ÚTIKRITIKA.HU / Autóval Németországban


hirdetes

útikritikák


Autóval Németországban

Környezetvédelmi matrica

Szabad közlekedés a németországi környezetvédelmi zónákban - külföldi rendszámú gépkocsival is!
Külföldi rendszámú autójával Németországban - a környezetvédelmi zónákkal rendelkező városokban is - korlátozás nélkül közlekedhet, amennyiben csekély károsanyag-kibocsátású autóval és környezetvédelmi matricával (finompor - matricával) rendelkezik.

Mire jó a környezetvédelmi matrica (Feinstaubplakette)?
A közúti közlekedés hozzávetőlegesen egyharmad részben járul hozzá a környezet finompor-terheléséhez. A városokban, azok vonzáskörzeteiben és a forgalmas utak mentén a finompor-kibocsátások részaránya gyakran jóval 50% felett van. Emiatt, az egészség védelmében, egy európai irányelv született, amely az önkormányzatok számára környezetvédelmi zónák létesítését engedélyezi városuk vonzáskörzeteiben. Az, hogy ezt megvalósítja-e és mikor, az adott önkormányzattól és a helyi adottságoktól függ.

Ahol környezetvédelmi zónát hoztak létre, ott az azon történő áthaladáshoz, illetve a zónában történő közlekedéshez környezetvédelmi matrica szükséges. A matrica hiányában tilos a környezetvédelmi zónákba behajtani. A hatóságok az előírást megszegőket pénzbírsággal büntetik.

Milyen gépjárművekre vonatkozik a szabályozás?
A lehetséges közlekedési tilalmak a személygépkocsikat, tehergépkocsikat és buszokat érinthetik. Kivételt képeznek a motorkerékpárok és háromkerekű gépjárművek, a munkagépek, a mező-és erdőgazdasági vontatók, a mobil gépek/készülékek, a veteránautók, a fogyatékkal élők gépjárművei, valamint a külön engedéllyel közlekedő gépjárművek.

Milyen környezetvédelmi matricák vannak?
A gépjárműveket – károsanyag-kibocsátásuk alapján - négy csoportba sorolják:

Az 1. és a 2. csoportba tartozó gépjárművek nem kaphatnak finompormatricát. Ilyenek a szabályozott katalizátor nélküli személygépkocsik, az EURO 1, EURO 2, vagy rosszabb fokozatú személygépkocsik és az EURO 1, EURO 2, vagy rosszabb fokozatú tehergépkocsik.Az összes többi gépjármű (3., 4. csoport) kaphat környezetvédelmi matricát, amely a besorolásnak megfelelően sárga, illetve zöld lehet.

A külföldön forgalomba helyezett járművek esetében a besorolás azon európai kipufogógáz-szabvány alapján történik, amely szerint a járművet forgalomba helyezték, (amennyiben ez a gépkocsi irataiból kitűnik vagy más módon igazolható). Ha ez ilyen módon nem állapítható meg, akkor a környezetvédelmi matricák kiadása külföldi rendszámú gépkocsik számára egyszerűsített eljárásban, a jármű első forgalomba helyezésének éve szerint történik.

Hol kapható a környezetvédelmi matrica?
A TÜV SÜD Auto Service megbízásából az ÉMI-TÜV SÜD Kft. budapesti irodája értékesíti a környezetvédelmi matricákat, amelyek személyesen és elektronikusan is igényelhetőek Ügyfeleink számára.
Az ÉMI-TÜV SÜD másolatot készít a gépjármű eredeti forgalomba helyezési okmányáról (forgalmi engedély), amelyet megküld az illetékes németországi szervezet számára. A TÜV SÜD Auto Service válaszának megérkezte és jóváhagyása után az ÉMI-TÜV SÜD a matricát haladéktalanul kiállítja, amely vagy postai úton, vagy személyesen vehető át a budapesti irodában az ügyfélfogadási idő alatt.

A matrica ára irodánkban: 6.500 Ft
A részletekért keresse kollégáinkat!

Ügyfélfogadás
Hétfő - Csütörtök: 9.00 - 15.00
Péntek: 9.00 - 13.00

Iroda címe

ÉMI-TÜV SÜD Kft.
1043 Budapest
Dugonics u. 11.

Nivelco Irodaház I.bejárat - II.emelet (235. ajtó)
ÉMI-TÜV SÜD Igazgatóság

Térkép

Tel.:
+36 1 399 36 00
+36 1 399 36 01

E-mail: kornyezetvedelmi.matrica@emi-tuv.h

Gabriella Gál, 2020. január


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon