ÚTIKRITIKA.HU / Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Termálfürdők | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A termálfürdő díszes folyosója - k.m. fotója

.

Baden-Baden dióhéjban

A turizmusban Baden-Baden elsősorban a termálfürdői miatt ismert. Baden-Baden 55 ezres város Németország délnyugati részén, Baden-Würtenberg tartományban, a Fekete-erdő északnyugati szélén. A festői város gyönyörűen helyezkedik el egy erdős völgyben. A francia határ pár kilométerre van a várostól.

Baden-Baden - útban a turista információs iroda felé

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sophienstrasse egyik kávézójának teraszán üldögélni
 2. A sétálóutcák dominálják a városközpontot
 3. A Trinkhalle előtti bolhapiac szombat délelőtt
 4. Szépek a boltok, rokonszenves (nem pöffeszkedő) elegancia
 5. A sok szökőkút

Nem tetszett

 1. Nehéz parkolóhelyet találni
 2. A város pályaudvara túl messze van a központtól (legalább 5 kilométer)
 3. Német viszonylatban (is) drága város, ahová többnyire jómodú idős emberek mennek pihenni

Vélemények

,, A reptér mindössze 10 km-re fekszik a népszerű gyógyvizes fürdővárostól, Baden-Badentől. A rendkívül gazdag történelemre visszatekintő település évszázadokon keresztül az európai arisztokrácia egyik legkedveltebb üdülő övezetének számított, s ezt a renoméját a mai napig megtartotta.

Beérve a városba nem igazán tudtunk, hol lenne érdemes leparkolni. A centrumban keringtünk egy sort, míg végül az ország legnagyobb operaházának, a Festspielhausnak a mélygarázsában hagytuk a kocsit. A Festspielhaus koncerttermének akusztikája messze földön híres, így nem csoda, hogy világszínvonalú előadásoknak szokott otthont adni.

Innen aztán a főút mentén elindult az egyik irányba, merre a városközpontot sejtettük. A városka első látásra rendkívül rendezett, tiszta és elegáns benyomást keltett, melyet rengeteg zöld övezet, park és csordogáló patak tesz hangulatossá.

Rövid sétát követően érkeztünk meg a híres Trinkhalle épületéhez, melynek 90 méter hosszú előterét korinthoszi oszlopok és fekete-erdei legendákat megjelenítő festmények szegélyeznek.

Ahogy a neve is jelzi, gyógyvizes ivócsarnokról van szó, ahova a Frigyes-forrás (Friedrichsquelle) 69C fokos termálvizét vezetik, amit bárki megkóstolhat. Az épület mellesleg időszaki kiállításoknak és a turista információs pontnak is otthont ad – utóbbinak hála egy ingyenes várostérképpel gazdagodtunk itt.

A Trinkhallétől nem messze található az 1838 óta kaszinóként működő Kurhaus, ahol koncerteket és elegáns bálokat is szoktak tartani.

Ezután elérkezettnek láttuk az időt, hogy a tikkasztó nyári hőséget egy jófajta badeni sörrel csillapítsuk, úgyhogy beültünk az egyik közeli étterembe egy körre. A pincér megesküdött, hogy az általa ajánlott Bitburger helyi sörnek számít, ma már tudom, hogy átejtett minket, mivel két tartományira innen, észak-rajnai vidékről származik.

Rögtön a Goetheplatz szélén megnézhettük a lenyűgöző Baden-Badeni Színházat, melyet a fehér, modernista kockaépület, a Frieder Burda Museum követ pár száz méterrel odébb.

Végigsétáltunk a rendkívül hangulatos Lichtentaller Alleén, majd átkelve a patak túloldalára kerestünk egy boltot, ahol vizet vehetünk.

Megnéztük a szomszédos Augustaplatzon kialakított, szökőkúttal díszített parkot, majd következő küldetésként az ókori római fürdőromokat (Römische Badruinen) indultunk megkeresni.
Így keveredtünk el először a városközpont szívébe, a Leopoldplatzra, ahonnan hangulatos sétálóutcák indulnak a szélrózsa minden irányába.

Különösen a Gernsbacher Straßén érdemes elandalogni, mely ide-oda kanyarogva vezetett a híres Fürdő-negyedbe (Bäderviertel).

A térkép szerint pontosan a Römische Badruinen-nél álltunk, de hiába keringtünk a kicsiny téren valamilyen ókori kőhalom után nézve, csak a kis Spitalkirche és egy félkarú női szobor emlékeztetett itt valamilyen látványosságra.


Végül rájöttünk a turpisságra, a római fürdőromok ugyanis a tér alatt kialakított, üvegfallal körbevett, földalatti múzeumban láthatóak. Mivel a néhány romot csak fizetős belépőjegy ellenében lehet látogatni, megelégedtünk egy üvegfalon keresztül fotózott képpel, majd indultunk tovább.

Közvetlenül a romok tőszomszédságában találjuk a híres római-ír Frigyes-fürdőt (Friedrichsbad), melyet a badeniek a gyógyfürdőzés Mekkájának tartanak.

Egy saroknyira innen kiértünk a kicsiny Marktplatzra, ahol Városháza mellett a jellegzetes, rózsaszín tornyú Stifskirche magasodik. Ezt követően kacskaringós kis sikátorokon haladva felmásztunk az Új vár (Neues Schloss) melletti kilátóteraszra, ahonnan varázslatos kilátás nyílt Baden-Baden városára. (2016)" forrás

Baden-Baden - színház

,, A festői és szupergazdag fürdővárosnak 2 ezer méternyi mélyből fakadnak a hévízei. Kérdeztem a helybélieket, jönnek-e mégfürdőzni ide a reumások. Azt válaszolták, hogy van termálklinik, de ott főleg arcfelvarrást végeztetnek idődődő bel- és külföldiek.

Baden.Baden impozáns, neoklasszicista fürdőépületeit és ivócsarnokait csodálják a város látogatói, akik túlnyomórészt oroszok. Ők sürögnek a pompás ékszerüteletekben és divatbutikokban is. A kirakatokon ott a civil betűs felirat: gavarity po ruszki. Költik a pénzüket a világ egyik legpompásabb játékkaszinójában is. nem okultak Dosztojevszkij szomorú példájából, aki német körutazásra indult volna, de a baden-badeni kaszinó kristálycsillárjai alatt egyetlen éjszaka elveszítette minden pénzét.

A város tehát már a múlt században népszerű volt az oroszok között. idősött itt Gogoli is és Tolsztoj állítólag Baden-Badenben írta az Anna Kareninát.

Új jelenség viszont, hogy a dúsgadag oroszok sorra felvásárolják a háborús romobolástól, bombázásoktól szerencséjére mentes maradt fürdőhely Svábhegyén a régi luxusvullákat, melyekbe be sem költöznek, üresen állnak, mert csupán befektetésről és pénzmosásról van szó. (forrás: Heti Válasz, Sárközi Mátyás, 2017)

m.j. fotója

,, Ez az a hely, ahol rossz szegénynek és csúnyának lenni – összegezte benyomásait párom, amikor elhagytuk a várost. Mi azonban kellemesen éreztük magunkat, tehát megállapítottuk, hogy nem vagyunk sem szegények, sem csúnyák.

Már csak azért is elégedettek lehettünk, mert egyáltalán találtunk parkolóhelyet, az ui. a belvárosban ritka kincs. Eleve csak lakossági várakozási engedéllyel lehet megállni, tehát parkolóórákat ne keressünk, csak a mélygarázsban. Azonban vasárnap jöttünk ide, s délután minden ingyen volt, így alig húsz perc körözés után sikerült találnunk 1, azaz 1 db. parkolóhelyet egy mellékutcában. Szóval, ha ide látogatunk, inkább álljunk meg a szélén. Kicsi az egész, fél óra sétával be lehet jutni a központba, s azt is villák között és parkok mélyén fogjuk megtenni. Úgyhogy kár a tülekedésért. (2019)" forrás

Megközelítés

A fapasos légitársaságokat kiszolgáló Karlsruhe-Baden Baden repülőtér csupán 10 kilométerre van Baden-Baden városától. A repülőtérről óránként közlekednek buszjáratok a városközpontba (20 perces út).

Szállás

Tudni kell, hogy a szállodák a foglalásban megjelölt összegen felül városi adót szednek be a vendégektől.

Atlantic Parkhotel - k.m. fotója

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Magnetberg, Hotel Deutscher Kaiser im Centrum

4 csillagos: Hotel am Sophienpark, Heliopark Bad Hotel zum Hirsch

Helyi közlekedés

Kicsi a városközpont, gyalogtávolságra van szinte minden. Nagyobb távolságokra ott vannak a buszok.

Étkezés

A városközpontban a sétálóutcákon van a legnagyonn éttermi választék.

Baden-Baden - paradicsomleves mozarellával

Kerthelyiség - k.m. fotója

Vásárlás

Vásárlás tekintetében ezek a jelentősebb helyek: a belvárosban a Lichtentaler Straße, a Sophienstraße, a Luisenstraße és ezek mellékutcái, valamint a városháza körüli sétálóutcák. REzek tele vannak butikokkal, ékszerboltokkal, régiségboltokkal, minőségi éelmiszerüzletekkel. Tekintettel a külföli látogatókra az üzltekben jellemzően tudnak angolul, néha franciául is. 

Egyese városnegeydek központjaiban is van jelentős vásárlási lehetőség, pl. Lichtenthalban a Bertholdplatz vagy a Brahmsplatz.

A legjelentősebb bevásárlóközpont, a Shopping Cité a B500 közúton, az autópálya irányában.

Szórakozás

Tekintettel arra, hogy Baden-Baden látogatói többnyire jómódú, idősebb, disztingvált emberek, az éjszakai élet nem kínál szinte semmit bulizós fiataloknak. 

Közbiztonság

Kitűnő.

Egyéb hasznos információk

1. A városközpont területén és a pályaudvaron ingyenes wifi működik. Ezt kell használni: "BAD-WLAN".

Termálfürdők

 • Friedrichsbad
 • Caracalla Therme

Látnivalók

Baden-Baden- Trinkhalle, azaz ivócsarnok 

 • Merkur-hegy és a hegyi vasút
 • Lichtentaler Allee

 • Hohenbaden vár
 • Kurgarten
 • A Kaszinó
 • Orosz templom

Olvasmányos linkek

k.m. fotója

Fotóegyveleg

k.m. fotói

a.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon