ÚTIKRITIKA.HU / Sierra Leone


hirdetesSierra Leone

Sierra Leone dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Freetown | Outamba-Kilimi Nemzeti Park | Strandok | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

.

Szőnyegszövés - a.s. fotója

Sierra Leone dióhéjban

 • Sierra Leone egy nyugat-afrikai ország, ami északon és keleten Guineával, délen Libériával határos, nyugaton az Atlanti-óceán mossa partjait. Területe 71 740 négyzetkilométer, lakossága pedig, 8,3 millió (20232-as becslés). Sierra Leone fővárosa: Freetown.
 • Jóllehet a volt brit gyarmat Sierra Leonéban az angol a hivatalos nyelv, angolul inkább csak a képzettebb emberek beszélnek. A fővárosban, Freetownban leginkább a krio nyelvet beszélik, ami az angolnak egy "korcs" változata.
 • A lakosság kb. 60 százaléka muzulmán, 30 százaléka természeti vallású, 10 százalék a keresztények aránya.
 • A magyar állampolgároknak kell vízum Sierra Leonéba.
 • Sierra Leone az ebola járvány 2014-es megjelenése előtt éppen jó közbiztonságú országnak számított, ami valóságos csoda, hiszen az országot azt megelőzően hosszú ideig (1991 - 2002) polgárháború sújtotta.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Kamara

        

Fő látnivalók (amikor nincs ebola):

 • River No 2, ami - sokak szerint - Afrika legszebb strandja
 • Ouatamba-Kilimi nemzeti park (elefántok, csimpánzok, törpe vízilovak)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A piaci alkudozásaink során itt nem éreztünk fezsültséget, inkább laza volt a hangulat
 2. Az iránytaxi neve podas-podas, és egy élmény kipróbálni úgy, még ha nem is könnyű élmény
 3. Hihetetlen, hogy szegény emberek, családok önzetlenül invitálgattak otthonukba kajálni, megvendégeljenek   
 4. Életemben nem ettem ilyen finom mangót és ananászt
 5. két strandos nap egy emlékezetes étteremmel, ahol friss homárt és garnélarákokat ettünk
 6. tanulságos látogatás a Bunce-szigeten (a rabszolgakereskedelem története)
 7. A 4G-s sim kártya az Africasell-től
 8. A Tokeh Beach
 9. fővárosban a nagy piac
 10. Lakka Beach, részben a csodás grillezett homár miatt

Nem tetszett

 1. Freetown irtózatosan zajos város - mindenhol és mindenkor - folytonos tülkölés, és nagy a bűz  
 2. Nehéz megérteni, ahogy angolul beszélnek, mert a dumájuk legalább felébe a helyi kreol nyelv keveredik
 3. Kellemetlen benyomást, kelt, hogy sok helyi olyan hangsúllyal, hangerővel, hangnemben beszél egymással, hogy azt hiszed megölik egymást a vita hevében 
 4. Ghanahoz képest Sierra Leone kellemetlen helynek bizonyult  nem is maradtunk sokáig 
 5. Baromi komplikált volt vízumot szerezni és ráadásul sárgaláz elleni oltást is kellett (kötelező)
 6. szeméthalmok mindenhol
 7. A közutak vacak állapotban vannak - volt hogy egy óra alatt 12 kilométer tudtunk csak megtenni
 8. meglepően drága a gyümölcs a városokban
 9. Nagy önuralom kell annak elviseléséhez, hogy minden olyan lomhán működik.
 10. A Tacugama csimpánz menhelyen a majmok nagy részét ketrecek mögé zárják - fájdalmas volt ezt látni

Vélemények

,, Sok afrikai országban jártam, de kevés helyen tapasztaltam olyan mértékű önzetlen vendégszeretetet, mint Sierra Leonében a vidéki városokban. Sokszor előfordult, hogy nagyon bizonygatták, mennyire kedves az ő népük más nyugat-afrikai ország lakóihoz képest. (poci, 2016)


,, Mindenféle fegyveres konfliktusok zajlottak itt a nem is olyan távoli múltban, ami miatt túl nagy hagyománya nincs egyelőre az idegenforgalomnak. Pedig mára Afrika egyik legbiztonságosabb országa lett Sierra Leone, semmiféle atrocitás nem ér itt turistákat, sőt, kifejezetten jó fejek az itt lakók. De sajnos az egyéb körülmények meglehetősen "afrikaiak" maradtak, és maradnak is még egy jó darabig, amivel igazából semmi baj sincs, ha az, aki ide készül tudja milyen is az igazi Afrika. (2018)" forrás

Repülés és repülőjegy

 • Brussels Airlines belga légitársaság Brüsszelből
 • British Airways Londonból

A leggyakoribb útvonalak a budapesti repülőtérről Sierra Leone-ba átszállással történnek. Néhány lehetséges légitársaság, amelyekkel utazhat Sierra Leone-ba átszállással:

Turkish Airlines: Budapestről Isztambulba, majd Isztambulból Freetownba (Freetown nemzetközi repülőtere)
Ethiopian Airlines: Budapestről Addisz-Abebába, majd Addisz-Abebából Freetownba
Lufthansa: Budapestről Frankfurtba, majd Frankfurtból Freetownba

A repülési idő általában 12-16 óra között változik, attól függően, hogy milyen átszállásokat kell teljesíteni az út során.

Vízum

A Sierra Leone Köztársaságnak van konzuli képviselete Budapesten, a tiszteletbeli főkonzul:  Bocsánczy János.

Úgy tudjuk, hogy a magyar állampolgárok érkezéskor a repülőtéren nem tudnak vízumhoz jutni. Van viszont lehetőség online intézni.

Szállás

Egészség

Sierra Leonét 2016-ban nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebola-mentes országnak, de a vírus bármikor újra felütheti a fejét. Felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Sierra Leone területén rendszeresen előfordul kolera járvány, mindenekelőtt az ország nyugati részén, Freetownt is beleértve, ezért ügyeljenek az élelmiszerek, ételek higiénikus körülményeire. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, kerüljék a csapvíz és a jég fogyasztását.

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező, további védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Brit mintára jobboldali a közlekedés. A repülőtér (Lungi) egy félszigeten helyezkedik el. A fővárosba, Freetown-ba való jutáshoz különböző tömegközlekedési eszközöket lehet igénybe venni, amelyek azonban nem kockázatmentesek. Érdemes előre megtervezni, hogy miként jutunk be a városba.

Étkezés

Az ország hagyományos ételei különleges ízekkel és aromákkal rendelkeznek, és érdemes kipróbálni őket, ha Sierra Leonéban jársz.

Az étkezési lehetőségek a turisták számára Sierra Leonéban változatosak. Az országban megtalálhatóak a nemzetközi éttermek, amelyek különböző nemzetek ételeit kínálják, valamint a helyi ételeket kínáló éttermek és utcai ételek árusai is. Az utcai árusok kínálják a leginkább hagyományos sierra leonei ételeket, amelyeket érdemes megkóstolni.

Az egyik legismertebb sierra leonei étel a jollof rice, amely főtt rizsből készül, és hús, zöldség, bab és fűszerekkel van ízesítve. Ezen kívül népszerűek az egyéb rizses ételek, például a cassava leaf stew, amely manióka levelekből készült raguleves, és a groundnut stew, amely földimogyoróval és hússal van elkészítve. A helyi halak és a tenger gyümölcsei is nagyon finomak, például a grillezett barracuda vagy a pepper soup.

A sierra leonei desszertek közül a banana cake és a coconut cake nagyon népszerűek, és az utcai árusokon is gyakran kaphatóak. Az italok közül a palmwine, ami a pálmafa nedvéből készül, nagyon frissítő és ízletes.

Egy utcai kifőzde - j.k. fotója 

Vásárlás és pénzváltás

Sierra Leonéban a leone a hivatalos fizetőeszköz. A bankkártya még nem elterjedt az országban, amelyeket még a nagyobb hotelekben sem fogadnak el. Pénzváltás a nagyobb szállodák recepcióin, belvárosi pénzváltóknál, továbbá bankokban lehetséges (USD, euró, angol font).

Közbiztonság

Bár az ország viszonylag nyugodt és biztonságos ennek ellenére a kisebb atrocitások, zsebtolvajok száma emelkedőben van. Kerüljék az esti sétákat és közlekedést, ne viseljenek értékes ékszereket, ne fényképezzenek embereket az előzetes beleegyezésük nélkül, kerüljék a központi összejöveteleket, erőszak esetén ne tanúsítsanak ellenállást. A tengerparti fürdőzés során az erős viharok miatt legyenek elővigyázatosak.

A bűnesetek úgy mint a zsebtolvajlás elterjedt az egész ország területén (beleértve Lumley Beach és Aberdeen), az erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt időszakban megnövekedett. Különösen ünnepek előtt legyenek a turisták körültekintőek!

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia Nagykövetség: (+224) 656.44.87.45 (hétfőtől péntekig 08h30 - 12h00 és 14h - 17h15 és szombaton 9h - 12h között) illetve a (+224) 631.35.42.10 vagy (+224) 664.57.01.92 nyitva tartási időn kívül.

Magyar külképviselet

Sierra Leonéban van egy tiszteletbeli konzul: ETER, Jihad N. (nem tud magyarul)

Cím: 20A pur Road ierra Leone, Freetown

E-mail cím: hungaryconsul.sl@gmail.com
Telefonszám: +23277811288 vagy +23276609601

Egyéb hasznos információk

1. A Sierra Leonéban élő külföldiek túlnyomó többsége különböző humanitárius társaságok/szervezetek alkalmazásában áll. Tőlük is lehet információt kérni a helyi viszonyokról, várható belpolitikai eseményekről (pl. készülő tömegtüntetés)

2. Az internet hozzáférés jellemzően problémás, lassú.

                  

Freetown

Kb. 800 ezres nagyváros. A központja kaotikus, de egyáltalán nem veszélyes. Éjfélig nagy a zaj, főleg az utcai árusok hangosokodása miatt. De éjjel csend honol. A néhány érdemleges látnivaló itt van a központban. A főváros keleti részét nem igazán ajánljuk az utazóknak. nagyon nyers hely. Aztán vannak az elővárosok, ahol a módosabbak laknak, és ezek a lakónegyedek nyugalmasak. Nem véletlen, hogy ide építették a hotelek egy jelentős részét. Óriási a különbség ezen menőbb negyedek és a főváros más részei között. 

,, Freetown egy viszonylag élhető nagyváros, de felhőtlen szórakozásra ne számítson aki ide látogat. Szinte nulla a turisták száma, a belvárosi hömpölygő ember és járműáradat viszont meglehetősen felfrusztrál bennünket, ha egy sétát akarunk tenni az óvárosban. Szinte lépni sem lehet az utcákon. A külvárosi nyomornegyedek sem túl bizalomgerjesztőek (mint ahogy sehol másutt sem), a szellős tengerparti városrészben pedig a kutya sem jár szinte, az a zavaró. Néhány bazi nagy szállodaépítés elkezdődött a parton, de úgy tűnt, hogy megdöglöttek az építkezések, ami nem csoda. A Cape Sierrán épülő hatalmas Hilton beruházás is szerintem becsődölt, legalábbis semmi mozgás nincs a félig kész épületek környékén. Egyszerűen az a bukta, hogy a körülmények nem ideálisak annak a rétegnek a freetowni beachen, akik meg tudnának fizetni luxusszállodát.

A városi strand szép hosszú, kilométereken át húzódik, és a guineai partszakasszal ellentétben még rendben is van tartva. Viszont egy büdös lélek (mármint fehér bőrű turista) nem mászkál sehol - néhány helyi léhűtőn kívül - ami így egy városi parton azért elég gáz. Sok mindenhez nincs így kedve az embernek, de fürdőgatyára vetkőzni és fürdeni van a legkevésbé. Ilyen szempontból a városon kívüli, halászfalusi strandok ezerszer jobbak, mert ott legalább senki sincs rajtunk kívül. (2018)" forrás

i.s. fotója

Outamba-Kilimi nemzeti park

Távolról sem olyan érdekes park ez, mint a kelet-afrikai szafari parkok. Főleg majmokat (Diána-cerkófot és a királykolobusz nevű ugyancsak cerkófot) lehet látni és kis számban vizilovakat.

Strandok

A tengerparti fürdőzéseknél veszélyesek lehetnek az erős viharok.

,, Nagyjából a fővárostól, Freetown-tól húzódik az a mintegy 40km-nyi, meseszép partszakasz, ami próbálkozik a turizmusból megélni. Na ez most még nem sikerül, pedig a feltételek egy része adott hozzá. Mégpedig maga a langyos és átlátszó óceán, tiszta és kihasználatlan homokos öblök, barátságos, egy cseppet sem ellenséges helybeliek.

Ami nincs meg hozzá még jelen pillanatban, az a megfelelő infrastruktúra, és a szinte egész világra kiterjedő Afrika-fóbia leküzdése. A freetowni hoteleket leszámítva két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány vendégfogadó intézmény ( hotel, bungallókomplexum, vendégház, stb) található a 40 km-es partszakaszon. És ami a fő baj, hogy ezek zöme pedig luxus, vagy félluxus kategóriás, több száz dollár/éjszakás árfekvéssel. És ezen helyek megközelítése is meglehetősen macerás ráadásul. Tehát aki olcsón akar partközelben szobát találni, az gondban van, távolabb pedig egyáltalán nincsenek lehetőségek, mivel, egy nemzeti park esőerdővel borított hegyvidéke határolja a partszakaszt. (2018)" forrás

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

Az ország neve a portugál Serra Leao-ból ered, ami annyit jelent, hogy Oroszlán hegy.

Az országban található az Afrika legnagyobb természetes kikötője, Freetown, amely az ország fővárosa is. A város a Sierra Leonei-öbölben található, és a kikötőből a világ számos országával folyik kereskedelem.

Sierra Leone részben az Afrikai Nagyhasadék része, így az országban találhatók hegyvidéki területek is, például az északi és a keleti tartományokban. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Bintumani-hegy, amely 1.945 méter magas.

Sierra Leoneban számos folyó található, amelyek többsége az ország keleti részén található. Az ország legnagyobb folyója a Sierra Leone-folyó, amely az ország keleti határán folyik.

Sierra Leone híres a gyönyörű tengerpartjairól, különösen a Freetown melletti Lumley Beach-ről és a közeli Tokeh Beach-ről. Az országban találhatók továbbá számos trópusi szigetek is, például a Banana-szigetek és a Sherbro-szigetek, amelyek a turisták körében népszerűek.

Éghajlat:

Sierra Leone trópusi éghajlattal rendelkezik, amelyet az állandó magas hőmérséklet és magas páratartalom jellemzi. Az országban két évszak van: a száraz évszak és az esős évszak.

Az esős évszak júniustól szeptemberig tart, és nagy mennyiségű esőt hoz magával, különösen az ország északi részén. A hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között van, és az esős évszak alatt magas a páratartalom.

A száraz évszak októbertől májusig tart, és jellemzően kevés esőt hoz. Az ország nyugati részén azonban előfordulhatnak rövid, intenzív esőzések. A hőmérséklet a száraz évszakban általában 30 Celsius fok körül van.

A Sierra Leone partjainál fekvő tengeri területeken a hőmérséklet és a páratartalom enyhébb, és a trópusi szigeteken, mint például a Banana-szigeteken, az éghajlat kissé szárazabb.

Érdemes megjegyezni, hogy a Sierra Leone-i időjárás viszonylag változékony lehet, és előfordulhatnak szélsőséges időjárási jelenségek, mint például az elárasztások, az erős szélviharok és a hőség. Ezért érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket, és a látogatás során megfelelő ruházatot és felszerelést használni.

Történelem

 • Sierra Leone 1808-ban vált brit gyarmattá.
 • Freetown-t 1792-ben felszabadított afroamerikai rabszolgák alapították, akik hazatértek.
 • Sierra Leone 1961-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától.
 • Az országot 1991-től 2000-ig véres polgárháború sújtotta.

Manapság

Átlagos havi bér (2022-ben): 540 USD

Dacára annak, hogy Sierra Leone újjáépítése előre halad, a polgárháború hatásai és következményei még mindig jelen vannak a mindennapokban. Sierra Leone nyersanyagban gazdag ország, ám mégis a világ legszegényebb államai közé sorolható. Turisztikai infrastruktúra vidéken egyáltalán nincs. Csupán Freetown-ban és környékén (a tengerparton) vannak némileg felkészülve turisták fogadására.

Nem látni középosztályt. Van a nagy többség, a szegényke, és egy kicsi kisebbség, akik nagyon jól élnek.

Gazdaság

 • Sierra Leone a világ 10 legnagyobb gyémánttermelő országának az egyike.

,, Szinte végtelen lehetőség lenne Sierra Leonéban felfuttatni a tengerparti nyaralóéletet, de gőzöm sincs, hogy hogyan lehetne. Először is a nyugati turisták és nyaralni vágyók Afrika undorát kéne valahogy megtörni, hogy érdemes legyen beruházni infrastruktúrába és vendégfogadásra alkalmas létesítményekbe. De amíg senki sem akar idejönni, addig hülye lenne, aki pénzt áldoz a nagy semmire. Szóval a 22-es csapdáját sejtem a dolog mögött. Így viszont maradnak a lézengő hátizsákosok, és a maroknyi pénzes, bátor nyugati, aki légkondis dzsippel, vagy helikopterrel kimenekül a városból a parti lodge-ba, és Afrikával nem is nagyon kell találkoznia...(2018)" forrás


A helyiekről

Sierra Leone lakosságának a kétharmada írástudatlan. Feltűnő az utcákon, hogy milyen sok a 16-17 év körüli terhes lány.

Az ország lakóinak jellegzetes tulajdonságai és hagyományai számos tényezőtől függenek, például az etnikai hovatartozástól, a vallási meggyőződéstől és a helyi körülményektől.

Az országban több mint 16 etnikai csoport van, és mindegyiknek megvan a saját nyelve, kultúrája és hagyományai. Azonban a sierra leonei kultúra nagyon befolyásolt az afrikai szubszaharai régióban megtalálható kultúrák által, és sok közös hagyományt és szokást osztanak.

Az ország lakói általában nagyon barátságosak és vendégszeretőek, és az idősebbek tiszteletben tartása nagyon fontos a hagyományaikban. Az országban fontos az összetartás, és az emberek gyakran közösségi alapon élnek és dolgoznak. A helyi zene, tánc és ruházat is nagyon fontos a kultúrájukban, és ezek az elemek megjelennek a mindennapi életükben és az ünnepeiken is.

A vallási meggyőződés is nagyon fontos Sierra Leonéban. Az országban az iszlám és a kereszténység a két legelterjedtebb vallás, de vannak hagyományos vallási csoportok is. Az emberek gyakran vegyítik ezeket a vallási hagyományokat a saját helyi hagyományaikkal és szokásaikkal.

Az országban fontosak a családi értékek és a hagyományos szerepek, de egyre több nő dolgozik és vállal vezető szerepet a társadalomban. Az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztése is folyamatosan zajlik az országban, és az emberek egyre inkább azokra a hagyományos értékekre és modern életformákra egyaránt törekednek.

Megvan a játék a boldogsághoz - h.b. fotója

Turista etikett

1. Ha találkozónk, megbeszélésünk van, és a helyi ismerős, partner, ügyfél késik, akkor ne tegyünk erre megjegyzést, mert úgysem értik meg.

2. A helyiek nagyon fontosnak tartják az öltözékük tisztaságát. Ha a külföldi turista koszos ruhában mutatkozik, akkor számítson arra, hogy rossz szemmel fognak ránézni.

Olvasmányos linkek

"Freetown-t elhagyva lélegzetelállító tengerpartok és ezek érintetlensége győzött meg minket a Sierra Leone valós arcáról. Ezeket a partokat jelenleg csak az országban dolgozó európaiak és a több generáció óta itt élő libanoniak látogatják. A strandok és kiszolgáló létesítményei, ha lassan is, de fejlődnek. A falusi, nagyrészt halászatból élő lakosságot ez a "tömeg" egyáltalán nem zavarja, sőt szeretnének még több látogatott fogadni, hiszen a meglévő létesítményeket ők üzemeltetik és a bevétel nagyobbik része is őket illeti. Ez lehet a kulcsa a jövőbeni fejlődésnek is. A csodaszép tengerpartok mellet más érdekes látnivalóval is szolgál az ország. Az idelátogató utazót rögtön a repülőteret elhagyva éri az első élmény. Tudniilik, a légikikötőt és a fővárost egy tengerszoros választja el egymástól. " forrás

Fotóegyveleg

d.p. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon