ÚTIKRITIKA.HU / Niger

Niger

Niger dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Niamey | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Fővárosi utcakép - z.l. fotója

.

Niger dióhéjban

 • Niger (kiejtése: nizser) hatalmas ország a Szahara szélén: 1 267 000 négyzetkilométer (majdnem 14-szer akkora, mint Magyarország). A nyugat-afrikai, tengeri kijárat nélküli Niger nyugaton Malival és Burkina Fasoval, Északon Algériával és Líbiával. keleten Csáddal, délen Nigériával és Beninnel határos. Niger fővárosa: Niamey (niámé).
 • Niger lakossága kb. 25,8 millió (2023-as becslés). A volt francia gyarmaton a francia a hivatalos nyelv. A lakosság kb. 80 százaléka muzulmán.
 • Magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be Nigerbe. A belépés feltétele a sárgaláz elleni oltás igazolása is.
 • Ha valaki Niger meglátogatására vállalkozik, akkor közvetlenül az utazás előtt frissen kell tájékozódnia arról, hogy az ország mely területei minősülnek veszélyesnek, s melyek tekinthetők tiltott övezeteknek. Csak olyan helyeket szabad meglátogatni, ahol a turista biztonságára állami fegyveres erők vigyáznak. Az ország Malival határos, nyugati része rendkívül veszélyes (2022-es update)
 • Niger meglátogatására az ideális időszak a november és a március eleje között.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Abdou

Fő látnivalók:

 • A Szahara kétfélesége: a Ténéré homoksivatagja és a L'Air hegyei
 • Agadez régi-régi (és mostani) sivatagi kereskedelmi csomópont
 • W nemzeti park (leopárdok, oroszlánok, gepárdok)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Barátságosak a helyi emberek azzal a kevés turistával, aki erre vetődik
 2. A sivatagban tevegelni és megérteni, hogy miért nevezik a tevéket a "sivatag hajóinak"
 3. A Niger-folyóban nézni a kecsesnek nem nevezhető vízilovak lubickolását
 4. Nyugat-Afrika egyetlen helyét, ahol zsiráfokat látni
 5. Az ország belsejében a sziklás hegyek némelyikére felmászni és onnan csodálni a homoksivatag elképesztő dimenzióit és színeit

Nem tetszett

 1. A túl forró klíma
 2. Az ország politikai instabilitása miatti aggodalom
 3. Valahol olvastam, hogy Niamey a világ egyik legkoszosabb városa, és tényleg
 4. A "bozót taxikban" (taxi brousses) mindig totál kényelmetlen a zsúfoltság
 5. Nagyon sok gyereklányt kényszerítenek házasságra (fujj) 

Vélemények

,, Az ingatag biztonsági helyzet miatt nincs sok értelme Nigerben turistáskodni. Csak a főváros biztonságos, de ott is inkább a küldöldiek által frekventált egy-két negyed. Sötétedés után még egy helyi kisérővel is rizikós az utcákon járkálni. Vidékre csak valamilyen biztonsági szolgálat védelmével szabad utazgatni, és ez komplikált, drága. Ha nem lehet még a természeti szépségeket sem látni, akkor mi a fenének menjen Nigerbe az utazó.

Hallani persze ellenérveket is, nevezetesen, hogy egy esteleges terrortámadásnak éppen az országban dolgozó külföldiek (zömében európaiak) negyedei vannak kitéve. Van olyan utazó, aki a fővárosban este mozgott a helyiek átal lakott környékeken és semmi baja nem lett. Legfeljebb akkor van gond, ha kolduló gyereknek pénzt adunk, mert akkor tuti, hogy más gyerekek is rászállnak az utazóra.

Szóval: lutri. " (aji, 2021) 

Repülés és repülőjegy

Az Air France francia légitársaságnak van Európából közvetlen járata Nigerbe.

Szárazföldi megközelítés

Líbia felöl nem lehet bejutni, mert le van zárva a határ. Utazók jöhetnek országuton Maliból, Burkina Fasoból, Beninből és Nigériából. Északon, Algériából a sivatagosn keresztül el lehet jutni Nigerbe, de ez csaknem örültség, mert nagyon veszélyes.

Vízum

Niger nagykövetsége Berlinben:

Szállás

Nigerben a szállodák ár-érték aránya jellemzően rossz. A néhány fővárosi luxushoteltől eltekintve egyéb szállodákban vagy légkondicionált vagy ventillátoros szobát lehet kapni. Mindkét esetben számítani kell arra, hogy folyamatos gépzaj mellett kell aludni.

Egészség

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Nigerben az utak túlnyomórészt rendkívül rossz állapotban vannak. A jól kiépített útszakaszokon minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonban nagyobb útburkolati hibák, kátyúk nehezítik az utazást. Utazás kizárólag jól felkészített, tartalék-alkatrészekkel és egészségügyi csomaggal felszerelt, zárt gépjárműben javasolt, gyakorlott sofőrrel. Letérni nem tanácsos az utakról, mivel előfordulnak aknamezők, különösen az északi Agadez tartományban. Kerüljék a sötétedés beállta után kerüljék a közlekedést Niger útjain.
Tömegközlekedés igénybevétele határozottan ellenjavallt. Nigerben nincs vasúti közlekedés.

Étkezés

Helyi specialitás, a gorgon gabaté, ami rizses csirke - n.m. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Niger fővárosán kívül a bankautomata hálózat nem kiépített. A bankkártyát rendkívül kevés helyen (étterem, hotel), és csak bizonyos kártyatípusokat lehet használni (pl. Visa).

Niamey-i piac - kaszava minden méretben - o.v. fotója

Közbiztonság

Niger biztonsági szempontból legmagasabb kockázattal rendelkező régiói: Air Massif és Diffa régiók, Agadez, Tahoua és Tillabéri tartományok, illetve a Csád-tó környéke. A líbiai és a mali határvidék továbbra is magas biztonsági kockázatot jelent. A Nigériával közös határszakasz könnyedén átjárható, több jelentés számolt be arról, hogy feltételezett terrorista csoportok és csempészek is itt jutnak át Nigerbe.

A Mali fővárosában, Bamakóban a Radisson Hotel ellen elkövetett terrorista támadást követően (melyben több vendéget is megöltek) megnőtt annak az esélye, hogy terrorista szervezetek, mint amilyen a Boko Haram és az Ansaru hasonló merényletek elkövetésére készülnek Nigerben is. 

A nigeri és a francia katonai egységek folyamatosan támogatják a mali kormányerőket terrorellenes harcukban, ezért a szélsőségesek (Al-Kaida, Boko Haram) megtorló akciókat helyeztek kilátásba. Különösen a terrorizmus ellen aktívan fellépő (nyugati) államok polgárai vannak fenyegetésnek kitéve, ugyanakkor bárki célponttá válhat a régióban.

Bár Niamey-ben az elmúlt időszakban javult a biztonsági helyzet, továbbra is komoly a kockázata az emberrablásnak. Erre tekintettel határozottan nem ajánlatos a sötétedés utáni kijárás, a repülőtér és a főváros közötti útvonalon legalább két járműből álló konvojban indokolt az utazás.

Katonai ellenőrzés Niamey határában - o.j. fotója

A bűnözés általános szintje emellett nem túl magas Nigerben, bár nem ritka a rablótámadás, a fegyveres támadás és a lopás, ezért  fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítani. Niamey-ben gyakori jelenség a külföldiek sérelmére elkövetett zsebtolvajlás.

Magyar külképviselet

Nigerben semmilyen magyar külképviselet nincs. A legközelebbi nagykövetség, ami akkreditálva van Nigerbe Tripoliban, Líbiában található.

Egyéb hasznos információk

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot, kábítószert és mérgező anyagot, valamint a belügyminisztérium által betiltott filmeket bevinni.

A felsorolt termék bevitelére az alábbi korlátozások érvényesek:

 • egy karton cigaretta, egy liter alkoholtartalmú ital, 50 cl parfüm, és 1 liter Eau de Toilette, 100 gramm kávé, 40 gramm tea

Niamey

1,4 milliós város (2022-es becslés)

,, A legnagyobb szabadtéri piaca elképesztő élmény egy európai turista számára: illatok, szagok, zajok, színek kavalkádja. Más ilyen afrikai piacon a turistának aggódnia kell a zsebtolvajok miatt, de itt nincs semmi ilyen veszély. A kereskedők meglepően barátságosak és segítőkészek a turistákkal, persze azért is, mert nincs sok belőlük. Az is nagyon jó, hogy nem zaklatják a turistát, nincs nyomulás. Szuper. (baba, 2016)

Egyéb látnivalók

Agadez

Agadez anno a 14. századtól lett a tuaregek legfontosabb városa, mert itt haladtak el a sókaravánok amik Bilmából vitték a sótömböket Timbuktuba (Mali) és Kanoba (Nigéria). Akkoriban a só drágább volt az aranynál lsd Mali Birodalom, ahol a császár a világ leggazdagabb embere volt. Manapság a nyugat-afrikai migránsok állnak meg itt, mielőtt elindulnak a Szaharán át Líbiába.

Agadezben az óváros világörökség, gyönyörű tradicionális épületekkel, szudáni stílusú nagy mecsettel (1515-ös volt az eredeti de aztán 1844 újjáépítették), palota szultánnal, pékség stb

Mindezek mellé hihetetlenül barátságosak az emberek, elképesztően jó hangulatú lett a séta a nevető gyerekek, mosolygó nők és sziesztázó pasik között. Kifejezetten nem bánják, ha fotózzuk őket, sőt anyukák biztatják őket kiscsajokat, hogy ne féljenek, és nem nyomulnak kéregetni, eladni stb

A nők nagyon szépek, meg persze a kölykök is. Így persze elég lassan haladtunk, mert állandóan le kellett állni velük fotózkodni, játszani, kommunikálni. Ezért aztán a szultán meg az állatpiac a fesztivál utánra marad.

A piacon, mivel nem volt apróm, egy teljes zsák friss fánkot vettem <1€ amit frissen sütött az asszony az út mellett, aztán szépen befaltuk. A maradékot egy meseszép tuareg ruhákat varró öregre bíztam, hogy adja oda vagy egye meg.

Kajálni az olasz itteni megfelelőjébe mentünk gyalog, kicsit kevésbé színvonalas a hely, de a kaja még mindig jó. forrás

W Nemzeti Park

Földrajz és időjárás

Történelem

Niger 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. 1960 óta az ország tele volt puccsokkal, politikai bizonytalasággal. Jön egy időszakra polgári kormányzat a demokrácia reményével, aztán jönnek a katonák, akik erőszakosan átveszik a hatalmat, majd valahogy megint jön polgári kormány. 

Sokat elárul a társadalom fejletlenségről, hogy csak 2003-ban (!!) szüntették be jogilag a rabszolgaságot.

Manapság

Havi átlagos bér (2022-ben): 217 USD

Niger tele van belső biztonsági problémákkal. A nyugati határainál terrorista csoportok működnek, a délkeleti határvidékein a Nigériából ismert Boko Haram iszlamista militáns csoport harcol, garázdálkodik. A mindenféle törvénytelen katonai csoportok azért élvezik Niger helyzetét, mert a központi kormányzat nem nagyon törődik a vidék helyzetével.

Amúgy Niger küzd a túlnépesedéssel. A világon itt az egyik legmagasabb népszaporulat. Állandó veszély a szárazság. Nagy az irástudatlanság aránya, és gyakoriak a járványok.

Niger egyben a világ legszegényebb országainak egyike. (A brit Business Insider listája szerint a világ 6. legszegényebb országa. A legszegényebb amúgy a térségbeli Közép-afrikai köztársaság) A rengeteg munkanélküli, szegény fiatal közül sokakat vonz az, hogy mindenféle militáris csoportokhoz szegődjenek zsoldért, élelmezésért.

Nigerben az egyetlen reménysugár, hogy vannak olaj- és aranylelőhelyke és amennyiben ezek kiaknázására találnak külföldi vállalkozókat, akkor jöhet némi modernizáció. Már ha a politikai elit visszafogja magát a lopásban. Nigerben van egy kis létszámú burzsoázia. A gazdagságuk óriási kontrasztban van a szegények hatalmas többségével szemben.  

Várakozás - h.a. fotója

A helyiekről

A lakosság átlagos életkora 15 év körüli. A várható élettartam: 62 év (nálunk 77 év).

A fehér utazó ember érdekes - s.t. fotója 

Gyerkőcök - p.k. fotója

Városi élet - d.n. fotója

Idős hölgy szép ruhában - d.n. fotója

Turista etikett

 1. Tilos fotózni a kormányzati épületeket és a stratégiai létesítményeket (hidak, repülőterek stb.).
 2. Ha személyeket akarunk lefényképezni, akkor mindenképpen kérjünk az illetőktől erre előzetesen engedélyt.

Olvasmányos linkek

Tuaregből úgy kb 4 millió van és ennek nagy része Nigerben él (2,5), az itteniek a tamasek nyelvet beszélik. Kék embereknek is hívták őket, a tradicionális indigóval festett ruhák miatt. Berber származékok, iszlám hívők és nomád pásztorkodásból élnek, fókuszban a tevével. Náluk is klánok vannak, amghar a főnök és több klán is összeszerveződhet szövetségbe, a Kel-be. Kasztokban élnek, vannak nemesek, rabszolgák, kézművesek stb. Évszázadok óta a tuaregek teve karavánjai bonyolították a kereskedést a Szaharában, sóbányákból a sót az állatoknak (pl. Bilmából Agadezen át Timbuktuba), aranyat stb. Egy tuareg teve többet ér mint egy beduin vagy berber teve, mert jobban értenek hozzá. Manapság sajnos a víz hiány, az ezt még fokozó urán bányászat és a teherautók nem könnyítik meg az életüket, de azért még mindig vannak só karavánok.. forrás

Fotóegyveleg

d.n. fotója

Helyiek egy kakkuktojással - a.j. fotója

Kisiskolások összezsúfolva - l.g. fotója

o. j. fotói

Utcai borbély - o. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon