ÚTIKRITIKA.HU / Mannheim


hirdetes

útikritikák


Mannheim

Mannheimről bevezető |Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb praktikus információk|A kastély|Piactér| Régi Városháza|Luisenpark| Más látnivalók| Érdekességek |Fotóegyveleg

g. a. fotója

A tartalomfeltöltés folyamatban van.

Mannheimről bevezető

Mannheim Németország délnyugati részén, a Rajna és a Neckar partján fekszik. A település a térség gazdasági és kulturális központja. Mannheimban rengeteg nevezetességet tekinthetünk meg a pompás épületektől egészen a hatalmas zöld parkokig.

Lakosság (2024-ben): 345,800

2024: A lakosság kb. 48,5 százaléka nem öshonos német, azaz valamilyen bevándorlási hátterű. 29 százaléknak nincs is német állampolgársága.  A legtöbb külföldi az török (többségben már német állampolgárságuk is van), lengyel, olasz, román. A Mannheimben élő magyarok számát 1722-re becsülik.

Mannheim Stuttgart után Baden-Württemberg tartomány második legnagyobb városa Németországban. A történelmi Kurpfalz vidék (1720-1778) egykori központja manapság az egyik európai nagyvárosi zónának, a Rajna-Neckar háromszögnek gazdasági és kulturális centruma. A rajna–pfalzi szomszédvárosával, Ludwigshafennel (182,000 fő) Mannheim csak a Rajnán határos.

Érdemes megnézni a mannheimi kastélyt, ami egyike Európa legnagyobb, zárt barokk épületeinek. A kastély 1720-ban épült, s ez volt a pfalzi választófejedelmek székhelye. A város jelképe a 60 méter magas víztorony, ami a Friedrichsplatz közepén áll. Itt rendezik meg évről évre a helyi karácsonyi vásárt.

Érdemes még ellátogatni a régi városháza épületéhez, a Szent Sebestyén, és a Jezsuita templomhoz! Ha pedig vásárolni támad kedvünk, akkor mindenképpen tegyünk egy kiruccanást Mannheim sétálóutcájába, illetve az alsóvárosban található piacra!
Mannheimban több hektárnyi zöld terület van, ezért a város ideális cél lehet a természet szerelmeseinek is. A legnagyobb park a Luisenpark, ami a Neckar partján, a belvároshoz egészen közel található. Itt felfedezhetjük a lepkeházak, vagy a növényházak csodáit, de akár gondolázhatunk is egyet a romantikus folyó vizén.

Mivel a város nevezetességei, és természeti szépségeit őrző parkjai elég távol találhatók egymástól, ezért érdemes autót bérelni, és azzal közlekedni!

Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 2870 EUR -  (németországi átlag: 2810 EUR)

b. n. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Feltűnően sok a játszótér

Nem tetszett

1. Az óvárost a 2. világháborúban a légitámadások lerombolták. Volt persze helyrehozatal, ,,de nem áz igázi... 

Vélemények

,,Egy átlagos német város. Kellemes a folyópartja. A ltnivalók nem a leggrandiózusabbak, de valahogy minden szolid és hangulatos. Érdemes megnézni a Mannheim-palotát, a Víztornyot és a közeli teret a szökőkúttal, a régi városházát a piactéren, több templomot és a Paradeplatz-ot." (aji, 2024)


Mannheimnek nincsenek változatos látnivalói, így aztán azok érezhetik itt jól magukat, akik kifejezetten szeretik az egyhangúságot. 

Odajutás

Mannheim közúton 969 kilométerre van Budapesttől. 9 órás út megállás nélküli vezetést számítva. Egy útra az autózás költsége kb. 132 EUR.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Villamos

v. v. fotója

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Egyéb praktikus információk

A kastély (Barokkschloss Mannheim)

8 EUR a belépődíj

Európa egyik legnagyobb barokk palotája. Eredetileg, 1777-ig a Wittelsbach-ház Pfalz választófejedelmeinek volt a fő rezidenciája. Manapság a palota egy részében a Mannheimi Egyetem kapott helyet.

A Mannheim-i Barokk kastély egy impozáns és lenyűgöző épület, amely a város központjában található.

Az épület külső megjelenése lenyűgöző, magával ragadó barokk stílusban épült, számos díszes részlettel és kifinomult díszítéssel. A kastély környezete is gyönyörű, és a kertek, parkok részei a látványnak.

Belül a kastély gazdag történelmi és művészeti kincseket őriz. Különböző kiállításokat és eseményeket tartanak itt, így lehetőség van felfedezni a kastély gazdag múltját és kulturális örökségét.

Piactér

g. a. fotója

Régi Városháza

Luisenpark

Más látnivalók

Krisztustemplom

Víztorony (Der Wasserturm)

g. a. fotója

Távközlési torony (Fernmeldeturm)

Régi Obszervatórium (Alte Sternwarte)

Kortárs történeti múzeum (Zeitgeschichtliches Museum Mannheim)

Érdekességek

Fotóegyveleg

Világkultúrák múzeuma - g. a. fotója

g. a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon