ÚTIKRITIKA.HU / Münster


hirdetes

útikritikák


Münster

Münster dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Principalmarkt | Szent Pál székesegyház | St. Lamberti templom | Régi városháza | Hercegérseki palota | Erbdrostenhof | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

o.s. fotója

.

Münster dióhéjban

 • A 300 ezres lakosságú Münster Németország északnyugati részén található, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.
 • Münster egyetemi város, közel 50 ezer diák tanul, él itt.
 • Münster Dortmundtól északra fekszik. Autópályán a távolság 71 kilométer (kb. 1 óra). Frankfurt: 281 km (3 óra). A német-holland határ kb. 60 kilométerre van.
 • 1200 éves város.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazán kerékpárbarát város, szuper kerekezni a promenádon a fasor árnyékában
 2. Az oromtetejű házak a Principalmarkt-on - nagyon fotogének - a Hansa-város-i feeling
 3. A gótikus Rathaus (mert a gótikát szeretem)
 4. Vásárolgatás a Münster-Arkaden-ben - gusztusos boltok

Nem tetszett

 1. Az óváros sajnos nem eredeti, mivel a 2. világháborúban a házak 90 százalékát lebombázták
 2. Sok a barokk, ami nem a kedvencem

Vélemények

o.s. fotója

Odajutás

Münster 1232 kilométerre van Budapesttől autópályán. Megállás nélküli utazást feltételezve ez 12 és fél órát jelent.

Szállás

Az óvárosban nagyon kevés hotel van. Sok hotel található a fő pályaudvar környékén, és a többi sincs messze a nevezetességektől. Ha szállásfoglalás nélkül érkezünk a városba, akkor a turista információs irodához fordulhatunk, ami a Heinrich-Brüning-Strasse-n van, a városközpontban.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Pension Haselmann, Hotel - Haus vom Guten Hirten
 • 3 csillagos: AKZENT Hotel Wersetuermken, Landshotel Pleistermühle
 • 4 csillagos: Hotel Kaiserhof, Mövenpick Hotel Münster, Hotel Mauritzhof

Helyi közlekedés

Busz: Münsterben számos buszjárat áll a látogatók rendelkezésére, amelyek szinte minden városrészbe eljutnak. Az MVG (Münster Verkehrsbetriebe) a városi közlekedési vállalat, amely több mint 50 buszjáratot üzemeltet a városban.

Kerékpár: Münsterben a kerékpározás az egyik legkedveltebb közlekedési mód, és a város rendelkezik egy nagy kerékpárút-hálózattal. A városi közlekedési vállalat kerékpárokat is bérel, és számos kerékpárkölcsönző áll rendelkezésre a városban.

Ami a parkolást illeti, Münsterben számos lehetőség áll a látogatók rendelkezésére. A város központjában parkolóházak, parkolók és utcai parkolási lehetőségek találhatók. Azonban a központi területeken parkolás rendszerint fizetős, és a parkolóhelyek gyorsan megtelnek. A parkolás díja általában óradíjas, és a fizetés készpénzzel vagy bankkártyával történhet.

Parkolóházak:

Parkhaus Alter Fischmarkt: A parkolóház a város központjában található, a Prinzipalmarkt közelében. Ez a parkolóház az egyik legnagyobb a városban, és mintegy 800 parkolóhelyet kínál.

Parkhaus Stubengasse: Ez a parkolóház a városközponttól délre, a Stubengasse közelében található. 275 parkolóhely áll rendelkezésre, és az árak általában kedvezőbbek, mint a központi parkolóházakban.

Parkhaus Stadthaus 1 és 2: Ezek a parkolóházak a városháza közelében találhatók, és összesen mintegy 350 parkolóhelyet kínálnak.

Parkhaus am Theater: A parkolóház a város színháza közelében található, és mintegy 330 parkolóhelyet kínál.

Parkhaus Engelenschanze: Ez a parkolóház a város északnyugati részén található, és 740 parkolóhelyet kínál.

Étkezés

Münsterben rengetegféle etnikai étterem található. Ha a turista viszont hiteles német ételeket akar enni, akkor legalább 80 ilyen étteremből választhat. Az Altas Gasthaus Leve a legrégibb hagyományos helyi étterem. A 17. század legelejétől működik.

Vásárlás

Prinzipalmarkt: Münster fő terén található Prinzipalmarkt számos butikot, üzletet, ékszerboltot és édességboltot kínál. Itt található a város egyik legismertebb boltja, a Münster'sche Tuchmacher, amely kiváló minőségű textilárukat, például gyapjútakarókat és szöveteket kínál.

Arkaden: Az Arkaden a városközpontban található bevásárlóközpont, amelyben számos üzlet és bolt található. Az Arkadenben a látogatók különböző üzletekben, például a Zara, a H&M, a Saturn és a Media Markt áruházakban találnak különböző árucikkeket.

Picasso Passage: A Picasso Passage egy elegáns bevásárlóközpont, amely a városközpontban található. Itt számos luxusmárka üzlete, például a Louis Vuitton, a Gucci és a Burberry található.

Wochenmarkt: A Wochenmarkt a városi piac, amely az év minden napján üzemel, kivéve vasárnap. A piac több mint 100 árusával kínál élelmiszereket, italokat, virágokat, ruhákat és kiegészítőket.

Factory Outlet Centers: Münster közelében számos gyártói kiárusító központ található, ahol a látogatók jó minőségű termékeket vásárolhatnak kedvező áron. A legnépszerűbb kiárusító központok közé tartozik a Gerry Weber Outlet Center, a Boss Outlet Center és a Nike Factory Store.

Sétálóutca -o.s. fotójaEgyéb hasznos információk

 1. Szórakozás szempontjából a város északnyugati részén lévő Jüdefelder Strasse az epicentrum a sok bárral és sörözővel. A Kuhviertel pedig, egy olyan negyed, ahol ugyancsak rengeteg sörözső sorakozik egymás mellett.

Principalmarkt

A Prinzipalmarkt Münster városának egyik főtere, amely a városközpontban található. Az ősi központi tér, amely az óváros számos történelmi épületével körülvett, számos üzlettel, butikkal és kávéházzal rendelkezik.

A Prinzipalmarkt gyönyörű és impozáns épületei között található a város egyik legfontosabb történelmi látnivalója, a Münsteri Városháza (Rathaus). Az épület reneszánsz stílusban épült, és a középkorban a város polgárai számára szolgált központként. Az épület falán található egy óramű, amelyen Napóleon csillagai láthatók, és amelyen a helyi lakosok életkorát is meg lehetett állapítani.

A Prinzipalmarkt környékén találhatóak azok az üzletek, amelyek Münsterben a divat, a lakberendezés és az édességek terén vannak. A téren keresztülhaladó kőjárda mentén találhatóak a város legnevesebb butikjai, amelyek a legújabb divatot, ékszereket, cipőket és bőrárukat kínálják.

A Prinzipalmarkt és a környékén találhatóak az egyik legjobb kávézók és éttermek Münsterben, amelyek ideálisak az utazók számára, akik szeretnék élvezni a helyi ételeket és italokat. A téren található kávéházak teraszai és székei ideálisak egy pihentető ebédre vagy vacsorára, miközben élvezhetik a tér és a város történelmi szépségét.

.

o.p. fotója

.

Szent Pál székesegyház

A Szent Pál-székesegyház (St. Paulus Dom) az egyik legjelentősebb történelmi épület a városban, amely a 13. században épült. Az épület egyes részei a késő gótikus, a barokk és a román stílus jegyeit mutatják.

A Szent Pál-székesegyház egyike azoknak a templomoknak, amelyeket az Anno Domini 805-ben alapítottak, és amelyek később a püspöki templomok közé tartoztak. Az eredeti épületet a 11. században egy új, román stílusú épület váltotta fel, majd a 13. században építették az átépítést követően a jelenlegi késő gótikus stílusú templomot.

Az épületnek jelentősége van a város történelmi fejlődésében, mivel a Habsburgok elleni holland-lengyel háború alatt, az itteni Békekonferencián kötötték meg a Münsteri Békét, amely lezárta az 1648-as harmincéves háborút. Az eseményről emléket állító emléktáblát helyeztek el a templom falán.

A templom híres műalkotásairól is, amelyek közül a legjelentősebb a Caravaggio művész által készített "A megváltó világossága" című festmény. Az épületben számos szép szobor, oltár és egyéb műalkotás található, amelyek a templom történelmét és jelentőségét mutatják be.

Az épületet 1944-ben bombatalálat érte, de később teljesen helyreállították. Ma a Szent Pál-székesegyház népszerű turisztikai látványosság Münsterben, és számos látogatót vonz a világ minden tájáról.

..

St. Lamberti templom

A Szent Lamberti templom (St. Lamberti-Kirche) Münster városának egyik jelképe. Az eredeti épület már az 800-as években is állt ezen a helyen, azonban az idők során számos átépítésen és kibővítésen esett át, így a mai épület az 1950-es években végzett helyreállítási munkák során készült el.

Az épület középkori stílusban épült, és az egyik legjelentősebb műalkotása a híres mechanikus óra, amelyen az evangélista apostolok mellett a halál ábrázolása is megtalálható. Az óra minden órában mozgásba lendül, és az apostolok és a halál is mozgásba kezd, a látvány pedig lenyűgöző.

A templom két toronnyal rendelkezik, amelyek közül az egyik, a Szent Lamberti-torony, kiváló kilátást nyújt a városra. Az ellenreformáció korában a toronyból dobták ki a lázadó Münster püspökét, az őrületbe kergetett Jean van Leiden-t, aki a városban a saját kis vallási birodalmát építette ki.

A templomot gyakran használják kulturális események helyszínéül is, például koncerteknek vagy kiállításoknak. A templom falai között számos értékes műalkotást is találunk, köztük festményeket, szobrokat és oltárakat.

.

.

Régi városháza

A régi városháza (Altes Rathaus) Münster városának egyik legismertebb épülete, amely a városközpontban található. Az épület egyes részei a 14. századból származnak, de a legtöbb átépítés és bővítés azután történt, hogy a városházát 1815-ben a városi tanács elhagyta.

Az Altes Rathaus épülete eredetileg egy kereskedőház volt, amelyet a város a 14. században vásárolt meg és alakított át városházává. A városháza évszázadokon át a város politikai és kulturális központja volt.

Az Altes Rathaus épületének kinézete az idők folyamán többször megváltozott. Az épületnek jelenlegi formája a 19. században történt bővítéseknek köszönhető. Az épületen látható a Münster város címerével ellátott óra, amely az egyik legismertebb jelképe a városnak.

Az épületben számos értékes műalkotás található, többek között festmények és szobrok, amelyek a város történelmét és kulturális örökségét mutatják be. Az Altes Rathaus mai felhasználása az irodai célú hasznosítással és az ünnepi események helyszínéül szolgál.

.

Hercegérseki palota

A Hercegérseki palota (Fürstbischöfliche Residenz) Münster városának egyik legkiemelkedőbb történelmi épülete. Az épületet a 18. században építették, és az egykori püspöki palotaként szolgált. A palota az évszázadok során számos átépítésen és renováción esett át, azonban az eredeti stílusát sikerült megőrizni.

Az épület a rokokó stílus jegyeit viseli magán, és gazdagon díszített belső terei, valamint a kertjei miatt is híres. A palotában található a Münsteri Egyetem rektorának irodája és tanácskozási helyiségei is. Az épület jelentősége miatt számos kulturális eseménynek is helyszínéül szolgált, így például koncerteknek, kiállításoknak és bálok szervezésére is alkalmas.

Az épület bejáratának két nagy oszlopa van, amelyek előtt egy tér található. Az oszlopok díszítései a görög-római mitológiából vett témákat ábrázolnak, és az épület stílusához passzolnak. Az épület belseje is lenyűgöző, az érdeklődők pedig belépve az épületbe gazdag díszítéseket, szobrokat és festményeket találnak.

Erbdrostenhof

Az Erbdrostenhof egy szép barokk épület, amely az egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivaló a városban. Az épület az 1700-as évek elején épült, és hosszú történelmi múltra tekint vissza.

Az Erbdrostenhof épülete a városközpontban található, és számos kulturális eseménynek ad helyet, például koncerteknek, kiállításoknak és báloknak. Az épület szépségét a számos szobor, freskó és festmény emeli ki, amelyek a belső tereket díszítik.

Az épület eredeti célja az volt, hogy a püspök pénzügyi hivatalának szolgáljon, de későbbi években számos különböző funkciót betöltött. Az Erbdrostenhof nevét az egykori püspöki adószedőről, vagy "Erbdrosten" -ről kapta, aki a középkorban a helyi adókat gyűjtötte.

Az épület barokk stílusban épült, és a homlokzatán gazdag díszítések találhatóak. Az Erbdrostenhof tágas belső udvarral rendelkezik, amelynek közepén szökőkút található. Az épületben a barokk kor jellegzetességeit megjelenítő belső díszítések találhatók, például a különböző szobrok, falfestmények, freskók és aranyozott stukkók..

Múzeumok

Stadtmuseum (városi múzeum)

A Stadtmuseum (városi múzeum) egy izgalmas és érdekes hely, ahol a város történelméről és kultúrájáról lehet tanulni. A múzeum Münster városának számos történelmi eseményéről és fontos személyeiről mutat be kiállításokat, valamint bemutatja a város fejlődését és változásait az évszázadok során.

A múzeum kiállításai közé tartozik a városi élet története, a város gazdasági fejlődése, valamint a városban található kulturális intézmények története. A múzeum számos érdekes tárgyat is bemutat, például régiségeket, művészeti alkotásokat, dokumentumokat és fényképeket.

A múzeum épülete maga is érdekes, és egy régi patikában található. Az épület 1787-ben épült, és gazdagon díszített barokk homlokzattal rendelkezik. Az épületben található kiállítások interaktívak, és számos különböző nyelven is elérhetőek.

Picasso múzeum

Mintegy 70 Picasso litográfia szemlélhető meg.

Münster városában található Picasso múzeum egy érdekes és különleges múzeum, amely kizárólag Pablo Picasso művészetének szentelt. A múzeum a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik a művész munkáiból, és számos izgalmas és egyedi kiállítást kínál.

A múzeum Pablo Picasso életének és munkásságának számos fontos szakaszát mutatja be. A kiállítások közé tartoznak például a művész korai alkotásai, a kubizmus időszaka, valamint a művész későbbi munkái. Az egyes kiállítások részletesen bemutatják a művész stílusát, technikáit és az adott időszak művészeti áramlatait.

A múzeum állandó gyűjteménye magában foglalja a művész korai rajzait és festményeit, valamint az 1920-as és 1930-as évek közötti munkásságát. A múzeum gyűjteményének legfontosabb darabjai közé tartoznak a kerámia- és bronzszobrok, valamint a művész által készített grafikák és rajzok.

Az épület, amelyben a múzeum található, egy modern, tágas és kifejezetten a műalkotások megjelenítésére tervezett épület. A múzeum épülete és belső terei a művészeti alkotásokat állítják a középpontba, és lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről is megismerjék a műalkotásokat.

Egyéb látnivalók

Münsteri állatkert

A Münsteri állatkert egy nagy és népszerű állatkert,  amely több mint 3000 állatot mutat be 300 különböző fajból. Az állatkert nagyon nagy és több mint 15 hektáron terül el, és számos érdekes és izgalmas állatfajt mutat be az egész világból.

Az állatkertben sokféle állat található, beleértve a nagyobb és ismertebb állatokat, mint például a nagymacskák, a majmok és a medvék, valamint a kisebb állatokat, mint például a madarak, a kétéltűek és a hüllők. Az állatoknak kialakított környezetek és bemutatók megpróbálják utánozni az állatok természetes élőhelyeit, és lehetővé teszik, hogy a látogatók közelebb kerüljenek az állatokhoz, és megismerjék őket.

Az állatkert nem csak az állatok bemutatására összpontosít, hanem számos oktatási programot is kínál a látogatóknak, hogy megtanulják és megértsék az állatok életét és természetét. Az állatkertben különböző rendezvények és programok is szerveznek, mint például az éjszakai séta, ahol a látogatók sötétedés után tudnak sétálni az állatkertben, hogy megismerjék az éjszakai életet az állatok világában.

Az állatkert megközelítése egyszerű, és könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel. Az állatkertnek van saját parkolója.

Botanikus kert

Münster városában található botanikus kert egy gyönyörű park és kert, ahol a látogatók számos különböző növényfajt láthatnak. A kertet az Egyetem botanikai intézete üzemelteti, és az egyik legnagyobb és legjobban karbantartott botanikus kert Németországban.

A botanikus kertben számos növényfaj található, mint például a virágok, a fák, a bokrok és a zöldségek. A kert különböző szakaszai a világ különböző részeiből származó növényeket mutatnak be, így a látogatók különböző tájegységek növényvilágával ismerkedhetnek meg. A kertben számos szökőkút és tavak is találhatók, amelyek még szebbé teszik a környezetet.

A botanikus kert nagyon nagy és tágas, és tökéletes hely a sétálásra és pihenésre. A kertnek van egy kávézója is, ahol az emberek élvezhetik a finom italokat és harapnivalókat a kert szépségének közepén. A kert számos oktatási programot is kínál, amelyek segítenek a látogatóknak megérteni a növényeket és a természetet.

A botanikus kert megközelítése egyszerű, és könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel. A kertnek saját parkolója is van. .

Aasee

Az Aasee egy nagy tó, amely Münster város központjában található. A tó a város egyik legnépszerűbb látnivalója, és tökéletes hely a sétálásra, kikapcsolódásra és szabadidős tevékenységekre.

Az Aasee tó körül számos park és zöldövezet található, amelyek ideálisak a piknikezésre, kerékpározásra vagy akár egy jó futásra. A tó körül számos sporttevékenységre is lehetőség van, mint például a kajakozás, a vitorlázás, a horgászat és az úszás. A tó partján különböző sportpályák és játszóterek is találhatók, így a gyerekeknek is számos szórakozási lehetőséget kínál.

Az Aasee környéke tele van éttermekkel, kávézókkal és bárokkal, így a látogatók számos lehetőséget találnak, ha megéheznek vagy megszomjaznak. A tó környékén számos rendezvényt is szerveznek, például koncerteket, fesztiválokat és tűzijátékokat.

Az Aasee tó könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel, és a környéken számos parkolóhely áll rendelkezésre az autóval érkezők számára.


Érdekességek

Jön!

Olvasmányos linkek

,, Münster egy fiatalos város nagy történelemmel. Mai ritmusát az egyetemi élete határozza meg. Ez Németország harmadik legnagyobb felsőoktatási intézménye, az 1700-as évek végén kezdték el építeni. A városba érkezve azonnal feltűnnek a csodás épületek, az érdekes homlokzatok és a megannyi változatos stílus. Ez az igazán német beütés adja Münster báját és épp ezért akarják annyian látni.

A főtér, mely talán Európa egyik legszebb központja is lehetne, a számos izgalmas házzal körülölelt Prinzipalmarkt.A csodás épületek környékét övező keresztutcákban találjuk a legérdekesebb boltokat, illetve megannyi éttermet is.

A kisváros abszolút ideális a családi kikapcsolódásokra is, hisz gyalogosan bejárható. Romantikus andalgásra válasszuk a Szent Pál-székesegyház környékét, térjünk be és csodáljuk meg a gótikus remekmű belsejét is. A 13. században épült, gazdagon díszített templom nagyon népszerű a látogatók körében. Karácsonykor a tövében rendezik meg a vásárt.

Sokan tartják Münstert Németország legszebb városának. A történelembe a vesztfáliai béke aláírásával véste bele magát. Egykori kereskedővárosi képe máig tükröződik. Kulturális sokszínűsége mind a fiatalok, mind az idősebb generációk számára tartogat programokat. Kettőssége ott rejtőzik a középkori házakban megbúvó trendi bárokban, kávézókban is.

Rengetegen közlekednek biciklivel, figyelnek a tisztaságra és a németekre nagyon jellemző precizitásra, pontosságra. Ha valaki vízpartra vágyik, itt azt is megtalálja, ugyanis itt folyik az Aa-folyó és itt van az Aa-tó. A kikötőben nagy az élet, éjszaka tetőfokára hág a hangulat és a helyi fiatalok megtöltik a város szórakozónegyedét.

Szintén a parton találhatjuk a kortárs művészeteket összegyűjtő galériát is. Illetve itt nézhetjük meg a legszebb naplementéket. A környék jellemző étele a nyúlragu és a Rote Grütze, azaz a vörös bogyókból készült gyümölcsös, tejes desszert.

Aki még több ismeretre vágyik, látogasson el a város "barokk szigetére", tekintse meg a Picasso-galériát vagy az izgalmas tankmúzeumot. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

o.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon