ÚTIKRITIKA.HU / Baden-Baden


hirdetes

útikritikák


Baden-Baden

Baden-Baden dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Termálfürdők | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A termálfürdő díszes folyosója - k.m. fotója

.

Baden-Baden dióhéjban

A turizmusban Baden-Baden elsősorban a termálfürdői miatt ismert. Baden-Baden 55 ezres város Németország délnyugati részén, Baden-Würtenberg tartományban, a Fekete-erdő északnyugati szélén. A festői város gyönyörűen helyezkedik el egy erdős völgyben. A francia határ pár kilométerre van a várostól.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Sophienstrasse egyik kávézójának teraszán üldögélni
  2. A sétálóutcák dominálják a városközpontot
  3. A Trinkhalle előtti bolhapiac szombat délelőtt
  4. Szépek a boltok, rokonszenves (nem pöffeszkedő) elegancia
  5. A sok szökőkút

Nem tetszett

  1. Nehéz parkolóhelyet találni
  2. A város pályaudvara túl messze van a központtól (legalább 5 kilométer)
  3. Német viszonylatban (is) drága város, ahová többnyire jómodú idős emberek mennek pihenni

Vélemények

,, A reptér mindössze 10 km-re fekszik a népszerű gyógyvizes fürdővárostól, Baden-Badentől. A rendkívül gazdag történelemre visszatekintő település évszázadokon keresztül az európai arisztokrácia egyik legkedveltebb üdülő övezetének számított, s ezt a renoméját a mai napig megtartotta.

Beérve a városba nem igazán tudtunk, hol lenne érdemes leparkolni. A centrumban keringtünk egy sort, míg végül az ország legnagyobb operaházának, a Festspielhausnak a mélygarázsában hagytuk a kocsit. A Festspielhaus koncerttermének akusztikája messze földön híres, így nem csoda, hogy világszínvonalú előadásoknak szokott otthont adni.

Innen aztán a főút mentén elindult az egyik irányba, merre a városközpontot sejtettük. A városka első látásra rendkívül rendezett, tiszta és elegáns benyomást keltett, melyet rengeteg zöld övezet, park és csordogáló patak tesz hangulatossá.

Rövid sétát követően érkeztünk meg a híres Trinkhalle épületéhez, melynek 90 méter hosszú előterét korinthoszi oszlopok és fekete-erdei legendákat megjelenítő festmények szegélyeznek.

Ahogy a neve is jelzi, gyógyvizes ivócsarnokról van szó, ahova a Frigyes-forrás (Friedrichsquelle) 69C fokos termálvizét vezetik, amit bárki megkóstolhat. Az épület mellesleg időszaki kiállításoknak és a turista információs pontnak is otthont ad – utóbbinak hála egy ingyenes várostérképpel gazdagodtunk itt.

A Trinkhallétől nem messze található az 1838 óta kaszinóként működő Kurhaus, ahol koncerteket és elegáns bálokat is szoktak tartani.

Ezután elérkezettnek láttuk az időt, hogy a tikkasztó nyári hőséget egy jófajta badeni sörrel csillapítsuk, úgyhogy beültünk az egyik közeli étterembe egy körre. A pincér megesküdött, hogy az általa ajánlott Bitburger helyi sörnek számít, ma már tudom, hogy átejtett minket, mivel két tartományira innen, észak-rajnai vidékről származik.

Rögtön a Goetheplatz szélén megnézhettük a lenyűgöző Baden-Badeni Színházat, melyet a fehér, modernista kockaépület, a Frieder Burda Museum követ pár száz méterrel odébb.

Végigsétáltunk a rendkívül hangulatos Lichtentaller Alleén, majd átkelve a patak túloldalára kerestünk egy boltot, ahol vizet vehetünk.

Megnéztük a szomszédos Augustaplatzon kialakított, szökőkúttal díszített parkot, majd következő küldetésként az ókori római fürdőromokat (Römische Badruinen) indultunk megkeresni.
Így keveredtünk el először a városközpont szívébe, a Leopoldplatzra, ahonnan hangulatos sétálóutcák indulnak a szélrózsa minden irányába.

Különösen a Gernsbacher Straßén érdemes elandalogni, mely ide-oda kanyarogva vezetett a híres Fürdő-negyedbe (Bäderviertel).

A térkép szerint pontosan a Römische Badruinen-nél álltunk, de hiába keringtünk a kicsiny téren valamilyen ókori kőhalom után nézve, csak a kis Spitalkirche és egy félkarú női szobor emlékeztetett itt valamilyen látványosságra.


Végül rájöttünk a turpisságra, a római fürdőromok ugyanis a tér alatt kialakított, üvegfallal körbevett, földalatti múzeumban láthatóak. Mivel a néhány romot csak fizetős belépőjegy ellenében lehet látogatni, megelégedtünk egy üvegfalon keresztül fotózott képpel, majd indultunk tovább.

Közvetlenül a romok tőszomszédságában találjuk a híres római-ír Frigyes-fürdőt (Friedrichsbad), melyet a badeniek a gyógyfürdőzés Mekkájának tartanak.

Egy saroknyira innen kiértünk a kicsiny Marktplatzra, ahol Városháza mellett a jellegzetes, rózsaszín tornyú Stifskirche magasodik. Ezt követően kacskaringós kis sikátorokon haladva felmásztunk az Új vár (Neues Schloss) melletti kilátóteraszra, ahonnan varázslatos kilátás nyílt Baden-Baden városára. (2016)" forrás


,, A festői és szupergazdag fürdővárosnak 2 ezer méternyi mélyből fakadnak a hévízei. Kérdeztem a helybélieket, jönnek-e mégfürdőzni ide a reumások. Azt válaszolták, hogy van termálklinik, de ott főleg arcfelvarrást végeztetnek idődődő bel- és külföldiek.

Baden.Baden impozáns, neoklasszicista fürdőépületeit és ivócsarnokait csodálják a város látogatói, akik túlnyomórészt oroszok. Ők sürögnek a pompás ékszerüteletekben és divatbutikokban is. A kirakatokon ott a civil betűs felirat: gavarity po ruszki. Költik a pénzüket a világ egyik legpompásabb játékkaszinójában is. nem okultak Dosztojevszkij szomorú példájából, aki német körutazásra indult volna, de a baden-badeni kaszinó kristálycsillárjai alatt egyetlen éjszaka elveszítette minden pénzét.

A város tehát már a múlt században népszerű volt az oroszok között. idősött itt Gogol is, és Tolsztoj állítólag Baden-Badenben írta az Anna Kareninát.

Új jelenség viszont, hogy a dúsgazdag oroszok sorra felvásárolják a háborús romobolástól, bombázásoktól szerencséjére mentes maradt fürdőhely Svábhegyén a régi luxusvullákat, melyekbe be sem költöznek, üresen állnak, mert csupán befektetésről és pénzmosásról van szó. (S. Mátyás, 2017)

m.j. fotója

,, Ez az a hely, ahol rossz szegénynek és csúnyának lenni – összegezte benyomásait párom, amikor elhagytuk a várost. Mi azonban kellemesen éreztük magunkat, tehát megállapítottuk, hogy nem vagyunk sem szegények, sem csúnyák.

Már csak azért is elégedettek lehettünk, mert egyáltalán találtunk parkolóhelyet, az ui. a belvárosban ritka kincs. Eleve csak lakossági várakozási engedéllyel lehet megállni, tehát parkolóórákat ne keressünk, csak a mélygarázsban. Azonban vasárnap jöttünk ide, s délután minden ingyen volt, így alig húsz perc körözés után sikerült találnunk 1, azaz 1 db. parkolóhelyet egy mellékutcában. Szóval, ha ide látogatunk, inkább álljunk meg a szélén. Kicsi az egész, fél óra sétával be lehet jutni a központba, s azt is villák között és parkok mélyén fogjuk megtenni. Úgyhogy kár a tülekedésért. (2019)" forrás

Megközelítés

A fapasos légitársaságokat kiszolgáló Karlsruhe-Baden Baden repülőtér csupán 10 kilométerre van Baden-Baden városától. A repülőtérről óránként közlekednek buszjáratok a városközpontba (20 perces út).

Szállás

Tudni kell, hogy a szállodák a foglalásban megjelölt összegen felül városi adót szednek be a vendégektől.

Atlantic Parkhotel - k.m. fotója

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Magnetberg, Hotel Deutscher Kaiser im Centrum

4 csillagos: Hotel am Sophienpark, Heliopark Bad Hotel zum Hirsch

Helyi közlekedés

Kicsi a városközpont, gyalogtávolságra van szinte minden. Nagyobb távolságokra ott vannak a buszok.

Az alábbi parkolók lehetnek jó kiindulópontok a Baden-Baden központjában:

Parkhaus Kongresshaus: Ez egy mélygarázs a Kongresshaus közelében, a város központjában.

Parkhaus Vincentiushaus: Ez egy másik mélygarázs a Vincentiushaus közelében, a városközpontban.

Parkhaus Lichtentaler Straße: Ez a parkoló a Lichtentaler Straße közelében található, amely a város egyik főutcája.

Étkezés

A városközpontban a sétálóutcákon van a legnagyobb éttermi választék.

Der Kleine Prinz: Ez a hangulatos étterem és bár a Baden-Baden központjában található. Az étterem híres a kiváló német és francia konyhájáról, és kedvelt a helyi lakosok körében. Itt megtalálhatóak a Baden-Baden regionális specialitások, és a menü különleges fogásokat kínál. Az árak közepesek és megfizethetőek.

Klosterwirt: Ez a tradicionális német étterem a közeli Lichtentaler Allee közelében található. A Klosterwirt híres a német és badeni ételeiről, köztük a híres sváb és badeni knédlikről. Az étteremben hangulatos terasz is található, ahol élvezheti az étkezést. Az árak itt is közepesek.

Kerthelyiség - k.m. fotója

Vásárlás

Vásárlás tekintetében ezek a jelentősebb helyek: a belvárosban a Lichtentaler Straße, a Sophienstraße, a Luisenstraße és ezek mellékutcái, valamint a városháza körüli sétálóutcák. REzek tele vannak butikokkal, ékszerboltokkal, régiségboltokkal, minőségi éelmiszerüzletekkel. Tekintettel a külföli látogatókra az üzltekben jellemzően tudnak angolul, néha franciául is. 

Egyese városnegeydek központjaiban is van jelentős vásárlási lehetőség, pl. Lichtenthalban a Bertholdplatz vagy a Brahmsplatz.

A legjelentősebb bevásárlóközpont, a Shopping Cité a B500 közúton, az autópálya irányában.

Szórakozás

Tekintettel arra, hogy Baden-Baden látogatói többnyire jómódú, idősebb, disztingvált emberek, az éjszakai élet nem kínál szinte semmit bulizós fiataloknak. 

Közbiztonság

Kitűnő.

Egyéb hasznos információk

1. A városközpont területén és a pályaudvaron ingyenes wifi működik. Ezt kell használni: "BAD-WLAN".

Termálfürdők

Friedrichsbad

A Friedrichsbad Baden-Badenben egy híres fürdő, amely az 1800-as évek végén épült és a város egyik legismertebb turisztikai látványossága. A fürdő területe 17 szinten fekszik, és 12 különböző medencével, szaunákkal, gőzfürdőkkel és egyéb wellness-szolgáltatásokkal rendelkezik.

A fürdő épülete impozáns, neobarokk stílusban épült, és belső terei is lenyűgözőek. Az épület legismertebb része a középső medence, amely egy óriási kupolával van fedve, és ősi római fürdőket idéz. Az épületben emellett található egy üvegfalú medence is, amelyen keresztül a látogatók csodálhatják a város panorámáját.

A fürdőt úgy tervezték, hogy a látogatók testileg és szellemileg is feltöltődjenek. Az egyes medencék különböző hőmérsékletűek, és eltérő vízminőséggel rendelkeznek. A fürdőben lehetőség van különböző masszázsokra, testkezelésekre és arckezelésekre is.

A Friedrichsbad Baden-Badenben egy különleges és egyedülálló wellness-élményt nyújt a látogatók számára, és a város egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fürdő egy nudista fürdő, azaz a vendégeknek teljesen meztelenül kell fürödniük, ami nem mindenki számára elfogadható.

b. m. fotója

Baden-Baden, a Friedrichsbad. "Ide ne hozz fürdőruhát!" Itt is kőarcok néznek le rád, becsülve óvatos merészséged. Odabent mindegy, hogy ki s mi vagy, nemed is csak az nem látja, aki vak. Sebaj, mellette ott a Caracalla, ott fürdőruhában mind, apraja s nagyja. Tisztán, frissen aztán a séta, kíséri kőhölgyek mosolygó kőarca.

Caracalla Therme

A Caracalla Therme egy híres wellness központ Baden-Badenben, amely az ókori római fürdőket idézi. Az épület impozáns méretei miatt már messziről felismerhető, és az egyik leglátogatottabb turisztikai attrakció a városban.

Az épületben több különböző medence található, amelyek között van szabadtéri és fedett medence is. A medencék különböző hőfokúak és vízminőségűek, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő medencét. Emellett a központban több szauna, gőzfürdő, relaxációs terem és egyéb wellness-szolgáltatások is találhatók.

Az épület belső terének díszítése a hagyományos római építészetet követi, és az ókori római fürdők hangulatát idézi. Az egyes medencék közötti sétányokat antik műtárgyak, szobrok és freskók díszítik.

Látnivalók

Merkur-hegy és a hegyi vasút

A Merkur-hegy Baden-Badenben csodálatos hely, amely remek lehetőséget kínál a természet és a város látványának élvezetére. A hegy 668 méter magas, és a város fölött magasodik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és a városra.

A Merkur-hegyre vezető úton autóval vagy gyalogosan is fel lehet menni, de az egyik legérdekesebb módja a hegy megközelítésének a Merkur-hegyi vasút használata. Ez fogaskerekű vasút, amelynek induló állomása a Baden-Baden központjában található, és a hegy tetején álló kilátóhoz visz fel. Az utazás során áthaladunk számos gyönyörű látványosságon, például az Lichtentaler Allee-n, és megcsodálhatjuk a város csodálatos panorámáját.

b. p. fotója

A Merkur-hegy csúcsán található kilátóból, amelynek magassága 23 méter, gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-erdő hegyvonulatára és a Baden-Baden környékére. Az érdeklődők akár kisétálhatnak a kilátó tetejére is, hogy még jobban élvezzék a kilátást.

A Merkur-hegy egyéb látnivalói közé tartozik a Merkur fagylaltozó és étterem, amely a kilátó alatt található, valamint több túraútvonal, amelyek a hegy tetején keresztül haladnak. A hegyen elterülő erdők és parkok remek lehetőséget kínálnak a piknikezésre, a kirándulásra és az aktív pihenésre.

Lichtentaler Allee

Lichtentaler Allee Baden-Badenben egy gyönyörű sétány, amely mentén rengeteg gyönyörű zöld terület, park és kert található. A sétány Baden-Baden belvárosától délre fekszik, és az Oos folyó partján halad végig, összekötve a város számos nevezetességét.

A sétányt eredetileg 1655-ben építették, és azóta többször is átalakították és bővítették. A sétány mentén megtalálhatók a környék legnagyobb parkjai, például a Gönneranlage, a Klosterwiese, a Rosengarten, a Theaterplatz és a Brahmsplatz. A sétányt továbbá körülveszik a Lichtentali úti villák, amelyek közül sokat a 19. században építettek.

k. t. fotója

A Lichtentaler Allee egyik legnagyobb látnivalója a híres Trinkhalle épülete, amely egykoron fürdőházként szolgált. Az épület hatalmas, neoklasszikus portikusz alatt áll, amely impozáns látványt nyújt.

A sétány több hangulatos terasszal és kávézóval rendelkezik, amelyek remek lehetőséget kínálnak a pihenésre és a város látványának élvezésére. A Lichtentaler Allee könnyen megközelíthető gyalog vagy kerékpárral, és az egész évben nyitva áll az érdeklődők számára.

Hohenbaden vár

Hohenbaden vár, más néven a Baden-Badeni Óvár, egy középkori várrom Baden-Badenben. A várrom a város felett, a 340 méter magas Florentinerberg dombon található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra.

A vár a 11. században épült, és az 1400-as években jelentősen kibővítették. Az 1500-as években azonban a vár egy része elpusztult, és a végvári rendszer elavulttá vált, ezért a vár jelentősége csökkent. Az 1600-as években a várromot lassan elhanyagolták, majd az 1700-as években véglegesen elhagyatták. A vár romjai azóta is állnak, és turisták százai látogatják meg minden évben.

k. k. fotója

A várrom magában foglalja a tornyok, falak, kapuk, és egy kis kápolnát is, amely a várterület közepén található. Bár a várrom nagy része megsemmisült, a megmaradt falak és bástyák lenyűgöző látványt nyújtanak. A várrom környékén fák és cserjék nőnek, ami tovább fokozza a várrom hangulatát és romantikus érzését.

A Hohenbaden várrom jelenleg ingyenesen látogatható, és remek lehetőséget kínál a történelem és a középkori építészet iránt érdeklődőknek. A kilátás a várromról lenyűgöző, és a várrom környékén számos sétány és túraútvonal található, amelyek ideálisak egy kellemes sétához a természetben.

Kurgarten

A Kurgarten Baden-Badenben Németország egyik legismertebb parkja, amely a város központjában található. A parkot 1853-ban alapították, és azóta is a város egyik legnépszerűbb látványossága, turisták és helyiek egyaránt szeretik itt eltölteni az időt.

A parkban található több mint 3000 fajta növény, köztük ritka és érdekes fajták is, amelyeket szépen rendezett ágyásokban és kertekben mutatnak be. A parkban található több szökőkút, tó és patak is, amelyek a park hangulatát és szépségét emelik.

f. p. fotója

A parkban sétálva lehetőség van számos látványosság meglátogatására, köztük a Kaiserin Augusta Kézművespavilonjára, amely különböző kiállításoknak ad otthont, valamint a Trinkhalle-ra, amely az egykori fürdőházat őrzi, és ma múzeumként működik.

A Kurgarten a város egyik legfontosabb helyszíne, és sok rendezvénynek ad otthont az év folyamán, köztük koncerteknek, színházi előadásoknak, és más kulturális eseményeknek. Nyáron a parkban van egy szabadtéri színpad, ahol zenekarok játszanak és más előadásokat tartanak.

A parkban sétálva kiváló lehetőség nyílik a pihenésre és a relaxációra, valamint a szép természeti környezet élvezetére. A Kurgarten Baden-Badenben egy csodálatos hely, ahol a látogatók élvezhetik a szép növényeket, a természetet és az egyedülálló kulturális látványosságokat.

A Kaszinó

Baden-Badenben a kaszinó az egyik legismertebb és leglátogatottabb látványosság. Az épület impozáns külsővel rendelkezik, és belső terének díszítése is lenyűgöző.

Az első kaszinó épületét Badenben 1809-ben építették fel, majd később az épületet többször átalakították és bővítették. Az épület jelenlegi formáját 1855-ben kapta meg, amikor gróf von Zeppelin vezetésével nagyobb átalakításokat hajtottak végre rajta.

A kaszinóban többféle játékot lehet játszani, köztük rulettet, blackjackot és pókert. A játékokhoz szükséges felszerelést a kaszinó biztosítja. Az épületben emellett található egy étterem és bár is, ahol az étkezések és italok fogyasztása közben élőzenét is hallgathatnak a látogatók.

Az épület hangulata és díszítése a történelem időszakait idézi, és a kaszinó még ma is az elegancia, a luxus és a magas társadalmi körök jelképe. A kaszinóban dresszkód érvényes, azaz a látogatóknak elegáns öltözetben kell megjelenniük.

r. cs. fotója

Orosz templom

Baden-Badenben található az orosz ortodox templom. Az épületet 1889 és 1892 között építették, és az orosz királyi család tagjainak látogatásait szolgálta Baden-Badenben.

Az épület külső megjelenése a tradicionális orosz ortodox templomok stílusát követi, nagy, széles kupolával és két kisebb toronnyal a bejáratnál. A templom belseje gazdag freskókkal és ikonokkal van díszítve, amelyek a hagyományos orosz ortodox művészetet követik.

A templomot az orosz ortodox egyház továbbra is használja istentiszteletekre, és nyitva áll a látogatók előtt is. A látogatók az épület belsejében csodálhatják meg az orosz ortodox vallás művészetét és kultúráját, valamint részt vehetnek az istentiszteleteken is.

r. m. fotója

Olvasmányos linkek

Sokat hallottam már Baden-Baden városáról, elsősorban akkor, amikor az olyan híres oroszok kerültek szóba, mint Dosztojevszkij, Turgenyev vagy Tolsztoj. Közöttük is akad olyan, aki az irodalomtól egészen távol álló szenvedély miatt érkezett oda, ahogy a városban vendégéjszakákat töltő látogatók közül sokan. S akkor sem maradt el a település említése, amikor a rómaiak által szívesen látogatott fürdők kerültek szóba Németországban. Ha ez a néhány, izgalmas információ nem lett volna elég ahhoz, hogy ellátogassunk Baden-Badenbe, akkor még olyan érvek sorakoztak fel, mint a hely fekvése, a Fekete-erdőn át ide vezető út, a Baden-Württemberg tartomány legnagyobb városi erdős területével rendelkező cím, s a közeli határ miatt feltételezett francia hatás. forrás

k.m. fotója

Fotóegyveleg

k.m. fotói

a.v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon