ÚTIKRITIKA.HU / Bajorország - vegyes / Tegernsee


hirdetes

útikritikák


Bajorország - vegyes / Tegernsee

A Tegernsee-ről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás|Közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Programlehetőségek|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

M. Dávid fotója

A Tegernsee-től dióhéjban

A hegyek által körülölelt Tegernsee nem nagy. Inkább egy hegyi tónak tűnik. A tavat körbe lehet futni, kocogni, kerékpározni, sőt gyalogolni (na azért kb. 20 kilométer távolsággal kell számolni). A tóban lehet fürödni, evezni, vitorlázni.  

Jó időben, hétvégén nagyon sok müncheni jön ide pihenni. Hétközben persze nagyobb a nyugalom. Na nem nyáron, mert akkor itt főszezon van, és sokan vannak. Télen is sokan látogatnak ide. A tó célirányként jó választás lehet pároknak romantikus együttléthez, gyermekes családoknak és baráti társaságoknak is. Sok német nyugdíjas keresi itt a nyugalmat, csendet. Kellemes a tó menti promenádon sétálni.   

A tó körül az infrastruktúra jól fejlett (játszóterek is vannak), németesen minden pedánsan gondozott. Tegernsee faluban és környékén sok étterem és szálláshely található. Néha a ,,bajor Garda-tónak" nevezik. Szépek, hangulatosak a tó körüli települések.

M. Dávid fotója

,, Tegernsee a jégkorszak idején alakult ki, jellegzetes alpesi tó. Kb. 50 km-re található Bajorország fővárosától, Münchentől. Partján több település is kialakult: Tegernsee, Bad Wiessee, Kreuth, Gmund, és Rottach-Egern.

A tó 6,5 km hosszú, 1,4 km széles, teljes területe 8,934 km². Legnagyobb mélysége 72 méter, átlagos mélysége pedig 36 méter. Emiatt fürdésre nem igazán alkalmas. Lehet viszont sétahajózni rajta, a hajójáratok egész évben közlekednek. A hajókat a Bayerische Seenschifffahrt üzemelteti egész évben (akárcsak a többi tavon, például a Königssee-n is)." forrás

nagyagi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1. Fiatal utazók nem számítsanak arra, hogy itt nagy buliéletre bukkannak. Este 6-tól nehezen talál itt az ember valami bulis szórakozást. Persze, aki egy hétre jön, annak ez nem feltétlen gond. Különben is a tó mint úti cél, inkább a pihenésről szól. Nem véletlen, hogy annyi nyugdíjas, egyéb, idősebb generáció vonzódik a legjobban ide. (m.d.)   

Vélemények

,, Akik München felöl, vagy Salzburgból érkezik, egyazon úton mennek a Tegernsee-t meglátogatni. Javasolom, hogy - aki csak teheti - ne időzítse a tóhoz érkezését péntek délutánra, főleg nyáron, mert jó idöben óriási dugók vannak.

Az elsö falu ahová érkezünk, az Gmund. Itt nyáron gyakoriak a fesztiválok. Aki a tó meglátogatását tervezi, annak érdemes utánanézni, hogy érkezése után melyik faluban van éppen a fesztivál. Ugyanis az egész tó körül minden hónapban-héten mindig másik városban vannak a tó,nyár,ősz fesztiválok.

Gmundnak jó kis strandja van. Ez azonban nyáron, ha jó idő van, szinte tömve van. Aki erre jár az térjen be a Cafe Wagner-be, ami egyben cukrászda, étterem és kávézó. A sütiket helyben készítik. Nagyon finomak!

Gmund után a jelentösebb nagyobb falucska, az Bad Wiessee. Nagyon szépen kiépült a kis falucska központja. Innen nagyon szép kilátás nyilik a tóra. Talán innen a legjobb a tóra a kilátás. Van itt a tó mellett egy kisebb tér, ahol a nyári hónapokban élőzenés programok is vannak, talán este 6-7 óra táján. Bad Wiessee-ben rengeteg étterem és cukrászda közül lehet választani. Kedvencem az Eiscafe San Marco.

Ezután jön Rottach-Egern. Ez a tó központja, ahol állando a nyüzsgés, mármint a többi faluhoz képest. Legforgalmasabb sétálóutcacskája, a See Strasse. Itt találhatók már világmárka üzletek, sok-sok étterem, kávezó.

Olvastam itt egy kommentben,hogy pár Ferrari is megfordul itt. Hát ehhez annyit, hogy a Porsche, Ferrari itt már fel sem tűnik, annyi van belőlük. Rengeteg a cukrászda házilag készített süteményekkel. Sok pékség, kávézó.

Aki ide készül, a nyárra ha több napra szállást akar foglalni, azt bizony már hónapokkal előtte érdemes lefoglalni. Az olcsó szállásokat már fél évvel előre kell foglalni.

A falu szélén található egy sajtfeldolgozó, ahol kisebb étterem-kávezó is működik. Ezt is ajánlani tudom. Neve: Naturkäserei Rottach-Egern.

Nem messze innen,  a hegy felé, kb. 3 perc kocsival, van a felvonó a hegyre. Ezt ne hagyja ki senki, mert csodás a kilátás a Wallberg hegytetőröl. Akár gyalog vagy biciklivel is felmehetünk. A felvonó viteldíja 11 euró, oda-vissza 20 euró. A hegytetőn nagyon sok túralehetőség van. Persze a éttermek itt sem maradhatnak el, lehet válogatni, de a tartalom egyforma mindenhol 🙂" (Dávid, aki most ott él, 2017)


,, München felől az első település a tó "északi csúcsán" Gmund am Tegernsee. Majd a nyugati oldalon következik Bad Wiessee, ahová gyakran visszatérünk. Vidékies hangulat, festett házak, tér - sok zöld területtel, falusi turizmus és finom bajoros konyha jellemzi.

Bad Wiessee kikötője, művészi alkotásokkal teli sétánya, éttermei, kávézói, minigolf pályája mind mind egy hetes nyaralás célja is lehet. Rendszeres zenei rendezvényekkel is csábítják a közel és távolabb élőket.

Tovább haladva a tó déli pontján Rottach-Egern település után a keleti oldalra tartva elérjük a tó “fővárosát” Tegernsee-t. Mára több közismert, jómódú ember költözött ide az idilli hangulatot München közelében élvezni. (2012)" forrás


,, A Königsee után - szerintem ez a legszebb tó egész Németországban. A tó körüli települések mindegyikének van valamilyen karaktere. Bad Wiese nagyon nyugis, a wellness helye; a Tegernsee a legmozgalmasabb hely, patinás sörözőkkel, Rottach Egernben van a legnagyobb választék menő butikokból, Gmun aranyos, picike egy szuper kávézóval.  (bakó, 2017)

Odajutás

Autóval Münchenből kb. 50 perc az út (48 kilométer, amiből 26 kilométer az autópályás utazás). 

A müncheni főpályaudvarról a bajor vasúttal, a Bayerischen Oberlandbahn-nal  kb. 65 perc alatt eljuthatunk a tóhoz. A vonatok 30-60 percenként közlekednek csaknem éjszakáig. 

Szállás

A tónál a legmenőbb, legszebb és legdrágább hotel a Bachmair Weissach Rottach-Egerben (kb. 15 perc gyalogtávolságra a tótól). 5 csillagos, és nagyon különleges a japán stílusú (onsen) spa-ja. Kiemelkedően hiteles japán éttermük is van (Mizu Sushi Bar). Aki a japán ételeket nem szereti, az mehet az ugyancsak kitűnő bajor éttermükbe. Látványos a hotel parkja vadpatakkal. Reggelinél hegyisajtos (Bergkäse) omlett.

A legolcsóbb szoba is 230 euró, de előfordul, hogy adott napon a legszerényebb, kicsi szobáért is elkérnek 310 eurót. Bajor viszonylatban is roppant menő hotelnek számít. Modern, gyermekbarát, kutyabarát. A hotel professzionalizmusáról mi sem árul el többet, mint hogy a személyzet soraiban magyarok is előfordulnak. (Azt írják értékelésekben, hogy a személyzet nagyon kedves és kifejezetten motivált.)   

,, Egy kedves szállásunk, - a Birkenhaus am Quell - csak ajánlani tudom. A háztuljadonos nő kedvessége, a szobák kényelmessége az antik bútorok és festmények bennünket megragadtak. " forrás

Közlekedés

M. Dávid fotója

Étkezés

A helyi éttermek étlapjain jellemzően szerepelnek a tó jellegzetes halai, mint a fogas, a szivárványos pisztráng, a inagy maréna (Renke), a csuka, a ponty, hegyi lazac (Saibling) és az angolna.

M. Dávid fotója

Brauthaus

Bräustüberl

Cafe Kreutzkamm

Megkóstolni a kalácsukat (Baumkuchen)!

Egyéb hasznos információk

1. A Lidl parkolójában olcsón lehet parkolni, illetve egyórás jeggyel ingyenes, 18 óra után egyébként is ingyenes. 

2. A Tegensee Card-dal a tó körüli valamennyi buszvonalat használhatjuk.

Látnivalók

Rottach-Egern

Bencés kolostor

,, Az egykori bencés kolostor a 8. században alapult. Ez volt Bajorország legjelentősebb bencés közössége 1803-ig. Mind a kolostort, mind a várost a közeli tóról nevezték el. A Tegrnsee szó az ófelnémet tegarin seo szóból származik, melynek jelentése nagy tó. Az alapításáról pontos információk nem maradtak fent, mert 970-ben egy tűzvészben megsemmisültek az alapításról szóló emlékek.

Az egykori Karoling stílusú apátsági templom a 10. században épült. A bazilika a 11. században román stílusban épült meg. A kolostori épületek és a templom felújításra 1684 és 1688 között történt meg barokk stílusban.

Az egykori kolostor helyiségeiben ma étterem és a Tegernsee Gimnázium működik. Jelenleg az épület a Wittelsbach család tulajdona. Az épületben található templom ingyen látogatható." forrás

Quirinus von Tegernsee

Ez egy kis templom

,, Szent Quirinus, akiről nevét a helyi templom kapta, egy 3. században élt mártír volt, akit később szenté avattak. Itt a tó partján 1450-ben egy nagyobb templomot építettek, ahol ma a mártír koporsója található." forrás

Programlehetőségek

Hajós körutazás (Schiffsrundfahrt)

Vitorlázás

Hegyi kirándulások

,, A városból rengeteg hosszabb-rövidebb, könnyebb-nehezebb túraútvonal vezet a hegyekbe, precízen kitáblázva, becsült "menetidővel" együtt. Nekem általában kevesebb is elég, mint amit a táblák írnak, vagyis kényelmes tempóban, pihenőkkel megszakítva is tartható a menetrend. (2014)" forrás

M. Dávid fotói

Érdekességek

1. Állítólag itt a tó mentén lakik Manuel Neuer, a német válogatott kapusa, a bayern München sztárja, valamint a müncheni focicsapat elnökségének több tagjai is. A tó mentén bizony előfordulnak a parkolókban Ferrarik, meg egyéb autócsodák.

Olvasmányos linkek

M. Dávid fotója

Fotóegyveleg

Templom a Wallberg hegytetőn 

 

M. Dávid fotói

Ági fotója


Kommentek

Gábor, 2018. 12. 28. 17:28
Még több bajor vár és bajor sör:
https://fikatours.blogspot.com/2018/09/var-sor-cseh-es-bajor-varak-es-sorfozdek.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon