ÚTIKRITIKA.HU / Heidelberg


hirdetes

útikritikák


Heidelberg

Heidelberg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Óváros | Kastély | Filozófusok útja | Königstuhl | Egyéb látnivalók | Környékbeli látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Az Öreg Híd (Alte Brücke) - Aji fotója

Heidelberg dióhéjban

A név eredete: a heidel helyi nyelvjárásban kecskét jelent, a berg pedig, hegyet.

Lakosság (2024-ben): 180,000

Heidelberg a délnyugat-németországi Baden-Württenberg tartomány turisztikai szempontból egyik kiemelkedő városa. Turisztikai jelentőségét erősen alátámasztja az az elképesztő tény, hogy évente közel 12 millió turista látogat ide. A város a Neckar folyó legkeskenyebb szakaszának két partjára épült. Heidelberg történelmi és kultúrtörténeti értékének kellemes természeti körítést ad domborzati változatossága, a sok olyan pont, ahonnan pazar a kilátás. Szinte minden jelentős nevezetesség az óvárosban van.

R. Gyuri fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az egyetemi város jellege, a sok kerékpározó, tankönyvekkel járó, a parkokban heverő, vagy az általuk benépesített szórakozóhelyekre igyekvő diákkal
 2. Tiszta, rendezett, zöld, barátságos város, a három kedvenc német városom egyike
 3. A heidelbergi kastély falainak látványos vörös színei
 4. Átsétálni az Alte Brücke-n, ami gyalogos híd
 5. Az egyetem körüli kicsi parkokba érdemes bemenni. Vagy azért, hogy a kilométerhiányos gyereket egy kicsit lefáraszd futkározással, mókus kergetéssel vagy csak épp falatozni, pihenni.

Nem tetszett

 1. Szandálban strapás volt járni az óváros macskaköves utcáin (sportcipő kell)
 2. Nem úsztuk meg az óváros utcáit ellepő, roppant zajos és rendetlenkedő német iskolai csoportokat (kellett nekünk hétvégére időzíteni a város meglátogatását?)
 3. A főszezonban kastélyban a vécé szűk keresztmetszet (hosszú várakozás toporogva)
 4. Egyetemi évszakban pénteken és szombaton este a diákság egy része totál részegen megy egyik bulihelyről a másikra, akár akaratlanul föllökve a turistát is

Vélemények

Kevés olyan kisváros van Európában, ahol a modern élet lüktetése mellett a régi korok patinás hangulata is ugyanolyan intenzíven érzékelhető. Heidelberg nagy múltú egyetemi óvárosában az ember megfeledkezhet időről és átadhatja magát a turistaélet oly hálás tevékenységének, a városnézésnek.

A város hangulatát leginkább meghatározó kerülete az Altstadt, az Óváros, melynek a folyóval párhuzamos hosszú sétálóutcája, világmárkákat felsorakoztató üzletei, éttermei a pezsgő, modern életet jelentik, míg a kastély és a régi német építészetet visszatükröző rusztikus épületek, az örök és egyedi miliőjű dél-németországi világot adják vissza az idelátogatónak. Heidelberg sokszínűsége a fellelhető programokban is visszaköszön. Az idegenvezetős városnézéstől a hajókázáson át a szombat esti kiváló jazz klub látogatásig, mindenféle program megtalálható.

A városnézés kiindulási pontjának jelöld ki a Bismark Platz-ot. Ide futnak be a helyi- és távolsági buszok, a villamosok, és itt veszi kezdetét a hosszan kígyózó sétáló utca, a Hauptstrasse. Az utca keresztülszeli az óvárost, így minden jelentős nevezetesség könnyen elérhető innen. forrás

R. Gyuri fotója

Odajutás

"Heidelbergbe utazhatsz vonattal, repülővel vagy autóval. A vonatok tiszták, kényelmesek, marha pontosak! és az állomásról könnyem megközelíthető a város. Heidelbergnek nincs repülőtere, ám a 18 km-re található Mannheimban is leszállhatsz, de a gyakori járatok miatt érdemesebb a nagyobb repülőtereket, Stuttgartot vagy Frankfurtot megjelölni célállomásnak. Autóval így: Hegyeshalom határátkelőtől Heidelberg 790 km. Majd Bécs - Passau – Nürnberg - Heielbronn felé haladj. Ezt követően már csak a Heidelberg felé vezető irányt kell követni." forrás


 • Budapest-Frankfurt repülőút +Shuttle vagy távolsági busz

 • Budapest-München(átszállás)-Heidelberg vonat (ezt nem ajánlanám senkinek, mert nagyon macerás és sokszor drága a jegy)

 • Budapest-München buszjárat (www.molnarbusz.hu )(30eu) +távolsági busz Heidelbergig (25eu)

 • Budapest-Heidelberg-Mannheim közvetlen buszjárat Eurolines-zal hátránya hogy 16 órás előnyös, viszont ha sok csomagot szállítanál ill. ha korán foglalsz akár 10000ft-ba is kerülhet a jegy.

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: B&B Hotel Heidelberg

3 csillagos: Hotel Holländer Hof, Hotel Bayrischer Hof Heidelberg

4 csillagos: ARTHotel Heidelberg

Helyi közlekedés

A Bismarck Platz az a tér, ahol Heidelberg közlekedési gócpontja van. A helyi és a távolsági buszoknak itt van a végállomása. Praktikus, hogy ide megérkezve rögtön eljutnuk a Főutcához.

"Heidelbergben meglepően sokan használják az autót közlekedési eszközként, ám az átgondolt, jól kiépített útvonalrendszernek köszönhetően még csúcsidőben sem kell a dugóban ülni. A város rengeteg pontján található mélygarázs. Itt a női autósoknak nem kell az utolsó sötét helyre parkolniuk, ha már más nem áll rendelkezésükre, hisz mindenhol, a bejárat közelében hölgyeknek fenntartott parkolóhelyeket biztosítanak, ahova rendeltetésszerűen valóban csak nők szoktak leparkolni. A parkolóházak modernek, tiszták, ennek hátrányaként sokat is fizet az ember távozáskor. A városi élet szoros velejárója - Párizshoz hasonlóan- a biciklis közlekedés. Sokan járnak kétkerekűvel, mert kiépített úthálózat áll a rendelkezésükre, és mert egyszerű, praktikus és olcsó. A villamosok és a buszok, még ha távolsági buszról is van szó, percre pontosan indulnak és nyáron hűvösek a légkondicionálásnak köszönhetően. Villamossal a külső városrészek is könnyen elérhetőek." forrás


"A bicajhoz legyen lámpa, mert könnyen megbírságolhat a rendőr 50 euróra, ha sötétben biciklizel kivilágítatlanul. Lakat is kell, mert könnyen eltűnnek a drótszamarak ahogy a németek mondanák."

Königstuhl - R. Gyuri fotói

Étkezés

"Ahova érdemes betérni reggelizni: A Gundel a Karlplatz-on. Kávéházi ücsörgésre, belső kiskertes szökőkutas idillre vágyóknak: Café Schafheutle a Hauptstrasse-n." forrás


R. Gyuri fotója

Vásárlás

Szórakozás

Jazz klub: Cave54

Egyéb hasznos információk

1. Tourist Info Central Station
Willy-Brandt-Platz 1
69115 Heidelberg
Nyitvatartás:
Áprilistól októberig 
Hétfő-szombat: 9-19 - Vasárnap: 10-18

November-március:
Hétfő-szombat 9-18

vagy

Tourist Info City Hall
Marktplatz 10
69117 Heidelberg
touristinfo@heidelberg-marketing.de

Óváros

Főutca

Ez a Neckarral párhuzamos sétálóutca elegáns luxusbutikokkal.

Kastély

R. Gyuri fotói

"A kastély a Neckar folyó felett 80 méter magasan épült. Egy macskaköves meredek út vezet fel a kapujáig. A hely szellemével átitatottan, kellő fantáziával még a hajdani lovasok és hintók zaját is lehet hallani. A belépés díjköteles, ám a kastélyban több program is található. Megnézheted Perkeo hatalmas boroshordóját, amit a legenda szerint, Perkeo egy szuszra ivott ki, vagy látogass el a kastély falain belül épen megmaradt patika múzeumba. Ha pedig már a kastély ódon falai között barangolsz, semmi pénzért se hagyja ki a kastélykertet és a végében terpeszkedő, hatalmas teraszt, ahonnan belátni az egész várost, a Neckar folyót és a szemközti oldalon magasodó Michaelsberg oldalában tekergő Filozófusok útját. Tipp: A kastély körül elterülő park nagy sétákra, gyerekekkel fára mászásra, régen leomlott várhalak közti bújócskázásra, szökőkút melletti heverészésre ad teret." forrás

Filozófusok útja

A romantikával fűszerezett óvárosi hangulatot még a folyón átkelve, a Neckar másik partján is megtalálhatod. Csodás villa épületek bújnak meg egymás mellett Michaelsberg dombos oldalában, melynek elegáns utcácskáinak végén található a Filozófus út, mely az egyetemi tanárok kedvelt elmélkedő séta útvonala volt a korábbi századokban.

Érdemes ide felsétálni, a kilátás pazar. Szilveszterkor pedig, a sétaút korlátjánál álldogálva lehet élvezni a tűzijátékot! forrás

R. Gyuri fotói

Königstuhl

(király széke)

A Königstuhl egy jelentős hegy Heidelberg város közelében, és fontos turisztikai látványosság. A Königstuhl az Odenwald hegység része és a Rajna-völgy felett helyezkedik el. A Königstuhl 568 méter magas, ami az Odenwald egyik legmagasabb pontja.
A hegy Heidelberg városától délkeletre található. Az északi és déli lejtők sűrű erdőségekkel borítottak, kiválóan alkalmasak túrázásra és kirándulásra.
 A csúcsról lenyűgöző panorámát nyújt a Rajna-völgyre, a Neckar-folyóra, valamint a közeli Heidelberg városára, beleértve a híres Heidelbergi Kastélyt.

Heidelbergi Felvonó (Heidelberger Bergbahn):
Felső Szakasz: A Königstuhlig közlekedő hegyi vasút, amely a Kornmarkt és a Königstuhl között közlekedik.
Alsó Szakasz: A város központjából a Molkenkurig visz.
  A felső szakaszon található felvonó Németország egyik legrégebbi hegyi vasútja, amely 1907-ben nyílt meg.

Heidelberg-i Csillagvizsgáló (Heidelberger Sternwarte):
 Tudományos kutatóintézet és turistalátványosság, ahol éjszakai égboltvizsgálatokat és különböző csillagászati előadásokat tartanak.
A Königstuhl hegyen, ahol a csillagos ég tisztán látható a városi fényektől távol.

Märchenparadies (Mesék Paradicsoma):
 Gyermekek számára kialakított mesepark különböző attrakciókkal, játszóterekkel, mini vidámpark, és meseházak.
 Kiváló családoknak, különösen kisgyermekek számára.

Számos jól karbantartott ösvény található a hegy környékén, amelyeket túrázók, futók és hegyi kerékpárosok is használhatnak.
Vannak rövidebb, könnyű séták és hosszabb, kihívásokkal teli túraútvonalak is.

A csúcson és a hegy lábánál különféle éttermek és kávézók kínálnak helyi ételeket és italokat, gyakran lélegzetelállító kilátással a környékre.

Megközelítés

Felvonóval (Heidelberger Bergbahn):
Indulópont: Kornmarkt (a város központjában).
Állomások: Kornmarkt – Molkenkur – Königstuhl.
 Kombinált jegyek vásárolhatók, amelyek tartalmazzák a felvonó használatát és a belépést a heidelbergi kastélyba.

Parkolás: Korlátozott parkolási lehetőségek vannak a hegyen, de a főbb parkolók jól kitáblázottak.
Útvonal: Heidelberg városából kövesd az utakat a Königstuhl felé.

r. h. fotója

Egyéb látnivalók

Egyetem

A 12. század óta működik.

A Heidelbergi Egyetem, más néven Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Németország legrégebbi egyeteme, 1386-ban alapították. Az egyetem a német humanizmus központja volt a 15-16. században, és a reformáció időszakában jelentős szerepet játszott a tudományos és vallási vita területén. Az 19. században a Humboldt-féle egyetemi reformok mintapéldájává vált, kiemelve a kutatás és oktatás egységét. Ma az egyetem 12 fakultással rendelkezik, amelyek széles spektrumú tudományterületeket ölelnek fel, beleértve a természettudományokat, társadalomtudományokat és az orvostudományt. Heidelberg a német kutatóegyetemek szövetségének tagja és vezető szerepet tölt be a nemzetközi egyetemi rangsorokban. A város és az egyetem közötti szoros kapcsolat gazdag kulturális életet és dinamikus kutatási környezetet teremt.

Alte Brücke (Öreg híd)

A Hauptstrasse keleti végén balra kanyarodva pár lépés után érhető el az Öreghíd. A kapunak tűnő boltíve régen a városfal egyik része volt. Érdemes itt elidőzni, hisz a kastélyra pazar kilátás nyílik innen. Kellemes időben telepedj le a híd masszív kő korlátja tövében és az utcazenészek játéka mellett, élvezd a napsütést és a város nyugodtságát.

Tipp Ha szemben állsz a híddal a bal oldalon, a várfalon van egy majom szobor. Bronzból készült, fején mintha maszk lenne. Egyik kezében egy tükröt tart míg másik kezének ujjait a gonosz elleni védekezés formájában tartja, de az is lehet, hogy szereti a rock zenét…forrás

p. m. fotója 

Heidelberg-i állatkert és a Botanikus kert

Heidelbergi Állatkert (Zoo Heidelberg)

A Heidelbergi Állatkertet 1933-ban alapították, és ma mintegy 2.000 állatnak ad otthont több mint 200 fajból.
Az állatkert különösen híres az Európai Veszélyeztetett Fajok Programjában (EEP) való részvételéről, például az arany oroszlánmajmok tenyésztésében és visszatelepítésében.
A látogatók különféle tematikus területeken barangolhatnak, mint például az Afrika-ház, a tigrisek birodalma és a vizes élőhelyek.
Az állatkert rendszeresen szervez oktatási programokat, és interaktív állatsimogatóval is rendelkezik, hogy a gyermekek közelebbről megismerhessék az állatokat.
Folyamatos fejlesztésekkel és modernizálással az állatkert célja a fenntarthatóság és az állatok jólétének biztosítása.

Heidelbergi Botanikus Kert (Botanischer Garten der Universität Heidelberg)

A Heidelbergi Botanikus Kertet 1593-ban alapították, és a világ egyik legrégebbi egyetemi botanikus kertje, jelenlegi helyén 1915 óta működik.
A kert mintegy 14 hektáron terül el, és több mint 14.000 növényfajt mutat be a világ minden tájáról, beleértve a ritka és veszélyeztetett fajokat is.
A látogatók felfedezhetik a különböző tematikus kerteket, mint például az alpesi növények kertjét, a sivatagi üvegházat, és a trópusi üvegházakat.
A botanikus kert kiemelkedő kutatóintézet is, amely az orvosi és gyógynövénykutatás, valamint a növények ökológiája terén végzett jelentős munkájáról ismert.
Oktatási programokat és vezetett túrákat kínál, hogy a látogatók jobban megismerhessék a növényvilág sokféleségét és a természet védelmének fontosságát.


Gyógyszertár múzeum

A Heidelbergi Gyógyszertár Múzeum (Deutsches Apotheken-Museum) a heidelbergi kastélyban található, és a gyógyszerészet történetét mutatja be több mint 2000 éves időszakon át. Az 1937-ben alapított múzeum gyűjteménye kiterjedt gyógyszertári bútorokra, laboratóriumi eszközökre, valamint több ezer gyógynövényre és gyógyszerre a középkortól a 20. századig. Különösen figyelemre méltó a rekonstruált, eredeti 18. és 19. századi patikák, amelyek a gyógyszerészeti munka mindennapjait szemléltetik. A múzeum interaktív kiállításokkal és oktatási programokkal igyekszik a látogatók számára bemutatni a gyógyszerészet fejlődését és jelentőségét a gyógyászatban. Ezenkívül a múzeum egyedülálló gyűjteményekkel rendelkezik, mint például a ritka gyógyszeres üvegek, díszes gyógyszertári edények, és a régi alkimista laboratóriumi felszerelések.


Kurpfälzisches Museum

A Kurpfälzisches Museum (Kurpfälzisches Museum der Stadt Heidelberg) egy gazdag történeti és művészeti gyűjteményt bemutató múzeum, amely Heidelberg városának kulturális örökségét őrzi.
Az 1870-ben alapított múzeum a Morass-palotában kapott otthont, és kiállításai az ókortól a modern korig terjednek, beleértve régészeti leleteket, művészeti alkotásokat és várostörténeti tárgyakat.
Különösen kiemelkedő a római kori gyűjtemény, amely többek között a római táborok és települések maradványait, mozaikokat és szobrokat mutat be.
A múzeum jelentős képzőművészeti kollekcióval rendelkezik, amely a középkori vallási művészettől a barokk és a 19. századi festményekig terjed, beleértve Caspar David Friedrich és Anselm Feuerbach műveit.
A múzeum oktatási programokkal, ideiglenes kiállításokkal, és kulturális rendezvényekkel gazdagítja a látogatói élményt, hozzájárulva Heidelberg kulturális és történelmi megismeréséhez.


Környékbeli látnivalók

Schwetzingen kastély

A Schwetzingen Kastély (Schloss Schwetzingen) Németország egyik legjelentősebb barokk stílusú kastélya, amely a 18. században épült, és a pfalzi választófejedelmek nyári rezidenciájaként szolgált.
Kiemelkedő építészeti látványosság a kastélyt övező barokk kert, amelyet tökéletes szimmetriával terveztek, és a geometriai formák harmonikus elrendezését tükrözi, a központi tengelytől sugárirányban kiinduló sétautakkal.
A park angol tájkertekből és egzotikus pavilonokból áll, beleértve a kínai és török pavilonokat, valamint a híres Apollo-templomot, amelyek a 18. századi kerttervezés divatját és a keleti hatásokat tükrözik.
A kastély belső terei gazdagon díszítettek, a dísztermek közé tartozik a Rokokó Színház, Európa egyik legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt színháza, amely ma is működik, és rendszeresen ad otthont koncerteknek és színházi előadásoknak.
A kastély zenei múltja kiemelkedő, különösen Carl Theodor választófejedelem idején, aki támogatta a művészeteket, és a kastélyban tartott koncertek és operaelőadások a kor jelentős zenészeit és zeneszerzőit vonzották.
Régészeti feltárások során római kori emlékekre bukkantak a kastély területén, beleértve egy fürdőt és egy villát, ami a terület gazdag történelmét jelzi az ókorig visszamenően.
Ma a kastély és a park a kultúra és történelem iránt érdeklődők kedvelt látogatási célpontja, gyakran ad otthont fesztiváloknak, művészeti kiállításoknak, és a nyári zenei fesztiválnak, amely híres az operák és klasszikus zenei előadások széles választékáról.


m. e. fotója

Érdekességek

 1. Heidelbergben az átlagos havi bruttó bér: 2700 euró.
 2. Heidelberg Németország legsűrűbben lakott városa.

Das Große Fass - R. Gyuri fotója

Das Große Fass, más néven Heidelberger Riesenfass, egy hatalmas boroshordó a heidelbergi kastélyban, amelyet 1751-ben építettek, és lenyűgöző, 219.000 literes kapacitásával a világ egyik legnagyobb boroshordója.
A hordót először 1591-ben készítették, majd több újrahordózást követően, a mai, negyedik verzió Johann Casimir H. Schmitt építész munkája, aki megerősítette az eredeti struktúrát és gyönyörű faragásokkal díszítette.
A hordó a pfalzi választófejedelmek boradójából összegyűjtött bor tárolására szolgált, és különleges eseményeken használták, bár a valóságban ritkán töltötték meg teljesen borral.
A hordó tetején táncparkett található, ahol a vendégek különféle ünnepségeken táncolhattak, ez tükrözi a korszak bőséges életvitelét és a kastély szórakoztató funkcióját.
Ma a hordó a heidelbergi kastély népszerű turisztikai látványossága, és a kastély túráinak egyik kiemelkedő állomása, amely bemutatja a régió borászati történelmét és a kastély egykori fényűző életét.

Olvasmányos linkek

"Kevés olyan kisváros van Európában, ahol a modern élet lüktetése mellett a régi korok patinás hangulata is ugyanolyan intenzíven érzékelhető. Heidelberg nagy múltú egyetemi óvárosában az ember megfeledkezhet időről és átadhatja magát a turistaélet oly hálás tevékenységének, a városnézésnek. Borsa Tipp: Ha szemben állsz a híddal a bal oldalon, a várfalon van egy majom szobor. Bronzból készült, fején mintha maszk lenne. Egyik kezében egy tükröt tart míg másik kezének ujjait a gonosz elleni védekezés formájában tartja, de az is lehet, hogy szereti a rock zenét… A romantikával fűszerezett óvárosi hangulatot még a folyón átkelve, a Neckar másik partján is megtalálhatod. Csodás villa épületek bújnak meg egymás mellett Michaelsberg dombos oldalában, melynek elegáns utcácskáinak végén található a Filozófus út, mely az egyetemi tanárok kedvelt elmélkedő séta útvonala volt a korábbi századokban. (2015) " forrás

Fotóegyveleg

n. k. fotója

t. s. fotója

Neckar-folyó - R. Gyuri fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon