ÚTIKRITIKA.HU / Rothenburg ob der Tauber


hirdetes

útikritikák


Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauberről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Praktikus információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

k.m. fotója

Rothenburg ob der Tauberről dióhéjban

Festői szépsége meseváros Bajországban, Münchentől 251 kilométerre (északnyugatra), Nürnbergtól 76 kilométerre (nyugatra). Kb. 11 ezres a lakossága (2022-es becslés). 

Legalább 2 napot megérdemel a kisváros. Már csak azért is, hogy az esti fényekben is megcsodálhassuk.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Imádnivaló, cuki, mesekönyv illusztráció

Nem tetszett

1. A túl sok kínai turista csorda (hangosak, faragatlanok)

Vélemények

,, Rothenburg utcáin sétálni egészen különleges élmény: mintha csak leporolnánk egy régi képeskönyv lapjait és megelevenedne a középkor. Jelen sorok szerzője is a kockakövekről szedegette a leesett állát, mert olyan máshol is van, hogy megmaradt egy régi ház, egy főtér, netán egy utcasor, de hogy egy egész város, ahol az őrtornyoktól kezdve az utolsó cégérig minden a helyén maradjon? Igazi csoda." forrás


,, Ebben a városkában az a csodálatos, hogy nem lehet egyetlen épületét vagy terét kiemelni, mert az ember akármerre megy a városfalon belül, minden régi - legfeljebb kicsit újabb, vagy nem annyira régies lehet valami. Van egy kifutó utca, ahova be lehet kocsival hajtani; gyakorlatilag külvárosnak mondható. Az persze elég hihetetlen látvány, ahogy az utat átvezették a Szent Jakab-templom alján - az ember nem gyakran sétál 14.-15. századi gótikus dómok alatt!

Van egy agyonfotózott utcasarka. Teljesen mesebeli látvány, állítólag a Disney rajzolói a Pinocchio készítésekor innen (is) vették az ihletet - bár szerintem a látvány eme anekdóta nélkül is érdekes. Ráadásul a szívemnek kedvesebb az a gondolat, hogy a világ legjobb játékának, a Monkey Islandnak vették innen az egyik helyszínét. Az meg nem kérdéses, hogy Ritchie Blackmore egyik lemezborítója egészen konkrétan innen jött :)

A város annak köszönheti egységesnek megmaradt képét, hogy elég régen, még a harmincéves háború után elvesztette a jelentőségét. A nem-jelentős városokban ugyanis nem bontottak le egész negyedeket, hogy széles utakat építsenek a sok embert befogadó új épületekhez, nem cserélték a házakat ötvenévente újabbakra, ennek köszönhetően viszont már a 19. században fontos bevételi forrás lett a turizmus. Utóbbinak köszönhető, hogy amikor az amerikai légierő lebombázta a várost, szóba se kerülhetett, hogy betonból építsék újra - mi több, az amerikaiak maguk is gyűjtést szerveztek a helyreállításért. (2014)" forrás

k.m. fotója

Odajutás

Budapesttől autóúton 834 kilométer távolságban (813 km autópályán). Megállás nélküli vezetést modellezve az időtartam: 7 óra 50 perc. 

Münchenből autóval kb. 2 óra 20 perc, vonattal 4 óra.

Szállás

Rothenburg ob der Tauber tele van hangulatos és autentikus szálláslehetőségekkel. Az alábbiakban néhány nagyon hangulatos és nem túl drága Bread and Breakfastet ajánlok:

Gasthof Butz: Ez a hagyományos bajor szálloda a város központjában található, a középkori városfal mellett. A szobák egyszerűek, de hangulatosak és tágasak. A szálloda reggelije kitűnő, és a személyzet nagyon barátságos és segítőkész.

Hotel-Gasthof Goldener Greifen: Ez a 3 csillagos szálloda a városközpontban található, a városfal közelében. A szobák hangulatosak és tágasak, a reggeli bőséges és finom, a személyzet pedig nagyon barátságos és segítőkész.

Hotel Rappen: Ez a családi tulajdonban lévő szálloda a városközpontban található, a városfal mellett. A szobák egyszerűek, de hangulatosak és tágasak. A szálloda reggelije bőséges és finom, és a személyzet nagyon barátságos és segítőkész.

Pension Elke: Ez a vendégház a városközponttól mintegy 15 perces sétára található. A szobák egyszerűek, de hangulatosak és tisztaak. A vendégházban reggeli nem áll rendelkezésre, de a konyha használata engedélyezett, így saját magunk készíthetjük el az étkezést.

Ezek a Bread and Breakfastek mind nagyon hangulatosak és nem túl drágák. Fontos megjegyezni, hogy a Rothenburg ob der Tauber-i szállásokat általában előre le kell foglalni, különösen a nyári hónapokban, mivel a város nagyon népszerű turistacélpont.

Itt lehet nézegetni helyi szálláshelyeket, árakat, foglalást - hotelscombined.com

Parkolás

Rothenburg ob der Tauber egy kis középkori város, és a belvárosi területek gyalogosan bejárhatóak. A városközpontban található parkolóhelyek azonban korlátozottak, és a forgalom kialakítása miatt az autóval való közlekedés nehézségeket okozhat.

Ha csak nappal szeretnél látogatni Rothenburg ob der Tauber városába, akkor javasolnám, hogy parkolj az alábbi helyeken:

P1 Parkolóház: Ez a parkolóház a város központjában található, és a városnézéshez ideális helyen fekszik. A parkolóház egész évben nyitva áll, és naponta 24 órában hozzáférhető. Az árak a parkolóházban általában magasabbak, de az előnye, hogy közel van a város központjához.

P2 Parkolóház: Ez a parkolóház az Altstadt külső részén található, a városfal közelében. Az árak itt általában olcsóbbak, és az előnye, hogy közel van a városfalhoz, így a sétálóutca könnyen megközelíthető.

P3 Parkolóház: Ez a parkolóház a város északi részén található, és a városközponttól mintegy 10 perc sétára fekszik. Az árak itt általában olcsóbbak, és az előnye, hogy van elegendő hely a parkolásra, így az autóval való közlekedés egyszerűbb.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a parkolóhelyek korlátozottak, és főleg a nyári hónapokban nehéz lehet parkolót találni. Érdemes időben megérkezni, és türelmesnek lenni. Továbbá, javasoljuk, hogy az autóból elvitt értéktárgyakat ne hagyják magukban, és ügyeljenek a biztonságukra.

Étkezés

Rothenburg ob der Tauber egy gyönyörű bajor város, amely sok hagyományos és autentikus étteremmel büszkélkedhet. Ha olyan házias vendéglőt keresel, amely nem annyira turistás, és helyiek által is látogatott, akkor a következő helyeket javasolnám:

Gasthaus zur Schranne: Ez egy hagyományos bajor vendéglő, amely a város történelmi központjában található. Az étterem híres a friss és házias ételeiről, mint például a sertéssült, a kolbász és a bajor káposzta.

Zur Höll: Ez egy másik hagyományos bajor vendéglő, amely a város központjában található. Az étteremben a helyi specialitások mellett német és nemzetközi ételeket is kínálnak. A helyiek által is kedvelt hely.

Ratsstube: Ez egy hagyományos bajor kocsma, amely a város főterén található. Az étteremben friss és házias ételeket kínálnak, például sertéssültet, kolbászt és krumplit, valamint helyi söröket és borokat.

Gasthaus zur Sonne: Ez egy hagyományos bajor vendéglő, amely a város történelmi központjában található. Az étteremben a helyi specialitások mellett német és nemzetközi ételeket is kínálnak. A helyiek körében is népszerű.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a helyek nem feltétlenül turisták számára kialakított éttermek, a turisták is szívesen látogatnak ide. Ajánlott előre asztalt foglalni, különösen a nyári hónapokban, mivel a helyek gyorsan telnek be.

Praktikus információk

Merci jellegű turista jármű - k.m. fotója

Látnivalók

Galgentor és várfal

Rothenburg ob der Tauber középkori városa híres a jól megőrzött városfaláról és a hozzá tartozó kapukról. A Galgentor a város északi részén található, és a város falának részét képezi. A kapu egykoron a város börtönének volt a bejárata, és a nevét is innen kapta. Ma a kapu bejáratában múzeum található, amely a város történelmére és kultúrájára fókuszál.

A Rothenburg ob der Tauber-i városfal az egyik legjobban megőrzött városfalak közé tartozik Európában. A városfal a középkorban épült, és 42 toronnyal és 5 kapuval rendelkezik. A falon sétálva gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező tájra. A városfal sétaútja a város legnépszerűbb turisztikai látnivalói közé tartozik.

A Galgentor és a Rothenburg ob der Tauber-i városfal mindkettő nagyon szép és hangulatos. A városfal sétája izgalmas élményt nyújt, és lehetővé teszi a város és környéke szépségeinek felfedezését. A Galgentor múzeumában pedig betekintést nyerhetünk a város történelmébe és kultúrájába. Ajánlom mindkét látványosság meglátogatását Rothenburg ob der Tauber-ben.

k.m. fotója

Burgtor (várkapu)

Rothenburg ob der Tauber városának egyik legimpozánsabb kapuja a Burgtor, amely a város keleti oldalán található. A Burgtor a középkorban épült, és az egyik legjobban megőrzött városkapu a városban.

A Burgtor nagyon impozáns és lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak. A kapu számos részből áll, többek között egy hatalmas boltíves bejáratból, egy vártoronyból és egy emeletes épületrészből. A kapu felső részén egy szép erkély is található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére.

A Burgtor nem csak szép látványt nyújt, hanem a város védelmére is szolgált a középkorban. A kapu erődítményekkel és védelmi szerkezetekkel volt ellátva, amelyek segítették a város védelmét a támadásokkal szemben.

A Burgtor meglátogatása nagyszerű lehetőség arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék a középkori védelem építészetét, valamint hogy elmerüljenek a város történelmének és kultúrájának hangulatában. A Burgtor továbbá a városközponttól is könnyen megközelíthető, és érdemes beiktatni egy sétát a város falai mentén, hogy még jobban élvezhessük a város varázslatos hangulatát.

Jacobskirche (Szent Jakab templom)

A Jacobskirche, vagy más néven Szent Jakab templom Rothenburg ob der Tauber középkori városának legfontosabb templomai közé tartozik. A templom a város szívében található, és a román stílusú épület a 13. és 14. században épült.

A templomot belülről is érdemes megnézni, mivel a belső tér nagyon szépen díszített és rengeteg történelmi érdekességgel rendelkezik. Az egyik fő attrakció a templom orgonája, amely a világ egyik legnagyobb és legszebb orgonája. Az orgona 44 regiszterrel rendelkezik, és hihetetlenül szép hangokat képes előadni.

A templom belsejében a látogatók számos szép festményt és szobrot is láthatnak, köztük a Szent Jakabot ábrázoló szép szobrot. A templom homlokzata is nagyon szép, a bejárat fölött pedig egy szép relief látható, amely az utolsó ítéletről szól.

A Jacobskirche nagyon szép és lenyűgöző templom, amely rengeteg történelmi és művészeti érdekességet rejt magában. Ha Rothenburg ob der Tauber-ben jársz, mindenképpen érdemes meglátogatni ezt a szép templomot.

Várkert

Rothenburg ob der Tauber várához tartozó várkert egy szép és csendes hely a városban, amelynek látogatása egy kellemes sétát jelent a városközponttól nem messze. A várkert a várfal és a városfal között található, és gyönyörű kilátást nyújt a városra és a környező tájra.

A várkert nagyon szépen karbantartott, és tele van színpompás virágokkal, bokrokkal és fákkal. A kertben sétálva a látogatók számos szép szobrot és műalkotást láthatnak, amelyeket a város és a környező területek híres embereinek tiszteletére állítottak fel.

A várkertnek több területe is van, ahol a látogatók pihenhetnek, piknikezhetnek vagy egyszerűen csak élvezhetik a kert szépségét. A kertben van egy kis tó is, amely az év melegebb hónapjaiban a környező fák árnyékában egy kellemes hely a pihenésre.

A Rothenburg ob der Tauber-i várkert egy nagyon kellemes hely, ahol a látogatók elvonulhatnak a város zajától és nyüzsgésétől, és élvezhetik a természet szépségeit. A várkertbe történő belépés ingyenes, és a látogatása ajánlott, ha Rothenburg ob der Tauber-ben jársz.

Játék- és babamúzeum

Rothenburg ob der Tauber Játék- és Babamúzeuma egy nagyon érdekes és szórakoztató múzeum a városban, amely megmutatja a játékok és babák történetét és fejlődését az idők során. A múzeum a városközpontban található, és több mint 1000 különböző játékot és babát mutat be a látogatóknak.

A múzeum számos különböző játékot és babát tartalmaz, köztük fa- és porcelánbabákat, bábot, autókat, vonatokat, építőjátékokat és sok más érdekességet. A kiállítás részletesen bemutatja a játékok és babák történelmét, a különböző korszakokat és divatokat, amelyek befolyásolták őket.

A múzeum nem csak gyerekeknek szól, hanem felnőttek számára is izgalmas látogatást nyújt. A kiállítás interaktív és részletes, így a látogatók rengeteg információval és érdekességgel gazdagodhatnak a játékok és babák történelméről.

A Játék- és Babamúzeum Rothenburg ob der Tauber egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója, és minden korosztály számára szórakoztató és izgalmas élményt nyújt. Ha szereted a játékokat és a babákat, vagy csak érdekel a történelem és a kultúra, akkor érdemes meglátogatnod ezt a szép múzeumot, amely valóban egyedülálló Rothenburg ob der Tauber-ben.

Bűnügyi múzeum

Rothenburg ob der Tauber városának Bűnügyi Múzeuma egy olyan kiállítás, amely a város történelmének kevésbé ismert oldalát mutatja be. A múzeum a városközpontban található, és bemutatja a bűnügyek és az igazságszolgáltatás történetét Rothenburg ob der Tauberben.

A Bűnügyi Múzeum egy nagyon érdekes és részletes kiállítás, amely bemutatja a város történelmének néhány sötétebb oldalát. A múzeum számos eredeti dokumentumot, tárgyat és műalkotást tartalmaz, amelyek a város bűnügyeivel és igazságszolgáltatásával kapcsolatosak.

A múzeum egyik fő attrakciója a középkori börtön, amelyet a városban használtak a bűnösök fogva tartására. A börtön bemutatása során a látogatók betekintést nyerhetnek a középkori börtönök kegyetlen életébe, és megérthetik, milyen nehéz volt azoknak az embereknek, akik ebbe a helyre kerültek.

A Bűnügyi Múzeum egy nagyon érdekes és részletes kiállítás, amely érdekes betekintést nyújt a város történelmének egy olyan aspektusába, amelyet máskülönben talán nem fedeznénk fel. Ha érdekel a bűnügyek és az igazságszolgáltatás története, akkor érdemes meglátogatni a Rothenburg ob der Tauber Bűnügyi Múzeumát.

Középkori rabomobil

Olvasmányos linkek

,, A város megdöbbentően gazdag, jelentős – sokszor Németországban is egyedülálló – gyűjteménnyel rendelkező múzeumokban. Sétánk során csak ezen első utcácskában érintettük a játék- és babamúzeumot, s a végén máris a Kriminalmuseum tömör tömbjébe ütköztünk. Ez utóbbi 1000 év Európai joggyakorlat és bíráskodás sokszor hátborzongató eszközeit és dokumentumait mutatja be 6 szinten.

Udvarán látható kosárba tették azokat, akik valamilyen módon vétettek a köznek (Példa: ha a pék az előírásosnál kisebb zsemléket árult), majd megmerítették az alatta levő kútban. A nyilvánvaló megszégyenítés és fizikai tortúra mellett ezzel elérték, ha valaki háromszor is megjárta a fonott ketrecet, gyakorlatilag elvesztette közönségét, egyben foglalkozását." forrás


Az, ami ma turisták tömegeit vonzza a világ minden részéből, ironikus módon egy katasztrófának köszönhető. Rothenburgot ugyanis nem önszántukból konzerválták lakói. A harmincéves háború során, 1631-ben az addig virágzó és gazdasági jelentőséggel bíró városhoz érkezett Tilly gróf, korának híres hadvezére. Rothenburg elöljárói érthető módon halálra rémültek, ugyanis Tilly és féktelen zsoldos hada korábban teljesen elpusztította és kirabolta a náluk jóval nagyobb és gazdagabb Magdeburgot is. A bevonuló gróf nem is titkolta, hogy ugyanilyen sorsot szán Rothenburgnak.

k.m. fotója

A városi tanácsosokat azonnal halálra ítélte, akik a szorult helyzetben a hadurat vendégnek kijáró üdvözlő itallal kínálták: egy hatalmas, 3,25 literes üvegkancsónyi borral. Tilly a gesztustól megenyhült, és azt mondta, ha valaki egy szuszra megissza ezt a bort, akkor megkíméli a várost. A polgármester önként vállalkozott a feladatra, és sikerrel járt – ennek emlékére a mai napig megtartják évente a Mesterivó-fesztivált. A szokás szerint pünkösdkor zajló rendezvény idején a város összes lakója középkori ruhát ölt.

A gróf állta a szavát, nem égette fel Rothenburgot, de hosszú évekre beköltöztette seregét. Amikor 1650-ben az utolsó katona is elhagyta a települést, a várost koldusbotra juttatta a kényszerű vendégeskedés. Nem volt pénz új épületeket felhúzni, nem volt később miből modernizálni, ráadásként pestisjárvány ütötte fel a fejét. Rothenburg így merült Csipkerózsika-álomba, a városfalon belül pedig a mai napig egyetlen modern épület sem található. " forrás

Fotóegyveleg 

k.m. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon