ÚTIKRITIKA.HU / Augsburg


hirdetes

útikritikák


Augsburg

Augsburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Városháza | Fugger múzeum és ház | Madár-kaputorony | Dóm | Más templomok | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Figyelemre méltó környékek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ott távolabb a Perlachturm - m.h. fotója

Augsburg dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 330,000

Bajorország délnyugati részén, a sváb (Schwaben) régiójában fekszik. München és Nürnberg után a harmadik legnépesebb bajor város.

Augsburg légvonalban 57 kilométerre van Münchentől és 495 kilométerre Berlintől, a fővárostól.

Míg sokan azt gondolhatják, hogy a város nevében az "aug" a szemekre utalhat (németül Auge (n)), valójában a város római nevéből, az Augusta Vindelicorum-ből ered.

A város területének kb negyede erdővel borított, s ezzel Augsburg a legzöldebb német városok közé tartozik.

Augburg lakosságának kb. negyede külföldi, de e hányadnak a fele uniós állampolgár.

Augsburgban az árak, főleg a lakbérek, jóval alacsonyabbak, mint Münchenben.

Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2500 EUR (németországi átlag: 2800 EUR)

Helyi német barátaink mondták nekünk, hogy a külföldi turista a város lakóival dumálva ne eróltesse a náci múlt témáját, mert baromira nem szeretnek erről beszélgetni, főleg nem idegennel. (Legalább biztosak lehetünk afelől, hogy ők meg nem tudnak semmit a magyar kalandozások környékbeli, 955-ös kudarcáról.)

A kölcsönös viccmesélés esetén pedig, kéretik figyelembe venni, hogy náluk a humor eléggé gyengén csattan....

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Annyira szép a Rathaus és előtte a téren a szombat délutáni kellemes forgatag
  2. A 16. századi Fuggerei
  3. A kilátás a Perlachturmból
  4. Ez az alábbi fotón látható ház

m.o.fotója

Nem tetszett

  1. A pályaudvar, a parkok és zöldterületek térségében néhány kellemetlen alak rontja a közérzetet, a rendet. Tény, hogy komoly veszély nem fenyeget senkit.
  2. Kevés parkolóhely

Vélemények

,, Itt páholták el a portyázó magyarokat 955-ben a Lech-mezei csatában, véget vetve a hátranyilazós korszaknak. Ezt megünnepelendő vagy megsiratandó, (kinek ízlése szerint) felkerestük a település legsikeresebb családi sörfőzdéjét. Mondjuk, a Riegele-t inkább nevezném sörgyárnak, a méreteit látva, és a 200 ezer hektoliteres éves termelést figyelembe véve. Bár a híres sörkertjük éppen zárva volt, az éttermük szerencsére működött, és volt alkalmunk megcsodálni a csodálatos sörcsapjukat, amin keresztül szolgálják a cég mind a 14-féle sörét.

Én a „Dulcius 12” névre hallgató, nagyon durva specialitásukat kóstoltam meg. Kicsit édeskés, és hát érezni benne a 11%-os alkoholtartalmat. Olyan, mintha egy Bosrodi Bivalyba beleöntenénk egy felest.

A belvárosban sétálgatva a már megszokott német jólét életérzést figyeltük meg, miközben körbejártuk a Fuggerek középkori „lakótelepét”. Ahhoz képest, hogy egykoron a Fugger család kezében volt a Német-római Birodalom vagyonának körülbelül egytizede, nem tűntek túl puccosnak a házaik sőt, szerintem nálunk mostanság van egy-két oligarcha, aki megmosolyogná ezeket az épületeket. (2018)" forrás

Odajutás

Augsburg a legrövidebb közúton 725 kilométerre van Budapesttől. Ebből 615 kilométer autópálya. Megállás nélküli autózást feltételezve az időtartam kb. 7 és fél óra.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más Augsburg-i szálláshelyek online foglalása - hotelscombined.com

Helyi közlekedés

Augsburg hatékony közlekedési rendszerrel rendelkezik, hét fő villamosvonallal és számos autóbuszvonallal, amelyek az egész városi és elővárosi területet lefedik. Ezek a vonalak naponta körülbelül 04:30 és 00:30 között közlekednek. Csütörtöktől vasárnapig további éjszakai buszjáratok biztosítják a fennmaradó éjszakai órákat, így (csökkentett) 24 órás szolgáltatást biztosítanak.

Augsburgban többféle parkolási lehetőség áll rendelkezésre. Az óváros körül zónás parkolási rendszer van érvényben, ahol a parkolás díjköteles. A parkolási díjak a parkolási zónánként és időszakonként változóak lehetnek, ezért érdemes a parkolóautomatáknál tájékozódni az aktuális díjárakról. A városban számos parkolóház és parkolóudvar található, ahol szintén díjköteles a parkolás, de itt általában egységes díjrendszert alkalmaznak. A parkolás ingyenes lehet bizonyos külvárosi területeken és a város határában található parkolóházakban. Fontos azonban figyelembe venni a parkolási táblákat és a parkolási korlátozásokat. A városban található számos tömegközlekedési lehetőség, így érdemes lehet a gépkocsival történő közlekedést alternatívákkal helyettesíteni, ha lehetséges.

m.h. fotója

Étkezés

Augsburgnak vannak helyi specialitásai, mint pl. a Zwetschgendatschi nevű szilvatorta, vagy a Bosna, ami egy szendvics, azaz csípős szósszal és hagymával megrakott szemle. Érdemes kipróbálni a Kässpatzent, egy, kézzel gyúrt tésztaétel, amit olvasztott hegyi sajttal és karamellizált hagymával tálalnak.

Az a bizonyos német generálszósz

Vásárlás

A sétálóövezetben számos kiskereskedelmi üzlet található. Érdemes az óvárosban nézegetni a fantáziadús kis boltokat. Van egy nagyobb bevásárlóközpont is (City Galerie), ahol ismert nemzetközi márkák és nagyobb üzletek találhatók. Hétvégenként nagy a  forgalom. Szuveníreket leginkbb a Rathausplatzon lehet venni.

Szórakozás

Cool hely a Kulturcafé Neruda minden este más és más élőzenés programmal (Alte Gasse 7.). 

A város éjszakai életének java a Maximilianstraßén és közvetlen környékén zajlik.

Közbiztonság

Augsburgban a közbiztonság teljesen rendben van. A városban a bűnesetek nagy része három kategóriába esik: családon belüli erőszak, kábítószer hatása alatt állók balhézása és részegek verekedése kocsmákban.

Amúgy még éjszaka is nyugodtan lehet sétálni az utcákon, akár még az óváros gyengén kivilágított, de még így is hangulatos  mellékutcáiban is.

Ájn cváj policáj

Egyéb hasznos információk

Augsburg városában a turista információs iroda a Rathausplatzon, azaz a városháza téren található. A cím pontosan "Rathausplatz 1, 86150 Augsburg,. A turista információs iroda könnyen megközelíthető a város központjából gyalogosan vagy tömegközlekedéssel. A városháza tér a város egyik fő látványossága, és a turista információs iroda mellett számos étterem, kávézó és üzlet található. A turista információs iroda személyzete szívesen segít az utazóknak a városnézés tervezésében, információt nyújt a nevezetességekről, a programokról és a szálláshelyekről, és térképeket és információs anyagokat is biztosítanak az érdeklődőknek.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00 és 18:00 óra között, szombaton 10:00 és 14:00 óra között, valamint vasárnap és ünnepnapokon zárva tart

Óváros

Augsburg óvárosa rendkívül történelmi jelentőségű és szép. A városközpont egyedülálló építészeti és művészeti értékeket kínál, amelyek több mint 2000 éves történelmének lenyomatait hordozzák magukban. A városközpont kis terei, utcái, szűk sikátorai és reneszánsz épületei bájos hangulatot árasztanak. A legjelentősebb látványosságok közé tartozik a Szent Anna-bazilika, a Városháza, a Perlachturm (a város jelképe), a Fuggerei (a világ legrégebbi szociális lakótelepe) és a Mozart Ház. Az óváros nagyon jól megőrizte történelmi épületeit,

r.a. fotója

Városháza

Az Augsburgi Városháza (Rathaus) egy gyönyörű reneszánsz épület a bajor város központjában. Az épületet 1615 és 1624 között építették, és számos jelentős építészeti elemmel rendelkezik, mint például a gyönyörű stukkó mennyezettel és a freskókkal díszített tanácsteremmel. Az épület előcsarnokában az Augsburgi mesterdalnokok csodálatos mennyezetfestése látható, amely a város történelmi jelentőségét ünnepli. A városháza turistáknak is látogatható, és idegenvezetők vezetik körbe az épületet.

Jenci fotója

Fugger múzeum és ház

Az Fugger múzeum és ház Augsburgban az egyik legérdekesebb múzeum a városban, amely a híres Fugger család történetét mutatja be. A múzeum egyben a Fugger család egykori rezidenciája is volt, így a látogatók bepillantást nyerhetnek a család életébe és a reneszánsz korabeli életmódjába. A múzeumban különféle kiállítások és bemutatók láthatók, amelyek az épület és a család történelmét idézik fel. A múzeumhoz tartozik egy szép kert is, amely egy kis oázist nyújt a város forgatagában.

m.o. fotója

Madár-kaputorony

Augsburgban a Vogeltor, azaz Madár-kapu egy középkori városkapu, amelyet a város keleti bejáratához építettek. A város egyik legfontosabb történelmi emlékműve, és a 14. század óta áll. A kapu egykor része volt a városfalnak, amelyet a későbbiekben lebontottak. Ma a Vogeltor egyik oldala a városközpontba, másik oldala pedig a botanikus kertbe nyílik. A toronyban a középkorban foglyokat tartottak, ma pedig kiállításokat rendeznek benne. A kapu és a környező terület egy kellemes sétára ad lehetőséget az óvárosban.

k. t. fotója

Dóm

Az Augsburg-i dóm (Augsburger Dom) egy jelentős műemlék és turisztikai látványosság Németországban. Az épület kezdetét a 11. században vette, de későbbi évszázadokban is jelentős átalakításokon ment keresztül. A dóm neoromán stílusban épült, és rengeteg művészeti alkotást őriz, köztük freskókat, szobrokat és freskóablakokat. A dóm tornyai is lenyűgözőek és nagyon magasak, a legmagasabb 82 méter magas. Az épületet érdemes belülről is megnézni, ahol számos értékes műalkotás és szobor látható.

k. m. fotója

Más templomok

Szent Ulrich és Szent Afra bazilika

A Szent Ulrich és Szent Afra bazilika Ausburgban, Németországban található. Az épület a város középkori történelmének jelentős részét tükrözi. Az épületet a 11. és 14. században építették, és a római katolikus vallás egyik legjelentősebb szentélye. A templom nevét Szent Ulrich püspökről és Szent Afra vértanúnőről kapta.

A bazilika román stílusban épült, és gyönyörű freskókkal, szobrokkal és más műalkotásokkal díszítették. Az épületben található a Szent Afra-kápolna, amelynek falai között a vértanú oltárának eredeti alapja látható. A bazilika híres orgonájáról is, amely a 17. században készült, és ma is nagyon jól szól.

A templom különlegessége, hogy az épületben található egy csodás barokk homlokzat, amely az 1760-as években készült. A homlokzat az épület előtt terül el, és hatalmas oszlopokkal, domborművekkel és szobrokkal díszített.

sz. misi fotója


Szent Anna templom

Az Augsburg-i Szent Anna-templom (St. Anna-Kirche) egy impozáns barokk épület a város történelmi központjában, az Augsburger Dom mellett. Az épület a 18. században épült, és sok érdekességet rejt magában. A templomot Dominikus Zimmermann tervezte, aki a barokk stílus egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Az épület belső terei gazdagon díszítettek, a falakon és a mennyezeten freskók láthatóak, amelyek az augusztusi Szent Anna életét ábrázolják. A templomhoz tartozik egy kápolna is, amelyet a Fugger család építtetett a 16. században. Az épület megtekintése ingyenes, és érdemes időt szánni rá, ha Augsburgban járunk.


k. a. fotója

Múzeumok


Textil - és Ipari múzeum

A Textil- és Ipari Múzeum (Textil- und Industriemuseum) Augsburgban, Németországban található. A múzeum bemutatja Augsburg textil- és ipari történetét, valamint a régióban használt technológiákat és gépeket. A múzeum gyűjteménye több mint 10 000 tárgyat tartalmaz, beleértve a textilgyártáshoz, a bőr- és papíriparhoz, az óra- és ékszerkészítéshez, valamint a kommunikációhoz és az írásbeliséghez kapcsolódó eszközöket és berendezéseket is. A látogatók különböző munkafolyamatokat is kipróbálhatnak, például fonást, szövést és hímzést. A múzeum interaktív kiállításai és programjai különösen izgalmasak lehetnek a gyerekek számára.


g. f. fotója

Zsinagóga

Az Augsburgi zsinagóga (Augsburger Synagoge) Németország egyik legszebb és legfontosabb zsinagógája, amely Augsburg városának központjában található. Az épületet 1917-ben építették és az 1930-as években működött először mint zsinagóga.

Az Augsburgi zsinagóga két emeletes épület, amelyben két imaház, egy tanulóterem, egy mikve és egy tetőkert található. Az épület főbejárata az üveg előcsarnokon keresztül nyílik, amely a zsinagóga egyik legjelentősebb eleme. Az épületet a modern építészet és a hagyományos zsidó építészet egyesítésével tervezték, ami különleges hangulatot és stílust eredményezett.

Az Augsburgi zsinagóga berendezése is rendkívül gazdag és értékes. Az egyik legjelentősebb eleme a bimah, amelyen az imádkozók állnak az istentiszteletek alatt, és ahol a Tóra előadása történik. A zsinagóga falain különleges fali freskók és üvegablakok találhatók, amelyek a zsidó vallás fontos történeteit és motívumait ábrázolják.

s. t. fotója

Egyéb látnivalók

Brecht háza

Bertolt Brecht, a híres német drámaíró és költő szülővárosában, Augsburgban is élt és alkotott egy ideig. A Brecht ház augsburgi lakóháza ma múzeumként működik, amely Brecht életéről és munkásságáról szóló kiállításokat és programokat kínál a látogatóknak.

A Brecht ház Augsburg óvárosában található, és a múzeum területén több helyiségben találhatók kiállítások, valamint a Brecht életét bemutató tárgyak és dokumentumok. A múzeum egyik jelentős eleme a Brecht szülőházából származó konyha, amely megőrizte az 1920-as évek hangulatát.

A múzeum többi helyiségében kiállítások találhatók, amelyek bemutatják Brecht életét és munkásságát, az ötvenes években és a hatvanas években történt előadásokat, a színházi díszleteket és a fényképeket. A múzeumban található számos interaktív kiállítás is, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy még jobban megismerjék Brecht munkásságát és életét.

Schaezlerpalais

Ez egy barokk stílusú épület, amelyet a 18. században építettek. Az épület egykori lakói között volt az Augsburgi kereskedő, Philipp Heinrich Schaezler is. Az épület ma múzeumként működik, amelyben a látogatók a régi Augsburg életét és kultúráját bemutató kiállításokat tekinthetnek meg. Emellett az épületben időszakos művészeti kiállításokat és más eseményeket is rendeznek. A Schaezlerpalais épülete önmagában is látványos, különösen az impozáns díszteremmel és a belső kertjével, amely kellemes pihenőhelyet nyújt a városnézés közben.

j. d. fotója

Figyelemre méltó környékek

Frauentorstrasse

Frauentorstrasse egy híres sétálóutca Augsburgban, amely a városközpont és az óváros között helyezkedik el. Az utca tele van üzletekkel, butikokkal, kávézókkal és éttermekkel. Az épületek többsége barokk stílusú, és számos történelmi látnivaló található a közelben. A Frauentorstrasse a turisták körében is népszerű hely, és kiváló lehetőséget nyújt a vásárlásra, az étkezésre és a városnézésre.

h. f. fotója

Bismarck negyed

Bismarck negyed Augsburgban a város északkeleti részén található, és egy elegáns és nyugodt lakónegyed. A környék főleg az 1800-as években épült, és a házak a korabeli stílusban épültek. A negyed nevét Bismarck hercegről kapta, aki korábban Augsburgban élt és dolgozott. A környék főbb látványosságai közé tartozik a Bismarck-torony, amely egy kilátótorony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Emellett a környéken több zöldövezet és park található, így kellemes sétákat is lehet tenni itt.

s. i. fotója

Haunstetterstrasse

Haunstetterstrasse Augsburg városának egyik főutcája, amely a belvárostól délkeletre található. A környék lakónegyed, ahol főként többlakásos épületek és lakóházak találhatóak. Az utcán számos üzlet, szolgáltatóhely, étterem és kávézó is található, így a helyiek és a turisták is gyakran látogatják. A Haunstetterstrasse a városközpontból könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel vagy akár gyalogosan is, és a környéken számos parkolóhely is áll rendelkezésre az autóval érkezők számára.

Mozarthaus

Az Augsburgi Mozarthaus egy kis múzeum, amely Wolfgang Amadeus Mozart életének egy kis szeletét mutatja be. A múzeum a Mozart család lakásában található, amelyet 1777 és 1778 között béreltek. A múzeumban kiállított tárgyak között szerepelnek Mozart családjának életét bemutató dokumentumok, levelek és személyes tárgyak, valamint a művész által használt zongora és hegedű replikája is. A múzeumot különösen ajánlják a klasszikus zene és Mozart rajongóinak, akik szeretnék közelebbről megismerni a mester életét és munkásságát.

cs. n. fotója

Érdekességek

„A Lehel-monda szerint 955-ben I. Konrád uralkodása alatt történt, hogy a magyarok Németországot erősen feldúlták. De amikor Augsburg városához értek, erős ellenállásra találtak. Itt esett fogságba a kalandozó magyarok két vezére, Lehel (Lél) és Bulcsú is, akiket mindjárt a császár elé vittek. Azt mondta nekik: „Válasszatok magatoknak olyan halált, amilyent akartok.”

Lehel erre így felelt:

„Hozzátok ide a kürtömet, előbb megfúvom, aztán válaszolok.”

Mielőtt belefújt volna, közelebb lépett a császárhoz, és a kürttel olyan erősen homlokon vágta, hogy az azonnal meghalt. Lehel ekkor így szólt: „Előttem jársz, és szolgám leszel a másvilágon!” A régi magyaroknak ugyanis az volt a hitük, hogy akiket az életük folyamán megölnek, azok a másvilágon nekik szolgálni tartoznak. A Lehel-kürt minden korban a jászok összetartozását szimbolizálta.”

A monda sajnos nem teljesen állít valós dolgokat. Ami igaz belőle, hogy tényleg megöltek az augsburgi csatában egy Konrád nevű embert, de nem a császár volt, hanem herceg. Egy nyílvessző szúrta át a torkát, ami a magyaroktól származott, de nem Leheltől. Lehel igazi legendás kürtje a vezér fogságába esése után valószínűleg idegen kézre került.

Az évek folyamán több kürtöt is összefüggésbe hoztak Lehellel, de egyik sem lett bizonyíthatóan az övé. A ma látható kürt a 12. században készülhetett, valószínűleg Kijevben. Arról, hogy ez a kürt, ami most a múzeumban található, hogy került a jászságba, azt mai napig nem tudni biztosan. forrás

Olvasmányos linkek

A Maximilianstrasse a Herkules szökőkúttal - m.o. fotója

Fotóegyveleg

Aji fotója

s. j. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon