ÚTIKRITIKA.HU / Erfurt


hirdetes

útikritikák


Erfurt

Erfurtról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros|Katedrális|Szent Egyed-templom|Dóm tér|Fischmarkt|Krämerbrücke|Petersberg| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Krämerbrücke - f. z. fotója

Ennek az aloldalnak még stilisztikai átfésülésen kell átmennie.

Erfurtról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 230,000

Erfurt a németországi Türingia szövetségi tartomány székhelye.

A várost a Gera folyó szeli ketté.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 2000 euró - (Németország-i átlag: 2740 euró)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az Andreasviertel (az óvárosi negyed) bámulatosan helyyreállított

2. Reggel sétálni a szenzációs élményt nyújtó Krämerbrücke-n, még mielőtt, 9 órától a tömeg lepi el

Nem tetszett

1.

Vélemények

Három nappal azután, hogy életemben először betettem a lábam Erfurtba, megkérdeznél, hogy mi a legfontosabb, ami eszembe jut róla, az az, hogy szeretem.

Hogy Erfurt valaha az NDK-ban volt? Na ne nevettess már. De hát ez már Nyugat-Európa! Ez? Az hogy lehet, hisz itt olyan kedvesek és közvetlenek az emberek…

Ma már azt is tudom, hogy az ’Er-’ azt jelenti, hogy sáros, koszos, piszkos, földes, a ’–furt’ pedig a gázló a kis folyón, de Isten bizony nem ezért szeretem.

Gyere el, nézd meg Te is, vessz el az óváros kanyargós sikátoraiban, csodáld meg a tüchtigen felújított honecker-panelokat, kóstold meg a forró csokit a folyóparton, nézz alá a városra a Petersberg citadella falairól, de aztán ne csodálkozz, ha úgy jársz, mint én! Hírét viszed! Én figyelmeztettelek!  (NBL, 2023)


Mi teszi Erfurtot egyedülállóvá?

Erfurt jóformán károk nélkül átvészelte a második világháborút. Németországban ez különlegesség, a történelmi városközpontok közül csak Regensburgnak volt hasonló szerencséje. Az óváros szerkezete, az utak és piacterek textúrája a középkor óta változatlan, a beépítést a XII-XIII. századtól nyomon lehet követni. Erfurt egyik, turisztikailag is közismert műemléke, a Krämerbrücke, a kereskedők hídja ma Európában szinte egyedülálló. Hajdan sok európai folyót ívelt át hasonló, mindkét oldalán házakkal beépített híd, ma a firenzei Ponte Vecchio az egyetlen fennmaradt, hasonlóan jelentős építmény. forrás


Már 2009 tájára egész Erfurt kigyógyult a több évtizedes NDK-s szürkeségből.

Odajutás

Berlinből vagy Frankfurtból vonattal kevesebb mint 3 óra alatt el lehet jutni ide. Lipcse 1501 kilométerre van.

Erfurt a Berlin-Schönefeld Nemzetközi Repülőtértől (Berlin Brandenburg Airport) kb. 250 km-re délkeletre, az autóút időtartama kb. 2,5 - 3 óra, attól függően, hogy az adott időben milyen a forgalom az úton. A Berlin-Tegel Nemzetközi Repülőtérről (Berlin Brandenburg Airport) való távolsága kicsit nagyobb, kb. 280 km, és az autóút időtartama kb. 3 - 3,5 óra, szintén a forgalomtól függően.

Erfurt és Drezda közötti távolság autóval körülbelül 215 km, az autóút időtartama körülbelül 2 óra.

Szállás

Erfurt viszonylag kisváros több kellemes és nyugodt környékkel megáldva. Ha tuti nem akarsz zajos környéken lakni, de szeretnél közel lenni a városközponthoz, akkor a "Altstadt" (Óváros) negyedbeli szállást érdemes foglalnod.

Az Óváros gyönyörű, történelmi negyed, amely számos nevezetességgel és kulturális élménnyel várja a látogatókat. Itt találhatók az óvárosi utcák és terek, a középkori épületek, az évszázados katedrálisok és a híres Krämerbrücke híd, amely a város egyik jelképe.

Az Óváros nagyon közel van a városközponthoz, és könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel. Az Óváros környékén található szállások általában nyugodtak és csendesek, de mégis közel vannak a városközpontban található éttermekhez, kávézókhoz és üzletekhez.

Ha nyugodt környéken szeretnél szállást foglalni, de mégis közel lennél a városközponthoz, akkor az Óváros negyed az egyik legjobb választás Erfurtban.

Helyi közlekedés

Erfurtban a közlekedés jól szervezett és fejlett. A városban kiváló tömegközlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve a buszokat, a villamosokat és a vonatokat.

Az ERFURTmobil nevű közlekedési vállalat üzemelteti a városi közlekedést, és az egész városban elérhetővé teszi az egyes közlekedési lehetőségeket. Az egyes járatokra a városi és régiós bérlet is érvényes.

A városi buszok és villamosok rendszeres járatai kényelmes és gyors közlekedést biztosítanak a város bármely pontjára. Az éjszakai buszjáratok is működnek, így az éjszakai programokhoz is kiváló lehetőséget biztosítanak.

A vonatok szintén kiváló lehetőséget jelentenek a közlekedésre, mivel Erfurt egy fontos vasúti csomópont, és onnan kényelmesen elérhetőek a környező városok és települések.

Erfurtban kiváló kerékpárutak és biciklikölcsönző szolgáltatások is állnak rendelkezésre, így a kerékpárosok is könnyen közlekedhetnek a városban.

Étkezés

Erfurt városában található néhány, kizárólag helyi ételeket kínáló étterem és kávézó, amelyek a város különleges gasztronómiai örökségét mutatja meg.

Erfurt virsli (Erfurter Rostbratwurst): Ez a híres sertéshúsból készült virsli különleges fűszerezést kap, és a helyi virsligyártók által készített egyedi receptek alapján készül. A virslit a városban több étteremben is meg lehet kóstolni.

Schittchen: Ez egy hagyományos, helyi sütemény, amelyet gyakran kávé mellé fogyasztanak. A sütemény vékony tésztaból készül, és vanília, mandula és mazsola hozzáadásával ízesítik.

Grune Sosse: Ez egy zöld szósz, amelyet gyakran spárgával és főtt tojással tálalnak. A szósz hagyományosan 7 különböző zöldség felhasználásával készül, beleértve az apróra vágott petrezselymet, kapor, zsálya, kerti borágót, koriandert, snidlinget és zellerlevelet.

Erfurt sütemény (Erfurter Kuchen): Ez egy hagyományos, helyi édesség, amely réteslapból készül, és töltelékként vanília vagy dió kerül a tetejére.

Ajánlott helyek: Mundlandung  (hangulatos, házias, ugyanakkor egészéges, őstermelői alapanyagok)

Legjobb cukrászda, fagyizó: Goldhelm Eiskrämer

--------------------------------

p. a. fotója

Vásárlás

A városközpontban található nagyobb bevásárlóközpontok, üzletláncok és divatboltok mellett vannak kisebb, helyi boltok, piacok és kézműves boltok is.

Erfurtban több termelői piac is működik, ahol friss helyi termékeket lehet vásárolni. A városközpontban található a Petersbergi termelői piac, amely a város legnagyobb és legnépszerűbb piaca, és széles választékot kínál a helyi zöldségekből, gyümölcsökből, húsokból és tejtermékekből.

A városban időnként rendeznek bolhapiacot is, amelyen használt ruhák, cipők, bútorok, antik tárgyak és más másodlagos áruk találhatóak. A bolhapiacokat általában a város különböző területein, például a Dachauplatz-on és az Anger téren tartják.

Erfurtban továbbá számos kézműves bolt is található, amelyek különböző kézműves termékeket kínálnak, mint például kerámia, ékszerek, textíliák és fafaragások.


Szórakozás

Erfurt városközpontjában számos kis bár található. Ha egy kellemes bárt keresünk egy-két ital elfogyasztására, érdemes a Fischmarkt közelében található Michaelisstraße-t keresni. Itt koncentrálódik Erfurtban a legtöbb bár.

Kalif Storch: Ez az éjszakai klub és bár a város központjában található, és különféle zenei stílusokat kínál a pop, a hip-hop és az elektronikus zene terén. A klubnak két teremmel rendelkezik, és a hangulat mindig pörgős és vidám.

Frau Korte: Ez egy kis, de hangulatos bár, amely különböző koktélokat és helyi söröket kínál. Az enteriőr egyedi, és a helyiek és a turisták körében is nagyon népszerű.

Erfurt Student Club: Ez a klub a város legnagyobb diákszervezete, és számos különböző zenei eseményt kínál a jazztől a house-ig. A klubnak két teremmel rendelkezik, és általában tele van fiatalokkal.

Club Centrum: Ez a klub a város egyik legnépszerűbb éjszakai helye, és több különböző termet kínál, ahol különböző zenei stílusokat játszanak, mint például a techno, a house és a hip-hop. A helynek nagy tánctere van, és az árak is barátságosak.

Cafe Nerly: Ez egy népszerű kávézó és bár, ahol élő zenei eseményeket és DJ-ket is szerveznek. A helyiek és a turisták körében is népszerű, és kiváló hely a lazításra és a bulizásra.

---------------------

p. a.fotója

Közbiztonság

Erfurtban a közbiztonság általában jó. A város biztonságos hely, és a látogatók számára általában nincs szükség különösebb óvintézkedésekre. Természetesen, mint bármely más nagyvárosban, az ésszerű elővigyázatosság mindig javasolt, és érdemes betartani a szokásos biztonsági óvintézkedéseket.

Erfurtban a turisták számára néhány olyan területet javasolnak, amelyeket érdemes elkerülni éjszaka, de általában a városi környezet biztonságos és barátságos. A turistáknak érdemes a szokásos biztonsági óvintézkedéseket követniük, például vigyázniuk a táskájukra és az értékeikre, különösen zsúfolt helyeken, és éjszaka érdemes inkább a forgalmasabb területekre koncentrálni.

Azonban általánosságban elmondható, hogy Erfurtban a közbiztonság jó, és a turisták biztonságban érezhetik magukat a városban. A helyiek barátságosak és segítőkészek, és a város sok kulturális és történelmi látnivalót kínál, amelyeket érdemes felfedezni.

Egyéb hasznos információk

1. Tiszteletbeli magyar konzul: Dr. Jürgen Bohn
Cím: , Neuwerkstraße 47 A , 99084 Erfurt
Telefon : 0361 - 345 - 5590

Óváros

(Andreasviertlel)

Erfurt óvárosa egy gyönyörűen megőrzött középkori városközpont, amelynek jelentős része a 13. és 14. században épült. A városközpontban sétálva lenyűgöző látnivalókkal találkozhatunk, beleértve a régi épületeket, a kis utcákat, a történelmi tereket és a számos műemléket.

Az óváros egyik fő látványossága a Kramgasse, ahol az épületek között számos kis bolt és kávézó található. A Kramgasse a városközpont egyik legfontosabb tere, és számos rendezvénynek ad otthont egész évben.

A városközpontban található az Impérial épülete, amely a 14. században épült és ma múzeumként működik. Az Impérial épület egykor a városi tanács és a kereskedelmi kamarák otthona volt, és lenyűgöző belső tereivel és művészeti kiállításaival vonzza a látogatókat.

Az óvárosban található a Szent András-templom, amely a város egyik legnagyobb és legjelentősebb temploma. A templom 800 éves múltra tekint vissza, és gyönyörű belső tereivel, kápolnáival és kriptáival rendelkezik.

Az óvárosban található a Kramerbrücke, amely a város legrégebbi hídja, és egyben a leghíresebb nevezetessége is. A híd számos kis üzlettel és műhellyel rendelkezik, ahol a látogatók kézműves termékeket, ékszereket és szuveníreket vásárolhatnak.

Erfurt óvárosa egy gyönyörűen megőrzött történelmi városközpont, amely lenyűgöző látnivalókkal és látnivalókkal várja a látogatókat. Az épületek, terek és a városközpont hangulata a középkori időkbe repít vissza, és egy lenyűgöző utazási élményt nyújt minden látogatónak.

sz. t. fotói

f. z. fotója

Katedrális

Az Erfurt-i Katedrális a város egyik legimpozánsabb épülete, amely a középkori időkből származik. Az épület egykor a szász-erfurti püspökség székhelye volt.

A katedrális a 12. században épült, és az idők folyamán többször is átépült és bővült. A katedrális neoromán stílusban épült, és a homlokzatán díszes kapuk, szobrok és egy nagy rózsaablak található.

Az épület belső része lenyűgöző, gyönyörű falfestményekkel, szentélyekkel, faragott faszékekkel és lenyűgöző orgonával. Az egyik legnagyobb vonzereje a katedrálisnak azonban az, hogy itt található a Szent Ézsaiás-kápolna, amely egykor a Szent Ézsaiás-apátság része volt. A kápolnában található freskók, amelyek az évszázadok során létrejöttek, valódi művészeti kincsek.

A katedrálisban számos fontos esemény is megrendezésre került a történelem folyamán, köztük az egykori püspökök koronázási ceremóniái. Az épületet ma a helyi katolikus közösség használja imádságok és szertartások helyszíneként, valamint gyakran szerveznek itt koncerteket és más kulturális rendezvényeket.

sz.t. fotója

Szent Egyed-templom

Németül: Ägidienkirche

A Szent Egyed-templom (Egyed király-templom) egy nagyon fontos katolikus templom az Erfurt városában. Az eredeti templom már a 8. században is létezett, és a Szent Bonifác érsek által alapított egyik legrégebbi templom Németországban.

A mai Szent Egyed-templom a 11. és 12. században épült, és a korai román stílus egyik legfontosabb példája. Az épület két harangtornya, két oldalsó kápolnája és egy lenyűgöző szentélye van, amelyben számos műalkotás található.

A templom főbejárata az ajtaja felett lévő díszes szoborral tűnik ki. A belső tér díszítése különösen figyelemre méltó. Az egyik fő látványosság a 14. századi faragott fatemplom, amelyben számos szent alakot ábrázolnak.

A Szent Egyed-templom nagyon fontos szerepet játszott az Erfurt történelmében. A középkorban az egyik leghíresebb zarándokhely volt a térségben. A templomot a 19. században felújították.

Dóm tér

Az Erfurt-i Dóm-tér a városközpont egyik legfontosabb tere, amely az Erfurt-i Dóm (Szent Mária Katedrális) előtt található. A tér lenyűgöző látványt nyújt, és gyönyörű környezetben található.

A tér történelmi jelentősége és fontossága miatt az egyik legforgalmasabb és legélénkebb területe a városnak. A téren számos fontos épület található, köztük a Dóm, a Dóm-múzeum, a Szent Mária-kápolna, a Szent Sebestyén-kápolna, a Dóm-torony, valamint számos étterem, kávézó és bolt.

Az Erfurt-i Dóm-tér az egyik legjobb hely az Erfurt-i építészeti és kulturális örökség megismerésére. A tér és az épületek gazdag történelmi és vallási hagyományokat őriznek meg, és lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak.

A Dóm-tér egyik legérdekesebb vonzereje a Dóm-múzeum. A múzeumban számos műalkotást, faragott oszlopot, székesegyházi üvegablakot és más kincseket találhat, amelyek az épület és a város történelmét bemutatják.

Az év során a Dóm-tér rendszeresen szervez eseményeket és ünnepségeket, köztük koncerteket, kulturális rendezvényeket, gasztronómiai fesztiválokat és vásárokat. A téren sétálva a látogatók élvezhetik a város hangulatát, és megismerhetik a német kultúra és történelem értékeit.

p. a. fotója

Fischmarkt

Az Erfurt-i Fischmarkt (Halpiac) egy hangulatos és forgalmas tér, amely a városközpontban található. A tér nevét a középkorban itt tartott halpiacról kapta, de ma már inkább éttermek, kávézók és bárok találhatók itt.

A Fischmarktot a középkor óta használják piactérként, és ez a terület a város legforgalmasabb és legélénkebb része. A tér körül számos fontos épület található, köztük a városháza, az Édesanyák Temploma és az egykori korall-gyár épülete.

Az épületek gyönyörűek, és különböző stílusokat képviselnek, a gótikus stílustól a barokkig. A téren található éttermek és kávézók széles választékot kínálnak a látogatóknak, és a helyi ételek és italok mellett nemzetközi konyhák is megtalálhatóak.

A Fischmarkt hangulata éjszaka különösen érdekes, amikor a terület életre kel, és a bárok és klubok teljesen megtelnek emberekkel. Az egyik legérdekesebb dolog az, hogy itt található a "Krämerbrücke", ami egy több mint 500 éves, fából készült híd, amelynek közepén számos kis bolt és üzlet található.

A Fischmarkt tehát egy élénk és szórakoztató terület az Erfurt-i látogatók számára. A tér hangulatos és sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, a városi élet megismerésére, a vásárlásra és az étkezésre.

P. Sanyi fotója

Krämerbrücke

A híd eredetileg a középkorban épült, de számos módosításon esett át. Mindenesetre nagyon szeretjük jelenlegi formáját csinos favázas házaival és a bejáratnál álló templomával. A templomtoronyba is felmászva 360 fokos panoráma nyílik a hídra és Erfurtra és környékére!

Petersberg

A Petersberg egy domb, amely az Erfurt-i óváros fölé magasodik, és egy történelmi erődítmény található rajta. A domb lenyűgöző látványt nyújt a városra, és a környező hegyekre, és fontos szerepet játszott az Erfurt történelmében.

Az erődítmény a 17. században épült, és a város egyik legnagyobb erődítménye volt. Az erődítmény szerepe a történelem során többször változott, és az idők folyamán számos katonai konfliktus is zajlott itt.

Az erődítmény és a domb ma fontos látványosság az Erfurt-i látogatók számára. A dombot számos sétány keresztezi, és csodálatos kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre. Az erődítményben található számos épület, amelyeket gyakran használnak kulturális és társadalmi rendezvényekre.

Az egyik legérdekesebb épület a Petersberg Kaszárnya, amelyben ma a Thüringiai Államlevéltár található. Az épület különleges építészeti stílust képvisel, és belül számos kulturális és történelmi kincset őriznek.

Az erődítmény másik jelentős része a Petersberg Citadel, amely egykori erődítmény a domb tetején. Az erődítmény számos történelmi eseménynek adott otthont, és ma múzeumként működik. A múzeumban sok érdekes tárgy, dokumentum és műalkotás található, amelyek bemutatják az erődítmény és a város történelmét.

Más látnivalók

Szent Ágoston kolostor

Az Erfurt-i Szent Ágoston kolostor (St. Augustine's Monastery) a város egyik legfontosabb történelmi és vallási helyszíne. Az épület középkori építészeti stílust képvisel, és az egyik legnagyobb kolostor Németországban.

A kolostor 1277-ben épült, és az évszázadok során számos átalakításon és bővítésen ment keresztül. Az épületben számos értékes műalkotás és történelmi tárgy található, köztük freskók, faragott oszlopok és szentek szobrai.

Az egyik legérdekesebb rész a kolostorban a Szent Ágoston templom. A templom belső része gazdag díszítéssel és freskókkal rendelkezik, és gyönyörű székesegyházi üvegablakokkal van díszítve.

A kolostorban található múzeum is érdekes látványosság, ahol számos történelmi tárgyat, műalkotást és könyvet lehet megtekinteni. A múzeum a kolostor történelmét, az általa alapított iskolát és az itt élő szerzetesek életét mutatja be.

A kolostor a történelem során fontos szerepet játszott az Erfurt-i közösség életében, és ma is fontos szerepet játszik a város kulturális és vallási életében. A látogatók számára érdemes időt szánni az épület felfedezésére, a múzeum meglátogatására és a történelem és vallás értékeinek megismerésére.

Bertalan-torony

A Bertalan-torony (St. Bartholomäusturm) az egyik legmagasabb torony a középkori Erfurt óvárosában. Az 56 méter magas torony az évszázadok során számos átalakításon és javításon ment keresztül, de a középkori stílus és a történelmi jelentőség megmaradt.

A torony a 12. században épült, és a városi falak védelmére szolgált. A középkorban a torony jelentős szerepet játszott az Erfurt-i életben, és gyakran használták a város tűzjelzőjének.

A Bertalan-torony ma az egyik legnépszerűbb látványosság a városban, és az összes torony közül talán a legszebb. A torony feljárható, és a látogatók csodálatos kilátást kapnak az Erfurt-i városra és a környező hegyekre. A toronyban található kiállítások és információs táblák segítségével meg lehet ismerni a torony és a város történelmét.

Az érdeklődőknek lehetősége van felmenni a Bertalan-torony tetejére is, ahol egy kilátó várja őket. A kilátó csodálatos panorámát nyújt az egész városra, és különösen éjszaka varázslatos látványt nyújt a város fényeivel.

Zsinagóga

Az Erfurt-i zsinagóga (Alte Synagoge) az egyik legfontosabb zsidó műemlék Németországban, és az egyik legjobb példája a középkori zsinagógák építészeti stílusának. Az épület 1100 körül épült, és a zsidó közösség központjaként szolgált.

Az Erfurt-i zsinagóga Németország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori zsinagógája. Az épületben számos érdekes jellegzetesség található, köztük a háromrészes falburkolat, amely az arany, a kék és a fehér színek elegyét tartalmazza.

A zsinagóga 1349-ben pusztító pestisjárvány miatt bezárt, és az évszázadok során többször is átalakították. Az épület nagyobb része azonban az eredeti formájában maradt meg, és ma múzeumként működik.

A múzeumban számos értékes tárgy, dokumentum és műalkotás található, amelyek bemutatják az itteni zsidó közösség történelmét. Az egyik legfontosabb kiállítás az összesen 800 darabot számláló, Európában legnagyobb középkori zsidó kincsgyűjtemény. A gyűjteményben található tárgyak között szerepelnek ékszerek, imakönyvek, és más liturgikus tárgyak.

Az Erfurt-i zsinagóga egy fontos történelmi és kulturális terület az Erfurt-i látogatók számára, és lehetőséget ad a zsidó kultúra és történelem megismerésére. Az épület csodálatos és érdekes látványt nyújt, és a múzeumban található kiállítások és tárgyak bemutatják az itteni zsidó közösség életét és kultúráját.

12. század - f. z. fotója

Angermuseum

Az Angermuseum egy múzeum, amely az Erfurt-i kulturális örökség jelentős részének bemutatására szakosodott. A múzeum a város központjában, az Anger nevű parkban található, és a 16. és 17. századi reneszánsz építészeti stílust képvisel.

A múzeum állandó kiállításán bemutatják az Erfurt-i történelmet, kultúrát, művészetet és ipart. A kiállításban több mint 15 000 tárgyat és műalkotást láthatunk, köztük régészeti leleteket, aranyérméket, ékszereket, textilipari tárgyakat, faragott bútorokat és festményeket.

Az Angermuseum kiállításaiban az egyik legérdekesebb rész a reneszánsz építészetről szóló részleg, amely bemutatja a város reneszánsz építészeti örökségét. Az építészet iránt érdeklődő látogatók megtudhatják, hogy miként alakult ki a reneszánsz építészet stílusa és hogyan hatott a német építészet fejlődésére.

A múzeumban található időszaki kiállítások is nagyon érdekesek. Az állandó kiállításokon túl a múzeum rendszeresen rendez különböző időszaki kiállításokat a város kultúrájának, történelmének és művészetének más vonatkozásaival kapcsolatban.

egapak Erfurt

Az egapark egy kertészeti és szabadidőpark, amely a németországi Erfurt városában található. Az egapark a város egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, és egy nagyon szép hely a kikapcsolódásra, pihenésre és sétálásra.

Az egapark területe 36 hektár, és számos területből áll, beleértve a kertészeti területeket, a tavakat és a parkokat. A parkban több mint 60 különböző kertészeti koncepció található, mint például a sziklakertek, a fűszerkertek, a rózsakertek és a mediterrán kertek.

Az egapark területén található egy nagyobb tó, amely egy kis szigettel rendelkezik. A tó körül sétálóutak és padok találhatók, amelyek lehetővé teszik a pihenést és a kilátás élvezetét. A tavon hajókázni is lehet, ami különösen kellemes élmény a nyári hónapokban.

Az egaparkban számos szórakozási lehetőség is található, mint például játszóterek, minigolf-pályák, kerékpárutak, kisvasutak és vidámparkok. A parkban számos étterem és kávézó is található, ahol az emberek élvezhetik az italokat és az étkezést.

Az egapark nagyon kellemes hely a látogatók számára, és lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra és a pihenésre. A parkban található számos szép és érdekes látványosság, és a park nagysága miatt könnyű eltölteni egy teljes napot a területen. Az egapark látogatása kihagyhatatlan élmény mindenki számára, aki az Erfurt városát látogatja.

Andreasstraße Emlék- és Oktatási Központ

Az Andreasstraße Emlék- és Oktatási Központ (Gedenk- und Bildungsstätte Andreasstraße) egy múzeum és oktatási központ, amely az egykori kelet-német Stasi titkosrendőrség és az általa üldözött emberek történetét mutatja be. A múzeum az egykori Stasi központtal szemben található, az Andreasstraße-n, az egykori Berlin–Budapest főút egyik fontos pontján.

A múzeumban több mint 3000 négyzetméteren bemutatják a kelet-német állambiztonsági szolgálat tevékenységét és hatását az egykori NDK-ban. Az interaktív kiállítások és a több nyelven elérhető információk segítségével a látogatók megismerhetik a Stasi működését, a cenzúrát, a figyelést és az üldöztetést.

A múzeum területén található a Stasi által korábban használt börtön, amely egyben a múzeum egyik legmeghatározóbb része. A börtön celláit és a kihallgatási helyiségeket megőrizték, így a látogatók egy kis ízelítőt kaphatnak az itt raboskodók szörnyű körülményeiről és az általuk elszenvedett kegyetlen bánásmódról.

Az Andreasstraße Emlék- és Oktatási Központ az egykori Stasi rezsim borzalmait és az általa okozott szenvedéseket mutatja be. A múzeum fontos szerepet játszik az emberi jogok és a szabadság megőrzésének fontosságának hangsúlyozásában. A múzeum látogatása ajánlott mindenkinek, aki érdeklődik a történelem iránt és szeretné jobban megérteni a kelet-német rezsim és az azt megdöntő forradalmak okait és következményeit.

Erinnerungsort Topf & Söhne – Die Ofenbauer von Auschwitz

Az Erinnerungsort Topf & Söhne – Die Ofenbauer von Auschwitz (Auschwitz kemencék építőinek emlékhelye Topf & Söhne) egy múzeum és emlékhely a náci haláltáborok és az Auschwitz-ban elkövetett borzalmak áldozatainak emlékére. A múzeum az egykori Topf & Söhne cég épületében található, amely az auschwitzi haláltábor kemencéinek építésében vett részt.

A múzeumban számos interaktív kiállítás található, amelyek bemutatják a nácizmus időszakának szörnyűségeit és az Auschwitz-ban elkövetett bűnöket. A látogatók megismerhetik azokat az embereket, akik a Topf & Söhne-nél dolgoztak és közvetlenül hozzájárultak a haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokhoz.

A múzeum emlékhelye és az egykori épület egykori munkásainak emlékét is őrzi. A látogatók megismerhetik azokat az embereket, akik a Topf & Söhne-nél dolgoztak, és olyan információkat is kapnak, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértsék azokat a körülményeket, amelyek a náci haláltáborok és az Auschwitz-ban elkövetett borzalmak mögött álltak.

Az Erinnerungsort Topf & Söhne – Die Ofenbauer von Auschwitz fontos helyszín az Auschwitz-ban elkövetett szörnyűségek emlékének és tanulságainak megőrzésében. A múzeum segítségével az emberek megismerhetik a nácizmus történelmét, és emlékezhetnek az áldozatokra, akik életüket vesztették az elnyomás és a gyűlölet következtében.

Közeli látnivalók

Molsdorf Palota és Park

Molsdorf Palota és Park (Schloss und Park Molsdorf) egy szép kastély és park a németországi Molsdorf-ban, azon belül is az egykori kis szász-Weimar hercegségben található. A palota és a körülötte lévő park a XVIII. századi német barokk stílust képviseli.

A Molsdorf Palota eredetileg a hercegségi főúri család nyári rezidenciájaként szolgált, majd később katonai iskolaként és más intézményeknek adott otthont. A palota egykori pompáját azonban újra helyreállították, és jelenleg egy múzeumként működik.

A palota kiállításai a XVIII. századi életstílust és művészeti alkotásokat mutatják be. A látogatók megtekinthetik a kastély számos szobáját, beleértve a tróntermet, a nagytermet, a szalonokat és a bútorozott hálószobákat. A kastélyban találhatók az eredeti bútorok, műalkotások és díszítőelemek is, amelyek az egykori gazdagságot és a nemesi életet idézik.

A park, amely a kastély körül található, nagyon szép és gondozott. A parkban számos sétálóút, virágoskert és kisebb tavak találhatók. A kertben található fák és bokrok összeállnak, hogy lenyűgöző látványt nyújtsanak a látogatóknak.

A Molsdorf Palota és Park egy fontos történelmi helyszín, amely megőrizte a múlt barokk pompáját. A látogatók megtudhatják, hogyan éltek a nemesek az XVIII. században, és megcsodálhatják a korszak stílusát és művészetét. A park szépsége, a csodálatos kastély és a múzeum kiállításai mind hozzájárulnak a látogatók kellemes élményéhez.

Olvasmányos linkek

Erfurt a XIX. század végéig erődített, fallal körülvett város volt. Az iparosodással megindult városbővítés idején kezdődött meg a falak lebontása. A belváros déli szegélyén a hatvanas években épített út, a tizenegy-tizenhat szintes házakkal, az egyetlen súlyos beavatkozás. A következő időszak nagy ívű tervei, amelyek tömeges bontással jártak volna, szerencsére papíron maradtak. Erfurtban már 1989-ben volt egy erős civil társadalmi kezdeményezés, amely akkor élőláncot alkotott az óváros körül. Céljuk a tudatosan elhanyagolt és pusztulásra, majd lebontásra ítélt óvárosi negyed, az Andreasviertel megmentése volt. Az ő határozott kiállásukkal, és persze az ország életében jött fordulattal sikerült megmenteni az ódon negyedet. forrás

Fotóegyveleg

sz. t. fotói

f. z fotója (július)

p.a. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon