ÚTIKRITIKA.HU / Sierra Leone


hirdetes

útikritikák


Sierra Leone

Sierra Leone dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Freetown | Outamba-Kilimi Nemzeti Park | Strandok | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

.

Szőnyegszövés - a.s. fotója

Sierra Leone dióhéjban

 • Sierra Leone egy nyugat-afrikai ország, ami északon és keleten Guineával, délen Libériával határos, nyugaton az Atlanti-óceán mossa partjait. Területe 71 740 négyzetkilométer, lakossága pedig, 8,3 millió (20232-as becslés). Sierra Leone fővárosa: Freetown.
 • Jóllehet a volt brit gyarmat Sierra Leonéban az angol a hivatalos nyelv, angolul inkább csak a képzettebb emberek beszélnek. A fővárosban, Freetownban leginkább a krio nyelvet beszélik, ami az angolnak egy "korcs" változata.
 • A lakosság kb. 60 százaléka muzulmán, 30 százaléka természeti vallású, 10 százalék a keresztények aránya.
 • A magyar állampolgároknak kell vízum Sierra Leonéba.
 • Sierra Leone az ebola járvány 2014-es megjelenése előtt éppen jó közbiztonságú országnak számított, ami valóságos csoda, hiszen az országot azt megelőzően hosszú ideig (1991 - 2002) polgárháború sújtotta.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Kamara
 • Közvetve a Sierra Leone nevet valószínűleg egy Peru de Sintra nevű portugál hajós adta 1461 táján. A parti hegyvonulatot a kinézete alapján Serra da Lioa, az az Oroszlán (hegy)gerincének nevezte el. A spanyol térképeken már a Sierra Leone elnevezés tűnt fel. Az országban szabadon nem is élnek oroszlánok és korábban sem éltek. Mindazonáltal - furcsa módon - Sierra Leone zászlaján és címerén mégis oroszlán is látható.
 • A Sierra Leone-t meglátogató külföldi turistákat vonzzák a természeti tájak sokszínűsége, az óceánpart homokos strandjai, a vadon élő állatok vadászatának feltételei, valamint a helyi népek hagyományos kultúrája.

g. sz. fotója

        

Fő látnivalók (amikor nincs ebola):

 • River No 2, ami - sokak szerint - Afrika legszebb strandja
 • Ouatamba-Kilimi nemzeti park (elefántok, csimpánzok, törpe vízilovak)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A piaci alkudozásaink során itt nem éreztünk fezsültséget, inkább laza volt a hangulat
 2. Az iránytaxi neve podas-podas, és egy élmény kipróbálni úgy, még ha nem is könnyű élmény
 3. Hihetetlen, hogy szegény emberek, családok önzetlenül invitálgattak otthonukba kajálni, megvendégeljenek   
 4. Életemben nem ettem ilyen finom mangót és ananászt
 5. két strandos nap egy emlékezetes étteremmel, ahol friss homárt és garnélarákokat ettünk
 6. tanulságos látogatás a Bunce-szigeten (a rabszolgakereskedelem története)
 7. A 4G-s sim kártya az Africasell-től
 8. A Tokeh Beach
 9. fővárosban a nagy piac
 10. Lakka Beach, részben a csodás grillezett homár miatt
 11. A földutak vöröses színeit imádtam.

g. sz. fotója

Nem tetszett

 1. Freetown irtózatosan zajos város - mindenhol és mindenkor - folytonos tülkölés, és nagy a bűz  
 2. Nehéz megérteni, ahogy angolul beszélnek, mert a dumájuk legalább felébe a helyi kreol nyelv keveredik
 3. Kellemetlen benyomást, kelt, hogy sok helyi olyan hangsúllyal, hangerővel, hangnemben beszél egymással, hogy azt hiszed megölik egymást a vita hevében 
 4. Ghanahoz képest Sierra Leone kellemetlen helynek bizonyult  nem is maradtunk sokáig 
 5. Baromi komplikált volt vízumot szerezni és ráadásul sárgaláz elleni oltást is kellett (kötelező)
 6. szeméthalmok mindenhol
 7. A közutak vacak állapotban vannak - volt hogy egy óra alatt 12 kilométer tudtunk csak megtenni
 8. meglepően drága a gyümölcs a városokban
 9. Nagy önuralom kell annak elviseléséhez, hogy minden olyan lomhán működik.
 10. A Tacugama csimpánz menhelyen a majmok nagy részét ketrecek mögé zárják - fájdalmas volt ezt látni

Vélemények

,, Sok afrikai országban jártam, de kevés helyen tapasztaltam olyan mértékű önzetlen vendégszeretetet, mint Sierra Leonében a vidéki városokban. Sokszor előfordult, hogy nagyon bizonygatták, mennyire kedves az ő népük más nyugat-afrikai ország lakóihoz képest. (poci, 2016)


,, Mindenféle fegyveres konfliktusok zajlottak itt a nem is olyan távoli múltban, ami miatt túl nagy hagyománya nincs egyelőre az idegenforgalomnak. Pedig mára Afrika egyik legbiztonságosabb országa lett Sierra Leone, semmiféle atrocitás nem ér itt turistákat, sőt, kifejezetten jó fejek az itt lakók. De sajnos az egyéb körülmények meglehetősen "afrikaiak" maradtak, és maradnak is még egy jó darabig, amivel igazából semmi baj sincs, ha az, aki ide készül tudja milyen is az igazi Afrika. (2018)" forrás

Repülés és repülőjegy

 • Brussels Airlines belga légitársaság Brüsszelből
 • British Airways Londonból

A leggyakoribb útvonalak a budapesti repülőtérről Sierra Leone-ba átszállással történnek. Néhány lehetséges légitársaság, amelyekkel utazhat Sierra Leone-ba átszállással:

Turkish Airlines: Budapestről Isztambulba, majd Isztambulból Freetownba (Freetown nemzetközi repülőtere)
Ethiopian Airlines: Budapestről Addisz-Abebába, majd Addisz-Abebából Freetownba
Lufthansa: Budapestről Frankfurtba, majd Frankfurtból Freetownba

A repülési idő általában 12-16 óra között változik, attól függően, hogy milyen átszállásokat kell teljesíteni az út során.

Vízum

A Sierra Leone Köztársaságnak van konzuli képviselete Budapesten, a tiszteletbeli főkonzul:  Bocsánczy János.

Úgy tudjuk, hogy a magyar állampolgárok érkezéskor a repülőtéren nem tudnak vízumhoz jutni. Van viszont lehetőség online intézni.

Szállás

Egészség

Sierra Leonét 2016-ban nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebola-mentes országnak, de a vírus bármikor újra felütheti a fejét. Felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Sierra Leone területén rendszeresen előfordul kolera járvány, mindenekelőtt az ország nyugati részén, Freetownt is beleértve, ezért ügyeljenek az élelmiszerek, ételek higiénikus körülményeire. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, kerüljék a csapvíz és a jég fogyasztását.

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező, további védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közlekedés

Brit mintára jobboldali a közlekedés. A repülőtér (Lungi) egy félszigeten helyezkedik el. A fővárosba, Freetown-ba való jutáshoz különböző tömegközlekedési eszközöket lehet igénybe venni, amelyek azonban nem kockázatmentesek. Érdemes előre megtervezni, hogy miként jutunk be a városba.

Csak a gazdagoknak van gépkocsija, és még a motorkerékpár, vagy a kerékpár birtoklása is viszonylag keveseknek adatik meg.

g. sz. fotója

Étkezés

Az ország hagyományos ételei különleges ízekkel és aromákkal rendelkeznek, és érdemes kipróbálni őket, ha Sierra Leonéban jársz.

Az étkezési lehetőségek a turisták számára Sierra Leonéban változatosak. Az országban megtalálhatóak a nemzetközi éttermek, amelyek különböző nemzetek ételeit kínálják, valamint a helyi ételeket kínáló éttermek és utcai ételek árusai is. Az utcai árusok kínálják a leginkább hagyományos sierra leonei ételeket, amelyeket érdemes megkóstolni.

Az egyik legismertebb sierra leonei étel a jollof rice, amely főtt rizsből készül, és hús, zöldség, bab és fűszerekkel van ízesítve. Ezen kívül népszerűek az egyéb rizses ételek, például a cassava leaf stew, amely manióka levelekből készült raguleves, és a groundnut stew, amely földimogyoróval és hússal van elkészítve. A helyi halak és a tenger gyümölcsei is nagyon finomak, például a grillezett barracuda vagy a pepper soup.

A sierra leonei desszertek közül a banana cake és a coconut cake nagyon népszerűek, és az utcai árusokon is gyakran kaphatóak. Az italok közül a palmwine, ami a pálmafa nedvéből készül, nagyon frissítő és ízletes.

Egy utcai kifőzde - j.k. fotója 

Vásárlás és pénzváltás

Sierra Leonéban a leone a hivatalos fizetőeszköz. A bankkártya még nem elterjedt az országban, amelyeket még a nagyobb hotelekben sem fogadnak el. Pénzváltás a nagyobb szállodák recepcióin, belvárosi pénzváltóknál, továbbá bankokban lehetséges (USD, euró, angol font).


A Sierra Leonéban vásárolható maszkok mindegyike egyfajta műalkotás. Afrika legtöbb részén a maszkok a férfiak kiváltsága, de a Sierra Leone-i mende nép és a szomszédos népek körében a bundo maszkok a nők őrzői, és létfontosságú szerepet játszanak a beavatási rítusokban.- g. sz. fotója

Közbiztonság

Bár az ország viszonylag nyugodt és biztonságos ennek ellenére a kisebb atrocitások, zsebtolvajok száma emelkedőben van. Kerüljék az esti sétákat és közlekedést, ne viseljenek értékes ékszereket, ne fényképezzenek embereket az előzetes beleegyezésük nélkül, kerüljék a központi összejöveteleket, erőszak esetén ne tanúsítsanak ellenállást. A tengerparti fürdőzés során az erős viharok miatt legyenek elővigyázatosak.

A bűnesetek úgy mint a zsebtolvajlás elterjedt az egész ország területén (beleértve Lumley Beach és Aberdeen), az erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt időszakban megnövekedett. Különösen ünnepek előtt legyenek a turisták körültekintőek!

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia Nagykövetség: (+224) 656.44.87.45 (hétfőtől péntekig 08h30 - 12h00 és 14h - 17h15 és szombaton 9h - 12h között) illetve a (+224) 631.35.42.10 vagy (+224) 664.57.01.92 nyitva tartási időn kívül.

Magyar külképviselet

Sierra Leonéban van egy tiszteletbeli konzul: ETER, Jihad N. (nem tud magyarul)

Cím: 20A pur Road ierra Leone, Freetown

E-mail cím: hungaryconsul.sl@gmail.com
Telefonszám: +23277811288 vagy +23276609601

Egyéb hasznos információk

1. A Sierra Leonéban élő külföldiek túlnyomó többsége különböző humanitárius társaságok/szervezetek alkalmazásában áll. Tőlük is lehet információt kérni a helyi viszonyokról, várható belpolitikai eseményekről (pl. készülő tömegtüntetés)

2. Az internet hozzáférés jellemzően problémás, lassú.

                  

Freetown

Kb. 800 ezres nagyváros. A központja kaotikus, de egyáltalán nem veszélyes. Éjfélig nagy a zaj, főleg az utcai árusok hangosokodása miatt. De éjjel csend honol. A néhány érdemleges látnivaló itt van a központban. A főváros keleti részét nem igazán ajánljuk az utazóknak. nagyon nyers hely. Aztán vannak az elővárosok, ahol a módosabbak laknak, és ezek a lakónegyedek nyugalmasak. Nem véletlen, hogy ide építették a hotelek egy jelentős részét. Óriási a különbség ezen menőbb negyedek és a főváros más részei között. 

,, Freetown egy viszonylag élhető nagyváros, de felhőtlen szórakozásra ne számítson aki ide látogat. Szinte nulla a turisták száma, a belvárosi hömpölygő ember és járműáradat viszont meglehetősen felfrusztrál bennünket, ha egy sétát akarunk tenni az óvárosban. Szinte lépni sem lehet az utcákon. A külvárosi nyomornegyedek sem túl bizalomgerjesztőek (mint ahogy sehol másutt sem), a szellős tengerparti városrészben pedig a kutya sem jár szinte, az a zavaró. Néhány bazi nagy szállodaépítés elkezdődött a parton, de úgy tűnt, hogy megdöglöttek az építkezések, ami nem csoda. A Cape Sierrán épülő hatalmas Hilton beruházás is szerintem becsődölt, legalábbis semmi mozgás nincs a félig kész épületek környékén. Egyszerűen az a bukta, hogy a körülmények nem ideálisak annak a rétegnek a freetowni beachen, akik meg tudnának fizetni luxusszállodát.

A városi strand szép hosszú, kilométereken át húzódik, és a guineai partszakasszal ellentétben még rendben is van tartva. Viszont egy büdös lélek (mármint fehér bőrű turista) nem mászkál sehol - néhány helyi léhűtőn kívül - ami így egy városi parton azért elég gáz. Sok mindenhez nincs így kedve az embernek, de fürdőgatyára vetkőzni és fürdeni van a legkevésbé. Ilyen szempontból a városon kívüli, halászfalusi strandok ezerszer jobbak, mert ott legalább senki sincs rajtunk kívül. (2018)" forrás

i.s. fotója

g. sz. fotói

Sierra Leone legnépszerűbb kikötője a Freetain, amely az állam legnagyobb kikötője és Nyugat-Afrika egyik legrégebbi kikötője. Ami a britektől megmaradt a városban, azok gyarmati épületek és tipikus angol utcák. A főváros az Atlanti-óceán partján fekszik és jó strandjai vannak.

Freetown lakosságának több mint 99%-a fekete. Vannak kis fehér, arab és kínai közösségek. Jelentős károkat okozott a városban a polgárháború, amelynek során a Forradalmi Egyesült Front erői megpróbálták elfoglalni a várost, és aknavetőtűznek vetették alá. A megsemmisültek nagy részét még nem állították helyre.(2022)

Ez egy híres gyapotfa (Cotton Tree) , ami  Sierra Leone fővárosának történelmi szimbóluma. A fa pontos kora nem ismert, de úgy vélik, hogy 1787 óta létezik. - g. sz. fotója

Outamba-Kilimi nemzeti park

Távolról sem olyan érdekes park ez, mint a kelet-afrikai szafari parkok. Főleg majmokat (Diána-cerkófot és a királykolobusz nevű ugyancsak cerkófot) lehet látni és kis számban vizilovakat.

Strandok

A tengerparti fürdőzéseknél veszélyesek lehetnek az erős viharok.

,, Nagyjából a fővárostól, Freetown-tól húzódik az a mintegy 40km-nyi, meseszép partszakasz, ami próbálkozik a turizmusból megélni. Na ez most még nem sikerül, pedig a feltételek egy része adott hozzá. Mégpedig maga a langyos és átlátszó óceán, tiszta és kihasználatlan homokos öblök, barátságos, egy cseppet sem ellenséges helybeliek.

Ami nincs meg hozzá még jelen pillanatban, az a megfelelő infrastruktúra, és a szinte egész világra kiterjedő Afrika-fóbia leküzdése. A freetowni hoteleket leszámítva két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány vendégfogadó intézmény ( hotel, bungallókomplexum, vendégház, stb) található a 40 km-es partszakaszon. És ami a fő baj, hogy ezek zöme pedig luxus, vagy félluxus kategóriás, több száz dollár/éjszakás árfekvéssel. És ezen helyek megközelítése is meglehetősen macerás ráadásul. Tehát aki olcsón akar partközelben szobát találni, az gondban van, távolabb pedig egyáltalán nincsenek lehetőségek, mivel, egy nemzeti park esőerdővel borított hegyvidéke határolja a partszakaszt. (2018)" forrás

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

Az országban található az Afrika legnagyobb természetes kikötője, Freetown, amely az ország fővárosa is. A város a Sierra Leonei-öbölben található, és a kikötőből a világ számos országával folyik kereskedelem.

Sierra Leone részben az Afrikai Nagyhasadék része, így az országban találhatók hegyvidéki területek is, például az északi és a keleti tartományokban. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Bintumani-hegy, amely 1.945 méter magas.

Sierra Leoneban számos folyó található, amelyek többsége az ország keleti részén található. Az ország legnagyobb folyója a Sierra Leone-folyó, amely az ország keleti határán folyik.

Sierra Leone híres a gyönyörű tengerpartjairól, különösen a Freetown melletti Lumley Beach-ről és a közeli Tokeh Beach-ről. Az országban találhatók továbbá számos trópusi szigetek is, például a Banana-szigetek és a Sherbro-szigetek, amelyek a turisták körében népszerűek.

Sierra Leone állatvilága sok-sok madárfajból áll, valamint él ott elefánt, bivaly, leopárd, antilop, zebra, hiéna, vaddisznó, különféle majmok, vízilovak és hüllők - krokodilok, kígyók, gyíkok. Skorpiók és sokféle rovar mindenhol megtalálható - a maláriás szúnyogtól a nagy, gyönyörű pillangókig és a mocsári szitakötőkig. A barrakudák és a cápák a torkolatokban és a part menti vizekben találhatók.

Éghajlat:

Sierra Leone trópusi éghajlattal rendelkezik, amelyet az állandó magas hőmérséklet és magas páratartalom jellemzi. Az országban két évszak van: a száraz évszak és az esős évszak.

Az esős évszak júniustól szeptemberig tart, és nagy mennyiségű esőt hoz magával, különösen az ország északi részén. A hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között van, és az esős évszak alatt magas a páratartalom.

A száraz évszak októbertől májusig tart, és jellemzően kevés esőt hoz. Az ország nyugati részén azonban előfordulhatnak rövid, intenzív esőzések. A hőmérséklet a száraz évszakban általában 30 Celsius fok körül van.

A Sierra Leone partjainál fekvő tengeri területeken a hőmérséklet és a páratartalom enyhébb, és a trópusi szigeteken, mint például a Banana-szigeteken, az éghajlat kissé szárazabb.

Érdemes megjegyezni, hogy a Sierra Leone-i időjárás viszonylag változékony lehet, és előfordulhatnak szélsőséges időjárási jelenségek, mint például az elárasztások, az erős szélviharok és a hőség. Ezért érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket, és a látogatás során megfelelő ruházatot és felszerelést használni.

Történelem

 • Sierra Leone területére az európai felfedezők először a 15. században érkeztek. A területet portugál felfedezők fedezték fel. A pontos évszámok és felfedezők nevei nem biztossak, de általában az ismertebb felfedezők között szerepel Diogo Gomes és Pedro de Sintra, akik a 15. század közepén jártak a területen. A portugálok a későbbiekben kereskedelmi kapcsolatokat alakítottak ki a helyi törzsekkel, különösen az arany és az elefántcsont miatt.
 • Sierra Leone is érintett volt a transzatlanti rabszolgakereskedelemben a brutális gyarmati időszak során. A transzatlanti rabszolgakereskedelem keretében több millió afrikai rabszolgát hurcoltak el Afrikából az Amerikákba és a Karib-tenger térségébe.  Több európai hatalom is gyarmatosította a területet a rabszolgakereskedelem céljából.
 • Az európaiak Sierra Leonéba érkezése előtt gyakorlatilag nem volt rabszolga-kereskedelem. A 17. század eleje óta ismételten portugál, angol, holland és francia hajók jártak Sierra Leonéban. Kezdetben emberrablásokkal és nyugat-afrikai területekre irányuló rajtaütésekkel gyűjtöttek be lakosokat, de idővel rájöttek, hogy a helyi törzsi vezetők hajlandóak együttműködni velük.
 • A rabszolgák kereskedelmével a Sierra Leone-i törzsi vezetők gyakran nemcsak anyagi előnyökhöz jutottak, hanem a legkevésbé kívánatos törzsektől is megszabadultak. A rabszolgákat rendszerint rumra, szövetekre, gyöngyökre, lőfegyverekre és más, európaiak által hozott termékekre cserélték.
 • A 18. századig Nyugat-Afrikában, beleértve Sierra Leonét is, a rabszolgakereskedelem csak ,,export jellegű" volt. A törzsi vezetők valamivel később kezdtek rabszolga-kereskedelmet folytatni egymás között is. Afrikai törzsi vezetőknek a 18. század végére már a saját uralmukhoz raboltak helyieket. Néhány törzsi vezető egész államot alakított ki, ahol rabszolgákat dolgoztattak.
 • A brit gyarmatosítók is aktívan részt vettek a rabszolgakereskedelemben Sierra Leone területén. A kikötőkben és kereskedelmi központokban rabszolgákat tartottak fogva, mielőtt azokat a hajókra szállították volna az Atlanti-óceán túloldalára.
 • 1787 májusában angol hajók szálltak partra. Egy helyi törzsi vezetőtől területet vásároltak, és odatelepítettek az angolok által uralt Kanadából egykori rabszolgákat. Ezek Nagy-Britannai oldalán harcoltak a leendő Egyesült Államok ellen és érdemeik elismeréseként szabadságot kaptak és zömében 1792-ben letelepedhettek ezen a nyugat-afrikai területen, ahonnan amúgy nem feltétlenül származtak.
 • A brit kormány csak 1807-ben tiltotta meg a transzatlanti rabszolgakereskedelemet, és a brit haditengerészet megkezdte a rabszolgahajók ellenőrzését a partok közelében. Hivatalosan 1808-ban lett a terület brit gyarmat.
 • Az Egyesült Királyság támogatta a Sierra Leone-i Freetown városában létrehozott "Freetowni kolóniát", amely egy menekültek számára létrehozott település volt, beleértve azokat az afrikai rabszolgákat is, akik menekültek az elnyomás elől vagy akiket megmentettek a rabszolgahajókön. Freetown a későbbiekben fontos központtá vált a rabszolgakereskedelem elleni küzdelemben és a rabszolgaság eltörlésében.
 • Amúgy kezdetben a felszabadított rabszolgák Kanadában kaptak földet,  de maguk az afrikaiak döntöttek úgy, hogy inkább a meleg Afrikába költöznek. A telepesek második csoportjának Sierra Leonébe érkezése után a felszabadított rabszolgák együttes erői megalapították Freetown települést („a szabadok városa”) - Sierra Leone jövőbeli fővárosát. A település kezelése a brit gyarmati Sierra Leone Társaság kezébe került.
 • 1896-ban Sierra Leone felett brit protektorátust hoztak létre. Ennek eredményeként a helyi törzsi vezetők a brit gyarmati adminisztráció tisztviselőivé váltak. Az afrikai kontinens gyarmatosításában Anglia legfőbb riválisának számító Franciaország gyarmati birtokaival 1904-ben, Libériával pedig 1911-ben határozták meg a végső határokat.
 • 1951-ben Milton Margai, a protektorátus első őslakos orvosa megalapította a Sierra Leone-i Néppártot. 1961-ben Sierra Leone független országként  a Nemzetközösség fennhatósága lett, egy évvel később pedig a Milton Margai vezette SLPP nyerte meg az első választásokat a független Sierra Leonéban.
 • Freetown jelenlegi lakossága, a kreolok az Egyesült Államokból és Kanadából áttelepített egykori rabszolgákból származnak. Tekintettel arra, hogy túlnyomó többségük nem emlékezett törzsi hovatartozásukra és anyanyelvükre, a nyelvük a krio lett - az angol nyelv módosított változata, jelentős afrikai szavak keveredésével. Ma Sierra Leone hivatalos nyelve a krio.
 • Az országot 1991-től 2000-ig véres polgárháború sújtotta. Az 1990-es évek elején Sierra Leone-i radikálisok egy csoportja, akik Líbiában képezték ki magukat, Charles Taylor libériai lázadóvezér támogatásával létrehozta a Forradalmi Egyesült Frontot (RUF), amely a következő évtizedben katonai műveleteket folytatott az ország egymást követő kormányai ellen.
 • A Sierra Leone-i polgárháborút, amely lényegében a RUF akcióinak és a kormány ellencsapásainak kombinációja volt, rendkívüli kegyetlenség és civilekkel szembeni tömeges atrocitások jellemezték. Széles körben elterjedt a végtag amputáció gyakorlata olyan személyek ellen, akiket a RUF ellenségnek tekintett.
 • 1999-ben az ENSZ és a nyugta-afrikai térség országai aktív közvetítésével sikerült megkötni a békeszerződést a lázadók és a törvényes kormány között. A legitim elnök, Kabba visszakapta a hatalmat, a RUF képviselői bekerültek a kormányba, vezetője Foday Sankoh pedig az ország alelnöke lett. Sok lázadó azonban folytatta a harcot, ami után Nagy-Britannia és Guinea csapatokat küldött Sierra Leonébe. A RUF maradványai sorozatosan vereséget szenvedtek, és hamarosan beszüntették az ellenségeskedést.

Manapság

Átlagos havi bér (2022-ben): 540 USD

Dacára annak, hogy Sierra Leone újjáépítése előre halad, a polgárháború hatásai és következményei még mindig jelen vannak a mindennapokban. Sierra Leone nyersanyagban gazdag ország, ám mégis a világ legszegényebb államai közé sorolható. Turisztikai infrastruktúra vidéken egyáltalán nincs. Csupán Freetown-ban és környékén (a tengerparton) vannak némileg felkészülve turisták fogadására.

Nem látni középosztályt. Van a nagy többség, a szegényke, és egy kicsi kisebbség, akik nagyon jól élnek.

Sierra Leone az Atlanti-óceán partján található. Délnyugaton és nyugaton az Atlanti-óceán vize mossa. Régebben turisták százezrei érkeztek ide, ám az elmúlt évek politikai instabilitása miatt a helyi Sherbro és Banana szigetek, közismertebb nevén üdülőövezetek szinte lerohadtak, a gyönyörű strandok pedig használaton kívüliek lettek.

Pedig vannak ilyen szépek - g. sz. fotója


Falusi életkép - g. sz. fotója

Gazdaság

 • Sierra Leone a világ 10 legnagyobb gyémánttermelő országának az egyike.

,, Szinte végtelen lehetőség lenne Sierra Leonéban felfuttatni a tengerparti nyaralóéletet, de gőzöm sincs, hogy hogyan lehetne. Először is a nyugati turisták és nyaralni vágyók Afrika undorát kéne valahogy megtörni, hogy érdemes legyen beruházni infrastruktúrába és vendégfogadásra alkalmas létesítményekbe. De amíg senki sem akar idejönni, addig hülye lenne, aki pénzt áldoz a nagy semmire. Szóval a 22-es csapdáját sejtem a dolog mögött. Így viszont maradnak a lézengő hátizsákosok, és a maroknyi pénzes, bátor nyugati, aki légkondis dzsippel, vagy helikopterrel kimenekül a városból a parti lodge-ba, és Afrikával nem is nagyon kell találkoznia...(2018)" forrás


A helyiekről

Sierra Leone erősenn iszlamizált ország. A lakosság kb. 75 százaléka muszlim (a többség a szunnita iszlámot vallja) a keresztények (a legtöbb protestáns) 15%, és kb. 10%-a ragaszkodik a hagyományos afrikai hitekhez (állatizmus, fetisizmus, őskultusz, természeti erők stb.).

A Sierra Leone-iak 10%-a kreol (afrikai rabszolgák és európai telepesek vegyes házasságának leszármazottai). Európaiak, indiaiak, libanoniak és pakisztániak is élnek ott.

A kriolok, mint etnikai csoport a 19. század folyamán alakult ki Sierra Leone területén, az USA-ból, Kanadából és Nyugat-Indiából a rabszolgaságból való felszabadulás után elvándorolt ​​afrikaiak leszármazottai, valamint a onnan elüldözöttek leszármazottainak keveredése következtében. Jamaica (Maroons) Nyugat-Afrika különböző területeiről származó egykori rabszolgákkal felszabadult, amikor a brit flotta rabszolga-kereskedő hajókat foglalt el.

A kriolokat az erős társadalmi rétegződés jellemzi. A lakosság többsége üzlettel, kézművességgel és kereskedelemmel foglalkozó városlakó. A kriolok jelentős helyet foglalnak el Sierra Leone közigazgatási apparátusában. A nemzeti felszabadító mozgalom első ideológusai, valamint számos kiemelkedő afrikai politikai személyiség a kriolok közül került ki.

Sierra Leone lakosságának a kétharmada írástudatlan. Feltűnő az utcákon, hogy milyen sok a 16-17 év körüli terhes lány.

Az ország lakóinak jellegzetes tulajdonságai és hagyományai számos tényezőtől függenek, például az etnikai hovatartozástól, a vallási meggyőződéstől és a helyi körülményektől.

Az országban több mint 16 etnikai csoport van, és mindegyiknek megvan a saját nyelve, kultúrája és hagyományai. Azonban a sierra leonei kultúra nagyon befolyásolt az afrikai szubszaharai régióban megtalálható kultúrák által, és sok közös hagyományt és szokást osztanak.

Az ország lakói általában nagyon barátságosak és vendégszeretőek, és az idősebbek tiszteletben tartása nagyon fontos a hagyományaikban. Az országban fontos az összetartás, és az emberek gyakran közösségi alapon élnek és dolgoznak. A helyi zene, tánc és ruházat is nagyon fontos a kultúrájukban, és ezek az elemek megjelennek a mindennapi életükben és az ünnepeiken is.

A vallási meggyőződés is nagyon fontos Sierra Leonéban. Az országban az iszlám és a kereszténység a két legelterjedtebb vallás, de vannak hagyományos vallási csoportok is. Az emberek gyakran vegyítik ezeket a vallási hagyományokat a saját helyi hagyományaikkal és szokásaikkal.

Az országban fontosak a családi értékek és a hagyományos szerepek, de egyre több nő dolgozik és vállal vezető szerepet a társadalomban. Az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztése is folyamatosan zajlik az országban, és az emberek egyre inkább azokra a hagyományos értékekre és modern életformákra egyaránt törekednek.

A Sierra Leone-i helyi népek hagyományos kunyhóinak többféle típusa van. A Gola, Susu és más népek lakóhelye kerek alakú, átmérője 6-10 m. A tető magas, kúp alakú. Az építmények anyaga elsősorban bambusz és pálmalevél.

Sierra Leonéban a temne, limba, mende és más népek lakóhelye téglalap alaprajzú, rönkvázra épült, pálmalevelekkel fedett nyeregtetővel. A Temne és Mende kunyhók teteje meglehetősen alacsony. A limba nép házaiban gyakran van veranda. A Sherbro nép cölöpökre építi a kunyhóit.

Megvan a játék a boldogsághoz - h.b. fotója

Turista etikett

1. Ha találkozónk, megbeszélésünk van, és a helyi ismerős, partner, ügyfél késik, akkor ne tegyünk erre megjegyzést, mert úgysem értik meg.

2. A helyiek nagyon fontosnak tartják az öltözékük tisztaságát. Ha a külföldi turista koszos ruhában mutatkozik, akkor számítson arra, hogy rossz szemmel fognak ránézni.

Olvasmányos linkek

"Freetown-t elhagyva lélegzetelállító tengerpartok és ezek érintetlensége győzött meg minket a Sierra Leone valós arcáról. Ezeket a partokat jelenleg csak az országban dolgozó európaiak és a több generáció óta itt élő libanoniak látogatják. A strandok és kiszolgáló létesítményei, ha lassan is, de fejlődnek. A falusi, nagyrészt halászatból élő lakosságot ez a "tömeg" egyáltalán nem zavarja, sőt szeretnének még több látogatott fogadni, hiszen a meglévő létesítményeket ők üzemeltetik és a bevétel nagyobbik része is őket illeti. Ez lehet a kulcsa a jövőbeni fejlődésnek is. A csodaszép tengerpartok mellet más érdekes látnivalóval is szolgál az ország. Az idelátogató utazót rögtön a repülőteret elhagyva éri az első élmény. Tudniilik, a légikikötőt és a fővárost egy tengerszoros választja el egymástól. " forrás

Fotóegyveleg

d.p. fotói

g. sz. fotói

Sierra Leone a világ egyik legszegényebb országa, ugyanakkor gazdag gyémántokban – a drágakövek voltak a Sierra Leone-i polgárháború egyik finanszírozási forrásai. - g. sz. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon