ÚTIKRITIKA.HU / Weimar


hirdetes

útikritikák


Weimar

Weimar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Liszt Ferenc háza | Marktplatz | Goethe háza és Nemzeti Múzem | Schiller háza | Belvedere kastély | Egyéb látnivalók | Környékbeli látnivalók | Érdekességek |A Weimari köztársaság történetéről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Goethe és Schiller szobra - n.m. fotója

Weimar dióhéjban

 • Németország észak-keleti részén, Thüringiában található a 64 ezres lakosságú város. Nem nagy város, s így a turista gyalog könnyen bejárhatja a nevezetességeket.
 • Weimar színtiszta kulturális turisztikai desztináció. Szinte minden klasszikus költőkről, zeneszerzőkről, festőkről, filozófusokról szól.
 • A klasszikus Weimar (leginkább a 18. század) az UNESCO kulturális világörökségének egy helyszíne. Weimar a 18. században, sőt a 19.-ben is Németország kulturális és intellektuális központja volt.
 • A Weimarhoz közeli Wartburg vára is UNESCO kulturális világörökségi helyszín.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Weimar minden turistának csiszolja a humán műveltségét - Goethe és Schiller megtanulva
 2. Kedvenc weimari kávézónk: a Residenz-Café a Grüner Markt-on
 3. Vicces, hogy mennyire bevetik a Goethe és Schiller brandet - van Schiller palacsinta, Goethe praliné, Schiller snapsz, Goethe tea
 4. A Haus am Horn - az egyetlen megmaradt Bauhaus épület Weimarban
 5. Nem lehet ellenállni a türingiai Bratwurst-nak, amit sok helyen árulnak az utcán
 6. A Koriat nevű cukrászdában a házias sütik

Nem tetszett

 1. Az Anna Amália hercegnő könyvtárba nem tudtunk bejutni, mert nem volt előzetes foglalásunk
 2. A klasszikus Weimar témáján kívül nincs sok minden (legfeljebb kicsike Bauhaus)
 3. Esténként Weimar túl nyugis (bezzeg a közeli Erfurt)
 4. Rengeteg turistabusz jön ide egy napra, és emiatt kora délelőtt és kora este túl nagy a buszforgalom

Vélemények

"Weimarban a klasszika és a Bauhaus, a művészet és a történelem találkozik. Bár a Weimari klasszika csak ötven évig tartott, mégis az európai szellemi történelem egyik legnagyszerűbb korszakaként tekintünk rá. A 17. századi Anna Amália hercegnő hozta el a városba azon költőket és gondolkodókat, akiknek hírneve a mai napig elválaszthatatlanul összeforrt Weimaréval. Erről pedig az óváros olyan lakóházai és munkahelyei tanúskodnak, mint például Goethe és Schiller otthona; a Belvedere; az Ettersburg és Tiefurt kastélyok nagyszerű parkjaikkal; Herder munkásságának színhelyei; a Wittums-palota, amelyben az illusztris asztaltársaság találkozott; a történelmi temető a hercegi kriptával, amelyben Schiller és Goethe díszkoporsója nyugszik.

Nem véletlen hát, hogy a klasszikus Weimar – virágkorának épületeivel, parkjaival és a szellemi életben elfoglalt kimagasló szerepével – az UNESCO világörökségi listájára került.

Egy másik nagy éra szintén Weimarban kezdte meg lenyűgöző fejlődését: ez volt a Bauhaus-korszak, amely az építészet és dizájn egyik legjelentősebb irányzatává vált a 20. században, majd sokak számára az akkori idők legjelentősebb német export cikkévé is. A Bauhaus Múzeumban több mint 300 kiállítási tárgy segítségével nyerhetünk betekintést az Állami Bauhaus intézmény munkájába. (2016)" forrás

Odajutás

Az E40-es autópálya közelében van, márpedig ez az autópálya Európa kelet-nyugat irányú autóközlekedésének egyik fő útvonala.

 • Weimar autóúton 825 kilométerre van Budapesttől. megállás nélküli autózást modellezve a menetidő kb. 8 óra 40 perc. A 825 kilométeres távolságon csak 703 kilométeren tudjuk az autópálya kényelmét élvezni. Budapest - Pozsony - Brno - Prága - Weimar.
 • Weimar - Drezda autós távolság: 199 kilométer (2 óra 15 perc)
 • Weimar - Berlin: 285 kilométer (3 óra 7 perc)

Szállás

Weimarban a belvárosi negyed a legalkalmasabb szálláshelyre, ha nyugalomra vágyunk, de közvetlenül a városközpontban szeretnénk lenni. Ez a negyed számos szép és nyugodt utcát kínál, amelyek a nevezetességek közelében helyezkednek el, így könnyen elérhetőek gyalogosan. Emellett itt található a város zöldövezete is, mint például a parkok és kertek, amelyek kellően garantálják a nyugalmat és a kikapcsolódást.

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos: Pension Hinz & Kunz
 • 3 csillagos: Hotel Anna Amalia, Pension Villa Gisella
 • 4 csillagos: Familienhotel Weimar

Közlekedés

Weimar egy kisebb német város, amely könnyen bejárható gyalog vagy kerékpárral. A városközpontban sétálva lehet felfedezni a legtöbb nevezetességet. Az autóval történő közlekedésre vonatkozóan fontos megjegyezni, hogy a városközpontban korlátozott a parkolóhelyek száma, és bizonyos területekencsak  fizetős parkolásra van lehetőség.

Weimarban található egy villamosvonal, amely a várost átszelő főbb útvonalakon közlekedik. A villamos mellett számos buszjárat is működik a városban és a környező területeken. Az árak általában elfogadhatóak és a menetrend megbízható.

Weimarban elérhetőek kerékpárkölcsönzők is, így az egyik legjobb módja annak, hogy felfedezzük a várost és a környező vidéket. A kerékpározás itt népszerű tevékenység a helyiek és a turisták körében egyaránt.

Villamos - f.t. fotója

Étkezés

Weimarban érdemes megkóstolni a "Thüringer Rostbratwurst" nevű híres sültek kifejezetten helyi változatát, amely egy hosszú, vékony sertéshús kolbász, és a "Kartoffelpuffer" nevű burgonyás édességet. Emellett érdemes megkóstolni a "Zwiebelkuchen" nevű hagymás süteményt és a "Rinderroulade" nevű marhahúsból készült tekercset, amelyet tipikusan savanyúsággal és sült burgonyával tálalnak.

Néhány ajánlás:

Gasthaus Zum Weißen Schwan - Ez az étterem a város központjában található, és hagyományos német ételeket kínál, például sült húst és krumplipürét. Az árak közepesek.

Labyrinth - Ez a modern és trendi étterem vegán és vegetáriánus ételeket kínál, de húsimádók számára is van választék. Az árak közepesek.

Zum Falken - Ez egy másik hagyományos német étterem, amely a város szélén található. Az étterem hangulatos kerttel rendelkezik, és az árak kedvezőek.

Cafè Residenz - Ez az étterem a Weimari Herderplatz-on található, és kiváló hely a reggeli vagy az ebéd elfogyasztására. Az árak kedvezőek.

Il Tartufo - Ez az étterem olasz ételeket kínál, és a városközpontban található. Az árak magasabbak, de az ételek nagyon finomak.

Egyéb hasznos információk

 1. A Weimar-i kicsi vasúti pályaudvaron van csomagmegőrző.
 2. Weimarban mindenhol fizetős a parkolás, és progresszívan nő a díj.
 3. Hétfőn a weimari múzeumok zárva vannak!

Liszt Ferenc háza

b. r. fotója

"Liszt 1847-ben letelepedik Weimar-ban, ahol zenei vezető, elkezd komolyan komponálni nagy zenekarra, küzd azért, hogy az úgynevezett Új Zene elterjedjen, Wagner és Berlioz. Megismerkedik Carolyne Sayn-Wittgenstein grófnővel Kijevben, aki történetesen szintén férjezett asszony és szintén dúsgazdag. Ez a szerelem azonban más volt, inkább szellemi mint testi, Carolyne egy nagyon művelt és okos nő volt, nagy hatással volt Lisztre és sokat segített neki munkájában.

Weimar a zenei élet központja lesz, az egész világból özönlenek az ifjú zongoristák és zeneszerzők a nagy Liszthez. Rossz tulajdonsága, hogy nem tudott nemet mondani ha valaki segítséget kért, ezért több esetben bajba is került, főleg ha nőkről volt szó, ezek a segítségnyújtások jó alapot szolgáltak a gonosz pletykáknak, később elhíresült Liszt mint Don Juan legendának, de azon érdemes elgondolkodni, hogy ebben a korban rendkívül gyakoriak voltak a nemi betegségek, Liszt viszont makk egészséges volt egészen idős koráig." forrás

Marktplatz

"A pályaudvar a városközponttól északra található, de egy öt perces sétával gyakorlatilag már a főtérre is ér az ember. Maga a tér tüneményes, a városháza uralja a látványt. Érdekesség, hogy egyetlen templom sincs a főtéren, mivel a középkorban nem ez volt a város központja, mint az később egy idegenvezetés során megtudtuk, hanem a közeli Herder tér. "

j. v. fotója

Goethe háza és Nemzeti Múzeum

"Goethe kerti háza egy csoda. Míg a költő élt, addig menedékként szolgált, halála után pedig csodálóinak zarándokhelye lett. Itt írt versei érezhetően sokkal szorosabban kötődnek a természethez. A másik Frauenplan-nál álló, barokk stílusban megépített Goethe-házban majdnem 50 évig élt a költő. A ház ma teljességgel olyan állapotban tekinthető meg, ahogy azt Goethe az utolsó életéveiben használta.Goethe kerti háza egy csoda. Míg a költő élt, addig menedékként szolgált, halála után pedig csodálóinak zarándokhelye lett. Itt írt versei érezhetően sokkal szorosabban kötődnek a természethez. A másik Frauenplan-nál álló, barokk stílusban megépített Goethe-házban majdnem 50 évig élt a költő. A ház ma teljességgel olyan állapotban tekinthető meg, ahogy azt Goethe az utolsó életéveiben használta. (2016)" forrás

Schiller háza

2014-ben a padlótól az ablakokig felújították Schiller weimari házát. Friedrich Schiller (1759-1805), a nagy német költő az 1777-ben épített házat 1802-ben vásárolta meg, haláláig itt élt. Az épület egyik részében 1988-ban nyílt múzeum, amely évente több mint százezer látogatót fogad (rengeteg német iskolai csoport).

f. h. fotója

Belvedere kastély

"A Belvedere kastély Anna Amália hercegnő egykori nyaralója, és a szántóföld közepén álló komplexumban is pénzbe került a parkolás. A parkban mintegy 17 szökőkutat érintettünk sétánk során. (2011)" forrás

Látnivalók

Weimar Haus

Weimar Haus egy múzeum és kulturális központ Weimarban, Németországban. Az épület a Weimari Köztársaság időszakának (1918-1933) történelmi emlékhelyeként működik, és olyan kiállításokat és eseményeket kínál, amelyek bemutatják az időszakot és annak hatásait a modern kultúrára.

Az épület modern kialakítással és berendezéssel rendelkezik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy interaktív módon tanuljanak és fedezzenek fel Weimar történelmének és kultúrájának különböző aspektusait. Az épületben található kiállítások közé tartoznak az irodalmi, kulturális és művészeti témák, amelyek bemutatják a Weimari Köztársaság időszakát, valamint az avantgárd művészetet, a modernizmust és az építészetet.


Szent Péter és Pál városi templom (Herderkirche)

A Szent Péter és Pál városi templom (Herderkirche) Weimar városában található, és az egyik legjelentősebb neogótikus épület a városban. Az épületet eredetileg 1180-ban építették, majd a középkorban, a reformáció és a klasszikus korszak során többször átépítették.

Az épület különlegessége a neogótikus stílus, amelyet az 1840-es években építettek. A templom homlokzata számos részlettel rendelkezik, amelyek az építészet és a szobrászat szépségét tükrözik. Az épület magasságát négy tornyával és az egyes tornyokon található szobrokkal hangsúlyozzák.

A belső tér is csodálatos és érdekes, többek között a függőleges üvegablakokkal, a faragott fa mennyezetekkel és a díszes oltárral. Az épület továbbá híres a hatalmas orgonájáról, amelyet Friedrich Ladegast készített, és amely egyik legnagyobb és legjelentősebb neogótikus orgona Németországban.


Bauhaus múzeum

A Bauhaus Múzeum bemutatja a Bauhaus művészeti iskola történetét és hatását a modern művészetre és az építészetre. Az iskola Weimarban volt 1919 és 1925 között, mielőtt Berlinbe költözött, és a Bauhaus Múzeum Weimar bemutatja az iskola korai éveit és az itt folytatott munkáját.

A múzeum bemutatja a Bauhaus építészeti stílust és tervezési filozófiát, amelynek célja a funkcionalizmus és a minimalizmus ötvözése volt. Az építészet mellett a művészeti iskola munkájában nagy hangsúlyt kapott a grafikai tervezés, a textil és a kerámia tervezés is, amelyeket a múzeum kiállításaiban szintén bemutatnak.

A múzeum számos időszaki kiállítást szervez, amelyek a Bauhaus iskola életének és munkásságának különböző aspektusaira fókuszálnak, valamint olyan állandó kiállításokat is bemutat, amelyek részletesen bemutatják az iskola történetét és munkásságát.

A Bauhaus Múzeum Weimar fontos kulturális helyszín a modern művészet és az építészet iránt érdeklődők számára, akik szeretnék megismerni a Bauhaus iskola történetét és kulturális hatását a modern művészetre. A múzeum továbbá fontos oktatási és kutatási intézmény is, amely számos lehetőséget nyújt a kulturális és tudományos érdeklődésű látogatók számára.


Wittumspalais

A Wittumspalais egy barokk palota Weimarban. Az épületet 1760 és 1762 között építették a szász hercegnő, Anna Amalia hercegnő számára. Az épületet a híres barokk építész, Gottfried Heinrich Krohne tervezte.

Az épület homlokzata csodálatos barokk stílusban épült, és a részletek gazdagsága lenyűgöző. Az épület belső terének díszítése és berendezése is gazdag, és magában foglalja a freskókat, faragott fa bútorokat, kárpitokat és festményeket.

Az épület számos célra használták fel az évek során, például kormányzati irodaként, börtönként és szállodaként is. Az épület jelentős történelmi jelentőséggel bír, és fontos szerepet játszott a Weimari Köztársaság kialakulásában és működésében.

Ma az épület múzeumként működik, és kulturális eseményeknek ad otthont, mint például koncerteknek, kiállításoknak és szemináriumoknak. Az épületnek számos terasza és kertje van, amelyek kiváló helyszíneket kínálnak a pihenésre és az élvezetes időtöltésre.

Kirms-Krackow Ház

A Kirms-Krackow Ház egy múzeum, amely az 1900-as évek elején élt József Kirms és Nelly Krackow életének és munkásságának emlékét őrzi. Az épület 1904-ben épült, és Kirms és Krackow közös otthonaként szolgált.

A múzeum kiállításaiban Kirms és Krackow művészi életének és munkásságának különböző aspektusaira fókuszálnak, bemutatva a művészetükben megjelenő különböző stílusokat és technikákat, mint például a szecesszió és az impreszionizmus.

Az épület a művészek eredeti berendezésével rendelkezik, beleértve a bútorokat, a művészi alkotásokat, az íróasztalt, az ékszereket és a szobrokat is. A múzeum továbbá különleges programokat is kínál a látogatóknak, mint például az interaktív tárlatvezetés és az iskolai oktatási programok.

Az épület jelentősége azon túl, hogy Kirms és Krackow közös otthonaként szolgált, a szecessziós stílusra és az impresszionizmusra vonatkozó művészeti emlékeket is őrzi. A múzeum különleges lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek a művészek életével és munkásságával.

Anna Amália hercegnő könyvtára

"Amint betettük a lábunkat az Anna Amália Hercegnő Könyvtárba éreztük, hogy itt nem csak egy város hanem az egész ország művészeti és történeti tudásával állunk szemben. A könyvtár már a 18. század óta egyike a legismertebb bibliotékáknak, és ezt nem csak hercegi támogatóinak, hanem kiemelkedő könyvtárosainak – mint amilyen Johann Wolfgang von Goethe is volt – köszönheti. A 2004. szeptember 2-án bekövetkezett majdnem mindent felemésztő tűzeset ellen azonban ez mit sem ért. A könyvtárat és a Zöld palotát is, melyben a Rokokó terem található erősen megviselték a történtek. A mindent felperzselő tűz áldozatául esett 35 művészeti alkotás, 50 000 könyv és zenemű, valamint súlyosan károsodott több mint 62 000 kötet.

k. h. fotója

zs. i. fotója

A restauráció három évet vett igénybe; végül 2007. októberben nyitott meg újra a könyvtár és a pompázatos Rokokó terem. Azóta ez az épületrész olyannyira látogatott, hogy a napi érdeklődők számát korlátozni kell, már csak az itt található ritka könyvek, festmények, eredeti padlózat és polcrendszer védelmében is. Van, hogy hónapokra előre le vannak foglalva a helyek. Nem könnyű tehát bejutni, de minden pénzt és várakozást megér. Mi ajándékként éltük meg azt az időt, amit bent tölthettünk.mint betettük a lábunkat az Anna Amália Hercegnő Könyvtárba éreztük, hogy itt nem csak egy város hanem az egész ország művészeti és történeti tudásával állunk szemben.(2016)" forrás

Környékbeli látnivalók

Wartburg kastély

A Wartburg kastély egy középkori erődítmény Eisenach városában. Az erődítményet a 11. században építették, és az évszázadok során több alkalommal is átépítették és bővítették.

A kastély nagy történelmi jelentőséggel bír, mivel itt tartózkodott Martin Luther, a híres reformátor, aki itt fordította le az Újszövetséget németre. A kastély továbbá fontos szerepet játszott a német romantika mozgalomban is, és vonzotta a híres romantikus költőt, Johann Wolfgang von Goethét is.

Az épület homlokzata középkori stílusban épült, és a belső tér is nagyon gazdag és részletes, magában foglalva a freskókat, az antik bútorokat, a faragott fa mennyezeteket és a díszes oltárokat. A kastély továbbá híres a Wartburg palota kápolnájáról, amelyben Luther vitái zajlottak az egyház vezetőivel.

A Wartburg kastély ma múzeumként működik, és fontos turisztikai célpont Németországban. A múzeum számos kiállítást és programot kínál, amelyek a kastély történelmére és kulturális örökségére fókuszálnak. Az épület kertjei és a környező hegyek csodálatosak, és lehetőséget nyújtanak a kirándulásra és a pihenésre.

g. d. fotója

Buchenwald

"Buchenwald: Igen, a német klasszika és humanizmus fellegvárától alig pár kilométerre volt a gyűjtőtábor. Az egykori barakkoknak már csak az alaprajza látható, de állt a bejárat, a krematórium, a raktár (ma kiállítás). Alacsony, szürke ég borult a szürke kavicsokkal lepett hatalmas, lejtős térre. A nyomasztó anyagot nagyon szerény és ízléses módon tálalták, szörnyülködtetés és esztétizálás nélkül, inkább engedve az eredeti tárgyakat, leveleket, fotókat beszélni. Szerintem. Dani szerint meg egyszerűen ez egy kisebb tábor, amit nem övez akkora érdeklődés. Sajnos a szovjet táborra nem jutott időnk, ahol a világháború utáni években a (feltételezett) náci bűnösöket őrizték. Verót nem viselte meg a hely, vidáman rohangászott a hatalmas téren (megnehezítve nekünk a szomorú hely átélését). Rajtunk kívül senki sem hozott totyogó gyereket, ahogy néztem, a helyet főleg diákcsoportok látogatták, és ez egész Weimarra igaz. " forrás

Érdekességek

Weimar városa Németország "zöld" fővárosának ismert, mivel rengeteg parkja és kertje van.
A városban található a Bauhaus Múzeum, amely a világhírű modernista művészeti mozgalom történetét és hatását mutatja be.
Weimarban egy különleges kiállítás is található, amely a világ legkisebb könyvtárát tartalmazza. A könyvtár egyetlen szobából áll, amelyben mindössze egyetlen polc található 150 apró könyvvel.
Weimarban az Ilm folyó mentén sétálva egy kis kápolnát lehet felfedezni, amelyet egy fafaragó művész készített a faágakból és ágakból.
A város egyik híres személyisége Goethe, aki itt élt és dolgozott. Egyik híres műve, a Faust is itt született.
Weimarban található a világ első Goethe-emlékház-múzeuma, amelyet a 19. század végén nyitottak meg.
A város egyik híressége a "zöld tojás", amely egy zöld festett tojás, amelyet a városi piac egyik árusa készített, hogy felhívja magára a figyelmet.
A városban két híres zeneszerző, Johann Sebastian Bach és Franz Liszt is megfordult, akiknek emlékét számos emlékmű és múzeum őrzi a városban.

A Weimari köztársaság történetéről

A Weimari Köztársaság a mai Németország előző államformája volt, amely az első világháború után alakult ki 1919-ben és 1933-ig tartott, amikor is Hitler hatalomra került. A köztársaság a német társadalom és politika egy jelentős átalakulásának időszakát jelentette, amelynek során a monarchiából átálltak a demokratikus államformára.

A Weimari Köztársaság megalakulását az 1919-ben aláírt versailles-i béke határozta meg, amelyben Németország elismerte a győztes hatalmak által elrendelt változásokat. A köztársaság azonban az első világháborút követő gazdasági, politikai és társadalmi válságokkal kellett szembenézzen, amelyek később a köztársaság összeomlásához vezettek.

zs. i. fotója

A Weimari Köztársaság a német kultúra és tudomány virágzó időszaka volt, amelyben olyan jelentős személyiségek alkottak, mint például Albert Einstein, Max Planck és Bertolt Brecht. Azonban a politikai instabilitás, a gazdasági nehézségek, az infláció és a munkanélküliség, valamint az autoriter politikai erők növekedése hozzájárultak a köztársaság kudarcához.

Az 1933-as németországi választásokat követően Hitler és a náci párt hatalomra került, és a Weimari Köztársaság összeomlott. A következő évtizedekben Németország egy autoriter rendszerbe csúszott, amely azonban a második világháborút követően az újraegyesített Németországban a demokratikus államformához vezetett.

Olvasmányos linkek

"Az óvárosi rész szélén járunk. Weimar egyébként sem szűkölködik zöld felületekben, fákkal beültetett szigetek mindenhol feltűnnek, de az Ilm folyó mellett húzódó tájjellegű park szinte vibrál és hívogat mindenkit, aki egy félórácska nyugodt, madárcsicsergős, mókus nézegetős pihenésre vágyik – távol a város zajától és mégis olyan közel. A Park an der Ilm 1778 és 1828 között valósult meg; kialakítása szorosan összefüggött Goethe életével és munkásságával. Az első épületek és terecskék a folyó nyugati lejtőin jöttek létre. Később utak és kicsi pihenők, majd emlékművek, díszítőelemek és hidak épültek. Mindezek mellé pedig több száz fa és bokor került. (2016)" forrás


"Aki germanisztikát vagy német irodalomtudományt tanul, annak a következő okokból is ajánlott a történelmi város, Weimar megtekintése. Egyrészt a város mai napig megőrizte történelmi jellegét: ezt a tényt a régi állapotukban megtartott épületek, illetve a hagyományos lovaskocsik jelenléte is alátámasztja.

A Goetheház, amely ma már múzeumként szolgál, mindenki számára egyedi élmény. Azok számára, akik Goethe irodalmi és tudományos tevékenysége iránt érdeklődnek, elengedhetetlen a múzeum épülete mellett berendezett kiállítás gyűjteménydarabjainak megtekintése. Amint végigsétáltunk az utcákon, átéreztük a város hangulatát. Ha már említésre került az irodalom is, akkor a két nagy költő, Goethe és Schiller tiszteletére az operaház előtt felállított emlékművet is érdemes megtekinteni." forrás

Fotóegyveleg

Neues Weimar múzeum - zs. i. fotója

zs. i. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Füzi Péter, 2023. 09. 26. 04:17
Köszönjük, nagyon tartalmas ismertető. Úttervezéshez kerestem kiindulópontot. Erre a célra ez kiváló.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon