ÚTIKRITIKA.HU / Koblenz


hirdetes

útikritikák


Koblenz

Koblenzről dióhéjban|| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|A német sarok| Óváros|Terek|Ehrenbreitstein erőd|Stolzenfels kastély|Más látnivalók|Közeli látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

15. századi ház Koblenz óvárosában - k. j. fotója

A tartalomfeltöltés folyamatban van.

Koblenzről dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 122,700

Koblenz város a Rajna-vidék-Pfalz (Rheinland-Pfalz) északi részén, a Mosel és a Rajna találkozásánál, a Közép-Rajna-völgyben (Mittelrheintal) és a Mosel-völgy (Moseltal) végén található. Koblenz a Közép-Rajna-völgy legfontosabb városa.

Koblenz tehát pontosan középen van a Rajnai palahegység (Rheinische Schiefergebirge) négy része között: Eifel (a Rajnától balra, a Mosel-tól északra), Westerwald (a Rajnától jobbra, a Lahntól északra), Hunsrück (a Rajnától balra, a Mosel-tól délre) és Taunus (a Rajnától jobbra, a Lahntól délre).

Fő látnivalók: Óváros (Atstadt), az  Ehrenbreitstein-erőd, a Libegő (Seilbahn Koblenz), Egésznapos hajókirándulás a Rajnán,   Forum Confluentes (modern művészeti központ), az Alte Burg (12. századi kastély), a Stolzenfels-kastély, a Kastorkirche (9.-11. sz. templom), a Rheinanlagen (sétány&kert), az óvárosi Miasszonyunk-templom (Liebfrauenkirche) , a neoklasszikus Választási Palota (Kurfürstliches Schloss) , a Ludwig Museum , Deutsches Eck (mesterségesen megemelt földnyelv Koblenzben a Mosel és a Rajna torkolatánál). 

A Koblenz név a Confluentes latin szóból ered, ami „összefolyást” jelent. Koblenz jelöli a határt a Közép-Rajna felső és alsó része között. A Lahn torkolata csak néhány kilométerre van délre.

Nettó havi átlagfizetés (2023-ban): 2870 euró - (Németországi átlag: 2780 euró) 

V. Gábor fotója

,, A kontinens egyik legfontosabb folyója a Rajna 1230 km hosszan csörgedezik Svájc, Ausztria, Liechtenstein, Franciaország, Németország és Hollandia között. Koblenz a felső-középső „romantikus” szakasz csúcsa. Az 526-593. kilométerek közötti szakasz az Unesco világörökség része és habár ez az egész folyó csupán 5%-a, mégis ezt tartják a legszebb résznek az Alpok és az Északi tenger között." forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az egyetemi városi jelleg sokat segít azon, hogy a várost rokonszenvesnek találjuk.

2. A Gorresplatz-ra többszőris visszamentünk, mert hangulatos a  kisvárosi közeg

3. Az utramodern Forum Confluentes nagyon bejött nekem

Nem tetszett

1. 1944-ben és a 2. világháboró végefelé a brit légitámadásokban elpusztut a városközpont épületeinek kb. 80 százaléka, azaz itt sincs sok eredeti műemléképület

2. A LIbegő 14,90 eurós ára húzós, ha a szakasz rövidségét vesszük figyelembe

3. A Deutsches Ecknél a Vilmos császár emlékművének térségében nincs sehol közvécé 

Vélemények

,, Az első esti sétámon azon gondolkodtam lesz-e itt annyi látnivaló, hogy 3 napot is maradjak, ahogy terveztem. Elbizonytalanodtam, mert pár óra alatt felfedeztem a kötelező látnivalókat, de a következő napok bebizonyították, hogy nagyon is megéri több időt itt eltölteni, hiszen a város kényelmes kiinduló pont a környék felfedezésére.

A városi folyó promenád mentén van néhány régi és impozáns épület, de a zöld területek a jellemzőek inkább. Hangulatos sörkertek, borozók és koncertpavilon szegélyezi a széles gyalogos és bicajos utat. Innen indulnak a rövid hajókirándulások a Rajnán és a Mosel folyón és itt van a kábelvasút egyik állomása, ami átvisz a folyó felett a dombtetőre. A sétát a promenád végén érdemes folytatni, de itt már a Mosel folyó mentén andaloghatunk.

(2020) forrás

Odajutás

A legközelebbi repülőterek a kölni-bonni repülőtér (IATA: CGN), a düsseldorfi repülőtér (IATA: DUS), a frankfurti repülőtér (IATA: FRA) és a Frankfurt-Hahn repülőtér (IATA: HHN). Koblenz az első három vonattal átszállás nélkül, az utóbbi busszal érhető el. A menetidő egyenként valamivel több, mint egy óra.

Mainzból és Kölnből körülbelül 1 óra az út vonattal.

Szállásválasztás

Koblenzben feltünúen sok  igazán jó 3 csillagos szálloda közül lehet választani.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: sander Hotel, GHOTEL hotel & living Koblenz, Hotel Garni Oronto

4 csillagos: Moselhotel Hähn ,

5 csillagos: Fährhaus

Helyi közlekedés

Koblenz viszonylag jól fejlett tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, bár 1967 óta nem közlekedik villamos. De van egy városi buszrendszer, amely összeköti a várost a kerületekkel. Hétvégén és ünnepnapokon éjszakai buszok közlekednek.

Kötélpályás felvonó (Seilbahn Koblenz)

A kötélpályás felvonó, vagy más néven Seilbahn, a németországi Koblenz város egyik nevezetessége. A felvonó a város két emblematikus helyszíne, a Deutsches Eck (Német Sarok) és az Ehrenbreitstein erőd között közlekedik.

A Seilbahn Koblenz a világ egyik leghosszabb városi kötélpályás felvonója, amely több mint 850 méter hosszú. A felvonó két kabinjában összesen akár 7 perc alatt lehet áthaladni a Rajna folyó fölött a Deutsches Eck-től az Ehrenbreitstein erődig.

Az utazás során csodálatos kilátás nyílik a városra, a Rajna folyóra és a közeli hegyekre. A felvonó kabinterei modern kialakításúak, üveg falakkal és panoráma ablakokkal rendelkeznek, hogy a látogatók minél jobban élvezhessék a látványt.

Az Ehrenbreitstein erőd felőli megállónál múzeum, étterem és kilátóhely található, ahol kiváló lehetőség nyílik a város és a környező vidék megcsodálására.

A kötélpályás felvonó élménye egyedülálló és izgalmas, és remek lehetőséget kínál a város és a környék felfedezésére.

Étkezés

Koblenzben és környékén számos helyi specialitás található, amelyeket érdemes megkóstolni. Néhány közülük:

Moselwein: A Mosel folyó völgyében található számos szőlőültetvény, ahol finom borok készülnek. Az itt termelt fehérborok nagyon népszerűek, így érdemes kipróbálni a helyi Moselweint.

Rheinischer Sauerbraten: Ez egy marhahús-alapú étel, amelyet marhahúsból készítenek, és az étel sajátossága az, hogy a húst savanyú mártásban áztatják legalább két napig. A Rheinischer Sauerbraten általában a lila káposztával és burgonyával tálalják.

k. m.

Reibekuchen: A reibekuchen egy burgonyás étel, amely hasonlít a svéd krumplis pogácsához. A burgonyát lereszelik, majd összekeverik tojással, liszttel és hagymával, és végül sülték.

Pfannkuchen: A Pfannkuchen a német palacsinta, amelyet különböző formákban és méretekben készítenek, de általában nagyobb és vastagabb, mint a hagyományos amerikai palacsinta. A Pfannkuchen töltelékeként általában lekvárt, cukrot és citromlevet vagy csokoládét használnak.

Koblenzer Kässpätzle: A Kässpätzle az egyik legismertebb német tésztaétel. Ez a tészta sajttal, hagymával és vajjal készül, és általában a régió sajtos változatát használják hozzá.

Vásárlás

Koblenz egy nagyváros, így a vásárlási lehetőségek is széles skálán mozognak. A város központjában több üzlet, bolt és bevásárlóközpont található, amelyek különböző árukat kínálnak. Néhány példa a vásárlási lehetőségekre:

Löhr-Center: Ez egy modern bevásárlóközpont a városközpontban, amely több mint 100 üzlettel rendelkezik. Az áruk széles választékát kínálja, beleértve az élelmiszereket, ruhákat, kozmetikumokat és elektronikai cikkeket is.

Forum Mittelrhein: Ez egy másik nagy bevásárlóközpont a városban, amelyben több mint 60 üzlet található. Az áruk között megtalálhatóak a divatcikkek, az édességek, a bútorok, az élelmiszerek és az elektronikai cikkek is.

Altstadt (Óváros): A város óvárosa számos kis üzletet és boltot kínál, ahol különféle helyi termékeket, édességeket, ékszereket, kézműves árut és ajándéktárgyakat lehet vásárolni.

Flohmarkt: Koblenzben időnként rendeznek bolhapiacot, ahol használt és vintage cikkeket lehet vásárolni, mint például régi könyveket, bútorokat, porcelánokat és egyéb antik tárgyakat.

Vásárcsarnokok: A városban számos vásárcsarnok található, ahol helyi élelmiszereket, például sajtokat, hústermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket lehet vásárolni.

Szórakozás

Az óváros meglehetősen nyüzsgő a sok kocsmának, bárnak és étteremnek köszönhetően. Mivel a nemdohányzók védelme Rajna-vidék-Pfalzban kevésbé hangsúlyos, mint más szövetségi államokban, még mindig van néhány dohányzó bár. Az óvárosban prózai elődásokat és zenés műsorokat kínáló bárok is találhatók. A Güls városrészben található Café Hahn zenei, kabaré és színházi klub országosan ismert.

Közbiztonság

A Koblenz Neuendorf és Lützel negyed kevésbé vonzó lakónegyedek, közvetlenül a Deutsches Ecktől északra, az Eifel túloldalán. Szerencsére a turistákat érdeklő látnivalók itt nincsenek.

Egyéb hasznos információk

1. Amikor a Rajna és/vagy Moselle gyakran önti el a Rajna és Moselle partjait, valamint az óváros és Neuendorf egyes részeit. A házak ilyenkor gyaloghidakon vagy hajóval közelíthetők meg.

A német sarok (Deutsches Eck)

Ez Koblenz legismertebb pontja. Itt, a  Deutsches Eck-nél találkozik a Rajna és a Mosel folyó.

,, A nagyobb folyót Vati-nak, a kisebbet Mutti-nak becézik. A sarok olyan, mintha egy hajónak lenne az orra. A „kapitányi hídon” pedig az első német császár 19. században emelt gigantikus lovas szobra látható. A szobor talapzatára fel lehet menni, innen nagyon szép a naplemente. " forrás

V. Gábor fotója

Szent Castor-bazilika

A város legrégebbi temploma.

A Szent Castor-bazilika román stílusban épült, és a korai középkorban kezdték el építeni a 9. és 12. század között. Az építészetében jelen vannak román, gótikus és barokk stílusjegyek is, mivel több szakaszon keresztül bővítették és átépítették.

Az épület nevét a korai keresztény szent, Szent Castor (Castorius) tiszteletére kapta, aki a város védőszentje. A bazilika híres a két hatalmas tornyáról, amelyek a város egyik ikonikus látványosságáivá váltak.

s. g. fotója

Óváros

,, A legtöbb német városban van hasonló régi belváros macskaköves, kanyargó utcákkal, hangulatos épületekkel, takaros kis terekkel és hagyományos fogadókkal. Itt 2000 év történelme rétegeződik egymásra, ami jól megfér a város modernebb arcával is.

Fotósok kedvence a Négy torony (Vier Türme). A polgári házak az 1600-as években épültek. Az egyik gyógyszertár, a másik rendőrség volt. A virágos torony volt az egyedüli, ami túlélte a második világháborús bombázást. Érdemes a négy torony középpontjából fotózni felfelé.

Az Am Plan tér volt a piactér egykor. Ma több étterem található itt. Én a Lezizel Manti török „töltött batyukat” kínáló gyorsétterem láncba mentem be, amit bátran ajánlok. forrás

Városháza

Florinsmarkt

A Florinsmarkt Koblenz egyik történelmi piactere, amely a város központjában található. A piac nevét a középkori Szent Florin-templomról kapta, amelynek épülete a tér egyik oldalán áll.

A Florinsmarkt egy nagyon hangulatos és látványos piactér, amelyen az évszaktól függően változó termékekkel találkozhatunk. A piac különlegessége, hogy a hagyományos, kézzel készült árucikkek mellett modern termékeket is árusítanak. A látogatók számos ajándékboltban, ékszerüzletben, édesség boltban, borkereskedésben és kávézóban vásárolhatnak.

A piac helyi ételeket és italokat kínál, mint például a moselfränkische sör (a helyi sör), a Riesling bor és a hagyományos német ételek, mint például a bratwurst (sült kolbász) és a lecsó.

A Florinsmarkt számos történelmi épülettel rendelkezik, amelyek a német kultúrát tükrözik. Az egyik legjelentősebb épület a Szent Florin-templom, amelynek építése a 12. században kezdődött. A tér másik oldalán található a szintén középkori Runder Turm (Kerek Torony), amely a város egyik legrégebbi épülete. A tér közepén található egy kis kápolna, amely a piac és a város lakóinak védőszentjének, Szent Florian-nak állít emléket.

Miasszonyunk-templom

A Miasszonyunk templom (Liebfrauenkirche) az óváros legmagasabb pontján áll. A 12. században épült templom alatt már az 5. században volt római imádkozóhely. forrás

k. j. fotója

Konstantin erődítmény

A Konstantin erődítmény egy jelentős történelmi helyszín a németországi Koblenzben. Az erődítményt a 19. század elején építették, amikor Napóleon francia hadserege elfoglalta a várost. Az erődítmény építése azonban csak az 1815-ös bécsi kongresszus után kezdődött el, amikor a porosz kormány a Rajna vidékén védelmi rendszert hozott létre, hogy megvédje Németországot a franciák támadásától.

Az erődítményt Konstantin császár tiszteletére nevezték el, és eredetileg két fő részből állt: a Konstantin várból és az ehhez kapcsolódó, alacsonyabb szinten található Kaiser Alexandertől. Az erődítmény falai több mint két kilométer hosszúak voltak, és a folyó mentén, a város felett magasodtak.

t. z. fotója

Az erődítményt a II. világháború idején részben lerombolták, de azóta újra felújították és turisztikai attrakcióvá vált. Az erődítmény területén ma múzeumok, kiállítások és egyéb turisztikai látnivalók találhatók, beleértve a Festungsmuseumot, amely bemutatja a német katonai történelmet, valamint a Kaiser Alexander-domborművet, amelyet a prágai születésű szobrász, Karl Friedrich Moest készített.

Az erődítmény felkeresése ajánlott mind a történelem és hadtörténet iránt érdeklődők, mind pedig azok számára, akik szeretnék felfedezni a németországi történelmi látnivalókat.

Terek

Jesuitenplatz

A Jesuitenplatz egy történelmi téren található Koblenzben. A tér a városközpontban helyezkedik el, és az egyik legfontosabb látnivaló Koblenzben. A tér nevét a jezsuita rendről kapta, akik korábban itt telepedtek le.

A tér központjában található a Jeusitenkirche, azaz a Jezsuita templom. A barokk stílusú templomot a 17. században építették, és a jezsuita rend tulajdonában volt. A templomot több mint 200 évig használták, majd a francia forradalom alatt lezárva állt. A templomot később felújították, és ma is használják vallási célokra.

g. cs. fotója

A tér másik fontos látnivalója a Deutschherrenhaus, azaz a Német Lovagrend háza. A házat a 13. században építették, és a lovagrend itt működött egészen a 19. századig. Ma a ház múzeumként üzemel, és bemutatja a lovagrend történetét és kulturális örökségét.

A tér közvetlen közelében található a Rhein-Museum, amely a Rajna folyó és környéke történetét és kultúráját mutatja be. A múzeum az egyik legfontosabb turisztikai látnivaló Koblenzben.

A Jesuitenplatz a városközpont egyik fő találkozóhelye, és számos kávézó és étterem található a téren és környékén. A tér gyakran helyszínéül szolgál különböző rendezvényeknek, mint például a karácsonyi vásárnak, ahol számos árus árusítja a karácsonyi ajándékokat és a helyi ételeket.

Görresplatz

Ez a tér a nagy utazók életében fontos hely, ugyanis az útikönyvek úttörőjének, Carl Baedeckernek itt volt a könyvkiadója a 19. században. Itt készültek a bédekker útikönyvek németül, amik a részletes leírások mellett, gyakorlati tanácsokat és jó minőségű térképeket is tartalmaztak.

A tér közepén egy hatalmas oszlopon Koblenz történelmét látjuk rétegelve. A 10 méter magas emlékművön 3 dimenziós jelenetek vannak egymásra helyezve. Érdemes a magyarázó táblákat elolvasni hozzá, hogy be tudjuk azonosítani a történelmi korokat. A szökőkutas emlékmű a város fennállásának 2000. évére készült 1992-ben. forrás

b. i. fotója

Ehrenbreitstein erőd

Ez az erőd 118 méter magasan található és innen lehet a legjobb fotókat lkészíteni a Német sarokról. Ez Európa második legnagyobb éppen megmaradt erődítménye. A jelenlegi állapota a 19. századi arcát mutatja, de már 1000-ben is volt itt erőd. Ma kiállítások vannak, a kilátópontnál pedig, érdemes egy frissítőt inni. forrás

Stolzenfels kastély

k. t. fotója

Pár kilométerre Koblenztől található a Stolzenfels kastély, ami 13. századi alapokra épült az 1800-as években. Ez a rajnai romantikának az egyik fellegvára kertekkel és poroszos belső kincseivel. Ide nem jutottam el, de ha a kastélyok és várak érdekelnek, ne hagyd ki. forrás

Más látnivalók

Alte Burg

Az Alte Burg egy középkori vár, amely a Rajna és a Mosel folyók találkozásánál, Koblenzben található. Az eredeti vár a 13. században épült és később többször átépítették és kibővítették. Az Alte Burg egyike azon kevés középkori váraknak, amelyek a város központjában találhatóak. Ma múzeumként működik, ahol bemutatják a város történelmét, valamint a vár építését és életét. Az Alte Burg népszerű turisztikai látványosság, amelyet a középkori hangulat és a fantasztikus kilátások miatt érdemes meglátogatni.

Választási Palota (németül: Kurfürstliches Schloss)

A Választási Palota, más néven Kurfürstliches SchlossKoblenz városában található. A palota építése a 18. században kezdődött és hosszú időn keresztül a trónörökösök székhelye volt. A második világháború alatt a palota nagy része megsemmisült, azonban az 1990-es években elkezdődött egy átfogó helyreállítási projekt, amelynek köszönhetően ma már újra látható a korabeli pompájában. A palotában ma múzeum működik, amelynek kiállítása a régió történelmét és kultúráját mutatja be.

Ludwig múzeum

A Ludwig múzeum Koblenzben található művészeti múzeum, amely a 20. és 21. századi művészetet mutatja be. A múzeum a közelmúltban, 2012-ben nyílt meg, és azóta a város egyik leglátogatottabb turisztikai látnivalója.

A Ludwig múzeum három különböző épületben található. A fő épület a Festung Ehrenbreitstein-hez tartozó egykori kaszárnyákban található, amelyet a múzeum számára átalakítottak. Az épület modern kialakítása és világos terek teszik lehetővé a műalkotások élvezetét.

A múzeum gyűjteménye több mint 300 műalkotást tartalmaz, amelyeket a 20. és 21. század jelentős művészei készítettek. A gyűjteményben szerepelnek festmények, szobrok, grafikák és installációk. A múzeum legfontosabb kiállításai között szerepelnek a Niki de Saint Phalle és Jean Tinguely alkotásait bemutató kiállítások, valamint a Pop Art művészek munkáit bemutató kiállítások.

A múzeum különféle kurzusokat és rendezvényeket is szervez, többek között koncerteket, filmvetítéseket és műhelymunkákat, hogy segítse a látogatókat a művészet megértésében és a műalkotások készítésében.

A Ludwig múzeum Koblenzben a város egyik legjelentősebb kulturális intézménye, és azok számára ajánlott, akik érdeklődnek a kortárs művészet iránt. A múzeum könnyen megközelíthető a városközponttól a helyi tömegközlekedéssel vagy autóval.

Forum Confluentes

Művészet, kultúra és oktatás egy kortárs épületben. Imádom, amikor a régi városok mernek vagányok lenni és ilyen tájidegennek tűnő, de mégis remekül passzoló épületet húznak fel. A „confluentes” kifejezés a római időkből maradt meg és összefolyást jelent, ami a várost remekül le is írja. Itt folyik össze a két folyó.

Az épületben található a Mittelrhein múzeum, vagyis a Közép-Rajna múzeum, ahol az egyik kiállítás középpontjában a romantikus folyó van. Meglepő, hogy nem is olyan sokat változott a tájkép az évszázadok alatt és a vidéknek sikerült megőrizni a régi romantikus báját.

A másik kiállítás a Rajna és Olaszország közötti utazást mutatja be a 19. században. A régi turisták kellékei mellett, útleírások és szuvenírek is megmaradtak. Akkoribban festményeken vitték haza a tájak és nevezetességek képmását.  forrás

Vasúti múzeum (DB Museum)

DB Múzeum Koblenzban az Nürnbergi Közlekedési Múzeum első távoli telephelyeként nyílt meg 2001-ben. A múzeumot önkéntesek működtetik, része az ún. Bahn-Sozialwerk alapítványnak, ami egyfajta vasúti dolgozók szociális szolgáltató szervezete. A múzeum története egy BSW által alapított "Csoport a Történelmi Vasúti Járművek Megőrzéséért" nevű szervezettel kezdődött Koblenzban.

Közeli látnivalók

Ehrenbreitstein erőd: A város fölé magasodó Ehrenbreitstein erőd Európa egyik legnagyobb fennmaradt erődje, és számos kiállításnak ad otthont.
Marksburg kastély: A középkori kastély a Rajna folyó partján található, és Németországban az egyetlen, amely sosem pusztult el vagy romosodott le.
Mosel-völgy: A Mosel-folyó völgye számos bájos kisvárost és domboldalba vájt szőlőültetvényt rejt, amelyeket érdemes felfedezni.
Deutsches Eck: A német sarkot képező helyen található emlékmű a Rajna és a Mosel találkozásánál, és a német egység szimbóluma.
Rheinsteig túraút: Az ilyen típusú turizmusra szakosodottak számára ajánlott, és a Rajna menti dombokon vezet át, számos látványossággal és csodálatos kilátásokkal.
Lorelei szikla: A Rajna egyik legszebb helyszíne, amelyet sokan irodalmi és zenei alkotások ihlettek meg. A legenda szerint a sziklán ülő varázslatos női alak hangjával elcsábította a hajósokat, akik a sziklának ütközve vesztek oda.

Olvasmányos linkek

A városi turisztikai hivatal információs irodájában a prospektusok mellett egy hangulatos kis bolt is van, ahol minőségi helyi termékeket és szuveníreket lehet vásárolni. A város saját illatát is haza lehet vinni. Szintén itt található a Romanticum. Ez egy interaktív múzeum, ahol egy virtuális hajóra léphetünk be és bejárhatjuk a Rajnát vele. Egyes elemeit a kiállításnak haza is viheted, ugyanis a belépőkártyádra rá lehet tölteni útleírásokat és akár helyi recepteket is. Amilyen gyerekesnek találtam a leírásból az egészet, annyira élveztem a játékos tanulást. forrás

Fotóegyveleg

t. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon