ÚTIKRITIKA.HU / Lipcse


hirdetes

útikritikák


Lipcse

Lipcse dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók |Érdekességek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Lipcse belvárosában a Paulinum evangélikus templom és az Augusteum, a lipcsei egyetem főépülete - b.e. fotója

Lipcse dióhéjban

 • Lipcse (németül Leipzig - lájpcih) Szászország második legnagyobb városa, kb. 604 ezres lakossággal (2023-as becslés).
 • Lipcse légvonalban 645 kilométerre van Budapesttől. Közúton a legrövidebb távolság 775 kilométer, amiből 648 kilométer autópálya. Megállás nélküli vezetést kalkulálva kb. 8 óra 40 percbe telik megtenni ezt a távolságot (Pozsony, Brno irány). Kb. 120 euró költséget érdemes számolni egy útra (üzemanyag, matricák).
 • Lipcse német viszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő nagyváros. Ezt jelzi az is, hogy folyamatosan nő a lakosság (és nem külföldről bevándorlókkal). A demográfiai adatok is pozitívak: most már többen születnek, mint amennyien meghalnak. Sok diák választja a német városok közül Lipcsét, mert itt viszonylag alacsonyak a lakbérek. A médiában gyakran hasonlítgatják Lipcse felfejlődését azzal, ami Berlinben történt kb. 10 évvel ezelőtt. No persze a nyugatnémetek nem győzik epésen hangsúlyozni, hogy Lipcse azért fejlődik annyira, mert a szövetségi kormányzat önti belé a fejlesztési pénzeket. A valóságban a magántőke ideáramlása is jelentős. Magántőkéből zajlik folyamatosan a lipcsei óváros rendbehozatala.
 • Van Kelet-Németországban egy mondás: Chemnitzben dolgoznak, Lipcsében kereskednek, Drezdában szórakoznak. Amúgy hagyomány, hogy a drezdai középosztály leprolizza a lipcseieket.
 • 1989-ben Lipcsében (Nikolaikirche) kezdődtek azok a tüntetések, amelyek elvezettek az NDK kommunista rendszerének bukásához. (E sorok írója részese, szemtanúja volt az első nagy megmozdulásnak.)
 • Lipcse elsősorban az évente ismétlődő nagyon jelentős vásár révén van a köztudatban.
 • Lipcse napsütésben gazdagabb város, mint a legtöbb német város.
 • Angela Merkel az NDK-ban a lipcsei Karl Marx egyetemre járt. Nagyon aktív társadalmi életet élt a diákok körében. (Persze tagja volt a komcsi ifjúsági szervezetnek, az FDJ-nak. 1989-ben gyorsan kilépett.)
 • A havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 2100 euró (A német átlag: 2700 euró)

s.t. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A város nyugati részén a Plagwitz nevű izgalmasan vegyes jellegű negyed a Spinnerei nevű művészeti alkotó központtal
 2. Meglepően sok a zöldterület, a park, sok szökőkút
 3. A lipcsei egyetem ultramodern főépülete
 4. Az északnyugati városrészben a Waldstrassenviertel és a Bachviertel (negyedek) hangulatos éttermei, épületei, zöldterületei
 5. Kellemes negyed a Schleuzig
 6. Plagwitz északi részén a Karl-Heine Canal (csatorna) mentén bicajozni
 7. Németország legszebb főpályaudvara Lipcsében van
 8. Az egyetemi város jellegéből adódó lazaság (már Goethe a Faustban is nagyon méltatta a lipcsei diákvilágot)
 9. A Stasi múzeum
 10. A sok csodásan felújított ház, az értelmes városrendezés

Nem tetszett

 1. A főpályaudvar előtt a kockázatos gyalogos közlekedés a villamossínek tájékán
 2. Az Eisenbahnstrasse a város talán egyetlen kellemetlen utcája
 3. A lipcsei ismerősök folyamatos panaszkodása, hogy csak ezer euró körüli a nettó havi fizetésük (valójában bruttó 2 ezer lehet inkább az alsó átlagszint); a középkorú lipcseiekre általában jellemző a savanyú arcúság
 4. Vannak neonáci fiatalok
 5. Sok ronda graffiti

Vélemények

"Alapjáraton sosem rajongtam Németországért, a németekért... DE azt kell mondanom, hogy nagyon kellemeset csalódtam: szép tájak, kellemes, tiszta városi környezet, közvetlen és nyugodt emberek,.... összességében azt mondhatom, hogy Németország és különösen Lipcse... nagyon jó és élhető hely :) " forrás

Megközelítés

 • Nincs Budapestről Lipcsébe közvetlen repülőjárat. Egy átszállásra szükség van. A Germanwingsnek vannak jó árai.
 • Vonaton közel 11 órás az út, és Drezdában át kell szállni.

Szállás

Ajánlott hotelek

Közlekedés

Sűrű a villamoshálózat.

Lipcse közlekedése jól szervezett és diverzifikált, és számos lehetőséget kínál a turisták számára.

A város tömegközlekedése többféle lehetőséget kínál, beleértve a villamost, a metrót, a buszt és a távolsági vonatot. A közlekedési rendszer megbízható és gyakori járatokkal rendelkezik, így könnyű eljutni a város bármely pontjára.

Az Uber jelenleg nem érhető el Lipcsében, de a városban számos taxitársaság működik, amelyekre lehet támaszkodni. Azonban az árak változóak lehetnek, így érdemes előre megtervezni a szükséges utakat, és tájékozódni az árakról. Emellett a városban lehetőség van kerékpár bérlésére is, amely remek lehetőséget kínál a város felfedezésére és a közlekedésre.

h.k. fotója

Étkezés

Néhány ajánlott lipcsei ételspecialitás:

Leipziger Allerlei: Ez egy híres lipcsei étel, amely zöldségekből és húsból áll, általában bébi répával, zöldbabbal, gombával, csirkemellel és rákkal. Az étel általában vajban pirítva, és tejfölt és petrezselymet adnak hozzá.

Sächsische Quarkkeulchen: Ez egy hagyományos lipcsei desszert, amely egyfajta túrógombóc, amelyet általában fahéjas cukorral és almával tálalnak.

Leipziger Lerche: Ez egy híres lipcsei sütemény, amelyet mandulával, marcipánnal, mazsolával és citromhéjjal töltöttek. Az eredeti recept szerint a sütemény apró madárformájú volt, de ma már nem használnak húsos tölteléket.

Rostbratwurst: Ez egy hagyományos lipcsei kolbász, amelyet általában mustárral és kenyérrel tálalnak. A lipcsei Rostbratwurst kicsit különbözik a többi német kolbásztól, mivel a húst tovább darálják, mint a többi változatot.

Kohlrabi-Gemüse: Ez egy hagyományos lipcsei zöldségétel, amely a kelbimbót használja. A zöldséget apróra vágják és vajban párolják, majd tejföllel és zöldfűszerekkel tálalják.

-----------------------------------------------------------------

Az alábbiakban ajánlok néhány jó éttermet Lipcsében:

Auerbachs Keller: Ez egy híres étterem a Lipcse óvárosában, amely hagyományos német ételeket kínál, és a Goethe műveiben is megjelenik. A történelmi étterem nagyon hangulatos, és a helyi specialitások mellett számos más német ételt is kínál.

Spinnerei Brasserie: Ez az étterem a Lipcse ipari negyedében található, és remek választás a francia konyha szerelmeseinek. Az ételek frissek és ízletesek, és az étterem gyönyörű környezetben helyezkedik el, közel az újrahasznosított ipari épületekhez.

Max Enk: Ez egy kicsi, de nagyon népszerű étterem Lipcse központjában. Az étlap állandóan változik, és a szakácsok a helyi termékekre és szezonális alapanyagokra összpontosítanak. Az ételek fantasztikusak, az étlap kreatív és változatos.

Da Enzo: Ez egy nagyon kedvelt olasz étterem a városban, és hagyományos olasz ételeket kínál. A hangulatos étteremben a látogatók ízletes tésztákat, pizza-kat és egyéb olasz ételeket kóstolhatnak.

Stadtpfeiffer: Ez egy híres bajor étterem, amely Lipcse belvárosában található. Az ételek nagyon ízletesek és bőségesek, a hely pedig nagyon hangulatos és autentikus.


A Kandler kávéházban csodásak a sütik! - s.e.. fotója

Vásárlás

Az egyik legismertebb bevásárlóközpont a Leipzig Arkaden, amely több mint 100 boltot kínál a látogatók számára, többek között divatárukat, ékszereket, elektronikai cikkeket és élelmiszerboltokat is.

Emellett a Petersbogen bevásárlóközpont is népszerű a látogatók körében, ahol különböző boltokat találnak, beleértve a divatboltokat, az élelmiszerboltokat és a könyvesboltokat is.

A látogatók számára számos más bevásárlási lehetőség is rendelkezésre áll, beleértve a Mädler Passage-t, a Karstadt-t és a Hugendubel-t, amelyek mindegyike számos árut kínál a látogatók számára.

Bach-tallérok

Szórakozás

Aki szereti a techno zenét, annak Lipcse éjszakai bulivilága sokat képes kínálni. Ezek a neő tecno zenés klubok: Distillery, az új Institute für Zukunft (A jövőt szolgáló intézet). Plagwitz negyedben van a legtöbb bulihely. Ottani technos helyek: Damenhandschuhfabrik (Női cipő gyár!) és az Elipamanoke.

Distillery

Közbiztonság

Lipcsének kifejezetten jó közbiztonságú város. Legfeljebb éjszaka - főleg hétvégén - kell vigyázni arra, hogy ne kerüljünk részeg suhancok közegébe. Éjszaka kerüljük az Eisenbahnstrasse-t, ami Lipcse egyetlen valamennyire is rossz közbiztonságú utcája. Amúgy ez sem annyira veszélyes. 2016 óta növekedett Lipcsében a bűnesetek száma, s ez inkább az alkohol- és kábítószerfogyasztáshoz.

" 2016 ősz óta élek Lipcsében, és fiatal magyar lányként határozottan nagyobb biztonságban érzem magam mint Budapesten. 10 hónap alatt nem ért annyi zaklatás mint otthon egy naposabb délutánon, verekedést vagy aggresszív viselkedést sose láttam. Sok külföldi él a városban, többek között muszlimok is, de többségük másod- vagy harmadgenerációs török és nem menekült.
Egyedül lakom, éjszaka is egyedül járok el otthonról néha a város túlsó felébe, és akár biciklivel, akár villamossal mentem sose éreztem hogy félnem kéne bárkitől. Németország állítólag legveszélyesebb utcája, az Eisenbahnstraße is itt található, melyet többször is bejártam alkalomadtán éjszaka és egyedül, és soha nem volt semmilyen incidensem (ami Budapest belvárosáról fényes nappal se mondható el). (2017)" forrás


"Hat éve élünk Lipcsében, ami azon városok egyike, ami még igencsak német. Ez alatt azt értem, hogy meglehetősen kevés a bevándorló bármilyen egyéb német városhoz képest is. Amíg Frankfurtban vagy Hamburgban tényleg sok idegen arcot lát az ember, addig Lipcsében ez nem jellemző, ill. csak egy jól behatárolható területen. És ez sem egy no-go zona. Kb. 10 percre lakunk tőle, gyakran sétálunk erre, beülünk egy ebédre.

A város közepén leginkább csak drága hotelek es boltok találhatók. Ehhez képest a bevándorló negyed nagyjából két kilométerre van, az Eisenbahstrasse, Stadteilpark Rabet rész mellett. Ez nem a turista negyed. Lipcse egy abszolút békés város, sose volt semmi problémánk. Mivel 25 évet éltem Pesten, ezért elég jó összehasonlítási alapom van: vannak a 8. kerületnek olyan részei, amit nem feltétlenül javasolnék külföldieknek látogatásra, ezzel szemben Lipcsében tényleg nyugodtan lehet bármerre járni, a város teljesen biztonságos. (...) 2017" forrás


,, Nyugat-Lipcséban lakom és az inkább berlini hangulatú. Ellenben a keletin erősebb a multikulti és több az elhagyott foglaltház, de nekem ettől még az a rész is barátságosnak tűnt. (...) "maximum a suttyó részeg helyi lakosok hőbörognek maximum és nem a migránsok. Kibaszott nyugodt város. (2017)" forrás

Egyéb hasznos információk

Jön!

Látnivalók

Óváros

Az óváros középpontjában található a híres Marktplatz, ahol az egyik legnagyobb és legismertebb németországi karácsonyi vásárt rendezik minden évben.

Az óvárosban található több mint 400 éves épületek és katedrálisok, mint például a St. Thomas templom és a St. Nicholas templom. A St. Thomas templom a híres zeneszerző, Johann Sebastian Bach egykori munkahelye volt, és ma a Bach Múzeumhoz kapcsolódik.

Az óvárosban található a híres kávéház, a Café Zimmermann is, amely a 18. században volt Bach kedvenc találkahelye. A kávéházban ma is lehet élvezni a hagyományos kávékülönlegességeket, süteményeket és más finomságokat.

Azt is érdemes megnézni, hogy az óvárosban található a híres Auerbachs Keller étterem, amely a Goethe által írt Faust című drámában is megjelenik. Az étterem több mint 500 éves, és híres konyhájával és hangulatos belső kialakításával vonzza a látogatókat.

Az óvárosban található több múzeum is, köztük a Städtisches Museum és a Grassi Múzeum, amelyekben a látogatók megismerhetik a város történetét, kultúráját és művészeti értékeit.

A Marktplatzon kívül számos szűk utcában találhatók kis boltok, kávézók és éttermek. Az óváros szűk utcái és hangulatos terei teszik lehetővé, hogy a látogatók felfedezzék a város történelmét és kultúráját.

Aji fotója

Szent Tamás templom

Szent Tamás templom az egyik legjelentősebb gótikus épület a városban. A templom története egészen a 13. századig nyúlik vissza, és több mint 700 éve áll az eredeti helyén.

A Szent Tamás templom belső tere lenyűgöző, hatalmas boltívekkel, üvegablakokkal, szobrokkal és festményekkel díszítve. Az egyik legjelentősebb műalkotás a nagy oltár, amelyen a Szentírás legfontosabb jelenetei láthatók. A templomot rendszeresen használják különböző szertartásokhoz és koncertekhez.

A templom mellett található a Bach Múzeum, amely a híres zeneszerző, Johann Sebastian Bach életének és munkásságának emlékét őrzi. A múzeumban sok érdekes információ és kiállítás található a zenész életéről és a barokk zenei korszakról.

A Szent Tamás templom környékén található a híres Thomaskirche, amely Bach korában a város egyik fontos zenetemploma volt. A templom mellett található a Bach szobor, amely a zenész emlékét őrzi.

sz.e. fotója

Bach-múzeum

A Bach Múzeum az egyik legfontosabb múzeum a világon, amely Johann Sebastian Bach életének és munkásságának szentelt. A múzeum a városban található St. Thomas templom mellett található.

A múzeumban számos érdekes kiállítás található, köztük eredeti kéziratok, zeneművek, portrék, zenészek által használt hangszerek és más műalkotások. A kiállítások lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék a híres zeneszerző életét, munkásságát, zenéjét és a barokk zenei korszakot.

A múzeum egyik legfontosabb látnivalója a Bach-ház, amelyben Bach és családja élt. A Bach-ház restaurált és rekonstruált formában van, így a látogatók betekintést nyerhetnek a zeneszerző családi életébe, szokásaiba és környezetébe.

A Bach Múzeum rendszeresen tart különböző előadásokat, koncerteket, fesztiválokat és más kulturális eseményeket, amelyek célja, hogy elősegítsék a barokk zene és Bach zenei örökségének megőrzését és népszerűsítését.

Azok számára, akik szeretnék még mélyebben megismerni a Bach-örökséget, érdemes ellátogatni a St. Thomas templomba is, ahol a zeneszerző korában dolgozott, és ahol ma is rendszeresen előadják zenéjét.

cs.e. fotójaOperaház

A Lipcsei Operaház (németül: Oper Leipzig) Európa egyik leghíresebb és legrégebbi operaháza. 1693-ban alapították, így Európa legrégebbi operáinak listáján a harmadik helyen áll a velencei La Fenice és a Hamburgi Állami Opera mögött.

sz. a. fotója


Goethe-emlékmű

Johann Wolfgang Goethe diákként élt Lipcsében három évet, 1765-tól kezdve. 


d. o. fotója


Látnivalók Lipcse környékén

Machern kastély

Machern kastély Szászországban található, a Lipcse városától nem messze. A barokk stílusú kastély az 1700-as években épült, és az egyik legszebb és legjelentősebb barokk épület a régióban.

A kastélyt hatalmas park veszi körül, amely a látogatók számára nyújt pihenést és kikapcsolódást. A parkban sétálni lehet a kertek között, élvezni a tavak és patakok hangulatát, vagy éppen piknikezni a fák alatt.

A Machern kastélyban számos érdekes kiállítás található, köztük művészeti és történelmi kiállítások. A kiállítások lehetővé teszik a látogatók számára, hogy megismerjék a kastély történetét és a régió történelmét, valamint élvezhessék a régi mesterek festményeit és a modern művészek alkotásait.

A kastély szépen berendezett termeiben, a bútorok és díszítőelemek gazdagságával, az elegáns csempékkel és falfestményekkel minden látogatót lenyűgöznek. Az egyik legimpozánsabb helyiség az Aranyterem, amely a látogatók számára egy különleges élményt nyújt.

A Machern kastélyban rendeznek számos kulturális eseményt is, például zenei koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat és fesztiválokat. A kastély parkja és tágas belső terei ideális helyszínt biztosítanak a rendezvényekhez.

p. sz. fotója

Püchau kastély

A Püchau Kastély egy gyönyörű barokk stílusú kastély Lipcsétől északra, Németországban. A kastélyt 1697 és 1706 között építették Johann Caspar Richter tervei alapján, majd később Carl Adolf Canzler bővítette.

A kastély jellegzetes barokk homlokzata kék és fehér színekkel van díszítve, melyeket gyönyörű ablakok és szobrok egészítenek ki. A belső tér a látogatók számára is megtekinthető, és magában foglalja a dísztermet, a zöld termet, a Riesensaal-t és a kastély kápolnáját.

Az épület jelenleg múzeumként üzemel, ahol a látogatók megtekinthetik a kastély belsejét, valamint különböző időszaki kiállításokat. Emellett a kastély környéke is nagyon szép, a látogatók sétálhatnak a kertekben, amelyeket gyönyörű szökőkutak, kis tavak és szobrok díszítenek.

f. m. fotója

Stasi-bunker múzeum

A Stasi bunker múzeum Lipcse közelében található, és ez a múzeum a hidegháború egyik legfontosabb múzeuma. A bunker a volt NDK (Német Demokratikus Köztársaság) titkosrendőrsége, az ún. Stasi által épült, és ma múzeumként működik.

A múzeumban megtekinthetőek a Stasi működésének dokumentumai, személyi iratai, kémkedésre szolgáló berendezései, a kínzószobák, valamint az egykori kémek által használt álcázó eszközök. A látogatók a bunkerben élőnek érezhetik magukat, mivel a kiállítások részben interaktívak.

A kiállítások segítségével a látogatók megismerhetik a Stasi szerepét az NDK-ban, és az egykori titkosrendőrség működésének módját. A bunkerben található interaktív kiállítások és élethű környezet lehetővé teszi, hogy a látogatók belemerüljenek a hidegháborús korszak atmoszférájába.

A múzeum különösen ajánlott azok számára, akik érdeklődnek a hidegháborús történelem iránt és meg szeretnék ismerni a Stasi szerepét a volt NDK-ban. Lipcse könnyen megközelíthető a múzeumhoz, és a városban számos más kulturális látnivaló is található.

c. p. fotója

Delitzsch

Delitzsch egy kisváros Szászországban található, Lipcse közelében. A város számos látnivalót kínál a látogatóknak, beleértve a történelmi épületeket és a kulturális attrakciókat.

Az egyik legfontosabb látnivaló Delitzschben a városháza, amely a 16. században épült és a város központi részén található. A városháza különösen szép a karácsonyi időszakban, amikor fényekkel és dekorációkkal díszítik fel.

Delitzschben található a Szent Péter és Pál-templom, amely a város egyik legmagasabb épülete, és impozáns barokk stílusú homlokzattal rendelkezik. A templomban található freskók és szépen faragott fafaragványok a látogatók számára gyönyörű élményt nyújtanak.

A városban számos múzeum is található, köztük a városi múzeum, ahol a látogatók megismerhetik Delitzsch történelmét és kulturális örökségét. A múzeumban láthatóak az egykori városi élet tárgyai, az ipar és a kereskedelem múltjának kiállításai.

Delitzsch szép zöld parkja, az erdős területek és a régi épületek környezete nagyszerű lehetőséget kínál a szabadtéri pihenésre és kikapcsolódásra. A városban rendeznek számos fesztivált és eseményt egész évben, például a híres Delitzscher Schlossfest, amelyen helyi termékekkel, ételkóstolókkal és zenével várják a látogatókat.

Grimma

Grimma egy kisváros Szászországban található, Lipcse közelében.

Az egyik legfontosabb látnivaló Grimma vára, amelyet a 13. században építettek, és amely ma múzeumként működik. A várban megtekinthetők az egykori uralkodók ruhái, valamint a vár évszázadokon átívelő történelme.

Grimma központjában található az impozáns Szent Augustinus-templom, amely a város egyik legnagyobb épülete. A templom szépen díszített belső tereivel és lenyűgöző orgonájával igazán érdemes meglátogatni.

A városban található a Fürstenhaus, amely a város egyik leginkább feltűnő épülete. Ez a barokk palota egykor a városi arisztokrácia otthona volt, ma pedig a városi múzeum és a könyvtár található benne.

Grimmában található a Hofmannscher Steinbruch, egy különleges kőbánya, amely lenyűgöző természeti látványosság és népszerű kirándulóhely. A kőbányában megfigyelhetők a kőfejtés technikái és eszközei, valamint lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

Grimma egy szép és érdekes város, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy megismerjék a régió történelmét és élvezzék a város szépségét. A város történelmi épületei, múzeumai, kulturális eseményei és a természeti látványosságai mind-mind kiváló programot nyújtanak az ide látogatóknak.

Érdekességek

1. A lipcsei állatkert állítólag a világ legrégebbi állatkertje. Az állatkert 1878-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is a város egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

2. Lipcsében található a világ legnagyobb diszkója, azzal a kapacitással, hogy 5000 ember tudjon egyidejűleg bulizni.

3. A város számos nevezetes zeneszerzővel büszkélkedhet, köztük Johann Sebastian Bach és Felix Mendelssohn. A Bach Archívum a világ legnagyobb Bach-szálláshelye, míg Mendelssohn otthona, a Mendelssohn Ház múzeumként működik.

4. Lipcsében különleges édesség található, az ún. Lerche (pacsirta) - amely a nevével ellentétben nem tartalmaz pacsirtahúst, hanem egyfajta mazsolás-diós sütemény.

5. A városban található egy óriási, 30 méter magas torony, amelynek tetején óriási piros tojás áll. Az Egg of Luck nevű tojást egy helyi építész tervezte, és azt mondják, hogy szerencsét hoz azoknak, akik megérintik.

6. Lipcsében a Böttchergäßchen utcában található a világ legrégebbi szállodája, ami 1550 óta működik. A hotel neve "Zum Arabischen Coffe Baum", vagyis az "Arab Kávéház", és ma múzeumként is működik.

7. Az egyik legnagyobb zeneszámítógép-gyártó, az ún. "Trabant", a lipcsei VEB Sachsenring Automobilwerk gyárában készült. A Trabant autók még ma is népszerűek a kelet-európai régióban, és a városban található egy Trabant múzeum is.

Olvasmányos linkek

"Bach, könyvek, Faust, Népek csatája, '89-es békés forradalom. Mindegyik Lipcse "védjegye", ugyanakkor a várost igazán ismertté és gazdaggá kereskedelme és vásárai tették. Kis túlzással mondható, hogy a belváros a középkor óta egy hatalmas bevásárlóközpont. Passzázsok, átjáróházak, hatalmas átjáróházak egész labirintusa található itt, minden a protestáns polgárság dicsőségéről és büszkeségéről szól. A reneszánsz városháza hatalmas terme nyitva állt mindenki előtt, a Thomaskirchében Bach alkotott, a Nikolaikirchéből indultak a hétfői tüntetések, amik megdöntötték az NDK-t. Az egyik legfontosabb városépítészeti tett nem a régi épületek felújítása, hanem a panelházak kicserélése volt. A háborús foghíjakra az NDK-s időben a városszövetbe nem illeszkedő, sokszor rossz minőségű házak épültek. Ezeket folyamatosan bontják, és helyükre kortárs, a régi utcaszerkezethez illeszkedő beépítés kerül, (2010)" forrás


"A félmilliós város egyik szerencséje, hogy a második világháborúban nem szenvedett olyan megsemmisítő csapást, mint Drezda, így részben megmaradt patinás, ékszerdobozka-szerű belvárosa (amit az NDK-s időkben elhanyagoltak, de az elmúlt 25 évben visszakapta régi fényét). A Marktplatz a régi városházával – ha nem is a hét minden napján, de - még ma is piacként üzemel. A régi városházában jól ki lehet kupálódni a város történetéről, lévén várostörténeti múzeumként éli tovább az életét. Mi mégsem ide néztünk be, hanem a város történetének egyik legsötétebb és legszomorúbb épületébe, az egykor az NDK-s államvédelem főhadiszállására, a 89 késő őszén békésen elfoglalt Stasi épületébe. Itt a két Németország egyesülése óta ingyenes, és roppant érdekfeszítő múzeum működik." forrás


"A városban sétálva mintha Lipcse történelemkönyvében lapozgatnánk, úgy elevenednek meg a különböző korok. Itt egy XVII. századi kávézó, amott a középkori Tamás-templom tornya, mellette Európa első homeopatikus gyógyszertára, nem messze egy szecessziós áruház, a sarkon túl pedig a hírhedt keletnémet titkosrendőrség, a Stasi fekete épülete áll. Lipcse történelme nem szűkölködik híres művészekben, akik életük hosszabb-rövidebb időszakában a városhoz kötődtek. Több mint negyedszázadig volt például a város zenei direktora és ma is világhírű fiúkórusának karmestere Johann Sebastian Bach. Friedrich Schiller szintén a közelben kapott ihletet az Örömóda megírásához, de ide járt egyetemre Goethe, Nietzsche és a német kancellár asszony, Angela Merkel is." forrás


"Bár Lipcse még csak alakul, és még mindig ezerszámra van benne üres ingatlan, a lipcseiek már most attól tartanak, hogy a kelet-berlini Prenzlauer Berg sorsa éri őket utol. Kelet-Berlin egykori munkásnegyedét a rendszerváltás után jó ideig az alacsony jövedelmű populáció népesítette be – munkanélküliek, szabad foglalkozású értelmiségiek, egyetemisták, művészek. Mára viszont a jómódú harmincasok lakhelye lett. A dzsentrifikáció jelei már Lipcsében is mutatkoznak, a város nyugati és déli részében változni kezdett a lakosság összetétele, több utcából kiszorították a munkanélküli segélyen élőket. Mindez a foglalkoztatási helyzet kedvező változásával is összefügg: a munkanélküliségi ráta megfeleződött, idén először már tíz százalék alatt van. De az átlagkereset az össz némethez viszonyítva még mindig alacsony; s ha a helyi életszínvonalon ez nem is látszik, az azért lehet, mert az alacsony lakbérek miatt a lipcseiek, ugyanúgy, mint az átlag német, a keresetük 35 százalékát költik lakhatásra. De ha a város fellendülése folytatódik, ez a kényes egyensúly ugyanúgy felborulhat, mint Berlinben – és ez, paradox és némiképp igazságtalan módon, pont azokat fogja először sújtani, akik e fellendülés első fecskéi voltak." forrás


,, Wagner szülővárosáról és Bach legfontosabb működési helyéről van szó, de a – német területen második legrégebbi – egyetemen Goethe is tanult, aki a Faust egyik legfontosabb jelenetét is Lipcsében helyezte el. Egy ilyen oktatási intézmény önmagában is jelenthetne szellemi életet, de nemcsak ez lehetett az oka, hogy Lipcse később a könyvek városává is vált, kiadók, nyomdák és illusztrátorok sokaságával. (2015)" forrás

FotóegyvelegVissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon