ÚTIKRITIKA.HU / Saar-vidék / Saarbrücken


hirdetes

útikritikák


Saar-vidék / Saarbrücken

Saarbrückenről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás|Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros|Ludwigskirche| Egyéb látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Marktbrunnen - s.m. fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése előkészületben van. Kérünk némi türelmet.

Saarbrückenről dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 176,500

,, Saarbrücken utcáin, terein és házain végigkísérhető Közép-Európa valamennyi művészettörténeti korszaka a romanikától napjaink absztrakt művészetéig. A város mai arculata Stengel mester keze műve. Az ő nevéhez fűződnek Saarbrücken leghíresebb épületei: a Szent János-templom, a Marktbrunnen, a Schlossplatz a kastéllyal, a belváros bérházai és a Lajos-templom, amely Németország legszebb evangélikus imaháza.

A városon végigcsordogál a Saar folyó. Kristálytiszta vizében vadkacsák lubickolnak. Szinte minden Saarbrückenbe látogató megtesz egy kört a folyó két partján, átkelvén a Lajos-hídon, visszafelé pedig az Öreg-hídon.

A város bővelkedik galériákban, múzeumokban, fesztiválokban, színházakban, szabadtéri rendezvényekben." forrás

Schlossplatz - v.g. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Kellemes, nyugodt város a nagy bevásárlóutcájával

Nem tetszett

1. Kellemetlen meglepetés volt, hogy egyszer-kétszer (főleg diákokkal) totál tömve volt a városi busz (igaz csúcsidőben). 

Vélemények

Éppen megcsapolják a sörhordót - b.g. fotója

Odajutás

Budapestről Saarbrückenbe autóval kb. 1200 kilométert kell megtenni, és az utazás általában 10-12 órát vesz igénybe a megfelelő útvonalon és forgalmi feltételeken függően. Az optimális útvonalakat és az aktuális forgalmi helyzetet a Google Maps vagy más navigációs alkalmazások segítségével lehet megtervezni. Az utazás során fontos megfelelő pihenőidőket betartani.

Ha repülőgéppel akarjuk megközelíteni, akkor Frankfurt, Stuttgart vany Luxemburg repülőtere van viszonylag közel.

Szállás

Saarbrückenben a városközpont és a St. Johann negyedeket ajánlom szállásválasztásra. Mindkét negyedben találhatók hangulatos, közeli éttermek, kávézók, bárok és boltok, és könnyen megközelíthetők a város fő nevezetességei. A városközpontban a Hauptbahnhof környéke és az Alt-Saarbrücken negyedet is érdemes lehet megfontolni, míg a St. Johann negyedben található a Saar-folyó partja és a vár is.

Ajánljuk:

4 csillagos: Hotel Am Triller, Best Western Victor's Residenz-Hotel Rodenhof

Helyi közlekedés

Saarbrückenben kiváló tömegközlekedési rendszer működik, amely többféle lehetőséget is kínál. A városi közlekedéshez a buszok  szolgálnak, melyekkel könnyen eljuthatunk a város bármely pontjára. Emellett lehetőség van vonattal (Stadtbahn Saarbahn) közlekedni a városban és annak környékén.

A közlekedési jegyeket jegyautomatáknál vásárolhatja meg.

Öreg-híd (Alte Brücke) - s.a. fotója 

Étkezés

A Bahnhofstrasse, St.Johanner-Markt és a Schlossplatz térségeiben vannak legnagyobb választákban éttermek. Ezek zömében helyi vagy olasz konyhát kínálnak.

sültkolbászos zsemle sörrel - f.s. fotója

A Marktbrunnen egyik sörözőjének a terasza - f.s. fotója

Vásárlás

A főpályaudvar és a St. Johanner Markt között húzódó Bahnhofstraße a fő bevásárló terep.

,, Van valami a Saar-menti városkában, amiből több van még a sörözőktől is: a butikokból. Nincs olyan világmárka, amelynek ne lenne üzlete a Bahnhofstrassen vagy a St. Johanner Markton. Voltam olyan ötemeletes bevásárlóközpontban, amelyben 32 pénztár dolgozott, és így is kígyózó sor alakult ki. De minőséges blúzokat már 3 euróért lehetett venni, kabátot 20-ért, lábbelit 15-ért, amire természetesen volt még 20% kedvezmény is. Saarbrücken pár kilométerre van a francia határtól és félszázra Luxembourgtól. Mindkét országban jóval magasabbak az árak, így rengeteg csóró külföldi ugrik át vásárolni Németországba. (2017)" forrás

Szórakozás

A Blau Nachtclub (Am Steg 3), a legrégebbi és manapság az egyik legmenőbb, egyáltalán nem lepukkant éjszakai lokál. 

Közbiztonság

A közbiztonság jó, no de azért a központi csomópontokon - különösen a pályaudvar és a Johanneskirche környékén jól látható bőséggel működtetnek (für alle Fälle) biztonsági kamerákat.

Egyéb hasznos információk

Óváros

Saarbrücken óvárosa számos történelmi épületet és látnivalót kínál az odalátogatóknak. A város központjában található a Szent Johann (St. Johann) piactér, amely egyike az óváros főbb helyszíneinek. Itt látható a St. Johann keresztelőkápolna (St. Johann Baptistenkirche), amely a város legrégebbi temploma a 13. századból. A piactéren további látnivalók közé tartozik az óvárosháza (Altes Rathaus) és a Szent Mihály (St. Michael) templom.

A Saar folyó partján található a Saarbrückeni Vár (Saarbrücker Schloss), amely egykor a városi uralkodók rezidenciája volt. A vár ma múzeumként működik, ahol megtekinthetők a város történelmi emlékei és művészeti tárgyai.

Az óvárosban számos étterem és kávézó található, ahol a helyi konyha finomságait lehet megkóstolni, és ahol a látogatók kellemesen eltölthetik az időt. A Saar folyó melletti sétány pedig remek lehetőséget kínál a sétálásra és a kikapcsolódásra.

a.b. fotója

Szent János- templom (St. Johannes Kirche) - h.p. fotója 

Ludwigskirche (Lajos-templom)

A Ludwigskirche, más néven Lajos-templom, egy barokk stílusú templom Saarbrücken óvárosában. Az épületet a XVIII. században építették és Saarland egyik legfontosabb műemléke. A templom tervezője Friedrich Joachim Stengel volt, aki a szarvasi herceg család építésze is volt. A Ludwigskirche főhomlokzata a Barokk művészet egyik legszebb példája, és magában foglalja a Saarbrückeni hercegi család szobrait. A templomhoz tartozik egy szép kert is, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a templom látványát.

A Lajos-templom az óvárosban - n.f. fotója

Egyéb látnivalók

A Saar-vidék múzeumának modern galériája

A Saar-vidék múzeumának modern galériája Saarbrückenben található, és egy kiemelkedő művészeti kiállítási helyszín a régióban. Az épület modern stílusú, és érdekes kiállításokat kínál az egyesületi művészettől a kortárs művészetig. A múzeum gyűjteménye magában foglalja az 1600-as évek óta terjedő művészeti alkotásokat és tárgyakat, valamint a Saar-vidék gazdasági és társadalmi történelmének bemutatására szolgáló kiállításokat is. A modern galéria nemcsak a művészeti élményt nyújtja, hanem az épület maga is megér egy látogatást a modern építészet kedvelőinek.

Szent Arnual környék

Szent Arnual egy kellemes városrész Saarbrückenben, amely a Saar folyó partján található. Az óvárosi hangulatú környéken számos étterem, kávézó és bár található. Az épületek és a tervezett terek az 1700-as évek stílusában készültek, így az itt sétálók az időutazás élményét élvezhetik. A Szent Arnual-i zárda, amelyet a 14. században építettek, szintén a környéken található, és az egyik legjelentősebb látványosság. Az időjárástól függően lehetőség van hajókirándulásra is a Saar folyón, ahol megcsodálhatóak a vidékre jellemző természeti szépségek.

St. Arnual - piactér - h.f. fotója

Érdekességek

1. Saarbrückenben a Hauptbahnhof (főpályaudvar) alatt található egy olyan földalatti aluljáró, amely egyben művészeti kiállítóterem is, és rendszeresen rendeznek itt kiállításokat.

2. A Saarbrückeni Egyetem ismert a jogi képzéseiről, és a joghallgatók érdekes hagyománya, hogy minden félév végén vörös kendőket lobogtatnak, ami azt jelenti, hogy túlélték az adott félévet.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

A Saar-folyó - f.v. fotója

Schlossplatz - m.k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon