ÚTIKRITIKA.HU / Szváziföld


hirdetes

útikritikák


Szváziföld

Szváziföld dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Vízum | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Földrajz és időjárás | Történelem és manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Nem jellemző afrikai öltözködés - v.k. fotója

Szváziföld dióhéjban

 • Szváziföld (más néven: Eswatini) Afrika déli részén egy pici ország, amit kétharmad részben a Dél-afrikai Köztársaság, egyharmad részben Mozambik ölel körül. Szváziföld területe mindössze 17 364 négyzetkilométer (Afrika legkisebb országa), és közel 1,2 milliós a lakossága (2023-as becslés). Szváziföld államformáját tekintve alkotmányos monarchia.
 • Az ország fővárosa Mbabane, ami 8254 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak turista célú látogatás esetén nem kell vízum a Szváziföldre való belépéshez. Szváziföldi vízum ügyintézése: Vista
 • Szváziföldön a közbiztonság viszonylag jó, jobb, mint a Dél-afrikai Köztársaságban. A fővárosban és a Manzini nevezetű városban éjszaka nem ajánlatos az utcán járkálni.
 • Szváziföldön az angol és a sziszvati a hivatalos nyelv.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Pénznem: lilangeni (SZL), aminek az árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Dlamini

Varga Gábor fotója

Látnivalók és nevezetességek:

 • Szváziföldön a vadvilág nagyon gazdag. A nemzeti parkokban bőven lehet látni elefántokat, oroszlánokat, rinocéroszokat. A madárvilág is nagyon gazdag.
 • A főváros nem nagy szám, a turisták többnyire gyorsan igyekeznek az Ezulwini-völgybe, ahol van szafarizás, népi kultúra, múzeumok stb.
 • Hlane Royal National Park
 • Mkhaya vadrezervátum

Boldog születésnapot, Öfelsége - K-T. György fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A nyüzsgő Swazi Market, központi piac a főváros, Mbabane folyóparti központjában
 2. Jópofa, hogy milyen nagy fontosságú náluk a királyság és a királyi család
 3. A Ngwenya üvegüzem, ahol fantasztikus kézműves munka folyik, csakis újrahasznosított üvegalapanyagból
 4. Egész jók a kézműves, textiles ajándéktárgyaik, de keményen alkudozni kell
 5. Szép a főváros fekvése egy fennsíkon
 6. Barátságosak az emberek a fehér turistákkal
 7. Nem csupán a turisták kedvéért, hanem igazán saját örömükre ápolják erősen a néphagyományaikat
 8. Hogy mennyivel jobb a közbiztonság, mint Dél-Afrikában
 9. Kedvenc szálláshelyünk: a Phophonyane Falls Lodge egy természetvédelmi rezervátumban (Phophonyane Falls Nature Reserve)
 10. Sokkal jobbak a közutak, mint a szomszédos Mozambikban

Nem tetszett

 1. Hogy a királynak tucatnyi felesége van, közben azt propagálja, hogy alattvalói ne feküdjenek le fűvel-fával
 2. Elnézést, de a piacon a kofák által főzött hagyományos helyi sört nem vette be a gyomrom
 3. A helyi kaják (húsleves, kukoricakásás dolgok) nem jöttek be nekem (gyakran ettem főtt kukoricát, mert az ehető volt)
 4. Riasztó volt folyton azt hallani az idegenvezetőktől, hogy a lakosság közel fele HIV-pozitív (e téren világelső)
 5. A baloldali közlekedés

Vélemények

,, Szváziföldön a táj csodás. Mintha festették volna, trópusi növények láthatók mindenfelé, s a klíma is jó meleg. Ha Dél-Afrikában jársz, s nem sajnálod az időt, akkor ugorj át Mbabanéba két napra, jó előre kell azonban gondoskodni a vízumról.

A főváros, Mbabane tényleg a világ vége. Kora középkori viszonyok keverednek a modern világ vívmányaival. A lakosság egy része sárkunyhókban, illetve pálmalevelekből font kunyhókban lakik, döngölt földön, egy gyékényen alszik, s legfeljebb azt eszi, amit a természetben talál. Akadnak persze olyanok is, akik fényűző villákban élnek, s esténként a királyi kaszinóban szórakoznak. Mert ilyen is van Mbabanéban.

A főváros főterén vesszőből font kunyhó díszeleg. Nagy becsben áll ez az építmény. Hogy miért? Mert nem más lakja, mint a varázsló. A lakosság komolyan hisz abban, hogy bizonyos állampolgároknak ember feletti az erejük, s emiatt becsben tartják a varázslót.

A csodafigura dunsztos üvegekben tárol különböző színű porokat és azok segítségével gyógyít. A legtöbben nem a patikákban kapható gyógyszereket helyezik előtérbe, ha betegek, hanem ehhez a kuruzslóhoz fordulnak. Fejfájásra kék por jár, hányingerre piros, izületi fájdalmakra sárga…

Mágikus erejük van a pajzsoknak is Szváziföldön. Aki számít valamit, annak van pajzsa. Természetesen az igazán gyönyörű, a tolldíszekkel ékesített a hercegeknek jár, no és a legpompásabb a királynak.

A király még fiatal, 49. születésnapját ünnepelte 2017-ben. Az év legnagyobb eseményén, a Reed Dance alkalmával a király a felsorakozó több száz szűz hajadon közül egy elé leteszi a pajzsát, s ezzel a hölgy elnyeri az első éjszaka jogát. Nagy dolog ez, aki megtetszik a királynak, akár még a felesége is lehet, s fényűző pompában élhet egész életében. Persze el kell viselnie a többi feleséget is, 2017-ben éppen 15 asszony volt a háznál.

Aki nem elég csinos, az legfeljebb abban bízhat, hogy adnak érte egy tehene. Tehénért tehén jár, ezt gondolják Szváziföldön a férfiak, legalábbis a középosztálybeliek. Nehéz feldolgozni ezt a tényt, középkori módszereket, miközben láthattam, hogy a mbabanei áruház műszaki osztályán fantasztikusan modern tévét árulnak. A butikok meg tele vannak Versace-termékekkel. Hogy kik veszik meg? Talány…

A mbabanei emberek, akik sötét fekete színűek mezőgazdaságból élnek. Gyümölcsöt termesztenek, nagyon szép és nagy egzotikus gyümölcsök nőnek arrafelé. Akkora avokádót még soha nem láttam, mint Szváziföldön, nálunk három négy kicsi ad ki egy ottani méretűt. Sokan dolgoznak a népművészetben is. Szépen faragnak, fa szobrokat készítenek, s szappankőből is csinálnak gyönyörű alkotásokat. Nem is drágák, érdemes haza hozni emlékbe néhányat. Én is vettem. (2017)" forrás


,, A Dél-Afrikában bérelt autókhoz kell az autó felvételekor kell határátlépési engedélyt kérni. A határátlépés kb 20-30 perc.
A közbiztonságot mindenki sokkal jobbnak tartja, mint Dél-Afrikában.
Gyönyörű hegyek és nemzeti parkok vannak, plusz mindenhol igazi afrikai hangulat.
Vannak elegáns szállások, éttermek, bevásárlóközpontok, mindez még Dél-Afrikánál is olcsóbban." (2020, Bono)


A fővárosban, Mbabaneban egy gyors kör után inkább folytattunk az utunkat egy szvázi kulturális faluba, amit tényleg megéri beiktatni az útba. A többnejűség és a férfiak elsőbbsége egyébként az elsőként meglátogatott kulturális faluban is előjött, ahol a szvázi tradicionális életről meséltek nekünk, háttérben a kivégzési heggyel (execution rock) - persze ma már nem hajtanak senkit sem a halálba a magasból, mesélte vigyorogva a guide-unk, és a fotóhoz is cheese helyett executiont mondtunk. Egyébként itt is volt korábban tradicionális szvázi táncbemutató, amire kíváncsiak voltunk, de az elmúlt 2 évben ez is elmaradt már sajnos.

A térképen úgy találtuk, hogy a Mlilwane park van a legközelebb. Ez a park nemcsak arról híres, hogy a legrégebbi Szváziföldön, de arról is, hogy nincsenek nagyvadak, így gyalogosan, biciklivel is fel lehet fedezni a gazdag állatvilágot, ellentétben a Krügerrel, ahol nem ajánlott kiszállni a kocsiból. Végre egy nagyot akartunk túrázni, a medence mellett pihenni és a beszédes nevű Hippo Haunt étteremben vacsorázni. Ahogy megérkeztünk szerelembe estünk a hellyel, gyönyörű zebrák és gnúk fogadtak minket, minden békés, már láttuk magunkat közöttük túrázva. Volt egy nagyobbacska tavacska, ahol megálltunk pár képet csinálni az autóról és… egyszer csak a tóban halkan elúszik mellettünk egy krokodil…ööö, akkor menjünk tovább. (2022) forrás

Megközelítés

 • A szárazföldi határok éjszaka zárva vannak! Előre tájékozódni kell, hogy az általunk kiválasztott határátkelőhely mikor van nyitva, ugyanis vannak olyanok, amelyek csak reggel 8 és délután négy között tartanak nyitva.
 • Vannak távolsági buszjáratok Szváziföld és Johannesburg, valamint a mozambiki Maputo között.

Vízum

Az útlevélnek az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie és néhány üres lappal is kell rendelkeznie. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik.

"Az már a határátlépésnél is látszott, hogy egy kicsit más, mint Dél-Afrika. A légkondis, tiszta és kicsit elcsépelten európainak tűnő dél-afrikai oldalról a mit sem sejtő utazó egy fülledt bódéba lép át, ahol a legfőbb helyen három fotó néz le rá: balról jobbra és fentről lefelé (ugye megvan, az első fotónak minden szempontból a legelső helyen kell lennie): őfelsége III. Mswati, az anyakirálynő és a miniszterelnök. Por mindenhol, épphogy csak páviánok nem futkároznak. Plusz ingyen óvszer ilyen feliratokkal, hogy "Trust no one". Valószínűleg meghúzta valaki a vészharangot (tippem a WHO) és nem akarják a 100%-ot is elérni, hiszen a helyiségben lévő 10 emberből statisztikailag 4 így is HIV fertőzött.

Az útlevél-ellenőrző hölgy, aki hivatásához képest egy BKV jegypénztárosnál is alul-öltözöttebb volt, meglátván a magyar útlevelet először elkerekedett szemekkel szemlélte, aztán "I have to check something" felkiáltással eltűnt. Pár perc múlva egy köteg összetűzött A4-es lappal jelent meg, kicsit még le is kellett porolnia, de maradok optimista és ezt betudom környezeti sajátosságnak. A lapokon két oszlop volt: az egyikben a világ összes országa volt felsorolva ábécé sorrendben, a másikban pedig Y vagy N, aszerint, hogy kell-e vízum, vagy sem. Miután a hölgyemény sokadig nekifutásra sem találta meg Magyarországot sem az M, sem az R betűnél, segítetem neki, és a H-nál valóban ott volt, hogy tényleg nem kell vízum. Ezzel meg is kaptam a pecsétet és mehettem is tovább Isten és természetesen a király hírével. " forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

 • 3 csillagos: Mountain Inn
 • 4 csillagos: Royal Swazisun Hotel

Turisztikai szálláshely - Ballabás Sándor fotója

Egészség

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek, egyre inkább jellemző a gyógyszerhiány. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén. Az alacsonyabban fekvő területek maláriával fertőzöttek, emellett a kolera, a veszettség és – édesvizekben – a bilharzia jelent fokozott egészségügyi veszélyt. Indokolt a szokásos higiéniás szabályok betartása, a malária elleni védekezés és tetanuszoltás.

A dél-afrikai térséget sújtó HIV/AIDS járvány ebben az országban szedi a legtöbb áldozatát, 26,1 %-os a HIV fertőzöttség aránya. Aggasztó méreteket ölt a HIV/AIDS fertőzöttség: a 15 és 49 év közötti lakosság tagjai közül minden negyediknél regisztrálják a betegséget. Az elégtelen egészségügyi rendszer miatt ellátásuk megoldatlan. A kormányzat képtelen az alapvető szolgáltatások biztosítására. A várható élettartam a korábbi 60 évről 32 évre csökkent, és az ország népessége évi 0,5%-kal fogy.

Közlekedés

Baloldali közlekedés van, a megengedett sebesség max. 80 km/óra.

Étkezés

A kényes gyomrú magyarnak érdemesebb a szállodai és városközponti éttermekben enni. A szafarik során ehető étkeket adnak.

Mit is együnk? Hát persze, hogy grillezett impalát, gnúkolbászt és antilopcurryt. Mellé pedig a nemzeti büszkeségüket, a helyi sört, Sibebe-t iszunk. Tökéletes. forrás

Közbiztonság

 • Többnyire problémamentesek a szváziföldi utazások, ám kisebb zsebtolvajlások, rablások előfordulnak a nagyvárosok (Mbabane, Manzini) forgalmas részein, ezért nem ajánlatos gyalogosan közlekedni, nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni.
 • Nem javasolt éjszaka vagy sötétedés után vezetni a Dél-afrikai Köztársaságot és Mozambiket Szvázifölddel összekötő úton vagy más izolált utakon a fegyverrel elkövetett, útonállásos autórablás fokozott veszélye miatt. Az utakon tartózkodó vad- és háziállatok és a kivilágítatlan parkoló autók további kockázatot jelenthetnek.
 • Ne álljon meg autójával piknikezni vidéki, elhagyott tájakon, csak ha nagyobb társasággal tartózkodik ott.
 • A kábítószer birtoklást és használatot – még ha része is a helyi szokásoknak - szigorúan büntetik. A homoszexualitás illegális.
 • Az utóbbi időben megsokasodtak a fennálló rezsim és az abszolút monarchia intézménye ellen irányuló politikai tüntetések, megmozdulások, azok azonban viszonylag békés keretek között zajlanak le.

Magyar külképviselet

Szváziföldön nincs semmiféle magyar külképviselet, még tiszteletbeli konzul sincs. A bajba jutott magyar állampolgár a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában lévő magyar nagykövetséghez fordulhat.

Egyéb hasznos információk

 1. Elektromos áram: 230 Volt (50 Herz)
 2. A fővárosban 3 bevásárlóközpont is van.
 3. Szváziföldön szinte mindenhol lehet dél-afrikai randdal fizetni. Alig van ok pénzváltásra.

Látnivalók és programlehetőségek

Hlane nemzeti park


B. János fotója


"A szvázi kulturális falu pontosan olyan, mint amire a neve alapján számíthat az ember. Eladható hagyományőrzés szvázi módon. Szerencsére táncban profibbak, mint lehúzásban, de már járnak Európába gyakorolni. Egyébként abszolút jó fejek voltak, a kultúrájukról pedig többet tudtak, mint amit bárki tudni akart, de azért evidens volt, hogy esténként nem ott alszanak a porban, szigorúan a kunyhó számukra engedélyezett oldalán, hanem szépen felveszik a farmert, hazabuszoznak és elmennek bulizni. A rózsaszín karóra és a lakkozott köröm is inkább ezt az elméletet támasztotta alá. Szvázi táncosnak lenni egyébként olyan foglalkozás, ahol nem kizáró ok egy vagy több hiányzó fog. Gyanúmat, hogy ez egy titkos beavatási szertartás lenne, nem igazolta később a Google sem. Érdekességképpen, hajdanában danában, még a karórák és a körömlakk kora előtt, 17 tehén volt az ára egy házasságnak. Ma egy tehén kb. 2000 rand (200 euró) amiből könnyen kiszámolható, mennyi is az annyi. Tehénfarm-tulajdonosok előnyben. " forrás

Földrajz és időjárás

 • Az ország neve a királyság etnikai hátterét adó, bantu népcsoporthoz tartozó szvázi népre utal. A lakosság 85 százaléka a szvázi néphez tartozik.
 • Szváziföldnek nincs tengeri kijárata.
 • Szváziföld klímája a változatos földfelszín, a 21 m-től az 1862 m magasságig terjedő hegyvidék miatt a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

Történelem és manapság

 • A terület a 19. század végén vált brit protektorátussá (valójában gyarmattá).
 • Szváziföld 1968-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. Államformája: abszolút monarchia. 

Az ország viszonylag magas nemzeti jövedelemmel rendelkezik, ennek ellenére a lakosság 70%-a a szegénységi küszöb alatt él. Rendkívül nagyok a jövedelmi különbségek, 40%-os munkanélküliség. Az emberek döntő többsége vidéken, önellátó mezőgazdaságból tartja fenn magát. A szváziföldi törzsi kultúrában gyökerezik a többnejűség, az "Oroszlán" becenévre hallgató III. Mswati királynak 14 felesége van, dacára annak hogy a kereszténység elterjedésével a többnejűség visszaszorulóban van. A király a különböző klánokból választ feleséget, így a sok neje végül is a nemzeti egységet hivatott szolgálni. Szváziföldet szokás "Afrika Svájcának" nevezni, na nem a gazdasága miatt, hanem inkább a hegyes környezet miatt.

2018-ban a király úgy döntött, hogy az ország eddigi neve, a Szváziföld helyett, legyen: Szvázi Királyság ("Kingdom of eSwatini").

"Maga az ország ezer szállal kötődik Dél-Afrikához, mondjuk megértem, ha tehetném, én is inkább Dél-Afrika felé kacsintgatnék, mint Mozambik felé. Még a pénzük is egy az egyben a randhoz van kötve, csak lilangeninek hívják és király portréképek vannak rajta. Hogy a hétköznapi életben is egyértelmű legyen, ki az erősebb kutya: Szváziföldön elfogadják a randot, Dél-Afrikában viszont gyakorlatilag lehetetlen feladat lilangenivel fizetni. A kisebb országnak és kevesebb embernek (1.2 millióan lakják) van egy kézzel fogható előnye is, a bűnözés jóval alacsonyabb, mint Dél-Afrikában. És ez a hangulaton is látszik, az embernek nincs az az érzése, hogy mindjárt leszúrják, inkább csak érdeklődően nézelődnek. Már aki el tudja fordítani a fejét, a fejen való teherhordás ugyanis errefelé is felettébb népszerű. Egészen elképesztő geometriájú dolgokat képesek ezzel a módszerrel szállítani, úgy mint doboz, lavór, váza, üveglap, rőzse, fatörzs, stb. Riszpekt. (2010)" forrás

A helyiekről

A hagyományos Szvázi vallás hívei egy Mkhulumnqande nevű, a Földet megteremtő felsőrendű lényben hisznek. Kultikusan,áldozatokkal azonban nem hódolnak neki, és nem tekintik összefüggőnek az ősi szellemekkel (emadloti). A szvázik az ősi szellemeket éppúgy rangsorolják, mint az embereket.

Aji fotója

Turista etikett

 1. Ne cikizzük a királyt és a királyságot a helyieknek.
 2. Náluk az idősek iránti tisztelet nagyon fontos. A helyi idősek iránt legyünk megkülönböztetetten udvariasak, tisztelettudóak.

Olvasmányos linkek

,, Afrika egyetlen abszolút monarchiájában egy hetet töltöttünk. Ebből legtöbbet a Mlilwane Nemzeti Parkban, ami nagyon különleges élmény volt. Afrika szafariparkjairól tudni kell, hogy az elefántok és a ragadozók miatt többnyire csak autóval járhatók be, gyalogolni legfeljebb vezetett túrán, fegyveres kísérővel szabad. Mlilwanében viszont se elefánt, se ragadozó, a területről már rég eltűntek ezek az állatok, amikor a nemzeti parkot létrehozták, és nem is telepítették be őket. Cserébe viszont szabadon lehet kószálni a parkban, mindössze a víziló- és krokodilveszélyre figyelmeztet tábla (Zsuzsit persze ez sem zavarta meg abban, hogy majdnem rálépjen egy békésen szundikáló krokodilra, de semmi vész! - megtudtuk, hogy bőségesen etetik őket). A növényevők viszont eléggé hozzászoktak az emberhez, és a szokásos távolságtartás helyett a zebrák/antilopok akár 10-15 méterre is megközelíthetőek, néhány egyed - és egy falka varacskos disznó - pedig rendszeresen besétált a táborhelyekre étel után kutatva. (2017)" forrás


"150 méterben maximálták a boszorkányok repülési magasságát Szváziföldön. A rendeletet az afrikai ország légügyi hatósága hozta – teljesen komolyan. Aki 150 méternél magasabban repül söprűnyélen, az azt kockáztatja, hogy letartóztatják és pénzbírsággal sújtják. A légügyi rendelet tiltja azt is, hogy játékhelikoptert vagy papírsárkányt túlságosan magasra engedjenek fel a légtérbe. Boszorkányok létében, fekete mágiában komolyan hisznek nagyon sokan Szváziföldön, ahol azonban még sohasem zuhant le repülő amiatt, hogy boszorkánnyal ütközött.

A brit Metro újság jelentése szerint Sabelo Dlamini, Szváziföld légügyi hatóságának igazgatója csak söprűn repülő boszorkányokat említett e heti nyilatkozatában, pedig kosár is szóba jöhet, legalábbis egy zimbabwei példa okán. Az ugyancsak afrikai országban egy évvel ezelőtt azért vettek őrizetbe két nőt, mert meztelenül találták őket egy kertben Chinhoyi városában. A magukat boszorkánynak valló asszonyok azt állították, hogy repülő kosaruk dobta le őket a kertbe egy éji rituálé után. A különleges repülőeszköz úgynevezett gabonaszelelő kosár volt, amelyben a magvakat fel-feldobva fúvatják ki széllel a pelyvát. A helyi hiedelemben az ilyen kosár – európai "észjárással" – a seprűhöz hasonló boszorkányeszköznek számít. " forrás

Fotóegyveleg

j. m. fotói

d. r. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon