ÚTIKRITIKA.HU / Nürnberg


hirdetes

útikritikák


Nürnberg

Nürnberg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Érkezés|Közlekedés|Étkezés| Hasznos információk |Óváros|Vár|Folyópart|Albrecht Dürer háza |A nürnbergi perek emlékhelye|A náci gyűlések dokumentációs központja|Középkori-templomok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kapu a Handwerkerhof-hoz - j.k. fotója

Nürnberg dióhéjban

 • Nürnberg Budapesttől 750 kilométerre van.
 • Megállás nélkül, átlagos sebességgel 7 óra 40 perc oda elautózni.
 • Bajorország második legnépesebb városa, 567 ezer lakossal (2024-es becslés)
 • A lakosság 25 százaléka külföldi, 170 országból. A külföldiek közül a törökök aránya csökkenőben van, mert jelentősen nőtt a kelet-európaiak betelepülése. A kelet-európaiak közül a románok vannak a legtöbben.
 • Man SE és a Siemens foglalkoztat a legtöbb embert a városban.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2800 euró - (müncheni átlag: 3160 euró!)

Fő látnivalók: Kaiserburg kastély, A náci gyűlések dokimentációs központja, A nürnbergi perek emlékhelye, Középkori templomok pl. Sebalduskirche, Lorenzkirche) ,  Germán nemzeti múzeum,  Albrecht Dürer háza, Szentlélek Kórház, Weinstadel, Zum Golden Stern kolbászsütő,

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Albrecht Dürer háza
 2. A Frauenkirche
 3. A náci pártról és propagandájáról szóló múzeum
 4. Az óváros nagyon cuki - középkori időutazás
 5. Sokat lehet tanulni a 20. századi múltról
 6. Szuper sörözőket lehet találni, elképesztő mennyiségű sörkert és kocsma (Kneipe)
 7. A Kaiserburg felöl a város panorámája
 8. A Nürnberger Bratwurst friss zsemlével
 9. A bajor-frank romantika
 10. Az életművészekkel teli GoHo negyed

Nem tetszett

 1. A háború után (50-es, 60-as évek) épült fantáziátlan épületek
 2. A világháborúban lerombolták a várost s így nem maradtak meg eredeti állapotban műemléképületek
 3. Lényegében 2 óra alatt be lehet járni az óvárost (templomokba bemenetellel együtt), és aztán kész, nem nagy falat 

Vélemények


"Mi egy kellemes késő augusztusi, de amolyan őszies napon jártunk itt pár éve és hasonló érzésem volt, mintha egy középkori mesébe csöppentem volna. Hosszú sétákat tettünk a csodás épületek között. Éppen piac is volt a főtéren, ahol olcsón vettem sok szép ki kaktuszt. Nürnberg nagy élmény volt és az egyik kedvenc bajor városommá vált. Nagyon magával ragadott. Állatkertje is híres, (itt született a második német jegesmaci bébi)." forrás


,, Az egyik leghangulatosabb városkának nevezném azok közül, amelyekben már jártunk. Senki sem hagyhatja ki itt reggelire a sós perecet (Brezel) egy finom kávéval vagy teával.

A 13 óra alatt amíg a város jártuk megnéztünk minden fontos vagy számunkra érdekes helyet. Kihagyhatatlan múzeumok például a vonatmúzeum (DB Museum), vagy Németország legnagyobb német kultúra múzeuma a Germanisches Nationalmuseum. A múzeumi belépőknek mit ne mondjak elég borsos áruk van. Egy felnőtt jegy 6-8 euró, és a diákjegy is 5 euróba kerül.

Azok akik nem szeretnek múzeumokat látogatni, azoknak a belváros is érdekes lehet. A sétálóutcák és az óváros régi de szépen felújított épületei mind megérnek egy pillantást. Nürnberget a Pegnitz szeli ketté így a partján illetve a rajta átívelő hidakon is szép látvány tárul a szemünk elé.

A piacteret is érdemes meglátogatni, ahol a kirakodóvásár mellett a téren a Schöner Brunnen is található, ami ahogy a neve is mutatja szép.

Akik vallásosak, vagy azoknak is akik nem, megéri benézni Nürnberg templomaiba. Nem csak kívülről de belülről is impozánsak. De ne számítsunk agyondíszített belsőre. Többnyire magas gótikus épületek, belül téglaberakással és nagy színezett ablakokkal. A legjobb bennük még, hogy mindegyik ingyenesen látogatható.

Nürnberget meglátogatni akár egy napra is nagyon megéri. A bajor városi hangulat nem hasonlítható semmihez, és a finom bajor ételek sem egy utolsó szempont. Münchennél a bajorosságot Nürnberg sokkal jobban átadja és annyi látnivaló van a városban, hogy egy percig nem lehet unatkozni, akkor sem ha 13 órát töltesz ott pihenés nélkül egyhuzamban, mint mi. " forrás

V. Jancsi fotója

Én szeretem az olyan városokat, amelyek egy nap alatt is bejárhatóak. Nürnberg óvárosa pedig abszolút ilyen, nincsenek nagy távolságok, ha az ember felkereste a legfontosabb látnivalókat, akkor még bőven marad ideje arra, hogy visszamenjen oda, ami tetszett neki, sőt azután még azokat az utcákat is lesz ideje felkeresni, amelyek kiesnek a főútvonalakból.

Szerencsés az a település, amelyiknek van egy nagyon erős karaktere, amelyre fel lehet építeni egy vonzó városmarketinget. Nürnberg esetében ez a középkor, a város aranykora, melynek épített emlékei jelentős számban maradtak fenn. De Nürnberg egyáltalán nem a múltjában él. (2019)" forrás


,, A város közepén áll a Kaiserburg (Császári vár), ami ódon várfalaival és tornyaival öleli körül az óvárost. Mivel ez a hely egyik kedvence volt a náciknak, kapott bombát rendesen a háború vége felé, így aztán a régi épületekből kevés maradt meg, de azért még így is jócskán van látnivaló. (2019)" forrás


Gyerekkel utazás: Nürnbergben van városkártya, ami 48 órán keresztül érvényes, tartalmaz 30 helyre ingyenes a belépést és a helyi tömegközlekedés használatát is. Offline ban nem találtunk irodát, ahol vásárolni tudtunk volna, de onlineban működik. Visszaigazolásként kaptam egy PDF fájlt, kódokkal, ami elegendő volt a belépésekhez. A kártya nekünk nagyon megérte, sajnáltam, hogy nincs hosszabb változata.
A felnőtt ára 33 Euró, a gyereké 11 Euró

Első napon megnéztük a Germanisches Nationalmuseumot, aztán ebédeltünk a Pizza Hutban – péntekente féláron eheted a pizzát. J

A Játék Muzeum legfelső emeletén társasjátékok várják a látogatókat, lezavartunk egy „Ki nevet a végén”-t. Az 1920-as évektől vannak itt játékok. Babák, babaházak, autók, vasút modellek, társasjátékok.
Még mielőtt a foglalt lakásba indultunk volna egy WanderWaffel –lel megerősítettük magunkat.
Másnap a Várban kezdtünk, utána az Albrecht-Dürer´s házat néztük meg. Ebédre egy olasz pizzázót választottunk. Délután pedig a Jövő múzeumában voltunk. Itt nagyon sok különlegesség van. Ízelítőül: robotok, energia termelés és fogyasztás, jövő lakásai. Egy robot, ami lefotóz és megmondja a korod, magasságod. A legmenőbb a macskarobot volt, aminek ha megvakartad a fülét, nyávogott.
A harmadik napon 10 óráig még érvényes volt a Nürnberg kártyánk, így kibuszoztunk az Állatkertbe és be tudtunk menni a kártyával. Az Állatkert hatalmas, nagyon sokféle állat van, lehet kisvonatozni. Egész napos program, enni, inni is van mód.
Estére a Planetáriumba látogattunk. Ide előre jegyet kell foglalni!
A negyedik napon délelőtt a játszótereket és a város látnivalóit, templomait, épületeit néztük meg, délután a Cicakávézóban ettünk egy szendvicset. Utána fürdőt terveztünk, de nem találtunk nyitott csúszdás, melegvízes fürdőt, csak 50 méteres úszómedencéket, így az kimaradt.
Az ötödik nap délelőttre a Közlekedési múzeumot terveztük, de Ünnep miatt zárva volt. Így sétáltunk a városban.
Az alap élelmiszerek olcsóbbak, mint itthon. A városban az emberek nyugodtak, kiegyensúlyozottak, türelmesek.
A tömegközlekedés drága, érdemes alaposan végignézni a lehetőségeket. Pl. szombaton és vasárnap van 1-6 főre „bérlet”, de van napi jegy is a vonaljegyen felül.
A Nürnberg-kártya kínálta lehetőségek alig negyedét jártuk végig. (2022)

V. Jancsi fotója

Az Óvárost teljesen körbe vevő városfal legszebb városkapuján (Frauentor) még este bementünk az Óvárosba, ahol meglepetésünkre belebotlottunk a „piros lámpás” negyedbe az Óváros déli részén! Sötétben nem láttuk a fényképezni Tilos táblát, ezt csak másnap vettük észre, azért kaptunk erre utaló figyelmeztetést a „dolgozó nőktől”… Nem messze ettől a Weiserturm mellett megcsodálható a realisztikus „házasság körforgása” szoborcsoport (Ehekarussel) szökőkúttal.

Majd a templomok után elmentünk a Pegnitz folyópartjára és a folyóra épített „Spital”-hoz, ami ma öregek otthona. Ezután Dürer házát, majd a császári várat (7EUR) néztük meg, végül a piactéren egy remek étteremben laktunk jól 2-en 40 EUR-ért. A Német Nemzeti Múzeumra már nem maradt időnk, erre minimum 3 óra kellett volna.

Másnap bementünk még kicsit csatangolni az Óvárosba, majd a „nagypofájú kis Bajuszos” által építtetett, fénykorában 50 ezer férőhelyes „Colosseum”-ot néztük meg a tavak mellett a külvárosban. Az épület kívülről gránit burkolású, belül tégla, tele lövés nyomokkal, szinte kihasználatlan. Az épület egy részében a „Német Útkezelő” raktára van, a másik oldalán a „barna inges csürhe” „Nemzeti Szocialista”-nak csúfolt pártjáról, és annak következményeiről van kiállítás. Maga a „küzdőtér” gyakorlatilag üres. (2020)

Érkezés

Repülőjegyet Budapestről Nürnbergbe ezen a linken érdemes keresni.

,, A www.sleepinginairports.net oldalán tájékozódtunk, hogy egyáltalán nyitva lesz a reptér éjszakára, és milyen lehetőségek vannak még ott (értsd: zuhanyzó, mosdó, kényelmes pad, stb.). A kényelmes pad elmaradt, és kis reptér lévén az érkezési oldal várójának a hideg fém padjai mosolyogtak ránk. Ha végiggondolom még így is jobban megérte a több órás szenvedés a reptéren, mint drágán megszállni egy hostelben akár, nem beszélve arról, hogy a városba való bejutás amúgy is fájdalmasan drága. Egy négy utazásra szóló gyűjtőjegy 10,70 euró. Egy sima vonaljegy pedig 3 euró felnőtteknek.

Túlélve a hajnali szenvedéseket és az első reptéren alvós élményünket, a város, amit már reggel fél 7-kor a nyakunkba vettünk, abszolút kárpótolt minket az alváshiányért. (2017)" forrás


A bejutás igen könnyű a városba: a terminál előtt megálló metróra automatából és online is lehet jegyet venni, utóbbi kicsivel olcsóbb, viszont csak Google Pay és PayPal-t fogad el az applikáció. (2022) forrás


A legjobb szállásokat ezen linken találhatja, érdemes összehasonlítani a különböző opciókat.

Közlekedés

,, Miután kikeveredtünk a terminálépületből, szerencsére nem kellett sokat agyalnunk, miként jussunk be a városba. Közvetlenül a terminál kijárata előtt található a (U2) metró végállomása, mely 20 perc alatt bevisz a Hauptbahnhofhoz. A jegyeket a metrólejáró melletti automatából lehet megvenni – az egyszerű vonaljegy 3,00€, míg a rövid távú (max. 2 metrómegálló erejéig érvényes) szakaszjegy 1,60€-ba kerül. Nekünk az előbbi opciót kellett választanunk.

Mákunk volt azzal, hogy nem a mellettünk lévő automatához álltunk be a sorba, mivel három lány nagyjából 10 percet bénázott az egyébként pofonegyszerű menürendszer értelmezésével és a fizetéssel, mire a mögöttük állóak közül többen kikeltek magukból, hogy így le fogják késni az utolsó metrót. Miután beszereztük és érvényesítettük a tiketteket, lesiettünk a peronon várakozó metrószerelvényhez, amely fél percen belül el is indult.

Nürnberg közlekedéséről annyit, hogy a város 3 fő (U1, U2 és U3) és 2 tehermentesítő (U11, U21) metróvonallal rendelkezik, melyet jól működő buszhálózat és a regionális vasúthálózatba integrált, fejlett S-bahn hálózat egészít ki.

A metró nagyjából 15-20 perc alatt ért be a belvárosba. Mi a fő vasúti pályaudvar megállójánál, a Hauptbahnhofnál szálltunk le. (2016)" forrás


,, Autónkat a centrumban lévő egyik parkolóházban tettük le, óránkét 2 euróért, innen könnyen begyalogolhattuk az összes látnivalót. (Nem érdemes kijjebb parkolni, mert jóformán mindenhol ugyanennyi a tarifa.)" forrás

Étkezés

Délben egy előre kinézett sörözőben ettünk jó kis sült csülköt és marhasültet párolt káposztával és krumpligombóccal. Mivel ebéd után még folytatni kellett a túrát, szégyenszemre "kicsi" sört kértem, ami a korsó méret, a nagyobbik a literes.

Estére a már előre lefoglalt helyen ettünk, egy hatszemélyes asztalhoz minket és egy német párt ültettek. Errefelé normális hogy így oldják meg az ültetést. 

Ha csak sörözni ülünk be valahova, akkor a sör mellé mindenképpen kérjünk pár sós perecet, itt azt szokás sörkorcsolyaként rágcsálni. Néhány helyen azzal is lehet piszmogni egy kicsit, hogy kiszabadítjuk a sóágyból, hogy ehetővé váljon. Ha vacsora után maradt még hely bennünk, javaslom a szintén tradicionális Apfelstrudel megkóstolását. (2022) forrás


,, Délután 3 óra körül megéheztünk, úgyhogy kerestünk egy szimpatikus éttermet. Végül az Obere és Untere Wörthstraße sarkán találtunk rá a rendkívül hangulatos Gaststätte Karl’s Brückla nevű helyre, ahol egy-egy korsó bajor sör kíséretében megkóstolhattuk a helyi kolbászkülönlegességet, a nürnbergert.

A mellettünk lévő asztalnál ülő két idős hölgy láttán Andi megjegyezte, milyen jó, hogy errefelé az idősek milyen jól tartják magukat, adnak magukra és láthatóan aktív szociális életet folytatnak." forrás

, Éttermeket nem ajánlok Nürnbergben. Legalábbis nem azért mert nem jók, biztos van nagyon jó konyhájú étterem ott is, de olcsóbbak és sokkal jobb hangulatuk van, ha utcai bódéknál vagy kisebb kifőzdéknél veszünk bajor ételeket. Amit senki nem hagyhat ki a perecen kívül a húskenyér (Leberkäse) és a nürnbergi kolbász, ami egyáltalán nem hasonlít a jól megszokott magyar kolbászra, se színében sem ízben. És nem kell attól félni, hogy az adagok nem elég laktatóak. A buci közé ugyanis olyan vastag húst vágnak nekünk, hogy jóllakunk vele teljesen." forrás,, Bár itt sincs kolbászból a kerítés, de nagyon ügyesen illesztik be a város összképébe a híres helyi specialitást, a nürnbergi kolbászt. Városnézés közben az ember megéhezik és ha van valami, ami kerekké tudja tenni az élményt, az egy hely specialitás elfogyasztása. Nürnbergben ez a kolbász, amelyet a város számos pontján árulnak. Van ennek egy sztenderd változata, amikor három kis kolbász kerül egy zsemlébe, ami mellé ízlés szerint tehetünk mustárt vagy más szószt. Három euróért árulják és ennyiért még éttermekben is elérhető, ha elvitelre kéri az ember (mithnehmen felirat szerepel a reklámokon, ez jelenti azt, hogy elvitelre). Én a Szent Lorenz templom mellett lévő, hamisítatlan bajor hangulatú étterembe tértem be. Ide már messziről vonzott az illat, a faszénen sütőt kolbászok csábító üzenete. A szendvics nagyszerű volt és laktató is, aki pedig később is enne ilyet, az tud vásárolni a belváros közértjeiben hazavitelre is kolbászt (én is így tettem). (2019)" forrás

Híres helyi specialitás: a Nürnbergi kolbász - m.a. fotója

Hasznos információk

Közbiztonság

,, Én Nürnbergben élek, sacc 8 ezer menekült él az 500 ezres városban. Nürnberg színes utcáin bármikor kint merem hagyni a GPS-t éjszakára a kocsiban, a sporttáskámat a hátsó ülésen, stb. - a garantáltan csadormentes Budapesten a legkevésbé sem. " (V. K., 2017)

NÜRNBERG - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Tiszteletbeli konzul: dr.Günter Späth - Cím: Matthiasstr. 10-12., 90431 Nürnberg, Deutschland
 • Telefon: +49-911-326-4668 - Fax: +49-911-326-4638 - E-mail: ung-konsulat@osn.org

Óváros


,, Az óváros annak fog meghatározó élményt jelenteni, aki szereti a középkori templomok monumentalitását és értékeli a középkor művészetét. Mert minden egyes templomnak varázslatos hangulata van, belső terük nagyon szép alkotásokkal díszítettetek (szebbnél-szebb szárnyas oltárok láthatóak bennük). De aki csak az utcákat járja, azt is magával fogja ragadni Nürnberg egyedi hangulata, ahogy egy 16. századi, reneszánsz ház szomszédságában ott a nálunk is ismert drogéria üzlete, és ez a két világ egyáltalán nem zavarja egymást. A város él, fejlődik - nagyon sok felé láttam építkezést -, miközben még is változatlan tud maradni, mert az értékeit őrzi, büszke rájuk, de óvja is őket. (2019)" forrás

e.l. fotója

t . c. fotója

V. Gábor fotója

V. Jancsi fotója

Frauenkirche

A Frauenkirche Nürnbergben egy gótikus stílusú templom, amely Nürnberg óvárosának központjában található. A templomot az 1350-es években építették, és azóta több renováció és helyreállítás is történt rajta.

A templom legjelentősebb része a magas, csúcsíves kőboltozattal ellátott főhajó, amely a gótikus építészet jellegzetes vonásait mutatja. Az ablakok magasak és szűk formájuk miatt különleges fényhatást teremtenek az épületben. Az oltár és a főoltár szintén értékes műalkotásokat tartalmaznak.

Az épület többször is jelentős sérüléseket szenvedett, például a második világháborúban, amikor a szövetséges bombázások miatt jelentős károkat szenvedett el. Azonban a templom helyreállítása és felújítása után újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A templom nemcsak vallási jelentőséggel bír, hanem a történelem fontos szereplője is volt. Itt tartották a nürnbergi nők vallási gyűléseit, és az épületnek szerepe volt a protestáns reformáció kezdeti időszakában is.

V. Jancsi fotója

Vár

,, Kihagyhatatlan látnivaló a nürnbergi vár. Ha az egészet meg szeretnénk nézni úgy 7-6 euróba kerül. De ha nem szeretnénk fizetni ennyit, akkor is felmenni a vár tornyába és onnan szétnézni a városra megéri azt a felnőttnek 3,5, diáknak 2,5 eurót." forrás


,, A látogató egy útvonalat jár végig a várpalotában, melynek első felében a régi termek látogathatóak végig, míg a másik részben egy kiállítás tekinthető meg. Jól kigondolt, szépen felépített túra, melynek során az érdeklődő valóban megérezheti a vár egykori világát, az itt élők mindennapjait. A téli időszakban 5.50 euro a csökkentett árú belépőjegy. (2019)" forrás

t. l. fotója

Folyópart

,, A nürnbergi városnézés a folyóparti sétányok felfedezésével lesz teljes. A belváros központ részén is vannak egyes helyek, ahol egészen közel mehetünk a vízparthoz - a Pegnitz vize szeli ketté a várost -, itt érdekes látni, ahogy a házak a "vízbe érnek", mint mondjuk Velencében. Kicsit kijjebb azután kiszélesedik a partszakasz, itt már széles gyalogos- és kerékpárút vezet kellemes környezetben, miközben több ponton is hangulatos hidakon kelhetünk át. (2019)" forrás

Albrecht Dürer háza

,, A város leghíresebb szülöttének, Albrecht Dürernek szülőházából kialakított múzeumot (Albrecht-Dürer-Haus) kerestük fel.

A reneszánsz kor egyik legkiválóbb festőjének tartott Dürernek van valamennyi magyar vonatkozása is, ugyanis apja a Békés megyei Ajtós községből származott, s csak 1455-ben telepedett le itt Nürnbergben. Ha valaki sokat jár pesti Városliget környékén vagy az 1-es villamossal, bizonyára ismerősen cseng az „Ajtósi Dürer sor” elnevezés, nos, innen kapta a nevét.

A múzeum maga kifejezetten érdekes, szerintem bőven megéri a fejenként 5 eurós belépőt. Mindenki kap audioguide-ot, mely kimerítő részletességgel mutatja be Dürer festészetét, rézmetsző munkásságát és teljes életútját, miközben végigvezet az 1420-ben épült, jellegzetes, gerendavázas ház zegzugos helyiségein. Egyik leghíresebb festménye egy önarckép, melyen úgy néz ki, mint Jézus Krisztus. (2016)" forrás

r. v. fotója

A nürnbergi perek emlékhelye

Bärenschanzstraße 72

A nürnbergi perek emlékhelye hivatalosan a "Nürnberger Prozesse Memorial" és "Justizpalast Nürnberg" néven ismert, amely Nürnberg városában található, és az egykori nürnbergi perek emlékére épült.

A Justizpalast Nürnberg (Magyarul: Nürnbergi Igazságügyi Palota) eredetileg az NSDAP (Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt) kongresszusainak helyszíne volt. Azonban az 1945-ben tartott nürnbergi per után átalakították, és 1995-ben emlékhellyé alakították át.

Az emlékhelyen található kiállítások, dokumentumok és információk a második világháború és a nürnbergi perek történelméről szólnak, és bemutatják azokat a háttereket és okokat, amelyek miatt a perekre sor került. A kiállítások általában angol és német nyelven elérhetőek, és a látogatók nagyon részletes képet kaphatnak azokról a bűnökkel és a háborús bűnökkel kapcsolatos bírósági eljárásokról, amelyeket a nürnbergi perek során tárgyaltak. Az emlékhely egyik legfontosabb jelképe a négy méter magas és több mint egy tonnás "Waage der Gerechtigkeit" (Az igazság mérlege) szobor, amely a bírósági igazságosságot szimbolizálja.

Az emlékhely látogatása ingyenes, és általában minden nap nyitva tart. A látogatóknak lehetősége van egyedül vagy idegenvezetővel felfedezni az emlékhelyet, és különféle programokon és rendezvényeken is részt vehetnek.

A náci gyűlések dokumentációs központja

Bayernstraße 110

A Náci gyűlések dokumentációs központja (Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände) Nürnberg városában található, és a nácik által épített hatalmas gyűlési helyszín része. A dokumentációs központ a náci gyűlések történelmére, azok előzményeire és következményeire fókuszál, bemutatva a náci rendszer ideológiáját, és a hatását a világtörténelemre.

A központban található kiállítások és interaktív programok általában angol és német nyelven elérhetőek, és bemutatják a náci rendszer gazdasági, politikai és társadalmi hatásait, valamint az áldozatok és ellenállók szerepét a náci ideológia elleni küzdelemben. Az épület maga is nagyon látványos és korszerű, amely modern dizájnnal és technológiával kelti életre a múltat.

A Náci gyűlések dokumentációs központja egy fontos múzeum Németországban, amely megmutatja, hogyan épült fel és működött a náci rendszer, és hogyan befolyásolta a világtörténelmet. A központot mindenki számára ajánljuk, aki érdeklődik a náci ideológia és a második világháború történelme iránt.

Középkori templomok

Sebalduskirche

Winklerstraße 26

A Sebalduskirche (Szent Szébaldusz-templom) Nürnbergben található, és az egyik legjelentősebb történelmi templom az óváros területén. A román stílusú templomot a 11. században kezdték építeni, majd a középkor során többször átalakították és bővítették. A templom belső térét a gótikus és a barokk stílusú díszítések teszik különlegessé.

h. d. fotója

Az egyik legnagyobb kincse a Sebalduskirche-nek a 13. századból származó Szent Szébaldusz-sírkő, amely Szent Sebaldus ereklyéit tartalmazza. A sírkőt rendkívüli művészettel faragták, és egyike a legjelentősebb művészeti alkotásoknak Németországban.

A templom másik jelentős látnivalója a Szent Szébaldusz-oltár, amely a 15. században készült. Az oltár középpontjában egy festett fafaragvány található, amely Szent Szébaldusz életét és csodáit ábrázolja.

A Sebalduskirche Nürnbergben egy nagyon fontos történelmi és kulturális látnivaló, amely érdemes meglátogatni azoknak, akik érdeklődnek a művészet, az építészet és a vallási történelem iránt.

Szent Lörinc-templom (Lorenzkirche)

Lorenzer Platz 10

a Szent Lőrinc-templom (St. Lorenz) Nürnbergben található, és az egyik legjelentősebb műemlék templom a városban. A Szent Lőrinc-templomot a 13. században kezdték építeni, majd a középkor során többször átépítették és bővítették.

V. Jancsi fotója

A Szent Lőrinc-templomot a gótikus stílusú díszítések teszik különlegessé.

V. Jancsi fotója

A templomot nagy méretű szentély, hatalmas pillérek és díszes szentképek jellemzik. Az egyik legnagyobb kincse a Szent Lőrinc-templomnak a 14. században készült óriási orgona, amely több mint 100 regiszterrel rendelkezik.

A templom belső tere mellett érdemes felmenni a toronyba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Nürnbergre és környékére.

V. Jancsi fotói

Olvasmányos linkek

"Nürnberg, Bajorország második legnagyobb városa: a régi várnegyed meglepő épségben fennmaradt, a vörös homokkőből készült magas várfal a sok bástyával, a régi kőhidak, fagerendás házak hamisíthatatlan középkori hangulatot árasztanak. Ha erre jártok, szánjatok legalább 4 órát a sétálgatásra a vár belsejének és egyéb múzeumok (Albrecht Dürer ház, Játékmúzeum) megtekintése nélkül. Ki nem hagyható a mézeskalács vásárlás sem a főtéren és kötelező a karácsonyi üzlet - nyáron is! Én is vettem egy kis zacskó kézzel készített remekművet, ráadásul a legfinomabb fajtából, amiben még liszt sincsen (egyébként is csak maximum 10 % engedélyezett) hanem csak mandula, dió, marcipán, reszelt citrom és narancshéj és egyéb fűszerek." forrás


"A pályaudvarról kisétálva rögtön a városfal és egy impozáns bástya fogadott minket, továbbá a környékre jellemző modern és régi építésű házak mozaikja is felkeltette figyelmünket. Előrelátó módon kinyomtatott térképemet otthon felejtve a helyi turistatérképek segítségével próbáltunk tájékozódni. Ami persze ahhoz vezetett, hogy rögtön az első órában eltévedtünk - az óvárosba akartunk menni, de véletlenül rossz utcán indultunk el, és társalgásunkba teljesen belemerülve a "városi parkban" kötöttünk ki. Ahol szintén megcsodáltunk azért néhány szobrot és a beszakadt Hummereket nélkülöző befagyott tavat.

Egy rövid bolyongás és egyéb érdekességekbe botlás után végül elértük általános úti célunkat, és elkezdtünk koncentrálni a célzott látnivaló-keresésre. Ráérősen turistáskodtunk a keleti városkapu, főtér, számtalan különféle stílus jegyeit képviselő templom környékén, továbbá megcsodáltuk Albrecht Dürer egykori szülő- és lakhelyét és a nürnbergi várat.

Ebédünket a vár tövében költöttük el egy kis vendéglőben - nürnbergi virsli, krumplisaláta és frank borból készített fröccs került asztalunkra, az autentikus élmény végett. És isteni is volt. Bár a frank bor még vizezve is savanyú, mint az apáca a Sziget-fesztiválon.

Ebéd után pedig még jártunk egyet az óvárosban és utána villamosra szállva elmentünk a Reichsparteitagsgelände ("Birodalmi pártnapok területe") megmaradt/egyáltalán megépített nemzeti szocialista időkről megmaradt építményeit. Pontosabban a kongresszusi központot és a felvonulási teret. A kongresszusi központról rögtön a római Colosseumra asszociáltunk, a felvonulási tér viszont ma hatalmas (főként kamionosok számára fenntartott) parkolóként szolgál. Mire itt végeztünk, a nap is kezdett nyugovóra térni, úgyhogy elindultunk hazafele.

Kirándulásunkra visszagondolva Nürnberg maga nehezen hasonlítható bármely eddig általam látott városhoz. Az óvárosban a korai középkortól kezdve szinte minden korszak stílusjegyei megtalálhatóak és karöltve léteznek a modern épületekkel. Egyik utcában még macskaköves úton sétálunk a tömzsi kis lakóházak között, és az utca végén egy plázákkal, mozikkal, üzletekkel és szállodákkal övezett sugárútba botlunk. Persze nincs az egész "zónákra osztva", új és régi házak egymás mellett is megtalálhatóak. És ez nekem egy kicsit fura volt. De ugyanakkor lenyűgöző is. Ha valaki véletlenül a környéken jár, mindenképpen térjen be legalább egy rövid körülnézésre." forrás

V. Jancsi fotója


"A 19. századot azonban nem kellett gondolatban elhagynom, hiszen az épületek, amelyek a belvárosban fogadtak nem túl fiatalok. Láttak már itt császárt, királyt, herceget, Führert és amerikai katonát. Lőhettek az ágyuk 30 évig, megszállhatta Napóleon, hullhatott a bombaszőnyeg, de az épületek mit sem törődve a külső hatásokkal, kitartanak. Ahogyan Nürnberg templomai is, köztük a híres Lorenzer Platz-on a középkori St. Lorenz. Hatalmas tornyai uralják a folyótól délre eső belvárost. A középkori templomok valamennyi jellegzetes vonását magán viseli, s harangjátéka a környék utcáiba is bekúszik. Alig pár lépésnyire a Pegnitz folyó veszi át a hatalmat és ad hangulatot a partján nyílt éttermeknek, kávézóknak.

A folyó szigetén áll a Heilig-Geist-Spital, azaz Szentlélek Ispotály, amelyet a szegények és idősek befogadására hoztak létre a 14. században. Belső tereit is érdemes megcsodálnunk, leginkább az udvarban található Hansel-kút hívja fel magára a figyelmet. A folyót átlépve érkeztem a Hauptmarkt-ra, Nürnberg főpiacterére. S itt szememet egy olyan templomról nem tudtam levenni, amely számomra építészetileg egy csoda volt. A Frauenkirche (Miasszonyunk temploma) úgy áll a téren, hogy azt érzi az ember, már itt magához öleli az épület. A tornyot két oldalról közrefogó "karok" a szemlélődő felé hajlása váltja ki ezt az érzést. S ahogyan a védelmezőjére is felnéz az ember, úgy viszik a tekintetet az egyre magasodó tornyocskák a fő torony felé. Amely nem közelíti meg a St. Lorenz tornyainak magasságát, de számomra mégis jobban kifejezte az isteni gondoskodást. Az érett gótika jellegzetes vonásait magán hordozó bejárat szinte vonzott magába. A belső tovább fokozta bennem az érzést, hogy számomra egy kisebb templom oltalmazóbb, befogadóbb.

A templom előtt egy olyan kútra lettem figyelmes, amelynek faragványain a templom apró tornyai köszöntek vissza. A kút oldaláról visszatekintve a Miasszonyunk templomra felcsillant a híres zenélő óra, amely minden délben a hét választófejedelem tisztelgését mutatja be IV. Károly császár előtt. A fel-fel bukkanó nap fényében a térről sugárszerűen nyíló utcákban előtűnt a vár. A nürnbergi vár. A sziklán, amelyről a város nevét is eredeztetik. Bármerre kanyarodtam mindenütt kikacsintott a várfal, vagy egy torony. A középkori századok, amelyek alatt épült monumentálissá tették, s úgy éreztem, hogy erre egy egész nap kell. Nem tehetem meg, hogy nem járom be alaposan egy másik napon, ezért inkább a környék utcáira összpontosítottam.

Az egész nap folyamán figyelmeztettem magamat arra, hogy nézzek fel az épületek oromzatára. S ez a figyelem mutatta meg, Nürnbergben hogyan törekedtek, s törekszenek ma is az utcával együtt élni harmóniájára. Zárt erkélyek lépnek ki a házakból, függnek az utca felett. Lakóik pedig ide lépve az utca forgataga felett találják magukat. Eggyé válnak a város vérkeringésével és felveszik az utca ritmusát, de ugyanakkor mégis nyugalomban figyelhetik a vonatról leszállt cilinderes urakat és a biedermeier kalapot viselő hölgyeiket.

Erkélyek a 13. századból, a 15. századból, a 18. századból, s még a 21. századból is. Zárt erkély mindenütt, amelyek fotóiból nem állhattam meg, hogy ne készítsek egy montázst Férjemmel, aki hűségesen fotózta Nekem valamennyit. Az erkélyek mellett azonban feltűnt egy újabb templom, a protestáns St. Sebaldus-kirche. Itt a késő román kor oszlopai már nem a befogadást fejezik ki elsősorban, hanem a nagyságot, a monumentális erőt, azonban a korai gótika már be-be tör és finommá teszi a részleteket. Miközben Bach: János passióját hallgattam, nem tudtam szabadulni a két cilinderes úr és a buggyos ruhájú hölgyeiktől. Elképzeltem, hogy előttem ők ültek itt, szintén Bach-ot hallgatták, majd kilépve a templomból betértek egy cukrászdába és elfogyasztottak egy kávét és süteményt." forrás

j.k. fotója

,, Nürnbergben számos nevezetséggel találkozhat az utazó, ilyen a híres vár, amelyet legszorgalmasabban rőt szakállú Barbarossa Frigyes épített, és falai között harminc német-római császár bajlódott az uralkodás gondjával, vagy éppen élvezte annak előnyeit. Mint minden valamire való régi várost, Nürnberg belvárosát erős falak védték – hajdanán még a kalandot, zsákmányt hajszoló őseink ellen is -, a védvonal mai állapotában is impozáns.

A következő állomás a Dürer-ház, a német festő Nürnbergben született 1471-ben. A város vezetése – pontosabban Miksa császár, hiszen Nürnberg a Német-Római Birodalom egyik központja volt - egyébként megbecsülte kedvenc rézmetszetem, a Melankólia (ezen szerepel egy bűvös négyzet is, amelyben minden sorban és minden oszlopban, és a két átlóban azonos a számok összege) és a Rózsafüzéres Madonna festmény reneszánsz alkotóját, évi száz forint járulékot ítélt meg számára.

Sokan Wagner legragyogóbb operájának tartják „A nürnbergi mesterdalnokok” című művet, a zeneszerző egyébként emlékezetes látogatást tett a városban, sikerült úgy berúgnia, hogy talicskán tolták haza – ki hinné el, egy ilyen jelenet szerepel az operában is. Eufória című részmetszet nem született a legendás eseményről. " forrás


,, A város kicsi, de strapás. A várfalon belül alig akad tömegközlekedés, és a porta sem tudott felvilágosítani. Párom internetes böngészéssel kitalálta, hogy lehet mégis megközelíteni villamossal és busszal a várat, ahová igyekeztünk. Így már csak háromutcányit kellett gyalogolni meredeken felfelé a Kaiserburgba. " forrás

V. jancsi fotója


,, Első utunk a Hauptbahnhof-fal szemben lévő, jellegzetes kerek Dicker Turm szomszédságában található Turistainformációs Irodába vezetett. Itt kaptunk ingyenes városi térképet és jó néhány programjavaslatot esős idő esetére, amely szinte kivétel nélkül múzeumokat tartalmazott.
Bár volt köztük egy-két érdekesnek tűnő, reméltük, hogy valamilyen csoda folytán alábbhagy hamarosan az eső, és inkább a városnézésé lehet a főszerep.
Addig sem akartunk tétlenül ülni, így az esőtől függetlenül elindultunk bejárni a várost. Mivel Nürnberg hangulatos óvárosa pont innen nyílik, nem is kellett messze mennünk.
A Königstrassén haladva az első főbb látnivalót a szép, duplatornyos, gótikus Szent Lőrinc-templom (St. Lorenz-Kirche) jelentette, ahol éppen koncertpróbát tartott egy egyházi zenekar.

Két sarokkal odébb, amikor a Museumsbrückén akartunk átkelni, ráismertem Nürnberg egyik legjellegzetesebb épületére, a folyó fölé nyúló épületszárnyáról könnyedén felismerhető Szentlélek Kórházra (Heilig-Geist-Spital). A Pegnitz folyó partján álló történelmi épületet még 1332-ben alapították, s a középkor egyik legnagyobb ispotályának számított. Érdekesség, hogy 1424-től 1796-ig a Német-római Birodalom uralkodói emlékeit inkább tartották itt, ezen a helyen, mintsem a nürnbergi várban. A híres kórház napjainkban egyszerre üzemel öregek otthonaként és népszerű étteremként. Furcsa kombináció, annyi szent! (2017)" forrás


,, Szinte az összes látnivaló a városfalon belülre összpontosul. A városfal nagyon jó állapotban megmaradt (71 bástyával), ami aránylag nagy területet ölel körbe. Ezen kívülre mi kisem mentünk. Szombat délután a belvárost kb. pont középen kettészelő Pegnitz folyótól délre néztük meg a nevezettességeket, vasárnap pedig északra.

A város főbb nevezetességei maga az óváros, ami egy kész középkori időutazás, Albrecht Dürer háza, a Tornyos kapuk, a Szent Lőrincz-templom, az Erény kútja, a Fehér torony, ami egy sétálóutca közepén áll és egy metrómegálló mozgólépcsőjét rejti, a vár és a Dokumentationszentrum, ami egy fotó kiállítás a náci Németországról, a be nem fejezett Hitler kongresszusi központjában. Ahhoz képest, hogy a várost a 2. világháborúban szinte teljesen lebombázták elég sok régi épületet láthatunk, mert kifejezetten próbálták visszaállítani a helyiek a középkori utcaképet. Összességében egy igazán kelleme és pihentető hétvége volt. A város meglátogatását mindenkinek bátran ajánlom az év bármelyik szakában. 🙂 (2017)" forrás

V. Jancsi fotója

,, Útba ejtettük a Weißgergasse utcácskát, amiről remekbe szabott (kissé túlszaturált) fotók terjengnek az interneten. Mi is megtaláltuk azt a helyet, ahonnan olyan fotót lehet készíteni, mintha az egész utca egy csodásan helyreállított középkori házsor lenne, valójában a kanyaron túl, már csak kommersz, az ötvenes években épült lakóházak találhatók." forrás


A legjobb barátnőm három napot töltött Nürnbergben az elmúlt héten, azt mondta, hogy minden élelmiszer annyiba kerül mint itthon, az emberek arca kisimult, gondtalan, patyolattisztaság van mindenhol, az utakon egyetlen folt nincs, -nemhogy kátyú, - egy évek óta ott élő magyar barátjánál lakott, aki azt mondta, hogy valóban emelkedtek az energiaárak, de gond nélkül ki tudják fizetni a fizetéseik arányában.(2022)


A városmag a meglévő, illetve újjáépített várfalon belül található, melyet kelet-nyugat irányban kettévág a Pegnitz folyó. A városfalon kívül, a dél-keleti részen található a Főpályaudvar, mely előtt a nagyjából mindenhol megszokott törzsközönség lébecol. (2022) forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tom S. fotója

Házasság (!) szökőkút az Óvárosban - Tom s. fotója

Napfényes március vége - j.k. fotója

s.m. fotói

Augusztusban - p.a. fotója

A Pegnitz-folyó - V. Jancsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

mesterdalnok, 2020. 04. 10. 13:49
Inkább a csadormentes Budapestet választom.


fizetőképes turista, 2019. 11. 09. 21:50
csóri egyetemistának:
... de minek utazol, ha nincs pénzed ? Mi a jó abban, hogy fapados repcsin oda ülsz ahova ültetnek, reptéren alszol vagy parkban, sarki bódésnál eszel hulladékkaját és a legapróbb eltérés az utazási költségvetésben a falhoz állít ? Mi lenne, ha megvárnád, míg összejön annyi pénzed, hogy kulturált módon tudj élvezni egy utazást ? Számomra sosem volt kérdés, hogy ha nincs elég pénzem, akkor nem utazok, mert idegen országban is(!) jól szeretném érezni magam és ennek ára van. Az baj veletek, hogy mindent egyszerre akartok, minden már tegnap is késő számotokra, egyszóval sokat akartok markolni - ingyen vagy aprópénzért. Fájdalmas hírem van... ezt mindenhol utálják és lenézik !


csóri egyetemista, 2019. 11. 09. 18:17
Fizetőképesnek:

Kérem, hagyjál engem utazni. Nem vagyok proli, csak nincs zsebpénzem és a tanulás mellett nincs sok időm dolgozni. Ígérem Neked, hogy leszegett fejjel, visszafogottan fogok létezni a nevezetességek tájékán.


fizetőképes turista, 2019. 11. 09. 17:06
Azt nem értem, hogy ha valaki proli csóró, akinek egy metrójegy, vagy hostel ! (baszki nem hotel, panzió, hanem egy vaságyas, idegenekkel tömött hálóterem) ára problémát okoz, az minek utazik ??? Ezekkel a hátizsákosokkal van tele a város és nem lehet tőlük normálisan gyönyörködni a nevezetességekben !


Gábor, 2019. 07. 01. 19:57
Egy nap Nürnberg:
https://fikatours.blogspot.com/2019/07/nurnberg.html


Bortschy, 2019. 04. 09. 09:29
Kedves Úti Kritikus!
Köszi a gyors választ!
Valószínűleg nem is kell elmennünk Stuttgartig, mert a végcélunk Möckmühl. Keresgélek még, hogy melyik a jobb.


úti kritikus, 2019. 04. 07. 19:07
Bortschy!

A metró+vonat gyorsabb (3 óra), de drágább (47-67 euró között), a busszal 4 óra, de 14-26 euró csak. A vonatozásnál előbb a reptérről metróval be kell menni a főpályaudvarra. A metró (U2) 15 percenként megy. A vonat óránként közlekedik. A buszos verziónál is be kell menni a metróval a főpályaudvarhoz, aminél van buszállomás. Kérdés, hogy mi fontos: a költség, vagy a menetidő?


Bortschy, 2019. 04. 07. 18:18
Szia!
Nürnbergből Stuttgartba szeretnénk menni a reptérről. Vonatot, vagy buszt ajánlanál inkább? És mlyik hogyan érhető el?


Melcsi, 2018. 09. 21. 11:52
Sziasztok!

Holnap mennénk Nürnbergbe (3gyerek, 2 felnőtt). a reptérről az állatkertbe mennénk. azt már kinéztem, hogy az U2 metró és az 5-ös busz kell nekünk. De vajon a buszra mennyi a jegy? Oda külön jegy kell, ugye? A felnőtt napijegy mindenfajta tömegközlekedési eszközre érvényes? Az 24órás, mint Budapesten? Vagy csak az adott nap végéig lehet használni?
Vasárnap délelőtt jön haza a repülőnk, nem lesz sok időnk ott.
Előre is köszönöm a választ!


Török Éva, 2018. 04. 13. 10:37
Köszi a gyors választ. Kérdezném még, hogy szűk egy napban 14 ès 20 éves gyerekkel mit tudunk megnézni és mivel jutunk oda könnyedén. Kastély, kilátó. Sajnos egy napot töltünk ott, ezért kérem, hogy segíts.


úti kritikus, 2018. 04. 13. 10:20
Éva! A repülőtéren megkeresed a metróállomást (U2 vonal). Az egy végállomás, szóval csak egy irány van, mégpedig a központ felé. Elmész (8. megálló)a főpályaudvari megállóig (Hauptbahnhof) és átszállsz az U1 vonalra a Langwasser-Süd irányba és leszállsz a Bauernfeindstrasse megállónál (5. vagy 6. megálló?). Onnan kb. 400 méterre, 6.7 percre van Neptunweg. Segítőkészek a helyiek, szóval nyugodtan megkérdezheted a metrómegállóból kijövet, hogy merre kell gyalogolni. Amúgy e táv nagy részén a Sonnenstrasse-n kell menni. Bal kéz felől ennek az útnak a mellékutcája a Neptunweg.


Török Éva, 2018. 04. 13. 10:01
Helló! Kérlek, segíts, hogyan jutunk el a repülőtérről erre a címre tömegközlekedéssel?
23 Neptunweg 1. Etage, 90471 Nürnberg
Köszi
Üdv
Évi


úti kritikus, 2017. 12. 30. 18:41
Martin!

Persze, hogy el lehet ütni az időt, de az üres utcákon éjjel nincs mozgalmasság, csak a lokálokban, szórakozóhelyeken. Ha téli utazásról van szó, akkor az utcai sétálás elég mogorva lesz.


Martin95, 2017. 12. 30. 00:59
Sziasztok! Ha pénteki napon 22:30-as géppel megyünk, és az utolsó metróval bemegyünk a városba, akkor reggelig valahogy el lehet ütni ott az időt?


Roland, 2017. 10. 29. 05:28
Sziasztok!

Én november 28-án indulok a 22:30-as géppe Budapestről, ami 23:55-re van ott. Egy napra megyek kiruccanni és 29-én a 20:35-ös géppel már jövök is haza.
Szívesen csapódnék valakihez/valakikhez, hogy ne egyedül járjam be Nürnberget.


úti kritikus, 2017. 10. 26. 11:16
Fanni!

A nürnbergi reptéren éjszaka is van forgalom (érkezések, indulások), tehát nem zár be az épület. Nem egy óriási reptér, csak egy terminálja van. Nem nagy és így feltűnőbb, ha valaki ott letelepedik aludni. Nem láttam alvást tiltó kiírást, meg bárkinek joga van várni egy hajnali, reggeli indulásra. Az azonban biztos, hogy a reptéri adminisztráció nem örül, hogy a terminál területét szállásnak használja, főleg, hogy vannak a reptérnél hotelek. Kényelmesek fekvőhelyek sincsenek, az meg feltűnő lehet, ha valaki letelepedik a kövezetre. nem beszéllek le erről a kényszer kalandról, de a reptér kis várakozó teréből adódóan nehezebb úgy tenni, mintha gépre várnánk és azért telepedünk le hosszasan. Plusz: manapság a terrorizmussal összefüggő biztonsági intézkedések miatt a rendőrök figyelmét is könnyebb felkelteni szokatlanabb magatartással.


Lékai Fanni, 2017. 10. 26. 10:52
Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehet a reptéren éjszakázni?


úti kritikus, 2017. 10. 14. 07:35
Timi!
Az utolsó metrójárat 00.45-kor van. Éjfél után buszjárat csak a hétvégéken van. Akkor a busz egész éjjel közlekedik.


Timi03, 2017. 10. 13. 18:31
Szeretném megkérdezni,hogy az utolsó metró mikor indul a reptérről? A gep kb.éjfélkor érkezik. Hogy lehet bejutni ilyenkor a városba?
Köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon