ÚTIKRITIKA.HU / Csád


hirdetes

útikritikák


Csád

Csád dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Vízum | Szállás | Egészség | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | N'djamena | Zakuma nemzeti park | Csád-tó | Ennedi | Tibesti | Egyéb látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A csádiakról | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ennedi régió - Ohotin Viktor fotója

A honi olvasók Csád iránt felbuggyanó érdeklődése nyilvánvalóan összefügg azokkal a magyar médiában közölt hírekkel, hogy kormányzatunk mintegy 200 fős katonai missziót indít ebbe a közép-afrikai országba. Hivatalosan a szándék az, hogy katonai védelmet kapjanak a humanitárius és fejlesztési tevékenységet végző magyar szakemberek.

A Csádban az utóbbi években járt kalandor lelkületű magyar és külföldi barátaink tapasztalataiból kiindulva nem gondoljuk hogy katonáink kint meggyőződésesen fogják énekelni a ,,Tömény romantika, imádlak Afrika! " strófát.  A lányok bozótba csábítása sem sanszos egy olyan országban, ahol a hitetlenek itteni bujálkodását bizonyosan ellenző, mozlim terroristák is bújkálhatnak a susnyásban (ez utóbbi szó éppenséggel katonai szleng).

Amúgy párducok, oroszlánok, makákók előfordulnak Csádban, de gorillák nem, mert azok az esőerdőkben érzik otthonosan magukat. (Csádban nincsenek esőerdők.) Szavannák viszont vannak, így majomkenyérfákkal, kókuszdióval esetleg találkozhatnak katonáink, bambusznáddal kevésbé. Puputevéből van rengeteg, hiszen jól megélnek a Csád közel felét kitevő sivatagos és félsivatagos területeken. 

Csád dióhéjban

 • Csád egy közép-afrikai ország, amelynek északon Líbia, keleten Szudán, délen a Közép-afrikai Köztársaság és Kamerun, nyugaton Nigéria és Niger a szomszédja. Csádnak nincs tengerpartja.
 • Csád - ha úgy vesszük - az afrikai kontinens szíve táján helyezkedik el. Nem vet jó fényt az országra, hogy e ,,betájolás" alapján, Csád szerencsétlen sorsára utalva néha ,,Afrika halott szívének" nevezik.  Nagyon szegény ország, és magas az irástudatlanok aránya. Kb. minden harmadik gyermek alultáplált,
 • 1 284 000 km² nagyságú, tehát hatalmas ország 18,8 millió  lakossal (2024-es becslés)fővárosa: N'djamena (francia kiejtés: endzsáminá).
 • Csádban jelenleg közel egymillió menekült él. A térség több országában olyan életveszélyes polgárháborús (főleg Szudánban) és szociális körülmények vannak, hogy tömegek menekülnek át Csádba, no, nem azért, hogy ebben az ugyancsak nyomorult országba éljenek, hanem részben, - hasonlóan sok csádihoz - Nigeren át, vagy közvetlenül Líbiába jussanak, onnan pedig embercsempészek révén megpróbáljanak Olaszországba eljutni. A menekültek nagyobb hányadának (sok százezer, a szudáni polgárháború elől átjövőknek) azonban egyáltalán nincs pénze erre a kalandra, így ott rekednek Csádban.  
 • Kameruntól eltekintve Csád összes szomszédja zűrös ország. Ezek közül ugyan NIgériában demokrácia van, de éppen a Csáddal határos északkeleti részén terrorizálják a lakosságot a Boko Haram ,,haramiái".     
 • Csádnak a Közép-afrikai Köztársasággal, Líbiával és Szudánnal határos területei veszélyesek a potenciális terrorcselekmények miatt. A Tibest-hegyek területein kiterjedt, meghatározatlan terepen rejtőző aknaföldek okoznak veszélyt. Az országban jelen van a határon átmozgó nigériai terrorista csoport, a Boko Haram, és az Iszlám Állam. A főváros, N'Djamena elfogadható közbiztonságú.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Csádba.
 • A volt francia gyarmat Csádban a francia és az arab a hivatalos nyelvek. Csak a lakosság kb. 12% beszéli az irodalmi arab nyelvet, 40-60% az arab egy helyi dialektusát képes használni, azt is főleg a kereskedelemben. Sokan Csádot arab országnak tekintik, de tévesen. Kb. 120 száz őshonos nyelvet is beszélnek az országban.
 • A lakosság kb. 55% muzulmán, 23% katolikus, 18% protestáns. Sokan, főleg a falvakban, az említett vallásokkal párhuzamosan a természeti, öshonos hitvilágnak is hódolnak.  
 • Leggyakoribb vezetéknév: Mahamat
 • Átlagos havi bér (2024-ben): kb 300 euró-nak megfelelő helyi pénz (Na de, ez csak az állásban lévő szerencsésekre vonatkozó adat. A lakosság kb. 43 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, kb. havi 60 eurónak megfelelő CFA-frankból tengődik.)

Fő látnivalók:

 • Az UNESCO természeti világörökségének a része az Ounianga-tavak

Érdekességek:

Csád területén található a Szahara sivatag déli része, amely a világ legnagyobb forró homokos sivatagja.

A Borkou tartományban található a világ legnagyobb kőtömbje, az Ennedi-hegység, amelynek különleges kőoszlopai az UNESCO Világörökségi Listáján szerepelnek.

A csádi konyha jellegzetes ételei közé tartozik a "törölköző", ami egyfajta péksütemény húsos töltelékkel.

Csádban az élelmiszerárak magasak, és a lakosság jelentős része nem képes megengedni magának a teljes étkezést naponta, különösen a szegényebb vidéki területeken.

                                                                                        

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A piacok nagyon egzotikusak
 2. A Tibesti sivatag holdbéli jellege (legalábbis a fotókon)
 3. Nagyon egyedi jellege van afrikai viszonytatban
 4. A főváros nem muzulmán negyedében felszabadultan inni a szuper helyi sört
 5. Nagyon karakteresek a kézműves szuvenírek
 6. A Csádi-tó (na azt láttuk is) titokzatos, izgalmas látvány (a csádiak bálványozzák)

Nem tetszett

 1. Az éttermekben, a boltokban, a hotelekben a szolgáltatók egyáltalán nem kedvesek, nem szívélyesek, nem mosolyognak; a rendőrök, vámosok rettenetesen fapofák
 2. Az országban nincs igazán ütős turisztikai látnivaló
 3. A közutak vacak állapotúak
 4. A hotelekből kicsi a választék
 5. A levegőben van mindig a politikai feszültség
 6. A taxisokkal roppant állhatatosan kell alkudozni
 7. Csak a főváros igazán biztonságos
 8. A szudáni menekültek tízezreinek balsorsa
 9. A N'Djamena-i halpiacon a szárított halak orrfacsaró bűze

Vélemények

"Keveset voltam Csádban, de azon keresztül leírhatom milyen egy igazi afrikai ország... Fárasztó, nehéz, lemerítő, korrupt, érdekes, de már alig várod, hogy kilépjél onnan. Most bukkantam egy cikkre, hogy az 5. legveszélyesebb ország a világon. De én ezt nem éreztem egyáltalán, mint hátizsákos stoppos utazó. Sőt, bűnözés szempontjából kimondottan biztonságosnak éreztem. Az más dolog, hogy politikailag milyen, mert ha lenne a szomszédunkban 4 olyan viharvert ország, mint nekik, akkor tudnánk milyen ez. (2014)" forrás

Repülés és repülőjegy

Legegyszerűbb és nagyszerűbb isztambuli átszállással repülni N'Djamenába a Turkish Airlines járatával.

Vízum

Csád berlini nagykövetségétől lehet beszerezni a csádi vízumot. 100 eurót van képük elkérni a vízumért.
Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Szállás

Egészség

 • Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.
 • Szükséges a kiutazás előtt érdeklődni szakorvosnál az előírt, illetve javasolt oltásokról.
 • Csád az AIDS-fertőzöttség tekintetében jóval az afrikai országok átlaga felett van. 

Ingyenes AIDS-tesztet propagáló tábla - l. l. fotója

Közlekedés

Csád közlekedési viszonyai általában nehézségeket okoznak a turisták számára. Az ország nagy része sivatagos, és a közlekedési infrastruktúra nem fejlett. Az utak rendszerint rossz állapotban vannak, és gyakran homokosak vagy sárosak, különösen az esős évszakban. Ezért a közlekedési eszközök kiválasztása nagyon fontos, és általában a helyiek által használt járműveket kell választani.

    Autó: Az autó bérlése lehetővé teszi a látogatók számára, hogy függetlenül utazzanak, és felfedezzék az ország szépségeit. Azonban az autók bérlése drága lehet, és a kormányzati szabályozások is korlátozóak lehetnek.

    Taxik: A taxik kényelmesek és elérhetőek, de általában drágábbak, mint a tömegközlekedési eszközök. Azonban a taxik nagyon jól ismerik az utakat, és képesek a látogatóknak ajánlásokat adni a látványosságokról és az éttermekről.

    Buszok: A buszok a legolcsóbb közlekedési lehetőség Csádban, de a járatok ritkák, és a járművek nem mindig rendelkeznek megfelelő karbantartással. A buszok általában zsúfoltak és kényelmetlenek, és gyakran csak az ország legnagyobb városaiban elérhetők.

    Motorkerékpár: A motorkerékpárok kényelmes és olcsó módja a közlekedésnek Csádban, de a hőmérsékleti viszonyok és az útviszonyok miatt nem ajánlott a kezdő motorosok számára.

Kijelölt út - Ohotin Viktor fotója

Itt, egy falu szélén  a szomszédos Libiából csempészett gázolaj került ,, okosban"a dzsipbe. Feleannyiba került, mint a csádi fővárosban - Igaz, ennek az üzemanyagnak a minősége eléggé szar volt, aminek a benzinszivattyú látta a kárát. - Ohotin Viktor fotója

Nincs Csádban vasúti közlekedés.

Tömegközlekedés - r.v. fotója

Étkezés

Csád konyhája gazdag és változatos, és számos hagyományos ételeket és italokat kínál. Az országban sok étterem és kávézó található, amelyek különféle ínyencségeket kínálnak. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a legismertebb és legnépszerűbb ételekről és italokról, amelyeket a turisták megtalálnak Csádban.

    Couscous: Ez a hagyományos étele Csád konyhájának egyik legismertebb étele. A couscous-t általában marhahússal, baromfival vagy bárányhússal, zöldségekkel és fűszerekkel fűszerezik.

    Dornan: Ez egy zöldséges leves, amelynek alapanyagai általában a helyi zöldségek, mint a padlizsán, a cékla, a zeller, a répa és a paradicsom.

    Mafé: Ez egy mártásban sült hús, amely földimogyoróvaj, paradicsom és hagyma felhasználásával készül.

    Harira: Ez a leves vöröslencsével, paradicsommal és zöldségekkel készül.

    Fűszeres teák: A csádi konyha híres a fűszeres teákról is, amelyeket a helyi fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesítenek.

    Bissap: Ez a helyi gyümölcslé, amelyet a hibiszkusz virágából készítenek, és általában cukorral és lime-lal ízesítenek.

    Pálinka: Az alkoholos italok közül a legnépszerűbb a helyi pálinka, amelyet általában gyümölcsökből vagy gabonából készítenek.

Látványkonyha - Viktor fotója

Tevehúsos étel - bébé fotója

Vásárlás és pénzváltás

Pénzváltás

Vásárlás

Csádban számos lehetőség áll a látogatók rendelkezésére vásárlásra és ajándékok vásárlására. Az országban található piacok, áruházak és kézművesboltok, amelyekben a látogatók megtalálják az autentikus csádi termékeket és ajándékokat. Az alábbiakban néhány helyet és terméket sorolunk fel, amelyeket a látogatóknak érdemes meglátogatni Csádban.

    Piacok: A piacok a legjobb helyek, hogy megismerjék Csád kultúráját és hagyományait. A piacokon friss élelmiszerek, fűszerek, textil- és bőráruk, valamint helyi kézműves termékek találhatók.

    Artisanat Village: Ez egy kulturális központ, ahol helyi kézművesek dolgoznak, és hagyományos termékeket készítenek, mint például fonott kosarakat, kerámiát, ékszereket, bőrárukat és textíliákat. Ez a helyszín lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók megismerjék a helyi kultúrát és a kézművességet.

    Textil piac: A textil piac a látogatók számára lehetőséget nyújt a helyi textil termékek vásárlására. A textil piacokon megtalálhatók az autentikus afrikai anyagok, mint például a bazin, a bogolán és a kente.

    Csádi ékszerek: Csádban számos helyen megtalálhatók az autentikus csádi ékszerek, amelyek lehetnek karkötők, nyakláncok, fülbevalók, amelyek hagyományos csádi mintákat és anyagokat használnak.

    Bőráruk: Csád híres bőráruiról, mint például táskák, pénztárcák, övek és kiegészítők. Az autentikus bőrárukat általában kézművesek készítik, és különféle színekben és mintákkal kaphatók.

Tevehúsra specilaizálódótt hentes - bébé fotója

Szórakozás

Hagyományos táncestek: A hagyományos táncestek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék a helyi kultúrát és hagyományokat. Az esti programokon hagyományos ételeket is felszolgálnak, és általában élő zenével és táncokkal szórakoztatják a vendégeket.

Fesztiválok: Csádban számos fesztivált rendeznek, amelyek lehetőséget nyújtanak a látogatóknak arra, hogy közelebbről megismerjék a helyi kultúrát és hagyományokat. A fesztiválokon általában hagyományos ételeket felszolgálnak, és hagyományos zenei és táncos előadásokat is tartanak.

Közbiztonság

Csád kockázatos turista célhely.

Veszélyes területek:

 • líbiai, nigériai, nigeri és a közép-afrikai köztársasági határvonal 30 km-es körzetén belül.
 • Sila, Ouaddi, Wadi Fira, Ennedi, Borkou és Tibesti régiók.
 • Faya Largeau várostól 30 km-re északra eső területek.

Csádban a legkevésbé veszélyes helyek ezek: a főváros, N'Djamena és Bonro város valamint közvetlen környéke. De e két városban sem kockázatmentes nyilvános helyeken, éttermekben tartózkodni. Ha pedig ez a helyzet, akkor minek odautazni?


Magyar külképviselet

Csádban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Felügyelő külképviselet Egyiptomban, Kairó városában van.

Egyéb hasznos információk

A helyiek az amúgy nagyon értékes vízért nem kértek pénzt a sivatagban autozó turistától - Ohotin Viktor fotója 

N'Djamena

Kiejtés: ön dzsáména

bébé fotói

N'Djamena a Csád fővárosa, és egy modern afrikai város, amely gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik. A város számos kulturális és történelmi látnivalót kínál a látogatóknak, és számos szórakozási lehetőséget biztosít a turisták számára. Az alábbiakban néhány dolog, amit érdemes megnézni N'Djamena-ban.

    Nemzeti Múzeum: A Csád Nemzeti Múzeuma bemutatja az ország történelmét és kultúráját. A múzeumban találhatók régészeti leletek, ősi művészeti tárgyak, helyi népművészeti alkotások és értékes kéziratok.

    N'Djamena nagy mecsetje: Az ország legnagyobb mecsetje, amelyet 2015-ben újítottak fel. A mecsetben csodálatos díszítések és márvány belseje található.

    Párizs Művészeti Múzeum: A Párizs Művészeti Múzeumot 1966-ban alapították, és Európai és afrikai műalkotásokat mutat be, mint például kézzel készített textíliákat, fafaragásokat, kerámiát, bronzszobrokat, ékszereket, szőtteseket és festményeket.

    N'Djamena Színház: Az ország egyik legnagyobb színháza, amely különféle előadásokat és koncerteket kínál, mint például a helyi népi táncokat, zenéket és dráma előadásokat.

    Csád Művészeti Múzeuma: A Csád Művészeti Múzeuma egy másik kulturális intézmény N'Djamena-ban, amely a helyi művészek műveit mutatja be. A múzeumban találhatók különféle művészeti alkotások, mint például a kézzel készített ékszerek, kerámiák, szobrok és textíliák.

    Csádi piacok: N'Djamena-ban találhatók piacok, ahol a turisták megvásárolhatják az autentikus csádi termékeket, mint például az ételeket, a fűszereket, a textíliákat, a készített bőrárukat és az ékszereket.

Zakuma nemzeti park

A Zakouma Nemzeti Park a Csád középső részén található, és az ország legnagyobb védett területe. A park gazdag élővilágával és természeti szépségeivel kínál élményt az idelátogatóknak. Az alábbiakban néhány jellemző a Zakouma Nemzeti Parkról:

    Élővilág: A parkban gazdag élővilág található, amely magában foglalja a híres "afrikai nagy ötös" - az elefánt, a bivaly, a leopárd, az oroszlán és a rinocérosz. Emellett több mint 50 fajta emlős és 300 madárfaj él a területen.

    Sivatagi táj: A park területe sivatagos és fás szavannákból áll. A területen található nagy fák és bozótok, amelyek árnyékot nyújtanak az állatoknak. A parkban található vízforrások és patakok kínálnak vizet az állatoknak, és lehetővé teszik a látogatók számára a természeti szépségek felfedezését.

    Szafari túrák: A parkban szafari túrákra lehet jelentkezni, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék a területet és az élővilágot. A túrák vezetői szakértők az állatok, a növények és a környezet ismeretében, és kiváló információkkal szolgálnak a területről.

    Gyalogtúrák: A Zakouma Nemzeti Parkban lehetőség van gyalogtúrákra is, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék a természetet és az állatokat. A túrák általában kis csoportokban történnek, és az állatoktól való biztonság érdekében tapasztalt vezetők vezetik őket.

    Kulturális programok: A park szervezett kulturális programokat is kínál a látogatók számára, amelyek bemutatják a helyi kultúrát és hagyományokat. Az esti programok általában hagyományos ételeket felszolgálnak, élő zenével és táncokkal szórakoztatják a vendégeket.

Csád-tó

A Csád-tó Afrika egyik legnagyobb édesvíz tavai közé tartozik, és az afrikai kontinens középső részén található, a Szahara sivatag északi szélén. A tavat körülvevő területek hatalmas mennyiségű édesvízi állat- és növényfajt tartalmaznak, és a tó és környéke számos kulturális és történelmi látnivalóval rendelkezik. Az alábbiakban néhány érdekesség a Csád-tóval kapcsolatban:

    Méret: A Csád-tó Afrika negyedik legnagyobb tavai közé tartozik, és nagyjából 135 kilométer hosszú és 15-30 kilométer széles.

    Élővilág: A tavat körülvevő területek gazdag élővilággal rendelkeznek, beleértve a hüllőket, halakat, krokodilokat és madarakat. A tó vízében élő halfajok, mint például a tilápia és a sügér, fontosak a helyi halászok számára.

    Kultúra: A Csád-tó környékén számos etnikai csoport él, akiknek hagyományos életmódját az állattenyésztés és a halászat jellemzi. A tó körül található településeken hagyományos piacokat és falvakat lehet meglátogatni, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy megismerjék a helyi kultúrát és hagyományokat.

    Vízi sportok: A tó körül található üdülőhelyeken lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására, például horgászásra, vitorlázásra és kajakozásra.

    Történelem: A Csád-tó környéke gazdag történelemmel rendelkezik, és a tóhoz kötődő történeteket mesélik el az itt élő emberek. A tó körüli területeken találhatók régészeti leletek is, amelyek a helyi történelemre utalnak.

Ennedi

Ennedi a Csád északi részén található, és az egyik legelzártabb területe az országban. A terület különleges sziklaképződményeiről és természeti szépségeiről híres, amelyeket a látogatók kiválóan tudnak felfedezni. Az alábbiakban néhány jellemző a turisták számára Ennedi-ről:

    Sziklaképződmények: Az Ennedi környéke híres a különleges sziklaképződményekről, amelyek különleges színűek és alakúak. A területen találhatók magas, tornyos sziklák, mély barlangok és különféle formájú sziklaalakzatok.

    Természeti látnivalók: A területen számos természeti látnivaló található, például kanyonok, források és vízesések. A kanyonok, mint például a Guelta d'Archei, látványosak és gazdagok élettel, állatokkal és növényekkel.

    Szafari túrák: Ennedi területén lehetőség van szafari túrákra is, amelyek során a látogatók közelebbről megismerhetik a területen található állatokat, mint például az oroszlánokat, antilopokat és krokodilokat.

    Gyalogtúrák: Ennedi területén lehetőség van gyalogtúrákra is, amelyek a természeti látnivalókra és a sziklaképződményekre összpontosítanak. A túrák során a látogatók eljuthatnak olyan helyekre, amelyekre csak gyalogosan lehet.

    Kulturális programok: Ennedi környékén több etnikai csoport él, akiknek hagyományos életmódját meg lehet ismerni a helyi falvakban. A területen található piacok lehetőséget nyújtanak arra, hogy megvásárolják az autentikus helyi termékeket és kézműves tárgyakat.

Tibesti

Tibesti a Csád északi részén található, és az ország egyik legeldugottabb és legvadregényesebb területe. A terület vadonatúj szépségeket kínál, amelyekkel csak nagyon kevesen vannak tisztában. Azonban a politikai és biztonsági helyzet miatt a turisták nem látogathatják el a területet. A térségben ugyanakkor található néhány látványos látnivaló, amelyek érdekesek lehetnek azok számára, akik a közelben tartózkodnak, és kíváncsiak az itteni természeti szépségekre.

    Tibesti-hegység: Tibesti-hegység Afrika egyik legmagasabb hegyvonulata, ahol a hegyek általában 2000-3000 méteres magasságban vannak. A hegység csúcsain a hó is előfordulhat, és rengeteg folyó ered innen.

    Homályos kráterek: A Tibesti-hegységben található néhány látványos homályos kráter, amelyek olyanok, mintha egy másik bolygón járnánk. Ezek a kráterek különleges és titokzatos légkört kölcsönöznek a területnek.

    Termálforrások: A Tibesti-hegységben található termálforrások lehetővé teszik a turisták számára a természetes forróvízben való úszást és pihenést.

    Kulturális programok: A területen a tuareg nomádok élnek, akiknek hagyományos életmódját meg lehet ismerni a helyi falvakban. Az itteni piacok lehetőséget nyújtanak arra, hogy megvásárolják az autentikus helyi termékeket és kézműves tárgyakat.

Egyéb látnivalók

Földrajz és időjárás

2016-ban az UNESCO világörökségének helyszínévé nevezték ki a kanyonok és völgyek szabdalta csádi Ennedi-fennsíkot, amit a víz és a szél formált lélegzetelállító látványossággá. A legnagyobb kanyonokban található vízkészlet nélkülözhetetlen szerephez jut a fennsík ökoszisztémájának fenntartásában. A kanyonok és a barlangok sziklarajzai a kulturális örökség rendkívül fontos emlékei a Szaharában.

Emil Koussi közelében dűnék és sziklák - m.g. fotója

Pic Toussidé - m.g. fotója

A Szahara legmagasabb pontja, az Emil Koussi csúcsa felé haladva - m.g. fotója

Homokkő hegyek - m.g. fotója

k.v. fotója

b. a. fotója

Történelem

Csád 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. Ez sok békét és előnyt nem hozott a szegény csádi népnek. Függővé váltak: a katonai puccsoktól, a szomszédok beavatkozásaitól (Líbia), az iszlamista terrorizmustól, a véres belső hatalmi harcoktól.

Manapság

Csád lakosságának legalább 80 százaléka nyomorog.

k.v. fotója

"A csádi kormány biztonsági okokra hivatkozva betiltotta az egész testet és arcot eltakaró muzulmán női viseletet, a burkát két nappal az után, hogy hétfőn N'Djamenában 33 ember halálát okozta egy kettős öngyilkos merénylet. "A burka viselését a mai naptól azonnali hatállyal meg kell szüntetni, nemcsak a nyilvános helyeken és az iskolákban, hanem az ország teljes területén" - jelentette be szerdán Kalzeube Pahimi Deubet miniszterelnök abban a beszédében, amelyet a közép-afrikai ország különböző vallási közösségeinek vezetői előtt mondott a ramadán böjti hónap kezdete alkalmából. "A burka és minden olyan fejfedő, amely alól csak a szemek látszanak ki, valójában álruha, amelynek viselete mostantól tilos" - fűzte hozzá a kormányfő, felszólítva a vallási vezetőket, hogy prédikációikban és a mecsetekben is terjesszék ezt az üzenetet. A biztonsági szolgálatok emellett "utasítást kaptak, hogy keressenek fel minden piacot, kobozzák el az ott árusított összes burkát, és égessék őket el" - mondta Deubet. Szavai szerint minden ellenszegülőt őrizetbe kell venni, vád alá helyezni és rövid úton elítélni. (2015)" forrás

A csádiakról

Egy átlagos csádi édesanyának hat gyermeke van.

A falvakban szokásos, hogy az újdonsült férj három évet dolgozik az apósának, sőt az anyósának kunyhót épít. 

A falvak lakói, főleg a nők és a gyerekek, nagyon ritkán utaznak a telepüésükön kívüli helyekre. Legfeljebb maimum 15 kilométeres távolságba jutnak el, azt is gyalog. A járműveken utazás az átlag falusinak túlságsan költséges.

n.d. fotója

A galabeya régen volt kimosva... - r. v. fotója

k.v. fotója

Turista etikett

 1. Az egyik legfontosabb szabály, hogy soha, de soha ne fényképezzünk le helyi embert az előzetes jóváhagyása nélkül! Ez főleg a fővárosra érvényes szabály. N'Djamenában életveszélyes ezt a szabályt megszegni. Egy fehér nőt szabályosan hátba szúrtak, amiért egy fővárosi piacon engedély kérése nélkül lefényképezett kofákat. Vidéken a fotózást jobban engedik, de ott is legyünk óvatosak.
 2. Középületeket a legszigorúbban tilos fotózni!
 3. Az utcákon nem szabad fedetlen vállakkal és lábakkal járkálni. A férfiaknak sem ajánlott rövid nadrágban kimenni az utcára. A helyiek szemében ez olyan, mintha alsógatyában mászkálna az illető. A férfiak felvehetnek rövid ujjú pólót, a nőknél a T-shirt nem elfogadott.
 4. Magyarul átkozódás ott: 3,14 Csád!

Olvasmányos linkek

A sivatagi utazás folyamán a kevés árnyék lehetőséggel élni kell - Viktor fotója

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

k.v. fotója

Aji fotói

N'Djamena közelében található Gauí egyedülálló faluja, amely egy helyi törzs tulajdonában van. A benne lévő összes ház agyagból készült, és eredeti megjelenésű. A központi helyet a 100 éve épült uralkodói palota (a képen a palota) foglalja el.  g.sz. fotója

g. sz. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon