ÚTIKRITIKA.HU / Rajna-vidék


hirdetes

útikritikák


Rajna-vidék

A Rajna-vidék dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |A Rajna-vidék gasztronómiájáról| A Rajna-vidék földrajza|A Rajna-vidéki borokról|A Rajna-vidék történelme|Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Koblenz - Margó fotója

A Rajna-vidék dióhéjban

  • A Rajna-vidék nagy része Hessen tartományon belül található, kisebb részei bajor területen és Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

A Rajna-vidék az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Németországban, és gazdag történelmi, kulturális és természeti látnivalókat kínál.

A Rajna folyó hosszan átszeli a vidéket, amelynek mentén számos történelmi város és kastély található. A középkori városok közül a legismertebbek Köln, Bonn, Düsseldorf és Mainz. A régióban található néhány világhírű kastély közé tartozik a Marksburg-kastély, a Burg Eltz és a Schönburg-kastély.

A Rajna-vidék híres borkultúrájáról is, ahol a világhírű rajnai rizling és pinot noir fajtákat termesztik. Számos borkóstoló és borkereskedés található a régióban.

A természetkedvelők számára a Rajna-vidék rengeteg lehetőséget kínál. A Mittelrheintal, vagy középrajnai völgy egy világörökségi terület, ahol számos sziklavár és gyönyörű táj található. A videki tevkenysegek kozul a hiking es a biciklizés kiemelkedően népszerűek.

A Rajna-vidék gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik, és számos múzeumot és műemléket kínál. A régióban található néhány jelentős múzeum közé tartozik a Kölni Római-Germán Múzeum, a Gutenberg Múzeum Mainzban, a Bonni Német Nemzeti Múzeum és a Düsseldorfi Képzőművészeti Múzeum.

Tetszett & Nem tetszett

Jön!

Vélemények

Szép falvak, kisvárosok:

Bacharach: A középkori hangulatú Bacharach egyik legnépszerűbb városa a Rajna-vidéknek. A városka számos szép, színes épülettel büszkélkedik, és sok történelmi látnivaló található itt, mint például a Szent Péter-kilátó vagy a Wernerkapelle templom.

Cochem: Cochem a Rajna-vidék egyik legszebb városa, ahol a Cochem kastély a legnagyobb látványosság. A városka történelmi központja szintén gyönyörű, és számos szép épületet találhatunk itt.

Cochem - Aji fotója

Rüdesheim: Rüdesheim a Rajna-vidék egyik legnépszerűbb és legszebb települése, ahol a turisták számos szép épületet, kertet és múzeumot találnak. A városközpontban található Drosselgasse utca is nagyon népszerű a turisták körében, ahol számos bár és étterem található.

St. Goar: St. Goar a Rajna-vidék egyik legromantikusabb városa, amely számos szép látnivalót kínál. A középkori városközpontban található Szent Goar-kápolna és a Burg Rheinfels kastély a legnépszerűbb látnivalók.

Boppard: Boppard a Rajna-vidék egyik legnagyobb városa, amelynek történelmi központja számos szép épületet kínál. A város különösen híres a szép kilátásairól a Rajna folyóra.

Ahrweiler: Ahrweiler egy csodálatos középkori falu, amely a Rajna-vidék egyik legszebb és legérdekesebb települése. A falu számos szép épületet, utcát és történelmi látnivalót kínál, és a borvidéke is híres.

A Rajna-vidék gasztronómiájáról

A Rajna-vidék híres gasztronómiájáról, és számos jellegzetes étele és specialitása van, amelyeket érdemes megkóstolni.

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb specialitás a területen a spargel, vagyis a fehér spárga, amelyet a tavasz és a nyár folyamán szednek. A spárgát gyakran főzik, párolják vagy grillezik, és gyakran tálalják hollandi mártással, sonkával és újburgonyával.

A másik népszerű specialitás a területen a Zwiebelkuchen, vagyis a hagymás pite, amelynek elkészítése kelt tésztával történik, és a hagymás töltelékkel történő sütés után a pite megkapja jellegzetes ízét.

A Rajna-vidék híres a sörfőzésről is, és számos kiváló helyi sört lehet találni a területen. A Kölsch és az Alt sörök különösen népszerűek a területen.

A területen nagy hangsúlyt fektetnek a húsfélék és a kolbászfélék előállítására, és sok helyen lehet megkóstolni a terület jellegzetes húsételeit, mint például a Sauerbraten vagy a szarvasgulyás.

A Rajna-vidék egyik legnépszerűbb desszertje a Rote Grütze, egy bogyós gyümölcsökkel készült desszert, amelyet gyakran tejszínnel vagy vaníliaszósszal tálalnak.

A Rajna-vidék földrajza

A Rajna-vidék a Rajna folyó felső és középső szakaszán elterülő régió Németországban. A Rajna-vidék területe kiterjed az Alsó-Szászország déli részétől a svájci határig, és számos területet tartalmaz, többek között a Rajna-vidéki-hegységet és a Rajna-alföldet.

A Rajna-vidéki-hegység egy hosszú, szűk sávban húzódik a Rajna mentén, és magában foglalja az Eifel, a Hunsrück, a Taunus, a Westerwald és a Pfälzerwald hegységeket. Ez a terület az egyik legváltozatosabb földrajzi régió Németországban, amely magában foglalja a hegyeket, a szurdokokat, a völgyeket, a tavakat és a folyókat is. A terület különösen gazdag természeti kincsekben, például a sziklás formációkban, az erdőkben és a termálforrásokban.

A Rajna-kanyar - v. gábor fotója

A Rajna-alföld a Rajna-vidék másik fontos része, és kiterjed a Rajna folyó felső és középső szakaszának síkságaira. Ez a terület a legnagyobb mezőgazdasági régió Németországban, és termékeny földjein számos gabona, zöldség és gyümölcs termesztése folyik. A terület számos nagyvárost is tartalmaz, például Mannheimet, Ludwigshafent és Mainzet.

A Rajna folyó a régió központi eleme, és az egész területen hajózás zajlik. A folyó a térség legfontosabb közlekedési útvonala, és fontos szerepet játszik a kereskedelem, az ipar és a turizmus terén is.

A Rajna-vidék földrajza nagyon változatos és érdekes, és sok érdekes látványosságot kínál a látogatóknak, például hegyi panorámákat, szurdokokat, völgyeket, történelmi városokat és termálforrásokat. A terület az egyik legvonzóbb turisztikai célpont Németországban, és rengeteg tevékenységet kínál a látogatóknak, például túrázást, kerékpározást, hajózást és gasztronómiai élményeket is.

Lorelei - v. gábor fotója

A Rajna-vidéki borokról

A Rajna-vidék híres a borairól, és az egyik legfontosabb borvidék Európában. A terület számos híres borvidéket tartalmaz, többek között a Mosel, a Rheingau, a Rheinhessen, a Nahe és a Pfalz borvidékeket.

A Rajna-vidéki borok különleges jellemzőjük a friss, könnyű és gyümölcsös ízük, amelyek általában alacsonyabb alkoholtartalmúak, mint más borvidékeken termelt borok. A fehérborok a legnépszerűbbek a területen, különösen a Riesling, amely világszerte elismert és nagyra értékelt.

A Riesling az egyik legnagyobb jelképe a Rajna-vidék borainak, és gyakran kerül az étlapokra szerte a világon. A borvidék a világ egyik legjobb Riesling termő területe, és a terület mikroklímája, a talaj és a domborzat egyedülálló kombinációja eredményezi a kiváló minőségű borokat.

A Rheingau borvidéke is nagyon híres, és ez a terület a Rajna legnagyobb borkereskedelmi központja. A területen termesztett borok között megtalálhatók a fehérborok, mint például a Riesling, de a pirosborok is nagyon népszerűek a területen.

A Mosel borvidéke híres a száraz fehérborairól, különösen a Rieslingről. A terület domborzata különleges, és az itt termesztett borok a terület egyedi mikroklímájának köszönhetően különleges ízvilággal rendelkeznek.

A Rajna-vidék borai kiváló minőségűek, és egyedülálló ízvilággal rendelkeznek, amelyek magas minőségi színvonaluknak köszönhetően világszerte ismertek és elismertek. A területen számos borászat és borkóstoló várja a látogatókat, akik így megismerhetik a terület különleges borait.

A Rajna-vidék történelme

A Rajna-vidék történelme gazdag és sokszínű. A terület már az ókorban is jelentős szerepet játszott a kereskedelem és a kultúra terén, és az évszázadok során számos hatalom és kultúra érintette.

Az rómaiak már az ókorban is jelentős városokat és településeket hoztak létre a területen, és a Rajna folyó az akkori időkben is fontos közlekedési útvonal volt. A középkorban a terület számos kis hercegségből és városállamból állt, és a területen sok konfliktus és háború zajlott.

A 19. században a Rajna-vidék Németország gazdasági és kulturális központjává vált. Az ipar és a technológiai fejlődés a területen is gyorsan haladt, és a régió városai és települései modernizálódtak. A terület a német egység létrejötte után is fontos szerepet játszott az ország gazdaságában és kulturális életében.

A 20. században a terület különösen szenvedett a két világháborút követő pusztítástól. Az 1. világháborút követően a francia megszálló erők kiürítették a Rajna-vidéket, és jelentős gazdasági károkat okoztak. A 2. világháború alatt a területen sok csata zajlott, és számos város és település súlyos bombatámadások áldozatává vált.

A háború után a terület újjáépítése hosszú és nehéz folyamat volt. Az ipar és a gazdaság újraépítése mellett a kulturális élet is virágzóvá vált. A turizmus és a borászat a terület fő gazdasági ágai közé tartoznak.

Érdekességek

A Rajna-vidék népszerű turistacélpont, és sok helyen megtalálhatók az üvegajtós autóbuszok. Ezek az autóbuszok azért készülnek üvegajtókkal, hogy a látogatók élvezhessék a gyönyörű kilátást az utazás során.

Itt található a világ leghosszabb felfüggesztett gyaloghídja, a Geierlay-híd. A híd 360 méter hosszú, és egy 100 méter mély völgy fölé épült.

A Rajna-vidék híres a gyönyörű kastélyairól, és sok közülük ma múzeumként működik. Az egyik ilyen kastély a Burg Eltz, amelynek építése az 1200-as évekre nyúlik vissza.

A területen található a világ legnagyobb boros hordója, amelyet a Heidelbergi Kastélyban találni. A hordó 8,5 méter hosszú, 7 méter magas és 220 ezer liter bort tud tárolni.

Itt található a világ legidősebb hotelje, a Hôtel du Commerce, amelyet 1799-ben alapítottak a francia hadsereg tisztjei számára. A hotel ma is működik, és népszerű turistacélpont.

A Rajna-vidéken található a világ legmagasabb fahídja, a Titan-RT híd. A híd 483 méter hosszú, és 100 méter magas.

Olvasmányos linkek

"Kalandozó őseink lóháton vágtattak ezen a vidéken, mi lóerők segítségével jártuk végig a Rajna középső szakaszát. A germán anyafolyó emberléptékű tájai a történelmi Közép-Európa nyugati határát alkotják: van mit felfedezni e vidékeken, amelyek sok tekintetben ismerősek, másrészt viszont oly távol kerültek tőlünk. A Boden-tó az össznémetség beltengere Németország, Ausztria és Svájc határán. Kissé kiesik a magyar utazók látóteréből, ami nem meglepő, hiszen egynapi autózásra esik tőlünk, miközben majdnem ugyanazt a látványt megkapjuk a mi Balatonunknál. Hasonló távlatok és tájak, nádasok és jegenyefasorok várnak ránk ott is, meglepő a magyar tengerrel való hasonlatosság. A minőségben azonban van még mit behoznunk, még csak itt-ott érjük el a Boden-tó környezetének igényességét – de hát mégiscsak egy kora középkor óta művelt kultúrtájról beszélünk.

Először Németország egyik legdélibb városa, a Boden-tó szigetére épült Lindau vár minket. Az 1275 óta szabad birodalmi városi címmel büszkélkedő Lindau kereskedelmi útvonalak csomópontja volt századokon keresztül, ahol még birodalmi gyűlést is tartottak 1469-ben. Részben még állnak a régi városfalak, de az őszi hétköznapokon ráérő német nyugdíjasokkal telített kikötői sétányokról széles panoráma tárul elénk: egyszerre láthatjuk be a négy német nyelven (is) beszélő országot. A közeli Konstanz történelmi városa ugyan a tó svájci oldalán terül el, de Németországhoz tartozik: a ma is ellenőrzött államhatár századelős bérházak között húzódik, egy kedélyesebb berlini falra emlékeztetve az egyszeri kelet-európait. A tóból kifolyó Rajna és a határ közé szorult, zsúfolt és forgalmas Konstanzban ma is él a történelem. Konstanz közelében máig ki lehet vonulni a nagyvilág forgatagából: Mainau és Reichenau szigetei a dús természet és az emberi alkotókedv egymásra találásának szép példái.

Még inkább érezzük a századok mélységét a tó másik öblében fekvő Reichenauban, amit kecsesen kanyargó jegenyefasoros töltés köt össze a szárazfölddel. A világörökség részeként számon tartott szigeten három kora középkori templom áll apátságostul: a St. Maria und Markust még 816-ban szentelték fel, de a másik két templom is a 9., illetve a 11-12. századból származik. Vastag falakkal keretezett, kincset érő ősöreg falfestményekkel ékesített, félhomályos belső terükben ezer éve csend honol. Itt volt bencés apátúr Strabo, aki a 9. század elején szerzetesként, költőként, botanikusként és diplomataként is a Karoling-kor legvilágosabb elméi közé tartozott: versbe szedett kertészeti kisokosa (Libera de cultura hortorum) a középkori gyógynövénytan egyik alapműve lett.

A német beltenger, a Boden-tó után nyugatnak indul a Rajna: a német és a francia nyelvterület és kultúrvilág határvidékei, Basel és a Jura hegység felé vesszük az irányt a folyóval együtt. Reichenau kolostorszigete után végleg összeszűkül a sokágú Boden-tó, az innen kifolyó Rajna a németországi Fekete-erdő és az észak-svájci dombvidék között kanyarog nyugat felé. A sztrádák és vasutak is elkerülik a szűken kanyargó völgyet: békés tájakon haladhatunk, miközben Svájc és Németország különösen kacifántos határát is többször átszeljük.

Stein am Rhein, a pár utcából álló Rajna-menti meseváros: középkori, színpompás falfreskókkal ékes polgárházait nem szabad kihagynia az erre utazóknak. A kanton központja, Schaffhausen is kötelező megálló az Allerheiligen- (Mindenszentek-) kolostor Schiller által megénekelt kerengőjével (ahol épp a környékbeli borászok borkóstolójára készültek a gótikus árkádok alatt), az Albrecht Dürer tervei nyomán épült várral és a Rajna világhírű, Európa-rekord vízhozamú (egymillió liter másodpercenként) vízesésével. A folyó mentén alig van forgalom, egy erdős szakasz után viszont meglepő látvány tárul elénk: Svájc egyik atomerőművét dugták el itt a hegyek közé, közvetlenül a német határ mellé.

Ahogy a Rajna bal partján északnak tartva átlépjük a német határt, rögtön rátérünk az Autobahnok végeláthatatlan labirintusába. A közeli Mannheim és Ludwigshafen iparvárosai is jelzik, hogy nem csak a német kultúra, hanem a német ipar egyik tengelyét is a Rajna alkotja. A germán folyam és vidéke innen már nem lesz többet olyan romantikus és idilli, mint a felsőbb szakaszokon: Európa – bármilyen válság ellenére – ma is zakatoló gazdasági-ipari szívén kell keresztülfolynia. Az indusztriális hagyományok itt évszázadokra nyúlnak vissza, nem meglepő hát, hogy Elzászhoz hasonlóan ezekért a területekért is folyamatos volt a vetélkedés a belnémet fejedelemségek – vagy éppen a francia és a német birodalom - között. A 2. világháború végül jóvátehetetlen pusztítást végzett sok Rajna-menti városban, ahol gyakran csak a legfontosabb emlékeket tudták kimenteni s végül restaurálni a romok alól.

A harmadik, legnagyobb és talán legfontosabb dómváros a Rajna és a Majna találkozásánál fekvő Mainz. Az egykori dúsgazdag hercegérsek-választófejedelmek székhelye ma Rheinland-Pfalz tartomány fővárosa, egyszerre politikai, gazdasági és kulturális csomópontja a nyugati német vidékeknek. A hercegérsekek a századok során egyszerre voltak Mainz felvirágoztatói és a városi polgárok elnyomói: a konfliktusok sokszor utcai harcokban csúcsosodtak ki; majd később a franciák és a poroszok vetélkedésének tárgya lett a Rajna kanyarulatában fekvő város. A békés időszakokban azonban olyan európai jelentőségű szellemek éltek Mainzban, mint Erasmus, Dürer vagy Lukas Cranach.

Mainzon túl már németes precizitású szőlőbirtokokkal telehintett dombok és hegységek hullámoznak a Rajna mindkét oldalán, itt tör át a folyam a középhegységen. A vidék a német romantika és nemzeti érzés egyik bölcsője volt a napóleoni háborúk idején és rákövető évtizedekben az apró fejedelemségekre tagolt német honban, amíg meg nem született a Német Császárság. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi német alkotó vett innen ihletet műveihez, s hány uralkodó és politikus használta fel a népszerű művekben felbuzgó nemzeti érzéseket a maguk céljaira.

Kis csalódás a mai utazónak, hogy az egykor valószínűleg romantikus – bár a mi Dunakanyarunknál kisebb léptékű – Rajna-völgyet mára túlszabályozták és túlszerették a németek. A vasutakkal, sztrádákkal, ipari negyedekkel telehintett, sűrűn lakott partok között szűk mederbe szabályozva siet tovább a Rajna. A középkor és a kora újkor zűrös időszakaira emlékeztet a lovagvárak egész sora, szinte minden hegyre jut belőlük egy. Az eredeti várak nagy részét lerombolták a különböző évszázadok francia csapatai, viszont a XIX. századi nemzeti ébredés idején, sokszor a berlini császárok kényére-kedvére kissé giccses mesevárakat építettek a romokra. A látványos, ámde nem eredeti sasfészkek között Marksburgba érdemes elmenni: ez az egyetlen épen maradt középkori lovagvár a Rajna fölött. A meredek hegycsúcson álló várban még egy eredeti középkori kéziratokat és korai nyomtatott lapokat áruló csodabogárral is találkozhatunk.

Aki Koblenzig eljutott, ne hagyja ki a Mosel völgyét sem, amely az itt termelt kiváló német borokról híres. A szép régi városkákkal, mint Cochem vagy Zell ékes völgy a legészakibb történelmi borvidékek közé tartozik. Az Eifel és a Hunsrück hegységek fennsíkjai között mély szurdokban kanyargó folyó két partját végig szőlő borítja: szédületes meredekségű hegyoldalakon művelik itt birtokaikat a gazdák." forrás


"Rüdesheim a Rajna-vidék bortermelésének központja, az UNESCO Világörökség tagja. A Rajna keleti partján fekvő városka nevét először 1074-ben említik írásos dokumentumban, fő megélhetési forrásként már akkor is a bortermelést és -kereskedelmet említve. Azóta eltelt majdnem ezer év, de a borkultúrának továbbra is meghatározó szerepe van a város életében, a turizmus mellett persze. Elsősorban a rizling fajta terem meg ezen a vidéken, de más minőségi fehérborokat is készítenek a helyiek, amelyeket kötelező megkóstolni a helyi sorpincék valamelyikében. A borhoz kötődik egy régi hagyomány is a településen, az ún. Borkirálynő választás. Minden évben nyáron a borfesztiválon megválasztják Borkirályt és Borkirálynőt, akik képviselik a várost és borát más termelői vidéken. A borfesztiválon túl sok más ünnepséget is tartanak itt. A Rheingau zenei fesztivált az apátságban vagy a templomban szokták megtartani, július első szombatján tűzijáték fesztivál van. Természetesen a szüretet is megünneplik a helyiek, november végétől karácsonyig pedig karácsonyi vásár fogadja a látogatókat. A látnivalók közül érdemes felkeresni többek között a Bormúzeumot Brömserburg várában, a Drosselgasse-t a belvárosban, mely egy 144 méter hosszú macskaköves sétálóutca, tele vendéglőkkel, borozókkal, illetve a a 15. században épült Szent Jakab plébániatemplomot is érdemes megtekinteni. És ha valaki hozzám hasonlóan nem rajong a borokért, de mégis szeretne megkóstolni valami helyi specialitást, a rüdesheimi kávé kitűnő választás lehet. De vigyázat, ez az ital alkoholos, az erős kávéhoz ugyanis brandyt vagy konyakot kevernek." forrás

Fotóegyveleg

Rajna-völgy - V. Gábor fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon