ÚTIKRITIKA.HU / Quedlinburg


hirdetes

útikritikák


Quedlinburg

Quedlinburgról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Óváros|Szent Szerváciusz templom|A kastély| Más látnivalók| Fotóegyveleg

O. S. fotója

Tartalom feltöltése folyamatban

Quedlinburgról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 28,400

Quedlinburg város a Harz-hegységben, Szász-Anhalt szövetségi államban található. Például, Quedlinburg kb. 105 km-re délkeletre van Hannovertől, és kb. 90 km-re északnyugatra van Lipcsétől. Emellett kb. 120 km-re délre található Braunschweig városától és kb. 170 km-re északkeletre van Berlintől.

Európa egyik legjobban megőrzött középkori reneszánsz városa. A város nagy szerencséje, hogy a 2. világháborús bombázások viszonylag kevésbé okoztak itt kárt.

A város az UNESCO kulturális világörökségének listáján szerepel. A város központjában található házak szinte mindegyike favázas, néhányuk a 16. században épült.

Quedlinburg a Harz-hegység Nemzeti Park északi határán fekszik. Egykor a Német Birodalom központja volt

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Noná, hogy a favázas házak. Nem lehet megunni a látványukat, akámennyi is sorakozik egymás mellett.

2. A giga bevásárló központok helyett a kiskereskedelem családias boltokban zajlódik.

Nem tetszett

1.

Vélemények

A város ősi magja ma a sétálóké, ami azt jelenti, hogy az autóval érkezőknek a külső parkolókba kell beállniuk. Cserébe zavartalanul élvezhetik egy olyan séta örömét, ami a hamisítatlan középkori díszletek közötti barangolás élményét adja meg. Quedlinburg ugyanis máig őrzi középkori elrendezését, amit több mint 1300, tradicionális német stílusban épült favázas ház, és az épületeket díszítő egyedi minták tesznek szerethetővé.

Köztük található Németország legrégebbi, 1340-ben épült favázas lakóháza is, amely ma a kedvelt középkori építészeti stílust bemutatva, a Favázas Házak Múzeumaként (Fachwerkmuseum) látogatható.

A nyáron kellemes teraszaival, színes napernyőivel is csalogató piactér, a Marktplatz legnagyobb ékessége a Városháza, ám a mutatós reneszánsz épületek között álló, színes favázas házak szintén megérdemlik, hogy meg-megállva rájuk pillantsunk utunk során.

Kár is lenne rohanni, hiszen a Várhegy felé haladva az apró óváros szinte minden girbegurba utcája, épülete magával ragadó. És ahogy egyre feljebb haladunk, egyszer csak feltűnik a város fölé tornyosuló Szent Szerváciusz-templom fenséges épületegyüttese – ahol az első császár, Henrik és a felesége nyugszik –, valamint a főszékesegyházi kincstár, amelyet a román építészet remekműveként tartanak számon. Kertjéből pedig feledhetetlen látvány nyílik a favázas házak városaként is emlegetett Quedlinburgra, amelyet fentről nézve, érdemes elmerengeni azon, milyen is lehetett egykoron az itt élők élete. forrás

O. S. fotója

Odajutás

A legközelebbi nagy repülőtér a hannoveri nemzetközi repülőtér (HAJ) 57 kilométerre van. Szóba jöhet Berlin új repülőtere is (BER), de az 216 kilométerre van.

Quedlinburg nagyjából 1 000 kilométerre fekszik Budapesttől. Az autóval történő utazás időtartama nagyjából 9-10 órát vesz igénybe, de ez a pontos időtartam több tényezőtől is függ, például az útvonalaktól, a forgalomtól, az időjárási körülményektől és a sebességhatároktól.

Szállás

Ha csendes környékre vágyik, de nem akar messze lenni a központtól, akkor érdemes a város déli részére összpontosítani.

A város déli részén található a Schlossberg nevű terület, amely egy dombra épült, és szép kilátást kínál a városra. A terület csendes és nyugodt, és sok szálláshely található itt, például a Hotel Schlossmühle, amely egy 4 csillagos szálloda, vagy a Hotel Zum Bär, amely egy 3 csillagos szálloda.

A város keleti részén található a Gernröder Straße és a Ludwig-Rudolf-Straße környéke is egy másik jó lehetőség, ahol több apartman és kisebb szálloda található, és csak rövid sétára van a városközponttól.

Fontos megjegyezni, hogy Quedlinburg városa nagyon kompakt, és a városközpont csak néhány perc sétára van a legtöbb szálláshelytől. Így bárhol is száll meg, valószínűleg nem kell nagyon messzire mennie a fő látnivalóktól vagy éttermektől.

Ajánlott hotelek:

4 csillagos: Hotel Kristal

Helyi közlekedés

A városközpontban autózás nehéz lehet, és nehéz lehet parkolóhelyet találni. A városközpont gyalogos terület, így érdemes felkészülni a sétálásra, és számítani azzal, hogy nem lehet autóval közvetlenül az összes látványosság előtt parkolni.

Étkezés

Ajánljuk:

Restaurant Alte Münze: Ez az étterem a város központjában található, és különféle hagyományos német ételeket kínál, mint például a sertéspörkölt és a hagyományos rétes. Az étterem hangulatos és barátságos, és a teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Cafe & Restaurant Vetter's: Ez az étterem a város egyik legnépszerűbb helye, és különböző ételeket kínál, mint például a steak, a sült hal és a saláták. Az étteremnek van egy szép terasza, ahonnan a városra nyílik kilátás.

Hotel Zum Bär: Ez a híres szálloda és étterem Quedlinburg szívében található, és különféle helyi specialitásokat kínál, mint például a krokett, a sült hús és a hagyományos édességek. Az étteremben számos különleges bor is kapható.

Halberstädter Würstchen: Ez egy híres, helyi kolbász, amelyet Quedlinburgban és a környező régióban készítenek. A kolbászokat általában füstölik és számos különféle fűszert használnak hozzájuk.

Quedlinburger Schlossmühle: Ez egy híres söröző és étterem, amely különböző helyi sörfajtákat kínál, valamint különféle német ételeket. Az étteremnek van egy gyönyörű terasza, ahol a vendégek élvezhetik az ételeket és az italokat.

Vásárlás

Az óvárosi terület, az Untermarkt és az Obermarkt, egyaránt tele vannak kis boltokkal, piacokkal és ajándékboltokkal, amelyeknek a kínálata változatos.

Az Untermarkt-on találhatók a város hagyományos piacai, amelyek különféle helyi termékeket kínálnak. A piacokon általában friss zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat és kézműves termékeket lehet találni, és sok helyi termelő kínálja a saját terményeit.

Az Obermarkt-on találhatók az óvárosi boltok, amelyek különböző ajándéktárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és kézműves termékeket kínálnak. Az itt található boltok a hagyományos német termékektől, a modern dizájn darabokig terjedően kínálnak széles választékot.

A városban találhatók olyan boltok is, amelyek különleges élelmiszertermékeket és helyi specialitásokat kínálnak, mint például a méz, a lekvár, a bor és a sörfőzdei termékek. Ezek a boltok kiváló helyek a helyi termékek megvásárlására, és lehetőséget adnak arra, hogy hazavigyél egy darabot a német kulináris kultúrából.

Egyéb hasznos információk

1. Mint a legtöbb turistaközpontban, Quedlinburgban is figyelni kell a zsebtolvajokra, akik különösen a turisztikai látványosságok és a nagyobb tömegközlekedési járművek körül tevékenykedhetnek. Érdemes odafigyelni a személyes tárgyakra, értékekre, és ha lehetséges, hordjuk azokat biztonságos helyen, például az elöl zsebben.

Óváros

Quedlinburg óvárosa egy nagyon festői és történelmi terület, amelyet 1994-ben a világörökség részévé nyilvánítottak. Az óváros középpontjában található az Untermarkt és az Obermarkt, amelyek közül az utóbbi a város legnagyobb területe.

Az Untermarkt és az Obermarkt körül rengeteg szép, régi épület található, többségük a 16-17. században épült. A régi épületek és a macskaköves utcák adnak az óváros varázsához, és a látogatók itt találják a legtöbb látnivalót és turisztikai attrakciót.

Az óváros főbb látnivalói közé tartozik a Schlossberg, amely a város északi oldalán található domb, amelyről lenyűgöző kilátás nyílik a városra. A Schlossberg közepén található a vár, amely a 10. században épült és később átépítették. A vár egyik legszebb része a kolostor kápolnája, amelynek freskói a 13. században készültek.

A másik fontos látnivaló az óvárosban a Szent Szerváciusz templom, amely a város legnagyobb és legjelentősebb temploma. A templom a 12. században épült, és a gótikus stílus és a román stílus elemeket ötvözi.

Az óvárosban rengeteg kis bolt, kávézó és étterem található, amelyekben a látogatók kipróbálhatják a helyi ételeket és italokat, valamint vásárolhatnak német kézműves termékeket és ajándéktárgyakat.

O. S. fotói

Szent Szerváciusz templom

A Szent Szerváciusz templom Quedlinburg egyik legfontosabb és legnagyobb temploma, amelynek építése a 10. századra nyúlik vissza. A templomot eredetileg az ottoni császári család alapította, és a Szervác kolostor egyik részeként működött.

A templom építésekor a román stílus volt divatban, és ez az építészeti stílus határozta meg a templom formáját és belső elrendezését is. A templom homlokzata szép díszítéseket tartalmaz, például rózsaablakokat és márvány domborműveket.

A templom belső tere hosszú, magas boltíves mennyezetű, amelyet a középkorban több alkalommal átépítettek és kiegészítettek. Az oltár a gótikus stílusban készült, és számos szép szobor és festmény díszíti. A templom kriptája alatt található egy kis múzeum, ahol a látogatók megtekinthetik a templom történelméhez és kincseit bemutató kiállítást.

A templom mellett található egy kis kápolna, amelyet a román stílusban építettek. A kápolnában több szép freskó található, amelyek a középkorban készültek.

A fénykép baloldalán - O. S. fotója

A kastély

azaz a Quedlinburg Schloss

Quedlinburg kastélya, azaz a Schloss Quedlinburg egy gyönyörű, történelmi épület, amelyet a város északi részén találhatunk, a Schlossberg nevű dombon. Az eredeti kastély a 10. században épült, és később többször átépítették és kibővítették.

A kastélyt az 1800-as évek elején barokk stílusban építették át, és ennek az építészeti stílusnak a jegyeit még mindig megtalálhatjuk az épületen. A kastély belső terei pompásak és impozánsak, és a látogatók itt megtekinthetik a régi idők hangulatát, valamint a kastély életének történetét.

A kastélyban számos múzeum található, többek között a Schlossmuseum, amely a kastély történetét és a régi korok életmódját mutatja be. A múzeumban találhatók többek között a kastély egykori lakóinak portréi, antik bútorok, ékszerek, ruhák és más művészeti tárgyak.

A kastélyban található a kis kolostor kápolna is, amelynek díszítéseit a 13. században készítették. A kápolna freskói és a hozzá tartozó kápolna falai között megbúvó szentélyek valóban nagyon szépek és jelentős művészeti értékkel bírnak.

Az épület körül szép kertek találhatók, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező tájra. A kerteket a látogatók szabadon bejárhatják, és egy kellemes séta keretében élvezhetik a friss levegőt és a környező természetet.

Más látnivalók

Rathaus

Quedlinburg városháza, azaz a Rathaus egy impozáns, régi épület, amelynek építése a 14. századra nyúlik vissza. Az épületet később többször átépítették és kibővítették, így az idők folyamán több különböző építészeti stílus elemét is magán viseli.

Az épület homlokzatának díszítése egyszerű, de nagyon szép, és a középkori építészet jellegzetességeit mutatja. Az épület belső terei magukba foglalják a városi tanácstermet, a polgármesteri irodát, a városi levéltárat és a Quedlinburgi városi múzeumot is.

Az épület tanácsterme nagyon szép és pompás, és számos történelmi eseménynek adott helyszínt az elmúlt évszázadokban. Az épület belső terében találhatók a régi városi dokumentumok és pergamen tekercsek, amelyek a város történetét és életét dokumentálják.

Az épület belső udvara szintén nagyon szép, és itt található a polgármesteri iroda és a levéltár is. Az épület földszintjén a Quedlinburgi városi múzeum található, amely különböző kiállításokat és tárgyakat mutat be, amelyek szintén a város történelméhez és kultúrájához kapcsolódnak.

Az épület előtt található a város egyik legnagyobb tere, az Untermarkt, amely számos kávézóval és boltokkal várja a látogatókat. A terek, utcák és épületek kombinációja nagyon szép és kellemes hangulatot teremt a látogatók számára, és a városháza mindenképpen érdemes megtekinteni Quedlinburgban.

Münzenbergmuseum

A Münzenbergmuseum Quedlinburgban található múzeum, amely az óváros központjában található. A múzeum történelmi épületben található, és bemutatja a régi idők életmódját és művészetét.

A múzeumban számos tárgyat lehet megtekinteni, amelyek a város történelméhez és kultúrájához kapcsolódnak. A tárgyak között vannak olyanok is, amelyek a helyi ékszerkészítéshez és érmékhez kapcsolódnak. A múzeum számos érdekes kiállítást mutat be, amelyek bemutatják a város régi életét és kultúráját.

A múzeum egyik legérdekesebb része a fémverdei részleg, ahol a látogatók megtekinthetik, hogyan készülnek az érmék és a medálok. A múzeumban számos érmét és medált találni, amelyek a város történelméhez kapcsolódnak.

A múzeum kertje egy másik érdekes látványosság, és itt található a város egyik legszebb kis kápolnája, ahol a látogatók csendben imádkozhatnak és eltölthetnek egy kis időt.

Fotóegyveleg

s. o. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon