ÚTIKRITIKA.HU / Düsseldorf


hirdetes

útikritikák


Düsseldorf

Düsseldorf dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szállás| Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.k. fotója

Düsseldorf dióhéjban

 • Az északnyugati Düsseldorf az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa. Nagyváros a közel 640 ezres lakosságával (2023-as becslés). Düsseldorf nagyon jelentős üzleti és pénzügyi központ Németországban.
 • Budapest és Düsseldorf légvonalban 980 kilométer távolságban van egymástól.
 • Autópályán ez a távolság 1200 kilométer, ami - megállás nélküli vezetést feltételezve - 12 órás út, kb. 155 euró költséggel (egy útra).
 • Itt van a "világ leghosszabb pultja" 260 vendéglővel, kávézóval és sörözővel.
 • Fő látnivalók: az Óváros (Altstadt), A Königsalle (avagy a KÖ), Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Művészeti Gyűjtemény (Kunstsammlung Nordrhein-Westalien), Hajós túra a Rajnán, Hofgarten (A düsseldorfi "Central Park")
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 2790 euró - (éppen annyi mint a németországi átlag)

m.a. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A helyiek által nagy szeretettel csak egyszerűen "Kö"-nek becézett Königsalle bevásárlóutca forgataga késő délután, főleg szombaton
 2. Az óváros esti hangulata, a Rajna-parton a vendéglők óriási választéka
 3. Düsseldorf vásárlás szempontjából a legmenőbb német nagyváros
 4. A régi kocsmák, sörözők hangulata, kulturáltsága (pl. Schumacher, vagy a Schlüssel)
 5. A Remise nevű autómúzeum klasszikus, régi, és méregdrága kocsik sokaságával
 6. Felmenni a toronyba (Rheinturm)
 7. A vasárnap délelőtti alkalmi piacon a kolbászok, a frissensültek látványa és illata
 8. Az óvárosban a Schneider-Wibbel-Gasse, ami egy szűk, keskeny, nagyon hangulatos kis utca
 9. A Média Kikötő (MedienHafen) nevű modern negyed
 10. A Carlstadt negyed barokk épületei

Nem tetszett

 1. Hétvégeken este túl nagy az embertömeg a Bolker Strasse tájékán, ami amúgy is elég "meredek hely" (alkohol stb.)
 2. Berlin lezseebb, bohémebb, mint a menőbb, elitebb Düsseldorf
 3. A parkolási mizéria
 4. Németország hanyatlása? - egyre több helyen kosz és szemét
 5. A multietnikai utcakép sokaknak zavarba ejtő

l.g. fotója

Vélemények

A modern építészet remekművei - k.a. fotói

Szállás

Ajánlott hotelek jó ár-érték aránnyal:

2 csillagos: ibis Hotel Düsseldorf City
3 csillagos: Auszeit Hotel Düsseldorf

4 csillagos: Derag Livinghotel Düsseldorf
5 csillagos: Hotel Hyatt Regency Düsseldorf

Más düsseldorfi szállások online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

Repülőjegyet Düsseldorfba ezen a linken érdemes keresni.

A Düsseldorfi nemzetközi repülőtér a város északi részén van. A repülőtérről kb. 10 perc alatt be lehet jutni a belvárosba az S 11 jelzésű HÉV-vel, azaz S-Bahn-nal. A városon belül a buszokra, villamosra a 3-4 megállos rövid szakaszú jegy (Kurzstrecke) 1,50 euróba kerül. A jegyek csak azután érvényesek, ha a járműre felszállás előtt azokat lepecsételjük!

d.v. fotója

Étkezés

Düsseldorfban is érdemes megkóstolni a Currywurst nevű kolbászt.

Helyi specialitások:

Rheinischer Sauerbraten: Sós lében főtt marhahús vörös káposztával, krumplis gombóccal és ,,generál" szósszal

g.d.

Himmel un Ääd: Ez egy másik húsétel főtt burgonyáva (vagy burgonyapürével) és almával készül. A húst jellemzően vékony szeletekre vágják és pirítják, majd a burgonyával és almával tálalják.

j. cs.

Halver Hahn: Ez egy helyi szendvics, amelyet általában pörkölt marhahússal, mustárral és hagymával töltik. A szendvicset gyakran rövid bagettben vagy rozskenyérben kínálják.

Altbier: Az Altbier Düsseldorf híres söréről van szó. Ez egy világos, malátás sör, amelyet hagyományosan kis pohárban szolgálnak fel.

Röggelchen: A röggelchen egy helyi péksütemény, amely egy kicsit hasonlít a bagelhez. Sós vagy édes változatban is kapható, és gyakran mustárral vagy vajjal tálalják.

M. J. fotója

Vásárlás

"Világmárkák utcája: Az üzletek széles kínálata miatt Düsseldorfot nem véletlenül szokták shoppingmetropolisnak is nevezni. A város legismertebb márkajele a Königsallee, Németország legelőkelőbb boulevardja, s egyben a világ egyik legnagyobb luxussugárútja, amely északról halad délre és csaknem egy kilométer hosszú. A földkerekségen mindenütt fellelhető rajongói szeretetteljesen csak „Kö”-nek becézik, s azonnal az érdeklődés középpontjába kerül, ha Düsseldorfra terelődik a szó.

A Kö a színpadot jelenti, az utat benépesítő emberek pedig a színészeket és a nézőközönséget. A drága, előkelő nemzetközi márkák majdhogynem tülekednek a Königsallee-n. Az érdeklődés középpontjában a divat áll, ami nem is csoda egy olyan városban, ahol a világ legnagyobb divatvására talált otthonra. A Kön és annak környékén található számtalan üzletsorban a bevásárlás még esős időben is igazi szórakozássá válik. A védelmet nyújtó üvegtetők alatt mindaz kapható, amire egy vásárlói szív vágyik. A "shoppingolás" itt valódi élményt jelent. A Königsallee nyugati és keleti oldalát a városárok vize választja el egymástól, és bár több híd is összeköti a két oldalt, fejlődésük különbözőképp alakult. Míg a keleti városrészt a Königsallee, addig a nyugatit a bankok uralják." forrás

Szórakozás

k.a. fotói

Közbiztonság

Düsseldorf közbiztonsága jónak nevezhető. Ez köszönhető az erős utcai rendőrségi jelenlétnek. Egyedül a főpályaudvar ás az óváros lehet potenciálisan veszélyes hely sötétedés után. Felesleges rablókra gondolni, legfeljebb az történhet, hogy részeg kötekedőkbe botlik a turista. Hétvégeken, tömeges rendezvényeken, a bevásárlóutcákban előfordulnak zsebesek, akik ügyesen észreveszik a baleknak, azaz könnyű áldozatnak látszó turistát.

Magyar külképviselet

Magyar Főkonzulátus - Ungarisches Generalkonsulat

 • Cím: Adersstrasse 12-14, 40215 Düsseldorf- -----   Főkonzul: Szegner Balázs
 • Tel: +49 201 244 898 45 ------------------  E-Mail: mission.dus@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

Düsseldorf központi turisztikai információs irodája az alábbi címen található:

Düsseldorf Tourist Information - Immermannstr. 65b, 40210 Düsseldorf
Az iroda a Központi Vasútállomás (Hauptbahnhof) közelében található, és könnyen megközelíthető a város többi részéből. Az iroda nyitvatartása a következő:

Hétfőtől péntekig: 9:00-18:00 óra között - Szombaton: 10:00-15:00 óra között - Vasárnap: 10:00-14:00 óra között

Az irodában számos információ és szolgáltatás érhető el, például térképek, turisztikai útmutatók, városnézési programok és szállásajánlatok. Az iroda munkatársai segítenek a turistáknak a városban való eligazodásban és a programok tervezésében.

Látnivalók

"Kiváló múzeumaival, a művészeti főiskolával és mintegy száz jelentős galériájával Düsseldorf a németországi modern és kortárs művészet egyik központja lett. A Rajna partján álló operaház, számos színház és koncert gondoskodik arról, hogy a városban a komolyabb szórakozás kedvelői is kikapcsolódhassanak. Düsseldorfot tudatosan, tervezetten tették a parkok és a kertek városává, a munka már a XVIII. század közepén elkezdődött. A Rajnametropolisban, a város szívében terül el a Hofgarten (udvari kert), amely Németország legrégibb nyilvános parkja. A Jägerhof-kastélyban található a híres Goethe múzeum. Innen csodálatos kilátás nyílik a Düsselre, a város idilli folyójára és egyben névadójára. A Nordparkban nemcsak az Aqua-Zoo lelt otthonra, de itt fedezhetjük fel a város két japán kertjének egyikét is. A folyóparton csodás sétálóút vezet a Rajna-parkba (Rheinpark), ahol lehetőség van sportolásra, játékra és piknikezésre is." forrás

Óváros

Düsseldorf óvárosa, más néven "Altstadt", egy nagyon hangulatos és élettel teli negyed, amely a város történelmi központja. Az óvárosi területen sok száz éves épületek találhatók, amelyek a város régi időkre visszanyúló történelmét idézik. A városrész kanyargós, szűk utcái, a különböző színű épületek, a hangulatos kávézók, bárok és éttermek mind a német kultúra és életstílus jellegzetességeit tükrözik. Az óváros különösen éjszaka éri el igazi hangulatát, amikor az emberek kijönnek az utcákra és élvezik az italokat, az ételeket és a jó zenét. Az óváros a Rajna folyó partján található, így szép kilátás nyílik a folyóra is.

Hofgarten

A Hofgarten egy nagy park Düsseldorf belvárosában, amely a város egyik legfontosabb zöldterülete. A parkban kényelmes sétálni, pihenni és piknikezni, és számos lehetőséget kínál a sportolásra és a szabadidős tevékenységekre. A parkban találhatóak különféle sportpályák, játszóterek és kávézók is. A park nyáron különösen népszerű, amikor a helyiek és a turisták egyaránt élvezik a napsütést és a friss levegőt.

Königsalle (Kö)

A Königsallee (általában Kö-nak rövidítik) Düsseldorf egyik fő bevásárlóutcája és turistalátványossága. Körülbelül 1 km hosszú és két oldalán luxusmárkák üzleteivel, butikjaival, éttermekkel és kávézókkal találkozhatunk. A Kö a világ egyik legjobb bevásárlóutcái közé tartozik, és különösen híres a divat- és ékszerboltjairól. Emellett a városban ismertté vált a sétálóutcán található egyedi vízjátszótér, valamint a gondolás tója. A Kö tökéletes helyszín a shoppingolni vágyók számára, de akár csak egy kellemes séta, esetleg egy ital vagy étkezés is élmény lehet itt.

Schneider-Wibbel-Gasse

A Schneider-Wibbel-Gasse Düsseldorf óvárosának egyik hangulatos utcája. A nevét a régi időkben itt működő Schneider-Wibbel nevű étteremről kapta, amelyről a városban élők között sok sztori kering. Az utcában ma többek között bárok, kávézók és éttermek találhatóak, és a környék egyik népszerű szórakozóhelye is. Az utcát a középkori hangulatú épületek és a virágokkal díszített teraszok teszik különlegessé.


s.b. fotója

Rajna-parti sétány&Rajna-torony

A Rajna-parti sétány és a Rajna-torony Düsseldorf egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A sétány az óváros és a Rajna folyó között húzódik, és számos étteremmel, bárral és üzlettel várja az idelátogatókat. A Rajna-torony maga a Rajna folyó partján áll, és egy 240 méter magas torony, amelyből csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező vidékre. A torony tetején található egy étterem is, ahol a vendégek finom ételeket kóstolhatnak, miközben élvezik a fantasztikus kilátást.


Új Média-kikötő (Media Harbor)

,, A máig folyamatosan fejlődésben levő városrész egyik ikonikus darabja a Frank Gehry tervezte Neuer Zollhof szabálytalan, széttartó homlokzatú, három tömbből álló együttese 1998-ban épült meg. Mindhárom darabja a homlokzaton más-más anyaggal operál. A terület beépítésére eleinte Zaha Hadid tervét hozták ki nyertesnek, de az épületet végül sosem rendelték meg. A kikötőben megjelent posztmodern épületek leginkább tehát médiavállalkozásokat, szállodákat és vendéglátóhelyeket vonzottak ide, lakóház idáig nem épült. A következő fejlesztése ütemekben épp ezért egy új lakónegyedet szeretnének létrehozni a kikötő nyugati, az ipari funkciókat felhagyó részében, jelenleg pedig a dokkok közti kis szigeten luxusszálloda együttes épül. (2015)" forrás

v.a. fotója

t.m. fotója

Oberkassel

Míg az óváros és a városközpont a Rajna jobb partján van, Oberkassel a baloldalon. Ez a város tán legmenőbb, legdrágább negyede. Nyugis hely, de azért vannak itt is vendéglők, sőt sörözők is.


k.a. fotója

Kunstpalast

Az állandó kiállítás nem nagy durranás (eltekintve a két Rubenstől és a modern művektől), de az időszakiak többnyire igazán érdekesek.


Carlsplatz piac

Nyálcsorgatós élmény nézni a sok friss élelmiszerterméket, főleg a kolbászokat. Lenyűgöző a piac szervezettsége, higiéniai tökéletessége.

Kaiserswerth

Ez egy hangulatos település metróval 20 percre a várostól, Duisburg irányába. A lényeg a történelmi központja.

Pempelfort negyed

Pempelfort egy elegáns és divatos városnegyed Düsseldorfban, amely érdekes és sokszínű programokat kínál a látogatóknak. A negyedet a 19. század végén és a 20. század elején építették ki, és ma az egyik legfelkapottabb és legkedveltebb lakó- és kulturális negyed a városban. A környék híres divatüzleteiről, butikokról és kávézóiról, valamint a Pempelforti negyedi piacról, amely minden szombaton megnyitja kapuit a látogatók előtt. A negyedben található a Nordstraße, ahol számos bár, étterem és klub várja az éjszakai élet szerelmeseit. A Pempelforti városnegyedet körülölelő parkok, mint például a Hofgarten, a Nordpark és a Golzheim Park, kiváló helyek a pihenésre és a természet közelségének élvezetére is.

Szent Lambertus-templom

A Szent Lambertus-templom Düsseldorf óvárosának közepén található. Az épület több mint 800 éves, és a középkori gótikus stílus jellemzi. A templomot az évszázadok során többször is átépítették és felújították. Az egyik leglátványosabb része a templomnak a 72 méter magas torony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A belső térben érdemes megtekinteni a gyönyörű oltárokat és a csodásan kidolgozott faragott mennyezetet. A Szent Lambertus-templom a város egyik legfontosabb látnivalója és turistacélpontja.

k.a. fotója

Benrath Park

Benrath Park egy hatalmas parkterület Düsseldorf déli részén, ahol a természet és a művészet elegyedik. A park területén található Benrath Kastély, amely az UNESCO Világörökség része, és a neoklasszikus stílusú épület mellett csodálatos kertek, tók és szökőkutak találhatóak. A park nagyon népszerű a kirándulók, kerékpárosok és futók körében is. Sok látogató szerint az egyik legszebb park Németországban, és ideális hely a pihenésre és kikapcsolódásra.

m.a. fotója

Olvasmányos linkek

"Ha már megkóstoltuk a kultikus pálinkát és a düsseldorfi kagylót, nem árt mozogni is egy keveset - egy séta a kikötőben pont alkalmas erre. A düsseldorfi kikötő, a Medien Hafen messze földön híres Frank Gehry épületegyüttese ferde tornyaival, dőlni tűnő szerkezetivel, tíz éve a város legvonzóbb látványosságai közé tartoznak, amit nemcsak az építészet értői, de a laikusok is nagyon értékelnek. Ha pedig már kikötői séta, Düsseldorf városképének szerves része a hét híd, ami a Rajna fölött ível át. Közülük is a leghíresebb a 12 500 tonna súlyú Oberkasseler-híd, melyet 1976-ban mintegy ötven méterrel toltak"arrébb". A kikötői sétával érdemes megvárni az estét, Budapest éjszakai kivilágított látképével vetekszik az átépített düsseldorfi kikötői sétány.

A szép barbár világ

A kikötő után pedig jöhet az éjszaka! Düsszeldorf bárjainak és kocsmáinak világa minden elvárásnak megfelel, minden ízlés számára kínál valami különlegeset. Klasszikus és nemes irányzat híveit a Grün- és a Steinstrassse környéke, a trendy és a modern kedvelőit a kikötő, a fiatalos és a hip rajongóit a Ratinger Strasse party negyede várja: számtalan bisztro, kocsma, koktélbár vár arra, hogy eltöltsünk egy kellemes estét." forrás

"Remek idő volt, és ráadásul vasárnap, így rengeteg ember volt kint az utcán, ami nagyon jó hangulatot kölcsönzött a városnak! Düsseldorf rendelkezik egy szép és hangulatos belvárossal, ez az első tényező ami miatt a kedvencemmé vált. Másodszor ott a Rajna. Szerintem ha folyóval rendelkezik egy város, az csak szebbé tudja tenni. Düsseldorffal sincs másképp. A folyópart élettel teli volt, sok hajóétterem várakozott a parton a vendégekre, míg kicsit távolabb a tévétorony látszott. Végigsétáltunk a parton, majd eljutottunk a sok-sok park egyikében található Művészeti Múzeum főépületéhez.

Ebédelni mentünk. Nem is akárhová, hanem a város és tartomány legjobb magyar éttermébe, a Zum Csikósba (A Csikóshoz). Magyar pincérek és pincérnők, magyar személyzet és tulajdonos, magyar fogások. Lily (orosz ismerősöm) és Alvaro csirkepaprikást ettek, Devin, az amerikai ismerősöm pörköltet, míg mi ketten a másik Alvaroval lecsót. Nekünk ráadásul mázlink is volt, mert a pincércsaj mondta, hogy sikerült szerezniük Magyarországról igazi magyar paprikát és kolbászt is, így az igazi magyar lecsót tudták nekünk elkészíteni. :) Mint kiderült, az éttermet sok magyar látogatja, nincs olyan kevés magyar a tartományban mint gondoltam. Keddenként a legnagyobb a forgalom, mert akkor van Lángos Est, így más városokból is sokan eljönnek emiatt. Ez az étterem honlapja: http://www.zumcsikos.com/

Utolsó állomásunk a tévétorony volt. A 240 méter magas épület 1981-ben készült el, és erőteljesen uralja a folyópartot. 4 euróért lifttel 165 méteres magasságba lehet feljutni, innen szép kilátás nyílik az egész városra és a Rajnára. A képen a kikötőnegyed egyik része látszódik. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Egyed azt, ami meg van főzve - Igyad azt, ami tiszta - Mondjad azt, ami igaz - g.v. fotója 

Kiefernstrasse - street art - s.v. fotója

Szép helyeken csúnya graffitik -g.v. fotója

g.v. fotója

l.g. fotója

Media Harbor - t.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon