ÚTIKRITIKA.HU / Kongói Köztársaság


hirdetes

útikritikák


Kongói Köztársaság

A Kongói köztársaság dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos tanácsok | Brazzaville | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Piaci forgatag - Konkoly-Thege Gyuri fotója

.

A Kongói Köztársaság dióhéjban

 • A Kongói Köztársaság nyugat-afrikai ország, amely északon Kamerunnal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten és délen a Kongói Demokratikus Köztársasággal, picike területen délen Angolával, nyugaton Gabonnal határos. Az országnak délnyugaton van kijárata az Atlanti-óceánra.
 • Területe 342 000 négyzetkilométer, lakossága pedig, 6,2 millió (2024-es becslés). A Kongói Köztársaság fővárosa, Brazzaville (brászávill) 5729 kilométerre van Budapesttől.
 • A Kongói Köztársaság volt francia gyarmat (Brazzaville-Kongó néven is), és nem szabad összetéveszteni a hatalmas keleti szomszédjával, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, ami belga gyarmat volt.
 • A magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak be a Kongói Köztársaságba.
 • A közbiztonsági helyzet nagyon eltérő az országon belül. Alaposan tájékozódni kell, hogy melyek a veszélyes és a veszélytelen övezetek, országrészek. A turisztikai infrastruktúra fejletlen.
 • Az ingatag belpolitikai helyzet és a turizmus fejletlensége miatt egyelőre nem érdemes ebben az országban turistáskodni.
 • ferimut@gmail.com e-mail címen lehet tanácsokat kérni magyarul az ország vonatkozásában tájékozott emberektől
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ngoma

Fő látnivalók:

 • Brazzaville

Érdekesség:

Itt található a világ legnagyobb folyami teknősének, a gigantikus afrikai teknősnek az egyik élőhelye. A Testudon kongonensis fajta, akár 2 méter hosszú és 500 kg-os is lehet. Emellett a Kongói-medencében él a világ legnagyobb gorillapopulációja is. A Kongói Köztársaság területén mintegy 10 ezer egyed hegyi gorilla él, amely a világ összes gorillájának mintegy felét teszi ki. A hegyi gorillák a Kongói Köztársaság keleti részén, az Albertine Rift hegységen találhatók, és a világ legritkább állatfajai közé tartoznak.

Az ország északi részén található az Afrika legnagyobb trópusi erdőterülete, az Óriás Kongói Esőerdő.

A Kongói Köztárságban a telefonvonalak száma korlátozott, így sokan használnak élőállatokat, mint például papagájokat, hogy üzeneteket vigyenek át a falvak között.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Változatos a táj: sebes folyók, tavak, lagúnák, vízesések
 2. Brazzaville-ben az utcákon az esti mozgalmasság, lüktetés
 3. Az utcákon a folytonos manióka illat
 4. Az iránytaxikban a helyiekkel való utazás mindig élményszerű volt, a kényelmetlenségekkel együtt is.
 5. Vicces volt látni a fővárosban a divatörült jampeceket.
 6. A bevándorló kereskedők (pl. kínaiak) érdekesek a helyi közegben.
 7. A Sakara-szigeten jó volt kicsit lazulni decens körülmények között.
 8. A Lesio-Louna természetvédelmi rezervátumban a gorillanézés

o.t. fotója

Nem tetszett

 1. Az országutak gyatra állapota miatt fárasztó az országon belüli közlekedés
 2. Nem zavarja az emberek szemét a szemét (bocsi)
 3. A piacokon a sok ronda, gusztustalan ilyen- olyan csontos varázslati tárgy, mert nagyon hisznek a babonákban, varázslatokban, boszorkányos dolgokban 
 4. A turista infrastruktúra túl fejletlen.
 5. A bankok röhejesen rövid nyitva tartási ideje
 6. Minden országúti ellenőrző pontnál csúszópénzt követeltek a biztonsági emberek. Hányingerünk volt ettől a pimasz korrupciótól. 
 7. Brazzaville-ben és Pointe Noir-ban biztonságban éreztük magunkat, de vidéken féltünk a rablóktól (megúsztuk)
 8. Voltunk egy általános iskolában ahol egy osztályba 90 tanuló járt.
 9. A nagyvárosok utcái tele vannak semmittevőkkel.
 10. A piacokon gyomorforgató volt látni, hogy majom- és denevérhúst kínálnak.
 11. A tenger és a folyók mind koszosak, szemetesek.
 12. az utcák is, amiken amúgy menő autók is pompáznak

Vélemények

A „pigmeus” kifejezést a kongói törvények betiltották annak negatív, pejoratív jellege miatt.

Az őslakosokat hagyományosan rossz szemmel nézi a többségi etnikum, a bantuk. Gyakran mások földjén dolgoztatják őket, fizetésül alkoholt és dohányt kapnak. A Baaka embereket másodrendű állampolgároknak tekintik. Senki sem tudja, hányan vannak. A legtöbbjüknek nincs személyazonosító okmánya vagy állampolgársága.

Félnomád életmódot folytatnak, az erdőben élnek és abból élnek meg. A vadászat és a gyűjtögetés továbbra is a fő tevékenységeik közé tartozik. A tulajdon fogalma nem létezik számukra. Az erdő táplálja és gyógyítja őket, és ragaszkodnak a szabadságukhoz.

Néhány perccel sétánk megkezdése után a vendégszerető, meleg és nedves erdő körülölel minket, zöld és csendes. Barátaink biztos léptekkel haladnak elöl, tökéletesen otthonosan mozogva saját környezetükben, tréfák és nevetések közepette. Az erdő mélyére hatolva, az ő otthonukba, egyre nyilvánvalóbb az örömük, amelyet a meglepetésünk és az állandó kérdéseink áradatának megosztása vált ki. (aji, 2022)


Utazásunk során ellátogattunk Brazzaville-be, Ngaga Camp-be, Lango Camp-be, Mboko Camp-be és Sangha Lodge-ba. Háromszor trekkeltünk gorillákat, sétáltunk az erdőkben, meglátogattuk az Odzala-Kokoua Nemzeti Parkot, a Nouabali Ndoki Nemzeti Parkot, a Dzanga-Sangha Nemzeti Parkot, részt vettünk egy hagyományos hálós vadászaton a BaAka emberekkel, jártunk ősi elefántösvényeken, és csónakkal, valamint kenuval fedeztük fel a Likoli és a Sangha folyót.

Világossá tesszük már az elején: ez az utazás nem mindenkinek való. Inkább expedíció, mint hagyományos szafari, és számos pillanat van, ami egyesek számára túlságosan megterhelő lehet. A legfontosabb, amit magaddal kell hoznod, az a nagyszerű hozzáállás. Ez az utazás erős igazi kalandérzetet hoz, amelyet a modern, mainstream szafari már ritkán enged meg.

A terv változhat, a felszerelés meghibásodhat, rovarok megcsíphetnek, testtájékok viszkethetnek. Minden nap hoz valamit, ami lélegzetelállító, és az élmény, hogy Afrika legvadabb és legkevésbé ismert helyeit, élővilágát és embereit látod, visszarepít az időben, és megadja azt a csodát, amit mindannyian keresünk, de ritkán kapunk meg ilyen intenzíven. Sok szempontból olyan, mintha 50 évvel ezelőtti szafarira mennél.

Ez az utazás nem lenne kihívás azoknak, akik hozzászoktak a terepjárós, hátizsákos vagy költségvetés-barát utazásokhoz, akik készek durva körülmények között aludni és "körültekintően" étkezni, de közel 20.000 dolláros fejenkénti áron ez az utazás nyilvánvalóan sokkal nagyobb elvárásokkal jár. Ha arra számítasz, hogy egy kenyai vagy botswanai 1000 dolláros fejenkénti éjszakai szafari tábor kényelmét és könnyedségét kapod itt, csalódni fogsz. Itt nem "ágyneműért és borlistákért" fizetünk, hanem a logisztikai beruházásokért. A magánrepülőgépek különösen hatalmas költségek, ehhez jönnek hozzá a járművek és csónakok, valamint a szinte lehetetlen logisztika, és hamarosan megérted, hogy még ezen az áron is hihetetlen ár-érték arányt képvisel. Az igazság az, hogy ezek a szolgáltatások még a pénzügyi „megtérülést” sem érték el, és csak ezen a mércén mérve is ez egy „jó üzlet”. Mindez azt jelenti, hogy két hét alatt megteheted azt, ami két hónapot venne igénybe, és figyelembe véve, hol vagy, elképesztő kényelemben és könnyedséggel teheted meg.

Utazásunk során elhivatott és keményen dolgozó emberek láttak vendégül minket, hálásak voltak, hogy a lehető legjobban oszthatták meg velünk bolygójuk ezen részét. Az étel kiváló, de a változatosság korlátozott lehet. Az igényes étrendi követelmények kihívást jelenthetnek itt, de egy széles körű ízvilággal rendelkező vendég nagyon boldog lesz a sok finom étellel és néhány szórakoztató lehetőséggel, hogy új és helyi fogásokat próbáljon ki. (2023)

Konkoly-Thege Gyuri fotója

Repülés és repülőjegy

Air France, Turkish, Ethiopian Airlines. Lufthansa, Brussels Airlines, Royal Air Maroc

Vízum

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak a Kongói Köztársaságba. Az útlevélnek érvényesnek kell lenni a tervezett ott-tartózkodás és hazautazás teljes időtartamára, külön megszorítás az úti okmány érvényességét illetően nincs.

Szállás

Jön!

Egészség

 • A Kongói Köztársaság a sárgalázövezetben található, beutazáskor fel kell tudni mutatnia érvényes oltási igazolását, ellenkező esetben a hatóságok intézkedést foganatosítanak az oltás felvételére. Kiutazáskor a légitársaságok ugyancsak ellenőrzik az oltás meglétét, a nélkül nem engedik fel az utasokat járataikra.
 • Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.
 • Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, a hepatitis A, a tífusz és a veszettség. Kizárólag forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását. Gyakori a szalmonella-fertőzés. A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttsége alacsony, 3,4%-os.

A hentesbolt közvetlen közelében szemét. A helyi Köjál nem jár erre. - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Közlekedés

A fővárost Pointe Noire-ral összekötő vasútvonalat annak műszaki állapota miatt nem biztonságos igénybe venni. Célszerű a légiközlekedést választani. Az utak állapota nem kielégítő, különösen az esős időszakban (novembertől májusig), ezért szükséges az állandó négykerék-meghajtás.

Nagy fehér ember kis bozóttaxiban - selfie fotó by Konkoly-Thege

potyautasok - a.a. fotója

Brazzaville - útiszonyok az Egészség- és Népességügyi Minisztérium hivatala előtt - a.a. fotója

eső után - j.k. fotója

taxisok dumálgatnak - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Étkezés

fotó by Konkoly-Thege

Pénzváltás és vásárlás

Nem viszik túlzásba a szolgáltatási munkát a helyi bankokban, mivel csak reggel fél 8-tól délelőtt fél 12-ig tartanak nyitva.

Kisvárosi sétálóutca - baloldalon a felirat szerint kiadó a butik (igen: boutique á louer)

galéria? - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Közbiztonság

Különös körültekintés szükséges a Kongói Demokratikus Köztársasággal (DRC) határos országrészeken, különösen Likouala és Pool tartományokban. Likouala régióban mintegy 110 ezer fő menekült él, akik elsősorban a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból származnak, jelenlétük továbbra is számottevő biztonsági kockázatot jelent. Pool tartományban a fegyveres banditizmust még nem sikerült felszámolni, nem zárható ki a felkelő csoportok szporadikus tevékenysége sem, a régióba csak a kongói hadsereg engedélyével lehet beutazni.

Az országban számos gépjármű-ellenőrző pont működik, melyek többsége nincs megfelelően feltüntetve. Az ellenőrzést végző rendészeti és védelmi szervek tagjai számos esetben illegálisan vesztegetési pénzek átadására késztetik a külföldi látogatókat. Az országban való tartózkodás időszakában tanácsos folyamatosan tájékozódni a belső fejleményekről, eseményekről. Gyakori a gépjárművel vagy vonaton utazó személyek ellen intézett fegyveres rablótámadás a Pool régióhoz vezető utakon, vasútvonalakon. Likouala tartományban az Ubangi folyón haladó vízi járművek ellen is követnek el fegyveres támadásokat a Kongói Demokratikus Köztársasággal közös határszakaszon. A zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák.

Vidéken gyakrabban érik atrocitások a látogatókat. A rablások, tolvajlások, egyéb erőszakos bűncselekmények száma ugyanakkor viszonylag alacsony a fővárosban, Brazzaville-ban és a tengerparti Pointe Noire-ban. Sötétedés után nem tanácsos utazni. Iratait, értéktárgyait, pénzét, fényképezőgépét, mobiltelefonját mindig tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről. Váltson átfogó utas- és egészségügyi biztosítást.

Különös körültekintés szükséges a Kongói Demokratikus Köztársasággal (DRC) határos országrészeken, különösen Likouala és Pool tartományokban. Likouala régióban mintegy 110 ezer fő menekült él, akik elsősorban a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból származnak, jelenlétük továbbra is számottevő biztonsági kockázatot jelent. Pool tartományban a fegyveres banditizmust még nem sikerült felszámolni, nem zárható ki a felkelő csoportok szétszórt tevékenysége sem, a régióba csak a kongói hadsereg engedélyével lehet beutazni.

Magyar külképviselet

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. A legközelebbi magyar nagykövetség Pretoriában (Dél- Afrika) van.

Egyéb hasznos tanácsok

Jön!

Brazzaville

Lakosság (2023-ban): 1,3 millió de a vonzáskörzetével együtt 2,5 millió.

Brazzaville fényűzés és a mély nyomor sajátos ötvözetét valósítja meg.

bébé fotói

Egyéb látnivalók

Conkouati nemzeti park

ebédidő - Ohotin Viktor fotói

Pointe Noire és a nyers partvidéke + a Diosso-i szurdok

Odzala nemzeti park

vadnézés luxus szinten - o.t. fotója

Földrajz és időjárás

Egyenlítő menti helyzete miatt a hőmérséklet egész évben egyenletes. A nappali hőmérséklet általában 24°C, a levegő páratartalma magas. Éjjel 16 - 21°C-ra hűl a levegő. Az éves csapadékmennyiség a parti síkságon 1000 mm körüli, az ország központi vidékén 2000 mm-t meghaladja. A legszárazabb hónap június és augusztus, a legesősebb november.

nemzeti lobogó - m.j. fotója

Történelem

Az ország mai területét hajdan először a pigmeusok népesítették be. Az óceánpart a rabszolga kereskedelem központja volt. A franciák 1826-ban tiltották be a rabszolga kereskedelmet. Brazzaville várost egy francia gyarmati vezetőről, Pierre Savorgnan Brazzáról nevezték el: Brazzaváros. 1910-ben Brazzaville volt a Francia Egyenlítői Afrikai Szövetség fővárosa. 1958-ban ez a szövetség felbomlott és a hozzá tartozó országok önállóan váltak függetlenné. Az ország 1960-ban nyerte el függetlenségét Franciaországtól. A hatvanas évek végétől egészen a kilencvenes évek elejéig egymást követő katonai kormányzatok uralták az országot. 1970-től 1992-ig az ország neve Kongói Népi Demokratikus Köztársaság volt (diktatúra némi marxista szósszal leöntve).

Manapság

A kőolaj Kongó bevételének kb. 90 %-át adja. A közlekedési infrastruktúra fejletlen. Úthálózatának csak 1/10-e szilárd burkolatú. A nagyobb városokban francia pékségek, éttermek, kávézók és cukrászdák akadnak. Többnyire libanoniak vezetik őket. A folyók bővelkednek halakban. Elterjedt a pálmabor fogyasztása a lakosság körében.

A Kongói Köztársaság főbb környezeti problémái közé tartozik a járművek kibocsátása miatti levegőszennyeződés, a kezeletlen szennyvízből származó vízszennyezés és az erdőirtás. A faipar és más iparágak veszélyeztetik a környezetet, de ezekről az állam nem tud lemondani. (B. Sándor, 2023)

A pálmabor vidít - Ballabas Sándor fotója

Afrikai viszonylatban viszonylag stabil, békés országnak számít.

Az oktatás problematikus. Előfordul, hogy egy általános iskolai osztály létszáma 200 gyerek! Kevés a tanító, és sokan közülük inkább nem mennek be tanítani, csak ne kelljen ennyi gyerekkel vessződni.   

csocsózás - Konkoly-Thege Gyuri fotója

utcakép - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Gazdaság

Az országnak sok olyan potenciális erőforrása van, ami hozzájárulhat a jövőben a gazdasági fejlődéshez. Ilyen pl. a Kongó folyó felhasználása hidroelektrikai téren.

A kereskedelemben nagyon sok az itt élő libanoni. Sok boltos libanoni.

Brazzaville lakói! Az ötleteitek értékesek számunkra. Építsünk együtt. - Konkoly-Thege Gyuri fotója

A helyiekről

A régióban jellegzetes vélemény, hogy az üzleti életben, a kereskedelemben, a szolgáltatásokban azért vannak túlsúlyban a szenegália, elefántcsontpartiak, guineaiak, libanoniak, kínaiak, mert a helyi tanultabb emberek inkább az íróasztal mögé vágynak hivatalnoknak, vagy a még kényelmesebb foglalkozást választják: a semmittevést. Szóval a sztereotípia szerint a kongói városlakók lusta emberek, kevésbé vam kedvük válllakozni.  

Főzöcske a családi udvarban - biztos foufou-t készítenek, ami a legelterjedtebb, olcsó (azaz hús nélküli), lisztből készült népi eledel 

Konkoly-Thege Gyuri fotója

újságárusítás - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Konkoly-Thege Gyuri fotója

-------------------------------

Nagyon elvárják, hogy a menyasszony szűz legyen.

--------------------------------

Jópofa fotóriport a kongói piperkőcökről

Turista etikett

1. Az utazó nyilván nem tud annyira adni az öltözékére, de azért azt tudnia kell, hogy amennyiben koszos, szakadt, gagyi a ruhája, akkor a helyi emberek nemtetszésével fogja szembe találni magát. Ugyanis ott az emberek, még a szegények is, próbálnak amikor csak lehet tiszta, nem szakadt, sőt vasalt ruhában járni

2. Nagyon kerülni kell mindenféle olyan középület fotózását, ami a hatóságok olvasatában a kémek számára érdekes lehet. Nagy bajba kerülhetünk, ha lefotózunk bármilyen katonai, vagy rendőrségi létesítményt! Ne próbáljuk megörökíteni hatalmas katonai titkaikat. Az elnöknek sok rezidenciája van, szóval ha szép, fontos épületet látunk, akkor ne fotózzunk, mert megvádolhatnak azzal, hogy az elnököt akarjuk bántani. A hatóságok azért olyan éberek, mert azért vannak kisebb lázadások, és nagyobb tüntetések.  

Olvasmányos linkek

"Gondolom velem van a gond, de kezdem megszeretni ezt az országot. No nem Pointe Noire-t, mert az nem jött be, főleg mivel a parton a tőlem 20 centire lévő hátizsákommal futottak el. Igaz mivel semmi értékes nem volt benne, 100 méterrel odébb eldobták. Ez elég is volt a városból. A szállásom igaz francia Couchsurfing-eseknél van, sőt van külön szobám is, de a szobában hajnali 3-ig 30 plusz fok van, és nincs még egy ventilátor se. Meg gyakran áram se, vagy éppen a víz nem jön. Láttam, vannak jó szállások, megnéztem őket, de az enyém az egy nagyon low budget túra. Kimaradnak a fantasztikus parkok. Gorillát csak óriásplakáton láttam, s ez valószínű így is marad.

Viszont napi 8-10 órát mászkálok a városban s néha a környéken. Nem mondom hogy minden gyönyörű, sőt. De érdekes nagyon. Rengeteg dolgot megmutatnék, de az emberek jó része hisztériás rohamot kap a kamera láttán. Igaz vannak, akik maguk jelentkeznek modellnek. Persze így is összejön egy izgalmas anyag, remélem tetszeni is fog. Ahogy írtam, az árak durvák. Egy pizza Pointe Noire központjában 6-7000 forint lett volna. A Gaspard nevű ajánlott étteremben - ami nem volt a központban - a lefotózott két finomság volt összesen 3000. A sör viszont olcsó és a Primus nekem nagyon be is jön. A helyiekkel már kb. 300 forintból lehet venni egy 0.65-os üveggel. Nagy szállodákban kb. 1200 forint lenne." (Konkoly-Thege Gyuri fotós barátunk, 2015 február)

Fotóegyveleg

Magyar-kongói barátság

kecske a szállítmány tetején - j.k. fotója

fizikai munka - Konkoly-Thege Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon