ÚTIKRITIKA.HU / Niger

Niger

Niger dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Niamey | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Niger - Utazás

Niger dióhéjban

 • Niger (kiejtése: nizser) hatalmas ország a Szahara szélén: 1 267 000 négyzetkilométer (majdnem 14-szer akkora, mint Magyarország). A nyugat-afrikai, tengeri kijárat nélküli Niger nyugaton Malival és Burkina Fasoval, Északon Algériával és Líbiával. keleten Csáddal, délen Nigériával és Beninnel határos. Niger fővárosa: Niamey (niámé).
 • Niger lakossága kb. 24,7 millió (2021-es becslés). A volt francia gyarmaton a francia a hivatalos nyelv. A lakosság kb. 80 százaléka muzulmán.
 • Magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be Nigerbe. A belépés feltétele a sárgaláz elleni oltás igazolása is.
 • Ha valaki Niger meglátogatására vállalkozik, akkor közvetlenül az utazás előtt frissen kell tájékozódnia arról, hogy az ország mely területei minősülnek veszélyesnek, s melyek tekinthetők tiltott övezeteknek. Csak olyan helyeket szabad meglátogatni, ahol a turista biztonságára állami fegyveres erők vigyáznak. Az ország Malival határos, nyugati része rendkívül veszélyes (2021-es update)
 • Niger meglátogatására az ideális időszak a november és a március eleje között.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Abdou

Fő látnivalók:

 • A Szahara kétfélesége: a Ténéré homoksivatagja és a L'Air hegyei
 • Agadez régi-régi (és mostani) sivatagi kereskedelmi csomópont
 • W nemzeti park (leopárdok, oroszlánok, gepárdok)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Barátságosak a helyi emberek azzal a kevés turistával, aki erre vetődik
 2. A sivatagban tevegelni és megérteni, hogy miért nevezik a tevéket a "sivatag hajóinak"
 3. A Niger-folyóban nézni a kecsesnek nem nevezhető vízilovak lubickolását
 4. Nyugat-Afrika egyetlen helyét, ahol zsiráfokat látni
 5. Az ország belsejében a sziklás hegyek némelyikére felmászni és onnan csodálni a homoksivatag elképesztő dimenzióit és színeit

Nem tetszett

 1. A túl forró klíma
 2. Az ország politikai instabilitása miatti aggodalom
 3. Valahol olvastam, hogy Niamey a világ egyik legkoszosabb városa, és tényleg
 4. A "bozót taxikban" (taxi brousses) mindig totál kényelmetlen a zsúfoltság
 5. Nagyon sok gyereklányt kényszerítenek házasságra (fujj) 

Vélemények

Repülés és repülőjegy

Az Air France francia légitársaságnak van Európából közvetlen járata Nigerbe.

Szárazföldi megközelítés

Líbia felöl nem lehet bejutni, mert le van zárva a határ. Utazók jöhetnek országuton Maliból, Burkina Fasoból, Beninből és Nigériából. Északon, Algériából a sivatagosn keresztül el lehet jutni Nigerbe, de ez csaknem örültség, mert nagyon veszélyes.

Vízum

Niger nagykövetsége Berlinben:

Szállás

Nigerben a szállodák ár-érték aránya jellemzően rossz. A néhány fővárosi luxushoteltől eltekintve egyéb szállodákban vagy légkondicionált vagy ventillátoros szobát lehet kapni. Mindkét esetben számítani kell arra, hogy folyamatos gépzaj mellett kell aludni.

Egészség

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Nigerben az utak túlnyomórészt rendkívül rossz állapotban vannak. A jól kiépített útszakaszokon minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonban nagyobb útburkolati hibák, kátyúk nehezítik az utazást. Utazás kizárólag jól felkészített, tartalék-alkatrészekkel és egészségügyi csomaggal felszerelt, zárt gépjárműben javasolt, gyakorlott sofőrrel. Letérni nem tanácsos az utakról, mivel előfordulnak aknamezők, különösen az északi Agadez tartományban. Kerüljék a sötétedés beállta után kerüljék a közlekedést Niger útjain.
Tömegközlekedés igénybevétele határozottan ellenjavallt. Nigerben nincs vasúti közlekedés.

Az ilyen ellenőrzőppontok lényege, hogy valami csúszópénzt csikarjanak ki az utazóktól.

Étkezés

helyi specialitás, a gorgon gabaté, ami rizses csirke - n.m. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Niger fővárosán kívül a bankautomata hálózat nem kiépített. A bankkártyát rendkívül kevés helyen (étterem, hotel), és csak bizonyos kártyatípusokat lehet használni (pl. Visa).

Niamey-i piac - kaszava minden méretben - o.v. fotója

Közbiztonság

Niger biztonsági szempontból legmagasabb kockázattal rendelkező régiói: Air Massif és Diffa régiók, Agadez, Tahoua és Tillabéri tartományok, illetve a Csád-tó környéke. A líbiai és a mali határvidék továbbra is magas biztonsági kockázatot jelent. A Nigériával közös határszakasz könnyedén átjárható, több jelentés számolt be arról, hogy feltételezett terrorista csoportok és csempészek is itt jutnak át Nigerbe.

A Mali fővárosában, Bamakóban a Radisson Hotel ellen elkövetett terrorista támadást követően (melyben több vendéget is megöltek) megnőtt annak az esélye, hogy terrorista szervezetek, mint amilyen a Boko Haram és az Ansaru hasonló merényletek elkövetésére készülnek Nigerben is. 

A nigeri és a francia katonai egységek folyamatosan támogatják a mali kormányerőket terrorellenes harcukban, ezért a szélsőségesek (Al-Kaida, Boko Haram) megtorló akciókat helyeztek kilátásba. Különösen a terrorizmus ellen aktívan fellépő (nyugati) államok polgárai vannak fenyegetésnek kitéve, ugyanakkor bárki célponttá válhat a régióban.

Bár Niamey-ben az elmúlt időszakban javult a biztonsági helyzet, továbbra is komoly a kockázata az emberrablásnak. Erre tekintettel határozottan nem ajánlatos a sötétedés utáni kijárás, a repülőtér és a főváros közötti útvonalon legalább két járműből álló konvojban indokolt az utazás.

A bűnözés általános szintje emellett nem túl magas Nigerben, bár nem ritka a rablótámadás, a fegyveres támadás és a lopás, ezért  fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítani. Niamey-ben gyakori jelenség a külföldiek sérelmére elkövetett zsebtolvajlás.

Magyar külképviselet

Nigerben semmilyen magyar külképviselet nincs. A legközelebbi nagykövetség, ami akkreditálva van Nigerbe Tripoliban, Líbiában található.

Egyéb hasznos információk

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot, kábítószert és mérgező anyagot, valamint a belügyminisztérium által betiltott filmeket bevinni.

A felsorolt termék bevitelére az alábbi korlátozások érvényesek:

 • egy karton cigaretta, egy liter alkoholtartalmú ital, 50 cl parfüm, és 1 liter Eau de Toilette, 100 gramm kávé, 40 gramm tea

2. Niameyben él (?), Budapesten született: Stella Jenn 

Niamey

1,3 milliós város (2021-es becslés)

,, A legnagyobb szabadtéri piaca elképesztő élmény egy európai turista számára: illatok, szagok, zajok, színek kavalkádja. Más ilyen afrikai piacon a turistának aggódnia kell a zsebtolvajok miatt, de itt nincs semmi ilyen veszély. A kereskedők meglepően barátságosak és segítőkészek a turistákkal, persze azért is, mert nincs sok belőlük. Az is nagyon jó, hogy nem zaklatják a turistát, nincs nyomulás. Szuper. (baba, 2016)

Ez a fotó csaknem a főváros központjában készült. 

forgatag

Egyéb látnivalók

Agadez

W Nemzeti Park

Földrajz és időjárás

Történelem

Niger 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. 1960 óta az ország tele volt puccsokkal, politikai bizonytalasággal. Jön egy időszakra polgári kormányzat a demokrácia reményével, aztán jönnek a katonák, akik erőszakosan átveszik a hatalmat, majd valahogy megint jön polgári kormány. 

Sokat elárul a társadalom fejletlenségről, hogy csak 2003-ban (!!) szüntették be jogilag a rabszolgaságot.

Manapság

Havi átlagos bér (2021-ben): 180 USD

Niger tele van belső biztonsági problémákkal. A nyugati határainál terrorista csoportok működnek, a délkeleti határvidékein a Nigériából ismert Boko Haram iszlamista militáns csoport harcol, garázdálkodik. A mindenféle törvénytelen katonai csoportok azért élvezik Niger helyzetét, mert a központi kormányzat nem nagyon törődik a vidék helyzetével.

Amúgy Niger küzd a túlnépesedéssel. A világon itt az egyik legmagasabb népszaporulat. Állandó veszély a szárazság. Nagy az irástudatlanság aránya, és gyakoriak a járványok.

Niger egyben a világ legszegényebb országainak egyike. (A brit Business Insider listája szerint a világ 6. legszegényebb országa. A legszegényebb amúgy a térségbeli Közép-afrikai köztársaság) A rengeteg munkanélküli, szegény fiatal közül sokakat vonz az, hogy mindenféle militáris csoportokhoz szegődjenek zsoldért, élelmezésért.

Nigerben az egyetlen reménysugár, hogy vannak olaj- és aranylelőhelyke és amennyiben ezek kiaknázására találnak külföldi vállalkozókat, akkor jöhet némi modernizáció. Már ha a politikai elit visszafogja magát a lopásban. Nigerben van egy kis létszámú burzsoázia. A gazdagságuk óriási kontrasztban van a szegények hatalmas többségével szemben.  

várakozás - h.a. fotója

nem időutazás

A helyiekről

A lakosság átlagos életkora 15 év körüli. A várható élettartam: 62 év (nálunk 77 év).

A fehér utazó ember érdekes - s.t. fotója 

piperkőcök

gyerkőcök - p.k. fotója

városi élet - d.n. fotója

idős hölgy szép ruhában - d.n. fotója

Turista etikett

 1. Tilos fotózni a kormányzati épületeket és a stratégiai létesítményeket (hidak, repülőterek stb.).
 2. Ha személyeket akarunk lefényképezni, akkor mindenképpen kérjünk az illetőktől erre előzetesen engedélyt.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

d.n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon