ÚTIKRITIKA.HU / Szudán

Szudán

Szudán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Kartúm | Omdurman | Dinder Nemzeti Park | Gezira | Meroe piramisok | Vörös-tenger és Port Sudan | Egyéb látnivalók | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Szudáni konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Aktuális, avagy brékin nyúz: 2019. április 11-én a hadsereg átvette a hatalmat Szudánban. A 30 éve uralkodó elnököt Omar al-Bashir-t buktatták meg, rögtön börtönbe zárták. A katonai puccsot megelözően, már három hónapja folytonosak voltak a tüntetések a korrupt rezsim ellen. Jónak mondhatjuk a hírt, bár erősen kérdőjeles, hogy egy katonai vezetés javít-e a szudáni emberek helyzetén. Amúgy ez az Omar is katonatiszt volt, amikor 1989-ben katonai puccsal hatalomra jutott. Az egyenruha nem garantálja a tisztességességet. Tény viszont, hogy a hadsereg most nem volt hajlandó a tüntető tömegekre támadni. Ellenben a biztonsági erők az elmúlt hónapok tüntetései folyamán legalább 50-60 tüntetőt meggyilkoltak. Az sem biztos, hogy a katonai puccs megnyugtatja a tüntető tömegeket.  


Szudán dióhéjban

 • Szudán Afrika harmadik legnagyobb területű országa 1,8 millió négyzetkilométeres méretével (19-szer nagyobb, mint Magyarország). Dél-Szudán leválása előtt Szudán a legnagyobb területű afrikai ország volt.
 • Szudán északon Egyiptommal és Líbiával, nyugaton Csáddal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten a Vörös-tengerrel, délkeleten Eritreával és Etiópiával délen Dél-Szudánnal határos.
 • Szudán lakossága kb. 43,4 millió (2020-as becslés).
 • Főváros: Kartúm
 • Szudánban az arab a hivatalos nyelv.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének része Szudánban: a Gebel Barkal és a Napatan régió régészeti helyszínei, valamint: A szudáni Szanganeb korallzátony a Dungonab-öböllel együtt vált 2016-ban világörökségi helyszínné. A Vörös-tengerben kialakult korallzátony a partvidéktől 25 kilométerre fekszik, az öböl pedig Szudán kikötőjétől 125 kilométerre északra. A zátony különleges tengeri és szárazföldi élővilága miatt jelentős: sirályok, tengeri emlősök, cápák, teknősök és ördögráják élőhelye, a Dungonab-öbölben globálisan is komolynak számító dugong (tengeri tehén) populáció él.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ahmed

Szudán északi sivatagos területeinek egy kis övezetében több piramis található, mint egész Egyiptomban összesen!


Szudán ismeretlen piramisai (2019. novemberi csoportos utazás)

Másik szudáni csoportos utazás itt

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A főváros melletti Omdurmánban részt venni egy hatalmas esküvői mulatságon
 2. Bur Sudanban, a Vörös-tengerben búvárkodni
 3. Kartúmban pénteken a Hamad-el-Nil mecsetnél egy felejthetetlen iszmlám ceremónia teveáldozattal
 4. Port Sudanban egy Ice Cream Dream nevű bolt, ahol afrikai viszonylatban egészen elképesztő jó fagyikat, turmixokat lehet élvezni a gyomorrontás veszélye nélkül
 5. Afrikai viszonylatban talán a legkedvesebb emberek a turista szempontjából! Komolyan. Annyira jó, hogy folyton ránk mosolyogtak és szeretettel (nem éreztük, hogy hitetlenségünk miatt utálnának minket)
 6. A túl édes és mégis gyakran kipróbált helyi édességek (baklava jellegűek)
 7. A távolsági buszok között vannak egész kulturáltak (légkondi is) 
 8. Kartúm meglepően modern negyedei
 9. Omdurmanban megnézni a kerengő derviseket (még a törökországinál is vadabb)

Nem tetszett

 1. Az utcák porossága
 2. A fotózásra vonatkozó sok, és túlzó tilalom 
 3. A helyi ételek nekem nem jöttek be, ami azért is volt gond, mert a roppant vendégszerező szudániak folyton kínálgatták a számomra rémisztő ennivalóikat 
 4. Kartúmban a tevepiac élvezhetetlen, sőt idegesítő
 5. A borzasztó vécék, higiéniai (v)iszonyok
 6. Az országutak mentén a sok műanyag szemét, ronda benzinkutak, érdektelen sivatagos táj
 7. A vidéki mozgásunkhoz szükséges hatósági engedélyek intézésével járó idegesítő időpocsékolás
 8. Bevallom, a helyi iszlám törvénykezés kegyetlenségeiről (korbácsolás, hatósági önkény stb.) olvasott és hallott dolgok rontottak nálam a Szudán-képen    

  

Vélemények

"Ha az utazó szigorúan igazodik a hivatalos tanácsokhoz, útmutatásokhoz, és eszerint választja meg, hogy Szudánnak megy részeit látogassa meg, akkor teljes biztonságban érezheti magát. A háborús konfliktusok által nem érintett területeken (és ebből van több), nem kell félni rablóktól, tolvajoktól, főleg mert az iszlám törvények tényleg elrettentik az embereket attól, hogy bűnözzenek. A hajunk szála sem görbült el (ami az én esetemben amúgy is garantált volt). Persze, hogy messze elkerültük Darfurt.

A szudáni  emberek nagyon kedvesek, sőt őszintébben és kellemesebben, mint Egyiptomban. Alig találkoztunk olyan esettel, amikor be akartak volna minket csapni. na jó, a taxisok mindenhol a világon, s így itt is. Folyton el kellett hárítani az otthonokba való invitálásokat. Kétszer is engedtünk a nyomásnak és ki is derült, hogy a meghívás mögött nem volt semmiféle anyagi motiváció. Elképesztő, hogy mennyire tudnak örülni, hogy mi békés szándékkal, kíváncsisággal látogatunk el az ő országukba.

Kartúm nem egy vonzó város, sok része porfészek, de itt jó volt az internet és légkondis volt a szállás." (Lóci, 2015)  


" Az ország gyönyörű, és tele van varázslatos helyekkel, amiket nem értékel a kormány, pedig a turizmusból nagyon nagy bevételre tudna szert tenni. Amikor megnéztem a látnivalókat egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. Mivel az ország óriási, és 4 napot töltöttünk Szudánban így természetesen kimaradtak😭, a Meroe piramisokat néztük meg, az a fővárostól 200 kilométerre fekszik, de oda is elég bonyolult volt az eljutás.

Khartoumban nagyon sok szemét van mindenhol, és elő állatokat árulnak szerte a városban. A gyümölcs nagyon olcsó, kivéve a “trendi” gyümölcsöt, zöldséget, mint például az avokádó. Kapható minden, vannak bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók csak pénzük nincs az embereknek. Ez pedig az uralkodó rezsimet nem érdekli. Az orvosi ellátás 0, aki teheti az Egyiptomban kezelteti magát. Nyugdíj, munkanélküli segély és egyéb ellátás nincs!

A Nemzeti Múzeumot érdemes megnézni mindenképp, a belépés pár fillér, de nagy por van bent, de ez elmondható az egész városra, mert csak néhány főút van leaszfaltozva.

Ami nagyon érdekes Khartoumban az az, hogy itt folyik egybe a Kék és a Fehér-Nílus, melyet innentől kezdve már csak Nílusnak neveznek.

A túrát úgy sikerült a legjobban megoldani egy nap alatt, hogy egy terepjárót béreltünk sofőrrel együtt, ami így 80USD volt. A benzin (ha van), akkor nagyjából 30 forint/liter. Itt is érvényes az, hogy itthonról nem szabad előre foglalni!!!

Lehet számítani ellenőrzőpontokon 20 dolláros “vámra” a turistáknak fejenként, de nekünk szerencsénk volt. A piramisokhoz és a 30 kilométerre lévő Musawwarat belépője alkuképes...

Tanácsos ide(is) 0 elvárással érkezni, mert ezt nem lehet előzőleg úgysem elképzelni. Amit pedig javaslok, az az, hogy egy térkép offline változata legyen letöltve, de azt minden országba.  (hkr, 2019)

     

Repülés és repülőjegyek

Turkish Airlines Budapestről Isztambulon keresztül Khartoum-ba. Budapest Isztambul között a repülési idő 2 óra. Isztambul Khartoum között is napi járat működik, repülési idő 4 óra 25 perc.

Ethiopian Airlines Bécsből Addisz Abebába és az etióp fővárosból Khartoumba. Bécs és Addisz Abeba között a repülési idő 6 óra. Addisz Abeba és Khartoum között napi 3 járat, és 1 óra 55 perc repülés.

Egyptair Budapestről Kairóba és onnan Khartoumba. Budapest és Kairó között heti 4 járat, menetidő 3 óra 10 perc. Az egyiptomi és a szudáni főváros között közlekedő napi 3 járat menetideje: két és fél óra.

Ha nem repülőn jövünk Egyiptomból, akkor csak hajóval tudunk átjutni Szudánba, legalábbis normális körülmények között.

Szudánba nem vezetnek nemzetközi vasúti vonalak.

"A Port Sudani-i repülőtéren kiszállva a gépből arcomat végre megcsapja a párás meleg levegő, illetve a közeli sivatag és tenger illatának egyvelege. Aki Szudánba utazik, számolnia kell azzal, hogy minden poggyászát alaposan átnézik, alkohol illetve "felnőtt" magazinok után kutatva. Ezeket ugyanis tilos bevinni az országba. Nagyobb feszültségre, nagyobb katonai jelenlétre számítottam, de ebből szerencsére semmit nem tapasztalunk sem a reptéren, sem később a városban. (2015)" forrás

Vízum

Magyar állampolgárok vízum birtokában léphetnek be a Szudánba, amelyet a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek (100 USD a vízum, amellyel 3 hónapon belül 30 napot lehet tartózkodni).

Nagyon elvárják, hogy konkretizáljuk a tartózkodásunk pontosabb időtartamát. 

Fontos! A fővároson kívüli területekre helyben külön engedélyeket kell kérni. Költséges és időigényes.

Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetsége:
Cím: Budapest 1062 Délibáb utca 29.  - E-mail: sudembbudapest@gmail.com
Tel:  06 1 211-3372; 06 1 211-3376, 06 1 211-3375

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított hat hónapig érvényesnek kell lennie.

,, Vízumot mi meghívólevéllel kaptunk, de hotel foglalással is lehetséges. Budapesten van Szudáni nagykövetség, és 2-3 nap alatt kész. Szükség van útlevél képre, amit maguknak tesznek el, igazolásra meglévő utasbiztosításról, repülőjegy bemutatása is szükséges, valamint 50€. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell, hogy legyen, és nem lehet benne Izraeli pecsét. (Izrael már évek óta nem is pecsétel. Nekem már félig lenne vele az útlevelem😱) A nagykövetségen elmondtak, hogy magánember még nem igényelt vízumot önállóan, csak utazási irodán keresztül.

A repülőtéren nem volt semmi bonyodalom. Egy papírt ki kell tölteni névvel, tartózkodási hellyel, okmányszámmal be- és kiutazáskor egyaránt. A gépen megkaptuk, így nem kellett időt tölteni vele leszállás után.
Megérkezés után kell valamelyik rendőrségen regisztrálni, hogy az országban vagy. Ezt mondjuk nem értem, hisz úgyis tudják. Figyelnek mindenkit, mert azt hiszik kémkednek az országban. (hkr, 2019)

Szállás

Szállodák vannak, sokfélék. 15 UDS/éjzzaka árért már vannak egész türhetőek. A nagyon sporolósak az úgynevezett lakondákban szállhatnak meg (2-3 USD/éjszaka). Ezek kb. olyanok, mint máshol a menhelyek. Ágyra lehet járni, oszt ennyi.

Egy ilyen lakonda VIP "lakosztálya" 

egy lakonda szobája belül (nem tragikus)

Ajánlott hotelek:

Rosa Park Hotel Kartúmban

Egészség

Kötelező oltás nincs a beutazáshoz, de a sárgaláz oltás ajánlott. Maláriaveszély csak a déli területeken fenyeget.

Az egészégügyi szolgáltatás még a városokban is elég problematikus egy európainak (bár egy magyarnak is?). Szudánban 10000 lakosra jut egy orvos. Khartoumban a gyógyszertárak egész jól ellátottak. Még csak nem is drágák a gyógyszerek.

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.

Vécé olcsó szálláshelyen 

Közlekedés

A közutak részben aszfaltozottak. Ha autót bérelünk, akkor olyat kell, ami jól viseli a rossz terepeket is.

Szudánban népszerűek az iránytaxik. A városokban a normál taxik mellett közlekednek háromkerekű tuktukok is. 

A nagy távolságok miatt léteznek belföldi légijáratok is.

Étkezés

1-3 dolláért lehet jóllakni. Szudánban alkoholfogyasztási tilalom van.

Vásárlás és pénzváltás

USA dollárt vigyünk. Persze magyar forintot nem váltanak át. Az utazási csekk nem elterjedt. Bankkártyát - kevés kivételtől eltekintve - nem fogadnak el.

Lehet feketén pénzt váltani (nem veszélyes) és akár 40-50 százalékkal többet kapni, mint a hivatalos váltásnál.

Az Omdurman-i szuk (piac) a legnagyobb Szudánban. Pénteken az ünnepnap miatt nincsenek sokan. Ez előny is, de hátrány is, mert nem az igazi.

,, A megélhetés rettenetes, a pénzüknek semmi értéke. Az emberek a bankban levő pénzüket sem kapják meg. Az automaták rendszerint üresek, és amikor feltöltik, akkor végeláthatatlan sorok várnak arra, hogy 1000(!!)fontot, ami 4000 forintnak felel meg ki tudjanak venni. Pénzváltó nincs, bankok záarva... váltani az utcán, taxisnál és a hotelben lehet, nagyon nyomott árfolyamon. A dollárt szeretik. (hkr, 2019)

Közbiztonság

Nem javasolt az utazás a Szudán ezen területeire: Darfúr, az Eritreával határos terület, Abyei régió, Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államok.

Az ország számos területére, ideértve Darfúrt is, külön beszerzendő engedélyek birtokában lehet csak utazni, illetve a belépéstől számított 48 órán belül a külföldieknek be kell jelentkezniük a hatóságoknál. Vidékre történő utazás esetén a helyi rendőrhatóságnál kell bejelentkezni az érkezést követő 24 órán belül.

A Szudáni Köztársaság tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, amelyeket az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve érdemes őrizni.

 • útlevél másolata, utazásbiztosítási kötvény másolata, utazási csekkek másolata, bank-kártyák másolata
 • bank-kártyáknak megfelelő partner-bank neve, forró vonalának száma (a bankkártya letiltása estére)
 • magyar vezetői engedély, magyar személyi igazolvány, váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

A hosszabb ideig a Szudáni Köztársaságban tartózkodni szándékozók bejelentkezhetnek a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályán, vagy személyesen, hivatali időben Magyarország kairói Nagykövetségének Konzuli Részlegén, egy adatlap kitöltésével, illetve e-mailes kapcsolatfelvétel útján. Ennek nyomán a Nagykövetség vészhelyzetben tájékoztatni tudja a bejelentkezett magyar állampolgárokat.

,, Szudánban jelenleg nagyon forró a helyzet. minden tekintetben, mert 41 fok volt, valamint sztrájk és tüntetés van a fővárosban már hetek óta. Gyakran hallottunk lövéseket is, bár a helyiek elmondása szerint csak az első napokban lőttek az emberek közé. 😰
Mindenesetre, ha “security” autó jön, akkor jobb, ha mindenki lehajtja a fejét, és próbál észrevétlen maradni. Az autókkal a civilek jarkalnak szerte a városban, fejük teljesen bekötve kendővel, hogy felismerhetetlenek legyenek. Fényképezni is csak nagyon óvatosan lehet, én bevallom nem mertem megkockáztatni, szerettem volna nem eltűnni valamelyik női börtönben...." (hkr, 2019)

Magyar külképviselet

Nincs magyar külképviselet Szudánban, felügyelő képviselet Kairóban van.
Van viszont Kartúmban van egy kitűnő, hatékony tiszteletbeli főkonzul: Yousif Ahmed Yousif Eltay.

Egyéb hasznos információk

Kartúmban léteznek internet kávézók vegyes jelerősséggel.

Kartúm

A fővárosnak csekély 5,4 milliós lakossága van. A szudáni vidéki utazásoknak jó kiindulópontja a főváros, mert itt lehet a legjobban beszerezni minden szükségest.

3 részből áll: (Khartoum, Khartoum North (avagy Bahri) és Omdurman. 

Omdurman

Dinder Nemzeti Park

Gezira

Meroe piramisok

Az inkább lepusztult Atbara városból kiindulva lehet és érdemes megközelíteni a piramisokat.

"Több, mint száz piramis formájú síremlék van Szudán középső vidékén, például Núbiában, ahol leginkább vörös homokkőből épülteket találhatunk. Ebből körülbelül 40 Meroében található, ami Kr. e. 8. századtól – Kr. u. 4. századig a Kusita Királyság fontos központja volt. A núbiai piramisok kisebbek, mint az egyiptomiak, és keskenyebb formájúak. Annak ellenére, hogy a sok évszázad alatt lepusztultak, s ki lettek fosztva – egy olasz felfedező lezúzta valamennyinek a tetejét a 19. században, remélve, hogy kincset talál – egész jó állapotban vannak." forrás

,, Meroé piramisok – világörökség. A táborhoz közeli piramisokhoz megyünk, szerencsére hajnalban, és még tudunk normális képeket készíteni, mert nemsoká brutál homokvihar jön és marad is. A napot nem látni, fúj a szél és alig lehet látni a porfelhőben.

Meroe volt a kushita királyság másik fővárosa. Itt uralkodott Arkamani és ő helyezete át a temetkezést ide Jebel Barkal mellől, i.e. 3. század - i.sz 350. Amúgy vas, textíliák és arany stb volt a gazdagság alapja. A déli és északi piramisok összesen 41-en vannak és egy kivételével királyok és királynők sírjai (volt igazi koronázott kusita királynő, valódi hatalommal). A piramisok mások mint Egyiptomban, 70 fokos a szögük, és mindegyik előtt van egy kápolna és amúgy egy titkos lépcsőn lehetett lemenni a sírkamrába ahova temették az előkelőségeket. Egy olasz régésznek álcázott kincsvadász sajnos a legtöbbnek lerobbantotta a tetejét..a barom, mert kincset nem talált. A piramisok közül sokat helyreállítottak, és pár kápolna falán tényleg szépen megmaradtak a domborművek, hieroglifák. Persze ezeket Hatim úgy olvassa mint a képregényt és utána szépen eltáncolja nekünk az egész sztorit.

Megnézünk egy denevérekkel teli barlangot, innen vésték a köveket a piramisokhoz és még egy helyet ahol a fekete núbiai homokkövet a szobrokhoz. És itt végre megtudom, hogy kerül a fekete kő a sivatagi homok tetejére. A nap, eső stb beindít egy kémiai reakciót és a homokkőből kiolvad a vastartalmú kőzet – ez a fekete cucc a hegyek tetején meg a homokon.

Szieszta után elmegyünk a Meroe királyi város romjait megnézni. Először is találkozunk Hatim archeológus professzorával. Nagyon jó angolsággal beszél, de olyan akcentussal hogy 3 mondat után jöttem rá, hogy ez angol lenne. Azért van egy feeling-je mikor teázgatva körbeüljük az egyébként hatalmas darab professzort, akihez PhD-re járnak a félvilág archeológusai, és aki mesél a legújabb ásatásokról és arról, hogy tegnap milyen sírokat találtak. De mind megígértük, hogy nem mondjuk el senkinek, amíg nem publikálja. Itt a romok közül egy római fürdő értékelhető mint látnivaló, a többi laikusoknak annyira nem érdekes. De a bácsi aki őrzi nagyon szépen énekel nekünk. (2016)" forrás

Egyéb núbiai piramisok

Vörös-tenger és Port Sudan

Évente legalább 1200-an jönnek a Vörös-tenger szudáni partjaihoz búvárkodás céljából.

"Angarosh és Sha'ab Rumi. Ezek azok a helyek, melyeken akár hetekig lehetne merülni és mégis megunhatatlanok. Ezt elsősorban a pöröly- és szürke szirti cápák biztosítják. Aki kalapácsfejűt akar látni, annak csaknem 50 méteres mélységbe kell lemerülnie. Nekem nagy élmény az is, hogy 40 méteres mélységből figyelhetem őket, ahogy 10-15 méterrel alattam cirkálnak lassan, nyugodtan, szinte unottan. Mikor végre sikerül elszakítani a tekintetemet a nagy kékségről, ahol egyébként népes barrakuda és egyéb halrajok keresztezik az ember útját, a színes korallok között ezernyi apró varázslatot látni. De az ember már csak olyan hálátlan, hogy a kicsit nem becsüli. Nekem is az egyik legnagyobb élményt az jelenti, mikor Sha'ab Rumi déli platóján térdelve a szirti cápák bemutatóját nézem, mint a moziban. Ekkor még tisztes távolból kémlelem őket, de elhatározom, a következő merülésen közelebbről is szemügyre veszem őket. A kékségben lebegve ez sikerül is. Minden irányból jönnek, nem győzöm kapkodni a fejem, hogy semmiről se maradjak le. Hihetetlen érzés, amikor a két, két és fél méteres cápa szemből közelít, én pedig visszatartom a lélegzetemet, hogy a buborékok véletlenül se riasszák el, aztán pár méteres távolságban egyszer csak irányt vált, és elúszik mellettem, a legkisebb érdeklődést sem tanúsítva. De azért jól a szemébe vésem a tekintetem, hogy sose felejtsem el az élményt. Még fel sem fogom, mit látok, mikor egy óriási lény úszik be a látómezőmbe. Egy hihetetlenül kecses mozgású fekete csoda, egy manta rája takarja el a kilátást. Mint aki eszét veszti, elkezdek úszni felé, szinte karnyújtásnyi távolságból látom a fehér mintázatot a hátán és a kopoltyúnyílásokat a hasán. Mikor megunja, hogy modellt "álljon" a fotósoknak, elillan. Ezek után szinte eufórikus hangulatban merülöm végig a túrát, titkon abban reménykedve, megismétlődik a csoda. Szerencsére megismétlődik, igaz, mindig más formában. Vagy egy apró csíkos pizsamás csiga, vagy egy lámpáink fényétől megriadt teknős, egy fenyegetően tátogó muréna, egy kékpettyes rája, papagájhal-raj, vagy egy óriás napóleonhal alakjában. (2015)" forrás

Egyéb látnivalók

Dongola városa - piactér

Wad Madani - piac

Földrajz

Dél-Szudánnak az országból való 2011-es kiválása előtt Szudán volt a legnagyobb területű afrikai ország. Ma csak a harmadik legnagyobb, Algéria, és a Kongói Deokratikus Köztársaság után.

Szudán neve egy arab kifejezésből ered: bilad al-sudan, azaz a feketék földje.

A Fehér-Nílus és a Kék-Nílus átszeli Szudánt és éppen Kartúmban egyesül Nílussá, ami tovább folyik Egyiptom területére.

Jóllehet Szudán nagy része sík területű, sivatagos, igen nagy a termékeny területe, vannak aranylelőhelyei és jelentős olajlelőhelyei is.

Szudán szenved az ismétlődő szárazságoktól, az elsivatagosodástól, a földeróziótól, a vadvilág gyérülésétől, és az ivóvíz utánpótlás elégtelenségeitől.

Időjárás és éghajlat

Szudán klímája átmenet a párás trópusi és a száraz szubtrópusi között. A sivatagos területeken az évi csapadék 50-75 százaléka a nyári hónapokra esik. Télen csak a Vörös-tengernél esik eső. Az ország többi részén viszonylag száraz a klíma. Március és július között Szudánban a 45 fok körüli hőség egyáltalán nem ritka. 

Május és július között Szudán középső részén előfordul egy rendkívül erős homokvihar, a haboob, ami a láthatóságot nullára redukálja.

Történelem

Szudán 1956-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától (és némiképpen Egyiptomtól), azóta többször sújtotta polgárháború az országot. Az északi és a déli országrész közt zajlott, 2003-ban kezdődött hosszú belső konfliktusnak a 2005-ben aláírt Átfogó Békemegállapodás vetett véget. 200 és 400 ezerre becslik a halálos áldozatok számát. Legalább 2 millión váltak hajléktalanná. Bár Darfúr helyzete javult az elmúlt időszakban, a területen továbbra is számolni kell szórványos fegyveres villongásokkal.

Szudán államformája 1986 óra iszlám köztársaság.

Manapság

A Szudáni Köztársaság ma parlamentáris rendszerű elnöki köztársaság szilárd (saját népével önkényeskedő) központi hatalommal. Sajtószabadság nincs.

Szudán szegény ország, szegényes infrastruktúrával. Afrikai viszonylatban szegénységi szintet tekintve azért a középmezőnyhöz tartozik. Az átlagos egy főre jutó havi kereset, jövedelem: kb. 8-9 ezer forint. 

Szudán exportjának kb. 73 százaléka az olajkivitelből áll. Az országnak hozzávetőleg 3 milliárd hordónyi olajtartaléka van. (5-7 milliárd hordó olajkészletet vesztett el Szudán azzal, hogy Dél-Szudán kivált belőle.) A lakosság 40 százaléka a természeti kincsek meglétének dacára nagyon nagy szegénységben él.

Szudán kénytelen élelmiszert importálni, mert a hazai termésforrások nagyon kevésre elegendőek.

Afrikai viszonylatban magasnak számít az írástudók aránya: 62-68%.

Szudánban halálos bűnnek számit atesitának lenni.

Mostanság az Olaszországba illegálisan eljutó afrikai menekültek közel fele állítólag Szudánból való.

,, A kínaiak masszívan jelen vannak, de a többi ország, amelyik próbált befektetni Szudánban már elment, mert a kormány nagyon megadóztatta őket, és kiszámíthatatlan. A kínaiak kitartanak. " (hkr, 2019)

A helyiekről

A szudáni emberekre kiemelkedően jellemző a vendégszeretet. Például egy piknikező család számára természetes, hogy teljesen idegen helyieket vagy turistákat invitáljanak a közös étkezéshez. Az iszlám szabályai szerint a lányok a megházasodásukig nem igazán járhatnak el otthonról, ha igen, akkor is csak apapi, vagy fiútestvéri kísérettel. A nőknél jellemző a henna festéses testdíszítések. Mivel alaposan be vannak burkolva ruhával, a kézfejre koncentrálódnak a henna festések. 

Kevés öregembert látni az utcákon. A lakosságnak mindössze 3-4 százaléka 65 éven felüli. Egy 55 éves szudáni már öregnek számíthat.

Szudánban vegyesen látni hagyományos és modern öltözetet.

Szudánban hatalmas és hosszas esküvőket tartanak. Egyáltalán nem ritka az egy egész héten át tartó ünneplés.

A lakosság 27 százaléka már rendszeresen használja az internetet (2016-os adat).

Turista etikett

1. Szudán mozlim ország, s az iszlám határozza meg a helyiek hétköznapjait. Ehhez kell szigorúan alkalmazkodni a turistának. Az iszlámmal szembeni bármilyen tiszteletlenség súlyos kockázatokkal jár. Lenge öltözék viselésért börtön, korbácsolás, vagy jó esetben pénzbüntetés jár. Természetesen a ramadán idején nem étkezhetünk napközben a böjtölők szeme láttára.

2. Szudánban nem elvárt szokás a borravaló (amúgy sem lenne borra való, ugyebár)

3. Szigorúan tilos katonai és rendőri létesítményeket, egyenruhásokat fotózni. Sőt: stratégiai létesítményeket sem, és ilyennek minősülnek a hidak, pályaudvarok, a repülőtér, sőt még a temetők (!) is.

4. A turista nőknek nem kell, kötelező kendőt hordani, mint Iránban. Turista férfiak ne járkáljanak rövidnadrágban, mert ez visszatetszést (és gúnyos tekinteteket) kelt. Rövidnadrág pénteken, ünnepnapon meg merő provokáció. Semmiképpen se!

Feltehetően a turista gyerekek számára sem tilos az orrtúrás

Szudáni konyha

A nemzeti étel Szudánban az Egyiptomban is ismert Ful. Ez egy szezám- vagy mogyoróolajas babétel (főzelék jellegű) mellé gyakran paradicsom, hagyma, falafel, sajt. Kenyérrel eszik (csakis jobb kézzel!) egy nagy tálból.

Olvasmányos linkek

"Minden országból hozok haza valami olyan élményt, ami hosszú időre feltölt! Például Szudánban, ahogy megérkeztem, azonnal lenyomtak és elkezdtek hennázni. Érdemes tudni, hogy a hennában ammónia van, nagyon sok menyasszony abba hal bele, hogy a menyegző elhagyhatatlan részeként történő hennázás során bekerül a vérükbe (2008)." forrás

Fotóegyveleg

Port Sudan - sok a ráérős ember

Kaboshiyya, Nahr An Nil

Gandato, Nahr An Nil

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2016. 11. 26. 12:11
Kedves Dorottya! Az aloldal elején pirossal látható a válasz. Megértését kérem.


Kovács Dorottya, 2016. 11. 26. 09:30
Nem igazán értem, hogy miért jött létre az oldal, ha semmi tartalommal nincs még feltöltve...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon