ÚTIKRITIKA.HU / Bajorország - vegyes / Bamberg


hirdetes

útikritikák


Bajorország - vegyes / Bamberg

Bambergről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk|Dóm|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Az Untere Brücke és az Obere Brücke a Régi Városházával - V. Jancsi fotója

Bambergről dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 70,000

Bamberg bajor város, Felső-Frankföld kormányzati kerületben. Óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része.

A városban kb. két tucat templom látható, mind páratlan a maga nemében. „A németek álomvárosa” a II. világháborút is átvészelte, majdnem sértetlenül került ki belőle. A szövetséges erők katonai szempontból nem tartották különösebben fontos célpontnak. Azonban a háború alatt több légitámadás érte a várost, és az amerikai légierő 1945 áprilisában támadást indított Bamberg ellen. A legnagyobb támadásra április 10-én került sor, amelynek során a városközpont egy része és a város északi része súlyos károkat szenvedett. A támadások miatt a katedrális és a régi városháza is sérült, de szerencsére nem szenvedtek nagyobb károkat.

Bambergben két folyó találkozik, a Regnitz és a Majna.

Nem is egy, hanem három történelmi központja van.

Bamberg belvárosában található a világ egyik legnagyobb sörpincészete, ahol az ősi bajor sörfőzés hagyományát őrzik. A Schlenkerla sörfőzde címe: Dominikanerstrasse 6

"The Grand Budapest Hotel" (2014) - Wes Anderson filmjének több jelenetét Bambergben forgatták.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagy élmény egy olyan német várost látni, ahol a műemlékek eredetiek (a 2. világháborúban a városnak kevesebb mint 5 százalékát rombolták le)

2. Délelőtt kilenc előtt a még néptelen, macskaköves, középkori utcákon sétálni

3. Az Altes Rathaus (Régi városháza) nagyon fotogén a freskós homlokzatával

4. A dóm gótikus elemei (imádom a gótikát)

Nem tetszett

1. Folyton esett az eső (csapadékos város, erre számítani kellett volna)

2. Szép az óváros, de azért Rothenburg ob der Tauber nagyobb szám 

3. A turista nevezetességekhez eligazító táblák mind csak németül vannak kiírva

Vélemények

Bamberg óvárosa Németország legnagyobb érintetlen történelmi városközpontja. Ez több mint 2400 műemlék épületet jelent. A császári székesegyházzal az Új Rezidenciával és a Régi Udvarral 1993 óta az UNESCO világörökség része. Minden sarkon találkozhatunk a legkülönfélébb korszakok bizonyítékaival.(2022) forrás

V. Jancsi fotója

Odajutás

Autóúton 59 kilométerre van Nürnbergtől.

Budapestről Bambergig gépkocsival általában körülbelül 800 kilométert kell megtenni. Az út időtartama azonban sok tényezőtől függ, például az útvonalaktól, az évszaktól, az időjárási viszonyoktól, az útminőségtől és az esetleges közlekedési dugóktól.

Általánosan elmondható, hogy az út Budapesttől Bambergig körülbelül 8-9 órát vesz igénybe autóval, ha az autópályákat használod, és nincsenek nagy közlekedési dugók az útvonalon.

Szállás

Ajánlok három hangulatos és megfizethető magánszállást Bambergben:

Gästehaus Graupner: Ez a kedves vendégház családi vállalkozás, és csodálatos helyen található a városközpontban. A szobák egyszerűek és hangulatosak, a reggeli pedig bőséges és finom. A szállás árai nagyon kedvezőek, így ideális választás azok számára, akik szeretnének megfizethető szállást találni Bambergben.

Villa Remeis: Ez a gyönyörű villa a régi városrészben található, és hangulatos szobákkal rendelkezik, amelyeket egyedi bútorokkal és antikvitásokkal rendeztek be. A szálláshely reggelit és ingyenes parkolást kínál, és az árak nagyon versenyképesek a környéken.

Hotel Alt-Ringlein: Ez a hagyományos stílusú szálloda a város közepén található, és barátságos személyzettel és hangulatos szobákkal rendelkezik. A reggeli bőséges és finom, és a szállás árai megfizethetők.

Am Brauerei-Dreieck: Ez a szép apartman Bamberg régi söröző-negyedében található, és közvetlen közelében van a város főbb nevezetességeinek. Az apartman modern és kényelmes, és teljesen felszerelt konyhával rendelkezik, így ideális választás azok számára, akik hosszabb ideig szeretnének Bambergben maradni.

Helyi közlekedés

Parkolás

A Kongresszentrum parkolóját ajánjuk egynapos látogatás esetén. Közel van a dómhoz.

Étkezés

Ha megéheztünk, térjünk be egy kisvendéglőbe. Ha már a frankoknál vagyunk vendégségben próbáljunk ki valami helyi specialitást. A “Kachelofen” ( jelentése cserépkályha) vendéglőben ezt megtehetjük, de akármelyik másikban is. Bamberg a titkos sörfőváros Németországban: csak az óvárosban 9 sörfőzde működik amelyek 50 különböző sört gyártanak. Helyi specialitás a “Rauchbier” amely füstölt sört jelent. Körülbelül olyan mintha füstölt sonkát innánk…forrás


A sörfőzdék és a Schäufele

Legendákból Bambergben sincs hiány! A világszerte ismert füstölt bambergi sör legendája arról szól, miszerint pár mázsányi megégett árpát kidobni nem akaró tulajdonos sört főzött a terményből és így készült el először a füstölt sör a városban. Egy biztos, hogy ma már ez a sör, a híres Schlenkerla tölgyfakérgen füstölt árpából készül és igazi bambergi híresség. Bár Bamberg nemcsak ettől, hanem attól a temérdek sörfőzdétől, amely a középkorban és ma is működik a városban, lett a sör fővárosa Németországban. Nemrég olvastam, hogy 280 liter sör elfogyasztása jut évente egy bambergi lakosra. Azért a gyermekeket és betegeket figyelembe véve, no meg, hogy 365 nap egy év, ez egy elég durva szám.

Fontos kifejezés lehet Bambergben, ha beülünk egy sörözőbe, a Seidla, amely egy bambergi kifejezés egy jó nagy korsó sörre (0,5 liter). A sör jól passzol a Schäufele-hez, amely malac lapocka puhára főzve, hozzá pedig általában egy jó kis Kloß (gőzgombóc) jár. forrás

Vásárlás

Grüner Markt - Ez a piac a város központjában, a Grüner Markt téren található. A piac körülbelül 30 árusnak ad otthont, akik helyi zöldségeket, gyümölcsöket, halat, sajtokat, virágokat és más termékeket árulnak. A piac minden hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton nyitva van.

Bauernmarkt - Ez a piac az Újvárosban található, és minden pénteken és szombaton nyitva áll. A piac kisebb, mint a Grüner Markt, de szintén helyi termékeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, halat és virágokat kínál.

Fischmarkt - Ez a halpiac a Regnitz folyó partján található, és minden szombaton reggel nyitva van. A piac több árusnak ad otthont, akik halat, tenger gyümölcseit és egyéb tengeri termékeket árulnak.

Blumenmarkt - Ez a virágpiac a Városháza előtt található, és minden pénteken és szombaton nyitva áll. A piac több árusnak ad otthont, akik virágokat, növényeket és dísznövényeket árulnak.

Szórakozás

V. Jancsi fotója

Live Club: Ez a klub a város egyik legnépszerűbb helye a zenés-táncos szórakozásra. A klubban különböző zenei stílusokat játszanak, és rendszeresen tartanak koncerteket is. A klubban általában élő zenét hallhatsz, és a hely hangulata mindig fantasztikus.

Zapfhahn: Ez egy hagyományos bajor söröző, amely Bamberg régi városrészében található. A hely hagyományos bajor ételeket és söröket kínál, és egy fantasztikus hely a pihenésre és a lazításra egy hosszú nap után.

Stilbruch: Ez egy modern és trendi bár, amely Bambergben található, és kiváló hely a lazításra és szórakozásra. A bárban éjszakánként rendszeresen tartanak különböző rendezvényeket és koncerteket, és a hely hangulata nagyon kellemes.

Café Abseits: Ez egy hagyományos bajor kávézó és söröző, amely Bambergben található. A kávézó különböző söröket és finom ételeket kínál, és egy kellemes hely a pihenésre és a lazításra egy hosszú nap után.

Jazzkeller: Ez egy zenei klub, ahol élő zenére lehet táncolni, és élvezni a jazz, a blues és a soul zenét. A klubban általában koncerteket és jam sessionöket tartanak, és kiváló hely a zenét és a táncot szeretőknek.

Egyéb hasznos információk

1. Bambergben a boltok általában hétfőtől szombatig vannak nyitva, vasárnap pedig zárva tartanak. Az üzletek általában reggel 9 órától este 6 óráig üzemelnek, de előfordulhatnak eltérések is. A nagyobb áruházak, bevásárlóközpontok és szupermarketek általában hosszabb ideig vannak nyitva, és 7:00 órától 8:00 óráig nyitva lehetnek, és este 8:00 óráig vagy még később is üzemelhetnek. Az élelmiszerboltok általában korábban nyitnak és korábban zárnak, mint az egyéb boltok, körülbelül 7:00 órától 8:00 óráig.

Dóm

Nyitva tartás áprilistól októberig 9:30-18, november-március 9:30-17

Mise idején nem engedélyezett a belépés a turistáknak.

,, Itt áll ama nevezetes Szent István lovasszobor, amit már említettem! Maga a dóm is megér egy pillantást! Vagy tán többet? A háromhajós, hatalmas létesítmény sorsa, akár a többi templomé a világban. Többszöri leégés után a jelenlegi formájában tagozott pilléres árkádsorokkal osztott, bordás keresztboltozattal megtartott hatalmas építmény. Idegenvezetőnk hosszasan mesélte a bélletes kapuboltozat felett álló csodálatos szobrocskákhoz kötődő eseményeket, legendákat." forrás

V. Jancsi fotója

Egyéb látnivalók

Régi városháza

Bamberg régi városháza (Altes Rathaus) a városközpont egyik legjelentősebb épülete, amelynek építése a 14. századra nyúlik vissza. Az épület a Regnitz folyó közepén helyezkedik el, és két oldalsó hídon keresztül közelíthető meg. Az Altes Rathaus a város egyik legismertebb turisztikai látványossága, és sokak szerint az egyik legszebb épület Bambergben.

Az Altes Rathaus épületének homlokzata a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit viseli magán. Az épület egyik legjellegzetesebb része az óraművel ellátott torony, amely a város egyik legmagasabb pontja. Az óra minden órában jelzi az időt, és az épületből származó zeneszó mellett gyakran látványos figurák is megjelennek a torony ablakaiban.

Az Altes Rathaus épületében a városi tanács ülésezett és működött. Ma a városháza múzeumként működik, és bemutatja Bamberg történelmét, valamint a városi tanács és a polgármester hivatali szobáit is meg lehet tekinteni. A városháza előtt terül el egy nagy téren, ahol gyakran rendeznek kulturális eseményeket és vásárokat, így az Altes Rathaus egy fontos központja a városi életnek.


,,Kis Velence"

Bamberg városának "Kis Velence" nevezett része a Regnitz folyó két ága között helyezkedik el, és egy rendkívül szép és hangulatos városrész. Az itt található épületek többsége barokk stílusú, és a folyó menti régióban található számos kávézó, étterem és üzlet. Az utcák és a házak rendkívül jól karbantartottak, és a folyóparton sétálva gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A "Kis Velence" a turisták körében is nagyon népszerű hely, és egy nagyszerű lehetőség a kellemes sétákra és a pihenésre. A folyó mentén található teraszokon ülve lehet élvezni a gyönyörű kilátást, és élvezni a helyi specialitásokat, mint például a Bambergi sört, vagy a híres frankföldi kolbászt.

A városrészben található épületek közül kiemelkedik a "Kis Velence" ikonikus látványossága, az Altes Rathaus, vagyis az Óvárosháza, amely egy hatalmas barokk épület a folyó közepén. Az épületet már a 14. században építették, és később többször is átépítették. Ma az épület a Bambergi Történeti Múzeum otthona.

Olvasmányos linkek

V. Jancsi fotója

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon