ÚTIKRITIKA.HU / Gabon


hirdetes

útikritikák


Gabon

Gabon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Vízum | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Lopé-Okanda kultúrtáj és ökoszisztéma | Libreville | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Lope nemzeti park - j.a. fotója

Gabon dióhéjban

 • Gabon az Egyenlítői-Afrika (Nyugat-Afrika középső része) országa, amelynek szomszédja Egyenlítői-Guinea, Kamerun és a Kongói Köztársaság. A volt francia gyarmat, Gabon a nyugati oldalán hosszú Atlanti-óceáni partvidékkel van megáldva.
 • Gabon Magyarországnál sokkal nagyobb ország a 267 667 négyzetkilométeres területével, de ehhez képest mindössze 2,5 millió lakosa van (2024-es becslés). A lakosság túlnyomó hányada keresztény. A francia a hivatalos nyelv.
 • Gabon fővárosa Libreville (librvil), ami 5310 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • Gabon az olajának, a fakitermelésnek és ásványi kincseinek (pl. mangán) köszönhetően Afrika egyik leggazdagabb országa.
 • Turisztikai téren Gabon fő vonzereje az, hogy az ország területének 90 százaléka dzsungeles erdő, és így príma túrák számára van nagy terep az érintetlen természetben. Elsősorban tehát a természet iránt érdeklődők számára lehet Gabon vonzó úti cél. Sokan mennek Gabonba sporthorgászat céljával.
 • Május és június a legesősebb időszak Gabonban. Június és augusztus között száraz, mérsékelt a klíma.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Gabonba. A gaboni vízumot be lehet szerezni Franciaország budapesti nagykövetségén.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ndong
 • Átlagos havi bér (2024-ben): 140,000 HUF-nak megfelelőhelyi pénz

  

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Az UNESCO kulturális és természeti világörökségének a része a Lopé-Okanda kultúrtáj és ökoszisztéma
 • Afrika gorilla állományának 80 százaléka a gaboni erdőkben él. Természetesen szerveznek túrákat a gorillák megnézésére. De ezek a túrák nem olyan jól szervezettek, mint Ugandában, Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
 • Sok szép tó van Gabonban: pl. az Evaro.
 • A 890 kilométeres partszakaszának néptelen, csodás, fehérhomokos, de vad strandjai. legszebb az Ozouri. Libreville és Port-Gentil városok közelében lehet a legkönnyebben megközelíteni strandokat.
 • Libreville piacai

Érdekességek:

Gabon a világ legnagyobb banánexportáló országai közé tartozik.

Gabon egyike azoknak az afrikai országoknak, amelyek a leginkább erdősödöttek. Az ország 85%-a erdős terület.

Az országban él egy nagy számú gorilla-populáció, és Gabon a gorillák egyik utolsó menedékhelye az afrikai kontinensen.

Gabonban található az afrikai kontinens legmagasabb vízesése, az Ogooué-vízesés.

Gabonban a helyi konyhában nagy szerepet játszik a manióka, ami egy gyökérzöldség és Gabon egyik legfontosabb élelmiszere.

Az országban található a világ egyik legnagyobb madárparkja, az Akanda Nemzeti Park, ahol megfigyelhetők az afrikai madárvándorlások.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Vannak egészen izgalmas, nyers strandjaik
 2. Látszik, hogy az olajnak köszönhetően marad némi kis pénz az országra és a népre is
 3. Szafarizás a Nyonié rezervátumban (főleg elefántok)
 4. A Pointe-Denis Beach fél órára a fővárostól - varázslatos, nagyon természetes közeg

Nem tetszett

 1. A közutak vacak állapotban vannak és ezért a turistának nagyon időigényes eljutni A pontból B-be, ráadásul ott vannak a nehezen áthatolható egyenlítői erdőségek is
 2. Libreville és Port-Gentil nem különösebb érdekes városok afrikai viszonylatban
 3. Meglepően nagy a drágaság, az éttermek árait az olajkitermelésben dolgozó külföldiek (főleg franciák) nagyon magas fizetéseihez igazítják
 4. A baromi sok szúnyog
 5. A strandok gondozatlanok, szemetesek

Vélemények

,, A kameruni-gaboni határon nyerték a Ki tud többet Magyarországról versenyt. Már a kameruni oldalon is nagy örömmel fogadták az első magyar határátlépőt, és csillogtatva földrajzi-történelmi ismereteiket, Ausztria-Magyarországot és az első világháborút emlegették. Gabonban erre is rátettek egy lapáttal, amikor a határőr mellett lebzselő huszonéves srác segítség nélkül Puskás Ferencet emlegette, sőt emlékezett a Portugália-Magyarország EB-meccsre is. Megmelengedik az ember szíve.

Nyugat-Afrika meghozta az önbizalmunkat, így a határátkelő után rögtön megkérdőjeleztük a magától értetődőt, azaz, hogy a gyönyörű aszfaltúton csorogjunk be Librevillebe, és inkább a rövidebb, viszont a dzsungelen át vezető földutat választottuk. Ugyan a térképeink fele szerint az út átvezet Egyenlítői Guineán, az út előtt lévő rendőri ellenőrzőpontnál megerősítették, hogy nem, szóval ne aggódjunk, hogy nincs vízumunk. Meg arra is figyelmeztettek minket, hogy az út elég rossz állapotban van, és a hidak sem biztos, hogy állnak. Közvetlenül a letérő bejáratnál egy dömper várakozott, őt is faggattuk az út minőségéről: a sofőr azt mondja, hogy az út eleje jó, aztán rosszabb, még rosszabb, meg összedőlt egy híd, ott át kell kelni a folyón. De a mi autónkkal biztos megy a folyó is, van snorkelünk, meg biztos van csörlőnk is – ja nem, az nincs. A biztonság kedvéért megadja a telefonszámát, ha szükségünk lenne a segítségére, bár nincs hálózat az erdőben…mindegy is, a kalandot választjuk.

Jó, az út tényleg szép: erdő, erdő, erdő, virágok az út mentén, piroshasú kis madarak repdesnek körülöttünk, egyébként egy-egy lepke vállal felvezetést, néhány szöcske meg potyautasként jön pár kilométert a szélvédőn, motorháztetőn. Az útmenti falvak erősen különböztek a korábbi országokban megszokottól: közepén póznán a nemzeti lobogó, téglalap alapú deszkaházak élénk színre festve, nyírt gyep, ültetett virágok.

Már előre izgulunk, hogy mi lesz a folyóátkeléssel. Nincs forgalom, az út maga jelenti a legnagyobb kihívást: komoly vízátfolyások nehezítik az autónyi szélességű út megtalálását és rengeteg a bukkanó. Aztán komolyan megrémülünk, amikor csak kis híján nem megyünk neki frontálisan egy autónak.

Mi nagyjából harminccal, a szembejövő negyvennel haladhatott az egysávos úton. Az út szélén többméteres növényzet, úgyhogy a kanyarokba esélytelen belátni. Amikor meglátjuk egymást, Csaba satufékezett, a szembejövő autó pedig lassítás nélkül lehajtott másfél métert a dzsindzsásba. Mindketten megütköztünk a másik technikáján, ő nyilván azt várta volna, hogy mi is lehajtunk nyolcvan centit, és lassítás nélkül továbbhajtunk. Mi meg azt, hogy ő is szinte állóra fékezi az autót, és lassan elslisszolunk egymás mellett, hiszen fogalmunk nincs, mi lehet az útszéli dús növényzettől rejtve. Mindenesetre nyilván ő ismerte a helyi szokásokat, szóval ezután bizonytalanul, még lassabban vezettünk, készen arra, hogy behajtsunk a bozótosba.

x

Amint lehetett, leléptünk Librevilleből, bár a város és lakói nem tehetnek csalódottságunkról. Irány dél, és amikor elértük az Egyenlítőt, minden bosszankodásunk szertefoszlott. Igen, ez már valami! Hamar megszoktuk, hogy minden fejjel lefelé van, kicseréltük a kereket a tetősátorral és indultunk is tovább.

A következő állomás Lambaréné volt, ahol az Albert Schweitzer kórház eredeti épületei, berendezései és egy fantasztikus fotógyűjtemény látható. Nem lebecsülve Stanley, Livingstone és más felfedezők érdemeit, számunkra a legnagyobb afrikai teljesítmény mégis Albert Schweitzeré, aki saját erejéből létesített kórházat az óceáni kikötőtől 14 napnyi tutajútra, a dzsungel közepén. (2017)" forrás


Gabonban nincsenek kulturális látnivalók, és a bennszülöttek sem ágyékkötőben szaladgálnak. Viszont a kis ország 85 %-át erdő borítja, ami az új természetbarát kormányzati politikának köszönhetően talán itt marad meg legtovább Afrikában. Mike Fay amerikai biológus és természetvédő gyalog járta be 1,5 év alatt Közép-Afrika esőerdőit.

Port Gentil partjai előtt gyűjtik össze a kivitelre szánt faféléket. A part mentén fúrótornyok is sorakoznak. Gabon gazdasága jórészt a Guineai-öböl fenekén talált olajkészlet kitermelésére, valamint a mangánércbányászatra támaszkodik. A trópusi fák exportja is jelentős bevételt hoz. (Balabás Sándor, 2023)

Repülés és repülőjegy

Lévén volt francia gyarmat, sok járattal köti össze Párizst Libreville-lel az Air France. Európából direkt járat van még Frankfurtból (Lufthansa). Párizsból Libreville-be a repülési idő kb. 5 óra.

Szállás

Akinek az az élete álma, hogy a gaboni fővárosban, Librevilleben a Le Meridien nevű szállodában éjszakázzon, annak erre a célra 1300 amerikai dollárt kell szánnia.

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén: Minden esetben szükséges előzetesen vízumot beszerezni a Gabonba történő beutazáshoz. A vízumigénylés itt: https://evisa.dgdi.ga/. Online vízumot csak azok igényelhetnek, akik a gaoni főváros nemzetközi repülőterén lpnek be az országba. 70 euróba kerül egy max. 30 napos turista vízum.

Egészség

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Alkalmanként a határon kérhetik a kolera elleni védőoltást igazoló dokumentumokat. Az országba történő beutazás előtt ajánlott a diftéria, a tetanusz és a veszettség elleni védőoltások felvétele. A védőoltásokról további információkat a Nemzetközi Oltóközpontnál lehet kérni.

A gaboni tartózkodás során a magyar utazók tartózkodjanak az ivóvíz (csapvíz) fogyasztásától, csak zárt palackos ásványvizet igyanak!

    Malária: Gabonban malária előfordulása nagyon magas, ezért az utazóknak fontos, hogy megfelelő malária elleni védekezést alkalmazzanak, beleértve a megfelelő szúnyogriasztók használatát és a megfelelő gyógyszeres kezelést.

    Hepatitis A és B: Gabonban előfordulhatnak hepatitis A és B fertőzések, ezért az utazóknak fontos, hogy ellenőrizzék, hogy megfelelő védettséggel rendelkeznek-e.

    TBC: Gabonban a tuberkulózis (TBC) továbbra is gyakori, és az utazóknak fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyenek a fertőzés megelőzésére.

    Hasmenés: Gabonban előfordulhat hasmenés, és az utazóknak fontos, hogy csak tiszta, biztonságos ételeket és ivóvizet fogyasszanak.

    Dengue-láz: Gabonban előfordulhat a dengue-láz, amelyet szúnyogok terjesztenek. Az utazóknak fontos, hogy megfelelő szúnyogriasztókat használjanak és védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében az utazóknak javasolt, hogy konzultáljanak az orvosukkal vagy az utazási klinikával a megfelelő oltásokról és védőoltásokról, valamint az egészségügyi óvintézkedésekről, például a megfelelő szúnyogriasztók és a tiszta ivóvíz használatáról.

Fontos, hogy az utazók előzetesen tájékozódjanak a helyi egészségügyi kockázatokról és az egészségügyi ellátásról Gabonban, és az esetleges egészségügyi problémák esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

Közlekedés

 • A Léon M'Ba nemzetközi repülőtér a fővárostól északra, 12 kilométerre fekszik. A taxik 10-15 perc alatt beviszik az utast a városközpontba.
 • Gabonban a turisták gyakran rá vannak utalva a belső légi járatok használatára, mivel vannak szárazföldön áthatolhatatlan távolságok. A belső légi járatok biztonságosak és megbízhatóak. A jelentősebb városok között ezek közlekednek.
 • Szárazföldön, a városokon belül és kívül az iránytaxik dominálnak.
 • Gabonban közkedvelt a közösségi taxik (Tele kocsik) használata, amit célszerű elkerülni. Az ilyen járművek általában nincsenek kivilágítva, súlyos műszaki hibákkal rendelkeznek. Fennállhat a veszélye, hogy kirabolják vagy akár közúti balesetet is szenvedhet az utas. Csak olyan taxiba szálljon be, amiről meggyőződött, hogy jó állapotban van, valamint nem szállít más utast. Állapodjon meg a sofőrrel előre a viteldíjban.

Libreville-ben helyiek várnak az iránytaxikra - p.a. fotó 

Hajóközlekedés

Gabonban a hajóközlekedés az egyik legfontosabb közlekedési forma, mivel az országban sok folyó található, és a tengerpart mentén hosszú partvonal húzódik.

A Gabon-folyó az ország legfontosabb folyója, és a hajók általában az ország belsejében fekvő városok között közlekednek, mint például Lambaréné és Port-Gentil. A folyón navigáló hajók általában kényelmesek és jól felszereltek, és az utazás kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megcsodáljuk a gyönyörű tájat és megismerjük az ország kultúráját.

Az ország tengerpartján több kikötő is található, és a kikötőkön keresztül történik az ország külkereskedelme. A tengeri közlekedés azonban nem túl népszerű a belföldi közlekedésre, mivel a part menti útvonalak kevésbé fejlettek.

Az országban néhány turisztikai hajó is üzemel, amelyek kirándulásokat és túrákat szerveznek a különböző folyókon és tengerparti szigeteken. Ezek az utazások általában tartalmazzák a helyi ételeket, a helyi kultúra bemutatását és a természeti látnivalókat.

Vasút

Gabonban a vasúti közlekedés korlátozott, és a turisták számára nem túl népszerű közlekedési forma. Az országban csak néhány vasúti vonal van, amelyek általában a főváros, Libreville környékén találhatók.

Az ország legfontosabb vasúti vonala a Trans-Gabon Railway, amely az ország belső részében található Libreville és Franceville közötti vonalat köti össze. A vonal körülbelül 650 kilométer hosszú, és az ország egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása volt a 20. században.

A Trans-Gabon Railway vonala keresztülmegy az ország gyönyörű dzsungeleiben, áthalad a Lopé-Okanda Nemzeti Parkon, és lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük az ország természeti szépségeit. Az utazás azonban nem túl kényelmes, és az utasoknak alapvető szolgáltatásokra kell számítaniuk.

Az országban nem találhatók más vasúti vonalak, és a vasúti közlekedés nem túl elterjedt közlekedési forma. Az ország belső részén a közlekedés általában autóval vagy hajóval történik.

Étkezés

Gabon kulináris hagyományai változatosak, és az országban rengeteg lehetőség van arra, hogy megkóstoljuk a helyi ételeket. A turisták számára számos étterem és vendéglátóhely áll rendelkezésre Gabonban, különösen a fővárosban, Libreville-ben.

Az étkezési lehetőségek között találunk különféle afrikai ételeket, például főtt vagy sült húsokat, tengeri ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket. Az egyik legnépszerűbb gaboni étel az "attiéké", ami egyfajta szitán átszűrt, fermentált manióka-étel, amit sokszor hússal, halakkal és zöldségekkel tálalnak. A "nyembwe" egy másik tradicionális gaboni étel, amely a pálmaolajból készült és a manióka liszttel keveredik.

A turisták számára kínálják a nemzetközi ételeket is, beleértve az európai, az ázsiai és az amerikai konyhákat. A libanoni ételek például nagyon népszerűek Gabonban, és a városokban sok libanoni étterem található.

Az étkezési körülmények Gabonban általában biztonságosak, de érdemes figyelni az élelmiszerbiztonságra. A víz minősége változó lehet, ezért érdemes palackozott vizet fogyasztani. Fontos, hogy csak jól főzött vagy sült ételeket fogyasszunk, és kerüljük a nyers vagy félkész ételeket.

Vásárlás

Aki nem annyira kerüli a vulgáris szavakat, mint a honlap szerkesztője, azt írná ide, hogy: faszfej. - B. S. fotója

Szórakozás

Éjszakai élet: Gabonban az éjszakai élet meglehetősen élénk, különösen a fővárosban, Libreville-ben, ahol számos éjszakai klub és bár található. Az italok és ételek ára általában magasabb, mint az ország más részein, de az éjszakai élet sokszínűsége miatt mégis népszerű a turisták körében.

Közbiztonság

Csak a fővárosban, Libreville-ben és egy másik nagyvárosban, Port-Gentil-ben vannak közbiztonsági kockázatok, ezért a szokásos megelőző intézkedéseket javasoljuk (ne tartson magánál értéktárgyakat, készpénzt kisebb összegekben elosztva, több zsebben vigyen magával, stb.) Az országban nincsenek a turista szempontjából kimondottan veszélyesnek mondható területek.

Felhívjuk a magyar utazók figyelmét arra is, hogy kerüljék el az ország északi (kameruni) határa felé történő szárazföldi utazást, mivel az különösen veszélyes!


Magyar külképviselet

Az országban jelenleg semmilyen magyar külképviselet nincs.

Egyéb hasznos információk

 • Az időeltolódás a nyári időszámítás idején: mínusz 1 óra.
 • Gabonban a CFA frank (XAF) a hivatalos fizetési eszköz. Eurót tanácsos vinni, mert azt váltják be a legkönnyebben. A bankkártya használatának lehetőségei eléggé korlátozottak.
 • Gabonban 220 voltos áramot használnak.
 • Katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fotózása tilos.
 • A homoszexualitás Gabonban legális, de tabu témaként kezelik. A népesség nagyobb része provokatívnak és a társadalmi konvenciók megsértésének tartja.

Lopé-Okanda kultúrtáj és ökoszisztéma

A Lopé-Okanda kultúrtáj és ökoszisztéma a közép-afrikai Gabon területén található. Ez a terület az UNESCO Világörökségi helyszíneként szerepel, és jelentős természeti és kulturális értékekkel rendelkezik.

Az Lopé-Okanda Nemzeti Park körülbelül 4 500 négyzetkilométeren terül el, és a területen található trópusi esőerdők számos fajnak adnak otthont, beleértve az afrikai elefántot, gorillákat, csimpánzokat és számos más állatfajt. Emellett a park területén találhatók ősi kőkörök és szikla gravírozások, amelyeket az előző évezredekben élő emberek hagytak ránk.

A terület kulturális és természeti örökségét jelentős mértékben befolyásolta az emberi tevékenység. A helyi népesség hagyományosan vadászattal, halászattal és mezőgazdasággal foglalkozik, és ennek következtében a terület erdőségeit évszázadok óta használják.

Libreville

(librvil)

A gaboni főváros Fekete-Afrika legfejlettebb városa. Számos modern épület jelzi a Gabon-öböl partja menti metropoliszban az ország viszonylagos jólétét.

A gaboni főváros klímája mindig nyirkos és forró. A fügetlenség után 30 évvel, az 1990-es évekre a lakossága 12-szeresére növekedett. A bányászathoz kapcsolódó ipar rengeteg vidékit indított arra, hogy elhagyják a fejletlen mezőgazdaságot, és a fővárosban próbáljanak szerencsét. Így a népsűrűség Librevillében 1000 fő/km2 feletti, az országos átlag 6-9 fővel szemben. (Balabás Sándor, 2023)

A gazdagság és a szegénység szélsőségesen találkozik az 580 ezres lakosságú fővárosban.

Libreville Gabon fővárosa, az ország nyugati partján található, a Gabon-öböl partján. A város gazdasági, kulturális és kormányzati központként szolgál Gabonban. A városban mintegy 800 000 ember él, és az ország legnépesebb városa.

Libreville a gazdasági élet központja, itt találhatóak a legfontosabb kormányzati épületek, valamint a legnagyobb kereskedelmi és pénzügyi intézmények. A város számos nemzetközi vállalat székhelye, és fontos szerepet játszik az afrikai olajiparban is.

A város kulturális élete is élénk, számos múzeum, galéria, színház és egyetem található itt. A turisták számára is érdekes látnivalók közé tartozik a Lékédi-park, ahol a látogatók szafari túrákra indulhatnak, és megfigyelhetik a helyi állatvilágot, mint például az elefántokat, majmokat és antilopokat.

A város az ország legfontosabb közlekedési csomópontja is, itt található Gabon nemzetközi repülőtere, valamint a kikötő, ahonnan a Gabonban bányászott olaj és más nyersanyagok szállítása történik.

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

 • A gaboni főváros légvonalban 40 kilométerre fekszik az Egyenlítő vonalától.
 • Hagyományos értelemben nincsenek évszakok, inkább két szélsőséges időjárás jellemző a térségre. Az esős és száraz idő váltják egymást. Trópusi meleg, nedves, esős évszak októbertől májusig, a száraz évszak júniustól szeptemberig tart.
 • Gabonban él a világon a legtöbb napfarkú cerkóf (majom).

Történelem

Gabon történelme hosszú és gazdag, az ország régészeti leletei bizonyítják, hogy az emberi jelenlét Gabonban több ezer évre nyúlik vissza. Az ország területén több hagyományos afrikai királyság alakult ki, amelyek nagy hatással voltak az ország kultúrájára és történelmére.

A 15. században portugál tengerészek érkeztek a Gabon-öböl partjaihoz, és ezzel megkezdődött az európai érdeklődés az ország iránt. A 19. század elején az ország területén a francia gyarmati hatalom megalapította a Gabon-folyó menti gyarmatot, amelyet később a Francia Egyenlítői Afrika részeként ismertek el.

Az 1960-as években Gabon függetlenné vált Franciaországtól, és Léon M'ba lett az ország első elnöke. Az ország gazdaságát a kőolaj exportja alapozta meg, ami azóta is az egyik legfontosabb exportcikk.

Az elmúlt évtizedekben Gabon számos politikai változás és társadalmi kihívással szembesült, beleértve az elnökválasztásokat követő zavargásokat és az egészségügyi problémákat, mint például a HIV / AIDS és a malária. Az ország azonban továbbra is folytatja gazdasági és társadalmi fejlődését.

-------------------------

A gaboni Lamberene őserdei kórházban dolgozott 1913-1917 és 1924-1965 között a Nobel-díjas Albert Schweitzer. Saját 90 évnyi élettartamával bizonyította, hogy a trópusi dzsungelklíma nem feltétlenül károsítja egy európai egészségét. Gabon 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól.

Manapság

Gabon gazdasági és politikai stabilitásának köszönhetően az egyik legfejlettebb ország az afrikai kontinensen. Az ország gazdasága főként az olajtermelésre és a fafeldolgozásra épül.

Az országban az egészségügyi ellátás és az oktatási rendszer jelentős fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Gabon gazdasága erősen függ az olaj exportjától, de a kormány azon dolgozik, hogy diverzifikálja a gazdaságot, és más iparágakat is fejleszt.

Az országban az elmúlt években néhány politikai és társadalmi probléma is volt, beleértve az elnökválasztást követő zavargásokat és a Covid-19 járvány kezelését.

Gabon számára nagy ugrás volt a fakitermelés helyett nemzeti parkokat létesíteni. Ez a 13 csodálatos, érintetlen terület hálózatot alkot. A Loango Nemzeti Park a vízilovak világa. Élnek itt hatalmas testű afrikai erdei elefántok és elképesztően sokféle egyéb élőlény. A parkokon kívül azonban tovább folyik a trópusi fák kitermelése Európa és Ázsia számára. A mangrovefák világában a természet diktálja a feltételeket. A teknősfészkek kifosztása jószerével teljesen megszűnt a természetvédelem nyomán.

Gabon olyan ország, amelynek területe szinte egészében sűrű őserdő, és 10 %-a védett nemzeti park. Ezt a döntést a jelenlegi elnök, Ali Bongo apja, Omar Bongo hozta meg J. Michael Fay amerikai biológus és megszállott vadvédő javaslatára. Az ország ezzel a döntéssel az ökoturizmusra alapozta a jövőjét. Gabon 13 nemzeti parkja a turisták által felkapott helyeken kívül esik. Az érintetlenségük teszi még izgalmasabbá.
Az olajkészleteiből lassan kifogyó ország éledező idegenforgalma a különleges célpontokra vadászó, fizetőképes utazókra épít.

Gabonban a kormányt kritizáló egyéneket rendszeresen őrizetbe veszik. A gyülekezési szabadság ugyancsak korlátozott. A vallásszabadságot az alkotmány rögzíti, így építhetett a 10 %-os muszlim kisebbség marokkói segítséggel egy hatalmas mecsetet a fővárosban. Egyes kisebb vallások nehezen tudják regisztráltatni magukat. A kínzást az alkotmány ugyan tiltja, de a fogvatartottak fizikai bántalmazással szembesülhetnek.

                                                               (Balabás Sándor, 2023)

A helyiekről

Gabon, a közép-afrikai ország gazdag kultúrával és sokszínű népességgel rendelkezik. Az országban körülbelül 2 millió ember él, akiknek számos etnikai csoportja van. A legnagyobb etnikai csoportok közé tartozik a Fang, a Bapounou, a Punu, a Mitsogo és a Myene.

A gaboni emberek számos különböző hagyományt, szokást és nyelvet őriznek meg, és az országban vallási és etnikai sokféleség jellemző. Az országban a keresztények, a muzulmánok és az animisták egyaránt megtalálhatók. Az emberek általában nyitottak és barátságosak az idegenekkel szemben, és szeretik megosztani kultúrájukat és ételeiket a látogatókkal.

A gaboni emberek hagyományosan vadászattal, halászattal és mezőgazdasággal foglalkoztak, és sokan még ma is ezt a hagyományt követik. Az országban jellemző a családcentrikus kultúra, és az emberek nagy hangsúlyt fektetnek a család és a közösség fontosságára.

Az országban sokféle étel és ital található, és az emberek szeretik a helyi ételeket fogyasztani. A gaboni konyha különlegességei közé tartoznak a banánleveleken sütött húsok, a bab, a kuszkusz és az édesburgonya.

Összességében, a gaboni emberek sokszínű kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, és barátságosak és nyitottak az idegenekkel szemben.

A hazafi mosolya - h.k. fotója

Turista etikett

1. Ne bosszantson fel minket az, hogy az átlagos gaboni ember túlságosan is közvetlen, nagyon megbámul minket és beszélgetés esetén még ismeretlenként is indiszkrét kérdéseket tesz fel nekünk. Ők ilyenek. Nem akarnak minket bántani, csupán a mi szokásainkhoz képest közvetlenkedők, fizikai értelemben is. Ez azt jelenti, hogy közelebb jönnek hozzánk, mint az amúgy szeretnénk. Nem bizalmaskodásból, nem agresszivitásból, inkább természetes kíváncsiságból. Ismeretlenek közvetlen közelből bámulgathatják az óránkat, a cipőnket, s főleg a bőrünk fehérségét. Főleg a vidéki falvakban nagyon érdekesnek tartják fehérségünket. 

    Öltözködés: Gabonban az emberek általában tiszteletben tartják a hagyományos öltözködést, és a turistáknak is javasolt, hogy a helyi szokásokat tiszteletben tartsák. A fürdőruha, a rövidnadrág és a póló nem megfelelőek a vallási helyeken és a hivatalos eseményeken való részvételhez. A látogatás előtt érdemes tájékozódni az adott helyen elfogadott öltözködési szabályokról.

    Tiszteletadás: A gaboni emberek tiszteletben tartják az időseket és a vallási vezetőket, és a turistáknak is javasolt, hogy tiszteletben tartsák őket. Fontos tisztelettel és udvariasan viselkedni az emberekkel, akikkel találkoznak.

    Fotózás: A turistáknak meg kell kérdezniük, hogy az embereknek szabad-e őket fotózni, mielőtt fényképeznek. Sok helyen nem megengedett fotózni, különösen a vallási helyeken és a hivatalos eseményeken.

    Nyilvános helyek: A turistáknak javasolt, hogy tartsák be a nyilvános helyeken érvényes illemszabályokat, és ne okozzanak zavaró viselkedést, például hangoskodást, ivást vagy dohányzást.

    Étkezés: Gabonban az étkezési szokások eltérhetnek a nyugati kultúrától, és fontos, hogy tiszteletben tartsuk a helyi étkezési hagyományokat. Az evés közben a turistáknak javasolt, hogy tartsák be az illemszabályokat, és ne beszéljenek telve a szájukkal.

    Vallás: Gabonban a vallás nagyon fontos szerepet játszik, és fontos tiszteletben tartani a helyi vallási hagyományokat és szokásokat. A turistáknak javasolt, hogy tiszteletben tartsák a vallási helyeket és azokat az embereket, akik vallási okokból öltöznek hagyományos viseletbe.

Gaboni gasztronómia

A helyi gasztronómiát jelentős francia hatás érte és a nagyobb városokban fellelhetők a francia ételspecialitások. Vidéken a legfőbb élelmiszer a jamgyökér, a tápióka és a rizs. A hús a tehetősebbek étele. Afrikai vadhúsokat is fogyasztanak: antilop, vaddisznó, majom, sül, halfélék. (Balabás, 2023)

    Nyama Choma: Ez egy tradicionális afrikai grillétele, amely marhahúsból készül, és gyakran a gaboni konyha fő étele. A húst fűszerekkel és fokhagymával készítik, majd grillezik, és általában zöldségekkel és rizzsel tálalják.

    Fufu: Ez egy hagyományos afrikai étel, amely krumpliból, maniókából vagy banánból készül. A növényi alapanyagot főzik, majd összezúzzák, és egy fajta "tészta" állagú ételeket készítenek belőle. A fufu általában hússal vagy halételekkel tálalják.

    Egzotikus gyümölcsök: Gabonban számos egzotikus gyümölcs található, például a papaya, a guava, az ananász és a banán. Ezeket gyakran frissen fogyasztják vagy turmixokban, desszertekben használják.

    Kedjenou: Ez egy hagyományos gaboni étel, amely csirkéből vagy kecskéből készül, és zöldségekkel, például paprikával és paradicsommal fűszerezik. Az étel főzés közben egy zárt edényben párolódik, így az összes íz megőrződik.

    Palmolaj: Gabonban a palmolajat sok ételhez használják, például a rizshez, a babhoz és a zöldségekhez. A palmolajban sütött húsok és halak is népszerűek.

    Gaboni sör: Gabonban két nagy sörgyár működik, és a gaboni sörök közül a legismertebb a Regab és a Castel. Az italokat általában hidegen fogyasztják, és számos bárban és étteremben megtalálhatók.

Olvasmányos linkek

"Gabonban nincsenek kulturális látnivalók, és a bennszülöttek sem ágyékkötőben szaladgálnak, viszont a kis ország 75 százalékát erdő borítja, ami az új természetbarát politikának köszönhetően talán itt marad meg legtovább Afrikában. " (forrás: vjm.hu)

Fotóegyveleg

Tengerpart Libreville-nél - p.a. fotó

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon