ÚTIKRITIKA.HU / Freiburg

Freiburg

Freiburg dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Székesegyház (Münster) | Münsterplatz | Oberlinden | Unterlinden | Adelhauserplatz | Augustinerplatz | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Augustinerplatz - b.b. fotója

Freiburg dióhéjban

A (2022-es adat szerint) 231 ezres lakosságú délnyugat-németországi város hivatalos neve: Freiburg im Breisgau. Freiburg Baden-Württemberg tartomány délnyugati részén fekszik. a Fekete-erdő szélén.

Freiburg Németország napsugaras órákban leggazdagabb városa!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A kolbászos standokból áradó mennyei illatok
  2. Az egyetemi könyvtár (Unibibliothek) klassz modern építménye
  3. A macskaköves utcák hangulatossága, az óváros aranyos, színes házai
  4. A régi boltok régies, míves cégérei
  5. A katedrális színes ablakai
  6. Este a Feierling sörkertben a nagy élet

Nem tetszett

  1. A 2. világháborúban gyakorlatilag a katedrálison kívül az egész várost romba döntötték a bombázások, szóval nincsenek eredeti műemlékek
  2. Az ultramodern egyetemi könyvtár üvegépületét a tervezők ,,túltolták" dimenzióban
  3. Kipróbáltam szülőhazájában a Fekete-erdő tortát (Schwarzwalder Kirschtorte), de itt sem vált kedvencemmé (bár gusztusos ránézésre)  

Vélemények

,, Freiburg nem okozott csalódást. Aranyos, hangulatos, kifejezetten kellemes város. Méretre is könnyen emészthető. Innen akartunk elmenni megnézni a Duna forrását, de végül Colmar felé vettük az utunkat. Sajnálom, hogy a Duna-program kimaradt. " (Jani, 2015) 


,, Amikor először voltam itt, akkor egy kicsit elnéztem a látnivalókat és nem mentem be a tényleges Belvárosba. Ennek az volt az oka, hogy elég sok új építésű házat láttam az északi irányban a folyó felől nézve (ez a belváros iránya) és úgy gondoltam, hogy kár arra menni. (Amúgy is sok német város úgy el lett intézve a II. világháború alatt, hogy sok esetében a műemlékek zöme megsemmisült és lett egy jellegtelen város.) Mint utóbb kiderült, nagyot tévedtem." forrás

Odajutás

Freiburg országúton 1016 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést számolva e táv megtételéhez kb. 11 óra szükséges. 809 kilométeren az autópálya előnyeit élvezhetjük. 

Freiburg országúton 182 kilométer távolságban van Stuttgarttól, 72 kilométerre Baseltől, 52 kilométerre Colmartól, 94 kilométerre Strasbourgtól. 

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más Freiburgi szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Helyi közlekedés

5 villamos- és 26 buszvonalból áll Freiburg helyi közlekedése.

Étkezés

Münsterwurst

Vásárlás

A fő bevásárlóutca a Kaiser-Joseph-Straße (a helyiek többnyire KaJo-nak nevezik), a belvárost észak-déli irányban keresztezve.

Markthalle

Szórakozás

Jön!

Egyéb hasznos információk

  1. Freiburgnak jó a közbiztonsági helyzete. A bűnözés leggyakoribb formája, a kerékpárlopás, ami a turistát kevésbé érinti. A látogatóknak azért a zsebtolvajok miatt némei éberséget kell tanúsítani.

Székesegyház (Münster)

t. a. fotója

Münsterplatz

a .p. fotója

Oberlinden

Unterlinden

Adelhauserplatz

b.g. fotója

Augustinerplatz

Egyéb látnivalók

Schlossberg hegyen álló kilátó

Haus zum Walfisch

Érdekességek

"A várost gyakran nevezik "Európa legzöldebb városának" az innovatív hulladék újrahasznosítási infrastruktúrája, belvárosi közösségi kertjeinek száma, illetve a kiépített tömegközlekedési lehetőségek miatt. Freiburg kiemelkedő példa a városi-fenntartható élet megvalósítására." forrás

Olvasmányos linkek

"A Rajna és a hegyvidék közti dombos vidéket "Breisgau"-nak is nevezik, innen jön a "Freiburg im Breisgau" név is. Ez a vidék Németország legmelegebb, legnaposabb vidéke, szőlő- és gyümölcstermesztéséről híres (pl. Kaiserstuhl és a Tuniberg nevű dombos-hegyes "szőlőshegyek" Freiburgtól nyugatra-északnyugatra) - Németország Toscana-jának is nevezik. A várost hegyek veszik körül, a belvárosból kb. fél óra közlekedéssel már kirándulhatunk is; ahol lakom, negyed óra sétával elérhetem az első erdős hegyoldalakat, turistaösvényeket. Freiburg területéhez tartozik a Fekete-erdő egyik legmagasabb pontja, az 1284 méter magas Schauinsland (ahova felvonó is közlekedik) - ezzel Freiburg Németország nagyvárosai közt a területén belüli legnagyobb szintkülönbséggel rendelkező város (több mint 1000 méter).

A város legrégebbi építészeti emlékei a tízperces sétával átszelhető,üzletekkel-vendéglátóhelyekkel teli kedves kis óvárosban találhatóak. Itt az egy-két emeletes, középkori eredetű házak közt a macskaköves járdában kialakított csatornában kis patakocskák folynak, ezeket itt Bächle-nek nevezik. A második világháborúban, 1944. november 27. éjszakáján az egész belvárost lebombázták, de a Münster érdekes módon épen maradt. A háború utáni évtizedekben újjáépítették a belvárost, és az 1970-es években gyalogos zónává alakítva teljesen lezárták az autóforgalom elől. Ez is jelzi, hogy Freiburgban igen nagy tér jut a környezettudatosságnak. A közelben felállítandó atomerőmű elleni tiltakozásból jött létre az 1970-es években a német zöldpárt, aminek itt németországi viszonylatban igen nagy a támogatottsága.

A a város nagy arányban hasznosítja a napenergiát (például van olyan városész, ami ezzel működik) és egyéb bio-öko energiát (pl. szélerőművek a hegyoldalakon); és már csak az Erasmusosok közt nagy számban vannak erdőmérnök-hallgatók, de van ismerősöm, aki a megújuló energiaforrásokról tanulni jött ide. Szelektív kukák mindenhol! És nagyon tetszik, hogy a város levegője tiszta! Ahol lakom, esténként elég jó "vidékszag" van :-) Nem tudom, hogy fogok újra hozzászokni a budapesti levegőhöz.. Az időjárásról annyit, hogy nagy szerencsére októberben minden hétvégén gyönyörű napos idő volt, így körülbelül minden hétvégén kirándultam (erről később beszámolok), most novemberben elég sokat esik az eső, úgy érzékelem, ugyan mindig csak körülbelül szemerkélve, de gyakrabban és huzamosabban, mint otthon.

Freiburg nagyon barátságos, élhető, tiszta, jó levegőjű város; az idegenvezető elmondása szerint Freiburgban pozitívan alakul a lakosságszám - és nem csupán az újonnan beköltözők által: több gyerek születik, mint amennyi ember meghal (ami ritka Németországban is), a város lakóira pedig - talán az aránylag több napsütésnek köszönhetően - kevésbé stresszes, nyugodtabb, kissé mediterrán mentalitás jellemző (szemben más német területek lakóival). Mivel most vagyok először Németországban, nincs összehasonlítási alapom, de az biztos, hogy mindenki nagyon kedves és segítőkész volt velem az első napoktól kezdve. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon