a nézők használják is. Másodszorra is durva..

1994 április 7.-én hajnaltól 100 nap alatt halt meg 1 millió ember, a rádió és más propaganda biztatása mellett, jellemzően hutuk ölték a tuszi vagy mérsékelt hutu feleséget/férjet, szomszédot, ismerőst, ismeretlent, macsétával, golyóval, buldózerrel. Mindezt az ENSZ meg a többi, szemöldök ráncolás nélkül nézte végig. A belga egyházi személyekről, akik még buzdítottak is, ne beszéljünk.

Az emlékhely 250 ezer ember tömegsírja. A kiállítás fotók, feliratok a háttérről, hogyan és miértről, meg az utóéletről is. Ez utóbbiban az az érdekes, hogy mivel a bűnösök száma olyan magas volt h képtelenség lett volna normál úton végére érni az igazságszolgáltatásnak, falusi/ városi alkalmi népbíróságok jöttek létre, választott bírákkal és ezek hallgatták meg a gyilkosokat, tanúkat, áldozatok rokonait. Mivel továbbra is egy közösségben kellett éljenek a bűnösök és áldozatok meg ezek rokonai, ez segített abban, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. A múzeumban teljes falakat borítanak be az áldozatok fotói, a gyerek fotóknak külön szoba van. forrás

Fotóegyveleg

cs.m. fotói

k.p. fotója

Minő elegancia! De tényleg. - k.p. fotója

Kávébogyók betakarítása - Aji fotója

Vidéki városkában - bébé fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon