ÚTIKRITIKA.HU / Magdeburg


hirdetes

útikritikák


Magdeburg

Magdeburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Egyéb hasznos információk| Látnivalók | Magdeburg környéke | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

p.k. fotója

.

Magdeburg dióhéjban

 • Magdeburg a németországi Szász-Anhalt szövetségi állam fővárosa. A Elba-folyó partján fekvő Magdeburg lakossága kb. 251 ezer (2023-as adat).
 • Magdeburg autóval 910 kilométerre van Budapesttől. Az úton 855 kilométeren autópályán közlekedhetünk. Megállás nélküli vezetést kalkulálva a menetidő 9 és fél óra körül van. A két város légvonalban 740 kilométerre van egymástól.
 • A lakosság csökkent az utóbbi két évtizedben, mert az NDK idején működő ipari létesítmények az országegyesítést követően zömében bezártak és sok magdeburgi Németország nyugati részén keresett magának jobban fizető vagy egyáltalán megszerezhető munkahelyet. Magdeburgban nagyon magas a munkanélküliség, a legnagyobb arányaiban egész Németországban.
 • Magdeburg óvárosa elpusztult a második világháborús bombázásoktól. Az NDK-s időkben néhány épületet, templomot helyrehoztak, de alapvetően egy szocialista mintavárost építettek fel szovjet mintára.
 • Magdeburg jó közbiztonságú nagyváros.
 • Átlag havi nettó fizetés (2023-ban): 2400 euró - (Németországi átlag: 2760 euró)

Fő látnivalók:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sok zöldterület (Magdeburgot Németország második legzöldebb városának titulálják), a Rotehorn városi park
 2. A rengeteg szuper kerékpárút, és az Elba partján bicajozni
 3. Egy másfél órás hajókázás az Elbán
 4. A Hundertwasser-es ház itt is bejött nekünk
 5. A kellemes és impozánsan hosszú magdeburg-i csatorna-híd
 6. A város déli részén a Hegelstrasse környéke, ahol megmaradtak 110-120 évvel ezelőtti épületek

Nem tetszett

 1. Az itt is ronda Sztálin-barokk épületek, s általában az NDK-idők építészetének lehangoló maradványai
 2. Túl sok bevásárlóközpont a kis utcai boltok rovására

Vélemények

Jön!

Megközelítés

Szállás

Ajánlott szállodák

Más magdeburgi szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Magdeburgban kilenc villamosvonal és 11 buszvonal működik.

Magdeburg városában a közlekedés jól szervezett és diverzifikált. A városi közlekedést főként a buszok és a villamosok biztosítják. A közlekedési hálózatot a Magdeburger Verkehrsbetriebe (MVB) üzemelteti.

A villamosok és a buszok az egész városban közlekednek, és kényelmes, gyors és megbízható közlekedési lehetőséget biztosítanak a lakosság számára. A járművek modern és jól felszerelt, a járatok gyakran közlekednek, és a jegyárak is elfogadhatóak.

A MVB által kínált jegyek és bérletek lehetővé teszik az utazóknak, hogy a város különböző pontjaira jussanak el. A jegyek megvásárolhatók az állomásokon, a járatokon és online is.

A városi kerékpárrendszert, az MVG Rad-et széles körben használják a városban. A rendszer lehetővé teszi, hogy bárki béreljen egy kerékpárt, és használja azt a város különböző pontjain. Az MVG Rad kényelmes és egyszerű használatot kínál, és a kerékpárok számos helyen bérelhetők.

A városi közlekedés Magdeburgban jól szervezett, kényelmes és megbízható lehetőséget biztosít az utazók számára. A különböző közlekedési lehetőségek közötti választék széles, így az utazók könnyen és gyorsan eljuthatnak a város különböző pontjaira.

Étkezés

Néhány népszerű étterem:

Unplugged - Ez a modern étterem a helyi konyha specialitásaival és nemzetközi ételekkel is kínálja magát. Az ételek nagyon finomak és ízletesek, a hely pedig modern és barátságos hangulatot áraszt.

Ratswaage - Ez az étterem a belváros központjában található, és a német konyha hagyományos ételeit kínálja. Az étterem enteriőrje elegáns, így alkalmas romantikus vagy ünnepi étkezésekre.

Augustiner am Dom - Ez az étterem a Magdeburgi katedrális közelében található, és tradicionális bajor ételeket kínál. Az étterem nagyon hangulatos, a teraszról pedig gyönyörű kilátás nyílik a katedrálisra.

Kleiner Ratskeller - Ez az étterem a városháza alatt található, és a helyi konyha ételeit kínálja. Az étteremnek nagyon jó hangulata van, és a pincében lévő részben lehetőség van az ételek kóstolására.

Cafe Central - Ez a kávézó a városközpontban található, és nagyon népszerű reggeliző hely. A kávézóban finom kávé és sütemények kaphatók, a terasz pedig nagyon kellemes hely a kávézásra.

Néhány helyi specialistás, amit érdemes kipróbálni:

Grünkohl und Pinkel - Ez egy tradicionális északi német étel, amelyet a téli hónapokban gyakran fogyasztanak. Az étel fő összetevői a kelkáposzta és a kolbász, amelyeket együtt főznek. Az étel általában burgonyával és mustárral tálalják.

Magdeburger Bördebrot - Ez egy hagyományos magdeburgi kenyér, amelyet már a 17. században készítettek a városban. A kenyér különlegessége, hogy lisztjét rozs, árpa és búzafélékből keverik össze. Az ételhez általában kolbászt vagy sajtot is szolgálnak fel.

Magdeburger Schmalzkuchen - Ez egy hagyományos édesség, amelyet a városi ünnepeken és karácsonykor kínálnak. Az édesség apró, tésztába sült fánkokból áll, amelyeket zsírral vagy lekvárral tálalnak.

Halloren Kugeln - Ez egy híres édesség, amelyet a Halloren vállalat készít, amelynek székhelye Magdeburgban található. Az édesség kis csokoládé golyókból áll, amelyek többféle ízben kaphatók, mint például kávé, tejszín és marcipán.

Vásárlás

Allee-Center - Ez egy modern bevásárlóközpont a városközpontban, amelynek több mint 120 boltja van. Itt a látogatók megtalálhatják az elérhető összes termékkategóriát, beleértve a divatot, az élelmiszereket, az elektronikai eszközöket és a kozmetikumokat is.

Flora-Park - Ez egy másik bevásárlóközpont, amely számos üzletet és áruházat kínál, valamint éttermeket, mozikat és szórakoztató központokat is. Az üzletek között megtalálhatók a divatáru üzletek, az élelmiszerboltok, az ékszerboltok és a konyhafelszerelési boltok is.

Alter Markt - Ez a történelmi tér a városközpontban több, kisebb boltot kínál, amelyekben számos ajándéktárgy és helyi termék található. A tér közelében található piacokon pedig friss gyümölcsöket, zöldségeket, virágokat és egyéb helyi termékeket lehet vásárolni.

Elbepark - Ez egy kicsit távolabb van a városközponttól, de kiváló lehetőség a nagyobb áruházakban történő vásárlásra, mint például az IKEA, az Obi és a MediaMarkt.

Hasselbachplatz - Ez egy forgalmas terület a városban, ahol számos kávézó, étterem és üzlet található. A területen több divatáru bolt is található, és ajándéktárgyakat is lehet vásárolni a környező üzletekben.

Szórakozás

Factory - Ez egy nagy diszkó, ahol a látogatók élő zenét, DJ-ket és táncolhatnak. A hely különböző témájú partiokat tart, például 80-as évek vagy Halloween parti.

Festung Mark - Ez egy régi erőd, amelyben számos koncert és kulturális rendezvény található. A hely sokszínű programot kínál, beleértve a zenei előadásokat, a színházi előadásokat és a filmvetítéseket is.

Flowerpower - Ez egy retro stílusú bár, ahol a látogatók élő zenét hallgathatnak és koktélokat fogyaszthatnak. A hely hangulata nagyon barátságos és kellemes.

Irish Pub - Ez az autentikus ír pub kiváló hely a sörfogyasztók számára. A helyen élő zenei előadások is vannak, és nagyon barátságos hangulat uralkodik.

Feuerwache - Ez egy olyan hely, ahol a látogatók élő zenét hallgathatnak, táncolhatnak és koktélokat fogyaszthatnak. A hely különböző stílusú zenéket kínál, és nagyon barátságos atmoszférával rendelkezik.

Egyéb hasznos információk

 1. Magdeburgban jó a közbiztonság, de péntek és szombat este az utcákon óvatosnak kell lenni, mert ilyenkor a lerészegedett, balhézásra nyitott fiatalok csoportjai (bandái) veszélyt jelenthetnek az ártatlan járókelőkre. A villamosok és buszok éjszakai járatain is előfordulhatnak (nagy ritkán) balhézások és a részeg fiatalok könnyen beleköthetnek az idegeneknek kinéző turistákba.

"Amit kínálunk: védelem és tanácsadás fasiszta és rasszista támadások és erőszak esetén!"

Látnivalók

Katedrális

A Magdeburgi katedrális, amelyet hivatalosan a Szent Katalin és Szent Móric nevére szenteltek, egy impozáns, gótikus stílusú épület Magdeburgban, Németországban. Az épület a város legnagyobb temploma, és jelentős helye van a németországi művészettörténetben.

A Magdeburgi katedrális az 1200-as években épült, és a gótikus építészet egyik korai példája Németországban. Az épületet több évszázadon át bővítették és átalakították, így a katedrális ma már több stílust ötvöz: a gótikus, a barokk és a reneszánsz stílusokat. Az épület legimpozánsabb része az 145 méter magas, két tornyú homlokzat, amely Németország legmagasabb homlokzatai közé tartozik.

Az épület belső terében számos értékes műalkotás található, például a Szent Móric oltárkép, amelyet az 1500-as években festettek, valamint a Himmelsscheibe von Nebra nevű égitesttábla másolata, amely az egyik legfontosabb bronzkori műemlék Németországban.

p.k. fotója

Zöld citadella

"A belváros újjáélesztésének talán legfőbb látványossága a nem hagyományos építészi felfogás egyik legnagyszerűbb megjelenésével a Breiter Weg-en található: itt épült ugyanis a „Zöld Citadella”, mely az extravagáns géniusz, Friedensreich Hundertwasser legutolsó elkészült épülete. Maga Hundertwasser már 2000-ben elhunyt, így műve megvalósulását nem érhette meg; többek között emiatt is nagy viták előzték meg az építkezést; de győzött a józan ész, hiszen a tervek már készen voltak, „csak” a kivitelezés maradt hátra, ami a Mester nélkül is lebonyolódhatott…" forrás

Alter Markt

Az Alter Markt egy történelmi tér, amelynek megjelenése az idők során többször változott. A tér az egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivaló a városban.

Az Alter Markt Magdeburgban egy nagy tér, amely egykor a város központja volt. A tér körül számos régi és impozáns épület található, például a városháza és a St. John's Church (Szent János templom), amelyek az egykori városi hatalmat és gazdagságot tükrözik.

A tér közepén egy nagy szökőkút található, amely 1972-ben épült és ma is egy népszerű találkozási pont a városban. A szökőkút a Magdeburgi vízimunkák emlékét idézi, amelyek a 11. és 12. században épültek ki, és amelyek lehetővé tették a város gazdasági és kereskedelmi fellendülését.

Az Alter Markt Magdeburgban ma a város egyik legfontosabb találkozási és rendezvényhelyszíne. Számos fesztivált és vásárt rendeznek a téren, beleértve az éves karácsonyi vásárt is. A téren kívül a környező utcákon is sok étterem és kávézó található, ahol a látogatók élvezhetik a városi életet.

Az Alter Markt Magdeburgban egy történelmi és kulturális gyöngyszem, amelyet érdemes meglátogatni azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a város történelmét és kultúráját. A tér hangulata és szépsége időtlen, és vonzza a látogatókat a világ minden tájáról.


Csatorna-híd

A Csatorna-híd Magdeburgban egy híres műszaki csoda. z építmény egy híd, amely a város közepén halad át, és aki ránéz, rögtön megkapja az érzést, hogy ez egy különleges építészeti alkotás.

A Csatorna-híd egy 918 méter hosszú csatornát köt össze a város két részével. A híd 1951 és 1952 között épült, és az építésekor a legnagyobb vasbeton híd volt Európában.

A híd legjelentősebb jellemzője az, hogy úgy van kialakítva, hogy a folyóparti lakóházak között halad át, így a híd tetején haladó járművek a magasabb épületek között közlekednek. A híd egyik része egy nagyon meredek dombra emelkedik, ami nagyon látványos, és ad egy kis izgalommal azoknak, akik áthaladnak rajta.

A Csatorna-híd Magdeburgban ma is nagyon népszerű turisztikai látványosság, és vonzza a látogatókat, akik szeretnének egyedi építészeti élményt nyújtó helyeket felfedezni. A híd megtekintése ajánlott mindazoknak, akik érdeklődnek az építészet és a mérnöki munka iránt, és szeretnének lenyűgöző látványban részesülni.


Évezred-torony (Jahrtausendturm)

Az Évezred-torony (Jahrtausendturm) egy látványos kiállítási épület Magdeburgban. Az épület egy 60 méter magas torony, amely egy hatalmas gömb alakú épület tetején áll.

Az Évezred-torony kiállításának témája az emberiség fejlődése az idők kezdete óta a tudomány és a technológia szempontjából. A kiállítás során az épület látogatói olyan élményekben részesülnek, amelyek a fizikai jelenségekről, a matematikáról, a biológiáról és a földrajzról szólnak.

A torony tetején található gömb alakú épületben számos interaktív kiállítás található, amelyek bemutatják az emberiség történelmének legfontosabb felfedezéseit és találmányait. A látogatók számos játékos és érdekes tevékenységet végezhetnek, amelyek segítségével jobban megérthetik a tudomány és a technológia világát.

Az Évezred-torony egy különleges és modern épület, amely az idők kezdete óta tartó emberi fejlődést mutatja be a látogatóknak. Az épületben található kiállítások és interaktív tevékenységek nagy élményt nyújtanak mind a tudomány iránt érdeklődőknek, mind pedig azoknak, akik csak egy különleges és látványos épületet szeretnének megnézni.


Magdeburg környéke

Der Fläming

Der Fläming egy tájegységBerlin és Lipcse közötti régióban található. A terület egy nagy síkság, amely tele van dombokkal, erdőkkel, mezőkkel és folyókkal, és kiváló hely a természet szerelmeseinek és a túrázóknak.

A Der Fläming területéhez tartoznak többek között az erdőkkel borított középhegységek, a hatalmas természetvédelmi területek, a középkori kisvárosok és a barokk kastélyok. A terület kiváló lehetőséget kínál a kirándulásra és a természetközeli tevékenységekre, például a túrázásra, kerékpározásra, lovaglásra, vadászatra és horgászatra.

A területen található történelmi városok és falvak közül a legjelentősebbek közé tartoznak Jüterbog, Luckenwalde és Wittenberg, amelyek között számos kulturális és történelmi látnivaló található. Például Wittenberg Luther Márton reformációval kapcsolatos helyszíneiről híres, míg Jüterbogban középkori városfalakat és templomokat találunk.

A Der Fläming területén található kastélyok és paloták közül a legjelentősebbek közé tartozik a Wiesenburgi kastély, amelynek gyönyörű parkja és kertjei vannak, valamint a Baruthi kastély, amely az egyik legszebb barokk kastély Németországban.

Drömling természeti park

A Drömling természeti park egy nagy területű védett területa Szász-Anhalt tartomány és a Nedersachsen tartomány határán helyezkedik el. A park uralja az ősi Drenthe területét, és terjed a többi között a Helmstedi Tájvédelmi Területre és a Drömling Nemzeti Parkra is.

A Drömling természeti park fő jellemzője a mocsarak, a nedves rétek és a tavak, amelyek egyedülálló élőhelyet nyújtanak az állatok és növények számára. A parkban élő állatfajok közé tartoznak a vadkacsák, a szarvasok, a vadlibák és a vörös récék, valamint számos madárfaj, mint például a fakopáncs, a nagy kócsag és a gólya.

A parkban számos gyalogos és kerékpáros ösvény található, amelyek lehetővé teszik a természeti szépségek felfedezését. A látogatók a parkon keresztül a táj egyedülálló szépségeit és természeti örökségét ismerhetik meg. A parkban számos kilátópont és madárleső hely található, amelyek remek kilátást biztosítanak a környező tájra és az élővilágra.

Dessau

Dessau egy kisváros Szász-Anhalt tartományban, az Elba folyó és a Mulde folyó találkozásánál. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos érdekes látnivalót kínál a látogatóknak.

Dessau az UNESCO Világörökségi helyszíneinek egyikének számít, mivel az itt található Bauhaus-iskola és a modern építészet egyik legjelentősebb központja volt a 20. század elején. A Bauhaus építészeti stílusa és művészeti mozgalma hatással volt az egész világra, és ma a városban található Bauhaus Múzeum bemutatja a mozgalom történetét és hatását.

Dessau továbbá a Wörlitz-kastély és kertek otthona, amelyek a 18. századi francia stílusban épültek, és a világ egyik legjobb példája a kertépítészet történetében. A kertekben sétálva a látogatók felfedezhetik az öt különböző stílusú kertet, a tavakat, szigeteket és a káprázatos szökőkutakat.

A Dessau-Wörlitz kertek mellett számos más zöld terület is található a városban, mint például az Anhaltina Park, amely egy nagy park és állatkert, valamint a Bioszféra Rezervátum Központ, ahol megismerhetjük a régió környezeti jellegzetességeit.

Quedlinburg

Magdeburgtól kb. 50 kilométer távolságban Quedlinburg egy bájos kisváros  Szász-Anhalt tartományban. A város nevezetes történelmi óvárosával és a középkori épületeivel, amelyek között számos világörökségi helyszín található.

A város központjában található a Quedlinburgi Óváros, amely tele van középkori épületekkel, kőutcákkal és bájos tereivel. A városközpontban található a Quedlinburgi vár, amely a 10. században épült és a város egyik fő nevezetessége.

Quedlinburgban számos múzeum található, amelyek bemutatják a város történelmét és kulturális örökségét. A városban számos éves fesztivál is megrendezésre kerül, amelyek közül a legismertebb a Quedlinburgi Kézműves Piac és a Quedlinburgi Adventi Piac.


Bernburg-i kastély

A Bernburg-i kastély egy neogótikus stílusú kastély Németországban, Szász-Anhalt tartományban, Bernburg városában. A kastély a 19. században épült, és egykor a Bernburgi hercegek rezidenciájaként szolgált.

A kastélyt 1838 és 1843 között építették, a neogótikus stílusban. Az épület impozáns homlokzata a középkori kastélyokat idézi, de az épület egyes elemei, például a magas tornyok és a gazdag díszítések, az építészeti romantika jegyeit viselik.

A Bernburg-i kastély ma múzeumként működik, és számos kiállításnak ad otthont, amelyek a helyi történelemre és kultúrára fókuszálnak. A látogatók számos területet fedezhetnek fel, beleértve a kastély különböző termeit, valamint a parkot és a kerteket is.

Strasse der Romantik

A Strasse der Romantik (Romantikus Út) egy német turisztikai útvonal, amely számos történelmi és kulturális helyszínt köt össze. Az útvonal során az utazók felfedezhetik a német romantikus kultúra és történelem jelentős helyszíneit, és megismerhetik a régiók kulturális örökségét.

Az útvonal mintegy 1000 km hosszú, és érinti a németországi Szász-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern és Thüringen tartományokat. Az út mentén számos kisváros és falu található, amelyek között számos történelmi épület, múzeum, kastély, templom és természeti látnivaló található.

Az út mentén található települések közül néhány a legjelentősebbek közé tartozik Wernigerode, Quedlinburg, Dessau, Lutherstadt Wittenberg, Potsdam, Weimar és Jena. Ezek a városok népszerű turisztikai célpontok, és számos kulturális és történelmi látnivalót kínálnak a látogatóknak.

Az út általában autóval, de biciklivel, motorral vagy akár gyalogosan is bejárható. A Strasse der Romantik egy izgalmas utazási élményt kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a német romantikus kultúra és történelem iránt, és szeretnék felfedezni a régiók gazdag kulturális örökségét.


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon