ÚTIKRITIKA.HU / Köln / Látnivalók

Köln / Látnivalók

Tanácsok Köln felfedezéséhez|Dóm| Agnesviertel| Óváros|Köln Triangle|Rheinauhafen|Rajna-part&Hidak|Ludwig múzeum|Egyéb múzeumok|Illatos ház|St. Aperrnstrasse|Belgisches Viertel|Egyéb érdekes környékek|Templomok|Rheinseilbahn|Egyéb látnivalók|Környékbeli látnivalók|Fotóegyveleg

.

Köln megér egy misét - mi se hagytuk ki - K. Kriszta fotója


Tanácsok Köln felfedezéséhez

A dóm és a főpályaudvar környékének ne váljunk foglyává, mert ha nem sétálunk a közegen kívül, akkor nem alkothatunk véleményt Kölnről.

Dóm

KÖTELEZŐ megnézni! Elvégre az UNESCO kulturális világörökség része, és amúgy is elképesztően szép, lenyűgöző. Óriási szerencse, hogy a második világháborúban a bombázások elkerülték (lásd az alábbi fotó).

Háború és béke - A visszatükröződő üvegben pedig, egy békebeli magyar pocak (és a főpályaudvar) - K. Kriszta fotója

Este kilencig lehet bemenni. A bejáratoknál átvizsgálják a táskákat, és korlátozzák az egyszerre bentlévő látogatók létszámát. Hétvégéken elősordul, hogy hosszú sora kell beállnunk mielőtt bejuthatunk. A templomba a belépés ingyenes.

A Kincstárat (Schatzkammer) belépőjeggyel lehet csak látogatni. Felnőtteknek 4 euró, diákoknak 2 euró. A toronyban nincs vécé és innivalót nem lehet venni.

Érdemes felmenni a déli torony (Südturm) tetejére (533 lépcső). Nincs lift. Fizetős. Kell megfelelő kondíció a felfelé menetelhez. A kilátás mellett láthatjuk a harangteret is (Glockraum). A harang beceneve: Dicker Pitter (Kövér Péter).

K. Kriszta fotója

"A kölni dóm több száz éven keresztül épült, mindig újabb és újabb elemekkel gazdagodott, szépült, mára már az UNESCO világörökség része. Lenyűgöző, magasra törő tornyai egyből megragadják a látogató figyelmét: minket is elvarázsolt, még ha nem is vagyunk kifejezetten építészet-szakértők vagy rajongók. Rengeteg, azaz rengeteg turista volt kíváncsi a dómra látogatásunk napján, és ahogy olvasom, nem csak képzelődtem: a wikipédia szerint 2004-ben majdnem ugyanannyi látogatója volt, mint a párizsi Eiffel-toronynak, közel 6 millió! Bebarangoltuk hát a gótikus templomot, elmerengtünk a színes üvegablakokon és a belső tereken. Fő célunk azonban ennél több volt: elterveztük, hogy megmásszuk a tornyot, hiszen egy kis lépcsőzés, alakformálás kinek nem jön jól? ;-) A dóm tornya 157 m magas, mely magasságával Németország második, és a világ harmadik legmagasabb temploma - ezt a tényt valahogy nem realizáltam annyira, mielőtt elindultunk felfelé. Elolvastam, hogy pontosan 533 lépcsőt kell majd megmásznom, és kb. 3 nyelven azt is, hogy nincs lift, ami felvigyen :-)

A lépcsők egy nagyon keskeny lépcsőházban kanyarogtak felfelé, ahol alig fért el két ember egymás mellett, ha épp összetalálkoztunk egy szerencséssel, aki már lefelé jött. Nem volt egyszerű, pláne, hogy még kis pihenőre alkalmas kiállók sem voltak útközben. Felmásztunk hát a harangokig, ahol egy kicsit megpihenhettünk, körbejárhattunk, és szívbajt is kaphattunk, amikor megkondultak :-) A harangok után már nem sokat kellett mászni. Az utolsó rész volt a kritikus: a torony azon részén, ahol már nyitott "ablakok" voltak, melyeken át fújt a magassági szellő, egy olyan fém lépcsőn kellett még mászni középen, amelyről már majdnem teljes kilátás nyílt lefelé (120-130 m). Alapvetően eddig nem hittem magam nagyon tériszonyosnak, de akkor nagyon féltem, ahogy fújt a szél... majdnem vissza is fordultam, de aztán győztem, és felmentem, magasság és szél ellenére is." forrás

K. Kriszta fotója

"Az első benyomásom az ámulat volt. Óriási, tipikus gótikus épület. Két magasba törő kecses torony, mindenhol kőcsipkék és vízköpők. A második benyomásom sajnos kevésbé volt jó, miután beléptem a templom belsejébe, elámultam attól, hogy mekkora tömeg van bent. Igazi turista áradat! Nem is lehetett rendesen (pláne nem elmélyülten) nézelődni, fotózni meg szinte esélytelen a sok bamba ember miatt. A belső méretei annyira nem lenyűgözőek, mint a Szent Péter bazilikáé, de lehet, hogy ennem nagy szerepe volt annak a hatalmas emberáradatnak is, ami odabent volt. Voltam lent az alagsorban, sikerült felmásznom az egyik toronyba is, összességében elmondhatom, hogy megérte elmenni, mert valóban egy életre szóló élményt jelentett, hogy láthattam. (2015)" forrás

533 lépcső, fel- és lemászás 30 perc - K.K. fotója

,, Közel a Rajna-parthoz, a főpályaudvar mellett magasodik Köln fölé a dóm monumentális, magasba törő épülete. Ez a város szimbóluma, , úgyhogy halálbiztosan találkozol vele a szuvenír pólókon és bögréken.

1164-ben a kölni érsek megszerezte a három betlehemi király hamvait érsekségének, és arany-szarkofágban szerette volna elhelyezni egy új, egyedülállóan szép katedrálisban. 1248-ban elkezdték építeni a templomot, amely ma a világ második legmagasabb gótikus építménye. Az építés - jelentős szünetekkel - 632 évig tartott. Nem siették el. A végeredmény lenyűgöző. A dóm előtti tér általában tele van turistákkal, és mindig láthatsz élő szobrokat, utcai zenészeket, aszfaltrajzolókat.

A katedrális a világörökség része eltévedős turistáknak kitűnő tájékozódási pont, mert mindenhonnan látszik, a szép kilátást kínáló tornyokba pedig 509 lépcsőt megmászva juthat fel a jó kondiban lévő, vállalkozó szellemű utazó." forrás

K. K. fotója

,, A dóm májustól októberig 06:00-21:00, novembertől áprilisig 06:00-19:30 között tart nyitva. Főszezonban németül (7 és 5 euróért) hétfőtől szombatig 11:00, 12:30, 14:00 és 15:30 órakor, vasár- és ünnepnap 14:00 és 15:30, angolul (8 és 6 euróért) 10:30 és 14:30, illetve vasár- és ünnepnap 14:30 órakor csatlakozhatunk a dómtúrához. A torony látogathatósága követi a napnyugtát, reggel kilenctől télen 16, tavasszal és októberben 17, májustól szeptemberig 18 óráig látogatható. Lift nincs, így izomból kell leküzdeni az 533 lépcsőfokot. Nem könnyű, de a kilátás miatt megéri, 97 méterről tekinthetünk körbe. A kincstár naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg. A dóm amúgy ingyenesen látogatható, a toronyba a felnőtt belépő 4, a kedvezményes 2, a családi 8 euró, a kincstárba ugyanilyen jegyek 6, 3 és 12, a kombinált jegyek pedig 8, 4 illetve 16 euróba kerülnek. Haladva a korral, a dómról okostelefonos applikációkat is letölthetünk. (2017)" forrás

Agnesviertel

Roppant hangulatos negyed, sok kisgyermekes családdal, szinte kisvárosi légkörrel. A negyed az ottani Szent Ágnes templomról kapta. Keressük meg a Neusser Strasse-t, ahol sok boltot, vendéglőt, sörözőt találunk.

Óváros

A kicsi óvárostól ne várjunk túl sokat. A 2. világháborúban lebombázták és így most tele van ötvenes években épült, jellegtelen épülettel is. Ami feldobja az óváros (Aéltstad-Quartier), az a sok csinos butik. A kis utcáknak azért hangulatosak. A sétálóutcás területen vannak az eredeti tervek alapján újraépített házak is. Szerencsére.

K. Kriszta fotói

Régi városháza

Renaissance stílus, sok-sok évszázados múlt. Néhány terme látogatható. Szépek. A homlokzat, a szobrok szemet gyönyörködtetnek. Hátrány: folyton restaurálnak, mindig van valami beálványozva.

Alt St. Alban

Nem egy híres, kötelező nevezetesség, de érdekes élmény. A romok erős mementóként szolgálnak. A hektikus városban sajátos módon nyugalmat áraszt a háború szörnyű nyoma.

Nagy Szent Márton-templom

(Gross St. Martin)

A kicsi óvárosban áll ,szorosan körbeépítve lakóházakkal s egyebekkel. Nincs hát képileg kellő kibontakozási terepe. Román stílusú, magas, impozáns kívülről a magas tornya révén. Belül eléggé egyszerű. A semmiből építették újjá, és ez látszik is. Itt legalább nincs olyan nagy tömeg, mint a dómban. Igaz halvány árnyéka is annak. 

K. Kriszta fotója

Alte Markt

K. Kriszta fotója

Köln Triangle

Szuper a kiltás az egész városra, a legfontosabb nevezetességekre. Kölnben innen a legjobb a kilátás. A padlószintig tartó üvegablakon keresztül teljes a panoráma. A fényvisszaverődés miatt nem könnyű az üvegen keresztül jó fotókat csinálni. A felliftezés a 29. emeleti kilátótérbe gyors és kellemes. Kalkulálni kell arra, hogy fent szél fogad minket felülről, mert oldalról az üvegfal véd, de a fejünk felett a szabad ég van.

Sokak szerint röviddel a naplemente előtt érdemes felmenni, mert akkor a legszebb a kilátás. Terméseztesen csak jó látási viszonyok mellett éri meg felmenni.

3 euró a belépőjegy. A torony közel van a Hohenzollern-hídhoz, amit szintén érdemes megglátogatni.

Rheinauhafen

A német gazdasági sikereket jól demontrálja. érdemes kiülni egy ottani kávé teraszára, vagy egyszerűen egy padra, és nézni a fejlettséget, városfejlesztési jóízlést. 

Heumarkt

Terebélyes tér, a város egyik közlekedési csomópontja szép, rendezett épületekkel. Nem nagy szám, de el lehet itt kezdeni az vásárolgatást (több áruház), avagy be lehet ülni egy jó kis kávézóba. Kulturális turisztikai nevezetesség nincs más a téren, mint II. Frigyes Vilmos porosz király (1744-1797) szobra, ami a Rajna és a kikötő felé néz. 

Rajna-part&Hidak

Hohenzollern-híd

Át lehet rajta bicajozni, s van járdája is. Amúgy vasúti híd és emiatt zajos. Nem vészesen. Itt is vannak szerelem lakatok nagy mennyiségben (már unalmasan divatos az ilyesmi). Bár azoknak, akik a lakatot felteszik a legmeglepőbb helyekre, többet jelent a dolog.


Turisták kedvenc fotó szöge: a híd a katedrálissal, imigyen - K. Kriszta fotója

Severin-hid

A német és kölni építészet egyik büszkesége. A függőhíd sok különböző szögből is impozáns, látványos. Nem kell felmenni rá. Vannak, akiknek nem tetszik, mert ridegnek tartják. A kölni tömegközlekedésben kulcsfontosságú a szerepe. 

Ludwig múzeum

10-18-ig tart nyitva. Bischofsgartenstr. 1, Altstadt-Nord (a dóm közelében); 11 (12?) euró a belépőjegy, táskákat megőrzőbe kell rakni. Alapos a biztonsági ellenőrzés.

Olyanoknak való ez a hatalmas, négyszintes múzeum, akik nem azt fogják ismételgetni a kiállított képek előtt, hogy ,,ilyet én is tudnék mázolni" vagy 7 éves koromban csináltam volna hasonlót". A pop art, a modern képzőművészet, az avant-garde az kommunikáció, provokáció, szürrealizmus, elvonatkoztatás, és bizony nem élethű ábrázolás. (Hitler degeneráltságnak nevezte az akkori idők modern művészetét.)

Szuper tágasak a termek. 2-3 órát simán el lehet tölteni a múzeumban, ami egy, 3 emeletes modern építmény.  Ha 2 óránál kevesebb időn van rá, akkor loholni kell, vagy keményen szelektálni. Picasso, Kokoshka, Warhol,  Kandinsky, Dali és Lichtenstein már klasszikus moderrn művei mellett kortárs német alkotóktól is látni sok mindent. Talán kicsit áttekinthetetlenül sok minden és sokféle van a múzeumban, ráadásul nincs egy praktikus térkép (a shop-ban van katalógus). 

Az alkotások megtekintése között kulturált közegben lehet megkönnyebbülni a múzeum csinos illemhelyiségeiben. Ha friss levegőt akarunk venni és jó az idő, akkor menjünk ki a múzeum hatalmas teraszára. Szép  onnan a látvány a katedrálissal.

Ki a névadó? Peter Ludwig egy német csokoládégyáros volt (1996-ban halt meg). Nagy műgyűjtő volt, de fantasztikus szerzeményeit múzeumoknak adományozta, vagy kölcsönözte. Budapesten is van Ludwig múzeum, a Nemzeti Színház közelségében.  

,, Aki a pop arthoz, a szürrealizmushoz vagy az orosz avantgárdhoz vonzódik, ki ne hagyja a Ludwig múzeumot. Kellemes termekben sétálva tobzódhatsz Roy Lichtenstein, Andy Warhol és a többi amerikai popikon képei között. Nézegetheted Picasso kisplasztikáit és festményeit. Niki De Saint-Phalle virágos fürdőruhás "teltkarcsú" Kiskegyed-szobra pedig azt sugallja, hogy az élet talán vicces, de nem reménytelen 45 kiló felett sem." forrás


,, Az épület kívülről nem tetszett, belül annál inkább. 2 órát simán el lehet itt tölteni. Az időszaki kiállításokat kihagytuk, ér fókuszáltunk a híres alkotókra. Picasso nem dobott fel, viszont láthattam egyik kedvenc festőm, a svájci Paul Klee általam imádott festményét, a Főút és mellékutak-at (Hauptweg und Nebenwege). (aji, 2017)


"Bent fantasztikusak a fények, remek épületet alkottak, kifjezetten kiállításokra tervezve. Persze látszik rajta a kora,   1986-ban épült. Akkor ez lehetett az egyik legmodernebb múzeum a világon. Az emeleti terasz sajnos teljesen alulhasznált, holott a kilátás és a helyszín remek. A háttérben a Dóm, lent a városközpont. A kiállítások változóak, de garantáltan mindenki  táláhat olyan részleget, amelyik  lenyűgozi. Ennél  is jobban tetszett, hogy mi szerdán délelőtt  voltunk bent, amikor láttuk, hogy nagy csoport babakocsi  parkol maz előtérben. Egy csoport kismama a babájával valamilyen csoportos művészeti órán vettek részt. Kint legalább 4-5 iskolai csoport várt  bebocsátásra, mellesleg persze turisták  is voltak. Sikerült egy múzeumot , gondolom programok által , a mindennnapok részévé tenniük és anélkül, hogy a dolog túl lenne lihegve. Kicsit irigyeltem. Ok, nem kicsit.  "

"Nagyon ügyelnek a biztonságra, szinte semmiféle nagyobb tásák nem lehet  bevinni. 2 euró a csomagmegőrző depositja, ami  természetesen visszajár miután az ember a csomagját kivette. Semmi  jatt vagy sorban állás. Klassz. (K. Kriszta, 2017)"    

Egyéb múzeumok

Csokoládé múzeum

"Kölnben nemcsak a Rajna, a parfüm és a sör folyik, de a csokoládé is. A folyóra épült csokimúzeumban szép méretes szökőkútból csordogál az édes finomság, amivel addig is csillapítható a csokiéhség, míg ki nem jutsz a múzeum boltjáig. Addig viszont keresztülvághatsz pár négyzetméter esőerdőn, hogy érezd, milyen klímán terem a kakaóbab, a minicsokigyárban üvegfalon keresztül nézheted végig lépésről lépésre, hogyan lesz a masszából csokikocka, és sok más érdekesség mellett régi, színpompás csokiautomaták gyűjteményében is gyönyörködhetsz." forrás

Wallraf-Richhartz múzeum

Schnutgen múzeum

Illatos ház

Bár mindannyian használunk kölnit nap mint nap, az már ritkán jut eszünkbe, hogy a köznévvé vált szó eredete a kölnivíz, avagy eau de Cologne. A 4711 márka igazi klasszikus, a csodavizet régebben nemcsak parfümként, de gyógyszerként is használták; a receptet állítólag nászajándékba kapta egy szerzetestől Herr Mülhens.

,, Nem tudtuk megnézni, mert csak csoportosan látogatható és nem fért bele az időbe a következő csoport indulását kivárni. Idegenvezetői nyelv szerint vannak a csoportok: német, angol, spanyol van, magyar nincs. Nem tűnt egy nagy múzeumnak. Amúgy a ház, ahol a múzeum van és az illatszerbolt, tényleg szép." (k.j, 2017.) 

          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Az illatos ház, ahol a vállalkozó kedvű úriember elkezdte készíteni a kölnivizet, az 1700-as évek végén kapta a mai napig világhírű számot: mikor a franciák elfoglalták a várost, utcanevekkel nem vesződtek, de előírták, hogy minden épületet meg kell számozni, így segítve a katonáik tájékozódását. A Glockengassén álló, gyönyörűen felújított épület ma is illatozik: a bejáratnál falikútból folyik a kölni, szemben pedig hatalmas faliszőnyegen látható a ház megszámozásának aktusa. A parfüméria egyben múzeum és tanműhely is, ahol a kölnivíz történetét bemutató kiállítás mellett illatszemináriumokat is tartanak. Ha az orrod netán nem vezetne el a házig, használd a füledet: a homlokzaton minden órában hangos harangjáték kíséretében vonulnak körbe a katonabábok." forrás


,, Köln legrégebbi és leghíresebb terméke az az illatszer, amit az elegáns eau de cologne kifejezéssel illet a világ, ám ez egyszerűen a kölnivíz neve franciául.

Köln napóleoni megszállása alatt a város összes házát beszámozták, s a kölnigyártó hely házszáma 4711 lett így ez ma is a klasszikus kölnivíz neve.

A kölnit eleinte aqua mirabilisként, vagyis csodavízként, gyógyhatású szerként használták, később az illata miatt lett uralkodók és arisztokraták kedvence Európa-szerte.

A Glockengasse 4711 ma is áll, érdemes megnézni a gyönyörűen felújított házban a kölnivíz történetét bemutató kiállítást." forrás

" A kiállítást nem tudtuk megnézni, nem úgy és akkor volt nyitva, ahogy azt  hirdették. Ami  furcsa volt, hogy az utcai  emberek közül nagyon kevesen tudtak minket útba igazítani, a helyiek nem tartják a múzeumot nyilván. Furcsa. "

 


St. Aperrnsstrasse

Belgisches Viertel

Kölnben a Neustadt-Nord térség egyik negyede. Közel van a városközponthoz. Szuper negyed vásárolgatásra, kirakatnézésére. Sok stílusos butik, galéria, bár, étterem. Piactere a Brüsseler Platz. Hétköznap ebédidőben érdekes nézni a nyűzsgést.

Egyéb érdekes környékek

Zulpicher Strasse

Az egyetemi szünetektől eltekintve tele van diákokkal. Mozgalmas, nyüzsgős utca, sok kis hangulatos mellékutcával.  Ezen a nem túl hosszú, nem kifejezettn szép utcán elképesztő mennyiségben kínálkoznak vendéglátóhelyek. Persze közel van az egyetem. Pénteken és szombatos este, éjjel monstre a buliélet. Nem a diszkók, inkább a kocsmák a népszerűek. 

Rudolfplatz

Nagy átépítést terveznek itt.

Ehrenfeld

Hipszteres, multikulti, bohém, alteros környék rokonszenves fiatal családokkal, művészekkel, értelmiségi népekkel.Jó nézni a kávézók teraszain dumálgató rokonszenves embereket.

Schildergasse

Szokványos sétálós bevásárlóutca. Kulturált, sok ember, jó boltok. Ennyi.

Neumarkt

Ring

Uni-Viertel

Südstadt

Nordstadt

Friesenviertel

Nippes

Templomok

Szent András

St. Ursula

Mária-templom

Rheinseilbahn

Egyéb látnivalók

Központi pályaudvar

Németország legnagyobb vasúti forgalmú pályaudvara. Semmi különös.Átlagos. Jók a büfék. A pályaudvarból kilépbe ott van rögtön a dóm.  

Szoborkert

Römerturm

Környékbeli látnivalók

Fotóegyveleg

Nagy divat a szerelemlakat - itt a Hohenzollern-híd van velük tele

Ehrenstrasse

Wallraff-Platz

Dóm - K. Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon