ÚTIKRITIKA.HU / Rajna-vidék / Worms


hirdetes

útikritikák


Rajna-vidék / Worms

Worms dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Szent Péter katedrális | Más templomok | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A katedrális - k.o. fotója

Worms dióhéjban

Worms egy Rajna-parti város Németország északnyugati részén. Közel 82 ezres a lakosság (2023-ban). Kicsi aranyos városka, amit egy nap alatt bőven fel lehet fedezni. Sajnos Worms-t is lebombázták a 2. világháborúban, így hát a műemléképületek jelentős része nem eredeti. A britek a város kb. 40 százalékát rombolták le. Amúgy a város gazdag római és középkori emlékekben, legendákban. Barátságos, nyugodt, idilli légkörű, tiszta kis város, eredeti és újraépített városfallal.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sok szép szobor és zöldterület, a kis utcácskák
 2. A tényleg hasznos, jól szervezett turista információs irodájuk (a Neumarkt-on)
 3. Sörözni a Rajna partján
 4. A környék szőlőskertjei
 5. A város peremén a hangulatos vendéglők
 6. A Nibelung-hídon felmenni a torony tetejére és körbenézni (majd kiderült, hogy tilos felmenni)

Nem tetszett

 1. A városközpont németországi viszonylatban kicsit lestrapáltnak tűnik
 2. Este 6 óra után a város utcái kiürülnek
 3. A néhai iparvárosi jellegből adódó szürkeség, a 2. világháború után épült fantáziátlan lakóházak
 4. A lerombolt épületek, városrészek felújítása nem volt kellően összehangolt és ez látszik

Vélemények

Jön!

Odajutás

Budapest s Worms között országúton a távolság 997 kilométer. Megállás nélküli vezetést modellezve 9 óra 16 perc lehet az időtartam. 14 kilométertől eltekintve végig autópályán vezethetünk.

 • Worms - Mainz: 57 kilométer, kb. 38 perc
 • Worms - Heidelberg: 48 kilométer, kb. 36 perc
 • Worms - Majna-Frakfurt: 71 kilométer, kb. 1 óra

v.a. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos: Hotel Hüttl
 • 3 csillagos: Landhotel Bechtel
 • 4 csillagos: Prinz Carl Parkhotel

Közlekedés

Gyalog könnyen bejárható a városnak a turista számára érdekes része. Tehát kell egy parkolóhelyet találni és aztán lábbuszon közlekedni. Például a dómnál van egy parkoló, de még inkább ajánlott a pályaudvarnál lévő.

Étkezés

Ajánlott: Nikou étterem a grill étkek miatt

Vásárlás

Worms városában a legnagyobb állandó, fedett piac a "Wormser Wochenmarkt" néven ismert. Ez a piac rendszeresen megrendezett és népszerű esemény Worms belvárosában.

A Wormser Wochenmarkt általában a város központjában található. A hivatalos helyszínt és pontos címet a legjobb az aktuális információk alapján megtudni. Azonban a piac általában a város főterén, a Domplatzon vagy a Liebfrauenplatzon kerül megrendezésre. Ezek a központi helyek, ahol a turisták és helyiek szoktak találkozni, vásárolni és élvezni a piaci környezetet.

A Wormser Wochenmarkt sokféle árut kínál, mint például friss gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak, tejtermékek, pékáruk, virágok, fűszerek és egyéb helyi termékek. A piac a helyi termelők, gazdák és kereskedők által biztosított friss, minőségi árukat kínálja.

Az állandó, fedett piac lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy felfedezzék a helyi ízeket, termékeket és kulturális élményeket Wormsban. A piac érdekes és vibráló légkört teremt, és lehetőséget ad a városi életben való részvételre és a helyiekkel való találkozásra.

Marktplatz

Kaiserpassage

Szórakozás

A 12 apostol söröző - szuper

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

1. A kicsi helyi piac hátterében található egy ingyenes közvécé.

Óváros

Judengasse

Szent Péter katedrális (Dóm)

A 12. században épült, román építészeti stílusú templom a 2. világháborús bombázásokkor épségben megmaradt.

Más templomok

Szent András-templom

A Worms-i Szent András-templom (St. Andreas Dom) egy jelentős történelmi épület, amely a Worms városának központjában található, az alsó rajna-vidéken, Németországban. A templom a román stílusú építészet egyik példája, és számos kulturális és vallási eseménynek ad otthont.

A Szent András-templom építése a 11. században kezdődött és több száz évig tartott, így különböző stílusok keverednek benne. A külső részeken a román, a gótikus és a barokk stílusjegyek is felfedezhetők. A hatalmas homlokzat díszítése középkori szobrokkal és faragott részletekkel gazdagítja az épületet.

Belül a Szent András-templom lenyűgöző méretű és gazdag díszítéssel rendelkezik. Az épületben található szentély, a kórus és a hajó kiemelkedő példái a gótikus építészetnek. A mennyezet csodálatos faragott részletekkel és freskókkal díszített. A templom különlegessége az ún. "Prunkschiff" vagy "Főhajó" nevű különleges részlete, amelyet a 15. században építettek, és számos festménnyel és faragott díszítéssel büszkélkedik.

A Worms-i Szent András-templom történelmi jelentőségű hely, amely több mint 900 éves történelme során több átalakításon és felújításon ment keresztül. A templom nemcsak vallási jelentőséggel bír, hanem turisztikai vonzerővel is rendelkezik, és lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezzük a középkori építészet és művészet lenyűgöző világát.

A régi zsinagóga

Worms városában a régi zsinagóga egy fontos történelmi és kulturális helyszín. A régi zsinagóga, más néven "Rashi Zsinagóga", a középkor egyik legrégebbi megmaradt zsidó imaháza Európában.

A zsinagóga építése a 11. századra nyúlik vissza, és a város zsidó közössége számára szolgált imaházként és vallási központként. A zsinagóga neve Rashi, a középkori zsidó vallási tanító, Rashi rövidítése után kapta, aki Wormsban született és tanított. A zsinagóga a középkorban nagy tiszteletnek örvendett és fontos szerepet játszott a zsidó vallási és kulturális életben.

A régi zsinagóga Worms egyik legfontosabb látnivalója. Az épületet román stílusban építették, és idővel többször átépítették és felújították. Belseje gazdag díszítéssel és faragott részletekkel rendelkezik. Az egyik legkiemelkedőbb részlet a zsinagóga domborműveivel díszített déli falán található. Ezek a domborművek a zsidó vallási szimbólumokat és történeteket ábrázolják.

Sajnos, a régi zsinagóga a történelem során többször is megrongálódott és sérült. Legnagyobb kárt azonban a nácik okozták a második világháború idején. A zsinagógát 1938-ban lerombolták és felgyújtották a novemberi pogrom során. Az épület romjai azonban fennmaradtak.

A második világháború után a régi zsinagógát részben helyreállították, és 1961-ben megnyitották a nyilvánosság számára. Az épületben ma múzeum található, amely bemutatja Worms zsidó történelmét és kultúráját. A kiállítások és a dokumentumok a zsidó vallási élet, a közösség története és a Holocaust áldozatainak emlékét örökítik meg.

Múzeumok

Nibelungenmuseum

Worms városában található Nibelung Múzeum (Nibelungenmuseum) egy kiemelkedő múzeum, amely a Nibelung eposz és a germán mitológia történetét és hagyományait mutatja be. Az épület közvetlenül a Worms-i katedrális mellett található, és a német kultúra és irodalom egyik ikonikus témájával foglalkozik.

A Nibelung Múzeum kiállításai a Nibelung eposzra, amely egy középkori német hősvers-szöveg, összpontosítanak. Az eposz a német mitológia és történelem fontos része, és az ónémet irodalom egyik legfontosabb alkotása. A kiállításokon a látogatók megismerhetik a Nibelung-legendák történetét, a hősök és istenek karaktereit, valamint a német mitológiai világot.

A múzeum interaktív bemutatók, installációk, audiovizuális anyagok és tárgyak segítségével vezeti végig a látogatókat a Nibelung eposz és a német mitológia világában. A kiállításokon keresztül felfedezhetők a hős Siegfried, a királyi család intrikái, az istenek és emberek közötti konfliktusok, valamint a híres Nibelung kincs története.

A múzeum célja nemcsak a Nibelung eposz és a német mitológia bemutatása, hanem annak kulturális és irodalmi hatása is. A kiállításokon keresztül felfedezhető, hogyan hatott ez az eposz a német irodalomra, művészetre és kultúrára az évszázadok során.

A Nibelung Múzeum látogatása izgalmas lehetőséget kínál a látogatók számára, hogy mélyebben megismerjék a Nibelung eposz és a germán mitológia világát. A múzeum interaktív és informatív jellege révén segít megérteni a német irodalom és kultúra egyik legfontosabb epikus művét, amely mély nyomot hagyott az európai irodalomban és kultúrában.

Egyéb látnivalók

Luther&reformáció szobor kompozíció (Lutherdenkmal)

Ez a világon legnagyobb olyan szoboregyüttese, aminek a reformáció a tematikája. A középső Luther-szobor körül 11 másik személyiség szobra látható. Ők is a reformáció tanainak jelentős terjesztői voltak.

k.s. fotója


Zsidó temető

A 11. század óta létezik. 2500 sír látható. Wormsban jelentős zsidó közösség élt 1942-ig, amikor is a nácik haláltáborokba deportálták az össze zsidót.


Érdekességek

 1. A Nibelung-hídon a jelenleg látható tornyos kapu mellett volt egy másik is, de azt lerombolták a 2. világháborúban.
 2. A város neve a latin Vormatia kifejezésből ered. Jelentése: település vizes területen.
 3. Worms az a város, ahol Luther Mártont eretneknek nyilvánították ki. 1521-ben a wormsi birodalmi gyülésen Luther a protestantizmus kiemelkedő alakja szónoklati emelkedettségű védőbeszédben tagadta meg tanainak visszavonását.

Itt állt Luther Márton a császár és a birodalom előtt - 1521

Olvasmányos linkek

Nibelung mondavilág

Fotóegyveleg

A város jelképe: a sárkány

f. e. fotói

Zsidó temető - V. Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon