ÚTIKRITIKA.HU / Stuttgart


hirdetes

útikritikák


Stuttgart

Stuttgart dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k.m. fotója

Budapestről a Eurowings repül Stuttgartba. Repülési időtartam: 1 óra 30 perc.

2024: A Wizzair is repül Budapest és Stuttgart között, hetente ötször.

Kinek reménye van, nádszálra támaszkodik.

Stuttgart dióhéjban

 • Stuttgart Németország délnyugati részén található.
 • Baden-Württemberg tartomány fővárosa és vonzáskörzete Németország legsűrűbben lakott területe.
 • Stuttgartnak 636 ezer lakosa van (2024-es becslés), Stuttgart régióját kb. 2,8 millióan lakják.
 • Stuttgart alapvetően egy evangálikus többségű város volt. Ez azonban nagyon megváltozott. A város lakosságának kb. 37% római katolikus, 34% protestáns, 12% mozlim. Sokan a magukat katolikusnak vagy protestánsnak vallók közül csak családi hagyományok alapján, nagyon lazán kötődik a valláshoz.   
 • Stuttgart lakosságának 37% külföldi, a 18 alattiak 60 százaléka nem Németországban született!
 • A külföldiek között a törökök vannak a legtöbben, de nagy számban vannak olaszok, románok, horvátok, szírek és lengyelek. 
 • Stuttgart légvonalban 747 kilométerre van Budapesttől. Közúton ez a távolság 876 kilométer, ami - megállás nélküli autózást feltételezve - kb. 9 óra 15 perc alatt tehető meg (767 km autópályán).
 • Budapestről 1 óra 35 perc alatt lehet repülőn eljutni Stuttgartba. Az Eurowings német légitársaságnak vannak közvetlen járatai Budapest és Stuttgart között. Nagyon jó előre kell foglalni ahhoz, hogy olcsó árhoz jussunk.
 • Autók iránt erősen érdeklődőknek szuper, hogy két nagy múzeum is kínálkozik: a Mercedes és a Porsche.
 • Nagyon tiszta, szupermodern, jóléttől duzzadó nagyváros.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2024-ben): 3570 euró - (Német országos átlag: 2820 euró)
 • Stuttgart neve egy középkori német szóra, a Stutengarten-re vezethető vissza. Az annyit jelent, hogy: ménkert. A város címerében is látható egy fekete, ágaskodó ló, ami a város alapításához kapcsolódó jelkép. 
 • Stuttgart a világ legnagyobb sváb városa, és a sváb nyelvjárás központja. A népszámlálások nem térnek ki arra, hogy ki tekinti magát svábnak s így képtelenség megállapítani számukat vagy számarányukat. 
 • Németországi viszonylatban itt a tél kevésbé kemény.

A fő turisztikai nevezetességek:

A Mercedes-Benz Múzeum és a Porsche Múzeum, ahol megismerheted a két híres autómárka történetét, fejlődését és modelljeit.
A Schlossplatz, a város központi tere, ahol megnézheted a Neues Schloss-t (Új Kastély) és az Altes Schloss-t (Régi Kastély), amelyek egykor a württembergi hercegek és királyok rezidenciái voltak.
A Wilhelma állatkert és botanikus kert, ahol több mint 10 000 állatot és 5000 növényfajt láthatsz egy történelmi épületegyüttesben, amelyet I. Vilmos király építtetett a 19. században.
A Schloss Solitude (Magány Kastélya), egy gyönyörű rokokó stílusú kastély, amelyet III. Károly (Karl) Eugén (Ödön) herceg építtetett magának egy dombtetőn, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra.
A Killesberg park és torony, egy hatalmas zöld terület, ahol sétálhatsz, piknikezhetsz, játszhatsz vagy felmászhatsz a 40 méter magas kilátótoronyra, amelyből panorámás kilátás nyílik a városra.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ahhoz képest, hogy mennyien lakják, Stuttgart könnyen bejárható, nem túl nagynak érzékelhető város, vonzó, hogy nincs túlságosan tele turistákkal
 2. A Königstrasse környékének társasági és kulturális levegője
 3. Kellemes járkálni a főpályaudvar (Hauptbahnhof) és a Schlossplatz (kastély tér) közötti csinos sétálóövezetében
 4. A Schlossgarten közelében van egy szabadtéri söröző, na ott jót ettünk és ittunk, kellemes hely
 5. Az Unithekle nevű mega-kocsma
 6. Szupermodern a tömegközlekedés
 7. Porsche múzeum és még inkább az üzemlátogatás (idegenvezetővel) 
 8. Stuttgart a világ egyik legzöldebb városa, területének 39%-a parkokkal, erdőkkel és kertekkel borított.
 9. A helyiek tisztességesek, gyakorlatiasak. jámborak, udvariasak, kulturáltak
 10. A város sok negyedének kellemes kisvárosi hangulata van.

Nem tetszett

 1. Nagyon drágák a szórakozóhelyek
 2. Disznóság, hogy végül nem tudtunk időt szakítani a világ legnagyobb sertésmúzeumának (Schweinemuseum) a meglátogatására, pedig legalább 50 ezer tételből áll a gyűjteményük. (A múzeumot egy régi vágóhídon alakították ki.) 
 3. Igazság szerint nincsenek szenzációs kulturális turisztikai nevezetességei
 4. Németország legszennyezettebb levegőjű nagyvárosa (túl magas portartalom, dízelszag)
 5. Németországi viszonylatban is nagyon gyakoriak és kemények a közlekedési dugók! 
 6. Túl sok az épületeket elcsúfító graffiti
 7. A stuttgarti németek nem igazán lazák, sokanhajlamosak a vaskalaposságra (Ordnung muss sein)
 8. Mivel a szövetségese teljesen lebombázták a 2. világháborúban, így igazi, eredeti műemléképület alig van.

k.p. fotója

Vélemények

,, A belvárostól kicsit távolabb, a Neckar folyó túlpartján valóságos csodára bukkantunk. Városkát fedeztünk föl a nagyvárosban igazi középkori hangulatú, zegzugos utcácskákkal, fabetétes, meseszerû házakkal. Ez Cannstatt városrész régi magja. Talán itt tette meg próbaútját Daimler elsõ jármûve. Hisz’ ne feledjük, hogy az autógyártás egyik bölcsõjében járunk! Innen, a canstatti óvárostól csupán néhány megállónyira van a Mercedes törzsgyára, és mellette emelkedik az impozáns Mercedes-Benz Múzeum. A lenyûgözõ komplexum a kezdetektõl napjainkig mutatja be a márka életútját, és aki csak kicsit is érez valamit az autók iránt, annak feledhetetlen élmény lesz ez a látogatás." forrás

Régi kórház - m.p. fotója

Odajutás

Autóval:

Budapestről Stuttgartba autóval az A8-as autópályán lehet eljutni. Az út hossza kb. 1100 km, és általában 10-12 órát vesz igénybe, attól függően, hogy milyen gyakran tartunk pihenőket és hogy mennyire folyamatosan tudjuk vezetni az autót.

Az autópályákon azonban fizetős szakaszok vannak, így előre érdemes tájékozódni az esetleges útdíjakról és vásárolni a megfelelő matricákat. Az autópályákon kívül viszont ingyenes a közlekedés, de az utak minősége és állapota változó lehet, és figyelembe kell venni a lassabb menetidőt is.

Főpályaudvar - Aji fotója

Szállás

Ha az utazó nem ragaszkodik ahhoz, hogy Stuttgart központjában lévő hotelt válasszon, akkor kellemes megoldás lehet a közeli Esslingben vagy Ludwigsburgban megszállni. Mindkettő kellemes méretű, festői város, és ami a lényeg: S-Bahn-nal kifejezetten gyorsan be lehet jutni Stuttgart városközpontjába.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Motel One Stuttgart ,

3 csillagos: B&B Hotel Stuttgart-City ,

4 csillagos: Hotel SI-Suites ,

5 csillagos: Hotel Le Meridien Stuttgart ,

Közlekedés

Szuper a városban a közlekedés, mindenhova el lehet jutni egy órán belül. Autót akkor érdemes bérelni a repülőtéren, ha kis falvakba vagy olyan helykre indulunk, ahol a tömegközlekedés esetleges.

U-Bahn - m.p. fotója

Étkezés

A vendéglőkben nem várják el a borravalót. Persze nem utasítják el, ha nagyon díjazni akarjuk az étkezést és a kiszolgálást.

Stuttgartban számos étkezési lehetőség várja az érkezőket, legyen az egy gyors harapnivaló vagy egy hosszabb vacsora. A város számos étteremmel, kávézóval és bárral rendelkezik, ahol a helyiek és a turisták egyaránt élvezhetik a különféle ízeket.

A belvárosban található a legtöbb étterem, kávézó és bár, ahol a látogatók kipróbálhatják a helyi konyha ételeit és italait. A város népszerű ételei közé tartozik például a Maultaschen, amely egy hússal, zöldséggel és kenyérrel töltött tésztafajta, a Spätzle, ami egy sajtos tészta, és a Käsespätzle, ami egy sajtos-tejfölös tészta.

Käsespätzle - k.d.

A városban található piacok is jó lehetőséget nyújtanak a helyi ételek megkóstolására. A Stuttgarti Zöldség- és Gyümölcs Piac a város legnagyobb piaca, ahol a látogatók friss termékeket és helyi specialitásokat vásárolhatnak.

Ha a látogatók az autentikus német konyhát szeretnék kipróbálni, akkor érdemes felkeresni a Schwaben Bräu éttermet, ahol a helyi sörfajtákat és a hozzájuk tartozó ételeket kínálják. A Stuttgarter Stäffele étteremben pedig hagyományos, sváb ételeket kóstolhatnak meg a látogatók.

sz. s. fotója

Aji fotója

Vásárlás

Ha menő divatmárkás cuccokat keresünk, akkor érdeme skörülnézni a városközpontban a Calwer passzázsban. Ugyanitt vannak boltok, ahol a világ minden tájáról való érdekes ajándéktárgyakat árulnak néhány boltban.

Kirakatnézésre szuper a Königstrasse és több mellékutcája. Ez Stuutgart fő bevásárlóövezete.

A Schlossplatz-cal szemben figyelemre méltóak a Königsbau passzázsok. 

A Stttgart-i piaccsarnok (Markthalle) önmagában a szecessziós (Jugendstil) jegyei miatt is érdekes, amúgy vonzóak a piaci standok és a szép, karakteres kis üzletek.    

m.p. fotója

A több, mint 1 km hosszú Königstrasse bevásárlóutca egyedi üzletekkel, nagy áruházakkal, kávézókkal és éttermekkel van tele. A főpályaudvarnál kezdődik, ahol a városi turisztikai információs iroda is található (a térképeket és szórólapok akár digitálisan is magunkkal vihetjük a QR kód beolvasása után, ami egy környezettudatos megoldás, bár én a mai napig szeretem a papírtérképeket). (2022) forrás

Szórakozás

Az utóbbi években Stuttgart belvárosában élénkebbé vált az éjszakai élet, gyarapodtak a szórakozási lehetőségek. A Theodor-Heuss-Strasse-n számos menő klubból lehet választani, de a Rotbühlplatz és a Hans-im-Glück térségében is érdemes körülnézni bulihelyek vonatkozásában. Ezek a hajnali órákig nyitva vannak. A belvárosi bárok, kocsmák, klubok mind a Königstrasse övezetében összpontosulnak, azaz gyalog lehet válogatni, hogy melyikbe szeretnénk a leginkább bemenni. 

Közbiztonság

Stuttgart jó közbiztonságú város német viszonylatban (is). Jóllehet Stuttgart a bevándorlók arányát tekintve a második helyezett Németországban, itt a bevándorló fiatalok körében nincs nagy munkanélküliség és ezzel is magyarázható, hogy kevesebb a bűnözés. Mindazonáltal éjszaka tanácsos elkerülni ezeket a helyeket: a Schlosspark, a Klett-passzázs, Bad Cannstatt.

Egyéb hasznos információk

1. Stuttgartban van Magyarországnak tiszteletbeli konzulja: Rolf Kurz

 • Címe: Haußmannstraße 22, D-70188 Stuttgart
 • Telefonja: (00-49-711) 24-86-1630
 • E-mail: honorarkonsul.hu@rolfkurz.com
 • Hivatali órák: K-CS 09:00-13:00 (előzetes időpontegyeztetés)

2. ,, A sváb (stuttgarti) nyelvjárásból a következőkre jöttünk rá:
1. nicht = net. Ezt szinte kivétel nélkül mindenki így mondja errefelé.
2. a ja helyett sokszor azt mondják, hogy jo, és ez a jo teljesen magyarosan hangzik.
3. a ch hangot sch-nak ejtik. Vagyis német kiejtés szerint leírva például az
Es ist nicht möglich. = Es ist net möglisch. vagy
Ich weiß es nicht, villeicht… = Isch weiß es net, villeischt…
Um acht Uhr. = Um ascht Uhr.
és így tovább. Mókás... ☺ Persze ha valaki igazán svábul beszél, akkor ezek az egyszerű
szabályok már nem segítenek…" forrás

Látnivalók

Schlossplatz

A turista számára kihagyhatatlan megnézni ezt a szép, méltóságteljes, német alaposságal gondozott teret. Vasárnap délutánonként, jó időjárásban sok helyi is kijön ide sétafikálni. 

k.p. fotója

Altes Schloss

Már csupán azért is érdemes megnézi a Régi Kastélyt, mert Stuttgartban igazán kevés a megmaradt középkori műemlék.

k. v. fotója

Neues Schloss

A Neues Schloss (Új Palota) Stuttgart egyik legismertebb látványossága. A palota a 18. században épült, és barokk stílusban készült el. A kastély területén több épület található, beleértve a kápolnát, a tróntermet és a gyönyörű kerteket. Ma a palotában múzeum található, amely az európai művészet, az archeológia és a történelem kiemelkedő műalkotásait mutatja be

k.p. fotói

Evangelische Stiftskirche

Az Evangelische Stiftskirche evangélikus templom Stuttgart központjában található. A templomot a 12. században építették, és az évszázadok során több átalakításon és restauráción ment keresztül. A templom nevezetes látnivalója a 15. században épült szószéke, valamint a gyönyörű orgonája, amelyet a 18. században építettek. Az épület környezete is nagyon szép, a templom előtt tágas tér és park található. A templom rendszeresen tart istentiszteleteket, koncerteket és egyéb eseményeket, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

h. l. fotója

Königstrasse

A kirakatnézőnek ez a környék az ideális hely. Hangulatos hely, olyan tipikusan német nagyvárosi a miliő. Kellemes a fákkal teli tér a sétálóutca mellett. Mozgalmas hely hétköznap késő délutánonként.

l. k. fotója

Neckar Park

Neckar Park a Stuttgartban található egyik legnagyobb parkok közé tartozik. A területen sokféle sport- és szabadidős tevékenységre van lehetőség, mint például futás, kerékpározás, piknikezés és sétálás. A parkban találhatók továbbá játszóterek, grill helyek, és egy műfűvel borított sportpálya is. Emellett itt található a Mercedes-Benz Aréna, amely otthont ad a VfB Stuttgart német labdarúgó klubnak, valamint különböző koncerteknek, sporteseményeknek és kiállításoknak is. A parkhoz könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel vagy autóval, és ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre.


Bärensee

(bérenzé)

Jót levegőzni, sétálni, kocogni, vagy akár bicajozni érdemes ide eljönni. Vasárnap túl sok az ember. Hétköznap, vagy szombat déelőtt nyugisabb.

z. o. fotója

Grabkapelle

A városra nyíló panoráma és a szép (szőlőkertes) környék miatt is érdemes meglátogatni egy hegytetőn. 

1819 és 1824 között épült I. Vilmos würtembergi király megbízásából, felesége, Katharina Pavlovna hercegnő emlékére.

Neoklasszicista, tiszta vonalvezetésű, elegáns építészeti elemekkel. Központi, kupolás épület, körülötte egy széles oszlopcsarnokkal. A kápolna külső részei szürke mészkőből készültek, a belső térben márványt és egyéb nemes anyagokat használtak. A belső tér Katharina hercegnő nyughelyéül szolgál, melyet gyönyörű mozaikok és márvány szobrok díszítenek.

b. f. fotója

Mercedes-Benz múzeum

Szép, okosan szervezett ez a terebélyes, 5 emeletes múzeum. Szuper, hogy időrendben láthatjuk a márka történetét egészen napjainkig. Persze az oldtimer-ek dobogtatják meg  leginkább az autóimádók szívét. Időutazás a javából. Többek szerint szebb, érdekesebb múzeum, mint a Porsche múzeum.

Sok-sok órát el lehet tölteni a múzeumban. 10 euró a belépőjegy. Gyerekeknek ingyenes!

Aji fotói

Porsche múzeum

Belépőjegy ára felnőttek számára 16 euró, diákok és nyugdíjasok számára pedig 8 euró. A múzeum ingyenesen látogatható gyerekek számára 14 év alatt.

Jól szervezett, szépen összeállított, építészetileg is lenyügöző múzeum. 2 órát biztos el lehet tölteni itt.

Aji fotói

Hauptbahnhof (főpályaudvar)

A Stuttgarti Főpályaudvar (Hauptbahnhof) Németország egyik legnagyobb vasúti központja, és Stuttgart városának központjában található. A Stuttgarti Főpályaudvar a központi vasúti csomópont a városban és a környező régióban, és számos helyi és távolsági vasúti járat indul innen.

Az épület kívülről modern és impozáns, és a belső tér is tágas és könnyen áttekinthető. A főpályaudvar számos szolgáltatást kínál a látogatóknak, beleértve az éttermeket, kávézókat, boltokat, újságárusokat és az utazási irodákat.

A Stuttgarti Főpályaudvarról számos közlekedési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a metró- és villamosvonalakat, a távolsági és helyi buszokat, valamint a taxikat. A főpályaudvaron található turisztikai iroda kiváló lehetőséget kínál a város és a környező területek felfedezéséhez.

Markthalle

A Markthalle Stuttgart egy híres fedett piac Stuttgart városának központjában, a Schillerplatzon található. Az épület 1914-ben épült, és azóta is fontos szerepet tölt be a város élelmiszer-kínálatában és kulturális életében.

A Markthalle Stuttgart egy elegáns és modern épület, amely 33 üzletnek és étteremnek ad otthont. Az üzletekben széles választékban kaphatók friss gyümölcsök és zöldségek, húsok, halak, kenyér, sajtok, sütemények, édességek és helyi specialitások. A helyi termékek mellett azonban nemzetközi ételek is kaphatók a piac éttermeiben, így a látogatók széles körű ételek közül választhatnak.

A Markthalle Stuttgart egyedülálló atmoszférájáról ismert, ahol a látogatók belemerülhetnek a helyi kultúrába és ételekbe. A piac rendszeresen rendez kóstolókat és gasztronómiai eseményeket, és a látogatók megtekinthetik a helyi termékek készítési folyamatát, és számos termelővel is találkozhatnak.

A Markthalle Stuttgart könnyen elérhető a Stuttgarti Főpályaudvarról és a város többi fontos pontjáról. Az épületben több parkoló is található, valamint a közelben számos tömegközlekedési lehetőség áll rendelkezésre.

d. j. fotója

Marktplatz

A Marktplatz Stuttgart főtere, és az egyik legfontosabb történelmi helyszín a városban. A tér középpontjában található a Szent Mária kút, amely eredetileg ivóvízforrásként szolgált a középkorban. A tér körül számos épület található, köztük a városháza és a székesegyház, valamint számos üzlet, étterem és kávézó. A teret általában turisták és helyiek is gyakran látogatják, és fontos találkozási hely a városban. A téren gyakran rendeznek kulturális eseményeket és vásárokat, különösen a karácsonyi időszakban, amikor az egész tér megvilágítja a karácsonyi fények és díszek.

Schillerplatz

Schillerplatz a Stuttgart belvárosának egyik történelmi terének neve, melyet Friedrich Schiller német költő és író emlékére neveztek el. A tér közepén található Schiller szobra az egyik legismertebb és leglátogatottabb látványosság a téren. A környéken számos étterem, kávézó, bár és üzlet található, így a teret rendszeresen felkeresik a város lakói és turistái is. A tér a város kulturális életének egyik központja is, hiszen számos rendezvénynek, fesztiválnak ad otthont egész évben.

k.m. fotója

Calwer Strasse

Calwer Strasse a belváros egyik forgalmas utcája, amelyen számos üzlet, étterem és kávézó található. Az utca a Schlossplatz-tól a Marienplatz-ig terjed, és körülbelül 500 méter hosszú. A Calwer Strasse nevét a környéken található Calw városáról kapta. Az utcán sétálva érdemes felfedezni a régi épületeket, üzleteket és hangulatos teraszokat. A Calwer Strasse közelében található a Stuttgarti Német Múzeum, a Stiftskirche és a város más nevezetességei is könnyen elérhetők innen.

k. j. fotója

Leonardsviertel (Bohnenviertel)

A Leonhardsviertel, más néven Bohnenviertel, Stuttgart belvárosában található, és híres történelmi negyede a városnak. A neve "bab-negyedet" jelent, mivel az egykori piacon főként babot árusítottak. Az épületek jellemzően a 19. században épültek, és gyönyörű kis utcáikban találhatók kávézók, éttermek és butikok. A negyedet körülbelül 20 évvel ezelőtt renoválták, és ma élénk kulturális élettel és turisztikai attrakciókkal büszkélkedhet.

Olvasmányos linkek

"Három napot töltöttünk Stuttgartban, és ez elég is volt arra, hogy megnézzünk mindent, ami érdekel. A valóság az, hogy Stuttgart alapvetően gyárváros. Láttam ott lenyűgözően szép dolgokat, de ne számítsunk olyan tömérdek nevezetességre, mint mondjuk Bécsben vagy Londonban. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a maradék két napot Stuttgart agglomerációjában töltöttük, és ha az agglomerációt is beleszámítjuk (amit lazán megtehetünk, sokan nap mint nap bejárnak dolgozni a sok kistelepülésről és nagyon jó a közlekedés is), akkor azért bővül a látnivalók sora. A talán kissé negatív bevezető után jöjjön akkor a lenyűgöző helyek listája:

Schlossplatz: Stuttgart főtere, a két kastéllyal, számos szökőkúttal, és egy múzeumnak álcázott bevásárlóközponttal – utóbbit én találtam ki természetesen, ez egy átlagos bevásárlóközpont belülről, de egy gyönyörű, klasszikus stílusú épületbe rejtették, nem ám nagy bádog kocka vagy modern üvegpalota, hanem majdnem felveszi a versenyt a két kastély épületével is. A kastélyok közül az új tetszett nekem igazán, a régi inkább vár jellegű, zömök épület. Látogatni csak a régit lehet, de nincs berendezve az sem, valami gazdasági múzeum vagy efféle van benne, nem akarom lebecsülni, csak nem sikerült megjegyeznem, mert minket nem igazán érdekelt a témája, nem is voltunk benn. Az egész tér egyébként a londoni Trafalgar térre hajazott nekem kicsit a két, egymással szimmetrikus szökőkúttal és a magas oszlopon álló szoborral, csak van még pluszban két kastély. :D Én alig tudtam betelni vele, szerintem ez a tér a legszebb hely egész Stuttgartban.

Königstrasse: Sétálós bevásárlóutca, hangulatos, néhol akadnak aranyos kis zegzugok, de ez inkább egy modern nagyváros forgalmas bevásárlóutcája, kontrasztban áll a Schlossplatzal, amelyhez helyileg nagyon közel van egyébként.

Rosensteinpark: A belváros nagyon-nagyon hosszú, csupa zöld, kis patakos-tavacskás parkja, egyik végében a Rosenstein kastéllyal, mely manapság természetrajzi múzeum. Virágkölteményeket, formára nyírt sövényt meg ilyesmit ne várjunk, bár közel van a kastélyhoz, nem kastélypark jellegű, ez egyszerűen egy park, egy nagy zöld folt a város szívében, kellemeset lehet sétálni benne.

Wilhelma: Stuttgart hatalmas állat- és növénykertje, ahol egy teljes napot eltöltöttünk. Engem leginkább a virágokkal teli üvegházak nyűgöztek le, pedig elsőre nem is tűnt túl érdekesnek, hogy van egy csomó üvegház, ahol biztos milliárd féle zöldnövény van, amik szinte egyformák és maximum csak egy botanikus találja őket érdekesnek a huszadik faj megtekintése után. Nos, egyáltalán nem ilyen volt! Annyi fajtájú, színű, különleges és gyönyörű virágot nemigen láttam ezelőtt sehol, mint ezekben az üvegházakban, és némelyikben (főleg a trópusiakban) állatok is vannak.

Grabkapelle: Ez szintén nem a belvárosban van, hanem jóval messzebb, egy szőlőskertekkel borított domb tetején. Maga az épület is szép, kápolna és egyben néhány uralkodó temetkezési helye, viszont amiért igazán megéri felmászni ide, az a gyönyörű kilátás a városra.

Mercedes Múzeum: Távolabb a belvárostól, a „Mercedes Welt” (nem én találtam ki, a térképen láttam így :D) szélén található a Mercedes Múzeum különleges, modern épülete. Engem sokkal jobban le tudnak nyűgözni a klasszikus építészet nagy remekei, templomok, kastélyok, régi villák, de ezt az épületet még én is különlegesnek találtam. Belülről is nagyon modern, nagyon igényes, többnyelvű audio guide-dal, interaktív dolgokkal, kapcsolódó ismeretterjesztő műsorokkal és persze az összes valaha gyártott Mercedes modellel, a nagyon régiektől kezdve Diana hercegnő kocsiján és a pápamobilon át a legmodernebb sportautókig. Én igazán nem vagyok oda az autókért, de ezt nem bántam meg. Viszont a Porsche Múzeumban nem voltunk, az már azért sok lett volna, pedig az is híres. :D

Ezzel össze is foglaltam mindazt, amit mi Stuttgartban érdemesnek tartottunk felkeresni. Még szívesen felmentünk volna a vasútállomás (Hauptbahnhof) tornyába, állítólag onnan is szép a kilátás, de ezt éppen felújították, valamint a TV-torony is tervben volt, szintén a szép kilátás miatt, de a tervezett napon éppen köd volt. Tehát ezekről lemaradtunk. Nem maradtunk le viszont arról, hogy megszemléljünk az eddig látott legcsúnyább városházát – bocsánat a negatív reklámért, igazán nem szoktam, de most egyszerűen nem bírom ki. " forrás


,, A városban több kedves kis sarok, kis üzlet ragadott meg, igen jó hangulatú helyek. Nem csoda, az egész város szinte egy szőlőültetvények közötti völgyben fekszik, rengeteg zöld, és virág között. Amikor a vonat megközelíti a várost, a környező magas dombokon meredeken felfelé futó szőlőültetvényeket látni katonás rendben. Nem lehet könnyű a művelés ilyen terepen, de a boraikra nagyon büszkék. Van is rá okuk, az utóbbi években a német borok rendkívül jók lettek, Amerikában minden harmadik palack német származású." forrás


,, Stuttgart központja egy szűk völgyben fekszik, a külvárosok ezen kívül esnek, így felépítésre kicsit más mint mondjuk Budapest, hiányzik a hagyományos sugár- és körutas felépítés. A város szép, vannak még hangulatos utcácskái régi házakkal is, de főként a modernebb építészet jellemző. A belvárosban minden megtalálható természetesen, kávézó, étterem, söröző, üzletek, buli helyek tömkelege, kultúra. " forrás


,, A 2. világháború alatt a város területének 45 százalékát teljesen elpusztították a légitámadások. A belváros szinte teljesen megsemmisült. 53 alkalommal kapta a város nyakába az égi csapást.

Az eltakarított romokat 1953-57 között egy helyre hordták össze, ez volt a Birkenkopf (magyarul: Nyírfő) nevű hegyecske teteje, amelyre kb. 1,5 millió köbméter épület és útmaradvány került, ezzel 40 méterrel megnövelve a hordozó hegy magasságát. A helyiek az eredményt keserű mosollyal elnevezték Monte Scherbelino-nak, azaz Szilánk-hegynek. (Scherbe – szilánk.) Aztán beszórták földdel, füvesítették és fásították, s most már csak a csúcs emlékeztet arra, hogy ez micsoda. Illetve egy emléktábla, amely elmondja a túrázónak, hová érkezett. („Ez a hegy a 2. világháború után épült a város romjaiból, hogy emlékeztessen az áldozatokra és figyelmeztesse az élőket.”) " forrás


Kevés olyan nagyváros van, amelyet szőlő vesz körül. A stuttgarti borvölgy kis túlzással a belvárosig ér. A meredek földeken különleges technikára és tudásra van szükség, hogy friss rizlingből, klasszikus pinot noir-ból és trendi sauvignon blanc-ból készítsenek cuvée borokat. A helyi termelőknél a melegebb évszakban kóstolásra is van lehetőség, addig maradnak a belváros borbárjai. A stuttgarti borvidék Németország legnagyobbja 40 km2-es területével. A panorámát új felhőkarcolók sem fogják zavarni, mert tilos magas épületeket építeni, hogy azok a levegő áramlását ne befolyásolják és hamarabb „szellőzzön ki” a város. (2022) forrás

Fotóegyveleg

Börsenplatz - Gondolkodó társ (Denkpartner) - k. p. fotója

k.p. fotói


Szent Johanna templom - m.b. fotója

sz. s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon