ÚTIKRITIKA.HU / Stuttgart

Stuttgart

Stuttgart dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k.m. fotója

Budapestről a Eurowings repül Stuttgartba,  heti kétszer (hétfőn és pénteken), Airbus A319 típusú repülőgépekkel, júniustól pedig, már három járat is elérhető lesz hetente.


Stuttgart dióhéjban

 • Stuttgart Németország délnyugati részén található.
 • Baden-Württemberg tartomány fővárosa és vonzáskörzete Németország legsűrűbben lakott területe.
 • Stuttgartnak 694 ezer lakosa van (2022-es becslés), Stuttgart régióját kb. 2,8 millióan lakják.
 • A 18 alattiak 60 százaléka nem Németországban született!
 • Stuttgart légvonalban 747 kilométerre van Budapesttől. Közúton ez a távolság 876 kilométer, ami - megállás nélküli autózást feltételezve - kb. 9 óra 15 perc alatt tehető meg (767 km autópályán).
 • Budapestről 1 óra 20 perc alatt lehet repülőn eljutni Stuttgartba. A Germanwings német légitársaságnak vannak közvetlen járatai Budapest és Stuttgart között. Nagyon jó előre kell foglalni ahhoz, hogy olcsó árhoz jussunk.
 • Autók iránt erősen érdeklődőknek szuper, hogy két nagy múzeum is kínálkozik: a Mercedes és a Porsche.
 • Nagyon tiszta, szupermodern, jóléttől duzzadó nagyváros.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2022-ben): 3100 euró - (Német országos átlag: 2700 euró)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ahhoz képest, hogy mennyien lakják, Stuttgart könnyen bejárható, nem túl nagynak érzékelhető város, vonzó, hogy nincs túlságosan tele turistákkal
 2. A Königstrasse környékének társasági és kulturális levegője
 3. Kellemes járkálni a főpályaudvar (Hauptbahnhof) és a Schlossplatz (kastély tér) közötti csinos sétáló övezetében
 4. A Schlossgarten közelében van egy szabadtéri söröző, na ott jót ettünk és ittunk, kellemes hely
 5. Az Unithekle nevű mega-kocsma
 6. Szupermodern a tömegközlekedés
 7. Porsche múzeum

Nem tetszett

 1. Nagyon drágák a szórakozóhelyek
 2. Igazság szerint nincsenek szenzációs nevezetességei
 3. Németország legszennyezettebb levegőjű nagyvárosa (túl magas portartalom)
 4. Mivel a szövetségese teljesen lebombázták a 2. világháborúban, így igazi, eredeti műemléképület alig van.

k.p. fotója

Vélemények

,, A belvárostól kicsit távolabb, a Neckar folyó túlpartján valóságos csodára bukkantunk. Városkát fedeztünk föl a nagyvárosban igazi középkori hangulatú, zegzugos utcácskákkal, fabetétes, meseszerû házakkal. Ez Cannstatt városrész régi magja. Talán itt tette meg próbaútját Daimler elsõ jármûve. Hisz’ ne feledjük, hogy az autógyártás egyik bölcsõjében járunk! Innen, a canstatti óvárostól csupán néhány megállónyira van a Mercedes törzsgyára, és mellette emelkedik az impozáns Mercedes-Benz Múzeum. A lenyûgözõ komplexum a kezdetektõl napjainkig mutatja be a márka életútját, és aki csak kicsit is érez valamit az autók iránt, annak feledhetetlen élmény lesz ez a látogatás." forrás

Régi kórház - m.p. fotója

Odajutás

Főpályaudvar - Aji fotója

Szállás

Ha az utazó nem ragaszkodik ahhoz, hogy Stuttgart központjában lévő hotelt válasszon, akkor kellemes megoldás lehet a közeli Esslingben vagy Ludwigsburgban megszállni. Mindkettő kellemes méretű, festői város, és ami a lényeg: S-Bahn-nal kifejezetten gyorsan be lehet jutni Stuttgart városközpontjába.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Motel One Stuttgart ,

3 csillagos: B&B Hotel Stuttgart-City ,

4 csillagos: Hotel SI-Suites ,

5 csillagos: Hotel Le Meridien Stuttgart ,

Stuttgarti szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

Szuper a városban a közlekedés, mindenhova el lehet jutni egy órán belül. Autót akkor érdemes bérelni a repülőtéren, ha kis falvakba vagy olyan helykre indulunk, ahol a tömegközlekedés esetleges.

U-Bahn - m.p. fotója

Étkezés

sz. s. fotója

Aji fotója

Vásárlás

Ha menő divatmárkás cuccokat keresünk, akkor érdeme skörülnézni a városközpontban a Calwer passzázsban. Ugyanitt vannak boltok, ahol a világ minden tájáról való érdekes ajándéktárgyakat árulnak néhány boltban.

Kirakatnézésre szuper a Königstrasse és több mellékutcája. Ez Stuutgart fő bevásárló övezete.

A Schlossplatz-cal szemben figyelemre méltóak a Königsbau passzázsok. 

A Stttgart-i piaccsarnok (Markthalle) önmagában a szecessziós (Jugendstil) jegyei miatt is érdekes, amúgy vonzóak a piaci standok és a szép, karakteres kis üzletek.    

m.p. fotója

A több, mint 1 km hosszú Königstrasse bevásárlóutca egyedi üzletekkel, nagy áruházakkal, kávézókkal és éttermekkel van tele. A főpályaudvarnál kezdődik, ahol a városi turisztikai információs iroda is található (a térképeket és szórólapok akár digitálisan is magunkkal vihetjük a QR kód beolvasása után, ami egy környezettudatos megoldás, bár én a mai napig szeretem a papírtérképeket). (2022) forrás

Szórakozás

Az utóbbi években Stuttgart belvárosában élénkebbé vált az éjszakai élet, gyarapodtak a szórakozási lehetőségek. A Theodor-Heuss-Strasse-n számos menő klubból lehet választani, de a Rotbühlplatz és a Hans-im-Glück térségében is érdemes körülnézni bulihelyek vonatkozásában. Ezek a hajnali órákig nyitva vannak. A belvárosi bárok, kocsmák, klubok mind a Königstrasse övezetében összpontosulnak, azaz gyalog lehet válogatni, hogy melyikbe szeretnénk a leginkább bemenni. 

Közbiztonság

Stuttgart jó közbiztonságú város német viszonylatban (is). Jóllehet Stuttgart a bevándorlók arányát tekintve a második helyezett Németországban, itt a bevándorló fiatalok körében nincs nagy munkanélküliség és ezzel is magyarázható, hogy kevesebb a bűnözés. Mindazonáltal éjszaka tanácsos elkerülni ezeket a helyeket: a Schlosspark, a Klett-passzázs, Bad Cannstatt.

Egyéb hasznos információk

1. Stuttgartban van Magyarországnak tiszteletbeli konzulja: Rolf Kurz

 • Címe: Haußmannstraße 22, D-70188 Stuttgart
 • Telefonja: (00-49-711) 24-86-1630
 • E-mail: honorarkonsul.hu@rolfkurz.com
 • Hivatali órák: K-CS 09:00-13:00 (előzetes időpontegyeztetés)

2. ,, A sváb (stuttgarti) nyelvjárásból a következőkre jöttünk rá:
1. nicht = net. Ezt szinte kivétel nélkül mindenki így mondja errefelé.
2. a ja helyett sokszor azt mondják, hogy jo, és ez a jo teljesen magyarosan hangzik.
3. a ch hangot sch-nak ejtik. Vagyis német kiejtés szerint leírva például az
Es ist nicht möglich. = Es ist net möglisch. vagy
Ich weiß es nicht, villeicht… = Isch weiß es net, villeischt…
Um acht Uhr. = Um ascht Uhr.
és így tovább. Mókás... ☺ Persze ha valaki igazán svábul beszél, akkor ezek az egyszerű
szabályok már nem segítenek…" forrás

Látnivalók

Schlossplatz

A turista számára kihagyhatatlan megnézni ezt a szép, méltóságteljes, német alaposságal gondozott teret. Vasárnap délutánonként, jó időjárásban sok helyi is kijön ide sétafikálni. 

k.p. fotója

Altes Schloss

Már csupán azért is érdemes megnézi a Régi Kastélyt, mert Stuttgartban igazán kevés a megmaradt középkori műemlék.

k. v. fotója

Neues Schloss

k.p. fotói

Evangelische Stiftskirche

h. l. fotója

Königstrasse

A kirakatnézőnek ez a környék az ideális hely. Hangulatos hely, olyan tipikusan német nagyvárosi a miliő. Kellemes a fákkal teli tér a sétálóutca mellett. Mozgalmas hely hétköznap késő délutánonként.

l. k. fotója

Neckar Park


Bärensee

(bérenzé)

Jót levegőzni, sétálni, kocogni, vagy akár bicajozni érdemes ide eljönni. Vasárnap túl sok az ember. Hétköznap, vagy szombat déelőtt nyugisabb.

Grabkapelle

A városra nyíló panoráma és a szép (szőlőkertes) környék miatt is érdemes meglátogatni egy hegytetőn. 

Mercedes-Benz múzeum

Szép, okosan szervezett ez a terebélyes, 5 emeletes múzeum. Szuper, hogy időrendben láthatjuk a márka történetét egészen napjainkig. Persze az oldtimer-ek dobogtatják meg  leginkább az autóimádók szívét. Időutazás a javából. Többek szerint szebb, érdekesebb múzeum, mint a Porsche múzeum.

Sok-sok órát el lehet tölteni a múzeumban. 10 euró a belépőjegy. Gyerekeknek ingyenes!

Aji fotói

Porsche múzeum

Jól szervezett, szépen összeállított, építészetileg is lenyügöző múzeum. 2 órát biztos el lehet tölteni itt.

Aji fotói

Hauptbahnhof (főpályaudvar)

Markthalle

d. j. fotója

Marktplatz

Schillerplatz

k.m. fotója

Calwer Strasse

k. j. fotója

Leonardsviertel (Bohnenviertel)

Olvasmányos linkek

"Három napot töltöttünk Stuttgartban, és ez elég is volt arra, hogy megnézzünk mindent, ami érdekel. A valóság az, hogy Stuttgart alapvetően gyárváros. Láttam ott lenyűgözően szép dolgokat, de ne számítsunk olyan tömérdek nevezetességre, mint mondjuk Bécsben vagy Londonban. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a maradék két napot Stuttgart agglomerációjában töltöttük, és ha az agglomerációt is beleszámítjuk (amit lazán megtehetünk, sokan nap mint nap bejárnak dolgozni a sok kistelepülésről és nagyon jó a közlekedés is), akkor azért bővül a látnivalók sora. A talán kissé negatív bevezető után jöjjön akkor a lenyűgöző helyek listája:

Schlossplatz: Stuttgart főtere, a két kastéllyal, számos szökőkúttal, és egy múzeumnak álcázott bevásárlóközponttal – utóbbit én találtam ki természetesen, ez egy átlagos bevásárlóközpont belülről, de egy gyönyörű, klasszikus stílusú épületbe rejtették, nem ám nagy bádog kocka vagy modern üvegpalota, hanem majdnem felveszi a versenyt a két kastély épületével is. A kastélyok közül az új tetszett nekem igazán, a régi inkább vár jellegű, zömök épület. Látogatni csak a régit lehet, de nincs berendezve az sem, valami gazdasági múzeum vagy efféle van benne, nem akarom lebecsülni, csak nem sikerült megjegyeznem, mert minket nem igazán érdekelt a témája, nem is voltunk benn. Az egész tér egyébként a londoni Trafalgar térre hajazott nekem kicsit a két, egymással szimmetrikus szökőkúttal és a magas oszlopon álló szoborral, csak van még pluszban két kastély. :D Én alig tudtam betelni vele, szerintem ez a tér a legszebb hely egész Stuttgartban.

Königstrasse: Sétálós bevásárlóutca, hangulatos, néhol akadnak aranyos kis zegzugok, de ez inkább egy modern nagyváros forgalmas bevásárlóutcája, kontrasztban áll a Schlossplatzal, amelyhez helyileg nagyon közel van egyébként.

Rosensteinpark: A belváros nagyon-nagyon hosszú, csupa zöld, kis patakos-tavacskás parkja, egyik végében a Rosenstein kastéllyal, mely manapság természetrajzi múzeum. Virágkölteményeket, formára nyírt sövényt meg ilyesmit ne várjunk, bár közel van a kastélyhoz, nem kastélypark jellegű, ez egyszerűen egy park, egy nagy zöld folt a város szívében, kellemeset lehet sétálni benne.

Wilhelma: Stuttgart hatalmas állat- és növénykertje, ahol egy teljes napot eltöltöttünk. Engem leginkább a virágokkal teli üvegházak nyűgöztek le, pedig elsőre nem is tűnt túl érdekesnek, hogy van egy csomó üvegház, ahol biztos milliárd féle zöldnövény van, amik szinte egyformák és maximum csak egy botanikus találja őket érdekesnek a huszadik faj megtekintése után. Nos, egyáltalán nem ilyen volt! Annyi fajtájú, színű, különleges és gyönyörű virágot nemigen láttam ezelőtt sehol, mint ezekben az üvegházakban, és némelyikben (főleg a trópusiakban) állatok is vannak.

Grabkapelle: Ez szintén nem a belvárosban van, hanem jóval messzebb, egy szőlőskertekkel borított domb tetején. Maga az épület is szép, kápolna és egyben néhány uralkodó temetkezési helye, viszont amiért igazán megéri felmászni ide, az a gyönyörű kilátás a városra.

Mercedes Múzeum: Távolabb a belvárostól, a „Mercedes Welt” (nem én találtam ki, a térképen láttam így :D) szélén található a Mercedes Múzeum különleges, modern épülete. Engem sokkal jobban le tudnak nyűgözni a klasszikus építészet nagy remekei, templomok, kastélyok, régi villák, de ezt az épületet még én is különlegesnek találtam. Belülről is nagyon modern, nagyon igényes, többnyelvű audio guide-dal, interaktív dolgokkal, kapcsolódó ismeretterjesztő műsorokkal és persze az összes valaha gyártott Mercedes modellel, a nagyon régiektől kezdve Diana hercegnő kocsiján és a pápamobilon át a legmodernebb sportautókig. Én igazán nem vagyok oda az autókért, de ezt nem bántam meg. Viszont a Porsche Múzeumban nem voltunk, az már azért sok lett volna, pedig az is híres. :D

Ezzel össze is foglaltam mindazt, amit mi Stuttgartban érdemesnek tartottunk felkeresni. Még szívesen felmentünk volna a vasútállomás (Hauptbahnhof) tornyába, állítólag onnan is szép a kilátás, de ezt éppen felújították, valamint a TV-torony is tervben volt, szintén a szép kilátás miatt, de a tervezett napon éppen köd volt. Tehát ezekről lemaradtunk. Nem maradtunk le viszont arról, hogy megszemléljünk az eddig látott legcsúnyább városházát – bocsánat a negatív reklámért, igazán nem szoktam, de most egyszerűen nem bírom ki. " forrás


,, A városban több kedves kis sarok, kis üzlet ragadott meg, igen jó hangulatú helyek. Nem csoda, az egész város szinte egy szőlőültetvények közötti völgyben fekszik, rengeteg zöld, és virág között. Amikor a vonat megközelíti a várost, a környező magas dombokon meredeken felfelé futó szőlőültetvényeket látni katonás rendben. Nem lehet könnyű a művelés ilyen terepen, de a boraikra nagyon büszkék. Van is rá okuk, az utóbbi években a német borok rendkívül jók lettek, Amerikában minden harmadik palack német származású." forrás


,, Stuttgart központja egy szűk völgyben fekszik, a külvárosok ezen kívül esnek, így felépítésre kicsit más mint mondjuk Budapest, hiányzik a hagyományos sugár- és körutas felépítés. A város szép, vannak még hangulatos utcácskái régi házakkal is, de főként a modernebb építészet jellemző. A belvárosban minden megtalálható természetesen, kávézó, étterem, söröző, üzletek, buli helyek tömkelege, kultúra. " forrás


,, A 2. világháború alatt a város területének 45 százalékát teljesen elpusztították a légitámadások. A belváros szinte teljesen megsemmisült. 53 alkalommal kapta a város nyakába az égi csapást.

Az eltakarított romokat 1953-57 között egy helyre hordták össze, ez volt a Birkenkopf (magyarul: Nyírfő) nevű hegyecske teteje, amelyre kb. 1,5 millió köbméter épület és útmaradvány került, ezzel 40 méterrel megnövelve a hordozó hegy magasságát. A helyiek az eredményt keserű mosollyal elnevezték Monte Scherbelino-nak, azaz Szilánk-hegynek. (Scherbe – szilánk.) Aztán beszórták földdel, füvesítették és fásították, s most már csak a csúcs emlékeztet arra, hogy ez micsoda. Illetve egy emléktábla, amely elmondja a túrázónak, hová érkezett. („Ez a hegy a 2. világháború után épült a város romjaiból, hogy emlékeztessen az áldozatokra és figyelmeztesse az élőket.”) " forrás


Kevés olyan nagyváros van, amelyet szőlő vesz körül. A stuttgarti borvölgy kis túlzással a belvárosig ér. A meredek földeken különleges technikára és tudásra van szükség, hogy friss rizlingből, klasszikus pinot noir-ból és trendi sauvignon blanc-ból készítsenek cuvée borokat. A helyi termelőknél a melegebb évszakban kóstolásra is van lehetőség, addig maradnak a belváros borbárjai. A stuttgarti borvidék Németország legnagyobbja 40 km2-es területével. A panorámát új felhőkarcolók sem fogják zavarni, mert tilos magas épületeket építeni, hogy azok a levegő áramlását ne befolyásolják és hamarabb „szellőzzön ki” a város. (2022) forrás

Fotóegyveleg

k.p. fotói


Szent Johanna templom - m.b. fotója

sz. s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon