ÚTIKRITIKA.HU / Regensburg


hirdetes

útikritikák


Regensburg

Regensburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Templomok | Egyéb helyi látnivalók | Walhalla | Környékbeli látnivalók és programok | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kramgasse, a Dóm közelében - s.m. fotója

Regensburg dióhéjban

 • A kb. 171 ezres (2024-Es becslés) lakosságú Regensburg a Duna legészakibb pontján helyezkedik el, Bajorország északi részén.
 • A város turisztikai látványosságai között kiemelt helyük van a templomoknak.
 • A középkori városmag a Stadtamhof negyeddel együtt az UNESCO kulturális világörökségének a része. Regensburg az első német város, amelynek az óvárosa az UNESCO világörökségi listájára került!
 • Regensburgot nem bombázták le a 2. világháborúban és ennek köszönhetően Németországban itt vannak egy helyben a legnagyobb számban középkorból épen megmaradt épületek!

Kőhíd - k.a. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A történelemkönyvi illusztrációnak beillő, szuper állapotban rendbe hozott, középkori óváros
 2. Imádom a gótikát, márpedig a város tele van gótikus műemléképületekkel
 3. A sörözők impozáns választéka és sokszínűsége, és elképesztő sok vendéglő és kávézó
 4. A sok kis helyes, hangulatos boltocska (mennyivel kellemesebbek, mint a bevásárló központi üzletek!)
 5. Érdekesen érződik, hogy a mai kisváros hajdan hatalmas jelentőségű birodalmi hely volt
 6. Kölcsön bicajjal kerekezni át a kőhídon
 7. A nevető angyal a Szent Péter-dómban
 8. A házfalakra festett freskók

Nem tetszett

 1. Sokat esett az eső, és ez megnehezítette a város felfedezését
 2. Szinte minden utca macskaköves, ami hangulatos látvány, de nem volt kényelmes szandálban sétálva

Vélemények

A rómaiak által 179-ben alapított, rendkívüli szépségű németországi Regensburgban akár építészettörténeti sétákat is lehetne tartani, hisz a történelem viharai és a modernizmus is nagyrészt megkímélték az óváros épületeit.

Regensburgban több, mint 1000 műemléki védelem alatt álló épületet láthatunk, melyek a román és gótikus stílusokon át egészen a barokkig mutatják be az építészet fejlődését, így bátran ajánlható megtekintésre mindenkinek, aki európai vagy németországi felfedező túrát tervez a jövőben.

A regensburgi városnézésre érdemes 4-5 órát szánni, mert nagyon sok a látnivaló. A romantikus óváros zegzugos utcáin és a Dunaparton sétálva lépten-nyomon teraszos kávézókba és éttermekbe botlik az ember. Regensburgban található Németország legelső kávézója is, melyet az uralkodói múltra utalva Princess névre kereszteltek. Regensburg magyar vonatkozású emléke, hogy ott nevelkedett Szent István felesége Gizella, valamint Vak Béla lánya Zsófia is ide érkezett menyasszonyként. A kalandozó magyarok veresége után Lehel és Bulcsú vezért a város keleti kapujánál a hunok terén végezték ki.

A város múltjához több jelentős történelmi esemény is fűződött és méltán lehet büszke az ott született és alkotó jelentős személyiségekre is. ( XVI. Benedek páppa, Kepler, Johann von Nepomuk, Oskar Schindler, … )

 forrás

Arnulsplatz - k.a. fotója

Rgensburg hatalmas óvárosában a középkori hangulat egyszerűen beszippantott minket. Az épületek mind-mind több száz éves múlttal dicsekedhetnek, illetve a Duna és a rajta átívelő majdnem kilencszáz éves kőhíd, ráadásul még romantikussá is teszi az itáliai stílusú bajor várost.
A napsütéses időben csodálatos volt járni a város szűk, macskaköves utcáit, majd pedig a Duna partján nézni a hosszú hajókat. Az autentikus középkori település abszolút feltöltött minket-  (M.G., 2024)

Odajutás

Regensburg autópályán 646 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli autózást feltételezve az utazás időtartama 6 óra 40 perc. 18 kilométer kivételével végig autópályán vezethetünk.

Főpályaudvar - k.a. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

Regensburgban a belváros egyik kis hoteljében szálltunk meg, ahol rögtön megcsapott bennünket a sokszínűség, a reggelinél pedig a francia hatás.

Nem olyan régi hotelre és étteremre kell gondolni, mint Regensburg történelme, de a hely mégis ötvözi magában mindazokat az évszázadokat, amelyek során népek és események vonultak át rajta. Valójában az elhelyezkedése miatt választottam az Orphée-t, de később beláttam, hogy a városban terjedő mondás, miszerint minden jó tíz percre, vagy éppen csak tíz percre található, igaz. forrás

Helyi közlekedés

Regensburgban kiváló a tömegközlekedési rendszer. A városi buszok és villamosok sűrűn járnak a város különböző részein, és könnyen elérhetők a turisták számára. A buszjáratok és villamosok menetrendjei a megállókban és az interneten is elérhetők, és általában pontosan be is tartják őket.

A városban meglévő kerékpárutak is remek alternatívái a közlekedésnek, és a városi biciklikölcsönzők széles választékban állnak rendelkezésre.

A tömegközlekedési jegyek árai változóak lehetnek, és a jegyek általában különböző időtartamokra érvényesek, beleértve az órától a heti bérletig terjedő időszakokat is. A jegyek és bérletek megvásárolhatók a busz- és villamosmegállókban, valamint a jegyautomatáknál és az online jegyértékesítő oldalakon keresztül is.

Parkolás

A Regensburgi városközpontban található legközelebbi parkolóház a Dachauplatz parkolóház. Ez a parkolóház kb. 5 perc sétára van a Dóm tértől és a Neupfarrplatztól, amelyek a város központi területei. A parkolóház címe: Dachauplatz, 93047 Regensburg

A másik lehetőség az Altstadtgarage, amely a központtól kb. 7 perces sétára található, ahol a Bismarckplatz és a Fischmarkt találkozik. A címe: Friedenstraße 23, 93051 Regensburg.

Mindkét parkolóházban vannak több szintes mélygarázsok, és lehetőség van hosszabb ideig parkolni is.

Városi busz - k.a. fotója

Étkezés

Az óvárosban és a környező területeken számos étterem, kávézó, bár és sörszoba található, ahol a turisták élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

A bajor konyha jellegzetes ételei között található például a Schweinshaxe (sült sertéscsülök), a Würstl (sült kolbász), a Leberknödel (májgaluska), a Brezen (sós péksütemény) és a Kaiserschmarrn (császármorzsa). Emellett érdemes megkóstolni a helyi söröket és borokat is, amelyek híresek egész Németországban.

Az óvárosban és a környező területeken található éttermek kínálnak számos bajor és nemzetközi ételeket, amelyek közül néhány különösen javasolt: a historikus Alte Wurstküche, amely híres a kolbászairól és a halászlevéről, a Regensburger Weissbräuhaus, amely híres a bajor ételek és sörök széles választékáról, és a Restaurant am Peterstor, amely híres a helyi specialitásokról és a jó ár-érték arányról.

Emellett a turistáknak érdemes felkeresniük a híres Regensburgi piacot is, ahol számos helyi termék, friss gyümölcsök és zöldségek, valamint kézműves sajtok és pékáruk találhatók. A piac ideális hely a piknikhez vagy az utazás során való uzsonnázáshoz.

A városban található a világ legkisebb hotdog standja, ami mindössze 56 centiméter széles.

Kolbászsütőde (Wurstküche), ami a 12. század óta működik! - k.a. fotója

Kóstoljátok meg a regensburgi köményes zsemlét, a Schwarzer Kipferlt, amelyet a Schwarzer pékségben, az Obere Bachgasse 7. szám alatt sütnek éppen 122 éve, és minden étteremben, hotelben kínálják az étkezésnél. Az osztrák sütési technológiát 1900-ban hozta ide egy felső-pfalzi fiatal pék. (2023) forrás

Vásárlás

Az óvárosban kis üzletek és boltok sora található, ahol helyi élelmiszereket, kézműves termékeket, édességeket és más ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A középkori utcákon sétálva gyakran találkozni fogsz olyan boltokkal, amelyek hagyományos bajor ruhákat, kalapokat, öveket és más kiegészítőket kínálnak.

A modern bevásárlóközpontok közül a Regensburg Galerie a legnagyobb, ahol a legismertebb európai és nemzetközi márkák boltjaiban lehet vásárolni. A Donaueinkaufszentrum (DEZ) is egy nagy bevásárlóközpont, amely egy kicsit távolabb található az óvárostól.

Galeria Kaufhof a Neupfarrplatz-on - k.a. fotója

Szórakozás

Az óváros és a Duna-menti területek pezsgő éjszakai élettel büszkélkednek. Néhány népszerű bulihely:

Alte Mälzerei - Az egykori sörfőzde a kulturális élet központja lett, rengeteg élőzenei esemény és buli van itt.
Suite15 - Ez az exkluzív klub és bár a jól öltözött közönség körében rendkívül népszerű.
Park Café - A Park Café a hét minden napján nyitva tartó bár, amely éjjel-nappal kellemes hangulattal várja a látogatókat.
Mischwerk - Ez az elektronikus zenei klub a belvárosban található, és a fiatalabb korosztály számára kínál szórakozási lehetőséget.

A városban egy középkori toronyban található egy bár, amelynek a neve "Cupido" és a belső kialakítása teljesen olyan, mintha egy középkori szerelmi fészekbe léptünk volna be. A Cupido Bár Regensburg óvárosának területén található, pontos címe Wahlenstraße 17,

Közbiztonság

Regensburgban az általános közbiztonság jó. Az utcai bűnözés szintje alacsony, és a város általában biztonságosnak tekinthető a turisták számára. A németországi viszonylatban a városban élők és a látogatók is biztonságban érezhetik magukat. Azonban érdemes odafigyelni a táskák és személyes tárgyak megóvására, és elkerülni a magányos, kihalt helyeket, különösen éjszaka. A turistáknak is fontos, hogy tartsák be az általános biztonsági szabályokat, mint például a pénztárcák, bankkártyák és értékes tárgyak biztonságos tárolását. A rendőrség és más hatóságok jól működnek a városban, és rendszeresen járőröznek a főbb turistalátványosságok környékén.

A belváros és a turistalátványosságok környéke tökéletesen biztonságosnak számít, azonban a külvárosokban, ahol a munkásszállók és a kevésbé fejlett területek találhatóak, nagyobb a bűnözés és a rendellenességek kockázata. A turistáknak mindig ajánlott észnél lenniük, figyelni a környezetüket és az értékeikre, valamint éjszaka kerülni a kihalt, eldugott utcákat.

Egyéb hasznos információk

8 euróért van buszos városnézés (City Tour).

------------------

Regensburg városában a központi turista információs iroda a "Tourist Information Regensburg" néven ismert, és a városközpontban található, ahol a Dóm tér és a Neupfarrplatz találkozik. A pontos címe: Rathausplatz 4, 93047 Regensburg

Nyitvatartása: Hétfőtől péntekig: 9:00 - 18:00 - Szombaton: 10:00 - 14:00 - Vasárnap és ünnepnapokon zárva.

k.a. fotója

Óváros

Regensburg óvárosa, ami az UNESCO világörökség része, a középkori Németország egyik legjobb állapotban fennmaradt városrésze. Az óváros szinte teljes egészében az 1200 és 1400-as évek között épült, és az építészeti stílusok keveredése jellemzi.

Az óváros szívében található a Domplatz, ahol a Regensburgi Dóm mellett a középkori városháza is áll. A dóm mellett érdemes megtekinteni a Regensburgi Zsinat emlékművét is.

Az óvárosi utcákon sétálva az időutazás érzését kelti, az épületek között megbújó kis boltok és kávézók pedig igazi hangulatot varázsolnak. A környékbeli utcák tele vannak színes épületekkel, és az óváros határát jelző falak, tornyok és kapuk is gyönyörűek.

k.a. fotója

Sétálóutca - k.a. fotója

Templomok

A dóm

250 éven keresztül építették.

A Regensburgi Dóm (Dom St. Peter) Németországban az egyik legfontosabb és legszebb gótikus katedrálisok közé tartozik. Az épületet a 13. században kezdték el építeni, majd az évszázadok során többször is bővítették és átalakították.

A Regensburgi Dóm főbejárata két toronnyal van díszítve, amelyek közül az északi torony 105 méter magas, és a város egyik legmagasabb épülete. Az épület belső tere is rendkívül lenyűgöző, a kereszthajón és a szentélyen kívül érdemes megnézni a kriptát is, amely a régi templom maradványait őrzi.

A Regensburgi Dóm nagy történelmi jelentőséggel is bír, hiszen itt koronázták a 14. században a Bajor Királyságot, és itt tartották a 16. században a Regensburgi Zsinatot is.

Az épület látogatása során lehetőség van a tornyokban sétálni és élvezni a gyönyörű kilátást a városra, illetve részt venni a vezetett túrákon és koncerteken is.

k.a. fotója


Szent Péter-katedrális és közelében a Duna partja  - k.a. fotója

Domplatz - k.a. fotója

A fény templomának is nevezett Szent Péter dóm kétségtelen, hogy meghatározza Regensburg városképét. Feltűnik a legszűkebb utca végén, a Duna-parton és a római emlékek mögött is, de szerintem mégsem ez a legérdekesebb építmény a városban. Monumentális kívül-belül, ólomüveg ablakai minden percben egyedi színorgiát adnak elő a beltérben, a fiúkórusa világhírű, a gótikus elemek elképesztőek, ahogy 600 éves építésének körülményei is különösek. forrás


Régi kápolna

Regensburgban több régi kápolna is található, amelyek közül az egyik legismertebb és leglátványosabb a Regensburgi Dóm mellett található Alte Kapelle, vagyis a Régi Kápolna.

A Régi Kápolna a 12. században épült, és az egyik legfontosabb román stílusú műemlék Németországban. Az épület homlokzatát két torony díszíti, az enteriőr pedig gazdag barokk díszítéssel rendelkezik. Az oltárt és az oldalkápolnákat az 1700-as években építették, azok pedig értékes műalkotásokat rejtenek.

Az egyik legjelentősebb vonzereje a Régi Kápolnának a hangversenyei, amelyeket rendszeresen tartanak az épületben. A kápolna híres orgonáján egykor Mozart is játszott.

A Régi Kápolna Regensburgban egyik leglátványosabb és legérdekesebb épülete,

Neupfarrkirche

Neupfarrkirche (szó szerint: Új egyházkerületi főtemplom) a város óvárosában található. Az eredeti templomot a 13. században építették, azonban az a városi tűzvész során 1669-ben leégett. A mai épületet 1710-ben kezdték el építeni a barokk stílus jegyében, és 1718-ban szentelték fel.

A Neupfarrkirche Regensburg egyik legismertebb és leglátványosabb épülete. A főhomlokzatát díszes oszlopok, szobrok és stukkók díszítik, a belseje pedig gazdag freskókkal és szobrokkal van tele. Az egyik leglátványosabb része az egykori kápolna, amelynek mennyezete a Nagy Péter életét bemutató freskókkal van telefestve.

A Neupfarrkirche történelmi jelentősége is kiemelkedő. Az egykori templom területe a zsidó negyed volt a középkorban. A náci időkben a területet gettóvá alakították át, ahol összesen mintegy 10 ezer zsidót tartottak fogva a haláltáborba való küldésükig. A Neupfarrkirche falai között a mai napig láthatók a gettóban tartott emberek által készített graffiti, amelyek szomorú emlékeztetői a város múltjának sötét időszakáról.


Neupfarrkirche a Neupfarrplatz-on - k.a. fotója

Szent Emmeram (bencés monostor)

A Szent Emmeram bencés monostor a 7. században épült, és sok későbbi korszakban átalakításokon és kibővítéseken esett át. Ma a monostor nagy része a Thurn und Taxis ex-fejedelmi család magánlakásai, de bizonyos részei nyilvánosak és látogathatók.

A monostor leglátványosabb része az épület neoromán stílusú főbejárata és a mellette álló torony. Az épület belseje is rendkívül díszes és gazdag, a gazdag barokk díszítés és a pompás freskók gyönyörűen ki vannak dolgozva. Az egyik legismertebb terem az aranyterem (Goldener Saal), amely egykor a bencés apátsági term volt, és ma számos rendezvénynek ad helyet.

A Szent Emmeram monostor komoly történelmi jelentőséggel is bír. Az épület a bajor uralkodók egykori rezidenciája volt, és az 1800-as évek elején a bajor királyi család egyik ága, a Thurn und Taxis család birtokába került. Az épületben megfordult többek között Mozart, Goethe, valamint a Bismarck és a Habsburgok családja is.

A Szent Emmeram bencés monostor látogatható, de a látogatás előzetes egyeztetéshez kötött, és csak csoportok részére érhető el. A monostor a Regensburgi óváros részeként szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

k.a. fotója


Emmeramsplatz - k.a. fotója

Skót templom (Schottenkirche)

A skót templom (Schottenkirche) egy középkori templom, amelyet a skót misszionáriusok alapítottak a 11. században. A templomot később átépítették barokk stílusban, és ma is látogatható turistalátványosságként.

k.a. fotója


Egyéb helyi látnivalók

Jakab kapuja (Jakobstor)

A Jakab kapuja (Jakobstor) Regensburg óvárosában található. Ez egy középkori városkapu, amelyet a 14. században építettek. Az épület ma is áll, és egyike a város jellegzetes látványosságainak. A kapu az Alte Nürnbergi úton található, és közvetlenül a Duna-parti sétányra vezet.

k.a. fotója

Régi városháza

A Régi Városháza (Altes Rathaus) Regensburg óvárosának központjában található, a Duna folyó partján. Az épület a 13. században épült, és később többször is átépítették és kibővítették. Ma múzeumként működik, és bemutatja a város történelmét és kultúráját. A Városháza előtt található egy szép tér, ahol gyakran rendeznek piacokat és egyéb eseményeket. A Régi Városháza egyike Regensburg legjelentősebb látnivalóinak.


Konkoly-Thege Gyuri fotója

Porta Praetoria

A Porta Praetoria egy római kapu Regensburgban, amely a 2. században épült a római birodalom határa mentén. A kapu nagyon jól megmaradt az idők során, és ma is látható Regensburgban. A kapu két kőtornyából áll, amelyek között egy fából készült ajtó található. A Porta Praetoria egyike a város régészeti lelőhelyeinek, amelyeket a világörökség részeként tartanak nyilván.


k.a. fotója

Kőhíd

A kőhíd, más néven a Steinerne Brücke Regensburgban található. Ez a középkori híd a Dunán átívelve a városközpontot köti össze a szomszédos Stadtamhof nevű városrészgel. A híd építése a 12. század végén kezdődött, és a város egyik legfontosabb műemléke. A híd hossza 310 méter, és a közepén található 16 íves hídfővel rendelkezik. Az eredeti kőhíd a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, de azóta felújították és újra használatba vették. Ma a híd gyalogosok és kerékpárosok számára is nyitva áll, és egyik legnépszerűbb látványosság Regensburgban.


k.a. fotója

"Középkori mérnöki bravúrként emlegetik a város másik jelképét, a 16 lyukú, 310 méteres reneszánsz Kőhidat. A legenda szerint az ördögnek is köszönhető, hogy hamarabb elkészült (1146-ban), mint a dóm. A két építőmester vetélkedett egymással, ezért fordul fürkészően a dóm felé a híd (valójában később odakerült) szoborfigurája, a Bruckmandl. A hídnak óriási szerepe volt a kereskedelem felvirágzásában. Ugyanakkor érdekes hallani, hogy miközben a híd összekapcsolta a folyópartokat, egyúttal választóvonal is lett: a szabad birodalmi város polgárai ellenszenvvel fürkészték a túloldali városrészen élőket, akik hercegi alattvalók voltak." forrás


Herzogspark

Herzogspark egy szép park, amelyben sétálni és piknikezni lehet. A parkban sok zöld terület, virágágyak, padok, tó és szökőkutak találhatók. Az öreg fák és a csendes környezet miatt a park ideális helyszín pihenésre, kikapcsolódásra és egy kis természet közelségére vágyóknak. A parkban több játszótér is található, így különösen alkalmas családok számára is. A park területén különböző sportolási lehetőségek is elérhetőek, mint például az asztalitenisz vagy a kosárlabda.


Walhalla

Regensburgtól keletre, 11 kilométer távolságban.

"Eredetileg a germán mitológiában a Valhalla egyfajta égi palota, ahová a hősi halált halt harcosok kerülnek, s a mennyországban (Azgard) helyezkedik el. A hősöket pedig a Valkűrök kísérik el végső helyükre. A gyakorlatban pedig ez a hely emlékmű, egyfajta hősök/hírességek csarnoka, ahol a legjelentősebb német/germán/flamand/svájci személyeknek állítanak emléket. A 129 + 64 (mellszobor ill. emléktábla) híresség között olyan neveket találunk, mint Bach, Beethoven vagy Mozart; Dürer, Rubens vagy Eyck; Schiller, Goethe vagy Heine; Kepler, Kopernikusz vagy Gauss, sorolhatnánk." forrás


,, Regensburg fölött ez nem más, mint egy hegyoldalon álló, nagytotálban tájidegen görög-római templom timpanonnal, oszlopokkal. Eredetileg azt akartam ideírni, hogy az épület „dölyfösködik” a síkvidék fölött, de aztán rájöttem, hogy ez igazságtalan lenne: teljesen barátságosan néz le a 10 km-re lévő városra, ahonnan amúgy is alig lehet kivenni a látványát. (2019)" forrás

Környékbeli látnivalók és programlehetőségek

Weltenburg apátság

Weltenburg Apátság egy 6. századi apátság, amely a Donau Durchbruch völgyében található, mintegy 30 km-re északra Regensburgtól, , a Bajor-Alpok és a Bajor-erdő között. Az apátságot 1050 körül alapította Szent Kálmán, egy osztrák szent. Az épület különlegessége a barokk stílusú bazilika, amelyben csodálatos freskók és aranyozott díszítések találhatók. A Weltenburg apátság híres a söréről is, amelyet már több mint 1000 éve készístenek itt, és amely ma is népszerű a látogatók körében. A Weltenburgi Sört különösen a világ egyik legjobb barna sörének tartják. Az apátság a Duna mentén található, és gyönyörű kilátást kínál a völgyre és a környező hegyekre.


Befreiungshalle (Kelheim)

A Befreiungshalle egy hatalmas, kerek épület, amely a Kelheim városában található. Az épületet 1842 és 1863 között építették a Befreiungskriege, vagyis a Felszabadító Háborúk emlékére, amelyek során Németország különböző területei függetlenedtek a francia uralom alól. Az épület belső részén számos szobor található, amelyek azokat az embereket ábrázolják, akik fontos szerepet játszottak a Felszabadító Háborúkban. A Befreiungshalle a Dunakanyar egyik legfontosabb nevezetességei közé tartozik, és gyakran látogatják turisták. A kilátás a csúcsra vezető lépcsőkről lenyűgöző, így érdemes felkapaszkodni a tetőteraszra.

Kelheim kb. 25 km-re található Regensburgtól.

Duna menti kerékpározás

A Regensburg környéki Dunaparti kerékpározás rendkívül népszerű és gyönyörű tájat kínál. Az útvonalak változóak lehetnek, de a leggyakoribb útvonalak a Regensburg és Kelheim közötti útvonalak, amelyek a Dunán haladnak és általában síkak vagy enyhén dombosak. A szakaszok egy része jól kiépített kerékpárutakon halad, de vannak olyan részek is, ahol az út kissé kopottabb. Az útvonalakhoz kis információs táblák társulnak, amelyek segítenek az irányba tartásban. A környéken találhatók kerékpárkölcsönzők, ahol a turisták bérelhetnek kerékpárokat az utazás idejére.


Érdekességek

Kevesbé ismert, hogy Regensburg közel ezer éven át tulajdonképpen valamiféle fővárosi szerepet töltött be. 788-tól 1806-ig Regesnsburg Európa politikai életének egyik legfontosabb városa volt. 1663 és 1803 között a Német-római birodalom gyüléseit (parlamentje) itt tartották.

"Magyar vonatkozások: De folytassuk előkelőbb s ráadásul magyar hölgyekkel a sort! Itt nevelkedett Szent István királyunk felesége, Gizella, és az udvarban szomorkodott menyasszonyként Zsófia, Vak Béla lánya. A Thurn und Taxis palota jelenlegi úrnője, a városszerte nagy tiszteletnek örvendő Gloria hercegnő anyai ágon Széchenyi-leszármazott... És talán az sem véletlen, hogy a Swarowski-kristályok ezreivel ékesített két dunai luxus-kirándulóhajó a Kristályhercegnő és Kristálykirálynő nevet kapta, valamint Princessnek hívják az ország első kávézóját, amely már a birodalmi gyűlésekre is szállított csemegéket. S ha már szó esett magyar kapcsolatokról, emlékezzünk meg Lehel és Bulcsú vezérről: a keleti kapunál (Hunok tere) végezték ki őket az augsburgi csata után. Az új városháza domborműve pedig egy számunkra alig ismert harci jelenetet ábrázol, amint a kalandozó magyarok roppant erejű vitézét, Krakot legyőzi a keresztény regensburgi Dollinger lovag." forrás


"A Thurn und Taxis kastély ötszáz szobájával kontinensünk legnagyobb lakott kastélya. Ötödmagával él itt a hercegnő. A századokon át postamonopóliummal rendlelkezett dinasztia jelenlegi feje, az autóversenyző Albert herceg listavezető a világ leggazdagabb aranyifjai között. Az ország legrégebbi kolbászsütödéje a Wurstküche, ahol már 1135-ben kiszolgálták a hídépítőket" forrás

Olvasmányos linkek

"Romantikázó szerelmesek andalognak a lakótornyos középkori polgárházak kulisszái között, diákok sütkéreznek a parkokban és a Duna-parton, turisták üldögélnek a sörkertekben és a kávézóteraszokon, s nagy a forgatag a dóm környékén és a régi kőhídon... A történelem viharai nem okoztak súlyos veszteségeket, és a 20. századi modernizálási láz is megkímélte a középkori városmagot. Az ezernél is több történelmi épület java része gótikus, ilyen a turisztikai információs központként működő Sóház és a Regensburg jelképének számító Szent Péter-dóm (sok-sok különleges műkincse között legkedvesebbnek az angyali üdvözlet szoborcsoport bájosan mosolygó angyalát találtam). De találkozunk korábbi román, illetve későbbi stílusokkal is, klasszicista vagy épp későbarokk látnivalókkal – akár egy-egy műemlékegyüttesen belül is. A polgári negyedben a patrícius családok többszintes lakóházakat építtettek maguknak – olasz mintára, magas lakótoronnyal. Mára a hatvan középkori „felhőkarcolóból” húsz maradt fenn – ezeket tehetős polgárok lakják. Divatos itt élni. A házak manzárdjait diákok bérlik, az utcafrontokon pedig éttermeket, kávézókat, nívós kézművesportékát árusító üzleteket alakítottak ki. Nagy a zöld felület a városban. A parkokban, a folyóparton vagy a két Duna-szigeten is kellemes sétálni. A Swarovski-kristályok százezreivel díszített kristályflotta luxushajói önmagukban is attrakciók, ám az ablakon kitekintve is fantasztikus a látvány: a Duna menti romantikus táj magával ragadó. Fél óra sem telik el, s feltűnik az antik templomok mintájára a 19. században I. Lajos bajor király által építtetett impozáns dicsőségcsarnok, a Walhalla is. " forrás


"Nem messze egy csatorna, mely összeköti a Dunát a Majnával, s mindigis nagy kereskedővárosnak számított, a gazdag kereskedők pedig anno BMW-k helyett azzal gizdáztak, hogy ki tud impozánsabb (ám belül üres!) tornyot építeni a házára. Emiatt sokszor a tornyok városának is nevezik Regensburgot, melyekből mára 26 maradt meg. Az egyik kollégium épülete is ilyen régi tornyos kereskedőház, hangulatos lehet ott lakni." forrás

Don Juan de Austria herceg (1547–1578) szobra - k.a. fotója

Fotóegyveleg

Goliathhaus - k.a. fotója

Bismarck-tér - k.a. fotója

Kohlenmarkt - k.a. fotója

Haidplatz - k.a. fotója

V. Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon