ÚTIKRITIKA.HU / Niger


hirdetes

útikritikák


Niger

Niger dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szárazföldi megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Niamey | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Fővárosi utcakép - z.l. fotója

2023. augusztus 1. Két évvel ezelőtt demokratikus választásokon győztes polgári kormányzatot puccsoltak meg katonák. Ez nem jó ennek az országnak, az amúgy is csekély beutazó turizmusnak pláne nem. 

Niger dióhéjban

 • Niger (kiejtése: nizser) hatalmas ország a Szahara szélén: 1 267 000 négyzetkilométer (majdnem 14-szer akkora, mint Magyarország). A nyugat-afrikai, tengeri kijárat nélküli Niger nyugaton Malival és Burkina Fasoval, Északon Algériával és Líbiával. keleten Csáddal, délen Nigériával és Beninnel határos. Niger fővárosa: Niamey (niámé).
 • Niger lakossága kb. 25,8 millió (2023-as becslés). A volt francia gyarmaton a francia a hivatalos nyelv. A lakosság kb. 80 százaléka muzulmán.
 • Magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be Nigerbe. A belépés feltétele a sárgaláz elleni oltás igazolása is.
 • Ha valaki Niger meglátogatására vállalkozik, akkor közvetlenül az utazás előtt frissen kell tájékozódnia arról, hogy az ország mely területei minősülnek veszélyesnek, s melyek tekinthetők tiltott övezeteknek. Csak olyan helyeket szabad meglátogatni, ahol a turista biztonságára állami fegyveres erők vigyáznak. Az ország Malival határos, nyugati része rendkívül veszélyes (2023-as update)
 • Niger meglátogatására az ideális időszak a november és a március eleje között.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Abdou

Fő látnivalók:

 • A Szahara kétfélesége: a Ténéré homoksivatagja és a L'Air hegyei
 • Agadez régi-régi (és mostani) sivatagi kereskedelmi csomópont
 • W nemzeti park (leopárdok, oroszlánok, gepárdok)

Érdekességek:

Niger területén található az egyik legnagyobb homokdűne, az Air-hegyekben található Bilma homokdűne, amely 200 méter magas és körülbelül 200 kilométer hosszú.

Niger a világ egyik legnagyobb urániumtermelő országa.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Barátságosak a helyi emberek azzal a kevés turistával, aki erre vetődik
 2. A sivatagban tevegelni és megérteni, hogy miért nevezik a tevéket a "sivatag hajóinak"
 3. A Niger-folyóban nézni a kecsesnek nem nevezhető vízilovak lubickolását
 4. Nyugat-Afrika egyetlen helyét, ahol zsiráfokat látni
 5. Az ország belsejében a sziklás hegyek némelyikére felmászni és onnan csodálni a homoksivatag elképesztő dimenzióit és színeit

Nem tetszett

 1. A túl forró klíma
 2. Az ország politikai instabilitása miatti aggodalom
 3. Valahol olvastam, hogy Niamey a világ egyik legkoszosabb városa, és tényleg
 4. A "bozót taxikban" (taxi brousses) mindig totál kényelmetlen a zsúfoltság
 5. Nagyon sok gyereklányt kényszerítenek házasságra (fujj) 

Vélemények

,, Az ingatag biztonsági helyzet miatt nincs sok értelme Nigerben turistáskodni. Csak a főváros biztonságos, de ott is inkább a küldöldiek által frekventált egy-két negyed. Sötétedés után még egy helyi kisérővel is rizikós az utcákon járkálni. Vidékre csak valamilyen biztonsági szolgálat védelmével szabad utazgatni, és ez komplikált, drága. Ha nem lehet még a természeti szépségeket sem látni, akkor mi a fenének menjen Nigerbe az utazó.

Hallani persze ellenérveket is, nevezetesen, hogy egy esteleges terrortámadásnak éppen az országban dolgozó külföldiek (zömében európaiak) negyedei vannak kitéve. Van olyan utazó, aki a fővárosban este mozgott a helyiek átal lakott környékeken és semmi baja nem lett. Legfeljebb akkor van gond, ha kolduló gyereknek pénzt adunk, mert akkor tuti, hogy más gyerekek is rászállnak az utazóra.

Szóval: lutri. " (aji, 2021) 


Még haza sem értem már tuareg és teve hiányom van. Niger annak ellenére is kedvenc ország lett, hogy ennyi szarság még utazáson velem nem történt, de annyira barátságosak az emberek és jó hely hogy abszolút pozitív a mérleg. (2022) forrás

Repülés és repülőjegy

Az Air France francia légitársaságnak van Európából közvetlen járata Nigerbe.

Szárazföldi megközelítés

Líbia felöl nem lehet bejutni, mert le van zárva a határ. Utazók jöhetnek országuton Maliból, Burkina Fasoból, Beninből és Nigériából. Északon, Algériából a sivatagosn keresztül el lehet jutni Nigerbe, de ez csaknem örültség, mert nagyon veszélyes.

Vízum

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. A vízumkérelmet Niger berlini nagykövetségén, személyesen kell benyújtani. Utóbbi egyik fő feltétele a sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás bemutatása.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:A vízumkérelem benyújtásának feltételeiről Niger berlini nagykövetségétől kérhető tájékoztatás.

A nagykövetség elérhetőségei: Cím: 14165 Berlin, Machnower str. 24. tel.: 0049-30-805-89660 E-mail: ambaniger@t-online.de

http://www.ambassadeniger.de

61 euróba kerül a turista vízum.

Szállás

Nigerben a szállodák ár-érték aránya jellemzően rossz. A néhány fővárosi luxushoteltől eltekintve egyéb szállodákban vagy légkondicionált vagy ventillátoros szobát lehet kapni. Mindkét esetben számítani kell arra, hogy folyamatos gépzaj mellett kell aludni.

Egy jobb napokat látott hotelben alszunk, csomó bungaló meg szoba, de látszik, hogy 20 éve volt menő, akkor lehetett jelentősebb turizmus, most csak vegetál. Döglesztő meleg volt, a légkondi meg egy hűtőháznak a becsületére vált volna úghogy lehetett választani tüdőgyulladás vagy izzadás. Ha fel bírtam volna szerelni a szúnyoghálómat ki tudtam volna nyitni az ajtót, de véletlenül se lehetett. Hajnalban mire elaludtam ébresztett egy hatalmas vihar.. (2022) forrás

Egészség

    Utazás előtt érdemes felkeresni az orvosunkat, és megbeszélni az utazásunk előtt szükséges oltásokat és egyéb egészségügyi intézkedéseket. Nigerbe utazóknak ajánlott a sárgaláz oltás, a tífusz elleni oltás és az agyvelőgyulladás elleni oltás.

    Az országban magas a malária kockázata, ezért fontos a megelőzésre koncentrálni. Utazás előtt ajánlott az orvosunkkal konzultálni, hogy milyen malária elleni gyógyszert kell szedni, és milyen más védekezési módszerek állnak rendelkezésre.

    Az országban gyakoriak a hasmenéses megbetegedések, ezért fontos, hogy az utazók fokozottan ügyeljenek a higiéniára és csak biztonságosan főzött és elkészített ételeket fogyasszanak. Az ivóvíz csak palackozott formában legyen elfogyasztva, és érdemes kerülni a jégkockák használatát is.

    Az országban magas a hőmérséklet és az UV-sugárzás, ezért fontos a megfelelő védekezés. Ajánlott a napozókrém használata, a kalap és a napszemüveg viselése, valamint az ivóvíz és az árnyék keresése a hőguta megelőzése érdekében.

    Az országban nagyon fontos az éjszakai veszélyekre is felkészülni. Ajánlott a hálózsák használata és az alvás alatt használt szúnyoghálók alkalmazása a malária megelőzése érdekében.

    Az országban nem mindenütt áll rendelkezésre megfelelő egészségügyi ellátás, és a személyzet és az orvosi felszerelések minősége és állapota is változó lehet. Ezért javasolt az utazók számára utazási egészségbiztosítás kötése az esetleges orvosi ellátás vagy repatriálás esetére.

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Nigerben az utak túlnyomórészt rendkívül rossz állapotban vannak. A jól kiépített útszakaszokon minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonban nagyobb útburkolati hibák, kátyúk nehezítik az utazást. Utazás kizárólag jól felkészített, tartalék-alkatrészekkel és egészségügyi csomaggal felszerelt, zárt gépjárműben javasolt, gyakorlott sofőrrel. Letérni nem tanácsos az utakról, mivel előfordulnak aknamezők, különösen az északi Agadez tartományban. Kerüljék a sötétedés beállta után kerüljék a közlekedést Niger útjain.
Tömegközlekedés igénybevétele határozottan ellenjavallt. Nigerben nincs vasúti közlekedés.

Étkezés

Nigerben az étkezés hagyományosan egyszerű, és jellemzően a helyi alapanyagokra épül. Az élelmiszerkultúra leginkább a szaharai és a szubszaharai Afrika közötti átmenetet tükrözi.

Az étkezés legfontosabb eleme az étel, amelynek alapja általában a gabona, például a búza vagy a kukorica. Az ételt általában zöldségekkel és hússal vagy halakkal egészítik ki. Az ételekhez használt fűszerek közé tartozik a chili, a bors, a koriander és a gyömbér.

A hagyományos nigeri étel közé tartozik például a rizs, a tojás, a bab és a szamóca, valamint a couscous, amelyet általában zöldségekkel és húsokkal fogyasztanak. Ezenkívül gyakran fogyasztanak különféle grillételeket, például kebabot és spéciális sült húsokat.

Turistaként azonban meg kell jegyezni, hogy Nigerben az élelmiszer-biztonság kérdése még mindig jelentős probléma, és az élelmiszer-biztonsági előírásoknak nem mindig felelnek meg. Ezért javasolt, hogy csak megbízható helyeken étkezzünk, és ne fogyasszunk nyers ételeket vagy ivóvizet, amelyet nem forraltak fel vagy palackoztak. Fontos az is, hogy elővigyázatosak legyünk az utcai árusoknál vásárolt ételekkel kapcsolatban, mivel ezek nem mindig biztonságosak.

Helyi specialitás, a gorgon gabaté, ami rizses csirke - n.m. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Niger fővárosán kívül a bankautomata hálózat nem kiépített. A bankkártyát rendkívül kevés helyen (étterem, hotel), és csak bizonyos kártyatípusokat lehet használni (pl. Visa).

Niamey-i piac - kaszava minden méretben - o.v. fotója

Közbiztonság

Niger biztonsági szempontból legmagasabb kockázattal rendelkező régiói: Air Massif és Diffa régiók, Agadez, Tahoua és Tillabéri tartományok, illetve a Csád-tó környéke. A líbiai és a mali határvidék továbbra is magas biztonsági kockázatot jelent. A Nigériával közös határszakasz könnyedén átjárható, több jelentés számolt be arról, hogy feltételezett terrorista csoportok és csempészek is itt jutnak át Nigerbe.

A Mali fővárosában, Bamakóban a Radisson Hotel ellen elkövetett terrorista támadást követően (melyben több vendéget is megöltek) megnőtt annak az esélye, hogy terrorista szervezetek, mint amilyen a Boko Haram és az Ansaru hasonló merényletek elkövetésére készülnek Nigerben is. 

Valiskó Gyöngyi fotója

A nigeri és a francia katonai egységek folyamatosan támogatják a mali kormányerőket terrorellenes harcukban, ezért a szélsőségesek (Al-Kaida, Boko Haram) megtorló akciókat helyeztek kilátásba. Különösen a terrorizmus ellen aktívan fellépő (nyugati) államok polgárai vannak fenyegetésnek kitéve, ugyanakkor bárki célponttá válhat a régióban.

Bár Niamey-ben az elmúlt időszakban javult a biztonsági helyzet, továbbra is komoly a kockázata az emberrablásnak. Erre tekintettel határozottan nem ajánlatos a sötétedés utáni kijárás, a repülőtér és a főváros közötti útvonalon legalább két járműből álló konvojban indokolt az utazás.

Katonai ellenőrzés Niamey határában - o.j. fotója

A bűnözés általános szintje emellett nem túl magas Nigerben, bár nem ritka a rablótámadás, a fegyveres támadás és a lopás, ezért  fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítani. Niamey-ben gyakori jelenség a külföldiek sérelmére elkövetett zsebtolvajlás.

Reggelire a szokásos ihatatlan afrikai kávé mellé zsiráfokat kaptam, katonákkal. Az utóbbiakat az út mellett szedtük fel. Itten nincs mászkálás a gépfegyveres kísérők nélkül, 2 pick up, 12 katona gépkarabéllyal, plusz egy nehéz géppuska /gépágyú állványon a pick up platóján. (2022) forrás

Magyar külképviselet

Nigerben semmilyen magyar külképviselet nincs. A legközelebbi nagykövetség, ami akkreditálva van Nigerbe Tripoliban, Líbiában található.

Egyéb hasznos információk

Az ország területére szigorúan tilos lőfegyvert, lőszert, bármilyen robbanóanyagot, kábítószert és mérgező anyagot, valamint a belügyminisztérium által betiltott filmeket bevinni.

A felsorolt termék bevitelére az alábbi korlátozások érvényesek:

 • egy karton cigaretta, egy liter alkoholtartalmú ital, 50 cl parfüm, és 1 liter Eau de Toilette, 100 gramm kávé, 40 gramm tea

Niamey

1,4 milliós város (2023-as becslés)

,, A legnagyobb szabadtéri piaca elképesztő élmény egy európai turista számára: illatok, szagok, zajok, színek kavalkádja. Más ilyen afrikai piacon a turistának aggódnia kell a zsebtolvajok miatt, de itt nincs semmi ilyen veszély. A kereskedők meglepően barátságosak és segítőkészek a turistákkal, persze azért is, mert nincs sok belőlük. Az is nagyon jó, hogy nem zaklatják a turistát, nincs nyomulás. Szuper. (baba, 2016)

Egyéb látnivalók

Agadez

Agadez anno a 14. századtól lett a tuaregek legfontosabb városa, mert itt haladtak el a sókaravánok amik Bilmából vitték a sótömböket Timbuktuba (Mali) és Kanoba (Nigéria). Akkoriban a só drágább volt az aranynál lsd Mali Birodalom, ahol a császár a világ leggazdagabb embere volt. Manapság a nyugat-afrikai migránsok állnak meg itt, mielőtt elindulnak a Szaharán át Líbiába.

Agadezben az óváros világörökség, gyönyörű tradicionális épületekkel, szudáni stílusú nagy mecsettel (1515-ös volt az eredeti de aztán 1844 újjáépítették), palota szultánnal, pékség stb

Mindezek mellé hihetetlenül barátságosak az emberek, elképesztően jó hangulatú lett a séta a nevető gyerekek, mosolygó nők és sziesztázó pasik között. Kifejezetten nem bánják, ha fotózzuk őket, sőt anyukák biztatják őket kiscsajokat, hogy ne féljenek, és nem nyomulnak kéregetni, eladni stb

A nők nagyon szépek, meg persze a kölykök is. Így persze elég lassan haladtunk, mert állandóan le kellett állni velük fotózkodni, játszani, kommunikálni. Ezért aztán a szultán meg az állatpiac a fesztivál utánra marad.

A piacon, mivel nem volt apróm, egy teljes zsák friss fánkot vettem <1€ amit frissen sütött az asszony az út mellett, aztán szépen befaltuk. A maradékot egy meseszép tuareg ruhákat varró öregre bíztam, hogy adja oda vagy egye meg.

Kajálni az olasz itteni megfelelőjébe mentünk gyalog, kicsit kevésbé színvonalas a hely, de a kaja még mindig jó. forrás

Földrajz és időjárás

    Elhelyezkedés: Niger szomszédos Burkina Faso, Algéria, Líbia, Nigéria, Mali, Benin és Csáddal.

    Táj: Niger nagyrészt szavannás terület, amely átmenetet jelent a szubszaharai és a szaharai sivatag között. Az országban találhatók az Aïr-hegység, amely a szaharai sivatagban található magashegységek egyike, valamint a Ténéré-sivatag, amely a világ egyik legnagyobb homokdűnéjével rendelkezik.

    Folyók: Az országban található az Afrika harmadik legnagyobb folyója, a Niger-folyó, amely az ország déli részén halad keresztül. Az országban további fontos folyók közé tartozik az Alibori-folyó, a Sirba-folyó és a Dargol-folyó.

    Éghajlat: Nigerben száraz és forró éghajlat uralkodik, az ország nagy részén egész évben kevés eső esik. A nyári hónapokban a hőmérséklet meghaladhatja az 50°C-ot is, míg a téli hónapokban éjszaka lehűlés figyelhető meg. Az ország északi részén található szaharai sivatagban extrém hőmérsékleti változások fordulhatnak elő.

    Természeti erőforrások: Nigernek gazdag ásványkincseivel, mint az urán, a réz, az arany, az ezüst, a kobalt és a foszfát, a természetes gáz és a kőolaj bányászata jelentős gazdasági tevékenység.

    Növény- és állatvilág: Az országban található savannákban számos fa- és cserjefaj nő, mint például a baobab, a shea vajfa, az akác és a kapokfa. Az állatok közül az oroszlánok, a gepárdok, a hiénák, a krokodilok, a zebrák, az antilopok és az elefántok élnek Niger területén. Emellett számos különböző madárfaj él a folyók és tavak partjain.

Történelem

Niger 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. 1960 óta az ország tele volt puccsokkal, politikai bizonytalasággal. Jön egy időszakra polgári kormányzat a demokrácia reményével, aztán jönnek a katonák, akik erőszakosan átveszik a hatalmat, majd valahogy megint jön polgári kormány. 

Sokat elárul a társadalom fejletlenségről, hogy csak 2003-ban (!!) szüntették be jogilag a rabszolgaságot.

Manapság

Havi átlagos bér (2023-ban): 277 eurónak megfelelő helyi pénz (azaz Nyugat‑afrikai Valutaközösségi Frank)

Niger tele van belső biztonsági problémákkal. A nyugati határainál terrorista csoportok működnek, a délkeleti határvidékein a Nigériából ismert Boko Haram iszlamista militáns csoport harcol, garázdálkodik. A mindenféle törvénytelen katonai csoportok azért élvezik Niger helyzetét, mert a központi kormányzat nem nagyon törődik a vidék helyzetével.

Amúgy Niger küzd a túlnépesedéssel. A világon itt az egyik legmagasabb népszaporulat. Állandó veszély a szárazság. Nagy az irástudatlanság aránya, és gyakoriak a járványok.

Niger egyben a világ legszegényebb országainak egyike. (A brit Business Insider listája szerint a világ 6. legszegényebb országa. A legszegényebb amúgy a térségbeli Közép-afrikai köztársaság) A rengeteg munkanélküli, szegény fiatal közül sokakat vonz az, hogy mindenféle militáris csoportokhoz szegődjenek zsoldért, élelmezésért.

Nigerben az egyetlen reménysugár, hogy vannak olaj- és aranylelőhelyke és amennyiben ezek kiaknázására találnak külföldi vállalkozókat, akkor jöhet némi modernizáció. Már ha a politikai elit visszafogja magát a lopásban. Nigerben van egy kis létszámú burzsoázia. A gazdagságuk óriási kontrasztban van a szegények hatalmas többségével szemben.  

Várakozás - h.a. fotója

Az igen szegény országban a hivatalos statisztikák alapján csaknem 70 százalékos az írástudatlanság, sokaknak nincs tévéjük, és vannak, akik nem törődnek a politikával, mert úgy érzik, nincs hatással az életükre az, hogy ki vezeti az államot.

Az országban magas a termékenységi ráta, a nők átlagosan 6-7 gyereket szülnek. A többség a mezőgazdaságban dolgozik, de jelentős kihívásokkal kell megküzdeniük a szárazság és az elsivatagosodás miatt, délen pedig a hirtelen áradások vezetnek természeti katasztrófákhoz. Az ország ugyanakkor gazdag nyersanyagokban, jelentős a kobalt, a gyémánt és az uránkészlet is, Niger az Európai Unió második legjelentősebb uránszállítója, a világon pedig a hetedik legnagyobb termelő. Jelentős nyugati támogatásokat kap az ország Európából és az Egyesült Államokból is, utóbbi országnak katonai bázisa is van északon. (2023) forrás

A helyiekről

A lakosság átlagos életkora 15 év körüli. A várható élettartam: 62 év (nálunk 77 év).

Niger lakói az ország etnikai és nyelvi sokféleségét tükrözik, és több mint 20 különböző etnikai csoportot képviselnek. A lakosság legnagyobb része a Hausa, a Zarma-Songhai, a Fulani és a Tuareg etnikai csoportokhoz tartozik.

Az országban a lakosság túlnyomó többsége muzulmán vallású, és az iszlám a napi élet szerves része. Az országban azonban vannak keresztény és animista kisebbségek is.

Niger lakosságának nagy része vidéken él, és az életmódjuk nagyrészt a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre épül. Az országban jelentős a szegénység, és a lakosság nagy része él az ország déli részén található nagyobb városokban.

A nigeri társadalom nagyon hierarchikus, és a hagyományos nemi szerepek még mindig jelentős szerepet játszanak az életben. A férfiak hagyományosan vezető szerepet töltenek be, míg a nők szerepe elsősorban az otthoni feladatokra és a gyermeknevelésre korlátozódik. Azonban, egyre több nő kap lehetőséget az oktatásra és a munkavállalásra is.

Az országban jelentős a művészet és az ipar is, a Tuareg kultúra például híres ezüstműves hagyományairól. Emellett a nigeri zene és tánc is számos különböző stílust ötvöz, és nagy örömforrása az embereknek.

A fehér utazó ember érdekes - s.t. fotója 

Gyerkőcök - p.k. fotója

Városi élet - d.n. fotója

Idős hölgy szép ruhában - d.n. fotója

Turista etikett

 1. Tilos fotózni a kormányzati épületeket és a stratégiai létesítményeket (hidak, repülőterek stb.).
 2. Ha személyeket akarunk lefényképezni, akkor mindenképpen kérjünk az illetőktől erre előzetesen engedélyt.

Nigeri konyha

A nigeri konyha a helyi alapanyagokra épül, és jellemzően egyszerű ételeket kínál, például rizst, babot, szamócát és couscous-t, amelyeket hússal és zöldségekkel tálalnak. Az ételek általában erősen fűszerezettek és forróak. A tea szintén fontos szerepet játszik a napi életben, és gyakran vendégvárásra is használják.

Olvasmányos linkek

Tuaregből úgy kb 4 millió van és ennek nagy része Nigerben él (2,5), az itteniek a tamasek nyelvet beszélik. Kék embereknek is hívták őket, a tradicionális indigóval festett ruhák miatt. Berber származékok, iszlám hívők és nomád pásztorkodásból élnek, fókuszban a tevével. Náluk is klánok vannak, amghar a főnök és több klán is összeszerveződhet szövetségbe, a Kel-be. Kasztokban élnek, vannak nemesek, rabszolgák, kézművesek stb. Évszázadok óta a tuaregek teve karavánjai bonyolították a kereskedést a Szaharában, sóbányákból a sót az állatoknak (pl. Bilmából Agadezen át Timbuktuba), aranyat stb. Egy tuareg teve többet ér mint egy beduin vagy berber teve, mert jobban értenek hozzá. Manapság sajnos a víz hiány, az ezt még fokozó urán bányászat és a teherautók nem könnyítik meg az életüket, de azért még mindig vannak só karavánok.. forrás

Fotóegyveleg

d.n. fotója

Helyiek egy kakkuktojással - a.j. fotója

Kisiskolások összezsúfolva - l.g. fotója

o. j. fotói

Utcai borbély - o. j. fotója

Valiskó Gyöngyi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon