ÚTIKRITIKA.HU / Algéria / Algír


hirdetes

útikritikák


Algéria / Algír

Algír dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Kasbah | Bab el Oued, a centrum | Notre Dame d'Afrique | Főposta | Palais des Rais | Múzeumok | La Rue Didouche Mourad | Mecsetek | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek a környéken | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

s. v. fotója


Algír dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 1,9 millió, az elővárosokkal együtt pedig, kb. 2,9 millió.

 • A fővárost becézik úgy is, hogy Alger la Blanche, azaz "Algír, a fehér". A napsugár pompázatosan szikrázik az épületek fehér falain. Ez egy kikötőváros a Földközi-tenger partján.
 • A Houari Boumediene nemzetközi repülőtér kb. 20 kilométer távolságban van az algériai fővárostól (attól délkeletre). (Boumediene a legjelentősebb államfőjük volt.)
 • A turisztikai infrastruktúra még eléggé fejletlen. Nincs sok európai turista, egyelőre. Algírt ne képzeljük el egy porfészeknek, arab viszonylatban eléggé menő és kulturált, bár nincs annyi pénzük, hogy gyors ütemben fejlesszék a nagyvárost. A metrójukra pl. büszkék lehetnek. Van sok higiénikus utcája, negyede.

 • A főváros legérdekesebb látványossága a Kasbah nevű negyed (egyfajta óváros) labirintusos utcákkal, festői házakkal. nyugodtan eltévedhetünk, mert a sok helyről látható tengerpart jó orientációs támpont ahhoz, hogy kijussunk a negyedből.
 • A modern városközpont tele van menő üzletekkel, éttermekkel, és a múzeumok, szállodák többsége is ide koncentrálódik.
 • A központtól északra van két kellemes negyed, a Ben-Aknoun és a Hdyra. Ezekben van több nagykövetség, állami intézmény és több menő villa. A modern városrészek vannak a tengerszinten, a régi negyedek nagy része pedig, a domboldalakon. Furcsa, hogy ott nem a dombon vannak a gazdagabb negyedek (Rióhoz hasonlóan).
 • A turista nevezetességek nincsenek egymástól távol, szóval gyalogosan sok mindent meg lehet nézni. A nagyobb távolságokhoz használható taxi, metró és busz.
 • Lányoknak, nőknek ajánlott, hogy inkább férfi kísérettel látogassák a várost. Főleg az egyedül turistáskodó nők vannak folyamatosan kitéve a helyi pasik nyomulós, pimasz, leszólítós udvarlásának. A hiányos fogazatú, előnytelen külsejű pasik is bepróbálkoznak.
 • Ha nem tudunk franciául, de angolul igen, akkor tanácsos a fiataloktól kérni útbaigazítást, mert közülük elég sokan tudnak angolul. Amúgy az arab kiírásokon kívül mindenhol van francia változat.
 • Algírban a magyar pénztárcának olcsóság van, főként az étkezés tekintetében (kivéve, ha az 5 csillagos hotelek éttermeit választjuk).
 • Algirban a helyiek a saját városukat nagyon ritkán nevezik a hivatalos nevén. Legelterjedett neve: D’jizzair’, ami szó szerint annyit jelent, hogy "szigetek egy csoportja" (hogy miért?).

s. v. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A szállodánk segítségével, egy taxissal megegyeztünk, hogy megmutatja nekünk autóból a várost, egy-két nem igazán biztonságos negyedet magába foglalva (turista városnéző buszok nincsenek)
 2. Az utcai árusok, és a koldusok nem olyan kellemetlenül nyomulósak, mint sok más arab országban
 3. A helyi emberek roppant segítőkészek voltak, ha útbaigazítást kértünk, mosolygásuk természetes, sokkal kellemesebbek, mint pl. a kairóiak
 4. A mór építészeti stílus keveredése a francia koloniálissal, Algír alapvetően nem csúnya, és van benne potenciál
 5. Az alkoholfogyasztás- és vásárlás problémamentes (elég jó a helyi vörösbor)
 6. A Che Guevara sugárút eleganciája, a Hassiba Ben Bouali főút kávézói, és a sétálóutca műfajban: a Rué Larbi ben M'hidi
 7. Fotogén az ablakokban, balkonokon lógó sok színes száradó ruha és ágynemű, olyan Nápolyos a feeling. A kék palettás ablakok pedig franciás hatásúak, sok elegáns épület olyan, mint a párizsi menő sugárutakon
 8. Amúgy nem vagyok oda a botanikus kertekért, de az algíri Le Jardin d'Essai du Hamma bejött nekem, igazán kellemes, tiszta hely
 9. Változatos, izgalmas a város domborzata (kell is a kényelmes cipő a városnézéshez), dombok magaslatairól látványos a tengerpart látványa
 10. Noná, hogy az 1000 éves Kasbah tetszett a hagyományos lakóházaival, időutazásos élményével 

Nem tetszett

 1. Európai értelemben vett turista nevezetességekből azért nincs túl sok, de 3-4 napra való van mindenképpen
 2. Az autósok vadul vezetnek
 3. A taxisok nem használnak taxiórát, és ezért mindig alkudozni kell, a reptérről a kb. 1200 forintnak megfelelő összeg helyett 3 ezerért vittek be minket a központba
 4. A qahwa, azaz a kávé arabos, szóval keresni kell olaszost
 5. A járdákon magunk elé kell nézni, mert sok a hiányosság
 6. Csúcsforgalomban, a központban a közlekedési dugók kemények
 7. Mivel kevés a turista, el kell viselni, hogy a helyiek közül többen nagy szemekkel, túl nagy kíváncsisággal bámulnak az idegen utazókra (szerencsére a kíváncsiságuk békés)

Vélemények

,, Algír egyébként gyönyörű, persze vannak lepukkant tömbházak, de a belváros a hófehér francia koloniális házakkal, pálmafás sugárutakkal, Art Deco épületekkel, gyönyörű mecsetekkel, villákkal és sötét kék tengerrel tényleg Afrika legszebb városa. A házak egy része lepukkant, de egy csomót már felújítottak, egy csomót most csinálnak.

Algírban megnéztük az Afrikai Notre-Dame-ot, ami egy római katolikus bazilika a hegyen, 1872-ben avatták fel. Az oltár feletti Szűz Mária pedig egy feka asszony. Nem csak a templom szép, de a kilátás is. Alatta van egy zsidó és egy keresztény temető.  (2018)" forrás

o. j. fotója

Nagyon élveztem, hogy amerre jártunk nyíltan fotózhattunk, filmezhettünk, a kormányhivatalokat, a rendőrséget kivéve a legsűrűbb piaci részeken is szabadon. Volt is mit bőven, hiszen Algír óvárosa egy sűrű látványvilág.

Algír óvárosa, hivatalos megnevezéssel az algíri Kaszba az algériai főváros I. kerülete, 1992 óta világörökségi védelmet élvező középkori városmagja, amely a tengerpartig ereszkedő Szahel-dombok oldalán terül el, mintegy 60 hektáron. Itt külön részen érik egymást a datolyások (mint kísérőnktől, Fayeqtől megtudtuk a csokorban logó a legfrissebb, legfinomabb, a dobozolt már nem annyira finom és édes), a zöldségesek és halasok, és rengeteg textilt, kendőt, de kész ruhát is lehet vásárolni, akár a kabili tájegység sajátságos népi motívumaival is. Fentebb a Kaszba zeg-zugos utcáiban, ahol a helyiek is élnek, rengeteg kis fürdőt, és kávézót, teázót láttunk. Az algériai férfiak mindennapi – akár többszöri- elfoglaltsága a kávézás, és közben természetesen az aktuális sport- és politikai, társadalmi helyzet megbeszélése. forrás

bébé fotója

Algír a francia gyarmatbirodalom mintavárosa volt: az anyaországban később alkalmazott modernista városfejlesztési megoldások kísérleti terepe (az 1950-es években épült Climat de France szociális bérlakásaival a Párizst övező banlieu-k előde) — de a századfordulón még az ellentétes irányú mintakövetés dominált és így jött létre a kikötő melletti, neo-haussmanni városmag, egy kis Párizs, dekoratív homlokzataival és kovácsoltvas erkélyeivel (Alger la blanche) (véem, 2024)

Szállás

A szállodai besorolások csillagjaiból nyugodtan levehetünk automatikusan egyet. A hotelek ár-érték aránya jellemzően rossz. A hotelek többségében a tisztaság némileg problémás.

Helyi közlekedés

A nemzetközi repülőtérről kb. 30-50 perc alatt lehet bejutni a városközpontba.

Algír nemzetközi repülőtere, az Algiers Houari Boumediene nemzetközi repülőtér, kb. 20 km-re található a városközponttól. A repülőtérről többféle lehetőség áll rendelkezésre a városközpontba jutáshoz.

Taxi: Az Algiers repülőtéren elérhetők a hivatalos taxik, amelyek fehér színűek és rendelkeznek az engedélyekkel. A repülőtér és a város központja közötti taxiút általában kb. 20-30 percet vesz igénybe, és a díj általában 1 500-2 000 dinár (kb. 10-13 euró) körül mozog.

Busz: Az Algiers repülőtéren elérhető a helyi buszhálózat is, amely közvetlenül az Algír városközpontjába szállítja az utasokat. A buszok általában egyszer óránként indulnak, és az út kb. 45 percet vesz igénybe. A buszok díja általában 50-70 dinár (kb. 0,35-0,50 euró) körül mozog.

Autóbérlés: Az Algiers repülőtéren elérhető autóbérlési lehetőségek között szerepelnek a helyi és nemzetközi autókölcsönzők is. Az autóbérlés árai általában eltérőek lehetnek, attól függően, hogy milyen autót bérel a turista, és hogy mennyi ideig tart az bérlés.

Metró

Algír metrórendszere egy viszonylag új közlekedési lehetőség Algériában, amely 2011-ben nyílt meg. A metró két vonalból áll, amelyek összesen 19 állomást kapcsolnak össze Algír különböző részein. A metró számos látványossághoz, üzlethez és étteremhez közel található, így ideális közlekedési eszköz lehet a turisták számára, akik kényelmesen és gyorsan szeretnének közlekedni a városban.

A metró kulturált és tiszta, a vonatok gyakran járnak, és az állomások jól karbantartottak. Az állomásokon és a vonatokon kamerák vannak elhelyezve a biztonság érdekében. Az állomásokon található információs táblák segítenek a turistáknak a tájékozódásban.

A jegyek vásárlása egyszerű és olcsó. A jegyeket automatákból lehet megvásárolni, és az árak általában 40-60 dinár (kb. 0,25-0,40 euró) között mozognak, attól függően, hogy melyik vonalon utazik a turista és melyik állomásra kíván utazni. Van lehetőség vásárolni több jegyet is egyszerre, ha gyakran használják a metrót.

Busz

Turistáknak nem ajánljuk, mert nehéz kiigazodni a menetrenden és a menetirányokon. Amúgy maguk a buszok jó állapotúak, modernek. Többnyire. Sok a légkondi nélküli busz, ami nyáron probléma.

városi busz - s.v. fotója

Taxi

Ott is sárga színűek.

Ha Algírban a turisták taxit vesznek igénybe, akkor érdemes figyelniük néhány fontos dolgot, hogy biztonságban és kényelmesen utazzanak:

Csak hivatalos taxikat használjanak: A hivatalos taxiknak van egy fehér színű matrica az oldalán, amelyen szerepel az engedélyszáma. Ezek a taxik általában megbízhatóbbak és biztonságosabbak, mint a fekete taxik, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel.

Árak tárgyalása: Az árakat előzetesen érdemes tárgyalni a sofőrrel, és megállapodni az utazás díjában, hogy ne érjen meglepetés a fizetéskor. Az árak változóak lehetnek, és előfordulhat, hogy a sofőr magasabb díjat kér, ha azt észleli, hogy a turista nem ismeri a helyi árakat.

Biztonsági öv használata: A biztonsági öv használata kötelező Algírban, ezért mindig használják a biztonsági övet a taxiban.

Értéktárgyak és pénz kezelése: Fontos, hogy a turisták vigyázzanak az értéktárgyaikkal és pénzükkel, amikor a taxiban vannak. Érdemes elrejteni az értékeket és pénztárcákat, hogy ne legyenek látványosak a taxiban.

Megfelelő kommunikáció: Ha a turisták nem beszélnek arabul, érdemes megkérdezniük a szállásukban, hogy a nevük és az úti céljuk hogyan hangzik arabul. Ennek segítségével a taxi sofőr könnyebben megérti, hogy hova kell mennie.

Címkézés: Azoknak a turistáknak, akiknek nehézséget okoz a kommunikáció a sofőrrel, érdemes feljegyezniük a szállásuk címét egy papírra, és bemutatniuk azt a sofőrnek.


Étkezés

Vannak gyorséttermek (pizza, hamburger), de sokkal érdemesebb helyi étkeket enni, mert finomak. Nagyon ajánljuk a szuper ravaszsággal fűszerezett bárányhúsos kolbászt, a mergezt. 

Pénzváltás

Eurót érdemes vinni! 40-50 százalékkal többet kapunk érte nem hivatalosan. A Port Said nevű téren meglepően veszélytelenül, kockázatmentesen lehet váltani az utcán. Túl nagy összeget azért ne váltsunk egyszerre, mert nem jó, ha sok pénz villan nálunk. Más valutákat kevésbé szívesen váltanak így. Váltsunk így pl. 50 eurónként. Nincsenek a világhálón panaszok arra nézve, hogy a pénzváltásnál átverések lennének.

Vásárlás

A Mártírok emlékműve alatt van egy bevásárlóközpont, a Ryad El Feth, ami gusztusos.

Ajánlott ajándékbolt: Didouch Mourad úton a Sidi Yahia nevű bolt, ahol berber ékszerek, sishák, és a hagyományos algériai öltözék, a dishdasha megvásárlása lehet érdekes.

Szórakozás

 • Az iszlamizálódás erősödésével egyre több szórakozóhely, lokál zár be Algírban. Szóval bulizás szempontjából Algír nem jöhet szóba. A menőbb hotelekben vannak diszkók.
 • Alkoholt inni viszont sokkal több helyen lehet, mint sok más arab országban.

Közbiztonság

Az algériai főváros manapság (2020) a turista számára biztonságos, már ami a terrorveszélyt, belpolitikai helyzetet illeti. A 21. század első évtizedét jellemző terrorveszély a múlté, de maradványaként jelentős Algír utcáin a rendőri és katonai erők jelenléte. Sok helyen van rendőrségi ellenőrző pont, de a turistákkal szemben jellemzően udvariasak. Sőt a turisták számára sokszor biztonságos és praktikus éppen a rendőröket, katonákat megszólítani, ha tájékozódni próbálunk. A rendőrök, katonák meglepően barátságosan, előzékenyen próbálnak útmutatást adni. Viszont eszünkbe se jusson ellenőrző pontokat, a hatóság embereit megpróbálni lefotózni. Ahogy szigorúan tilos lefényképezni bármilyen katonai, rendőri, biztonsági létesítményt!

Maradjunk inkább a város belső részeinek negyedeiben, és ne csatangoljunk a szegényebb külvárosokban, mert a szociális helyzet tanulmányozása közben értékeink erőszakos eltulajdonítását kockáztathatjuk. 

Egyéb hasznos információk

1. Algír és környéke közstrandjain ugyan nem tilos a nőknek bikiniben mutatkozni, de számítani kell kellemetlen beszólásokra és macerálásokra. Vannak szállodai strandok (nem vendégeknek ugyan fizetős) és ugyancsak fizetős klubok, ahol lehet kétrészes fürdőruhát hordani. Monokini sehol!

Kasbah

Az utcák sajnos piszkosak, az ódon házak elhanyagoltak, állapotuk romlóban van. De - ahol lehet - érdemes bekukkantani az házak belső részeibe, mert hangulatosak, varázslatosak. Azért a régi negyed kis, gyakran meredek utcáin érdekes céltalanul bolyongani. Nincs gond, ha eltévedünk, mert a lakosok nagyon kedvesek és segítőkészek. 

Nagy kulturtörténeti kincs a Kasbah s kár, hogy nem újítják fel. De legalább addig is törődhetnének legalább azzal, hogy tisztább legyen. Ahhoz képest, hogy az UNESCO kulturális világörökségének a része, igazán költhetne rá az algériai állam.

Aji fotója

,, Casbah – ez kb. a citadella és a régi, tradicionális negyed körülötte. Világörökség ez is. Eredetileg egy közepes város volt, már a 17. századból voltak itt mecsetek. De voltak gyönyörű ottomán paloták, mauzóleumok, dzsámik stb. A függetlenségi háborúban központi szerepe volt, az ellenállás fellegvára lett az átláthatatlan sikátorokkal, alagutakkal összekötött házakkal. A franciák meg persze rombolták is rendesen.

Manapság az egész meglehetősen szar állapotban van, de legalább már biztonságos. Persze ettől egy civil ruhás (szürke melegítő), pisztollyal és rádióval felszerelt rendőrt kaptunk kíséretnek. Őszintén reméltem hogy nem kerül sor fegyverhasználatra, mert amilyen profinak tűnt, csak az kérdés merülT fel magát vagy minket lő lábon.

A Casbah-ból némi város fal látszik, és bár elkezdték a felújításokat, sok ház az összedőlés határán. Ettől független hangulatos séta a macskaköves sikátorokon, lépcsőkön, sok macskával. Vannak szép paloták, amikbe be lehet menni, ezek általában a világító udvar szerű középső tér köré épült, 3-4 emeletes épület, színes csempékkel, faragott oszlopokkal, boltívekkel. Van amelyiknek a tetejére is fel lehet menni, persze jó a kilátás a városra. Iszunk menta teát a helyiekkel, megnézzük a híres asztalos házát, még több palotát, a régi zsinagógát, ami most már mecset, piacot, zöldségekkel, a híres datolyával, meg a ruhás részt. (2018)" forrás

Bab el Oued, a centrum

Bab el Oued Algírban egy híres negyed a város központjában, amely tele van történelmi és kulturális értékekkel. A negyed neve arabul "a folyókapu" jelentést hordoz, amely a város egyik legősibb és legfontosabb kapujára utal.

Bab el Oued régi része egy olyan hely, ahol a város múltja, kultúrája és mindennapi élete találkozik. A negyed tele van régi épületekkel, a történelmi mecsetekkel, a piacokkal és az utcákkal, amelyek élettel telnek meg, amikor az emberek a mindennapi teendőiket végzik.

A Bab el Oued mecset (La Mosquée de Bab El Oued) az egyik legismertebb látványosság a negyedben. Ez a mecset Algéria egyik legnagyobb és legimpozánsabb mecsete, amely az arab építészeti hagyományokat követi. A mecset teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra, és a látogatók megcsodálhatják a mecset díszes mozaikokkal és faragott díszítésekkel díszített belső tereit.

A Bab el Oued negyedben található a Kasbah, amely az algériai kultúra egyik legrégebbi és legfontosabb része. Ez a régi vár egykor a városi védelem központja volt, de ma múzeumként szolgál, ahol a látogatók megismerkedhetnek a város történelmével és kultúrájával.

Az emberek, akik itt élnek, híresek barátságukról és vendégszeretetükről, és a látogatók számára is barátságos és biztonságos helyet biztosítanak.

Aji fotója

Notre Dame d'Afrique

Notre Dame d'Afrique Algírban egy híres és jellegzetes épület a városban, amely magaslatról nézi körbe Algír városát és a tengerpartot. Az épület az algériai franciák által az 1800-as években épült, és a franciaországi Párizsban található Notre Dame katedrális stílusában épült.

Az épület külső homlokzata fehérre festett, és az épület tetején egy hatalmas, fémkeretes harangtorony található, amely az egész városban hallható harangszót bocsát ki. Az épület belseje lenyűgöző, magas mennyezete, faragott díszítései és színes ablakai a látogatók figyelmét vonzzák.

A belső térben lévő oltár és szentély jelentős vallási jelentőséggel bír, és sok katolikus utazó látogat el ide, hogy imádkozzanak és meditáljanak. A templom nagy teraszánál található kilátó pedig lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a tengerre.

A Notre Dame d'Afrique több mint 150 évvel az építése óta egy fontos látványossággá vált Algírban, és évente százezreket vonz. Az épület nemcsak a katolikus vallás számára fontos, hanem Algéria kulturális és vallási örökségének is része. A látogatók egy különleges és emlékezetes élményt élhetnek át, ha ellátogatnak a Notre Dame d'Afrique templomba Algírban.

Aji fotója

Főposta

Az Algériai Főposta épülete Algírban egy impozáns és történelmi épület, amely az Algériai Posta és Bank központja. Az épület a városközpontban található, és a modern és a hagyományos építészet ötvözésével készült.

Az épületet a francia kolonizáció idején az 1900-as évek elején építették, és azóta többször átalakították és kibővítették. Az épület homlokzata fehér színű, klasszikus és reneszánsz stílusú, és hatalmas oszlopokkal és díszített ablakokkal díszítették.

Az Algériai Főposta épülete magában foglalja a postai szolgáltatásokat, a bankot, az átvételi és kiszállítási részleget, és egy nagy terem, ahol a látogatók megvásárolhatják a bélyegeket és az ajándéktárgyakat. Az épületben található továbbá egy múzeum, amely bemutatja a postai és a banki szolgáltatások történelmét Algériában.

Az Algériai Főposta épülete az Algériai Posta és Bank központja, és az ország egyik legfontosabb épülete. Az épület nemcsak a postai és banki szolgáltatásokat kínálja, hanem kulturális és történelmi jelentőséggel is bír Algéria számára.

bébé fotója

Palais des Rais

A Palais des Rais Algírban egy impozáns történelmi épület, amelyet a 16. században építettek fel. Az épület hatalmas kerttel és udvarral rendelkezik, és évszázadok óta fontos szerepet játszott Algéria kulturális és történelmi örökségében.

Az épület az algériai oszmán korszakban épült, és a várak és paloták hagyományait követi. Az épület homlokzata és belseje impozáns, színes ablakokkal és mozaikokkal díszítették. Az épületnek több szintje van, és az egyes szinteken találhatók a különböző helyiségek, mint például a lakosztályok, a termek, a fürdők és a konyha.

Az épület 1962-ig a francia hadsereg főhadiszállása volt, és azóta múzeumként működik. A Palais des Rais múzeum az algériai kultúra és történelem jelentős részét mutatja be, és a látogatók megtekinthetik az épület impozáns termeit és a kerteket.

Múzeumok

Musée Public National des Beaux-Arts

A Musée Public National des Beaux-Arts Algírban az ország egyik legjelentősebb művészeti múzeuma, amelynek gyűjteménye az algériai művészet és kultúra különböző szempontjait mutatja be.

A múzeumot az Algériai Művészeti és Kulturális Minisztérium hozta létre 1962-ben, az Algériai Függetlenségi Háború után. Az épület modern stílusban készült, és a 20. századi algériai művészetet és a korábbi korszakok alkotásait is bemutatja.

A múzeum gyűjteménye több mint 8000 műalkotást tartalmaz, többek között festményeket, szobrokat, grafikákat és fotókat, amelyek az algériai művészet történelmét mutatják be. Az alkotások között megtalálhatók azok a művészeti alkotások is, amelyek az ország különböző területeiről származnak, így a látogatók megismerhetik az algériai kultúra sokszínűségét és gazdagságát.


La Rue Didouche Mourad

La Rue Didouche Mourad Algírban az egyik leghíresebb és legforgalmasabb utca a városban. Az utca a városközpontban található, és fontos szerepet játszik Algéria kereskedelmében és turizmusában.

Az utca nevét az algériai függetlenségi harc egyik hőse, Didouche Mourad kapta, aki a francia gyarmati uralom ellen küzdött az 1950-es években. Az utca eredetileg a francia gyarmati idők alatt épült, és az épületek és az utcakép tükrözi a francia építészeti stílusokat és a modern építészetet.

Az utca jellegzetes épületei közé tartozik a Grand Post Office, a híres Algériai posta épülete, amely az utca egyik fő látványossága. Az épület impozáns homlokzattal és díszes belső térrel rendelkezik.

Az utca másik fontos látványossága a La Grande Maison, egy elegáns és impozáns épület, amely eredetileg a francia katonai vezetők lakhelye volt. Az épület mára múzeumként szolgál, ahol a látogatók megismerhetik Algéria történelmét és kultúráját.

A Rue Didouche Mourad tele van boltokkal, kávézókkal, éttermekkel és szállodákkal, és a turisták és az helyiek is gyakran járnak az utcán. Az utca a nap minden szakaszában forgalmas és élettel teli, és az esti órákban az utcában található kávézók és éttermek élénk éjszakai életet biztosítanak.

Mecsetek

Új Nagy mecset

Az Új Nagy mecset Algírban az egyik legnagyobb mecset az afrikai kontinensen és az egész világon. Az épület hatalmas, és a városközpontban található, impozáns homlokzattal és belső térrel rendelkezik.

Az Új Nagy mecset Algírban az algériai függetlenségi háború után épült, és az ország jelképévé vált. Az építkezés a nyolcvanas években kezdődött, és 1994-ben fejeződött be. Az épület modern és hagyományos stílusú elemeket ötvöz, és egyedülálló építészeti alkotás.

Az épület homlokzata impozáns és impozáns látványt nyújt, amely számos díszítéssel és részlettel rendelkezik. Az épület kupolája és a minaretek magassága is lenyűgöző, és az épület belseje szintén nagyon szép. Az épület nagyobb része a hívők számára fenntartott, azonban a mecset egyes részei látogathatóak a turisták számára is.

Az Új Nagy mecset Algírban fontos helyszín az ország vallási és kulturális életében, és az épület jelentősége miatt fontos turisztikai látnivaló.


Ketchaoua mecset

A Ketchaoua mecset Algírban egy impozáns épület, amely az ország történelmi és kulturális örökségének fontos részét képezi. Az épület a városközpontban található, és az egyik legjelentősebb mecset Algíriában.

Az épület eredeti verziója már az 1600-as években épült, de az évszázadok során többször is átépítették és átalakították. Az épület az idők során többször is a francia hódítók elleni küzdelem helyszíne volt, és 1845-ben a franciák elfoglalták és átalakították a katolikus templommá.

Az épület 1962-ben tért vissza eredeti állapotába, és mecsetként nyitották meg újra. Az épület homlokzata és belső terei lenyűgöző látványt nyújtanak, és számos díszítéssel, mozaikokkal és művészi elemekkel díszítették.

Az épületben több kisebb terem és szoba is található, amelyeket a hívők imára használnak. Az épület minaretje magasra nyúlik, és látványos kilátást nyújt az Algír városára és a környező hegyekre.

Egyéb látnivalók

Cathédrale du Sacré Coeur

A Cathédrale du Sacré Coeur Algírban egy impozáns épület, amely az egyik legismertebb keresztény templom az országban. Az épület a városközpontban található, és az Algériai Katolikus Egyház egyik főszékesegyháza.

Az épületet 1956-ban kezdték el építeni, és 1957-ben nyitották meg. Az épület a neoklasszikus és modern stílusokat ötvözi, és egyedülálló építészeti alkotás. Az épület belső terei lenyűgöző látványt nyújtanak, és számos díszítéssel és művészi elemmel rendelkeznek.

Az épület homlokzata impozáns látványt nyújt, amely számos díszítéssel és részlettel rendelkezik. Az épület nagyobb része a hívők számára fenntartott, azonban a katedrális egyes részei látogathatóak a turisták számára is.

Az épület fontos szerepet játszott Algéria történelmében, és az ország francia gyarmati időszakában az algériai függetlenségi harc során is. Az épület jelentősége miatt fontos turisztikai látnivaló.


Maqam Echahid (Mártirok emlékműve)

Maqam Echahid (Mártirok emlékműve) Algírban egy nagy emlékmű, amely Algéria függetlenségének hőseire emlékezik. Az emlékmű Algéria történelmének fontos része, és a város egyik legfontosabb látványossága.

Az emlékmű magas, kétoldalas falakkal rendelkezik, amelyekre Algéria függetlenségének fontos eseményeit és dátumait vésték fel. Az emlékmű közepén egy hatalmas kupola található, amely Algéria függetlenségi harcának hőseit ábrázolja. A kupola magassága 92 méter, amely Algéria függetlenségének évére, 1962-re emlékeztet.

Az emlékmű mellett két szobor áll, amelyek Algéria függetlenségi harcának hőseit ábrázolják, és a látogatók megemlékezhetnek azokról az emberekről, akik az ország függetlenségéért küzdöttek.

Az emlékmű parkja és a környező területek látványosak és kellemesek.


bébé fotója

Le Jardin d'Essai du Hamma (botanikus kert)

Csodás a fikuszfák és liánok bámulatos variációinak árnyékában sétálni.

A Le Jardin d'Essai du Hamma Algírban található egy hatalmas botanikus kert, amelynek különlegessége, hogy számos növényfajtát tartalmaz, amelyek az Algériára jellemző növényvilágot képviselik.

A kertet az 1800-as évek végén alapították, és azóta is folyamatosan fejlesztik. Az ősfás erdők, a növényi ökológiai rendszerek, a sivatagi és a mediterrán növényzet képviselteti magát a kertben, amely így az Algír környéki éghajlatok általános növényzeti összetételét mutatja be.

A kertben több mint 3000 növényfaj található, amelyek közül sok a veszélyeztetett fajok közé tartozik, és az Algériai Botanikus Társaság egyik legfontosabb kutatóhelye. A kert különösen népszerű a látogatók körében, akik érdeklődnek a természet és a növényvilág iránt.

bébé fotója


Programlehetőségek a környékén

Tipasa

Tipasa Algéria északi részén, az Algériai-öböl partján található egy régészeti terület, amely az ókori római időkben volt lakott terület. A terület a világörökség része, és Algéria egyik legfontosabb történelmi és turisztikai látványossága.

A Tipasa régészeti területen több száz éves római romok találhatóak, amelyeket az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Az épületek közé tartozik a római amfiteátrum, amely a város közepén található és az algériai római építészet egyik kiemelkedő darabja. Az amfiteátrum hatalmas és impozáns, és helyet adott a gladiátori játékoknak és az egyéb szórakozásoknak.

A területen található más romok is bemutatják a római építészet és életmód jellegzetességeit, beleértve a templomokat, a termálfürdőket, a mozaikokat, a villákat és az egyéb épületeket. A területen található múzeumokban számos történelmi és kulturális tárgyat is kiállítanak, amelyek bemutatják Algéria gazdag történelmét.

A Tipasa terület a világ egyik legszebb partján helyezkedik el, és gyönyörű látványt nyújt a tengerre és a környező hegyekre. A területen található strandok és a környező területek is népszerű turisztikai célpontok.

Tipasa Algéria északi részén, Algírtól kb. 70 km-re található. Autóval az odautazás időtartama általában 1-2 óra, attól függően, hogy a forgalom milyen sűrű. Van lehetőség szervezett kirándulásokra és transzferre is, amelyekkel egyszerűbb és kényelmesebb lehet eljutni Tipasába Algírból. A helyi közlekedési lehetőségek között szintén szerepelnek autóbuszok és taxik is, de azokat általában helyiek használják, és nem feltétlenül állnak rendelkezésre turisták számára.


Cherchell

Cherchell Algéria északi partján található, Algírtól kb. 100 km-re, és autóval az odautazás időtartama általában 1,5-2 óra, attól függően, hogy a forgalom milyen sűrű. A település az ókori római korban volt jelentős, és számos régészeti leletet tartalmaz, köztük római épületeket, mozaikokat, villákat és más épületeket.

Cherchell ma is fontos turisztikai célpont, és számos látványossággal és kulturális programmal várja az ide látogatókat. A városban található az Algériai Római Múzeum, amely számos régészeti leletet és római műalkotást mutat be. A város másik fontos látványossága az ókori római város, amely ma is látható és bejárható. Az ókori város középpontjában áll az Antoninus Pius ívelt kapuja, amely a város egyik legfontosabb építészeti emléke.

A Cherchell közelében található partok és strandok is kedvelt célpontok, és lehetőség van a tengeri sportok űzésére, például a búvárkodásra, a vízisízésre és a jet-ski-re. A városban található szállodák és éttermek kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre és az élvezetes gasztronómiai élményekre.


Sidi Fredj

Ez egy strand, Algírtól kb. 13 kilométerre. Nyáron érdemes odalátogatni, bérautóval vagy taxival.

Olvasmányos linkek

"Érdekes, de Algériában az évi tízezres nagyságrendet elérő tüntetések, lázadások nem annyira a rendszer alapjait érintik: inkább a társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a jobb oktatás miatt elégedetlenkednek az emberek. A szegénynegyed központjában rendszeresen összejönnek az emberek. Többségüknek nincs hová sietni, így beszélgetnek az utcán. "Forradalmat akarunk, de vért nem. Egyszerűen azt szeretnénk, hogy észrevegyen, hallgasson meg minket is a hatalom" – mondja egyikük. Algír központja más képet mutat. A művészlelkű fiatalok minden szombaton délben megcsinálják a saját törpe-forradalmukat egy szál gitárral a kézben. A szabadságról énekelnek a parkban a pálmafák alatt. Itt jól érezzük magunkat. "A rendőrség időnként ránk ront, kicsit összerugdosnak minket, de nem számít. Mi minden szombaton itt vagyunk." – mondja egy srác. – Süketek és némák vagyunk, ez az igazság. Nehéz beletörődni ebbe a helyzetbe és nem is akarunk – mondják. – Szabad vélemény-nyilvánítást! – mondja valaki más. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

f.a. fotója

sz. s. fotója

o. j. fotója

bébé fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Gizus, 2016. 08. 29. 16:07
nagyon kedves város..nem erre számítottam..tetszik


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon