ÚTIKRITIKA.HU / Szudán


hirdetes

útikritikák


Szudán

Szudán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Kartúm | Omdurman | Dinder Nemzeti Park | Gezira | Meroe piramisok |Egyéb nubiai piramisok| Vörös-tenger és Port Sudan | Egyéb látnivalók | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Szudáni konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

s.v. fotója

2023. Polgárháború jellegű harcok a fővárosban is. A reguláris hadsereg és egy jelentős katonai erővel bíró paramilitáris sereg között megy a csihi-puhi. De miért? Mert a rezsim szeretné ezt a bizonyos (legalább 100 ezer fegyveressel rendelkező). amúgy  alkotmány szerint is legális félkatonai erőt beolvasztani a reguláris hadseregbe, de a paramilitárisok vezetője ebbe nem akar belemenni, mert nem bízik az ország jelenlegi vezetésében. Szóval ez nem valami etnikai ellentét, nem is ideológiai hanem izmozás, ami azonban már eddig is ártatlan civil lakosok halálához vagy megebesüléséhez vezetett.

Miközben Szudánban 102 százalékos az infláció. A 2021-ben hatalomra jutott katonai rezsim nem igazán ura a helyzetnek. A drákói iszlám törvénykezés, a saria népszerűségével próbálják elterelni a figyelmet a gazdasági válságról.

Jártam Szudánban. Kedves, szelíd emberek lakják, de mindig megkapják a fejük felé a hataloméhes barmokat.   


Szudán dióhéjban

 • Szudán Afrika harmadik legnagyobb területű országa 1,8 millió négyzetkilométeres méretével (19-szer nagyobb, mint Magyarország). Dél-Szudán leválása előtt Szudán a legnagyobb területű afrikai ország volt.
 • Szudán északon Egyiptommal és Líbiával, nyugaton Csáddal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten a Vörös-tengerrel, délkeleten Eritreával és Etiópiával délen Dél-Szudánnal határos.
 • Szudán lakossága közel 46 millió (2023-as becslés).
 • Főváros: Kartúm
 • Szudánban az arab a hivatalos nyelv.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének része Szudánban: a Gebel Barkal és a Napatan régió régészeti helyszínei, valamint: A szudáni Szanganeb korallzátony a Dungonab-öböllel együtt vált 2016-ban világörökségi helyszínné. A Vörös-tengerben kialakult korallzátony a partvidéktől 25 kilométerre fekszik, az öböl pedig Szudán kikötőjétől 125 kilométerre északra. A zátony különleges tengeri és szárazföldi élővilága miatt jelentős: sirályok, tengeri emlősök, cápák, teknősök és ördögráják élőhelye, a Dungonab-öbölben globálisan is komolynak számító dugong (tengeri tehén) populáció él.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ahmed
 • Átlagos havi fizetés  (2022-ben): 31ezer forintnak megfelelő helyi pénz.

Szudán északi sivatagos területeinek egy kis övezetében több piramis található, mint egész Egyiptomban összesen!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A főváros melletti Omdurmánban részt venni egy hatalmas esküvői mulatságon
 2. Bur Sudanban, a Vörös-tengerben búvárkodni
 3. Kartúmban pénteken a Hamad-el-Nil mecsetnél egy felejthetetlen iszmlám ceremónia teveáldozattal
 4. Port Sudanban egy Ice Cream Dream nevű bolt, ahol afrikai viszonylatban egészen elképesztő jó fagyikat, turmixokat lehet élvezni a gyomorrontás veszélye nélkül
 5. Afrikai viszonylatban talán a legkedvesebb emberek a turista szempontjából! Komolyan. Annyira jó, hogy folyton ránk mosolyogtak és szeretettel (nem éreztük, hogy hitetlenségünk miatt utálnának minket)
 6. A túl édes és mégis gyakran kipróbált helyi édességek (baklava jellegűek)
 7. A távolsági buszok között vannak egész kulturáltak (légkondi is) 
 8. Kartúm meglepően modern negyedei
 9. Omdurmanban megnézni a kerengő derviseket (még a törökországinál is vadabb)

Nem tetszett

 1. Az utcák porossága
 2. A fotózásra vonatkozó sok, és túlzó tilalom 
 3. A helyi ételek nekem nem jöttek be, ami azért is volt gond, mert a roppant vendégszerező szudániak folyton kínálgatták a számomra rémisztő ennivalóikat 
 4. Kartúmban a tevepiac élvezhetetlen, sőt idegesítő
 5. A borzasztó vécék, higiéniai (v)iszonyok
 6. Az országutak mentén a sok műanyag szemét, ronda benzinkutak, érdektelen sivatagos táj
 7. A vidéki mozgásunkhoz szükséges hatósági engedélyek intézésével járó idegesítő időpocsékolás
 8. Bevallom, a helyi iszlám törvénykezés kegyetlenségeiről (korbácsolás, hatósági önkény stb.) olvasott és hallott dolgok rontottak nálam a Szudán-képen    
 9. A zöldség és és gyümölcs nagyon drága (szinte mindent importálni kell)!

  

Vélemények

"Ha az utazó szigorúan igazodik a hivatalos tanácsokhoz, útmutatásokhoz, és eszerint választja meg, hogy Szudánnak megy részeit látogassa meg, akkor teljes biztonságban érezheti magát. A háborús konfliktusok által nem érintett területeken (és ebből van több), nem kell félni rablóktól, tolvajoktól, főleg mert az iszlám törvények tényleg elrettentik az embereket attól, hogy bűnözzenek. A hajunk szála sem görbült el (ami az én esetemben amúgy is garantált volt). Persze, hogy messze elkerültük Darfurt.

A szudáni  emberek nagyon kedvesek, sőt őszintébben és kellemesebben, mint Egyiptomban. Alig találkoztunk olyan esettel, amikor be akartak volna minket csapni. na jó, a taxisok mindenhol a világon, s így itt is. Folyton el kellett hárítani az otthonokba való invitálásokat. Kétszer is engedtünk a nyomásnak és ki is derült, hogy a meghívás mögött nem volt semmiféle anyagi motiváció. Elképesztő, hogy mennyire tudnak örülni, hogy mi békés szándékkal, kíváncsisággal látogatunk el az ő országukba.

Kartúm nem egy vonzó város, sok része porfészek, de itt jó volt az internet és légkondis volt a szállás." (Lóci, 2015)  

Tankolás - a.s. fotója

" Az ország gyönyörű, és tele van varázslatos helyekkel, amiket nem értékel a kormány, pedig a turizmusból nagyon nagy bevételre tudna szert tenni. Amikor megnéztem a látnivalókat egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. Mivel az ország óriási, és 4 napot töltöttünk Szudánban így természetesen kimaradtak😭, a Meroe piramisokat néztük meg, az a fővárostól 200 kilométerre fekszik, de oda is elég bonyolult volt az eljutás.

Khartoumban nagyon sok szemét van mindenhol, és elő állatokat árulnak szerte a városban. A gyümölcs nagyon olcsó, kivéve a “trendi” gyümölcsöt, zöldséget, mint például az avokádó. Kapható minden, vannak bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók csak pénzük nincs az embereknek. Ez pedig az uralkodó rezsimet nem érdekli. Az orvosi ellátás 0, aki teheti az Egyiptomban kezelteti magát. Nyugdíj, munkanélküli segély és egyéb ellátás nincs!

A Nemzeti Múzeumot érdemes megnézni mindenképp, a belépés pár fillér, de nagy por van bent, de ez elmondható az egész városra, mert csak néhány főút van leaszfaltozva.

Ami nagyon érdekes Khartoumban az az, hogy itt folyik egybe a Kék és a Fehér-Nílus, melyet innentől kezdve már csak Nílusnak neveznek.

A túrát úgy sikerült a legjobban megoldani egy nap alatt, hogy egy terepjárót béreltünk sofőrrel együtt, ami így 80USD volt. A benzin (ha van), akkor nagyjából 30 forint/liter. Itt is érvényes az, hogy itthonról nem szabad előre foglalni!!!

Lehet számítani ellenőrzőpontokon 20 dolláros “vámra” a turistáknak fejenként, de nekünk szerencsénk volt. A piramisokhoz és a 30 kilométerre lévő Musawwarat belépője alkuképes...

Tanácsos ide(is) 0 elvárással érkezni, mert ezt nem lehet előzőleg úgysem elképzelni. Amit pedig javaslok, az az, hogy egy térkép offline változata legyen letöltve, de azt minden országba.  (hkr, 2019)

     

Repülés és repülőjegyek

Turkish Airlines Budapestről Isztambulon keresztül Khartoum-ba. Budapest Isztambul között a repülési idő 2 óra. Isztambul Khartoum között is napi járat működik, repülési idő 4 óra 25 perc.

Ethiopian Airlines Bécsből Addisz Abebába és az etióp fővárosból Khartoumba. Bécs és Addisz Abeba között a repülési idő 6 óra. Addisz Abeba és Khartoum között napi 3 járat, és 1 óra 55 perc repülés.

Egyptair Budapestről Kairóba és onnan Khartoumba. Budapest és Kairó között heti 4 járat, menetidő 3 óra 10 perc. Az egyiptomi és a szudáni főváros között közlekedő napi 3 járat menetideje: két és fél óra.

Ha nem repülőn jövünk Egyiptomból, akkor csak hajóval tudunk átjutni Szudánba, legalábbis normális körülmények között.

Szudánba nem vezetnek nemzetközi vasúti vonalak.

"A Port Sudani-i repülőtéren kiszállva a gépből arcomat végre megcsapja a párás meleg levegő, illetve a közeli sivatag és tenger illatának egyvelege. Aki Szudánba utazik, számolnia kell azzal, hogy minden poggyászát alaposan átnézik, alkohol illetve "felnőtt" magazinok után kutatva. Ezeket ugyanis tilos bevinni az országba. Nagyobb feszültségre, nagyobb katonai jelenlétre számítottam, de ebből szerencsére semmit nem tapasztalunk sem a reptéren, sem később a városban. (2015)" forrás

Vízum

Magyar állampolgárok vízum birtokában léphetnek be a Szudánba, amelyet a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek (100 USD a vízum, amellyel 3 hónapon belül 30 napot lehet tartózkodni).

Nagyon elvárják, hogy konkretizáljuk a tartózkodásunk pontosabb időtartamát. 

Fontos! A fővároson kívüli területekre helyben külön engedélyeket kell kérni. Költséges és időigényes.

Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetsége:
Cím: Budapest 1062 Délibáb utca 29.  - E-mail: sudembbudapest@gmail.com
Tel:  06 1 211-3372; 06 1 211-3376, 06 1 211-3375

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított hat hónapig érvényesnek kell lennie.

,, Vízumot mi meghívólevéllel kaptunk, de hotel foglalással is lehetséges. Budapesten van Szudáni nagykövetség, és 2-3 nap alatt kész. Szükség van útlevél képre, amit maguknak tesznek el, igazolásra meglévő utasbiztosításról, repülőjegy bemutatása is szükséges, valamint 50€. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell, hogy legyen, és nem lehet benne Izraeli pecsét. (Izrael már évek óta nem is pecsétel. Nekem már félig lenne vele az útlevelem😱) A nagykövetségen elmondtak, hogy magánember még nem igényelt vízumot önállóan, csak utazási irodán keresztül.

A repülőtéren nem volt semmi bonyodalom. Egy papírt ki kell tölteni névvel, tartózkodási hellyel, okmányszámmal be- és kiutazáskor egyaránt. A gépen megkaptuk, így nem kellett időt tölteni vele leszállás után.
Megérkezés után kell valamelyik rendőrségen regisztrálni, hogy az országban vagy. Ezt mondjuk nem értem, hisz úgyis tudják. Figyelnek mindenkit, mert azt hiszik kémkednek az országban. (hkr, 2019)

Szállás

Szállodák vannak, sokfélék. 15 UDS/éjszaka árért már vannak egész türhetőek. A nagyon sporolósak az úgynevezett lakondákban szállhatnak meg (2-3 USD/éjszaka). Ezek kb. olyanok, mint máshol a menhelyek. Ágyra lehet járni, oszt ennyi.

Ajánlott hotelek:

Rosa Park Hotel Kartúmban

Egészség

Kötelező oltás nincs a beutazáshoz, de a sárgaláz oltás ajánlott. Maláriaveszély csak a déli területeken fenyeget.

Az egészégügyi szolgáltatás még a városokban is elég problematikus egy európainak (bár egy magyarnak is?). Szudánban 10000 lakosra jut egy orvos. Khartoumban a gyógyszertárak egész jól ellátottak. Még csak nem is drágák a gyógyszerek.

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.

Dervises ceremónia utáni eksztázis - s.t. fotója 

Közlekedés

A közutak részben aszfaltozottak. Ha autót bérelünk, akkor olyat kell, ami jól viseli a rossz terepeket is.

s.v. fotója

Szudánban népszerűek az iránytaxik. A városokban a normál taxik mellett közlekednek háromkerekű tuktukok is. 

A nagy távolságok miatt léteznek belföldi légijáratok is.

Easy rider - s.v. fotója

Dekorált távolsági buszok - s.t. fotója

A sivatag követeli vissza azt, ami az övé volt. - s.t. fotója

Étkezés

1-3 dolláért jól lehet lakni. Szudánban alkoholfogyasztási tilalom van.

Számos finom és érdekes étel található Szudánban, és bár a higiéniai szempontokat mindig érdemes figyelembe venni, sok lehetőség van arra, hogy a turisták élvezhessék a helyi ételeket biztonságosan és egészségesen. Néhány példa a szudáni ételekre, amelyeket érdemes megkóstolni:

Ful medames: Ez egy hagyományos szudáni reggeli étel, amely főtt bab, olívaolaj, citromlé, paradicsom és hagyma keveréke. Általában kenyérrel vagy pitával tálalják.

Kebab: A szudáni kebabok jellemzően marhahúsból vagy bárányhúsból készülnek, és fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesítik. A kebabokat általában tűzön sütik, és gyakran tálalják rizzsel, zöldségekkel és szósszal.

Kisra: Ez egy hagyományos szudáni lapos kenyér, amelyet a kukoricából készítnek. Gyakran tálalják főtt zöldségekkel vagy szudáni babfőzelékkel.

Zigni: Ez egy szudáni húsos étel, amely sertéshúsból, bárányhúsból vagy marhahúsból készül, és erősen fűszerezett paradicsommal, paprikával és fokhagymával készítik.

Khash: Ez egy hagyományos szudáni húsleves, amelyet általában reggelire esznek. A levest birkából vagy marhából, zöldségekből és fűszerekből készítik.

Fontos megjegyezni, hogy mint minden országban, Szudánban is fontos az élelmiszer-biztonság és a higiéniai szempontok betartása. A turistáknak érdemes olyan éttermeket választani, amelyek higiénikusak és tiszta környezetben működnek. Ajánlott az ásványvíz vagy a palackozott italok fogyasztása, és a nyers ételek, például a nyers hal és a hús fogyasztása előtt alaposan meg kell főzni vagy sütni.

Grillezés - m.a. fotója

Vásárlás és pénzváltás

USA dollárt vigyünk. Persze magyar forintot nem váltanak át. Az utazási csekk nem elterjedt. Bankkártyát - kevés kivételtől eltekintve - nem fogadnak el.

Lehet feketén pénzt váltani (nem veszélyes) és akár 40-50 százalékkal többet kapni, mint a hivatalos váltásnál.

Az Omdurman-i szuk (piac) a legnagyobb Szudánban. Pénteken az ünnepnap miatt nincsenek sokan. Ez előny is, de hátrány is, mert nem az igazi.

,, A megélhetés rettenetes, a pénzüknek semmi értéke. Az emberek a bankban levő pénzüket sem kapják meg. Az automaták rendszerint üresek, és amikor feltöltik, akkor végeláthatatlan sorok várnak arra, hogy 1000(!!)fontot, ami 4000 forintnak felel meg ki tudjanak venni. Pénzváltó nincs, bankok záarva... váltani az utcán, taxisnál és a hotelben lehet, nagyon nyomott árfolyamon. A dollárt szeretik. (hkr, 2019)

Darfur - Cael piac - Ha netán tevét akarunk vásárolni hazavitelre - s.v. fotója

Kigyóbőr árus - s.v. fotója

Szórakozás

Műsor - Az öreg történeteket kántál, majd jön a fergeteges tömegtánc - m.j. fotója

Lakodalmi buli - s.t. fotója

Közbiztonság

Nem javasolt az utazás a Szudán ezen területeire: Darfúr, az Eritreával határos terület, Abyei régió, Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államok.

Az ország számos területére, ideértve Darfúrt is, külön beszerzendő engedélyek birtokában lehet csak utazni, illetve a belépéstől számított 48 órán belül a külföldieknek be kell jelentkezniük a hatóságoknál. Vidékre történő utazás esetén a helyi rendőrhatóságnál kell bejelentkezni az érkezést követő 24 órán belül.

A Szudáni Köztársaság tartózkodás alatt – vészhelyzetben megoldásra, illetve kellemetlenségek enyhítésére – jó szolgálatot tehet, ha rendelkezésre áll a legfontosabb személyi okmányok másolata, amelyeket az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve érdemes őrizni.

 • útlevél másolata, utazásbiztosítási kötvény másolata, utazási csekkek másolata, bank-kártyák másolata
 • bank-kártyáknak megfelelő partner-bank neve, forró vonalának száma (a bankkártya letiltása estére)
 • magyar vezetői engedély, magyar személyi igazolvány, váratlan esemény esetén értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó) neve, telefonszámai és lakcíme.

A hosszabb ideig a Szudáni Köztársaságban tartózkodni szándékozók bejelentkezhetnek a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályán, vagy személyesen, hivatali időben Magyarország kairói Nagykövetségének Konzuli Részlegén, egy adatlap kitöltésével, illetve e-mailes kapcsolatfelvétel útján. Ennek nyomán a Nagykövetség vészhelyzetben tájékoztatni tudja a bejelentkezett magyar állampolgárokat.

Kiránduláshoz fegyveres kíséret - b.d. fotója

,, Szudánban jelenleg nagyon forró a helyzet. minden tekintetben, mert 41 fok volt, valamint sztrájk és tüntetés van a fővárosban már hetek óta. Gyakran hallottunk lövéseket is, bár a helyiek elmondása szerint csak az első napokban lőttek az emberek közé. 😰
Mindenesetre, ha “security” autó jön, akkor jobb, ha mindenki lehajtja a fejét, és próbál észrevétlen maradni. Az autókkal a civilek jarkalnak szerte a városban, fejük teljesen bekötve kendővel, hogy felismerhetetlenek legyenek. Fényképezni is csak nagyon óvatosan lehet, én bevallom nem mertem megkockáztatni, szerettem volna nem eltűnni valamelyik női börtönben...." (hkr, 2019)

Beja törzsbeli obsitos méretes kardjával - s.t. fotója

Magyar külképviselet

Magyarország Kairói Nagykövetségének van egy képviseleti irodája Kartúm-ban:

Cím: Al-Amarat, 3. utca 7-es ház, Kartúm

Telefonszám: +249900940004
E-mail: balazs.elek@mfa.gov.hu

Konzul: Elek Balázs
Ügyfélfogadás: Vasárnap - Csütörtök: 09:00 - 16:00 (Időpontkérés telefonon keresztül)

-----------------------------------------


Van Kartúmban egy tiszteletbeli konzul: Yousif Ahmed Yousif Eltay.

E-mail cím: yousif@exicogroup.com, wadeljed@exicogroup.com, wadeljed@gmail.com
Telefonszám: +249912202278

Egyéb hasznos információk

Kartúmban léteznek internet kávézók vegyes jelerősséggel.

Kartúm

A fővárosnak csekély 5,4 milliós lakossága van. A szudáni vidéki utazásoknak jó kiindulópontja a főváros, mert itt lehet a legjobban beszerezni minden szükségest.

3 részből áll: (Khartoum, Khartoum North (avagy Bahri) és Omdurman. 

Nagy mecset - s.v. fotója

Omdurman

Mahdi sírja - A 19. század végén Megváltónak tekintett vezérként harcolt az ottomán-török, majd a brit uralom ellen. - s.t. fotója

Szúfi dervis - s.t. fotója

Dinder Nemzeti Park

Dinder Nemzeti Park az ország keleti részén, a Dinder folyó mentén található. A park nagy területen fekszik, és gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. A következőkben néhány érdekes információ található a Dinder Nemzeti Parkkal kapcsolatban:

    A parkban számos ritka és veszélyeztetett állatfaj él, mint például a szudáni orrszarvú, a szudáni leopárd, a víziló, az oroszlán, a jávorszarvas és a krokodil. A parkban több mint 160 madárfaj él, köztük pelikánok, gémek, dármadarak és énekesmadarak.

    A Dinder Nemzeti Park számos lehetőséget kínál az állatok megfigyelésére, például dzsipezésre, sétákra és hajókirándulásokra.

    A parkban található Dinder Nemzeti Park Barátságos Ház, amely ideális hely a látogatók számára, hogy éjszakára maradjanak, és közelebbről megismerjék a parkot. A szálláshelyek többek között kempingezésre, sátorozásra, bungalókra és faházakra is lehetőséget adnak.

    A parkban találhatók termálforrások is, amelyek népszerűek a látogatók körében, akik szeretnék kipihenni a fáradalmakat és élvezni a természeti környezetet.

    A Dinder Nemzeti Parkban számos helyi közösség él, akik évszázadok óta alkalmazzák a terület természeti erőforrásait. Az őslakosok bemutathatják a látogatóknak az életüket és a kultúrájukat.

    Az UNESCO a Dinder Nemzeti Parkot a bioszféra-rezervátumok nemzetközi hálózatába sorolta.

Gezira

Gezira az ország középső részén, a Nílus folyó mentén található. A Gezira hatalmas sziget, amelyet a Nílus két ága ölel körül, és a világ legnagyobb öntözőrendszere található itt. A következőkben néhány érdekes információ található a Gezira szigettel kapcsolatban:

    A Gezira szigeten található a világ legnagyobb műszaki öntözőrendszere, amelyet az 1920-as években építettek ki. Az öntözőrendszer több mint 12 000 km hosszú csatornákból áll, amelyek lehetővé teszik, hogy a terület szántóföldjeit vízzel ellássák.

    A Gezira sziget egyik fontos kultúrális öröksége a Meroe királyság, amely az ókori Núbia területén található. A Meroe királyság egy nagyon fontos része volt a Núbiai kultúrának, és számos romja és művészeti alkotása a mai napig megtekinthető.

    A Gezira szigeten találhatók a világ legnagyobb állattartó tenyésztői farmjai, például a tehenészetek, juhtenyésztő farmok és baromfiudvarok. A szigetet a mezőgazdasági termelés nagy része uralja, és a termékek közé tartoznak a cukornád, a pamut, a rizs, a zöldségek és a gyümölcsök.

    A szigeten található települések kiváló lehetőséget nyújtanak a helyi kultúra és életmód megismerésére. A helyi piacok és a közeli városok és falvak különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

    A Gezira sziget és a környékének környezete változatos és lenyűgöző. A Nílus folyó és a környező mezők, farmok és falvak gazdag látványt nyújtanak.

    Az utazás a Gezira szigetre a Khartoum nemzetközi repülőtérről történik. A szigetre történő utazás legkényelmesebb módja autóval vagy busszal történik.

Meroe piramisok

Az inkább lepusztult Atbara városból kiindulva lehet és érdemes megközelíteni a piramisokat.

"Több, mint száz piramis formájú síremlék van Szudán középső vidékén, például Núbiában, ahol leginkább vörös homokkőből épülteket találhatunk. Ebből körülbelül 40 Meroében található, ami Kr. e. 8. századtól – Kr. u. 4. századig a Kusita Királyság fontos központja volt. A núbiai piramisok kisebbek, mint az egyiptomiak, és keskenyebb formájúak. Annak ellenére, hogy a sok évszázad alatt lepusztultak, s ki lettek fosztva – egy olasz felfedező lezúzta valamennyinek a tetejét a 19. században, remélve, hogy kincset talál – egész jó állapotban vannak." forrás

,, Meroé piramisok – világörökség. A táborhoz közeli piramisokhoz megyünk, szerencsére hajnalban, és még tudunk normális képeket készíteni, mert nemsoká brutál homokvihar jön és marad is. A napot nem látni, fúj a szél és alig lehet látni a porfelhőben.

Meroe volt a kushita királyság másik fővárosa. Itt uralkodott Arkamani és ő helyezete át a temetkezést ide Jebel Barkal mellől, i.e. 3. század - i.sz 350. Amúgy vas, textíliák és arany stb volt a gazdagság alapja. A déli és északi piramisok összesen 41-en vannak és egy kivételével királyok és királynők sírjai (volt igazi koronázott kusita királynő, valódi hatalommal). A piramisok mások mint Egyiptomban, 70 fokos a szögük, és mindegyik előtt van egy kápolna és amúgy egy titkos lépcsőn lehetett lemenni a sírkamrába ahova temették az előkelőségeket. Egy olasz régésznek álcázott kincsvadász sajnos a legtöbbnek lerobbantotta a tetejét..a barom, mert kincset nem talált. A piramisok közül sokat helyreállítottak, és pár kápolna falán tényleg szépen megmaradtak a domborművek, hieroglifák. Persze ezeket Hatim úgy olvassa mint a képregényt és utána szépen eltáncolja nekünk az egész sztorit.

Megnézünk egy denevérekkel teli barlangot, innen vésték a köveket a piramisokhoz és még egy helyet ahol a fekete núbiai homokkövet a szobrokhoz. És itt végre megtudom, hogy kerül a fekete kő a sivatagi homok tetejére. A nap, eső stb beindít egy kémiai reakciót és a homokkőből kiolvad a vastartalmú kőzet – ez a fekete cucc a hegyek tetején meg a homokon.

Szieszta után elmegyünk a Meroe királyi város romjait megnézni. Először is találkozunk Hatim archeológus professzorával. Nagyon jó angolsággal beszél, de olyan akcentussal hogy 3 mondat után jöttem rá, hogy ez angol lenne. Azért van egy feeling-je mikor teázgatva körbeüljük az egyébként hatalmas darab professzort, akihez PhD-re járnak a félvilág archeológusai, és aki mesél a legújabb ásatásokról és arról, hogy tegnap milyen sírokat találtak. De mind megígértük, hogy nem mondjuk el senkinek, amíg nem publikálja. Itt a romok közül egy római fürdő értékelhető mint látnivaló, a többi laikusoknak annyira nem érdekes. De a bácsi aki őrzi nagyon szépen énekel nekünk. (2016)" forrás

j.m. fotója

Ballabás Sándor fotója

Egyéb núbiai piramisok

A Nur-i piramisok - s.v. fotója

Bajarawija-i piramisok - s.t. fotója

Vörös-tenger és Port Sudan

Évente legalább 1200-an jönnek a Vörös-tenger szudáni partjaihoz búvárkodás céljából.

"Angarosh és Sha'ab Rumi. Ezek azok a helyek, melyeken akár hetekig lehetne merülni és mégis megunhatatlanok. Ezt elsősorban a pöröly- és szürke szirti cápák biztosítják. Aki kalapácsfejűt akar látni, annak csaknem 50 méteres mélységbe kell lemerülnie. Nekem nagy élmény az is, hogy 40 méteres mélységből figyelhetem őket, ahogy 10-15 méterrel alattam cirkálnak lassan, nyugodtan, szinte unottan. Mikor végre sikerül elszakítani a tekintetemet a nagy kékségről, ahol egyébként népes barrakuda és egyéb halrajok keresztezik az ember útját, a színes korallok között ezernyi apró varázslatot látni. De az ember már csak olyan hálátlan, hogy a kicsit nem becsüli. Nekem is az egyik legnagyobb élményt az jelenti, mikor Sha'ab Rumi déli platóján térdelve a szirti cápák bemutatóját nézem, mint a moziban. Ekkor még tisztes távolból kémlelem őket, de elhatározom, a következő merülésen közelebbről is szemügyre veszem őket. A kékségben lebegve ez sikerül is. Minden irányból jönnek, nem győzöm kapkodni a fejem, hogy semmiről se maradjak le. Hihetetlen érzés, amikor a két, két és fél méteres cápa szemből közelít, én pedig visszatartom a lélegzetemet, hogy a buborékok véletlenül se riasszák el, aztán pár méteres távolságban egyszer csak irányt vált, és elúszik mellettem, a legkisebb érdeklődést sem tanúsítva. De azért jól a szemébe vésem a tekintetem, hogy sose felejtsem el az élményt. Még fel sem fogom, mit látok, mikor egy óriási lény úszik be a látómezőmbe. Egy hihetetlenül kecses mozgású fekete csoda, egy manta rája takarja el a kilátást. Mint aki eszét veszti, elkezdek úszni felé, szinte karnyújtásnyi távolságból látom a fehér mintázatot a hátán és a kopoltyúnyílásokat a hasán. Mikor megunja, hogy modellt "álljon" a fotósoknak, elillan. Ezek után szinte eufórikus hangulatban merülöm végig a túrát, titkon abban reménykedve, megismétlődik a csoda. Szerencsére megismétlődik, igaz, mindig más formában. Vagy egy apró csíkos pizsamás csiga, vagy egy lámpáink fényétől megriadt teknős, egy fenyegetően tátogó muréna, egy kékpettyes rája, papagájhal-raj, vagy egy óriás napóleonhal alakjában. (2015)" forrás

Egyéb látnivalók

Al Wusta - Khatmiyah mecset - s.t. fotója

Jebel Barkal - s.v. fotója

Az utolsó nagyszabású építkezést a Jebel Barkal-i Amun-templomban Natakamani kusita király végezte, aki helyreállította a római ak okozta károk egy részét, kibővítette a templomegyüttest, megjavította az első oszlopot és a templom más részeit. A teljes templomkomplexum több mint 150 méter (490 láb) hosszú lett. - g. sz fotója

Kabushiyah, Nahr An Nīl - Királyi sírok - a.s. fotója

Földrajz

Dél-Szudánnak az országból való 2011-es kiválása előtt Szudán volt a legnagyobb területű afrikai ország. Ma csak a harmadik legnagyobb, Algéria, és a Kongói Deokratikus Köztársaság után.

Szudán neve egy arab kifejezésből ered: bilad al-sudan, azaz a feketék földje.

A Fehér-Nílus és a Kék-Nílus átszeli Szudánt és éppen Kartúmban egyesül Nílussá, ami tovább folyik Egyiptom területére.

Jóllehet Szudán nagy része sík területű, sivatagos, igen nagy a termékeny területe, vannak aranylelőhelyei és jelentős olajlelőhelyei is.

Szudán szenved az ismétlődő szárazságoktól, az elsivatagosodástól, a földeróziótól, a vadvilág gyérülésétől, és az ivóvíz utánpótlás elégtelenségeitől.

Karima drámai tája - l.d. fotója

Időjárás és éghajlat

Szudán klímája átmenet a párás trópusi és a száraz szubtrópusi között. A sivatagos területeken az évi csapadék 50-75 százaléka a nyári hónapokra esik. Télen csak a Vörös-tengernél esik eső. Az ország többi részén viszonylag száraz a klíma. Március és július között Szudánban a 45 fok körüli hőség egyáltalán nem ritka. 

Május és július között Szudán középső részén előfordul egy rendkívül erős homokvihar, a haboob, ami a láthatóságot nullára redukálja.

Történelem

Szudán 1956-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától (és némiképpen Egyiptomtól), azóta többször sújtotta polgárháború az országot. Az északi és a déli országrész közt zajlott, 2003-ban kezdődött hosszú belső konfliktusnak a 2005-ben aláírt Átfogó Békemegállapodás vetett véget. 200 és 400 ezerre becslik a halálos áldozatok számát. Legalább 2 millión váltak hajléktalanná. Bár Darfúr helyzete javult az elmúlt időszakban, a területen továbbra is számolni kell szórványos fegyveres villongásokkal.

Szudán államformája 1986 óra iszlám köztársaság.

Manapság

A Szudáni Köztársaság ma parlamentáris rendszerű elnöki köztársaság szilárd (saját népével önkényeskedő) központi hatalommal. Sajtószabadság nincs.

Szudán szegény ország, szegényes infrastruktúrával. Afrikai viszonylatban szegénységi szintet tekintve azért a középmezőnyhöz tartozik. Az átlagos egy főre jutó havi kereset, jövedelem: kb. 8-9 ezer forint. 

Szudán exportjának kb. 73 százaléka az olajkivitelből áll. Az országnak hozzávetőleg 3 milliárd hordónyi olajtartaléka van. (5-7 milliárd hordó olajkészletet vesztett el Szudán azzal, hogy Dél-Szudán kivált belőle.) A lakosság 40 százaléka a természeti kincsek meglétének dacára nagyon nagy szegénységben él.

Szudán kénytelen élelmiszert importálni, mert a hazai termésforrások nagyon kevésre elegendőek.

Afrikai viszonylatban magasnak számít az írástudók aránya: 62-68%.

Szudánban halálos bűnnek számit atesitának lenni.

Mostanság az Olaszországba illegálisan eljutó afrikai menekültek közel fele állítólag Szudánból való.

,, A kínaiak masszívan jelen vannak, de a többi ország, amelyik próbált befektetni Szudánban már elment, mert a kormány nagyon megadóztatta őket, és kiszámíthatatlan. A kínaiak kitartanak. " (hkr, 2019)

A helyiekről

A szudáni emberekre kiemelkedően jellemző a vendégszeretet. Például egy piknikező család számára természetes, hogy teljesen idegen helyieket vagy turistákat invitáljanak a közös étkezéshez. Az iszlám szabályai szerint a lányok a megházasodásukig nem igazán járhatnak el otthonról, ha igen, akkor is csak apapi, vagy fiútestvéri kísérettel. A nőknél jellemző a henna festéses testdíszítések. Mivel alaposan be vannak burkolva ruhával, a kézfejre koncentrálódnak a henna festések. 

Kevés öregembert látni az utcákon. A lakosságnak mindössze 3-4 százaléka 65 éven felüli. Egy 55 éves szudáni már öregnek számíthat.

s.v. fotója

Szudánban vegyesen látni hagyományos és modern öltözetet.

Szudánban hatalmas és hosszas esküvőket tartanak. Egyáltalán nem ritka az egy egész héten át tartó ünneplés.

A lakosság 27 százaléka már rendszeresen használja az internetet (2016-os adat).

s.v. fotója

Turista etikett

1. Szudán mozlim ország, s az iszlám határozza meg a helyiek hétköznapjait. Ehhez kell szigorúan alkalmazkodni a turistának. Az iszlámmal szembeni bármilyen tiszteletlenség súlyos kockázatokkal jár. Lenge öltözék viselésért börtön, korbácsolás, vagy jó esetben pénzbüntetés jár. Természetesen a ramadán idején nem étkezhetünk napközben a böjtölők szeme láttára.

2. Szudánban nem elvárt szokás a borravaló (amúgy sem lenne borra való, ugyebár)

3. Szigorúan tilos katonai és rendőri létesítményeket, egyenruhásokat fotózni. Sőt: stratégiai létesítményeket sem, és ilyennek minősülnek a hidak, pályaudvarok, a repülőtér, sőt még a temetők (!) is.

4. A turista nőknek nem kell, kötelező kendőt hordani, mint Iránban. Turista férfiak ne járkáljanak rövidnadrágban, mert ez visszatetszést (és gúnyos tekinteteket) kelt. Rövidnadrág pénteken, ünnepnapon meg merő provokáció. Semmiképpen se!

Szudáni konyha

A nemzeti étel Szudánban az Egyiptomban is ismert Ful. Ez egy szezám- vagy mogyoróolajas babétel (főzelék jellegű) mellé gyakran paradicsom, hagyma, falafel, sajt. Kenyérrel eszik (csakis jobb kézzel!) egy nagy tálból.

    Aseeda: Ez egy hagyományos szudáni étel, amelyet általában a szudániak reggelire vagy vacsorára fogyasztanak. Aseeda egy sűrű tésztából készült, amely általában darált szorgolyóból készül.

    Ful medames: Ez egy nagyon népszerű szudáni reggeli étel, amely általában főtt babot, hagymát, paradicsomot és petrezselymet tartalmaz. Több helyen szolgálják fel, például utcai ételek árusainál, kávézókban vagy éttermekben.

    Kisra: Ez egy hagyományos szudáni kenyér, amelyet kukoricából készítenek. Általában a főétel mellé szolgálják fel, és a kisra segítségével lehet az ételt enni.

    Salata aswad be zabadi: Ez egy saláta, amelyet általában az ebédhez vagy vacsorához fogyasztanak. A saláta fő összetevője paradicsom, uborka és hagyma, amelyeket joghurttal, fokhagymával és citromlével kevernek össze.

    Sharba: Ez egy húsleves, amelyet általában bárányhúsból vagy marhahúsból készítenek, és egyéb zöldségekkel és fűszerekkel ízesítenek.

    Bamia: Ez egy húsos étek, amelyet okrából készítenek. Általában bárányhúsból vagy marhahúsból készítik, és egyéb zöldségekkel ízesítik.

    Kebab: A szudániak szeretik a húst, és a kebab egy nagyon népszerű étel. A kebab lehet bárányhúsból vagy marhahúsból készült, és általában fűszerekkel és zöldségekkel tálalják.

Olvasmányos linkek

"Minden országból hozok haza valami olyan élményt, ami hosszú időre feltölt! Például Szudánban, ahogy megérkeztem, azonnal lenyomtak és elkezdtek hennázni. Érdemes tudni, hogy a hennában ammónia van, nagyon sok menyasszony abba hal bele, hogy a menyegző elhagyhatatlan részeként történő hennázás során bekerül a vérükbe (2008)." forrás

Fotóegyveleg

szamár és teve szállítási kombó - s.v. fotója

Suszter - s.v. fotója

Nomádok -s.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2016. 11. 26. 12:11
Kedves Dorottya! Az aloldal elején pirossal látható a válasz. Megértését kérem.


Kovács Dorottya, 2016. 11. 26. 09:30
Nem igazán értem, hogy miért jött létre az oldal, ha semmi tartalommal nincs még feltöltve...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon