ÚTIKRITIKA.HU / Köln / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


Köln / Látnivalók

Tanácsok Köln felfedezéséhez|Dóm| Agnesviertel| Óváros|Köln Triangle|Rheinauhafen|Rajna-part&Hidak|Ludwig múzeum|Egyéb múzeumok|Illatos ház|St.-Apern-Strasse|Belgisches Viertel|Egyéb érdekes környékek|Templomok|Rheinseilbahn|Egyéb látnivalók|Környékbeli látnivalók|Fotóegyveleg

.

Köln megér egy misét - mi se hagytuk ki - K. Kriszta fotója


Tanácsok Köln felfedezéséhez

A dóm és a főpályaudvar környékének ne váljunk foglyává, mert ha nem sétálunk a közegen kívül, akkor nem alkothatunk véleményt Kölnről.

Dóm

KÖTELEZŐ megnézni! Elvégre az UNESCO kulturális világörökség része, és amúgy is elképesztően szép, lenyűgöző. Óriási szerencse, hogy a második világháborúban a bombázások elkerülték (lásd az alábbi fotó).

Háború és béke - A visszatükröződő üvegben pedig, egy békebeli magyar pocak (és a főpályaudvar) - K. Kriszta fotója

Este kilencig lehet bemenni. A bejáratoknál átvizsgálják a táskákat, és korlátozzák az egyszerre bentlévő látogatók létszámát. Hétvégéken elősordul, hogy hosszú sora kell beállnunk mielőtt bejuthatunk. A templomba a belépés ingyenes.

A Kincstárat (Schatzkammer) belépőjeggyel lehet csak látogatni. Felnőtteknek 4 euró, diákoknak 2 euró. A toronyban nincs vécé és innivalót nem lehet venni.

Érdemes felmenni a déli torony (Südturm) tetejére (533 lépcső). Nincs lift. Fizetős. Kell megfelelő kondíció a felfelé menetelhez. A kilátás mellett láthatjuk a harangteret is (Glockraum). A harang beceneve: Dicker Pitter (Kövér Péter).

K. Kriszta fotója

"A kölni dóm több száz éven keresztül épült, mindig újabb és újabb elemekkel gazdagodott, szépült, mára már az UNESCO világörökség része. Lenyűgöző, magasra törő tornyai egyből megragadják a látogató figyelmét: minket is elvarázsolt, még ha nem is vagyunk kifejezetten építészet-szakértők vagy rajongók. Rengeteg, azaz rengeteg turista volt kíváncsi a dómra látogatásunk napján, és ahogy olvasom, nem csak képzelődtem: a wikipédia szerint 2004-ben majdnem ugyanannyi látogatója volt, mint a párizsi Eiffel-toronynak, közel 6 millió! Bebarangoltuk hát a gótikus templomot, elmerengtünk a színes üvegablakokon és a belső tereken. Fő célunk azonban ennél több volt: elterveztük, hogy megmásszuk a tornyot, hiszen egy kis lépcsőzés, alakformálás kinek nem jön jól? ;-) A dóm tornya 157 m magas, mely magasságával Németország második, és a világ harmadik legmagasabb temploma - ezt a tényt valahogy nem realizáltam annyira, mielőtt elindultunk felfelé. Elolvastam, hogy pontosan 533 lépcsőt kell majd megmásznom, és kb. 3 nyelven azt is, hogy nincs lift, ami felvigyen :-)

A lépcsők egy nagyon keskeny lépcsőházban kanyarogtak felfelé, ahol alig fért el két ember egymás mellett, ha épp összetalálkoztunk egy szerencséssel, aki már lefelé jött. Nem volt egyszerű, pláne, hogy még kis pihenőre alkalmas kiállók sem voltak útközben. Felmásztunk hát a harangokig, ahol egy kicsit megpihenhettünk, körbejárhattunk, és szívbajt is kaphattunk, amikor megkondultak :-) A harangok után már nem sokat kellett mászni. Az utolsó rész volt a kritikus: a torony azon részén, ahol már nyitott "ablakok" voltak, melyeken át fújt a magassági szellő, egy olyan fém lépcsőn kellett még mászni középen, amelyről már majdnem teljes kilátás nyílt lefelé (120-130 m). Alapvetően eddig nem hittem magam nagyon tériszonyosnak, de akkor nagyon féltem, ahogy fújt a szél... majdnem vissza is fordultam, de aztán győztem, és felmentem, magasság és szél ellenére is." forrás

K. Kriszta fotója

"Az első benyomásom az ámulat volt. Óriási, tipikus gótikus épület. Két magasba törő kecses torony, mindenhol kőcsipkék és vízköpők. A második benyomásom sajnos kevésbé volt jó, miután beléptem a templom belsejébe, elámultam attól, hogy mekkora tömeg van bent. Igazi turista áradat! Nem is lehetett rendesen (pláne nem elmélyülten) nézelődni, fotózni meg szinte esélytelen a sok bamba ember miatt. A belső méretei annyira nem lenyűgözőek, mint a Szent Péter bazilikáé, de lehet, hogy ennem nagy szerepe volt annak a hatalmas emberáradatnak is, ami odabent volt. Voltam lent az alagsorban, sikerült felmásznom az egyik toronyba is, összességében elmondhatom, hogy megérte elmenni, mert valóban egy életre szóló élményt jelentett, hogy láthattam. (2015)" forrás

533 lépcső, fel- és lemászás 30 perc - K.K. fotója

,, Közel a Rajna-parthoz, a főpályaudvar mellett magasodik Köln fölé a dóm monumentális, magasba törő épülete. Ez a város szimbóluma, , úgyhogy halálbiztosan találkozol vele a szuvenír pólókon és bögréken.

1164-ben a kölni érsek megszerezte a három betlehemi király hamvait érsekségének, és arany-szarkofágban szerette volna elhelyezni egy új, egyedülállóan szép katedrálisban. 1248-ban elkezdték építeni a templomot, amely ma a világ második legmagasabb gótikus építménye. Az építés - jelentős szünetekkel - 632 évig tartott. Nem siették el. A végeredmény lenyűgöző. A dóm előtti tér általában tele van turistákkal, és mindig láthatsz élő szobrokat, utcai zenészeket, aszfaltrajzolókat.

A katedrális a világörökség része eltévedős turistáknak kitűnő tájékozódási pont, mert mindenhonnan látszik, a szép kilátást kínáló tornyokba pedig 509 lépcsőt megmászva juthat fel a jó kondiban lévő, vállalkozó szellemű utazó." forrás

K. K. fotója

,, A dóm májustól októberig 06:00-21:00, novembertől áprilisig 06:00-19:30 között tart nyitva. Főszezonban németül (7 és 5 euróért) hétfőtől szombatig 11:00, 12:30, 14:00 és 15:30 órakor, vasár- és ünnepnap 14:00 és 15:30, angolul (8 és 6 euróért) 10:30 és 14:30, illetve vasár- és ünnepnap 14:30 órakor csatlakozhatunk a dómtúrához. A torony látogathatósága követi a napnyugtát, reggel kilenctől télen 16, tavasszal és októberben 17, májustól szeptemberig 18 óráig látogatható. Lift nincs, így izomból kell leküzdeni az 533 lépcsőfokot. Nem könnyű, de a kilátás miatt megéri, 97 méterről tekinthetünk körbe. A kincstár naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg. A dóm amúgy ingyenesen látogatható, a toronyba a felnőtt belépő 4, a kedvezményes 2, a családi 8 euró, a kincstárba ugyanilyen jegyek 6, 3 és 12, a kombinált jegyek pedig 8, 4 illetve 16 euróba kerülnek. Haladva a korral, a dómról okostelefonos applikációkat is letölthetünk. (2017)" forrás

Agnesviertel

Roppant hangulatos negyed, sok kisgyermekes családdal, szinte kisvárosi légkörrel. A negyed az ottani Szent Ágnes templomról kapta. Keressük meg a Neusser Strasse-t, ahol sok boltot, vendéglőt, sörözőt találunk.

Óváros

A kicsi óvárostól ne várjunk túl sokat. A 2. világháborúban lebombázták és így most tele van ötvenes években épült, jellegtelen épülettel is. Ami feldobja az óváros (Aéltstad-Quartier), az a sok csinos butik. A kis utcáknak azért hangulatosak. A sétálóutcás területen vannak az eredeti tervek alapján újraépített házak is. Szerencsére.

K. Kriszta fotói

Régi városháza

Renaissance stílus, sok-sok évszázados múlt. Néhány terme látogatható. Szépek. A homlokzat, a szobrok szemet gyönyörködtetnek. Hátrány: folyton restaurálnak, mindig van valami beálványozva.

Alt St. Alban

Nem egy híres, kötelező nevezetesség, de érdekes élmény. A romok erős mementóként szolgálnak. A hektikus városban sajátos módon nyugalmat áraszt a háború szörnyű nyoma.

Nagy Szent Márton-templom

(Gross St. Martin)

A kicsi óvárosban áll ,szorosan körbeépítve lakóházakkal s egyebekkel. Nincs hát képileg kellő kibontakozási terepe. Román stílusú, magas, impozáns kívülről a magas tornya révén. Belül eléggé egyszerű. A semmiből építették újjá, és ez látszik is. Itt legalább nincs olyan nagy tömeg, mint a dómban. Igaz halvány árnyéka is annak. 

K. Kriszta fotója

Alte Markt

Az Alter Markt Köln városának egyik történelmi területe, amely a középkori időkből származik. A területen található az ikonikus Kölni városháza (Rathaus) is, amely a város egyik legismertebb jelképe.

Az Alter Markt egy forgalmas és turisztikai látványosságokkal teli terület, ahol számos étterem, kávézó és üzlet található. Az épületek nagy része a történelmi jellegüket megőrizték, és a területen gyakran rendeznek kulturális eseményeket és vásárokat.

Az Alter Markt Kölnben egy kellemes sétaútvonal, amelyen keresztül felfedezhető a város történelmi és kulturális öröksége. Ha a látogatók szeretnének többet megtudni a területről és annak történelméről, érdemes elmenni egy vezetett sétára vagy a városháza látogatására is.

K. Kriszta fotója

Köln Triangle

Szuper a kiltás az egész városra, a legfontosabb nevezetességekre. Kölnben innen a legjobb a kilátás. A padlószintig tartó üvegablakon keresztül teljes a panoráma. A fényvisszaverődés miatt nem könnyű az üvegen keresztül jó fotókat csinálni. A felliftezés a 29. emeleti kilátótérbe gyors és kellemes. Kalkulálni kell arra, hogy fent szél fogad minket felülről, mert oldalról az üvegfal véd, de a fejünk felett a szabad ég van.

Sokak szerint röviddel a naplemente előtt érdemes felmenni, mert akkor a legszebb a kilátás. Terméseztesen csak jó látási viszonyok mellett éri meg felmenni.

3 euró a belépőjegy. A torony közel van a Hohenzollern-hídhoz, amit szintén érdemes megglátogatni.

Rheinauhafen

A német gazdasági sikereket jól demontrálja. érdemes kiülni egy ottani kávé teraszára, vagy egyszerűen egy padra, és nézni a fejlettséget, városfejlesztési jóízlést. 

Heumarkt

Terebélyes tér, a város egyik közlekedési csomópontja szép, rendezett épületekkel. Nem nagy szám, de el lehet itt kezdeni az vásárolgatást (több áruház), avagy be lehet ülni egy jó kis kávézóba. Kulturális turisztikai nevezetesség nincs más a téren, mint II. Frigyes Vilmos porosz király (1744-1797) szobra, ami a Rajna és a kikötő felé néz. 

Rajna-part&Hidak

Hohenzollern-híd

Át lehet rajta bicajozni, s van járdája is. Amúgy vasúti híd és emiatt zajos. Nem vészesen. Itt is vannak szerelem lakatok nagy mennyiségben (már unalmasan divatos az ilyesmi). Bár azoknak, akik a lakatot felteszik a legmeglepőbb helyekre, többet jelent a dolog.


Turisták kedvenc fotó szöge: a híd a katedrálissal, imigyen - K. Kriszta fotója

Severin-hid

A német és kölni építészet egyik büszkesége. A függőhíd sok különböző szögből is impozáns, látványos. Nem kell felmenni rá. Vannak, akiknek nem tetszik, mert ridegnek tartják. A kölni tömegközlekedésben kulcsfontosságú a szerepe. 

sz. j. fotója

Ludwig múzeum

10-18-ig tart nyitva. Bischofsgartenstr. 1, Altstadt-Nord (a dóm közelében); 11 (12?) euró a belépőjegy, táskákat megőrzőbe kell rakni. Alapos a biztonsági ellenőrzés.

Olyanoknak való ez a hatalmas, négyszintes múzeum, akik nem azt fogják ismételgetni a kiállított képek előtt, hogy ,,ilyet én is tudnék mázolni" vagy 7 éves koromban csináltam volna hasonlót". A pop art, a modern képzőművészet, az avant-garde az kommunikáció, provokáció, szürrealizmus, elvonatkoztatás, és bizony nem élethű ábrázolás. (Hitler degeneráltságnak nevezte az akkori idők modern művészetét.)

Szuper tágasak a termek. 2-3 órát simán el lehet tölteni a múzeumban, ami egy, 3 emeletes modern építmény.  Ha 2 óránál kevesebb időn van rá, akkor loholni kell, vagy keményen szelektálni. Picasso, Kokoshka, Warhol,  Kandinsky, Dali és Lichtenstein már klasszikus moderrn művei mellett kortárs német alkotóktól is látni sok mindent. Talán kicsit áttekinthetetlenül sok minden és sokféle van a múzeumban, ráadásul nincs egy praktikus térkép (a shop-ban van katalógus). 

Az alkotások megtekintése között kulturált közegben lehet megkönnyebbülni a múzeum csinos illemhelyiségeiben. Ha friss levegőt akarunk venni és jó az idő, akkor menjünk ki a múzeum hatalmas teraszára. Szép  onnan a látvány a katedrálissal.

Ki a névadó? Peter Ludwig egy német csokoládégyáros volt (1996-ban halt meg). Nagy műgyűjtő volt, de fantasztikus szerzeményeit múzeumoknak adományozta, vagy kölcsönözte. Budapesten is van Ludwig múzeum, a Nemzeti Színház közelségében.  

,, Aki a pop arthoz, a szürrealizmushoz vagy az orosz avantgárdhoz vonzódik, ki ne hagyja a Ludwig múzeumot. Kellemes termekben sétálva tobzódhatsz Roy Lichtenstein, Andy Warhol és a többi amerikai popikon képei között. Nézegetheted Picasso kisplasztikáit és festményeit. Niki De Saint-Phalle virágos fürdőruhás "teltkarcsú" Kiskegyed-szobra pedig azt sugallja, hogy az élet talán vicces, de nem reménytelen 45 kiló felett sem." forrás


,, Az épület kívülről nem tetszett, belül annál inkább. 2 órát simán el lehet itt tölteni. Az időszaki kiállításokat kihagytuk, ér fókuszáltunk a híres alkotókra. Picasso nem dobott fel, viszont láthattam egyik kedvenc festőm, a svájci Paul Klee általam imádott festményét, a Főút és mellékutak-at (Hauptweg und Nebenwege). (aji, 2017)


"Bent fantasztikusak a fények, remek épületet alkottak, kifjezetten kiállításokra tervezve. Persze látszik rajta a kora,   1986-ban épült. Akkor ez lehetett az egyik legmodernebb múzeum a világon. Az emeleti terasz sajnos teljesen alulhasznált, holott a kilátás és a helyszín remek. A háttérben a Dóm, lent a városközpont. A kiállítások változóak, de garantáltan mindenki  táláhat olyan részleget, amelyik  lenyűgozi. Ennél  is jobban tetszett, hogy mi szerdán délelőtt  voltunk bent, amikor láttuk, hogy nagy csoport babakocsi  parkol maz előtérben. Egy csoport kismama a babájával valamilyen csoportos művészeti órán vettek részt. Kint legalább 4-5 iskolai csoport várt  bebocsátásra, mellesleg persze turisták  is voltak. Sikerült egy múzeumot , gondolom programok által , a mindennnapok részévé tenniük és anélkül, hogy a dolog túl lenne lihegve. Kicsit irigyeltem. Ok, nem kicsit.  "


"Nagyon ügyelnek a biztonságra, szinte semmiféle nagyobb tásák nem lehet  bevinni. 2 euró a csomagmegőrző depositja, ami  természetesen visszajár miután az ember a csomagját kivette. Semmi  jatt vagy sorban állás. Klassz. (K. Kriszta, 2017)"    

Egyéb múzeumok

Csokoládé múzeum

"Kölnben nemcsak a Rajna, a parfüm és a sör folyik, de a csokoládé is. A folyóra épült csokimúzeumban szép méretes szökőkútból csordogál az édes finomság, amivel addig is csillapítható a csokiéhség, míg ki nem jutsz a múzeum boltjáig. Addig viszont keresztülvághatsz pár négyzetméter esőerdőn, hogy érezd, milyen klímán terem a kakaóbab, a minicsokigyárban üvegfalon keresztül nézheted végig lépésről lépésre, hogyan lesz a masszából csokikocka, és sok más érdekesség mellett régi, színpompás csokiautomaták gyűjteményében is gyönyörködhetsz." forrás

Wallraf-Richhartz múzeum

A Wallraf-Richartz Múzeum egy művészeti múzeum Kölnben, Németországban. Az 1824-ben alapított múzeum Európa egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményeinek egyike, amelyek közé tartozik a középkortól a 20. századig terjedő művészeti alkotások széles választéka.

A múzeum gyűjteményének kiemelkedő része a középkori művészeti alkotások, különösen a Rajna-vidéki gótika, valamint a holland aranykor és a barokk korszak alkotásai. Az egyik legfontosabb darab a múzeumban Stephan Lochner "Madonna im Rosenhag" című műve, amely a 15. század egyik legjelentősebb német festménye.

A múzeum gyűjteménye továbbá tartalmaz reneszánsz műveket, különösen az itáliai művészet alkotásait, például Botticelli, Tiziano és Rafael munkáit. A múzeum modern művészettel is foglalkozik, bemutatva a 20. század egyes ikonikus alkotásait is.

Schnutgen múzeum

A Schnütgen Múzeum egy középkori művészeti múzeum Kölnben, Németországban. Az 1906-ban alapított múzeum Európa egyik legjelentősebb középkori művészeti gyűjteménye, amelyek közé tartozik a 11. és a 15. század közötti művészeti alkotások széles választéka.

A múzeum gyűjteményének központi része a középkori művészet alkotásai, különösen az egyházi művészet, amelyek közé tartoznak a különböző időszakokból származó freskók, fából faragott szobrok, oltárképek, és más liturgikus tárgyak. A múzeum gyűjteménye különösen gazdag a román stílusú művészeti alkotásokban, de tartalmazza a gótikus és a reneszánsz stílusú alkotásokat is.

Illatos ház

Bár mindannyian használunk kölnit nap mint nap, az már ritkán jut eszünkbe, hogy a köznévvé vált szó eredete a kölnivíz, avagy eau de Cologne. A 4711 márka igazi klasszikus, a csodavizet régebben nemcsak parfümként, de gyógyszerként is használták; a receptet állítólag nászajándékba kapta egy szerzetestől Herr Mülhens.

,, Nem tudtuk megnézni, mert csak csoportosan látogatható és nem fért bele az időbe a következő csoport indulását kivárni. Idegenvezetői nyelv szerint vannak a csoportok: német, angol, spanyol van, magyar nincs. Nem tűnt egy nagy múzeumnak. Amúgy a ház, ahol a múzeum van és az illatszerbolt, tényleg szép." (k.j, 2017.) 

          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Az illatos ház, ahol a vállalkozó kedvű úriember elkezdte készíteni a kölnivizet, az 1700-as évek végén kapta a mai napig világhírű számot: mikor a franciák elfoglalták a várost, utcanevekkel nem vesződtek, de előírták, hogy minden épületet meg kell számozni, így segítve a katonáik tájékozódását. A Glockengassén álló, gyönyörűen felújított épület ma is illatozik: a bejáratnál falikútból folyik a kölni, szemben pedig hatalmas faliszőnyegen látható a ház megszámozásának aktusa. A parfüméria egyben múzeum és tanműhely is, ahol a kölnivíz történetét bemutató kiállítás mellett illatszemináriumokat is tartanak. Ha az orrod netán nem vezetne el a házig, használd a füledet: a homlokzaton minden órában hangos harangjáték kíséretében vonulnak körbe a katonabábok." forrás


,, Köln legrégebbi és leghíresebb terméke az az illatszer, amit az elegáns eau de cologne kifejezéssel illet a világ, ám ez egyszerűen a kölnivíz neve franciául.

Köln napóleoni megszállása alatt a város összes házát beszámozták, s a kölnigyártó hely házszáma 4711 lett így ez ma is a klasszikus kölnivíz neve.

A kölnit eleinte aqua mirabilisként, vagyis csodavízként, gyógyhatású szerként használták, később az illata miatt lett uralkodók és arisztokraták kedvence Európa-szerte.

A Glockengasse 4711 ma is áll, érdemes megnézni a gyönyörűen felújított házban a kölnivíz történetét bemutató kiállítást." forrás

" A kiállítást nem tudtuk megnézni, nem úgy és akkor volt nyitva, ahogy azt  hirdették. Ami  furcsa volt, hogy az utcai  emberek közül nagyon kevesen tudtak minket útba igazítani, a helyiek nem tartják a múzeumot nyilván. Furcsa. "

 


St.-Apern-Strasse

A St.-Apern-Strasse Köln óvárosának egyik régi utcája Németországban. Az utca történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor Kölnben egy fontos kikötő volt. Az utca azóta is megőrizte régi varázsát, és ma a város egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

Az utcában található épületek többsége a középkorból származik, és egyesek még mindig megőrizték eredeti külsejüket és architekturális részleteiket. Az utca különösen izgalmas és érdekes a függőfolyosókkal és a gótikus stílusú épületekkel, amelyek mind hozzájárulnak az utcának az évszázados hangulatához.

Az utca tele van kávézókkal, éttermekkel és kisboltokkal, amelyek egyedülálló ajándéktárgyakat és ételeket kínálnak. A St.-Apern-Strasse éjjel is látványos, amikor az utcát gyönyörűen megvilágítják.

Belgisches Viertel

Kölnben a Neustadt-Nord térség egyik negyede. Közel van a városközponthoz. Szuper negyed vásárolgatásra, kirakatnézésére. Sok stílusos butik, galéria, bár, étterem. Piactere a Brüsseler Platz. Hétköznap ebédidőben érdekes nézni a nyűzsgést.

Egyéb érdekes környékek

Zulpicher Strasse

Az egyetemi szünetektől eltekintve tele van diákokkal. Mozgalmas, nyüzsgős utca, sok kis hangulatos mellékutcával.  Ezen a nem túl hosszú, nem kifejezettn szép utcán elképesztő mennyiségben kínálkoznak vendéglátóhelyek. Persze közel van az egyetem. Pénteken és szombatos este, éjjel monstre a buliélet. Nem a diszkók, inkább a kocsmák a népszerűek. 

Rudolfplatz

Nagy átépítést terveznek itt.

Ehrenfeld

Hipszteres, multikulti, bohém, alteros környék rokonszenves fiatal családokkal, művészekkel, értelmiségi népekkel.Jó nézni a kávézók teraszain dumálgató rokonszenves embereket.

Schildergasse

Szokványos sétálós bevásárlóutca. Kulturált, sok ember, jó boltok. Ennyi.

Neumarkt

A Neumarkt a kölni óváros egyik fő területe. Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb terek közé tartozik a városban, amely könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel és gyalog is.

A teret körülölelő épületek között számos kávézó, étterem, bolt és üzlet található, amelyeknek köszönhetően a Neumarkt egy népszerű hely a turisták és a helyiek körében egyaránt. Az egyik legjelentősebb épület a területen a keresztény-demokrata párt székháza, amely magas épülete és impozáns külseje miatt szembetűnő.

A Neumarkt talán legismertebb jellemzője a teret uraló Háromkirályok-szobor, amely egy impozáns barokk szobor, amely a város egyik legikonikusabb látványossága. A szobor és a terület környéke nagyon forgalmas, és gyakran találkozni itt különféle utcaművészekkel, akik szórakoztatják a járókelőket.

A terület környéke a kölni éjszakai élet egyik központja, és számos bár és klub található a területen és környékén. Érdemes a területet meglátogatni a karácsonyi időszakban is, amikor a Neumarkt egyik legnagyobb karácsonyi vására zajlik, ahol számos helyi termék és élelmiszer vásárolható meg.

Ring

A Ring, vagy hivatalos nevén Hansaring, Kölnben az óváros peremén körülbelül 6 km hosszú sétány, amely a város történelmi központját és modern városrészeit összeköti.

A Ring környéke a kölni éjszakai élet egyik központja, és rengeteg bár, étterem és klub található a területen. A sétány környéke ugyanakkor csendesebb utcákkal is rendelkezik, amelyek számos üzletet és kávézót kínálnak a látogatóknak.

A Ring mentén számos kulturális látnivaló található, többek között a Wallraf-Richartz Múzeum és a Museum für Angewandte Kunst (Alkalmazott Művészetek Múzeuma) is. A sétány környéke tele van parkokkal és zöldterületekkel, amelyek ideálisak pihenésre és piknikezésre.

A Ring különösen szép az éjszakai időszakban, amikor az épületek és a terület megfelelő megvilágításban láthatóak. A sétány környékén található köztéri művészeti alkotások is hozzájárulnak a terület hangulatához.

Uni-Viertel

Az Uni-Viertel (egyetemváros) Kölnben az egyetemek és diáktelepek környéke, amely a város északi részén található. A terület az egyetemi közösség otthona, és rengeteg diák él itt a különböző kollégiumokban és diákhotelben.

Az Uni-Viertel dinamikus és élettel teli, és számos kávézóval, étteremmel és bárral rendelkezik, amelyek széles választékot kínálnak. A terület különösen élénk az egyetemi tanév során, amikor a diákok visszatérnek az iskolába, és a környék tele van fiatalokkal és élettel.

Az Uni-Viertel környéke könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és számos park, zöldterület és sportolási lehetőség található a területen. A közeli parkok, mint például a Stadtgarten, az egyetemváros és környékén található számos zöldterület és park ideálisak a pihenésre és sportolásra.

Az Uni-Viertel különleges jellemzője a különféle építészeti stílusok jelenléte. Az egyetemek és diáktelepek épületei között megtalálhatók az új építésű épületek és a klasszikus építészetű épületek egyaránt.

Südstadt

A Südstadt Kölnben az egyik legnépszerűbb városrész, amely a belváros déli részén található. A terület több mint száz éve létezik, és számos impozáns épületet találhatunk itt, amelyeket az 1900-as évek elején építettek.

A Südstadt környéke számos kávézót, éttermet és bárt kínál, amelyek egyedülálló ételeket és italokat kínálnak. A terület tele van hangulatos utcákkal, és egyéni stílusú boltokkal, így ideális hely a vásárlásra és a sétálásra.

A terület középpontjában található a Chlodwigplatz, ahol számos piac és fesztivál kerül megrendezésre egész évben. A Südstadtban található kulturális intézmények közé tartozik a Kölner Philharmonie és a VHS Köln (Kölni Felnőttoktatási Központ).

A terület nyugodt és barátságos hangulata miatt népszerű az expatok és a családok körében is. Az itt található parkok és zöldterületek is ideálisak a pihenésre és a piknikezésre.

Nordstadt

A Nordstadt Kölnben a város északi részén található, és az egyik legnagyobb városrész a városban. A terület egykor a munkásosztály lakóhelye volt, de az utóbbi években egyre inkább az egyetemisták és fiatal szakemberek által választott hely lett.

A Nordstadt környéke sokszínű és érdekes, tele van kávézókkal, bárokkal, éttermekkel és üzletekkel. A területen rengeteg fiatal él, és az éjszakai élet egyik központja a városban. A terület különösen élénk az egyetemi tanév során, amikor a diákok visszatérnek az iskolába.

A Nordstadt közelében található az egyik legfontosabb kulturális intézmény Kölnben, a Museum Ludwig, amely különféle modern és kortárs művészeteket mutat be. A területen található másik fontos látványosság az Eigelstein, amely egy forgalmas bevásárló utca.

A Nordstadt közelében található parkok és zöldterületek is, ideálisak a pihenésre és a sportolásra. A terület könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és rengeteg különböző étterem és bolt található itt, így a városba látogatóknak érdemes meglátogatniuk ezt a területet.

Friesenviertel

A Friesenviertel Kölnben az egyik legdivatosabb városrész, amely a belváros közelében található. A terület nagyon sokszínű, és tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal és bárokkal, amelyek nagy része egyedi és alternatív stílusban van berendezve.

A Friesenviertel környéke dinamikus és élettel teli, és az éjszakai élet egyik központja Kölnben. Az itt található bárok és klubok vonzzák az éjszakai élet szerelmeseit. Azonban a terület napközben is érdekes, rengeteg bolt és üzlet található itt, ahol egyedi és különleges dolgokat lehet találni.

A területen számos kulturális látványosság is található, többek között a Römisch-Germanisches Museum (Római-Germán Múzeum) és a Kolumba Kunstmuseum (Kolumba Művészeti Múzeum). A Friesenviertel környéke tele van parkokkal és zöldterületekkel is, ideálisak a pihenésre és a piknikezésre.

Az ételek és italok széles választékát kínáló éttermek és kávézók miatt a Friesenviertel egyedülálló élményt nyújt az ínyenceknek. A terület könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel és a kerékpárral is, és ideális választás azoknak, akik szeretnének egy kicsit elkalandozni a turisták által leginkább látogatott helyekről.

Nippes

Nippes Kölnben egy érdekes és sokszínű városrész, amely a város északi részén található. A területnek erős kisvárosi jellege van, és tele van barátságos emberekkel és számos látványossággal.

A terület számos kisboltot, kávézót, éttermet és bárt kínál, amelyek egyedi és különleges ételeket és italokat kínálnak. A terület különösen híres a hétvégi piacairól, ahol friss termékeket lehet vásárolni. A területen található az egyik legnagyobb bevásárlóközpont is Kölnben, a Neusser Straße-n.

A terület környékén számos park és zöldterület is található, amelyek ideálisak a pihenésre és a piknikezésre. A területen található Nippeser Tälchen park az egyik legnépszerűbb park Kölnben, ahol a gyerekek és a családok számára is számos szórakozási lehetőség áll rendelkezésre.

A terület kulturális élete is élénk és sokszínű. A Nippeser Bürgerfest, amely minden évben megrendezésre kerül, a terület egyik legnépszerűbb eseménye, és számos kulturális programot kínál.

A terület könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és kiváló hely arra, hogy kicsit eltávolodjon a városközponttól.

Templomok


St. Ursula

A St. Ursula templom Kölnben egy gyönyörű és történelmi keresztény templom, amely a város egyik legismertebb nevezetessége. A templom az 1100-as évek végén épült, és később átépítették a 13. században.

A templom neve Szent Ursula királynőről származik, akinek hagyománya szerint a templom egy része az ő vértanúsága miatt épült. A templom híres a hosszú, színes üvegablakairól, amelyek különféle történeteket ábrázolnak, és a csodálatosan faragott faszobrokról.

A belső tér nagyon tágas és magas mennyezettel rendelkezik, és több oltár is található itt. Az egyik legérdekesebb látványosság a templomban a Szent Ursula csontvázának relikviája, amely a templom egyik mellékoltárán található.

Mária-templom

A Mária-templom Kölnben egy gyönyörű és történelmi templom, amely a város egyik legnevezetesebb műemléke. A templom a 13. században épült, és a gótikus építészet egyik kiváló példája.

A templom neve Boldogságos Szűz Máriáról származik, aki a katolikus vallás egyik legfontosabb szentje. A templom híres a két tornyáról, amelyek magasan kiemelkednek a város felett. A belső tér rendkívül tágas és magas mennyezettel rendelkezik, és több oltárral és faragott szoborral is díszítették.

A templom előtt található a "Mária tálca", amely a város egyik legrégebbi középkori műemléke. A tálca a földre van süllyesztve, és az állítólagos felirat szerint a város ősi határait jelöli.

Rheinseilbahn

A Rheinseilbahn egy híres kábelvasút (libegő), amely a Rajna folyó felett halad Kölnben. A vasút 1957-ben épült, és a város egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. A Rheinseilbahn a Köln Deutz és a Rheinpark között halad, és lehetővé teszi, hogy a látogatók gyönyörű kilátást élvezzenek a városra és a Rajna folyóra.

A kábelvasút hossza közel 1 kilométer, és mintegy 7-10 percig tart a teljes út. A vasút nyáron és télen egyaránt üzemel, és az időjárási viszonyoktól függően korlátozott órákban működik.

A Rheinseilbahn kábelvasút érdekessége, hogy a városi tömegközlekedés része, és azoknak, akik napijegyet vásárolnak, ingyenesen használható. A vasút széles körben népszerű a turisták és a helyiek körében egyaránt, és ideális módja annak, hogy felfedezzük Köln városának szépségeit, és élvezzük a lélegzetelállító kilátást a Rajna folyóra.

Egyéb látnivalók

Központi pályaudvar

Németország legnagyobb vasúti forgalmú pályaudvara. Semmi különös.Átlagos. Jók a büfék. A pályaudvarból kilépbe ott van rögtön a dóm.  

Szoborkert

A Szoborkert Kölnben található, és a város egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. A parkban számos különféle szobor található, amelyeket a modern és kortárs művészek alkottak.

A park területe mintegy 25 hektár, és a látogatók sétálhatnak az útvonalakon, hogy közelebbről megcsodálják a szobrokat, miközben élvezik a park zöld növényzetét. A parkban található szobrok nagyon változatosak, és különböző anyagokból készültek, beleértve az acélt, a bronzot, a fát és a kőzetet.

A Szoborkert érdekessége, hogy az egész évben látogatható, és számos kulturális rendezvénynek ad helyet, mint például koncerteknek, színházi előadásoknak és kiállításoknak.

Römerturm

Am Bollwerk 107, 50667 Köln

A Römerturm Kölnben található, és a város egyik legismertebb nevezetessége. A Römerturm egy része a város falainak, amelyeket a rómaiak építettek a 1. században.

A Römerturm felújított része, amelyet ma láthatunk, egy torony, amelyet a középkorban építettek, és amelyben az önkéntes tűzoltók tárolták a felszereléseiket. A torony ma múzeumként működik, ahol a látogatók megtekinthetik a középkori tűzoltóeszközöket, valamint megismerhetik a torony és a középkori Köln történelmét.

Környékbeli látnivalók

Fotóegyveleg

Nagy divat a szerelemlakat - itt a Hohenzollern-híd van velük tele

Ehrenstrasse

Wallraff-Platz

Dóm - K. Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon