ÚTIKRITIKA.HU / Hannover


hirdetes

útikritikák


Hannover

Hannover dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kramerstrasse - l. v. fotója

Hanover dióhéjban

Hannover 860 kilométerre van Budapesttől. 538 ezres a lakossága (2024-es becslés), vonzáskörzetének (Hannover régió) 1,2 millió. Hannover Németország északnyugati részén található, Alsó-Szászország tartomány székhelye. A város történelme több mint 900 évre nyúlik vissza, és fontos gazdasági, kulturális és tudományos központként szolgál az országban.

A városf fő nevezetességei: az óváros, a Welfen-kastély és a Herrenhausen kertek, .
Hannover fontos ipari központ, különösen a gépipar, az autóipar és az élelmiszeripar területén.
A városnak több ismert egyeteme van, többek között a Leibniz Egyetem, amely a régió egyik legnagyobb és legismertebb egyeteme.

Hannover évente több fontos eseménynek is otthont ad, például a CeBIT technológiai vásárnak és a Hannoveri Vásárnak, amely Németország legnagyobb élelmiszeripari kiállítása.

Az átlagos havi nettő fizetés (2024-ben): 2600 euró - A németországi azonos adat: 2790 euró

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nem túl nagy a turistás helyek bejárása szempontjából
 2. A Városháza kellemesen méltóságteljes, és szép színű épülete
 3. A Herrenhausen park, mint pihenő ki a nagyvárosi sürgésből
 4. Hétvégén a Maschesee (Hanover tava) idillje, sétálgatás a parton
 5. A sok park, zöldterület
 6. Sok jó étterem és söröző
 7. A szombati bolhapiac
 8. A bratwurst
 9. A vöröstéglás épületek

Nem tetszett

 1. Gyakran felhős és esős az időjárás
 2. Nincs nagy éjszakai élet
 3. Meglepő, hogy vannak szemetes, piszkos utcái is (bár többnyire tisztaság van)
 4. Vásár idején a hotelfoglalási mizéria
 5. A turista szemszögéből tulajdonképpen elszigetelt helyen van, mert nincs a közelben sok, vele kombinálható, érdekes hely

Vélemények

,, A templomtól induló Kramerstraße talán az óváros egyik leghangulatosabb utcája, melynek a sarkán végül beültünk egy szimpatikusnak tűnő étterembe (Café & Bar Celona). A többnyire pizzákat és burgerket felvonultató menüből mindannyian az utóbbira szavaztunk, annyi különbséggel, hogy Gyöngyi a kenyérmentes (igen, van ilyen!) verziót próbálta ki. Egy korsó jó kis német sörrel leöblítve kiválóan megtette mindez vacsorára.

Ezután tettünk még egy rövid levezető sétát a városban. Végigjöttünk a hangulatos, fabetétes házakkal szegélyezett Kramerstraßén, majd a keskeny Leine folyócska mentén andalogtunk egyet. (2017)" forrás


,, Hannover a különleges kis utcák városa. A hangulatos kis utcák, terek valahogyan nagyon barátságossá teszi a várost. " forrás

Szállás

Hannoverben számos csendes és kellemes környék található, amelyek nem túl messze vannak a városközponttól. A következő negyedeket javasolnám:

Oststadt: Ez egy csendes és zöldövezeti negyed, amely a városközponttól csak néhány percre található. Itt többek között található a Herrenhausen kertje is.

List: Ez a negyed Hannover északi részén található, és a város egyik legszebb és legkedveltebb lakónegyede. Sok park és zöldterület található itt, és a közlekedési lehetőségek is jók.

Vahrenwald: Ez a negyed Hannover észak-keleti részén található, és a városközponttól csak néhány kilométerre fekszik. Itt találhatóak a Hannoveri Állatkert, valamint a városi sportkomplexumok.

Kirchrode: Ez a negyed Hannover déli részén található, és ideális választás lehet azoknak, akik a városközponttól távolabb szeretnének szállást keresni. Sok park és zöldterület található itt, valamint számos sport- és rekreációs lehetőség is elérhető.

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: prizeotel Hannover-City , ibis Hotel Hannover

3 csillagos: Grand Hotel Mussmann, Best Western Hotel Der Föhrenhof

4 csillagos: Hotel Novotel Hannover, Crowne Hotel Hannover

5 csillagos: Kastens Hotel Luisenhof

Hasznos információk

Turista információs központ: Ernst-August-Platz 8.

Hétköznapokon: 9:00-17:30

Szombaton: 10:00-15:00 - Vasárnap zárva

Főpályaudvar Ernő Ágost hannoveri herceg (1845-1923) lovaszobrával  - g. v. fotója

Közlekedés

Autóval

Hannoverben kitűnő a tömegközlekedés, szóval nem érdemes a városon belüli autozással bajlódni.

g. v. fotója

Busz

Hannoverben kiterjedt buszhálózat működik, amelyet a ÜSTRA nevű közlekedési vállalat üzemeltet. A városban mintegy 120 buszjárat közlekedik, amelyeket a város különböző részein található több mint 500 megállóban lehet igénybe venni.

A buszok menetrendje általában nagyon pontos, és a járatok gyakran közlekednek, így a közlekedés egyszerű és kényelmes módja lehet a városban történő utazásnak.

A buszjegyek ára a 2021-es évben az alábbiak szerint alakult:

Egy egyszeri útra érvényes jegy ára 2,80 euró volt.
Egy napijegy ára 6,50 euró volt.
További jegyárak és kedvezmények érvényesek gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportoknak.

A jegyeket a buszon lehet megvásárolni, de vannak értékesítő automaták a buszmegállókban és a kijelölt értékesítési pontokban is. Az ÜSTRA további információkat és jegyárakat találhat a weboldalán: https://www.uestra.de/.

Villamos

Hannover városában a villamosközlekedést is a ÜSTRA közlekedési vállalat üzemelteti, amely szintén kiterjedt és jól szervezett hálózattal rendelkezik. Hannoverben összesen 12 villamosvonal működik, amelyek számos városrészhez és fontos látnivalóhoz kapcsolódnak.

A villamosjegyek ára a 2021-es évben az alábbiak szerint alakult:

Egy egyszeri útra érvényes jegy ára 2,80 euró volt.
Egy napijegy ára 6,50 euró volt.
További jegyárak és kedvezmények érvényesek gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportoknak.

A jegyeket a villamoson lehet megvásárolni, de vannak értékesítő automaták a villamosmegállókban és a kijelölt értékesítési pontokban is. Emellett lehetőség van online vásárlásra is az ÜSTRA weboldalán keresztül.


S-Bahn

Hannoverben az S-Bahn közlekedést a Deutsche Bahn (DB) üzemelteti. Az S-Bahn Hannover az elővárosi vasúti hálózat része, és az agglomerációs közlekedés egyik legfontosabb módja a városban és az Alsó-Szászország tartományban.

Az S-Bahn hálózatban összesen 7 vonal van, amelyek összekötik Hannover központját a környező városokkal és falvakkal, valamint a Hannoveri repülőtérrel is.

A jegyárak a 2021-es évben az alábbiak szerint alakultak:

Egy egyszeri útra érvényes jegy ára a Hannoveri belváros és a Hannover S-Bahn vonalak között 2.80 euró volt.
Az árak függenek a távolságtól és az utazási időtől is, valamint kedvezményeket is biztosítanak gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportoknak.
Az S-Bahn-nal való utazáshoz lehetőség van a HannoverCard használatára is, amely korlátlan utazást biztosít a város összes tömegközlekedési járművével és számos kedvezményt kínál a város nevezetességeinél.

A jegyek megvásárolhatók az állomásokon található automatákból, a jegypénztárakban, valamint online a Deutsche Bahn weboldalán keresztül. A pontos jegyárak és további információk a Deutsche Bahn weboldalán találhatók.

Taxi

Hannoverben számos taxi vállalat üzemel, és a városban való közlekedési mód egyik kényelmes alternatívája lehet. A taxikat a város minden részén megtalálhatjuk, és számos módon lehet őket hívni, például telefonon, az interneten vagy az utcán található taxiállomásokról.

A taxi tarifák Hannoverben a következőképpen alakulnak (a 2021-es évben):

A taxi alapdíja 3,50 euró, amely magában foglal 2 kilométert.
Az alapdíjon felül 1,50 euró per kilométert számítanak fel.

Várakozási idő esetén 33 eurócentet per percet számítanak fel.
Az extra szolgáltatások, mint például a poggyászszállítás, külön díjazásra kerülnek.

Az árak azonban változhatnak a forgalom, az idő és a tervezett útvonal függvényében. Továbbá, a taxi vállalatok saját tarifákat és díjszabásokat állapíthatnak meg, ezért érdemes a választott taxi szolgáltatóval előzetesen megbeszélni a pontos díjszabásokat.

Az Uber szolgáltatások Hannoverben jelenleg nem elérhetők, de a városban használható az InDriver alkalmazás is, amely az utazók és a sofőrök között közvetlen áralkudást tesz lehetővé.

Kerékpár

Hannoverben a kerékpáros közlekedés nagyon elterjedt, és a városban számos kerékpárút és kerékpárbarát infrastruktúra található. A város lapos topográfiája és az egymáshoz viszonylag közeli nevezetességek miatt a kerékpáros közlekedés ideális módja lehet a város felfedezésének.

Hannoverben több kerékpárkölcsönző szolgáltatás áll rendelkezésre, például a Deutsche Bahn Call-a-Bike és az e-motion e-Bike-Verleih. A kerékpárok bérlése viszonylag olcsó, és a városban könnyen elérhetőek.

A kerékpáros közlekedés azonban nem minden esetben javasolt, különösen a város központjában vagy a forgalmasabb utcákon, ahol a közlekedési viszonyok kaotikusak lehetnek, és a kerékpárosok számára nem biztonságosak.

A kerékpáros turistáknak érdemes a kerékpárutakon maradni, és a látványosságok körül vezető kerékpárutakat keresni, ahol a kerékpározás biztonságosabb lehet. A turistáknak szintén javasolt térképet vagy navigációs alkalmazást használni a kerékpáros útvonalak tervezéséhez és a városban való navigáláshoz.

Étkezés

Néhány olyan ételt és italt sorolok fel, amelyeket érdemes kipróbálni Hannoverben:

Hannoveri spárga: Az alsó-szászországi tartományban, így Hannoverben is, a spárgaszezon nagyon népszerű. Az itt termesztett spárga fehér színű, selymes és ízletes. Az éttermek általában kínálnak spárgaételeket, például spárga levest, spárgát rántva és spárgát hollandi mártással.

Hannoveri tészta (Hannoversche Schlachteplatte): Ez egy hagyományos alsó-szászországi étele, amelynek alapja a főtt hús és a sült burgonya. A tésztára szokták tenni a húsokat, például füstölt kolbászt, sertéssültet és sonkát. Ez egy nehéz és laktató étel, de nagyon finom.

Hannoveri körözött (Hannoveraner Handkäse): Ez egy másik helyi specialitás, amely egy sajtféleség. A sajtot kis tekercsekbe csavarják, és apróra vágott hagymával, ecettel, olívaolajjal és paprikával fűszerezik. Általában ropogtatni valóként szolgálják fel a sör mellé.

Hannoveri sütemények: Hannoverben számos süteményt és édességet készítenek, amelyek közül néhányat érdemes kipróbálni, például a

                             "Bienenstich" - méhcsípés, amely egy vaníliás krémmel és mandulával töltött krémes sütemény - r.g. 

vagy a "Schwarzwälder Kirschtorte" - feketeszeder torta.

Hannoveri sör: Hannover számos sörfőzdével rendelkezik, és a helyi sörök kiválóak. A városban több kis sörfőzde is működik, amelyek saját, különleges söreket készítenek, mint például a Herrenhäuser Brauerei.

Vásárlás

Néhány ajánlott helyszínt sorolok fel, ahol érdemes vásárolni Hannoverben:

Ernst-August-Galerie: Ez egy modern bevásárlóközpont a város központjában, amely több mint 150 boltot kínál. Az üzletek széles választékát kínálják a divat, az ékszerek, az édességek, a kozmetikumok és a háztartási cikkek területén. Emellett a bevásárlóközpontban számos étterem, kávézó és bár is található.

Niki-de-Saint-Phalle-Promenade: Ez egy sétálóutca a városközpontban, ahol kisboltokat és butikokat találunk, amelyek különféle termékeket kínálnak, például kézműves tárgyakat, ajándéktárgyakat, édességeket és kávét. A sétálóutca végén található a Ernst-August tér, ahol a turisták számos étterem és bár közül választhatnak.

Altstadt: Ez a város régi központja, amely számos kis üzletet és butikot kínál. Az üzletekben megtalálhatók a város hagyományos édességei, mint például a Leibniz kekszek, a Leibniz mézeskalács és a Hannoveri méz. Az Altstadt-ban található a Hirschler Fleischerei és a Konditorei Münch, amelyek híresek a városban készült húsokról és édességekről.

Hannoveri farmerpiac: Ez a város legnagyobb piaca, ahol számos helyi termék, például gyümölcs, zöldség, hal, hús és sajt kapható. A piacon található étkezők és bárok kínálnak hagyományos ételeket és italokat.


Szórakozás

Raschplatz: Ez a terület a város egyik legforgalmasabb és legizgalmasabb helye, ahol számos bár és klub található, például a Club Charlotte és a Osho Disko.

Limmerstrasse: Ez a terület a város északnyugati részén található, és a fiatalok és a művészek körében népszerű. Itt található a "Biergarten" nevű szabadtéri kocsma, valamint számos bár és kávézó.

Steintor: Ez a terület a város déli részén található, és a fiatalok és az alternatív zenei stílusok kedvelői körében népszerű. Itt található a Chez Heinz nevű zenei klub, amely sokféle zenei stílust kínál.

Zoo am Meer: A város egyik legnagyobb éjszakai klubja, amely számos koncertet, előadást és DJ-fellépést kínál. A klub az állatkert mellett található, és egyedi dekorációval rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy az éjszakai életben Hannoverben szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholfogyasztásra és a hangoskodásra, ezért érdemes betartani a helyi előírásokat.

Más: Hannoveri operaház: Az operaházban rendszeresen tartanak előadásokat, koncerteket és más kulturális eseményeket, amelyek ideálisak lehetnek azoknak, akik inkább a művészeti és kulturális eseményeket keresik.

C.P. fotója

Közbiztonság

Hannover általában biztonságos városnak számít, és az utazók számára általában nem jelent nagy problémát a közbiztonság. Azonban, mint minden nagyvárosban, Hannoverben is vannak olyan helyek, amelyek biztonságosabbak vagy veszélyesebbek lehetnek, különösen éjszaka.

A turisták számára általában biztonságosak a turisták által látogatott helyszínek, mint például a belváros, a múzeumok és a turisztikai látványosságok. A központi pályaudvar környéke azonban éjszaka néha kockázatos lehet. Azonban, ha az utazók fokozott óvatossággal közelítik meg ezt a területet, általában nincs probléma.

A Limmerstrasse és a Steintor területén, amelyeket az előző kérdésben említettem az éjszakai élet szempontjából, éjszaka biztonsági okokból szintén érdemes óvatosnak lenni. Ezenkívül általános biztonsági óvintézkedéseket kell betartani, például figyelni a személyes tárgyakat, és ne hagyni azokat felügyelet nélkül, különösen az utcai vendéglátóhelyeken és a tömegközlekedési járműveken.

Látnivalók

,, Az egyik legérdekesebb Hannoverben, hogy a turisták számára egy vörös színű vonal van a járdákra festve, melyet végigkövetve megismerhetjük Hannover érdekes és népszerű helyeit, épületeit, a legnagyszerűbb látnivalókat. Így egy kényelmes és szórakoztató mindössze nagyjából három órás sétával megismerheti az érdeklődő a 13 körzetre és 51 városrészre feloszló Hannover főbb részeit, melyhez egy kis könyvecske formájában útmutató leírás is kapható a pályaudvaron. Amit pedig szinte minden leírás, amely a városról szól, megemlít, a temérdek park, emiatt sokan nevezik Zöld Városnak is." forrás

Óváros

Hannover óvárosa (Altstadt) egy varázslatos része a városnak, tele szép épületekkel, történelmi helyszínekkel és kulturális látnivalókkal. A területet a háborúban azonban jelentős mértékben megrongálták, ezért néhány részét újjá kellett építeni. Azonban sok régi épületet és látványosságot sikerült megmenteni, és ezek ma is számos látogatót vonzanak.

Az óváros egyik legfontosabb épülete az Altes Rathaus (Régi városháza), amely egy impozáns gótikus épület a 15. századból, és a város egyik legismertebb épülete. A központi tér, a Ballhofplatz is lenyűgöző, és számos kávézó és étterem található itt, amelyek a látogatókat a helyi konyhával ismerkedhetnek meg. Az óvárosban található másik fontos épület a Hannoveri Művészeti Múzeum (Kunsthaus Hannover), amelyben kiállításokat rendeznek a kortárs művészet és a fotóművészet területén.

Az óváros környéke tele van szűk, hangulatos utcákkal, ahol a látogatók érdekes kisboltokat, antik boltokat és művészeti galériákat fedezhetnek fel. A városnézéshez érdemes az óvárosban sétálni, és felfedezni a sok kis utcát és történelmi épületet.

,,Itt még fellelhetőek a tájegységre jellemző fagerendás házak utolsó képviselői – sajnos a nagy részük szintén a második világháborúban porrá égett, de utána szépen újjáépítették őket." forrás


Ilona fotója

Városháza (Rathaus)

,, A hannoveri polgármesternek az 1913-ban épült új Városházán van a székhelye, amin a látogatók meg szoktak lepődni, hiszen mind méretében, mind építészeti nagyságában, mind építészeti stílusában sokkal pompásabb, mint elődje, ebből kifolyólag “történelmibbnek” tűnik annál – mintha fenségesebb időkből maradt volna hátra. 20 év munka után 1913. június 20-án nyitották meg ünnepélyesen az Eggert és Halmhuber építészek által megálmodott káprázatos városházát, és kapui mindig nyitva állnak a látogatók előtt.
Érdemes is benézni, hiszen a Hodler csarnokban megnézhetjük a svájci festő, Ferdinand Hodler monumentális freskóját, ami Hannover reformációra valló áttérését ábrázolja. Vagy a Mozaik csarnokba, ahol az iparosok körmenete három mozaik képen látható.
Unikumnak számít Európában még a városháza dómjának átlós liftje, ami 43 méteres magasságba felvisz bennünket a dóm tetejére, a galériára, ahonnan élvezhetjük a csodaszép kilátást az egész városra, sőt, jó idő esetén a Harz-hegyekig is elláthatunk." forrás

Neues Rathaus (Az Új Városháza) - n.m. fotója

Régi városháza

A Régi városháza (Altes Rathaus) Hannoverben egy impozáns, gótikus stílusú épület, amely a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója. Az épület a 15. században épült, és eredetileg egy kereskedőcég központjaként szolgált. Később, a 19. században átalakították városházának.

Az Altes Rathaus fő homlokzatának középpontjában egy impozáns erkély látható, ahonnan az évszázadok során a város vezetői és a királyi család tagjai szólaltak fel. Az épület belseje is lenyűgöző, a főlépcsőház freskókkal és faragott díszítésekkel ékesített. Az épület egyes részei a reneszánsz és barokk stílusok jegyeit is magukon hordozzák.

Az Altes Rathaus ma múzeumként működik, ahol a látogatók megtekinthetik a város történelméhez kapcsolódó kiállításokat és gyűjteményeket. Az épület emellett népszerű helyszín esküvők és egyéb rendezvények megtartására is.

Marktkirche

,, A hatalmas óratornya a maga 97 méterével így is tekintélyt parancsoló látvány, főleg ha hozzátesszük, eredetileg másfélszer ilyen magasnak kellett volna lennie, csak a városi kincstár idő előtti kiapadása akadályozta meg a rekorddöntő kísérletet. Érdemes megfigyelni a hatalmas bronzajtón lévő díszítéseket is, melyek a német történelemből merítenek motívumokat." forrás

Aegidienkirche

Az Aegidienkirche egy középkori templom, amely az idők során jelentős átalakításokon esett át, és többszőr kárt is szenvedett. Az eredeti templomot a 14. században építették, majd a 17. században bővítették és átépítették barokk stílusban. Azonban a második világháború során a templom súlyosan megrongálódott, és a háború után úgy döntöttek, hogy nem építik újjá.

Az Aegidienkirche azóta az egykori templom helyén álló emlékhely és műemlék, ahol a háború áldozataira emlékeznek. A templom romjait megőrizték, és a helyet a béke, a megértés és a közös megbékélés szimbólumaként használják.


g. gy. fotója

Német Karikatúra és Kritikai Grafika Múzeum

A Német Karikatúra és Kritikai Grafika Múzeum Hannoverben (Deutsches Museum für Karikatur und Kritische Grafik) egy fontos múzeum a város kulturális életében. A múzeum fő célja, hogy bemutassa a karikatúrát és a kritikai grafikát mint művészeti formákat, és segítsen megérteni azokat az összefüggéseket, amelyek a társadalom és a politika világában kialakultak.

A múzeum gyűjteményében számos karikatúra, kritikai grafika, politikai plakát, animációs film és illusztráció található. A kiállítások az 1700-as évekig nyúlnak vissza, és azóta a társadalom és a politika változó problémáira reagálnak. A kiállításokon számos művész munkái láthatóak, köztük a világhírű Németországból származó karikaturisták és kritikai grafikusok művei is.

b.v.

Az épület, amelyben a múzeum található, egykor a Hannoveri Hercegség katonai akadémiájának épülete volt, és 1880-ban épült. A múzeum egy modern, interaktív és látványos kiállítási térbe költöztette a karikatúrát és a kritikai grafikát, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék és jobban megértsék ezt a művészeti formát.

Olvasmányos linkek

"Hannover egy igazi Hanza-város, Alsó-Szászország fővárosa, kb. 500 ezren lakják. Hatalmas belvárosa azt a látszatot kelti, hogy maga Hannover is csak a centrumból áll, ahol nagyon sok ember jön-megy, vásárol. A legnagyobb tömeg mindig a Köpcke-nél van, ide beszélik meg az emberek a legtöbb találkozót. Legfontosabb nevezetessége a középkori Régi Városháza, melyet 1850-ben az eredeti XV. századi formájára alakították vissza. Érdemes ellátogatni a vásárcsarnokba, vagy megnézni a Leine-kastélyt, amely jelenleg a parlament székhelye, korábban pedig királyi rezidenciaként is funkcionált. A Maschsee partján lehet napozni, strandolni, hajókázni, télen pedig korcsolyázni a befagyott jégen, és ahogy tapasztaltam, az ott lakók előszeretettel ki is használják a tó adta lehetőségeket. Zöld területekből egyébként sincs hiány, a botanikus kertek és a több kertet is magában foglaló Herrenhausen Gärten is ad egyfajta eleganciát a Hannovernek. De van a városban Állatkert is, sőt egy első osztályú futballcsapat is, a Hannover 96 mérkőzései is kellemes időtöltést biztosít a hannoverieknek és a turistáknak egyaránt." forrás


Fotóegyveleg

j.a. fotója

k. m. fotója

g. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon