ÚTIKRITIKA.HU / Freiburg


hirdetes

útikritikák


Freiburg

Freiburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Székesegyház (Münster) | Münsterplatz | Oberlinden | Unterlinden | Adelhauserplatz | Augustinerplatz | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Augustinerplatz - b.b. fotója

Freiburg dióhéjban

A (2024-es becslés szerint) 215 ezres lakosságú délnyugat-németországi város hivatalos neve: Freiburg im Breisgau. A város  Baden-Württemberg tartomány délnyugati részén fekszik,  a Fekete-erdő szélén.

Freiburg Németország napsugaras órákban leggazdagabb városa! (Évente 1920 napos óra). Ennek oka, hogy a város a Rajna-völgy és a Fekete-erdő között helyezkedik el, így a környező dombok és hegyek szinte körbeölelik, és védik a várost az időjárás viszontagságaitól.

A havi átlag nettó fizetés (2024-ben): 2800 euró - (A németországi átlag: 2820 euró)


Freiburgban az Alte Wache nevű épület falán megörökítették azt, hogy a középkorban a kakasok milyen fontos szerepet játszottak  a tűzvész kitörésének jelzésében. A kakas feladata az volt, hogy figyelmeztese a tűzoltókat, ha valahol tűz ütött ki a városban. Az "Alte Wache" nevű épület falán egy kis, bronz kakas látható,

A kakasok azért tudják jelezni a tűz kitörését, mert rendkívül érzékenyek a változásokra, különösen a hőmérsékletekre. Amikor tűz üt ki, a hőmérséklet hirtelen megemelkedik, ami hatással van a kakasokra. Az állatok akár már akkor is elkezdhetnek kukorékolni, ha csak egy kis füstöt is éreznek, ami jelezheti a tűz kialakulását. Emiatt a kakasok régóta használatosak figyelmeztető segéderőnek a tűzoltóknál, és a középkori városokban gyakran tartottak kakasokat a tűzjelző szerepük miatt. A Freiburgban található kakas a város történelmének ezen hagyományát örökíti meg.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A kolbászos standokból áradó mennyei illatok
  2. Az egyetemi könyvtár (Unibibliothek) klassz modern építménye
  3. A macskaköves utcák hangulatossága, az óváros aranyos, színes házai
  4. A régi boltok régies, míves cégérei
  5. A katedrális színes ablakai
  6. Este a Feierling sörkertben a nagy élet

Nem tetszett

  1. A 2. világháborúban gyakorlatilag a katedrálison kívül az egész várost romba döntötték a bombázások, szóval nincsenek eredeti műemlékek
  2. Az ultramodern egyetemi könyvtár üvegépületét a tervezők ,,túltolták" dimenzióban
  3. Kipróbáltam szülőhazájában a Fekete-erdő tortát (Schwarzwalder Kirschtorte), de itt sem vált kedvencemmé (bár gusztusos ránézésre)  

Vélemények

,, Freiburg nem okozott csalódást. Aranyos, hangulatos, kifejezetten kellemes város. Méretre is könnyen emészthető. Innen akartunk elmenni megnézni a Duna forrását, de végül Colmar felé vettük az utunkat. Sajnálom, hogy a Duna-program kimaradt. " (Jani, 2015) 


,, Amikor először voltam itt, akkor egy kicsit elnéztem a látnivalókat és nem mentem be a tényleges Belvárosba. Ennek az volt az oka, hogy elég sok új építésű házat láttam az északi irányban a folyó felől nézve (ez a belváros iránya) és úgy gondoltam, hogy kár arra menni. (Amúgy is sok német város úgy el lett intézve a II. világháború alatt, hogy sok esetében a műemlékek zöme megsemmisült és lett egy jellegtelen város.) Mint utóbb kiderült, nagyot tévedtem." forrás

a. p. fotója

Odajutás

Freiburg országúton 1016 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést számolva e táv megtételéhez kb. 11 óra szükséges. 809 kilométeren az autópálya előnyeit élvezhetjük. 

Freiburg országúton 182 kilométer távolságban van Stuttgarttól, 72 kilométerre Baseltől, 52 kilométerre Colmartól, 94 kilométerre Strasbourgtól. 

Szállás

Freiburgban számos olyan negyed van, amelyek nyugodtak és csendesek, ugyanakkor közel vannak a városközponthoz. Az egyik ilyen negyed például a Herdern, amely a város északi részén található. A Herdern egy elegáns és csendes környék, ahol sok zöld terület és park van. Az itt található szállások általában csendesek és nyugodtak, de mégis könnyen elérhetőek a városközponttól.

Egy másik lehetőség a Wiehre negyed, amely a Freiburg városközponttól délre található. Ez a terület szintén nyugodt és zöld, és sok park és zöld terület található itt. Az itt található szállások általában nagyon hangulatosak és egyedi stílusúak.

Mindkét negyed jó választás lehet, ha nyugalmas környéket keresünk, de mégis közel akarunk lenni a városközponthoz. Azonban érdemes előre ellenőrizni a szállások elhelyezkedését, hogy biztosak legyünk abban, hogy megfelelő helyen foglalunk szállást.

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

5 villamos- és 26 buszvonalból áll Freiburg helyi közlekedése.

Freiburg város közlekedése jól kiépített és változatos. Az autóbuszok és a villamosok a város minden részén közlekednek, és az árak is kedvezőek. A városközpont autómentes zónája miatt a közlekedés gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel a leghatékonyabb.

A parkolás Freiburgban nehézségekbe ütközhet, mivel a városközpontban és a népszerű turisztikai helyeken korlátozott a parkolási lehetőség. A parkolóhelyek gyakran zsúfoltak, és a parkolási díjak is magasak lehetnek. A városban azonban számos parkolóház és parkolóállomás áll rendelkezésre, amelyek könnyen elérhetőek a tömegközlekedési eszközökkel is.

Étkezés

Freiburg egyik híres étele a Schwarzwälder Schinken, ami egy hagyományos füstölt sonka. Ezenkívül Freiburgban ismert a Flammkuchen, amely egy vékony, ropogós tészta, amelyet hagyományosan tejföllel, hagymával és baconnal, esetenként sajttal is megkennek. Freiburgban a Baden régióhoz tartozik, így az itt készült borok, mint például a Riesling és a Spätburgunder, szintén nagyon népszerűek. Emellett a városban számos helyen kapható a híres Badische Torte, ami egy édes mandulás torta, amely mandulaliszttel készült és szilvával vagy sárgabarackkal van megtöltve. Végül, ha valaki édesszájú, akkor a városban érdemes kóstolni a Schwarzwälder Kirschtortét, vagyis a feketeerdői cseresznyetortát, amelyet a Schwarzwald régióból származó cseresznyelikőrrel, a Kirschwasserrel ízesítenek.

m. r. fotója

Vásárlás

A fő bevásárlóutca a Kaiser-Joseph-Straße (a helyiek többnyire KaJo-nak nevezik), a belvárost észak-déli irányban keresztezve.

Freiburgban számos termelői piac található, ahol helyi termékeket lehet vásárolni. A város legnagyobb és legismertebb piaca az Münstermarkt, amely a Freiburgi Münster, azaz a városi katedrális előtti téren található. Ez a piac általában hétfőtől szombatig tart nyitva, reggeltől délutánig. A piac egyik különlegessége, hogy itt lehet találni "Brezel" nevű süteményeket, amelyek hagyományosan sózott, fonott péksütemények. A brezel Freiburg és a dél-német régió különleges étele.

Ezen kívül a Stadtmarkt is népszerű, amely az Altstadt, azaz a régi város szívében található. Ez a piac hétfőtől szombatig tart nyitva, és a helyi termelők kínálnak itt árut, többek között friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat és pékárut.

Ha kedved van egy kis kiránduláshoz, akkor érdemes felkeresni a Freiburgi környékbeli kisvárosok piacait is, például a Vauban és a Rieselfeld területén található piacokat. Ezek a piacok általában szombatonként tartanak nyitva, és a környékbeli termelők kínálják áruikat.

a. p. fotója

Markthalle

Szórakozás

Jazzhaus: Ez a híres klub rendszeresen tart élőzenei eseményeket, például jazz, blues, rock és reggae koncerteket. Az épület több emeletén találhatók a koncertterem, bárok és teraszok.

Drifter's Club: Ez a klub az elektronikus zene szerelmeseinek kínál jó szórakozást. A szórakozóhely a belvárosban található, és általában éjfélig tart nyitva.

Schmitz Katze: Ez a modern klub és bár több funkcióval rendelkezik, például DJ-k és élő zenekarok előadásaival, valamint könnyű ételekkel és italokkal.

White Rabbit Club: Ez a stílusos klub fiatalabb közönséget vonz, és általában hajnali 5 óráig nyitva tart. Az elektronikus zene mellett más zenei stílusokat is játszanak.

Freiburgi borkóstoló: Freiburg környékén rengeteg bortermelő található, akik különböző borkóstolókat szerveznek az érdeklődőknek. A városban is találhatók olyan helyek, ahol borkóstolóra lehet jelentkezni.

Freiburgi éjszakai városnézés: A városnéző túrák számos érdekes helyre kalauzolnak el éjszaka is. A séták során a város központján és a történelmi negyedeken túl az egyetemvárost és a Freiburg folyópartját is felfedezheti az érdeklődő.

Egyéb hasznos információk

  1. Freiburgnak jó a közbiztonsági helyzete. A bűnözés leggyakoribb formája, a kerékpárlopás, ami a turistát kevésbé érinti. A látogatóknak azért a zsebtolvajok miatt némei éberséget kell tanúsítani.

Székesegyház (Münster)

A Freiburg-i székesegyház, vagy más néven Münster, a város egyik legjelentősebb épülete és egyben turisztikai látványossága is. A gótikus stílusban épült templom a 13. században kezdte meg építését, és az évszázadok során több átépítésen és felújításon esett át. Az épület legmagasabb pontja a 116 méter magas torony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Az épület belső térben is lenyűgöző látványt nyújt, főleg az óraművel rendelkező nagy orgonájával és a díszes mennyezeti freskókkal. A székesegyház belépése ingyenes, azonban a toronyba való feljutásért külön díjat kell fizetni.

t. a. fotója

Münsterplatz

Freiburg városának központjában található Münsterplatz egy hatalmas tér, melyen áll a város egyik legimpozánsabb épülete, a Münster székesegyház. A tér körül rengeteg kávézó, étterem, bolt és üzlet található, és egyik fontos közlekedési csomópontként szolgál a városban. A tér szépsége abban rejlik, hogy a középkori hangulatot ötvözi a modern épületekkel és a kulturális események színhelyévé válik, mint például a városi piac vagy a karácsonyi vásár. A teret a helyiek és a turisták is nagyon kedvelik, és a város egyik legnépszerűbb látványossága.

a .p. fotója

Oberlinden

Freiburg városának Oberlinden nevű része az óváros egyik legfontosabb sétálóutcája. A környék hangulatos, középkori épületekkel, boltokkal és éttermekkel teli. Az Oberlinden utcán található a Freiburgi Egyetem főépülete, valamint több száz éves épületek, mint például a Kaufhaus zum Walfisch vagy a Schwarzes Kloster. Az utcán sétálva a látogatók élvezhetik a város történelmi légkörét és felfedezhetik a helyi kultúrát.

f. a. fotója

Unterlinden

Az Unterlinden Freiburgban egy történelmi negyed, amely az Altstadt északnyugati részén, kb. 100 méterre az Altes Rathaus-tól, azaz a régi városházától található. A területen több száz éves épületek, történelmi utcák, érdekes boltok és kávézók találhatók. Az Unterlinden területe Freiburg egyik legjobb helye a sétálásra, és rengeteg érdekes látnivalót kínál a turistáknak.

A helyi látnivalók között található többek között az Augustinermuseum, a Freiburgi Münster, a Schwabentor, valamint a Freiburgi Egyetem, amely egyike Németország legrégebbi egyetemeinek. Emellett az Unterlinden területén található számos étterem és kávézó, amelyekben a turisták élvezhetik a német gasztronómiát és kultúrát.

Adelhauserplatz

Az Adelhauserplatz Freiburgban egy kis tér, amely az Adelhausen kerületben található. A tér közepén egy szökőkút található, amely egy kis parkkal veszi körül. A tér körül számos történelmi épület található, például az Adelhausen-kolostor és a St. Barbara-kápolna. A tér nagyon csendes és nyugodt, és ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra a városnézés közben.

b.g. fotója

Augustinerplatz

Az Augustinerplatz Freiburg egyik központi területe, amely egyike a város népszerű találkozóhelyeinek. A tágas tér számos kávézóval, bárral, étteremmel és üzlettel rendelkezik, valamint számos rendezvénynek is otthont ad, például a Freiburgi Karnaválnak és a városi fesztiváloknak. A terület közepén található az Augustinus-kolostor romjainak látványa, amely egykor a város legrégebbi és legnagyobb kolostora volt. Az Augustinerplatz környékén további látnivalók közé tartozik az épületen található Augustinermuseum múzeum, amely a régi kolostor történetére és művészeti kiállításokra szentelt, valamint az ún. "téglakerék", amely a középkori városfal része volt és amely ma kerékpárosok számára nyújt kényelmes közlekedést a városban.

Egyéb látnivalók

Schlossberg hegyen álló kilátó

A Schlossberg hegy Freiburg belvárosának középpontjában található, és maga a hegy már önmagában is látványosság. A hegy tetejéről pedig csodálatos panoráma nyílik a városra és az Alpokra. A kilátóhoz könnyen fel lehet jutni a hegy körüli ösvények valamelyikén, vagy akár a Schlossbergbahn nevű kabinos felvonóval is fel lehet menni. A kilátó közelében található a Schlossbergturm nevű óriáskerék is, amely szintén remek kilátást biztosít a városra. A kilátó környéke egyébként kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt a látogatóknak, számos sörözővel, kávézóval és étteremmel, valamint egy játszótérrel és piknikezésre alkalmas területekkel.

Haus zum Walfisch

Haus zum Walfisch (azaz a Bálna Háza) Freiburg óvárosában található. Ez a történelmi épület az 1500-as években épült, és a város egyik legjellegzetesebb látnivalója. Az épületben korábban étterem működött, de jelenleg múzeumként funkcionál, amely az egykori borkereskedés történetét mutatja be. A ház jellegzetessége az eredeti freskók és a bálna szobra, amely az épület nevét adta.

Károly fotója

Érdekességek

1. Freiburgban a lámpaoszlopokon látható lyukak nem valamilyen véletlen baleset vagy hiányosság miatt vannak ott, hanem szándékosan készült lyukak, amelyekben áramkábelek találhatók. Ez egy olyan régi hagyomány, amely az 1800-as években kezdődött, amikor a város első villamos rendszerét építették ki.

2. Freiburg híres a "Bächle" nevű kis mesterséges patakokról, amelyek a város régi központjában futnak. Ezek a patakok számos szépséget kínálnak a városban sétálóknak, azonban érdemes vigyázni, mert könnyen bele lehet botlani és elázni.

3. Freiburgban egy rendkívül szokatlan kripta található, amelynek neve "Gruft der Liebenden" vagy "Szerelmesek kriptája". A kripta a Freiburgi Münster-ben található, és a 16. században készült. A kripta különlegessége, hogy itt a város két legismertebb családjának tagjai találkoznak: a Berthold és a Rabensteiner család. A kripta falai tele vannak különböző szerelmi szimbólumokkal és emlékekkel, amelyek az idő múlásával még romantikusabbá teszik ezt a helyet.

"A várost gyakran nevezik "Európa legzöldebb városának" az innovatív hulladék újrahasznosítási infrastruktúrája, belvárosi közösségi kertjeinek száma, illetve a kiépített tömegközlekedési lehetőségek miatt. Freiburg kiemelkedő példa a városi-fenntartható élet megvalósítására." forrás

4. Freiburger Lange Rote egy híres helyi kolbászfajta Freiburgban. A név magyarul hosszú pirosat jelent, ami utal a kolbász hosszúkás és pirosas kinézetére. Az eredeti Freiburger Lange Rote sertéshúsból, fokhagymából, majorannából és borsból készül, és a helyi hagyományok szerint parázsgrillen sütik. A kolbász jellegzetes ízét és színét a füstölés adja, ami fűzfakéreggel történik.

A Freiburger Lange Rote-t általában friss kenyérrel, mustárral és savanyúsággal fogyasztják. Nagyon népszerű étele a helyi lakosok körében és a turisták körében is, akik szeretnék megkóstolni a német konyha egyik hagyományos ételeit. Ha Freiburgban jársz, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a helyi specialitást.

Olvasmányos linkek

"A Rajna és a hegyvidék közti dombos vidéket "Breisgau"-nak is nevezik, innen jön a "Freiburg im Breisgau" név is. Ez a vidék Németország legmelegebb, legnaposabb vidéke, szőlő- és gyümölcstermesztéséről híres (pl. Kaiserstuhl és a Tuniberg nevű dombos-hegyes "szőlőshegyek" Freiburgtól nyugatra-északnyugatra) - Németország Toscana-jának is nevezik. A várost hegyek veszik körül, a belvárosból kb. fél óra közlekedéssel már kirándulhatunk is; ahol lakom, negyed óra sétával elérhetem az első erdős hegyoldalakat, turistaösvényeket. Freiburg területéhez tartozik a Fekete-erdő egyik legmagasabb pontja, az 1284 méter magas Schauinsland (ahova felvonó is közlekedik) - ezzel Freiburg Németország nagyvárosai közt a területén belüli legnagyobb szintkülönbséggel rendelkező város (több mint 1000 méter).

A város legrégebbi építészeti emlékei a tízperces sétával átszelhető,üzletekkel-vendéglátóhelyekkel teli kedves kis óvárosban találhatóak. Itt az egy-két emeletes, középkori eredetű házak közt a macskaköves járdában kialakított csatornában kis patakocskák folynak, ezeket itt Bächle-nek nevezik. A második világháborúban, 1944. november 27. éjszakáján az egész belvárost lebombázták, de a Münster érdekes módon épen maradt. A háború utáni évtizedekben újjáépítették a belvárost, és az 1970-es években gyalogos zónává alakítva teljesen lezárták az autóforgalom elől. Ez is jelzi, hogy Freiburgban igen nagy tér jut a környezettudatosságnak. A közelben felállítandó atomerőmű elleni tiltakozásból jött létre az 1970-es években a német zöldpárt, aminek itt németországi viszonylatban igen nagy a támogatottsága.

A a város nagy arányban hasznosítja a napenergiát (például van olyan városész, ami ezzel működik) és egyéb bio-öko energiát (pl. szélerőművek a hegyoldalakon); és már csak az Erasmusosok közt nagy számban vannak erdőmérnök-hallgatók, de van ismerősöm, aki a megújuló energiaforrásokról tanulni jött ide. Szelektív kukák mindenhol! És nagyon tetszik, hogy a város levegője tiszta! Ahol lakom, esténként elég jó "vidékszag" van :-) Nem tudom, hogy fogok újra hozzászokni a budapesti levegőhöz.. Az időjárásról annyit, hogy nagy szerencsére októberben minden hétvégén gyönyörű napos idő volt, így körülbelül minden hétvégén kirándultam (erről később beszámolok), most novemberben elég sokat esik az eső, úgy érzékelem, ugyan mindig csak körülbelül szemerkélve, de gyakrabban és huzamosabban, mint otthon.

Freiburg nagyon barátságos, élhető, tiszta, jó levegőjű város; az idegenvezető elmondása szerint Freiburgban pozitívan alakul a lakosságszám - és nem csupán az újonnan beköltözők által: több gyerek születik, mint amennyi ember meghal (ami ritka Németországban is), a város lakóira pedig - talán az aránylag több napsütésnek köszönhetően - kevésbé stresszes, nyugodtabb, kissé mediterrán mentalitás jellemző (szemben más német területek lakóival). Mivel most vagyok először Németországban, nincs összehasonlítási alapom, de az biztos, hogy mindenki nagyon kedves és segítőkész volt velem az első napoktól kezdve. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

a. s. fotója

d. i. fotója

s. a. fotói

a. p. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Karajz Péter, 2023. 07. 27. 23:51
Azt amugy adom. Lehet kikoltozom.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon